Nieuws kanker en curry (geelwortel)


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Curcumine kan helpen bij het overwinnen van resistente tuberculose

Nieuw onderzoek toont aan dat curcumine - een stof in kurkuma die vooral bekend is als ťťn van de belangrijkste onderdelen van kerriepoeder - kan helpen bij de bestrijding van resistente tuberculose. In AziŽ wordt kurkuma gebruikt voor de behandeling van veel gezondheidsproblemen en het heeft anti-inflammatoire, anti-oxidante en misschien zelfs anti-kanker eigenschappen.

Lees verder


Geelwortel biedt een potentiŽle therapie voor orale kankers

Geelwortel, de bekende gele specerij die veel gebruikt wordt in de Indiase en Aziatische keuken, zou een therapeutische rol kunnen spelen bij orale kankers, zoals de menselijk papillomavirus, blijkt volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in e-cancer medical science. Een van de belangrijkste actieve ingrediŽnten van het kruid- een antioxidant genoemd
curcumine (geelwortel)- lijkt effect te hebben bij het onderdrukken papillomavirus (HPV).

Lees verder


Turmeric for Inflammation: How Much is Enough?

Arizona Health Sciences Center researchers are discovering that turmeric, a cousin of the ginger plant and a spice used in cooking, is effective against some inflammatory diseases. UA College of Medicine Associate Professor Janet Funk, MD, discusses the spice and takes a look at turmeric supplements.


Hoe je kruidenrekje een beroerte kan voorkomen

Kurkuma, geelwortel of koenjit is familie van de gemberplant. De gemalen wortel wordt in de Oosterse keuken veelvuldig gebruikt om smaak en kleur te geven aan bv. rijst en curries. Het goudgele poeder is ook een vast ingrediŽnt van kerrie.

Link

Fred


Curcuma longa - geelwortel

Geelwortel kan niet alleen nuttig zijn bij vermindering van pijn en ontstekingen maar recent onderzoek richt zich met name op de antioxiderende, leverbeschermende, kankerremmende en anti bacterieŽle eigenschappen van curcuma. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar geelwortel bij hart- en vaatziekten en maag/darm problemen.

Download PDF


Kerrie maakt schapen minder schadelijk voor milieu

Kerrie en andere 'hete' kruiden zouden schapen een stuk minder schadelijk maken voor het milieu. De dieren zouden zelfs tot 40 procent minder methaan produceren.

Link

Maaike


What is a spice that can fight cancer ?

"What is?" - scientific questions series - with 2005 For Women In Science International Fellow Reema Fayez Tayyem, who explains what a spice that can fight cancer is and her field of research.


Working Turmeic into Your Diet

Dr. Gladd explains the benefits of turmeric and how to increase the amount you consume daily. Turmeric plays a role in lowering inflammation and is a good idea to incorporate both the spice and possibly as a supplement.


Currie kan griep en verkoudheid voorkomen volgens
Russische artsen

"You can strengthen immunity by consuming spicy foods like curries, as spices like turmeric, ginger and zeera also posses excellent therapeutic effect," an unnamed official of Moscow city sanitary and anti-epidemics committee was quoted as saying by RIA Novosti.

Link


Curry doodt slokdarmkanker

Pittige kruidenmengelingen als curry kunnen kankercellen doden, zo hebben Ierse wetenschappers aangetoond. De stof curcumin zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Diezelfde stof werd ook al in verband gebracht met bescherming tegen alzheimer en artritis. Of het ook echt werkt, wordt op dit moment uitgebreid onderzocht.

Link

Geert


Geelwortel tegen darmkanker


Geelwortel punch tegen prostaatkanker

More news about the Dr Red Punch which has been developed using the most powerful antioxidants. The punch formula are made from ingredients such as turmeric, citrus and olive, and using an extraction process that targets only powerful fat soluble antioxidants like curcumin (turmeric) and limonene (citrus peel oil). Blueberry Punch formula includes Blueberry, red grape, white grape, elderberry, rasberry, citrus skin extracts, green tea extract, olive leaf/olive pulp extracts, grape seed extract, grape skin extract, tarragon, turmeric and ginger.


Absolute aanrader

Een absolute aanrader voor je gezondheid is geelwortel, beter bekend onder de naam curcuma en bekend van de Nasi Kerrie schotels.

Waarom is geelwortel zo goed? Ten eerste omdat het een zeer sterke anti-oxidant is dus grote opruimer van vrije radicalen (schadelijke stoffen), een goede reiniger van je bloed (bijv bij huidproblemen), stimulering van galproductie waarmee je rommel uit de lever afvoert, een sloper van kankercellen, een remmer van Alzheimer etc etc.

Ga maar eens zoeken in de Pubmed database en zoek dan op curcuma:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Je krijgt dan maar liefst 888 studies !

Verder kun je curcuma in je voeding gebruiken of kiezen voor een supplement dat alleen de werkzame stof (curcumiden) bevat. Normale geelwortel bevat ongeveer 5% curcumiden. Ik gebruik zelf zowel de natuurlijke vorm als een supplement.

RonCurcuma Longa, curcuma rhizoma, curcuminoiden

De lever is de reiniger van je bloed en bij problemen met het functioneren kan dit zich onder andere tonen in de vorm van chronische vermoeidheid. Dit kan door een virus zijn veroorzaak (Pfeiffer), maar ook door grote hoeveelheden toxines (alcohol, chemicaliŽn) en chronische ontstekingen. Ook medicatie en overdaad aan fructose kunnen een belangrijke aanjager van leverproblemen zijn.

Planten die gunstig zijn voor de lever zijn onder andere geelwortel en mariadistel. De lever is niet alleen een belangrijke reiniger van je bloed maar speelt een cruciale rol bij de aanmaak van enzymen (samen met de alvleesklier), cholesterol, gal en het bekende Q10 enzym (belangrijke voor de energie productie in je cellen).

Grofweg zijn de verstoringen van de leverfunctie onder te verdelen in 3 gebieden:

1) Pre-hepatisch: een storing die gelegen is voor de lever (poortader)
Voorbeelden: hoge toxine belasting waardoor het aanbod voor verwerking hiervan voor de lever te groot is, verstoring in de bloedtoevoer naar de lever toe (zelden)

2) Intrahepatisch: een storing die gelegen is in de lever en levercellen zelf
Voorbeelden: verstoorde levercelfunctie, vaak door chemische beschadiging (sommige medicijnen, alcohol, virusinfecties), leververvetting, levercirrose

3) Posthepatisch: een storing die gelegen is na de lever
Voorbeelden: galgangobstructie door galstenen, zowel in de grote als in de kleinere
Galwegen

Leverstoornissen zijn vaak moeilijk vast te stellen, omdat de klachten die bij milde en matige stoornissen ontstaan vaak niet-specifiek zijn. Lichte stoornissen zijn vaak ook niet met het standaard bloedonderzoek vast te stellen. De lever heeft een enorme overcapaciteit, dus voordat er werkelijk (onomkeerbare) problemen ontstaan kunnen aanvullende onderzoeken (bloedonderzoek, echo-onderzoek of MRI scans) nog 'normaal' zijn.

Preventie is van belang

Hoe gezond je ook probeert of denkt te leven, je ontkomt er niet aan dat er schade optreedt aan de lever. Dagelijks komen vanuit de voeding vele verontreinigingen binnen in de vorm van additieven, bestrijdingsmiddelen, moeilijk afbreekbare suikerverbindingen etc. De lever en de hierin aanwezige enzymen zijn niet in staat om al deze relatief 'nieuwe' chemische stoffen adequaat af te breken of aan gal te binden. Dit kan leiden tot schade aan de levercellen zelf, of zorgt ervoor dat deze stoffen uiteindelijk in bindweefsel of vetweefsel opgeslagen worden.

Van belang is om de lever te ondersteunen in haar taken. Enerzijds kan dit door goede voedingsmiddelen te gebruiken, maar in het algemeen ontkom je er niet aan dat ook hier schadelijke stoffen in aanwezig zijn. De manier om ervoor te zorgen dat de lever goed ondersteund wordt is door gebruik te maken van die stoffen, die bekend staan om hun gunstige werking.

Curcuma longa is de plant waaruit de werkzame bestanddelen, de zogeheten curcuminoiden gehaald worden. Het zijn uitsluitend deze biologisch actieve stoffen die de functie uitoefenen, deze rest van de bestanddelen van de plant zijn niet effectief. Deze curcuminoiden hebben verschillende functies:

  • - sterk anti oxidatief: ORAC waarde 159277 per 100 gram
    (ter vergelijk: sinaasappel slechts 1819 !)
  • - anti mycotische werking: schimmeldodend (darmen)
  • - stimuleert de afgifte van gal en galproductie post hepatische werking

Van belang is te kiezen voor een gestandaardiseerd extract, omdat dan alleen bekend is hoeveel van de werkzame stof (curcuminoiden) aanwezig is. Een tweede belangrijk punt is om te kiezen voor een afgifte via een capsule. De maagwand is gevoelig voor de werkzame stof, en dit kan maagklachten opleveren. Daarnaast is het zo dat het maagzuur de werking van een groot deel van de actieve stoffen opheft. Het vermoeden bestaat dat deze gecombineerde werking voor het krachtige effect van het middel zorgt. De wijze waarop de werking op bijvoorbeeld het tegengaan van nieuwvormingen tot stand komt, is (nog) niet opgehelderd. Mogelijk is dat de schimmeldodende werking een van de schakels is, maar ook de immuniteitsverbeterende werking kan hierop van invloed zijn.

Met dank aan: www.geelwortel.com


Geelwortel als modern geneesmiddel

Curcuma is in de eerste plaats een goed middel bij gebrek aan eetlust, slechte vertering en zelfs maagzweren. Verschillende onderzoeken ondersteunen de praktijkervaringen van vele artsen en fytotherapeuten voor het gebruik van Geelwortel bij gewrichtsontstekingen. Curcuma vermindert de gewrichtstijfheid, de zwelling en pijn bij reumatoÔde arthritis. Merkwaardig en hoopgevend is de mogelijk werking tegen Alzheimer. In streken waar veel geelwortel gebruikt wordt komt de ziekte van Alzheimer veel minder voor. Onderzoekers deden proeven met ratten die een dieet kregen waaraan curcumine, het hoofdbestanddeel in geelwortel, was toegevoegd. Bij deze ratten werd een verminderde concentratie van de stof die de hersenen van AlzheimerpatiŽnten als het ware verstopt, het beta-amyloid, en een verminderd verlies aan eiwitten in de hersenen vastgesteld. Ook bleken deze ratten een betere geheugenfunctie te behouden. De onderzoekers vermoeden dat curcumine een anti-oxyderend en ontstekingsremmend effect heeft. Wie vaak kerrieschotels eet, zou minder kans maken op Alzheimer, zeggen die Amerikaanse onderzoekers op de jaarvergadering van de Society for Neuroscience in San Diego, California.

Lees verder


Curry and diabetes


Budget superfoods

Wist je dat geelwortel pas echt effectief in het lichaam zijn werk kan doen in combinatie met zwarte peper en olijfolie of lijnzaadolie?

Meng dan een 1/4 theelepel geelwortel met een royale snuf gemalen zwarte peper en voeg daar een theelepel van de olie bij. Even goed mengen. De hoeveelheden kunnen natuurlijk in dezelfde verhouding worden aangepast. Dit mengsel kan op het bord aan een maaltijd worden toegevoegd, het smaakt o.a. goed bij groenteschotels met rijst e.d. Het mengsel vooral niet verhitten. Mensen die niet zo van een bittere smaak houden, kunnen een paar druppeltjes agavesiroop of honing toevoegen.

Bron: Antikanker - een nieuwe levensstijl. Auteur: Dr. David Servan-Schreiber.

Vriendelijke groet,
R. Groeneweg


Eten tegen kanker

De tip is dat tomaten-groentensap met een theelepel kurmkumapoeder en een snufje zwarte peper een goede combinatie is om te drinken. Kurkuma bevat fytochemicalien die kanker helpen bestrijden en de zwarte peper bevat peperine dat ervoor zorgt dat de kurkuma veel beter wordt opgenomen(1000x) (bron: boek: eten tegen kanker). Het tomatensap bevat ook nog wat lycopeen. Kurkumapoeder (geelwortel) kun je gewoon kopen bij een turkse winkel maar ook meestal bij een natuurwinkel..

Tip: Jim


Geelwortel remt proteasoom activiteit in darmkankercellen

Curcumin inhibits the proteasome activity in human colon cancer cells in vitro and in vivo.

Milacic V, Banerjee S, Landis-Piwowar KR, Sarkar FH, Majumdar AP, Dou QP.

Barbara Ann Karmanos Cancer Institute, Department of Pathology, School of Medicine, Wayne State University, Detroit, Michigan 48201, USA.

Curcumin (diferuloylmethane) is the major active ingredient of turmeric (Curcuma longa) used in South Asian cuisine for centuries. Curcumin has been shown to inhibit the growth of transformed cells and to have a number of potential molecular targets. However, the essential molecular targets of curcumin under physiologic conditions have not been completely defined. Herein, we report that the tumor cellular proteasome is most likely an important target of curcumin. Nucleophilic susceptibility and in silico docking studies show that both carbonyl carbons of the curcumin molecule are highly susceptible to a nucleophilic attack by the hydroxyl group of the NH(2)-terminal threonine of the proteasomal chymotrypsin-like (CT-like) subunit. Consistently, curcumin potently inhibits the CT-like activity of a purified rabbit 20S proteasome (IC(50) = 1.85 micromol/L) and cellular 26S proteasome. Furthermore, inhibition of proteasome activity by curcumin in human colon cancer HCT-116 and SW480 cell lines leads to accumulation of ubiquitinated proteins and several proteasome target proteins, and subsequent induction of apoptosis. Furthermore, treatment of HCT-116 colon tumor-bearing ICR SCID mice with curcumin resulted in decreased tumor growth, associated with proteasome inhibition, proliferation suppression, and apoptosis induction in tumor tissues. Our study shows that proteasome inhibition could be one of the mechanisms for the chemopreventive and/or therapeutic roles of curcumin in human colon cancer. Based on its ability to inhibit the proteasome and induce apoptosis in both HCT-116 and metastatic SW480 colon cancer cell lines, our study suggests that curcumin could potentially be used for treatment of both early-stage and late-stage/refractory colon cancer.

Cancer Res. 2008 Sep 15;68(18):7283-92


Geelwortel en hersenkanker

Dr. Probal Banerjee studies the natural elements of turmeric to determine its role in targeting and eliminating brain tumor cells.


Holy powder' ingredient makes membranes behave for better health

Revered in India as "holy powder," the marigold-colored spice known as turmeric has been used for centuries to treat wounds, infections and other health problems. In recent years, research into the healing powers of turmeric's main ingredient, curcumin, has burgeoned, as its astonishing array of antioxidant, anti-cancer, antibiotic, antiviral and other properties has been revealed. Yet little has been known about exactly how curcumin works inside the body. Now, University of Michigan researchers led by Ayyalusamy Ramamoorthy have discovered that curcumin acts as a disciplinarian, inserting itself into cell membranes and making them more orderly, a move that improves cells' resistance to infection and malignancy. "The membrane goes from being crazy and floppy to being more disciplined and ordered, so that information flow through it can be controlled," said Ramamoorthy, a professor of chemistry and biophysics. The findings were published online March 3 in the Journal of the American Chemical Society.

The research project melds Ramamoorthy's past with his current scientific interests. As a child in India, he was given turmeric-laced milk to drink when he had a cold, and he breathed steam infused with turmeric to relieve congestion. Now as researcher he is fascinated with proteins that are associated with biological membranes, and he uses a technique called solid-state NMR spectroscopy to reveal atom-level details of these important molecules and the membranous milieu in which they operate. "Probing high-resolution intermolecular interactions in the messy membrane environment has been a major challenge to commonly-used biophysical techniques," Ramamoorthy said. His research group recently developed the two-dimensional solid-state NMR technique that they used to probe curcumin-membrane communication in this study. Scientists have speculated that curcumin does its health-promoting work by interacting directly with membrane proteins, but the U-M findings challenge that notion. Instead, the researchers found that curcumin regulates the action of membrane proteins indirectly, by changing the physical properties of the membrane.

Ramamoorthy's group now is collaborating with chemistry professor Masato Koreeda and U-M Life Sciences Institute researcher Jason Gestwicki to study a variety of curcumin derivatives, some of which have enhanced potency. "We want to see how these various derivatives interact with the membrane, to see if the interactions are the same as what we have observed in the current study," Ramamoorthy said. "Such a comparative study could lead to the development of potent compounds to treat infection and other diseases." In a related line of research, Ramamoorthy's team is using the same methods to investigate the effects of curcumin on the formation of amyloids---clumps of fibrous protein believed to be involved in type 2 diabetes, Alzheimer's disease, Parkinson's disease, and many other maladies. In addition, the researchers are looking to see whether other natural products, such as polyphenols (compounds found in many plant foods that are known to have antioxidant properties) and capsaicin (a pain reliever derived from hot peppers), interact with membranes in the same way as curcumin.


Induction of apoptosis in human lung cancer cells by curcumin

Curcumin, a phenolic compound from the rhizome of the plant Curcuma longa has anti-inflammatory, antioxidant and anticancer activities. Although the precise mode of action of this compound is not yet elucidated, studies have shown that chemopreventive action of curcumin might be due to its ability to induce apoptosis and to arrest cell cycle. Curcumin induced apoptosis in both the lung cancer cell lines. The data also suggest a p53 independent induction of apoptosis in lung cancer cells.

http://www.erbeofficinali.org/dati/nacci/studi/curcuma.pdfThe effect of Curcuma wenyujin on human HepG2 cancer cell

Nowadays in China, the essential oil of Curcuma wenyujin has been used as injection to cure paediatric disease such as acute upper respiratory infection, viral myocarditis and acute pneumonia. A group from China investigated the effect and mechanism of CWO induced growth inhibition and induction of apoptosis in human HepG2 cancer cell. They found that CWO exhibits an antiproliferative effect in HepG2 cell by inducing apoptosis which is associated with cell cycle arrest, cytochrome C translocation, caspase 3 activation, PARP degradation, and loss of mitochondrial membrane potential and this process involves mitochondria-caspase dependent apoptosis pathway. As apoptosis has been an important therapeutic target in cancer research, these results suggest the potential valus of development of CWO as a chemotherapeutic agent. This is the first study to report the biological activity and mechanism of action of CWO on HCC cells. CWO induce apoptosis in HepG2 cells through activation of mitochondrial and caspase-3-pathway and the result suggests the potential value of development of ezhu on treatment of liver diseases and further study on anti-apoptotic effect of CWO may lead to identification of new lead compounds and novel drug targets for treatment of liver cancer and diseases.

Lees artikel


Geelwortel en citroen tegen puistjes

Alternatief is geelwortel met honing: Link


Synthetic moleculues could add spice to fight against cancer

Seeking to improve on nature, scientists used a spice-based compound as a starting point and developed synthetic molecules that, in lab settings, are able to kill cancer cells and stop the cells from spreading. The researchers are combining organic chemistry, computer-aided design and molecular biology techniques in developing and testing pharmaceutical compounds that can fight breast and prostate cancer cells. The synthetic molecules are derived from curcumin, a naturally occurring compound found in the spice turmeric.

Lees artikel


Ingredient in Yellow Curry Can Reduce Heart Enlargement and May Prevent Heart Failure

Eating curcumin, a natural ingredient in the spice turmeric, may dramatically reduce the chance of developing heart failure, researchers at the Peter Munk Cardiac Centre of the Toronto General Hospital have discovered.

Lees artikel


Curcumin's anti-inflammatory powers are unproven

Curcumin supplements are hitting store shelves as the compound found in turmeric is being touted as a possible treatment to Alzheimer's and cancer. But scientists agree more research is needed.

Lees artikel


Turmeric, an Indian staple, has long had medicinal uses

The active component of turmeric turns out to be the best blocker yet of a natural chemical called TNF, or tumor necrosis factor, which contributes to cancers and arthritis and is resistant to chemotherapy drugs, said Bharat B. Aggarwal, professor of cancer medicine in the Department of Experimental Therapeutics at the University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, who has studied the spice for a decade. "You don't even need tens of thousands of dollars of TNF blockers," Aggarwal said. "Turmeric does exactly the same thing." Turmeric is also being studied for its ability to help treat Alzheimer's disease. The prevalence of Alzheimer's among adults in India aged 70 to 79 is among the world's lowest. It is 4.4 times less than the rate in the United States.

Lees artikel


Indian spice reduces size of hemorrhagic stroke

You might want to make curcumin part of your daily diet. This active ingredient of the Indian curry spice, turmeric, not only lowers your chances of getting cancer and Alzheimer's disease, but may reduce the size of a hemorrhagic stroke, say Medical College of Georgia researchers. Second-year medical student Jay McCracken is working with Dr. Krishnan Dhandapani, neuroscientist in the MCG School of Medicine, using animal models to study curcumin's effect on intracerebral hemorrhages, bleeding in the brain caused by ruptured vessels. Patients with this type of stroke are often treated for symptoms – such as headache and nausea – with medications, but not the stroke itself. Invasive surgery to remove the clot is usually needed, but some patients may not be good candidates, says Mr. McCracken. About 17 percent of strokes are hemorrhagic, according to the American Stroke Association, and usually occur in people with high blood pressure.

Lees artikel


 

 


 


View My Stats