Enzymtherapie


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Enzymtherapie

Wanneer u iets afweet van wasmiddelen dan weet u dat in wasmiddelen enzymen kunnen zitten die het mogelijk maken om bij lage temperaturen te wassen. Voor lichaam geldt hetzelfde. Biochemische reacties kunnen met tussenkomst van enzymen op lichaamstemperatuur plaatsvinden. Zonder enzymen is geen leven mogelijk.

Wat zijn eigenlijk enzymen? Enzymen zijn eiwitachtige stoffen die richting en snelheid geven aan de biochemische processen in het lichaam zonder dat ze daarbij zelf veranderen. Het zijn katalysatoren.

Zij maken verbindingen tussen stoffen, maar kunnen die ook verbreken. In het lichaam zijn vele honderden enzymen werkzaam, ieder met een eigen specifieke functie. Een bepaald enzym kan alleen werken op een bepaalde reactie. Vergelijk het met een sleutel en een slot.

Hoe ingrijpend een tekort aan een enkel enzym kan zijn illustreert het volgende. Bloedstolling is een proces dat bestaat uit een reeks biochemische reacties. Bij een tekort aan trombokinase kan er geen effectieve bloedstolling plaatsvinden. Bij albinisme zit een genetisch defect in het enzym tyronsinase waardoor er geen piment gevormd kan worden.

De spijsverteringsenzymen worden in de geneeskunde niet alleen toegepast om een diagnose te stellen. Bijvoorbeeld na een hartinfarct waarbij enzymen vrij komen. Wanneer het lichaam te weinig spijsverteringsenzymen produceert kunnen ter aanvulling enzymen voorgeschreven worden.

Veel minder worden enzymen gebruikt bij het slecht functioneren van orgaancellen zoals de lever en de hersenen. De enzymtherapie zoals die door de biochemicus dhr.G.H. van Leeuwen na de oorlog is ontwikkeld richt zich vooral op de intracellulaire enzymen.

Met een 6 tal preparaten, waarvan er 4 systeempreparaten genoemd kunnen worden, kunnen een aantal gezondsheidsproblemen behandeld worden. Vasolastica is gericht op het verbeteren van de bloedsomloop. Cerebrase op het verbeteren van de biochemische functies van het autonome zenuwstelsel. Chondrase om de vorming van nieuw bindweefsel te stimuleren. Enzybios versterkt het afweersysteem. Atopase wordt ingezet bij allergieŽn. Visase verbetert de stofwisseling in de oogbol. De preparaten kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt.

Een groot voordeel van deze therapievorm is dat met enzymtherapie geen schadelijke interacties met reguliere middelen kunnen optreden. Sommige chemische geneesmiddelen kunnen de werking van enzymen wel afremmen. Voor meer informatie zie www.enzymtherapie.nl en www.enzymtherapie.info

Jan-Willem Burgerhof


 

 


 


View My Stats