Nieuws hoge bloeddruk


balk2.jpg (42734 bytes)


Populair bloeddrukmedicijn gelinkt met hoger risico op huidkanker

Wederom hebben Deense onderzoekers zich gericht op bloeddrukverlagende medicatie die hydrochloorthiazide bevat, in relatie tot een verhoogd risico op huidkanker. De onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat het medicijn, welke een van de meest gebruikte medicamenten wereldwijd is, het risico op lip-kanker kan verhogen.

Lees verder


Darmmicroben kunnen beschermen tegen hoge bloeddruk

Het team van MIT, dat samenwerkte met onderzoekers in Duitsland, ontdekte dat een zoutrijk dieet bij zowel muizen als mensen zorgt voor afname van de populatie van bepaalde soorten gunstige bacteriŽn. Als gevolg daarvan neemt het aantal ontstekingsbevorderende cellen genaamd Th-17-cellen toe. Deze immuuncellen worden in verband gebracht met hoge bloeddruk, hoewel de exacte manier waarop ze bijdragen aan een hoge bloeddruk nog niet bekend is.

Lees verder


Metabolisme darmbacteriŽn kan hoge bloeddruk beÔnvloeden

Eťn op de drie Amerikaanse volwassenen lijdt aan hoge bloeddruk, of hypertensie. De ziekte kan erfelijk zijn, en sommige levensstijlen zoals roken, natriumrijk voedsel en stress verhogen het risico. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers ontdekt dat bepaalde darmbacteriŽn ook kunnen bijdragen aan hypertensie.

Lees verder


Bloeddruk medicatie brengt de ritmiek van de bloedvaten niet volledig terug

Behandelingen voor hoge bloeddruk veranderen niet volledig de schadelijke effecten op de vaatritmes die de bloedcirculatie helpen. Ook de huidige hypertensieve behandeling kan de coherentie of de sterkte van de koppeling tussen oscilla niet volledig herstellen.

Lees verder


Laag-natrium dieet heeft geen invloed op de bloeddruk

Bevindingen van een grote 16-jarige studie maakt brandhout van diŽten met natriumlimieten. Uit een nieuwe studie met meer dan 2.600 mannen en vrouwen gedurende 16 jaar, bleek dat het consumeren van minder natrium geen invloed heeft op het verlagen van de bloeddruk. De nieuwe bevindingen betwisten de natriumlimieten die door de huidige voedingsrichtlijnen in Amerika worden aanbevolen.

Lees verder


Hoge urinezuurwaarde bij kinderen later meer kans op hoge bloeddruk 

Recent onderzoek geeft aanwijzingen dat een hoog gehalte urinezuur in serum zeer vroeg in het leven een resultaat is van de omstandigheden in de baarmoeder en dat dit kan leiden tot verhoogde bloeddruk in de volwassenheid. Serum urinezuurniveaus kunnen echter gedurende het leven veranderen. Het effect van serum urinezuurgehaltes op de bloeddruk tijdens de jeugd werd onderzocht en de bloeddruk werd bijgehouden en geanalyseerd in samenhang met veranderingen in serum urinezuurniveaus vroeg in het leven.

Lees verder


Yoga verlaagt de bloeddruk bij patiŽnten met prehypertensie

Volgens een studie gepresenteerd op de 68th Annual Conference of the Cardiological Society of India (CSI) verlaagt yoga de bloeddruk bij patiŽnten met prehypertensie. Het congres werd gehouden in Kochi, India, van 8 tot11 december. Deskundigen van de European Society of the Cardiological(ESC) presenteerden er een speciaal programma.

Lees verder


Wakame zeewier als bloeddrukverlager


Olijfolie van eerste persing en hypertensie

De consumptie van olijfolie is goed, maar waarom? Gedurende 25 jaar is wetenschappelijk bewijs over dit onderwerp verzameld. Epidemiologische, klinische en dierstudies tonen aan dat de consumptie van olijfolie in de voeding, in plaats van andere bronnen van vetten, een bloeddrukverlagend effect heeft.

Lees verder


Ondanks lage bloeddruk krijgen veel ouderen antihypertensie medicatie voorgeschreven

Volgens een nieuwe studie in de uitgave van Age and Aging [1] blijft een flink aantal 70+ patiŽnten antihypertensie medicatie voorgeschreven krijgen ondanks hun lage bloeddruk. Dit, zo stelt de studie, heeft een grote invloed op een verhoog aantal overlijdensgevallen en ziekenhuisopnames.

Lees verder


Dr. Berg bespreekt kalium en het belang van deze electroliet

Je hart, vloeistoffen, voedingsstoffen in en uit de cellen hangen af van de natrium en kaliumpompen. In ons dieet zit echter weinig kalium. Hoge waardes van cortisol, insuline, plasmedicatie, overmatig gebruik zout maar ook operaties kunnen je kalium reserves leegmaken. Om in je kaliumbehoefte te voorzien heb je al 7-10 koppen groente of salade nodig om aan de dagelijkse behoefte van 4700mg te komen.


Hoge bloeddruk verlaagt aanzienlijk na het drinken van kersensap

Uit nieuw onderzoek van de Northumbria University, Newcastle blijkt dat het drinken van Montmorency kersensap aanzienlijk hoge bloeddruk verlaagt tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat bereikt door medicatie.

Lees verder


Defecte biologische klok verhoogt, zelfs met zoutarm dieet, bloeddruk

Wetenschappers rapporteren dat een verstoord biologisch ritme hetzelfde ongezonde resultaat oplevert, als een zoutarm dieet in combinatie met een bloedvatenvernauwend hormoon: vaatziekten en verhoogde bloeddruk in rust.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat vetrijke variant van DASH-dieet bloeddruk en triglyceriden verlaagt

In een studie, die in het American Journal of Clinical Nutrition zal worden gepubliceerd, constateerden onderzoekers van CHORI (het UCSF Benioffís Childrenís Hospital Oakland Research Institute) dat een vetrijk DASH-dieet niet alleen de bloeddruk net zo ver naar beneden bracht als het DASH-dieet, maar dat ook de triglyceriden afnamen en dat het LDL-cholesterol niet noemenswaardig steeg.

Lees verder


Reaktie op nieuwsbrief - hoge bloeddruk door ibuprofen

Ik lees net een stukje uit je column en zie iets staan over aandoeningen te verhelpen met kruiden enz wat je huisarts nooit zal zeggen. Zoín voorbeeldje heb ik van mijn moeder met de huidige huisarts(er zijn er al veel gekomen en gegaan). Haar bloeddruk was steeds te hoog, ze slikt (helaas) pillen ervoor.

Lees verder


Bloeddruk verlagende β-blokkers zouden het risico op hart- en vaatcomplicaties bij chirurgische patiŽnten kunnen vergroten

In een studie over Deense patiŽnten die niet-cardiale chirurgie (andere chirurgie dan hartchirurgie) ondergingen, werd een verhoogd risico op ernstige hart- en vaataandoeningen (Major Adverse Cardiovascular Events, MACEís) en overlijden in verband gebracht met een behandeling tegen hoge bloeddruk met twee medicamenten, waaronder een β-blokker.

Lees verder


Thiazide kan een risico zijn voor patiŽnten met hartfalen

Thiazide, een populair diuretisch (vochtafdrijvend) medicijn, bedoeld om de bloeddruk te verlagen, zorgt bij patiŽnten met hartfalen en/of uitdroging wellicht niet voor uitscheiding van zout, zoals verwacht mag worden.

Lees verder


Frequent gebruik van internet kan een gevaar zijn voor hoge bloeddruk bij tieners

Tieners die uren op internet zitten verhogen hun risico op hoge bloeddruk, zeggen onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit. In een studie gepubliceerd in het Journal of Nursing School, vonden de onderzoekers dat tieners die ten minste 14 uur per week op het internet zaten, een verhoogde bloeddruk vertoonden.

Lees verder


Cacao flavanolen verlagen de bloeddruk en verbeteren de functie van de aderen bij gezonde mensen

Uit nieuw onderzoek door het FLAVIOLA onderzoeksconsortium, gefinancierd door de EU, blijkt dat flavanolen in cacao een bijdrage zouden kunnen leveren aan het behoud van de gezondheid van hart en vaten bij het ouder worden.

Lees verder


Enzym verantwoordelijk voor obesitas-gerelateerde hoge bloeddruk vastgesteld

Obesitas is een serieus gezondheidsprobleem voor ongeveer een derde van de volwassenen in de Verenigde Staten. Mensen met obesitas hebben een vergrote kans op diabetes en hart- en vaatziekten, inclusief hypertensie. Een recente studie, aangevoerd door een wetenschapper van de Universiteit van Missouri, identificeerde het verantwoordelijke enzym voor obesitas-gerelateerde hypertensie - een ontdekking die kan leiden naar nieuwe opties voor behandeling.

Lees verder


Traumaís in de kindertijd lijken het risico op hoge bloeddruk bij volwassenheid te vergroten

Kinderen die last hebben van meerdere traumatische gebeurtenissen, van emotioneel en seksueel misbruik tot verwaarlozing, hebben een hogere bloeddruk dan leeftijdsgenoten. Het verschil van 10 punten in de systolische druk - het hoogste getal ter aanduiding van de druk terwijl het hart samentrekt - bij vroege volwassenheid geeft hen een hoger risico op hypertensie en coronaire hartziektes wanneer zij ouder worden, zei Dr Shaoyong Su, genetisch epidemioloog aan het Medical College of Georgia aan de Georgia Regents University.

Lees verder


Suppletie foliumzuur bij volwassenen met hypertensie verlaagt risico op beroerte

Bij een studie in China onder 20.000 volwassenen met hoge bloeddruk, maar zonder een geschiedenis van beroertes of hartaanvallen, verlaagde een combinatie van het medicijn enalapril en foliumzuur het risico op een eerste beroerte aanzienlijk, vergeleken met het gebruik van alleen enalapril. Dit volgens de studie die verscheen in een uitgave van JAMA. De studie werd georganiseerd om tijdens de American College of Cardiology Annual Scientific Session te presenteren.

Lees verder


Het verzadigingshormoon leptine koppelt obesitas aan hoge bloeddruk

Een hormoon dat regelt hoeveel vet in het lichaam wordt opgeslagen, is leptine. Maar volgens onderzoekers van de Monash Universiteit en de Universiteit van Cambridge zorgt dit hormoon ook voor stijging van de bloeddruk bij gewichtstoename. Obesitas of overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen. Hoewel een aantal factoren hierbij mogelijk een rol spelen, was de juiste uitleg voor de link tussen deze twee aandoeningen tot nu toe onduidelijk.

Lees verder


Studie werpt een nieuw licht op verband tussen zout en bloeddruk

Een internationaal onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de McGill University heeft uitgewezen dat overmatig zoutgebruik de hersenen 'herprogrammeert ", interfererend met een natuurlijk veiligheidsmechanisme dat normaal voorkomt dat de arteriŽle bloeddruk in het lichaam stijgt.

Lees verder


Volgens wetenschappers verlaagt het dagelijks drinken van rode bietensap de bloeddruk

Wetenschappers van de Queen Mary University of London tonen aan dat het drinken van een dagelijkse kopje bietensap significant de bloeddruk verlaagt bij patiŽnten met een hoge bloeddruk. PatiŽnten met hoge bloeddruk die dagelijkse een glas rode bietensap dronken van 250 ml ervaarden een gemiddelde daling van hun bloeddruk met ongeveer 8/4 mmHg (voor veel patiŽnten bracht dit hun bloeddruk weer in het 'normale' bereik). Dit komt door de hoge niveaus van anorganisch nitraat in de bieten net zoals in groene bladgroenten.

Lees verder


Bosbessen: Klein fruit met groot resultaat

Slechts ťťn kopje bosbessen per dag zou de sleutel zijn tot het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van arteriŽle stijfheid, die beide geassocieerd worden met cardiovasculaire ziektes. "Onze bevindingen suggereren dat regelmatige consumptie van blauwe bessen de progressie van prehypertensie naar hypertensie kan vertragen en aldus het risico op cardiovasculaire ziekten verminderen," zei Sarah A. Johnson, adjunct-directeur van het Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA) en postdoctorale fellow bij de afdeling Food and Exercise Sciences aan de Florida State University.

Lees verder


Hier komt de zon om uw bloeddruk te verlagen

Volgens een studie gepubliceerd in het 'Journal of Investigative Dermatology' kan het blootstellen van de huid aan zonlicht helpen om de bloeddruk te verlagen en daarmee het risico op een hartaanval en beroerte verminderen. Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteiten van Southampton en Edinburgh blijkt dat het zonlicht de niveaus van de molecule stikstofmonoxide (NO) in de huid en het bloed verandert en zo de bloeddruk kan doen verlagen.

Lees verder


Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap kan later een periode van opvliegers veroorzaken

Vrouwen die hypertensieve ziekten hebben tijdens de zwangerschap lijken groter risico te lopen op onaangename opvliegers en nachtzweet tijdens menopauze, melden Nederlandse onderzoekers in een vandaag online gepubliceerd artikel in Menopause, het maandblad van The North American Menopause Society. Dit is het eerste onderzoek om te kijken naar deze associatie. De onderzoekers examineerden de relatie tussen hypertensieve ziekten in de zwangerschap, zoals pre-eclampsie, en vasomotorische symptomen (opvliegers en nachtzweet) onder 853 vrouwen die een cardiologische kliniek bezochten in Kampen, Nederland.

Lees verder


Prenatale blootstelling aan het pesticide DDT gekoppeld aan
volwassen hoge bloeddruk

Volgens een recente studie onder leiding van de Universiteit van CaliforniŽ, Davis, hebben meisjes blootgesteld aan hoge niveaus van het pesticide DDT terwijl ze nog steeds in de baarmoeder zitten, drie keer meer kans om hypertensie te ontwikkelen wanneer ze volwassenen zijn. Eerdere studies hebben al aangetoond dat volwassenen die aan DDT (dichlorodiplhenyltrichloroethane) hebben blootgestaan een verhoogd risico hebben op hoge bloeddruk. Dit onderzoek, online gepubliceerd op 12 maart in Environmental Health Perspectives, is het eerste dat prenatale blootstelling aan DDT koppelt aan hypertensie bij volwassenen. Hypertensie of hoge bloeddruk is een hoge risicofactor voor hart-en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten en wereldwijd.

Lees verder


Alles wat je ooit wilde weten over bloeddruk medicatie, en hoe je
die kunt vermijden............

Ik ontmoette Bobby voor het eerst toen ik ca. 35 jaar oud was, en het was liefde op de eerste blik. Ze had rode haren en woog ca. 46 kilo. Door de jaren heen bleven we vrienden - ontmoetten ons bij trouwpartijen en scheidingen, bij het krijgen van kinderen en kleinkinderen. De laatste keer dat we elkaar zagen was ongeveer 10 jaar geleden; ze zag er nog altijd hetzelfde uit - nog steeds mooi en slank - maar ze had een ®medisch® probleem: hoge bloeddruk. Maar vanwege haar lichaamsbouw kon Bobby geen anti-hypertensie medicatie verdragen. Zo kreeg ze zonder dat ze het zelf wilde een rol in een interessant experiment over de vraag:®Wat gebeurt er bij een patiŽnt met een ernstig verhoogde bloeddruk als die niets doet ?® Ik liep laatst nog even bij haar binnen en zag dat het goed met haar ging. Ze is ®ergens rond de 50® (ik denk ergens rond de 60, maar ik durfde haar niet te vragen) en heeft nog altijd een erg hoge bloeddruk. Dus als iemand als Bobby het meer dan een tiental jaren lang goed doet zonder enigerlei medicatie, waarom zijn de medische ®experten® daar buiten in de wereld dan zo druk bezig om nog meer mensen naar hun toe te laten komen voor het verlagen van de reeds belachelijke richtlijnen voor de bloeddruk ?

Lees verder


Agressieve Nieuwe Richtlijnen voor ďPrehypertensieĒ

De Nieuwe Kleren van de Keizer

Tot enkele weken geleden was het zo, dat als je iemand zou vragen Ė ook een arts - wat beschouwd werd als een normale of wenselijke bloeddruk voor een volwassene, dan zou het meest voorkomende antwoord 120 / 80 zijn geweest. Maar nu niet meer. Volgens de nieuwe ďofficiŽleĒ richtlijnen stopt de 120 / 80 je in een nieuwe categorie die ďprehypertensieĒ heet, en in een verhoogde risicogroep voor hartaanval, beroerte, of nierziekte. De aanbevelingen voor verbetering deze potentiŽle dodelijke ziektetoestand is het gewoonlijke advies om gewicht te verliezen, zout en natriumrijke voedselsoorten te vermijden, regelmatig lichaamsoefeningen uit te voeren, te stoppen met roken, en stress te verminderen. Alhoewel is het zo dat we allemaal weten hoe moeilijk het is om dit doel te kunnen bereiken en even moeilijk om het te bereiken. En zelfs als je dat zo zou doen, dan zijn de resultaten niet lonend, zelfs niet voor patiŽnten met een bloeddruk van 160/100 en hoger. Mensen met prehypertensie ontdekken gewoonlijk dat geen van deze levensstijlveranderingen hun bloeddruk zal normaliseren, wat betekent dat er medicatie nodig is. Verreweg een nieuwe piek voor de medicijnenfabrieken.

Lees verder


Bloeddrukmedicijn Olmesartan veroorzaakt ernstige maag- en darmproblemen

PatiŽnten in klinische proef onder behandeling van Olmesartan, kregen symptomen van coeliakie. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben een verband ontdekt tussen een algemeen voorgeschreven bloeddruk medicijn, Olmesartan, en ernstige gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid, braken, diarree, gewichtsverlies en elektrolyt afwijkingenóalgemene symptomen onder degenen die coeliakie hebben. De bevindingen zijn vandaag online gepubliceerd in het medische tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.

Lees verder


Hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door een verandering in de klieren van de bijnier

Hoge bloeddruk kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door goedaardige hormoon producerende tumoren in het bijnierschors. Een gezamenlijk Zweeds-Amerikaans onderzoek heeft nu een genetische oorzaak voor het aanwezig zijn van zulke tumoren blootgelegd. De bevindingen werden vandaag gepubliceerd in het blad "Journal Science".Ongeveer 5% van de patiŽnten met verhoogde bloeddruk hebben goedaardige endocriene tumoren in hun bijnierschors.

De tumoren produceren abnormaal hoge niveaus van het hormoon Aldosteron (deze aandoening is bekend als primaire Aldosteron),die op zich een verhoging van de bloeddruk veroorzaken.Waarom de tumoren voorkomen is voor als nog onbekend.

Onderzoekers van de endocriene chirurgische eenheid van het departement van de chirurgische wetenschappen van het universiteits ziekenhuis van Uppsala,in samenwerking met collega's van de medische school van Yale te New Haven, Connecticut,VS,hebben nu een causaal mechanisme ontdekt. De genetische codes van de relevante genen in de tumoren en van normaal weefsel werden geanalyseerd door middel van exome sequentie een nieuwe techniek.De resultaten gaven aan,dat een verandering in een specifiek kalium kanaal dat een rol speelt bij de passage van moleculen in en uit de lichaamscellen,resulteren in een groot aantal gevallen in de groei van tumoren.

Dit leidt tot verhoogde niveaus van kalium en water in het bloed dat weer op zijn beurt de bloeddruk verhoogt.Het blijkt ook, dat dezelfde verandering een zeldzame genetische ziekte veroorzaakt wat zich uit in een moeilijk te behandelen hoge bloeddruk situatie. Deze ontdekking kan helpen bij de diagnose in verband met primaire Aldosteron en gevallen van ernstige stijging van de bloeddruk zegt Peyman Bjorklund, een onderzoeker bij het departement van chirurgische wetenschappen van de universiteit van Uppsala. Het veranderde kalium kanaal vertegenwoordigt ook een potentieel belangrijk molecuul voor de behandeling van de desbetreffende tumoren.

Vertaling: Jack


MDC onderzoekers en clinici identificeren de bemiddelaar van bloeddrukregulatie in de lever, simpelweg door het drinken van water

Al 60 jaar zoeken onderzoekers naar het feit hoe de osmoreceptoren in de lever de bloeddruk regelen (hypothalamus heeft receptoren om de temperatuur en de ionenhuishouding bij te houden, namelijk thermoreceptoren en osmoreceptoren). Nu lijken onderzoekers van het Max DelbrŁck Center for Molecular Medicine (MDC)in Berlijn-Buch, de experimentele en klinische Research Center (ECRC) van de MDC en Charitť en de Hannover medische School (MHH) een doorbraak te hebben gevonden. Dr. Stefan Lechner en Professor Gary R. Lewin (beide van MDC), Professor Friedrich C. Luft (ECRC) en Professor Jens JordaniŽ (ECRC; nu MHH) hebben een nieuwe groep van zintuiglijke neuronen in de lever van een muis ontdek, die bemiddelen in de stofwisseling en de bloeddruk reguleren. Dit perifere controle centrum buiten de hersenen, wordt geactiveerd door het drinken van water en leidt tot een verhoging van de bloeddruk bij zieke en oudere mensen. (Neuron, No. 69 (2) pp. 332-344)* 

Tien jaar geleden ontdekte Professor Jens Jordan, MD, toentertijd een onderzoeksdeelnemer aan de Vanderbilt Universiteit in Nashville, Tennessee, min of meer per ongeluk een fenomeen. Later, aan de voormalige Franz Volhard Kliniek van het Charitť in Berlijn-Buch, Jens Jordan constateerde dat bij patiŽnten met een beschadigd zenuwstelsel, de bloeddrukwaarde steeg met maar liefst 50 mm Hg zodra de patiŽnt een halve liter water in ťťn keer dronk. "Bij jonge mensen van wie hun sympathisch zenuwstelsel werd gestimuleerd door drugs, veroorzaakt water opname ook een verhoogde bloeddruk" aldus Professor Friedrich C. Luft van het ECRC." Zelfs in gezonde oudere mensen, is water drinken een aanleiding voor verhoogde bloeddruk." De twee clinici hebben neurowetenschappers op de MDC uitgenodigd om samen te werken in een gezamenlijk onderzoeksproject.

Lees verder


Nieuwe veelbelovende techniek tegen hoge bloeddruk

Tests met renale denervatie, een nieuwe techniek om resistente bloedhypertensie te behandelen, lopen wereldwijd en leveren veelbelovende resultaten op.

Lees verder


Pikante pepers doen ook bloeddruk dalen

Chilipepers werden al genoemd als wondermiddel om gewicht te verliezen.

Link

Maaike


Studying the Link Between Vitamin D and Blood Pressure

Dr. William White, professor and chief of the Calhoun Cardiology Center's Division of Hypertension and Clinical Pharmacology, and president-elect of the American Society of Hypertension, discusses his clinical study of the association of high blood pressure with vitamin D deficiency with Logan Byrnes on FOX Connecticut.


Cardiologen van het University Hospitals Case Medical Center hebben een verhoogd risico op kanker ontdekt bij het gebruik van medicijnen die gebruikt worden om de bloeddruk te reguleren.

Cardiologen van het University Hospitals Case Medical Center hebben aangetoond dat een groep medicijnen, bekend als angiotensine-receptor blockers, zorgen voor een verhoogd risico op kanker. Deze medicijnen worden door miljoenen patiŽnten gebruikt bij een hoge bloeddruk, hartfalen en nieraandoeningen door suikerziekte.

Link

Ignit Bekken


Hoge bloeddruk soms juist gezond

Een hoge bloeddruk bij 85-plussers is niet altijd nadelig. Integendeel: het omlaag brengen van de bloeddruk kan er zelfs voor zorgen dat deze ouderen eerder overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van Thomas van Bemmel, momenteel internist bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Hij promoveerde gisteren, 4 februari, aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op zijn proefschrift High blood pressure at old age. Thomas van Bemmel volgde 571 mensen boven de 85 jaar. Van hen hadden 223 mensen een voorgeschiedenis met hoge bloeddruk. In de circa vier jaar dat zij gevolgd werden, overleden in totaal 290 deelnemers. De totale sterfte in beide groepen was echter gelijk. Opmerkelijk was dat mensen met een hoge bloeddruk in de voorgeschiedenis het prima deden zolang de bloeddruk aan de hoge kant bleef. Werd de hoge bloeddruk met geneesmiddelen omlaag gebracht, dan steeg het risico op sterfte.

Hieruit kun je concluderen dat mensen die altijd al een hoge bloeddruk hadden, maar daar nooit voor zijn behandeld, niet automatisch zouden moeten worden behandeld. Van Bemmel: "Iemand kan bijvoorbeeld met twintig jaar een bloeddruk van 120 hebben, met zestig van 160, met tachtig van 180 en met 85 van 160. Eigenlijk is 160 nog steeds te hoog, maar als je bij hen de bloeddruk bewust nog verder omlaag probeert te krijgen, dan komt de bloedcirculatie wellicht in gevaar en daarmee het functioneren van het hele lichaam." Daarentegen moeten mensen die altijd een normale bloeddruk hadden en bij onderzoek op 85-jarige leeftijd ineens op 160 zitten, wťl worden behandeld, vermoeden Van Bemmel en zijn onderzoeksteam.

Je zou dus de medische voorgeschiedenis van mensen moeten kennen, maar die ontbreekt vaak. Daarom is het zaak een methode te ontwikkelen waarmee je onderscheid kunt maken tussen de mensen die al in een dalende lijn zitten en mensen die in een stijgende lijn zitten, om de behandeling daarop aan te passen. "Daarbij moeten we ook onderzoeken tot welk niveau je de bloeddruk dan het beste omlaag kunt brengen", aldus Van Bemmel. Hij bekijkt nu de mogelijkheden om een dergelijk onderzoek op te zetten in Gelre ziekenhuizen. Eťn ding is voor Van Bemmel in elk geval duidelijk: "De algemene richtlijn voor bloeddruk - the lower the better - is met deze studie op losse schroeven komen te staan voor de oudere doelgroep. Zeker omdat we ook aantoonden dat bij de 85-plussers met een hoge bloeddruk de nieren beter functioneren en het geheugen en denkvermogen op een hoger niveau zitten."

Het onderzoek van Van Bemmel maakt deel uit van de Leiden 85-plus Studie onder alle inwoners van Leiden die in de periode 1997-1999 de leeftijd van 85 jaar bereikten. In totaal deden 571 ouderen mee aan het onderzoek. Ieder jaar werden alle deelnemers uitgebreid gemeten voor wat betreft lichamelijk, functioneel, psychisch en sociaal functioneren. Het doel van de Leiden 85-plus Studie is om (beÔnvloedbare) determinanten van succesvol ouder worden in kaart te brengen.


Arm moet omhoog bij bloeddrukmeting

Om de bloeddruk nauwkeurig op te kunnen meten, moeten artsen in de gaten houden dat patiŽnten bij wie de bloeddruk wordt gemeten hun arm hoger houden dan hun hart.

Link


Bloeddrukmeting en het risico op hart- en vaatziekten

Bloeddrukmeting is belangrijk bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten. Als de arm onder harthoogte is tijdens de meting, wordt de bloeddruk overschat. Ook het kruisen van de benen op kniehoogte moet worden vermeden, aangezien het de bloeddruk laat stijgen. Promovendus Ahmet Adiyaman bewijst dat dit komt doordat het hart per hartslag meer bloed uitpompt.

Een valkuil bij mensen met hoge bloeddruk is het witte-jas-effect. Hierbij is de bloeddruk in het ziekenhuis in aanwezigheid van de arts hoger dan de bloeddruk thuis. Dit effect blijkt meer te worden veroorzaakt door de ziekenhuisomgeving zelf, dan door de aanwezigheid van de arts. Verder bepaalde Adiyaman in samenwerking met een internationale groep onderzoekers hoe de zelf gemeten thuisbloeddruk in verhouding staat tot het risico op hart- en vaatziekten.

Tenslotte heeft Adiyaman een nieuwe methode (de AASI-index) verder onderzocht. Deze nieuwe index bepaalt met een simpele 24-uurs bloeddrukmeting de stijfheid (veroudering) van slagaders. Met behulp van de AASI kan men extra goed hart- en vaatziekten voorspellen.


Video - Diuretics lower blood pressure by excreting sodium

Why not just stop overconsuming sodium instead? Americans consume 4000-5000 mg of sodium per day because of processed foods, but only need 100-400 mg per day. Dr. Moores research group research group discovered that insulin regulates the activity of the mechanism that exchanges potassium for sodium in live cells.Dr. Moores group also discovered that, connected with this, insulin elevates the pH inside cells. This research and that of others then led to insights in how our dietary imbalance between potassium and sodium cause hypertension and other diseases. Since recognizing the critical importance of the dietary ratio of potassium-to-sodium (in 1983), I have been trying to educate the public about this issue primarily by writing books.


Medicijn gevaarlijk voor bejaarden

Veel artsen zijn zich niet bewust van het gevaar van het voorschrijven van bloeddrukverlagende middelen aan 85-plussers. De geneesmiddelen kunnen het leven van de hoogbejaarden verkorten.

Link

Na flink wat gespit online vond ik meer materiaal van Wouter de Ruijter:
https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/13869


Bloeddrukmeting valt te hoog uit bij dubbelgespierde arm

Als je al een paar jaar fanatiek traint met gewichten, dan zijn je armen waarschijnlijk zo dik geworden dat artsen niet meer automatisch je bloeddruk goed kunnen meten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Mexicaanse Universidad de Guadalajara in een studie waaraan tweehonderd bodybuilders meewerkten.

Link


Witte jassen hypertensie ?

Ik las een mooi stukje over hoge bloeddruk bij de dokter in het AD. Het blijkt dat mensen bij de dokter nog wel eens een hogere bloeddruk hebben dan thuis. Men noemt dit witte jassen hypertensie. Het bezoek aan de witte jassen is bij stress gevoelige mensen al een reden voor een tijdelijke bloeddrukverhoging. Ik heb zelf een duurdere meter gekocht van het merk Inventum en spreek uit ervaring. In de praktijk kan dit zo 20-40 punten verschil maken. Dus voordat je je medicatie laat aanpraten ga zelf ook eens meten en dan zeker na een half uur rust. Niet dus alleen na een stukje inspanning (lopen/fietsen) naar een dokter (combinatie met de stress van een bezoek) maar ook in een rustige thuis situatie. Mijn waarde thuis? 117-77

Ervaringen hiermee? Email dit even....

Ron


B12 lowers high blood pressure

For high blood pressure (AKA hypertension) B12 (injection or nasal spray or sublingual pills) will lower high blood pressure in most women to "normal" levels within 20-30 minutes. I was the first to report this in the Orthomolecular Journal in 1982. For almost all women I have advised since that time who have actually tried this, their blood pressure came down to "normal" range within a half hour or so after an injection. I usually advise to try 0.50 ml (50 cc) on an insulin needle) to begin with. The usual B12 for injection is "cyanocobalamin". A better one is "hydroxycobalamin", but I've found that few drugstores or hospitals carry this newer form.  (Perhaps because MD's and hospital staff don't know enough about vitamins.) The nasal and sublingual B12 does not work nearly as fast or as well, but it can probably be used for maintenance. And, you can get these forms in most good health food stores without prescription. There are no known bad side effects as with prescription drugs! For men, niacin probably works better than most anti-hypertensive drugs. The only side-effect is a harmless one of what is often described as a "flush". NUTZ! For me, and lots of other people it's like a moderate to severe sunburn, and it can last up to a half hour on some. The only way is to start with small doses, and gradually work up to large doses. (By the way - this niacin also works for women). Niacin also has another good effect - it lowers cholesterol.

Dr Bate
http://drbate.com/


Farmaceutisch onderzoeker van de Universiteit van Florida benadrukt voorzichtigheid in het verlagen van bloeddruk bij patiŽnten met diabetes en ziektes aan de kransslagader

Voor patiŽnten met diabetes en hartkwalen is minder niet altijd beter- althans niet wanneer het gaat over de bloeddruk. Nieuwe gegevens laten een verhoogd risico zien voor een hartaanval, een beroerte of de dood van patiŽnten van wie de bloeddruk te hoog werd geacht of te laag, volgens Rhonda Cooper-DeHoff, een assistent professor in de farmacie en medicijnen aan de Universiteit van Florida. Ze rapporteert haar bevindingen vandaag (zondag 14 maart 2010) op de 59ste jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van het Amerikaanse College van Cardiologen in Atlanta.

Ze beveelt aan om de systolische bloeddruk (bovendruk) boven de 120 te houden bij patiŽnten met diabetes of aandoeningen aan de kransslagader, waarbij ze aangeeft dat de druk tussen de 130 en 140 het meest gezond blijkt te zijn. Gebaseerd op richtlijnen voor de behandeling van verhoogde bloeddruk, hebben gezondheidszorgmedewerkers aangenomen dat met het oog op bloeddruk geldt "hoe lager hoe beter," zegt Cooper-DeHoff. Maar, een studie naar bloeddrukverlagende middelen -(Transolapril is een ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert) " The International Verapamil SR-Trandolapril study" bekent onder de naam INVEST - suggereert dat de waardes die voor een normaal gezonde Amerikaan gelden in feite riskant zijn voor hen die een gecombineerde diagnose hebben van diabetes en ziekte aan de kransslagader.

"Onze gegevens suggereren dat bij patiŽnten met zowel diabetes als een ziekte aan de kransslagader er een bloeddrukdrempel is, waar beneden er een toename is voor hart- en vaatziekten", zegt Cooper-DeHoff.
Twee van de drie volwassenen met diabetes hebben een hoge bloeddruk. De Amerikaanse Hart Associatie "AHA" definieert een normale bloeddruk als minder dan 120 systolische waarde (bovendruk) en minder dan 80 diastolische waarde (benedendruk). Een bloeddruk hoger dan 140 wordt nog steeds in verband gebracht met een verhoogd risico van 50% op hart- en vaatziekten bij patiŽnten met diabetes. Pogingen om de systolische bloeddruk te verlagen tot onder de 130 bleken geen toegevoegde waarde te hebben voor diabetici met kransslagader aandoeningen in vergelijking met een verlaging van de systolische bloeddruk tussen 130 en 140.

Cooper-DeHoff's studie toont voor de eerste keer aan dat deze groep patiŽnten een soortgelijke verhoging van risico hadden wanneer de bloeddruk gecontroleerd lager werd dan 115 systolische druk, de aanbevolen reikwijdte van de Amerikaanse Hart Associatie.

Dr. Stephan Brietzke, een endocrinoloog (hormoon specialist) die niet deelnam aan het onderzoek werd nieuwsgierig door de resultaten omdat deze parallel lopen aan recente studies voor bloedsuiker controle, die suggereren dat er een U-bocht curve te zien is met verhoogd risico voor hart- en vaatziekten bij zowel "te hoge" als "te lage" uitersten.

Brietzke, een assistent professor voor klinische medicijnen aan de Universiteit van Missouri in Columbia, leidde sinds 2002 een multidisciplinair onderzoek voor de samengestelde richtlijnen voor de Gezondheidsadministratie van Veteranen en het Departement van Oorlog voor de behandeling van type 2 diabetes. Hij beschouwt het als een belangrijke studie voor artsen die patiŽnten behandelen met diabetes en hart- en vaataandoeningen.

"Het identificeren van een drempelwaarde of wanneer een behandeling moet worden ingesteld en wanneer gezegd moet worden 'goed genoeg,' is uitermate belangrijk niet alleen voor het welbevinden van de patiŽnt, maar ook om onnodige kosten van gezondheidszorg te reduceren," aldus Brietzke. De AHA rapporteert dat hartziektes of beroertes de hoogste doodsoorzaak is bij mensen met diabetes en meer dan 60% van hen betreft. Hoge bloeddruk, gewoon voor patiŽnten met diabetes, verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten.

De INVEST studie is de eerste die de effecten van bloeddrukverlaging bij patiŽnten met diabetes met een kransslagader ziekte evalueert. Onderzoekers hebben gegevens van meer dan 6.400 patiŽnten geanalyseerd vanaf de herfst van 1997 tot het voorjaar van 2003. De patiŽnten die ouder dan 50 jaar waren werden gerekruteerd op meer dan 850 plaatsen in 14 landen. De onderzoekers raadpleegden ook de nationale dodenindex voor de als Amerikaan ingeschreven patiŽnten voor nog eens vijf jaren om deze aantallen doden van patiŽnten met een bepaalde bloeddruk variŽrend van beperkt behandeld tot niet behandelde hoge bloeddruk, te vergelijken.

FinanciŽle middelen voor dit INVEST onderzoek werden gegeven door Abbott Laboratories. Cooper-DeHoff kreeg ook ondersteuning en onderscheiding voor zijn carriŤreontwikkeling van het Nationale Instituut voor Gezondheid.

http://news.ufl.edu/2010/03/14/bp-diabetes/
Vertaald door Pauline Laumans


High blood pressure, low energy -- a recipe for heart failure

Many people with long-standing high blood pressure develop heart failure. But some don't. Daniel P. Kelly, M.D., and colleagues at Washington University School of Medicine in St. Louis and other institutions are trying to figure out what could explain that difference.

Lees verder


New Study Shows High Blood Pressure May Make it Difficult for the Elderly to Think Clearly

Adding another reason for people to watch their blood pressure, a new study from North Carolina State University shows that increased blood pressure in older adults is directly related to decreased cognitive functioning, particularly among seniors with already high blood pressure. This means that stressful situations may make it more difficult for some seniors to think clearly. Dr. Jason Allaire, an assistant professor of psychology at NC State who co-authored the study, explains that study subjects whose average systolic blood pressure was 130 or higher saw a significant decrease in cognitive function when their blood pressure spiked. However, Allaire notes, study subjects whose average blood pressure was low or normal saw no change in their cognitive functioning – even when their blood pressure shot up. Specifically, Allaire says, the study shows a link between blood pressure spikes in seniors with high blood pressure and a decrease in their inductive reasoning. "Inductive reasoning is important," Allaire says, "because it is essentially the ability to work flexibly with unfamiliar information and find solutions." Allaire says the findings may indicate that mental stress is partially responsible for the increase in blood pressure – and the corresponding breakdown in cognitive functioning. However, Allaire notes that normal fluctuations in blood pressure likely play a role as well.

Lees verder


Gene variations associated with effectiveness of blood pressure medications

Patients with hypertension and certain gene variations experienced varying results with some blood pressure medications, suggesting matching a patient's genotype with certain hypertension medications could result in more favorable outcomes, according to a study in the Jan. 23 issue of JAMA.

Lees verder


Specific antagonism lowers blood pressure

High blood pressure is associated with an increased risk of heart attack and stroke. A new study in the Journal of Clinical Investigation now shows that antagonists of a receptor known as EP1 reduce hypertension in mice and rats. The authors therefore suggest that targeting the PGE2 receptor EP1 might be a viable approach to treating hypertension.

Lees verder


Finding a Single Mechanism for Hypertension, Insulin resistance, and Immune Suppression

Many of the 75 million Americans with essential hypertension also develop diabetes and other complications in addition to their high blood pressure, and researchers have discovered a common molecular mechanism in a strain of rat that explains why such metabolic disorders arise together in mammals.

Lees verder


Even low levels of weekly exercise drive down blood pressure

Even low levels of weekly exercise drive down blood pressure and boost overall fitness, suggests a small study in the Journal of Epidemiology and Community Health. To stave off ill health, adults are currently recommended to indulge in 30 minutes of moderately strenuous exercise on at least five days of the week.

Lees verder


High levels of urinary albumin in the normal range predict hypertension

Healthy individuals with higher levels of albumin excretion, even levels considered normal, are at increased risk of developing hypertension (high blood pressure), according to a study appearing in the October 2008 issue of the Journal of the American Society Nephrology. The study suggests that to prevent cardiovascular disease, the definition of "normal" urinary albumin excretion should be reconsidered.

Lees verder


Blood HDL Cholesterol Levels Influence Association of Alcohol Intake With Blood Pressure in Young Men But Not in Middle-Aged Men

The results suggest that blood pressure of middle-aged men is elevated by alcohol drinking independently of blood HDL level and is more sensitive to drinking than is blood pressure of young men.

Lees verder


Elderly may have higher blood pressure in cold weather

Outdoor temperature and blood pressure appear to be correlated in the elderly, with higher rates of hypertension in cooler months, according to a report in the January 12 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals. Seasonal variations in blood pressure have been recognized among the general population for 40 years, according to background information in the article. However, few previous studies have looked specifically at older adults. "Elderly persons may be particularly susceptible to temperature-related variations in blood pressure," the authors write. "The baroreflex, which is one of the mechanisms of blood pressure regulation, is modified in elderly subjects, and it has been hypothesized that disorders of baroreflex control and enhanced vasoreactivity [sensitivity of blood vessels] could contribute to the aging-associated increase in cardiovascular morbidity [illness]." Annick Alpťrovitch, M.D., of the Institut National de la Santť et de la Rťcherche Mťdicale, Paris, and colleagues assessed the relationship between blood pressure and temperature in 8,801 individuals 65 or older. All were part of the Three-City study, conducted in three French metropolitan areas. Participants' blood pressure was measured at the beginning of the study (starting in 1999) and again about two years later. Outdoor temperatures on the day of measurement were obtained from local meteorological offices.

Lees verder


Seasonal variation in blood pressure

A French study reported in the 12th January issue of Archives of Internal Medicine has found a strong correlation between blood pressure and outdoor temperature in a large sample of the elderly.(1) As a result, the investigators advise that, during periods of extreme temperatures, careful monitoring of blood pressure and antihypertensive treatment “could contribute to reducing the consequences of blood pressure variations in the elderly”. The study, which monitored 8801 participants over the age of 65 in the French Three-City study, found that systolic and diastolic blood pressure values differed significantly across the four seasons of the year and according to the distribution of outdoor temperature. The higher the temperature, the greater the decrease in blood pressure. Systolic blood pressure, for example, decreased with increasing temperature, with an 8.0 mmHg decrease between the lowest (<7.9įC) and the highest (21.2įC) temperatures. Average systolic blood pressure was 5 mmHg higher in winter than in summer. High blood pressure, defined as a systolic blood pressure of 160 mmHg or higher, or a diastolic blood pressure of 95 mmHg or higher, was detected in 33.4 per cent of participants during winter and 23.8 percent during summer. These changes in blood pressure were greater in subjects 80 years or older than in younger participants.

Lees verder


OSU study shows exposure to bad air raises blood pressure

The air people breathe while walking in the park, working in the garden or shopping downtown may be unhealthy enough to seriously spike their blood pressure, a new study suggests. Cardiovascular researchers at The Ohio State University Medical Center are the first to report a direct link between air pollution and its impact on high blood pressure, or hypertension. If the results from these animal studies hold up, this could be important for human health.

Lees verder


Research shows a daily does of beetroot juice can beat high blood pressure

Researchers have discovered that drinking just 500ml of beetroot juice a day can significantly reduce blood pressure. The findings could have major implications for the treatment of cardiovascular disease.

Lees verder


Timing of Pills Might Matter

Taking a blood pressure pill at bedtime instead of in the morning might be healthier for some high-risk people. New research suggests that simple switch may normalize patterns of blood pressure in patients at extra risk from the twin epidemics of heart and kidney disease.

Lees verder


Potassium loss from blood pressure drugs may explain higher risk of adult diabetes

Johns Hopkins researchers have discovered that a drop in blood potassium levels caused by diuretics commonly prescribed for high blood pressure could be the reason why people on those drugs are at risk for developing type 2 diabetes. The drugs helpfully accelerate loss of fluids, but also deplete important chemicals, including potassium, so that those who take them are generally advised to eat bananas and other potassium-rich foods to counteract the effect.

Lees verder


High blood pressure in older adults traced to gene's effects in blood vessels

Scientists have identified the gene that sets off a sequence of events in the blood vessels of otherwise healthy adults that can lead to high blood pressure. The disease process eventually makes conditions in vessels ripe for the creation of blockages that can cause heart attacks, strokes and circulatory problems. The finding might lead to new therapeutic options for high blood pressure, especially hypertension associated with aging.

Lees verder


Study finds treatment fails to improve common form of heart failure

A medication used for high blood pressure does not improve a common form of heart failure, according to new results from a large, international study. The study, which included researchers at Wake Forest University Baptist Medical Center in key leadership positions, appears in this week's issue of the New England Journal of Medicine, published today.

Lees verder


How a pain in the neck could be bad for your blood pressure

A chance discovery in the lab has helped University of Leeds scientists to show how the treatment for a stiff neck could do wonders for your blood pressure.

Lees verder


 

 

 


View My Stats