Nieuws dna


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


De Neandertaler in ons

De eerste "genome sequence"(het bepalen van de DNA keten) van een uitgestorven menselijk familielid is nu beschikbaar. Samen met een internationaal onderzoeksteam, presenteren onderzoekers aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig een eerste ontwerp van de "genome sequence" van de Neanderthaler, een de menselijke vorm die ongeveer 30.000 jaar geleden is uitgestorven. Uit de eerste analyses van vier miljard basis paren van Neanderthaler-DNA blijkt dat Neanderthalers hun afdruk nalieten in het genome moderne mensen.

Link

Constans Kootstra


Nieuw onderzoek legt verband tussen microRNA en het uitvallen van genen die het DNA repareren

Uit onderzoek blijkt, dat molecules genaamd microDNA in staat zijn om genen stil te leggen, die het genenbestand beschermen tegen kankerverwekkende mutaties. De studie werd gedaan door onderzoekers van het Ohio State University Comprehensive Cancer Center-Arthur G. James Cancer Hospital en het Richard J. Solove Instituut en laat zien dat microRNA-155 (miR-155) de functie van genen die de schade van verkeerd gepaarde DNAbases herstellen, lam kan leggen.

Link

Ignit Bekken


DNA hackers

Afl.: DNA hackers. Na jarenlange studie van de genetische bouwstenen van de natuur is de mens klaar voor de volgende stap. Van achter onze computer gaan we de natuur anders ontwerpen. Labyrint volgt een nieuwe generatie wetenschappers die in laboratoria synthetisch leven bouwen en zet vraagtekens bij deze ontwikkeling. Want de code van het leven is openbaar en DNA is op internet te koop. Kan iedereen met internet en een DNA lab in zijn garage nieuw leven creŽren? Wat kunnen we allemaal maken en wie beschermt ons tegen slechte bedoelingen? Onderzoekers bouwen kleine levende organisme met grootse daden. Zo bouwt de Amerikaanse bioloog Jay Keasling een bacterie die een antimalaria medicijn produceert. Maar ook in Groningen is men bezig een synthetisch organisme te ontwikkelen dat veel levens kan redden. Prof. Poolman (Prof. Biochemie) bouwt micro organismes die in het lichaam op zoek gaan naar tumorcellen om hun ingebouwde chemokuur precies daar af te leveren waar de tumor zich ontwikkelt. Als we met de bouwstenen van moeder natuur kunnen spelen, kunnen we haar dan ook fundamenteel veranderen? Het antwoord vinden we in Leiden. Prof. De Groot (Prof. Biofysische organische chemie) kent de evolutionaire bouwstenen van de fotosynthese bij planten en kan die bouwstenen overzetten in dieren. Hij stelt dat het mogelijk is om binnen tien jaar een mens te bouwen die zelf tot fotosynthese in staat is en daar energie uithaalt. De Groot geeft ons mee dat zo'n mens er dan wel een beetje groen uit zal zien. Een bizar klinkende oplossing voor mogelijk toekomstige voedsel tekorten.

Link


DNA breakthrough may prevent inheritable diseases

Scientists have announced a pioneering fertility technique which may help prevent mothers passing on inheritable diseases to their kids. .


Belangrijk eiwit ondersteunt het herstel van DNA

In meerdere opzichten hebben wetenschappers aangetoond, dat gedurende onze levens beschadigd DNA een belangrijk mechanisme is bij de ontwikkeling van kanker en andere aan leeftijd gerelateerde ziektes. Niet iedereen krijgt deze ziektes, omdat het menselijk lichaam verschillende mechanismes heeft om de schade aan het DNA veroorzaakt door veroudering, invloeden van omgeving en andere menselijke gedragingen te herstellen, maar de mechanismes achter bepaald herstel van het DNA worden niet goed begrepen.

Link

Makozie


Doorbraak in kennis hoe het lichaam zichzelf repareert

Nieuw onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Essex heeft tot meer inzicht geleid naar hoe het lichaam beschadigd DNA vind en repareert. Van zonlicht tot sigarettenrook, ons lichaam wordt dagelijks gebombardeerd met een heel scala aan toxines die ons DNA kunnen beschadigen. Het lichaam werkt hard om de beschadigingen te vinden en te repareren. Tot voor kort wisten we niet hoe het lichaam defect DNA lokaliseert maar nieuw onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Essex geeft inzicht in deze materie. De resultaten, gepubliceerd in het blad 'Molecular Cell', laten een belangrijke doorbraak zien in het verklaren hoe eiwitten samenwerken en daardoor sneller en effectiever hun weg vinden naar beschadigd DNA.

Link

Fred de Groot


Je DNA als wekker

Ben je 's avonds superactief, maar lukt het je 's ochtend nog niet om de simpelste opdrachten snel uit te voeren? Dan ben je het slachtoffer van je biologische klok - het mechanisme dat reguleert wanneer je het fitst, alertst en meest geconcentreerd ben. Langzaam komen onderzoekers er achter hoe deze klok werkt en welke genen er bij betrokken zijn.

Lees verder


Het nut van seks

Mensen, honden, goudvissen, regenwor-men, tuinbonen, champignons. Allemaal doen ze eraan: seks, ook wel geslachtelijke voortplanting genoemd. Bij geslachtelijke voortplanting ontstaan nakomelingen uit de versmelting van het erfelijke materiaal van de ouders. Maar wat is nu eigenlijk het nut van seks als we het bekijken vanuit het oogpunt van de evolutietheorie?

Lees verder


Luchthaven bodyscanner sloopt DNA

Onderzoekers van het Center for Nonlinear Studies Los Alamos National Laboratory hebben aangetoond dat de  terahertz straling in staat is serieuze schade aan te brengen aan je DNA  wanneer deze afkaatst op je lichaam.

Met een beetje pech krijg je straks huidkanker van je zonvakantie maar niet door de zon zelf......

Ron


Wetsvoorstel DNA-verwantschapsonderzoek naar Tweede Kamer

Minister Hirsch Ballin wil het zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek gebruiken bij de aanpak van criminaliteit. Het gaat in het strafrecht om een nieuw type DNA-onderzoek dat kan uitwijzen of een bloedverwant van de persoon van wie het DNA door politie en justitie is onderzocht, de mogelijke dader is van een misdrijf. Als het klassieke DNA-onderzoek geen resultaten oplevert, kan onder omstandigheden met behulp van verwantschapsonderzoek de identiteit van een verdachte alsnog worden vastgesteld of kan een mogelijke verdachte worden uitgesloten. Celmateriaal bevat namelijk niet alleen informatie over de donor van dat materiaal, maar ook over bloedverwanten. Doordat DNA-profielen van bloedverwanten in een bepaalde mate met elkaar overeenkomen, kan op basis van een vergelijking tussen het DNA-profiel van een bekende persoon en een DNA-profiel uit een spoor van een onopgelost misdrijf duidelijk worden of het spoor afkomstig kan zijn van een bloedverwant van die persoon. Dit kan bruikbare informatie opleveren in het opsporingsonderzoek. Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk dat DNA-onderzoek naar uiterlijk waarneembare persoonskenmerken wordt uitgebreid naar het overleden slachtoffer van een misdrijf waarvan de identiteit onbekend is. Tot nu toe kon dat alleen bij een onbekende verdachte.


DNA blijkt unieke katalysator

Net als een linker- en de rechterhand, kunnen ook chemische moleculen spiegelbeelden van elkaar zijn. Bij de synthese van chemische verbindingen ontstaat gewoonlijk een mengsel van twee spiegelbeelden, maar soms is het belangrijk om moleculen zo te maken dat slechts ťťn spiegelbeeld wordt geproduceerd. Een manier om een enkel spiegelbeeld te verkrijgen, werkt met hybride katalysatoren. In deze methode worden metaalcomplexen gecombineerd met eiwitten. Arnold Boersma beschrijft in zijn proefschrift dat ook DNA kan worden gebruikt door combinatie met een kopercomplex.


CommerciŽle DNA-tests nutteloos

Consumenten hebben niets aan commerciŽle DNA-scans waarbij zij een bedrijf laten testen of zij een verhoogde kans hebben of bepaalde aandoeningen.

Link

--

DNA ondezoek op zich is nutteloos. Een bepaalde afwijking komt alleen onder specifieke voorwaarden tot expressie, met andere woorden, je kunt wel drager zijn van een bepaald gen, het hoeft echter niet te betekenen dat je ooit de ziekte of afwijking zult krijgen die aan dit gen (of genen) toegeschreven wordt. Meer belangrijk zijn omgevingsfactoren zoals voeding, milieu, toxines en stress.   Veel belangrijker onderzoek is het onderzoek naar expressie van genen, het zogeheten proteomics onderzoek. Uit het DNA worden eiwitten gemaakt, en deze eiwitten zijn bepalend voor tal van aansturingsprocessen in het lichaam maar ook het optreden van van ziekten (waneer deze eiwitten op een verkeerde wijze gekoppeld worden). Door bijvoorbeeld een HIPP onderzoek kun je direct zien wel pathologische eiwitten gevormd worden, die aanleiding geven tot bepaalde ziektebeelden. Dit al in een heel vroeg (preventief!) stadium.

House


 

 


 


View My Stats