GEZONDE VETTEN 


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Hoe maak ik geklaarde boter

Ik maak het altijd zo: Elke week 3 pakjes in de pan, ik zet het gelijk op een laag pitje en laat het lang pruttelen en schep paar keer schuim eraf. Na +/- 50 minuten is ie klaar en 'zeef' ik het door een zakdoek.

Link

Nu met de warmte is het lastig qua smeerbaarheid, buiten koelkast te zacht, in de koelkast te hard :)

Gerrit


GEZONDE VETTEN artikel van Dr. Joseph Mercola

Vertaling: Petra Versteegh

Over het algemeen worden vetten in de voeding door veel mensen als de boosdoeners beschouwd. Een dieet met weinig vet is best wel goed voor het 1/3 deel van de mensen dat een koolhydraat-type is maar het andere 2/3 deel van de bevolking doet het niet goed op dit soort dieet. Een andere hardnekkige mythe is de overtuiging dat verzadigd vet in het bijzonder je risico op hartaanvallen en ziektes aan hart- en bloedvaten zal verhogen. Dit is gewoon niet waar.

Verzadigde vetten zorgen voor de bouwstenen van je celmembranen en allerlei hormonen en hormoonachtige substanties die van groot belang zijn voor je gezondheid. Verzadigd vet van dierlijke- en plantaardige bron (zoals vlees, zuivel, bepaalde oliŽn en tropische planten zoals kokosnoot) zorgen dat je dieet in een geconcentreerde bron van energie bevat. Wanneer je een maaltijd eet met vetten erin, vertragen ze de vertering zodat je langer door kunt gaan zonder honger te krijgen.

Daarnaast zorgen zij er ook nog voor dat de zo belangrijke vetoplosbare vitamines A, D, E en K goed opgenomen worden. Vetten zijn ook nodig voor de omzetting van caroteen in vitamine A, voor mineraalopname en voor allerlei andere belangrijke biologische processen.

Verzadigd vet is ook:

de brandstof waar je hart de voorkeur aan geeft en wordt ook bij vermoeidheid gebruikt als brandstof
een bruikbaar anti-viraal middel (caprylzuur) effectief als een anti-cariŽs, anti-plaque en anti-schimmel middel (laurinezuur) bruikbaar om cholesterolhoogtes te verlagen (palmitinezuur en stearinezuur)
onderhouder van je genen en voorkomt kanker (boterzuur)

Bronnen van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie en noten, zoals pecannoten.
Canolaolie (koolzaadolie) valt ook onder deze categorie maar ik adviseer het te vermijden en in plaats daarvan olijfolie te gebruiken. Houd echter wel in de gaten dat olijfolie niet gebruikt mag worden om te verhitten. Gebruik daarvoor in de plaats kokosolie om mee te wokken, bakken en braden en gebruik de olijfolie koud voor over een salade.

Een van de meest belangrijke vetten is omega-3 vet.

Tekorten in dit essentiŽle vet kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel geestelijk- als lichamelijk of dragen daar tenminste aan bij. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid mede-oorzaak voor zo'n 96.000 vroegtijdige doden per jaar.

GEVAARLIJKE VETTEN

Maar het soort vet dat echt rampzalig voor je gezondheid is, is transvet en beschadigd omega-6 vet.

Transvet is het je aders verstoppend, zwaar beschadigd omega-6 meervoudigonverzadigd vet dat ontstaat wanneer plantaardige oliŽn worden gehard tot margarine en bak- en braadvet. Het zit ook in het meeste fabrieksvoedsel en in gefrituurd voedsel, zoals patat en kipnuggets, donuts, koekjes, gebakjes en crackers.

Dit is het type vet dat in de USA het meest wordt gegeten, ondanks het feit dat er geen veilige
dosering van transvet bestaat, volgens een studie van the Institute of Medicine. Transvet verhoogt het LDL gehalte (slechte cholesterol) en verlaagt het HDL gehalte (goede cholesterol) wat natuurlijk precies het tegenovergestelde is van wat je nodig hebt om goed gezond te blijven!

Het zijn juist de transvetten - en niet verzadigde vetten - die steeds vaker in verband worden gebracht met hartziektes. Ze kunnen ook ernstige verstoppingen van de aders, diabetes type-2 en andere ernstige ziektes veroorzaken.  Het moge duidelijk zijn dat je transvetten van je lijstje moet schrappen als je gezondheid je lief is. Het maakt echt niets uit hoe voedzaam het eten is- wanneer er transvet in zit, vermijd het dan tot elke prijs.

Welk type voedsel vult nou eigenlijk het meest?

Het onderwerp verzadiging is belangrijk, vooral wanneer je je gewicht in de gaten probeert te houden, en voedselproducenten weten dit. De dieetindustrie van de USA - die draait om het verhogen van de verzadiging met slechts weinig calorieŽn- wordt geschat op 3.64 biljoen dollar. Jammer genoeg is dieetvoedsel het slechtste voedsel wat er is. Bijna alles komt uit de fabriek en uit dozen/pakken en bevat veel chemische toevoegingen.

Wat kun je nou het beste eten om jezelf gevulder te voelen en hongeraanvallen te verminderen?

Alhoewel gezonde vetten je zeker kunnen helpen met het je langer verzadigd voelen gaat er niets boven eiwit. Maar let op, de hoeveelheid en de soort eiwit die je nodig hebt wisselt nogal van persoon tot persoon. Dit hangt af van je geslacht, lengte, gewicht, beweging en - het belangrijkste - je voedingstype.

Een echt koolhydraattype bijvoorbeeld kan zich overvol voelen op een salade zonder vlees met een magere slasaus, terwijl ditzelfde maal een eiwittype in 20 minuten naar voedsel zou doen snakken. Dus onthoud dat alhoewel je zeker eiwit nodig hebt, je er een individuele behoefte aan hebt. De manier om je behoefte aan eiwit te bepalen is door te weten of je een eiwit-, koolhydraten- of gemengd voedingstype bent.

Eiwittypes, zoals de naam al zegt, doen het beter op weinig-koolhydraat, veel eiwit en veel vet diŽten. Bijvoorbeeld 40 procent eiwit en 30 procent vet en koolhydraten maar het kan ook makkelijk 50 procent vet en maar 10 procent koolhydraten zijn. Dat hangt af van je unieke, erfelijk bepaalde behoefte.

Koolhydraattypes daarentegen voelen zich gewoonlijk het beste wanneer de hoofdmoot van hun voedsel bestaat uit groentes. Ja, ook zij hebben wat vet en eiwit nodig in hun dieet. Gemengde types zitten er zo'n beetje tussenin. Het soort eiwit waar je lichaam het goed op doet varieert ook naar gelang je voedingstype.

Eiwittypes bijvoorbeeld, doen het goed op vlees waar veel purine in zit, zoals donker kippevlees of een goede biefstuk terwijl koolhydraattypes liever wit vlees of bonen hebben als eiwitbron.

Enkele uitstekende eiwitbronnen zijn:

  • eieren (liefst rauw en biologisch)
  • rundvlees en bizon van met gras gevoede dieren
  • biologische kip en struisvogel
  • rauwe zuivel (rauwe melk, rauwmelkse kazen enz.)

in het wild gevangen vis zonder kwik (eet deze alleen wanneer een test aangeeft dat de vis niet vervuild is)

Wanneer je eiwitbronnen kiest is het heel erg belangrijk om voor hoge kwaliteit te gaan.

Hiertoe behoort biologisch vlees van met gras (geen graan) gevoede dieren, rauwe (niet gepasteuriseerde) zuivel en wild gevangen (niet gekweekte) vis waarvan je weet dat hij niet besmet is met kwik en andere troep. Een andere eiwitbron is eventueel whey eiwitpoeder. Ikzelf eet elke morgen whey eiwitpoeder en rauwe eieren bij het ontbijt, wat me de kracht geeft om zonder honger door te gaan tot de lunch.

Dus onthoud dit- een gezonde vorm van eiwit is voor je verzadiging de allerbeste ontbijtkeuze. Het is ook belangrijk om fructose te vermijden omdat dit je gevoel van verzadiging verstoort.

Joseph Mercola
Link


 

 


 


View My Stats