Nieuws eet vet, verlies vet


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Eat Fat, Lose Fat – Sally Fallon en Mary Enig

eatfat.jpg (34014 bytes)

Bij de term ‘verzadigd vet’ denkt men vrijwel meteen aan dierlijk vet. Maar wist je dat het meest verzadigde vet een tropisch plantaardig vet is? Kokosvet is voor maar liefst 92% verzadigd!

Sally Fallon is de voorzitter en oprichter van de Amerikaanse Weston A. Price Foundation, een stichting die zich inzet voor de verspreiding van het gedachtengoed van de tandarts en wetenschappelijk onderzoeker Weston Price en een terugkeer naar traditionele voedingspatronen. Mary Enig is auteur van het boek Feiten over vetten en was de eerste wetenschapper die aan de grote klok hing welke gevaren er verbonden zijn aan het eten van grote hoeveelheden plantaardige meervoudig onverzadigde oliŽn zoals zonnebloem-. maÔs- en sojaolie en, nog erger, geheel of gedeeltelijk geharde vetten, ook wel ‘transvetten’ genoemd.

Samen hebben Fallon en Enig de handen ineen geslagen om in Eat Fat, Lose Fat voor eens en voor altijd af te rekenen met een aantal hardnekkige mythes over vet en cholesterol. Deze mythes zijn: 

  • Verzadigd, dierlijk vet en cholesterol verstoppen je bloedvaten en leiden tot hartfalen.
  • Plantaardige vetten zijn wel goed voor hart- en bloedvaten omdat ze niet verzadigd zijn en geen cholesterol bevatten.
  • Van vet word je vet en overgewicht wordt veroorzaakt door het eten van teveel vet, met name verzadigd vet.

De titel van het boek doet vermoeden dat het om een dieet gaat, maar dat lekt de lading van het boek slechts gedeeltelijk. Eat Fat, Lose Fat bevat inderdaad een protocol voor gewichtsverlies op basis van het eten van grote hoeveelheden plantaardig verzadigd vet in de vorm van kokosolie en bevat vele smakelijke recepten. Het feit dat kokos de basis vormt voor het protocol maakt het boek eveneens de moeite waard voor vegetariŽrs, die door hun vaak op enkelvoudig en meervoudig onderverzadigde plantaardige vetten gebaseerde voedingspatroon soortgelijke voedingstekorten opbouwen als niet-vegetariŽrs en dus niet per definitie gezonder zijn of minder overgewicht hebben.

Het boek is vooral waardevol voor zowel vlees- als planteneters vanwege de grote hoeveelheid informatie over de waarheid achter verzadigd vet en cholesterol. Enkele wapenfeiten uit het boek: 

  • Verzadigd vet en cholesterol zijn lichaamseigen substanties, d.w.z. dat je lichaam ze aanmaakt onafhankelijk van je voedselinname.
  • Verzadigd vet en cholesterol zijn zo belangrijk voor je lichaam dat het kennelijk in staat is ze zelf aan te maken vanuit andere substanties. Door verzadigd vet en cholesterol te eten en drinken hoeft je lichaam minder hard te werken om bijvoorbeeld koolhydraten om te zetten hierin.
  • Alle organen - inclusief hormoonorganen, de hersenen en het hart (!) - en het zenuwstelsel bestaan voor minimaal 50% uit en draaien op verzadigd vet en cholesterol.
  • Moedermelk bevat vrijwel geheel uit verzadigd vet en cholesterol en dit is van groot belang voor de hersenontwikkeling van jonge kinderen.
  • Cholesterol is belangrijk voor de aanmaak van serotonine, ons ‘gelukshormoon’. De serotoninereceptoren op onze hersencellen zijn afhankelijk van cholesterol. Een gebrek aan cholesterol werkt daarom depressie en agressie in de hand.
  • Van vet word je niet vet. De moleculen van verzadigd vet zijn klein tot middelgroot en hoeven niet via de galblaas in de darmen gebracht te worden om verteerd te worden tot zeer kleine deeltjes. Vanwege de kleine moleculaire structuur gaat verzadigd vet rechtstreeks het bloed in en dient meteen als brandstof voor je lichaam. Het is dus onmogelijk dat verzadigd vet dikmakend kan zijn.

Eat Fat, Lose Fat is in een leesbare, niet droge stijl geschreven, ondanks de vele wetenswaardigheden in het boek. Het is daarmee een praktisch boek voor iedereen die zich interesseert in werkelijk gezondmakende voeding en tegelijkertijd wil afvallen. Het eerste wat de auteurs hiermee beogen is dat je je angst verliest voor vet en je informeert over vetten die doden en vetten die helen. Een absolute aanrader! 

Mike Donkers

mello_music@yahoo.com


 

 


 


View My Stats