Nieuws darmen


balk2.jpg (42734 bytes)


Vezelrijk dieet beschermt muizen tegen griepvirus

Volgens een preklinische studie, op 15 mei gepubliceerd in het blad Immunity, verhoogt een dieet met vezels de overleving van met influenza geÔnfecteerde muizen door het reactievermogen van het immuunsysteem op een gezond niveau in te stellen. Een vezelrijk dieet verzwakt schadelijke, excessieve immuunresponses in de longen door het boosten van antivirale immuniteit door het activeren van T-cellen. Deze twee voordelen werden ingezet m.b.v. veranderingen in de samenstelling van darmbacteriŽn, met als gevolg een verhoging in de productie van korte keten vetzuren (SCFAís) door de microbiŽle fermentatie van vezels.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont link tussen een bacterieel toxine en IBD

Nieuw onderzoek heeft een verrassende link gevonden tussen een veel voorkomende bacteriŽle toxine in de darmen en inflammatoire darmaandoening (IBD). De onderzoekers van het John Innes Centre, Norwich, VK, werkten samen met een team van wetenschappers van Brigham en Women's Hospital (Boston, VS), en hebben het verband gevonden tussen microcin B17, een bekend toxine geproduceerd door E. coli-bacteriŽn, en IBD.

Lees verder


Metabolieten van darmmicroben houden ontsteking op afstand

Onderzoekers van de Tufts University hebben een mechanisme toegelicht dat ervoor zorgt dat de ďgoedeĒ bacteriŽn die in de darmen leven ons kunnen helpen beschermen tegen ontsteking. Ook tonen zij hoe een verstoring van de balans in de darmen (dysbiose) de gevoeligheid voor ernstigere vormen van ziekte kan verhogen.

Lees verder


Darm microbioom speelt een belangrijke rol bij atherosclerose

Onderzoekers van Western University en Lawson Health Research Institute hebben de allernieuwste relatie aangetoond tussen het darm microbioom en atherosclerose (een vorm van arteriosclerose, aderverkalking - EL), ťťn van de grootste oorzaken van hartaanvallen en beroertes. Dit werd opgemeten als plaque belasting in de arteria carotis (halsslagader - EL).

Lees verder


Mediterraan dieet stimuleert gunstige darmbacteriŽn

Wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Center ontdekten dat het eten van een plantaardig dieet de goede bacteriŽn in de darmen met maar liefst 7 procent verhoogde in vergelijking met slechts 0,5 procent van het eten van een meer vleesgericht Westers dieet.

Lees verder


Zoetstof Splenda (sucralose) kan symptomen ziekte van Crohn versterken

In een onderzoek dat implicaties heeft voor mensen met ontstekingsziekten, hebben onderzoekers van Case Western Reserve University School of Medicine en collega's ontdekt dat de kunstmatige zoetstof sucralose, bekend onder de merknaam Splenda, darmontsteking verergert bij muizen met de ziekte van Crohn, maar geen substantiŽle invloed had op mensen zonder de aandoening. De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening van het spijsverteringskanaal, die kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, bloederige ontlasting, gewichtsverlies en vermoeidheid. Ongeveer 10-15 procent van de patiŽnten meldt dat zoetstoffen hun ziekte verergeren.

Lees verder


Vitamine D-supplementen kunnen pijnlijke IBS-symptomen verlichten

Volgens een nieuwe studie aan de University of Sheffield zouden vitamine D-supplementen kunnen helpen bij het verlichten van pijnlijke symptomen van het Irritable Bowel Syndrome (IBS). Wetenschappers van de afdeling Oncologie en Metabolisme aan de universiteit hebben alle beschikbare onderzoeken naar vitamine D en IBS - een aandoening die bij twee op de tien mensen in de UK voorkomt - geŽvalueerd. De studie toonde een hoge prevalentie van vitamine D-deficiŽntie bij PDS-patiŽnten, ongeacht hun etniciteit.

Lees verder


Bifidobacterie of vezel beschermt tegen afbraak van slijmlaag in darm

Als je je zorgen maakt om je gezondheid moet je ook eens stilstaan bij wat je darmbacteriŽn in de dikke darm eten. Voedingsvezels zijn voor deze bacteriŽn een hoofdbron van voedsel. Dat de hoeveelheid vezels in je eten je gewicht, bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid beÔnvloedt staat al langer vast. Het nieuwste onderzoek van de Sahlgrenska Academy toont aan dat ook de gezondheid van de dikke darm wordt beÔnvloed.

Lees verder


Het ontwikkelen van een darmflora met 'goede' bacteriŽn kan helpen om de ziekte van Crohn te behandelen
Onderzoekers van Penn Medicine hebben een bacterieel enzym afgezonderd dat verantwoordelijk is voor de onevenwichtigheid in het darmmicrobioom en gekoppeld is aan de ziekte van Crohn.

Lees verder


Darmmicroben kunnen beschermen tegen hoge bloeddruk

Het team van MIT, dat samenwerkte met onderzoekers in Duitsland, ontdekte dat een zoutrijk dieet bij zowel muizen als mensen zorgt voor afname van de populatie van bepaalde soorten gunstige bacteriŽn. Als gevolg daarvan neemt het aantal ontstekingsbevorderende cellen genaamd Th-17-cellen toe. Deze immuuncellen worden in verband gebracht met hoge bloeddruk, hoewel de exacte manier waarop ze bijdragen aan een hoge bloeddruk nog niet bekend is.

Lees verder


BacteriŽle toxines geproduceerd in de darmen

Je krijgt een infectie, je krijgt penicilline -- en dan krijg je hemorragische diarree. Deze zeldzame, maar extreem onplezierige bijwerking kan in verband worden gebracht met het enterotoxine tilivalline, geproduceerd door een reguliere darmbacterie. Oostenrijkse wetenschappers hebben nu het biosynthetische pad van het toxine onderzocht en presenteerden de resultaten in het blad Angewandte Chemie. Hun bevindingen leveren belangrijke inzichten in de pathobiologie van antibiotische bijwerkingen en onthullen de multifunctionaliteit van bacteriŽle toxines.

Lees verder


Heeft titaandioxide E171 in voeding en nanomateriaal invloed op het darm microbioom?

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat in ons lichaam opgenomen titaandioxide (TiO2), veelvuldig gebruikt in voeding, coatings, pigmenten en verf, de beide in onze darmen aanwezige bacteriesoorten en de pH van de darmen kan aantasten. De onderzochte fysieke en chemische eigenschappen van twee vormen van TiO2 blijken verschillende microbiŽle responses voort te brengen, volgens een artikel gepubliceerd in Environmental Engineering Science.

Lees verder


DarmbacteriŽn die Ďpratení met menselijke cellen kunnen leiden tot nieuwe behandelingen

We hebben een symbiotische relatie met de triljoenen bacteriŽn die in ons lichaam leven - zij helpen ons, wij helpen hen. Het blijkt dat ze zelfs dezelfde taal spreken. Een nieuw onderzoek van de Rockefeller University en de Icahn School of Medicine op Mt. Sinai suggereert dat deze nieuw ontdekte raakvlakken de deur kunnen openen naar een "gemanipuleerde" darmflora die therapeutisch gunstige effecten op ziektes kunnen hebben.

Lees verder


Microben in de darm kunnen door cortisol praten met de hersenen

Uit recente studies is gebleken dat ze bij de mens invloed kunnen hebben op de gezondheid, het gedrag en bepaalde neurologische stoornissen zoals autisme. Maar hoe communiceren ze met de hersenen? Resultaten van een nieuwe studie van de Universiteit van Illinois suggereren een communicatieve route tussen bepaalde darmbacteriŽn en hersenmetabolieten, door middel van een verbinding in het bloed cortisol genaamd. En onverwacht laat de bevinding een mogelijk mechanisme zien om de kenmerken van autisme te verklaren.

Lees verder


ProteÔnerijk dieet kan helpen ontstoken darmen te verlichten

Immuuncellen patrouilleren in de darm om ervoor te zorgen dat schadelijke microben verborgen in het voedsel dat we eten niet in het lichaam binnendringen. Cellen die in staat zijn ontsteking te veroorzaken worden in evenwicht gehouden door cellen die tolerantie bevorderen waardoor het lichaam wordt beschermd zonder gevoelige weefsels te beschadigen.

Lees verder


Het consumeren van walnoten kan helpen om de darm gezond te houden

Conclusies van een nieuwe dierstudie suggereren dat de consumptie van walnoten voordelig kan zijn voor de spijsverteringsgezondheid door het verhogen van de hoeveelheid goede probiotische-type bacteriŽn in de darm. Walnoten doen dit door te handelen als een prebiotica om de bacteriŽn die de spijsvertering voeden en het systeem gezond houden te laten groeien. In deze studie vonden onderzoekers dat een dieet met walnoten leidde tot een algehele significante toename van de diversiteit van bacteriŽn in de darm.

Lees verder


DarmbacteriŽn kunnen voorspellen hoe lichaam op vetten reageert

Chemische kennmerken van darmbacteriŽn die in de urine voorkomen kunnen worden gebruikt om te voorspellen hoe het lichaam zal reageren op 'junk' voedsel. Wetenschappers hebben bij muizen geconstateerd dat bepaalde verbindingen, geproduceerd door bacteriŽn in de darmen, kunnen worden gebruikt om aan te tonen welke dieren het risico lopen om zwaarlijvig te worden of gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Lees verder


Eens zullen darmbacteriŽn kunnen helpen bij het vertragen van het verouderingsproces

Ooit zou het mogelijk kunnen zijn om het verouderingsproces te vertragen met van darmbacteriŽn afgeleide supplementen. Wetenschappers van het Baylor College of Medicine en de universiteit van Texas Health Science Center in Houston hebben bacteriŽle genen en verbindingen geÔdentificeerd die het leven verlengen maar ook de progressie van tumoren vertragen en de accumulatie van amyloide-beta, een verbinding die geassocieerd wordt met Alzheimer, in de laboratorium worm C. elegans.

Lees verder


Verband darmflora en obesitas ontdekt

Cleveland Clinic onderzoekers hebben een biologisch verband ontdekt tussen darmbacteriŽn metabolisme en obesitas. Het team toonde aan dat het blokkeren van een specifieke darmmicrobiŽle weg obesitas- en insulineresistentie kan voorkomen en dat het vetweefsel meer metabolisch actief wordt. De studie is recentelijk gepubliceerd in Cell Reports.

Lees verder


Vetrijk dieet vermindert darmbacteriŽn, symptomen ziekte van Crohn

Onderzoekers van de medische faculteit van de Case Western Reserve University hebben aangetoond dat een vetrijk dieet specifieke veranderingen teweeg kan brengen in de darmbacteriŽn, zodat een schadelijke ontsteking wordt bestreden. Dit is een belangrijke ontdekking voor patiŽnten die lijden aan de ziekte van Crohn.

Lees verder


Behandeling van autisme via de darmen

TherapieŽn om de bacteriŽnflora in de darmen te veranderen, via dieet, pro-en prebiotische supplementen, fecale materiaaltransplantaten of antibiotica, zouden autisme kunnen behandelen. Na beoordeling door deskundigen van grootschalige studies over de verandering van de samenstelling van bacteriŽn in de darmen, bleek dat dit de symptomen van Autism Spectrum Disorder (ASD) kan verminderen. Tot nu toe hebben verzorgers hun toevlucht gezocht tot rehabilitatie, educatieve interventies en geneesmiddelen om ASD-symptomen te verminderen, maar nu stellen onderzoekers voor de behandeling van deze aandoening te vereenvoudigen door in te grijpen in het dieet.

Lees verder


Overmatig trainen kan darmen beschadigen

Onderzoekers ontdekten dat hoe intensiever en langer getraind wordt er een proportioneel groter risico ontstaat op darmschade en verminderde darmfunctie. Om precies te zijn raken de darmcellen geblesseerd en de darm gaat meer 'lekken', waardoor pathogene endotoxines, die normaal geÔsoleerd in de darmen aanwezig zijn, in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit scenario van 'inspanningsgerelateerde gastrointestinaal syndroom' kan leiden tot acute of chronische gezondheidscomplicaties.

Lees verder


Start de ziekte van Parkinson in de darmen?

De ziekte van Parkinson kan in de darmen beginnen en zich via de vagus zenuw naar de hersenen verspreiden, geeft een onderzoek aan dat gepubliceerd is in het online nummer van Neurologyģ, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology. De vagus zenuw strekt zich uit van de hersenstam naar de buik en controleert onbewuste lichaamswerkingen zoals hartslag en voedselvertering.

Lees verder


Onderzoekers vermoeden link tussen onbalans darmmicrobioom en systemische sclerose

Vergeleken met gezonde mensen hebben Amerikanen en Noren met systemische sclerose meer bacteriŽn die ontstekingen kunnen veroorzaken en minder bacteriŽn die bescherming zouden bieden tegen ontstekingen, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van UCLA en de universiteit van Oslo.
Vergeleken met de deelnemers uit Noorwegen hadden de deelnemers aan de studie uit de VS echter meer onbalans tussen de 'goede' en 'slechte' darmbacteriŽn. De onderzoekers vermoeden dat het verschil komt door een combinatie van genetica en dieet.

Lees verder


Chronisch vermoeidheidssyndroom gelinkt aan onbalans in darmflora

Wetenschappers van het Center for Infection and Immunity (CII) aan de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben uitzonderlijke aantallen specifieke darmbacterien, gerelateerd aan het chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis, of ME/CVS, ontdekt bij patienten met en zonder gelijktijdig prikkelbare darm syndroom, of PDS. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Microbiome.

Lees verder


Chilipepers en marihuana kalmerend voor darmen

Je zou niet denken dat pepers en marihuana veel gemeen hebben. Maar als we ze eten, gaan ze allebei een interactie aan met dezelfde receptor in onze maag, zo beweert een onderzoeksrapport van UConn, gepubliceerd op 24 april in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek zou tot nieuwe behandelingen van diabetes en colitis kunnen leiden en het werpt intrigerende vragen op over de relatie tussen het immuunsysteem, de darmen en de hersenen.

Lees verder


DarmbacteriŽn kunnen beschermen tegen diabetes

Een hoge concentratie indolpropionzuur in het serum biedt bescherming tegen diabetes type 2, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland. Indolpropionzuur is een metaboliet die door darmbacteriŽn wordt geproduceerd en de aanmaak ervan wordt gestimuleerd door een vezelrijk dieet. Volgens de onderzoekers verschaft de ontdekking verder inzicht in de rol van de darmbacteriŽn bij de interactie tussen eetgewoontes, stofwisseling en gezondheid.

Lees verder


Een combinatie van probiotica kan allergie symptomen verminderen

Veel gepubliceerde studies leveren bewijs dat probiotica de immuunreactie van het lichaam op allergieŽn kunnen regelen, maar niet alle probiotica hebben dit effect, aldus onderzoekers van de Universiteit van Florida. ďNiet alle probiotica werken bij allergieŽn. Deze wel,Ē zegt Jennifer Dennis, promovendus aan het Institute of Food and Agricultural Sciences van de UF en hoofdauteur van de nieuwste studie.

Lees verder


DarmbacteriŽn wellicht sleutel tot behandelen auto-immuunziektes

Defecten aan de regulerende T-cellen (Treg-cellen) veroorzaken ontstekingen en auto-immuunziektes, doordat deze fouten een verandering teweegbrengen in de soorten bacteriŽn die in de darmen leven, zo hebben onderzoekers van de University of Texas Health Science Center te Houston ontdekt.

Lees verder


Behandeling blindedarmontsteking met antibiotica alternatief voor operatie

Een studie door onderzoekers aan de universiteit van Southampton toont aan dat bij kinderen een antibioticabehandeling effectief zou kunnen zijn bij een acute blindedarmontsteking (zonder complicaties), in plaats van een operatie.

Lees verder


MelkzuurbacterieŽn en de darmen - Eric Berg


Prebiotica kunnen helpen bij stress

Uit recent onderzoek blijkt dat probiotische vezels na een stressvolle gebeurtenis kunnen helpen om de goede darmbacteriŽn te beschermen en een verstoorde slaap te herstellen. Wat doe jij om beter met de stressfactoren in je leven om te gaan? Doe je aan yoga? Meditatie? Sport? Misschien moet je prebiotica eens toevoegen aan dat lijstje.

Lees verder


De relatie tussen hersenen en darmen - Christine Rosche


Darmgevoelens: hoe de microbioom geestesziekten zou kunnen beÔnvloeden 

Ieder van ons die een "nerveuze maag" heeft ervaren tijdens periodes van stress, vermoeden dat er een verband bestaat tussen onze darmen en onze stemming. Dit verband kreeg sterke wetenschappelijke ondersteuning tijdens een reeks presentaties op de recente bijeenkomst van de American College of Neuropsychopharmacology.

Lees verder


DarmbacteriŽn onderzoek veelbelovend voor behandeling autisme

Het antwoord op het gevecht tegen autisme zit misschien niet in het hoofd, maar in de darmen. Een door wetenschappers van de Arizona State University geleid onderzoek geeft een nieuwe wending aan de zoektocht naar effectieve behandelingen met de focus op verbetering van het darmmicrobioom door fecale microbiŽle transplantaties. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar meer tests zijn nodig voordat een door de FDA goedgekeurde therapie beschikbaar of aanbevolen wordt voor het publiek.

Lees verder


Hoe maak je kefir ?


Dr Chutkam over de gezondheid van de darmen


Voedingsmiddelen rijk aan resistent zetmeel gunstig voor de gezondheid

Een nieuwe uitgebreide studie bespreekt de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel; een zetmeel dat niet verteerd in de dunne darm en daarom beschouwd wordt als een soort voedingsvezel. Sommige vormen van resistent zetmeel komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals bananen, aardappelen, granen en peulvruchten en sommige zijn geproduceerd of commercieel gemodificeerd en verwerkt in voedselproducten.

Lees verder


Darmmicroben beÔnvloeden onze fysiologie

Wetenschappers aan de University of Exeter Medical School en de University of Zaragoza in Spanje, onderzochten een eiwit genaamd TLR2, een cruciaal eiwit dat de micro-organismes die zich in onze darmen bevinden opspoort. Het eiwit blijkt het serotoninegehalte te reguleren Ė serotonine is een neurotransmitter die boodschappen naar de hersenen overbrengt en die ook in de darmen wordt gevonden, waar het de stoelgang regelt.

Lees verder


De eetgewoontes van je darmbacteriŽn kunnen nieuwe diŽten minder effectief maken

Je microbioom staat misschien niet aan jouw kant als je met Nieuwjaar je eetgewoontes wilt verbeteren. Op 29 december werd in Cell Host & Microbe een onderzoek gepubliceerd dat nagaat waarom muizen die overgaan van een onbeperkt Amerikaans dieet op een gezond, calorieŽnbeperkt, meer plantaardig dieet, niet direct goed reageren op hun nieuwe programma. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde menselijke darmbacteriŽn eerst uit de weg moeten voordat een voedingsplan succes heeft.

Lees verder


Eiwitten, door goede darmmicroben afgescheiden, blijken salmonella en invasieve E. coli te remmen

Er zijn maar weinig behandelingen voor door bacteriŽn veroorzaakte darminflammatie, die tot diarree, koorts en buikkrampen kan leiden. Maar microbiologen van de Universiteit van California, Irvine, hebben een nieuwe benadering laten zien die tot effectievere remedies zo kunnen leiden.

Lees verder


"Veilig" E-nummer polysorbaat 80 (E433) stimuleert darmkanker

Uit nieuw onderzoek op muizen blijkt dat het populaire E-nummer 433, bekend als polysorbaat 80, dat deze ontstekingen van de darmen kan veroorzaken die tot darmkanker kunnen leiden. Dit stofje zit o.a. in ijsjes, oogdruppels, antivries, medicijnen en vaccins. Toen ik in een ver verleden bezig was met de ziekte van Crohn, ontstekingen van de darmen, ontdekte ik een studie die o.a. aantoonde dat de verspreiding van een ziekmakende E. coli bacterie geremd werd door broccoli vezels maar juist door polysorbaat 80 dieper in de darmwand kon doordringen.

Lees verder


Yoghurt versus Kefir


DarmbacteriŽn beÔnvloeden voedselallergieŽn; darmflora en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verweven

Talloze micro-organismen leven in het darmkanaal. Onderzoekers van de Technische Universiteit van MŁnchen (TUM) hebben kunnen aantonen dat darmbacteriŽn ook een rol spelen bij het bepalen van de sterkte van anafylactische reacties op voedselallergenen. De onderzoekers presenteren hun resultaten op het jaarlijkse congres van de European Society for Dermatological Research (ESDR), die dit jaar wordt gehost door en op de TUM.

Lees verder


Mango en microbiota: mogelijke rol van dit superfruit bij het handhaven van de darmgezondheid

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition heeft voor het eerst de mogelijke effecten beschreven van het eten van mango, op de darmflora van muizen. Vergelijking van stalen aan het begin en het einde van de studieperiode toonde aan dat het verlies van gunstige darmbacteriŽn vaak geÔnduceerd wordt door een vetrijk dieet. Dit is een belangrijke bevinding want specifieke bacteriŽn in het darmkanaal kunnen een rol spelen bij overgewicht en obesitas gerelateerde complicaties, zoals diabetes type 2.

Lees verder


Voedingsadditieven die onze darm laat lekken

De ziekte van Crohn is een autoimmuunziekte die meer dan een miljoen Amerikanen treft. Het is een darmontstekingsziekte waarbij het lichaam de darmen aanvalt. Op dit moment is er geen remedie bekend tegen de ziekte van Crohn; huidig onderzoek is gefocust op symptoombestrijding. Er is geen defintieve medische of operatieve therapie. We zullen het moeten doen met een plantaardig dieet, dat tot op heden de beste terugvalpreventie heeft opgeleverd.

Lees verder


Waarom zijn sommige natuurlijke geneesmiddelen onwettig ?


Nieuw onderzoek toont impact ziekte van Crohn op hersenfunctie

Volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in het UEG blijkt dat patiŽnten die lijden aan de ziekte van Crohn een langere responstijd ondervinden vergeleken met mensen die niet aan deze ziekte lijden.

Lees verder


De impact van voeding op je darmflora - Gary Wu


Wat doen darmbacteriŽn in ernstig zieke longen?

Gevaarlijke ontstekingscyclus en microbioomverstoring zou sleutelrol kunnen zijn bij sepsis (bloedvergiftiging), ARDS en meer, volgens onderzoek van het team van de universiteit van Michigan.

Lees verder


BeÔnvloeding darmmicroben kan negatieve gevolgen vet terugdringen

Wist je dat als onze darmen vol zitten ze neurale boodschappen sturen naar onze hersenen? Onderzoekers van de universiteiten van Georgia, Binghampton en Pennsylvania State hebben nu bij ratten ontdekt dat deze neurale boodschappen verstoord worden door systematische consumptie van vetrijke voeding, als de bacteriekolonies die normaal in onze darmen voorkomen, veranderen.

Lees verder


Onderzoekers vinden verband tussen darmbacteriŽn en MS

In geval van slechte darmbacteriŽn denkt men vooral aan spijsverterings problemen zoals constipatie, overdreven gasvorming, of diarree. De onderzoekers zeggen nu dat slechte darmbacteriŽn - of een onvoldoende hoeveelheid goede bacteriŽn - een direct verband hebben met multiple sclerose.

Lees verder


Chronisch vermoeidheidssyndroom zit in je darmen, niet in je hoofd

Artsen stonden tot nu toe voor een raadsel wat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) betreft, een aandoening waarbij normale inspanning tot een uitputtende vermoeidheid leidt, die niet door rust wordt opgeheven. Nu rapporteren onderzoekers van de Cornell Universiteit voor het eerst dat ze biologische markers hebben geÔdentificeerd voor deze ziekte in ontstekings bevorderende darmbacteriŽn en microben in het bloed.

Lees verder


Walnoten kunnen de gezondheid van je darmen verbeteren

Het eten van walnoten kan de darmbacterieŽn veranderen op een manier die darmkanker onderdrukt, rapporteren onderzoekers van UConn Health in de uitgave van Cancer Prevention Research.

Lees verder


Een darm check voor PCOS gerelateerde obesitas

Het wijzigen van darmbacteriŽn kan een behandelingsoptie zijn voor een aantal symptomen die gepaard gaan met de wijdverspreide ziekte polycysteus ovarium syndroom (PCOS), volgens een recente studie van San Diego State University onderzoekers in samenwerking met onderzoekers van de University of California, San Diego. De studie vond dat veranderingen in darmbacteriŽn sterk verbonden zijn met obesitas en tekenen van diabetes in een muismodel dat PCOS nabootst.

Lees verder


DarmbacteriŽn zouden kunnen zorgen voor een breuk in de familiaire obesitas-cyclus

Prebiotica ontdekt als een van de mogelijke sleutels tot een gezonder gewicht bij vrouwen en babyís. Een nieuwe dierstudie, verschenen in Scientific Reports op 12 februari, verschaft inzicht in hoe een speciale soort voedingsvezel, die bekend staat als prebiotisch, het microbioom in de darmen van de moederrat kan beÔnvloeden en hoe dit wellicht een van de factoren kan zijn in het terugdringen van obesitas bij moeders en hun babyís.

Lees verder


Evolutie darm microbioom bij mensen: van jager-verzamelaars tot westerse levensstijl

Westerlingen hebben een minder gevarieerd darm microbioom vergeleken met jager-verzamelaars. Maar hoe en waarom deze verzameling microben afwijkt bleef lang een mysterie. Op 25 februari jl. deden onderzoekers verslag in Cell Reports en beschrijven een veranderd darm microbioom uit Bantu, een bevolkingsgroep in de Republiek Zuid Afrika, traditionele inwoners die sommige geÔntegreerde westerse leefwijzen praktiseren.

Lees verder


Zoete ontdekking in bladgroenten geeft sleutel tot darmgezondheid

Een belangrijke ontdekking over hoe bacteriŽn zich voeden met een ongewone molecule suiker gevonden in groene bladgroenten kan de sleutel zijn om uit te leggen hoe 'goede' bacteriŽn de bescherming van onze darmen en gezondheid bevorderen.

Lees verder


Ontlastinganalyse kan leiden tot non-invasieve diagnostiek voor inflammatoire darmziektes (IBD)

Uit recent onderzoek blijkt dat de analyse van dampen uit fecesmonsters de vluchtige metabolieten kan identificeren die wijzen op verschillende soorten van IBD, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees verder


De neuronen in onze darmen helpen het immuunsysteem ontstekingen in toom te houden

Het immuunsysteem is voortdurend alert om het lichaam te beschermen tegen externe bedreigingen - met inbegrip van wat we eten en drinken. Een zorgvuldige evenwichtsoefening speelt zich af als verteerd voedsel door de darm reist.

Lees verder


Chimpansees in gezelschap hebben rijkere darm microbiomen

Nauw contact met anderen betekent vaak een risico op besmetting met bacterien en ziek worden. Maar gezelschap kan ook behulpzaam zijn bij het doorgeven van heilzame microben, volgens een multi-institutionele studie op het darm microbioom van chimpansees.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken verband tussen stress en ongezond microbioom

Rode eekhoorns die in een omgeving met weinig stress leven, herbergen gezondere stammen van micro-organismen. Deze constatering kan implicaties hebben voor de menselijke gezondheid, aldus een nieuw onderzoek geleid door de Universiteit van Guelph.

Lees verder


Optimalisering op vroege leeftijd verandert darmmicroben, bevordert gezonde hersenen en het metabolisme

De menselijke darm herbergt zoín 100.000.000.000.000 micro-organismen, en onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder hebben ontdekt dat optimalisering op jonge leeftijd de microbiŽle gemeenschap kan verbeteren en de gezondheid van de hersenen en de metabole activiteit kan promoten in de loop van een mensenleven.

Lees verder


Een culturele revolutie in de studie van de darmmicrobiota

De menselijke darm-op-een-chip technologie van het Wyss Instituut (Harvard), die wordt gebruikt om co-culturen van darmmicrobitica en menselijke darmcellen te verkrijgen, kan leiden tot nieuwe therapieŽn voor darmontstekingziekten

Lees verder


Genees je hersenen door je darmen te genezen - Prof. Simon Carding


Gewijzigd microbioom verbrandt minder calorieŽn

Onderzoek koppelt veranderingen in darmbacteriŽn aan vertraagd rustmetabolisch ritme en gewichtstoename bij muizen. Het verband tussen darm microbioom en obesitas lijkt duidelijk, maar hoe veranderingen in darmbacteriŽn kunnen zorgen voor gewichtstoename, is dat nog niet.

Lees verder


De 5 op 1 regel qua vezels in je voeding

A guideline is suggested for how to read food labels for grain products such as bread and breakfast cereals. I love doing these practical day-to-day decision type videos. If you go to the grocery store and find products that fit the 5 to 1 ratio rule, please share them in a comment below. They arenít easy to find!


Hoe uitputting van het darm microbioom bescherming geeft tegen zwaarlijvigheid

De afgelopen paar jaar is het onderzoek naar het darm microbioom (dat wil zeggen, alle micro-organismen, voornamelijk bacteriŽn, die in onze darmen wonen) begonnen de enorme rol die het in ons lichaam speelt, te ontrafelen, en hoe het symbiotisch het functioneren van onze organen beÔnvloedt.

Lees verder


Gezonde Nederlandse kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriŽn

Kinderen die opgroeien in Nederland delen een stabiele kern aan darmbacteriŽn, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland. Dit blijkt uit een unieke studie naar de poep van tientallen gezonde kinderen. Met deze kennis kunnen probiotica en medicijnen ontwikkeld worden voor zieke kinderen.

Lees verder


Hoe kun je met een dieet de darmziekte Crohn voorkomen - Dr Greger

Diets centered around whole plant foods may help prevent Crohnís disease through the benefits of fiber on the maintenance of intestinal barrier function and the avoidance of certain processed food additives such as polysorbate 80.


DarmbacteriŽn geven signaal aan hersenen als ze vol zijn

Geen plekje over voor een toetje? De bacteriŽn in je darmen willen je misschien iets vertellen. Twintig minuten na een maaltijd produceren darmbacteriŽn eiwitten die de voedselinname bij dieren kunnen remmen, meldt een onderzoek dat in Cell Metabolism.

Lees verder


Kokosolie remt wildgroei schimmelachtige ziekteverwekker in het maag-darmkanaal

Een nieuwe interdisciplinaire studie geleid door onderzoekers van de Tufts University wijst erop dat kokosolie de wildgroei van de schimmelachtige ziekteverwekker Candida albicans (C. albicans) op effectieve wijze bij muizen heeft bestreden.

Lees verder


Nieuwe bacterie voorziet darm van gezondheids-bevorderende stof

Vezels in ons eten zijn goed omdat ze in de darmen worden omgezet in boterzuur dat de darmgezondheid bevordert. Echter, eiwit zou minder gezond zijn omdat de bouwstenen, aminozuren, in de dikke darm omvormen tot minder gewenste verbindingen. Dit beeld kantelt nu met de ontdekking van een nieuwe darmbacterie door de onderzoeker Nam Bui en collegaís aan Wageningen University.

Lees verder


Het darm microbioom Ė de grote hoeveelheid micro-organismen in het maag-darmkanaal Ė kan de effectiviteit van voedingssupplementen beÔnvloeden

Waarom een diŽtaire behandeling voor sommigen wel werkt, maar niet voor anderen lijkt af te hangen van interacties tussen het darm microbioom en het dieet. Een nieuw onderzoek dat is verschenen in ĎCell Metabolismí laat zien dat mensen met een betere beheersing van het bloedsuikerniveau na het eten van gerstebrood met hele korrels ook een ander evenwicht hebben tussen de micro-organismen in de darm.

Lees verder


DarmbacteriŽn reguleren de antioxidantenstofwisseling

Een recent verschenen onderzoek toont aan dat het microbioom in de darmen de stofwisseling van glutathion en aminozuren in het lichaam reguleert. Glutathion is een cruciale antioxidant, die in elke cel van ons lichaam gevonden wordt. Een tekort aan glutathion draagt bij aan oxidatieve stress, wat een belangrijke factor is in verscheidene leefstijlziektes.

Lees verder


Belangrijke oorzaak eczeem bij kinderen ontdekt

Butyraat, een korte keten vetzuur geproduceerd door bepaalde darmbacteriŽn, heeft een cruciale rol bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd. Dat is een van de uitkomsten van Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Winclove Probiotics.

Lees verder


 

Gerstemout maakt de darmen blij

Volgens nieuw onderzoek van de universiteit van Lund is gerst ťťn van de meest gunstige gewassen die men kan eten om de darmflora in balans en het lichaam gezond te houden. Vandaag de dag wordt gerst nauwelijks benut alleen om bier mee te maken. In een nieuwe studie laten onderzoekers zien dat vooral gemout gerst, d.w.z. gerstemout, positieve effecten kan hebben op een aantal levensstijlgerelateerde ziekten, op energieopname, ontstekingen en de samenstelling van de darmflora.

Lees verder


Fecale transplantaties zijn veelbelovend maar zorgvuldige controle is nodig, zeggen experts

Het gebruik van fecale transplantaties om ernstige infecties te behandelen is de voorkeursbehandeling geworden, maar naarmate het gebruik verhoogt zijn goede screening van donoren en goede controle dringend nodig, zeggen de experts in The BMJ.

Lees verder


Behandelingen voor de ziekte van Crohn herstellen niet volledig de gezonde darm microben bij kinderen

Een darmbacterie analyse bij kinderen die behandeld worden voor de ziekte van Crohn onthult dat dieet-gebaseerde en anti-inflammatoire therapieŽn verschillende componenten van de microbiŽle gemeenschap veranderen zonder de normale balans van darmbacteriŽn en schimmels volledig te herstellen.

Lees verder


Pepermuntolie effectieve therapie voor prikkelbaredarmsyndroom

Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS. Pepermuntolie blijkt een effectieve behandeling bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid en met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen.

Lees verder


Voordelen van visolie dieet kunnen worden gemedieerd door darmbacteriŽn

Universiteit van GŲteborg : Volgens een studie van de Sahlgrenska Academy gepubliceerd in Cell Metabolism, produceren diŽten rijk aan visolie en diŽten rijk aan reuzel zeer verschillende bacteriŽn in de darmen van muizen. De onderzoekers droegen deze microben over bij andere muizen om te zien hoe ze de gezondheid beÔnvloeden.

Lees verder


Vitamine D beloftevol voor de behandeling van de ziekte van Crohn

Nieuw onderzoek, deze maand gepubliceerd in United European Gastroenterology Journal, suggereert dat vitamine D de intestinale barriŤre disfunctie geassocieerd met de ziekte van Crohn kan beÔnvloeden en een rol kan spelen bij de behandeling van de aandoening. De studie is van professor Maria O'Sullivan en Tara Raftery, Department of Clinical Medicine, Trinity Centre for Health Sciences, St. James's Hospital, Dublin, Ierland.

Lees verder


Levende vloeibare bacteriŽn verminderen darmontsteking bij colitis ulcerosa

Recent onderzoek toont voordelen van vloeibare probiotica aan bij de vermindering van ontstekingen bij ulceratieve colitis.  Volgens de resultaten van een nieuwe studie die vandaag tijdens de Digestive Disease Week 2015 (1) werd gepresenteerd kunnen mensen met colitis ulcerosa baat hebben bij van het gebruiken van de levende multi-stam probiotica drank, Symprove, om darmontstekingen te verminderen.

Lees verder


Hoe onze darmen veranderen in de loop van ons leven

Wetenschappers en klinisch medici van Norwich Research Park hebben de eerste gedetailleerde studie uitgevoerd over hoe ons darmkanaal verandert met het ouder worden, en hoe dit beslissend is voor onze algehele gezondheid. Naast het verteren van voedsel, speelt de darm een centrale rol in het programmeren van ons immuunsysteem, en zorgt voor een effectieve barriŤre tegen bacteriŽn die ons ziek kunnen maken.

Lees verder


Fecale Microbiota Transplantatie (FMT) geneest Clostridium difficile en blokkeert pathogenen die tegen meerdere medicijnen resistent waren

Een fecale microbiota transplantatie (FMT), een poeptransplantatie, heeft niet alleen een 66 jarige man genezen van een Clostridium difficile (C. diff) infectie; ze elimineerde ook andere organismen die voor meerdere medicijnen resistent waren, zowel in het maag-darmkanaal van de patiŽnt, alsmede op verschillende andere lichaamsplaatsen. Deze casus werd gepubliceerd op 15 april in het ĎJournal of Clinical Microbiologyí, een uitgave van de American Society for Microbiology.

Lees verder


BacteriŽle darmflora van afgelegen inlandse stammen is drager van antibiotische weerstandsgenen

Wetenschappers hebben antibiotische weerstandsgenen in de bacteriŽle flora van een Zuid-Amerikaanse stam gevonden die nooit eerder waren blootgesteld aan antibiotica. De bevindingen suggereren dat bacteriŽn in het menselijk lichaam het vermogen van antibiotische weerstand hebben reeds lang voordat dergelijke geneesmiddelen ooit werden gebruikt om ziekte te behandelen.

Lees verder


Video - Het effect van zoetstoffen op de darmflora


Verband tussen levensstijl van inheemse gemeenschappen & darm microbiŽle ecologie

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Oklahoma heeft ontdekt dat er een sterke verbinding is tussen de levensstijl van inheemse gemeenschappen en hun microbiŽle darm ecologie (darm microbioom), een studie die gevolgen zou kunnen hebben voor de gezondheid van iedereen.

Lees verder


Video - De waarheid over candida schimmel in de darmen


Onthutsende gegevens gepresenteerd op de 4e Gut Microbiota For Health Summit

Op 14 en 15 maart, 2015, ontmoetten internationaal vooraanstaande experts in darmflora mekaar in Barcelona, Spanje, om de nieuwste bevindingen te presenteren en te discussiŽren over de betekenis evan voor gezondheid en voeding. Informatie over de hot topics zijn nu vrij beschikbaar.

Lees verder


MSG Receptoren in de darm verantwoordelijk voor zintuigelijke aandoeningen

Wanneer we denken aan de smaak denken de meesten van ons aan de smaakpapillen (sensoren) op onze tong. Maar er zijn vele chemische sensoren of 'smaak' receptoren in onze darmen die een enorme rol in onze voedingskeuzes spelen (Een receptor is een eindorgaan van sensorische (zintuigen) en sensibele zenuwen). Deze receptoren 'proeven' onze darm inhoud en zenden signalen uit die de voedingsstoffen absorptie regelen en hormonen in de darm vrij laten komen maar ook neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulering van energie en glucose homeostase (Homeostase is het in evenwicht zijn van alle functies in het lichaam).

Lees verder


Boek van de week - De mooie voedselmachine

Alles over de darmen, een onderschat orgaan. Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieŽn.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken moleculaire oorzaak van inflammatoire darmziekten

De cellen die het darmkanaal bekleden vormen een belangrijke barriŤre die ons lichaam beschermt tegen de biljoenen bacteriŽn in de darm. Doorbreken van deze barriŤre wordt grotendeels bepaald door de signaalmolecule tumornecrosisfactor (TNF) die bij verhoogde hoeveelheden geassocieerd worden met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees verder


Het in kaart brengen van het darmflora geeft ons meer kennis over de rol ervan bij overgewicht

Dr. Katherine Pollard bespreekt innovatieve statistische analyses die een nieuw licht werpen op het verband tussen darmbacteriŽn, metabolisme en BMI. Recente wetenschappelijke studies stellen dat de diversiteit aan bacteriŽn in de maag en de darmen wel eens de schuld zou kunnen zijn voor obesitas. Maar Katherine Pollard, PhD, senior onderzoeker bij Gladstone Institutes, zegt dat het niet zo eenvoudig is.

Lees verder


Gewone darmbacterie kan risico op MS bij vrouwen intomen

Een gewone darmbacterie kan het risico op de ontwikkeling van multiple sclerosis bedwingen - tenminste bij vrouwen - suggereert de grootste studie in zijn soort, online gepubliceerd in het Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Lees verder


E. coli kan een sleutel zijn voor de behandeling van Parkinson

E. coli doen gewoonlijk denken aan voedselvergiftiging en verstoppingen, maar wetenschappers hebben onlangs een eiwit ontdekt in E. coli dat de accumulatie van potentieel toxische amyloides afremt - een kenmerk van ziekten zoals Parkinson.

Lees verder


Hoe verbeter je de vertering en voorkom je allergie?


DarmbacteriŽn veroorzaken auto-immuunziekte op latere leeftijd bij muizen

Onderzoekers hebben ontdekt dat bij jonge muizen de kolonisatie van de darmen door bepaalde soorten bacteriŽn kan leiden tot immuun responses op latere leeftijd die verband houden met ziekte. Verhoging van niveaus van gesegmenteerde vezelige bacteriŽn kan veranderingen teweegbrengen in het lymfatisch weefsel van de muizendarmen, met als gevolg de productie van antilichaampjes die de componenten van de celkern aanvallen. Dit soort schade is kenmerkend voor auto-immuunziekten als systemische lupus erythematosus en systemische sclerosis waarbij organen in het gehele lichaam schade oplopen door willekeurige immuun responses.

Lees verder


Hoe darmbacteriŽn de gezondheid van de hersenen beÔnvloeden

De honderd triljoen bacteriŽn die leven in een volwassen mens - voornamelijk in de darmen, het darm microbioom vormend - hebben een aanzienlijke invloed op het gedrag en de gezondheid van de hersenen. De vele manieren waarop darm bacteriŽn de normale hersenactiviteit en ontwikkeling kunnen beÔnvloeden, invloed op de slaap en de stressrespons, spelen een rol in een verscheidenheid van ziekten.

Lees verder


Kunnen darmbacteriŽn die ons helpen bier & brood te verteren ons ook helpen in de strijd tegen ziekte?

Wetenschappers onderzoeken bij Zingerman's Bakehouse de relatie tussen gist en goede bacteriŽn. Volgens het rapport van de ondezoekers kunnen bacteriŽn die geŽvolueerd zijn om ons te helpen bij het verteren van gist dat bier en brood hun belletjes geeft, de ontwikkeling van nieuwe behandelingen ondersteunen bij mensen bij het bestrijden van schimmelinfecties en auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn.

Lees verder


Onderzoekers brengen directe verbinding tussen de darmen en de hersenen in kaart

Nieuw ontdekt systeem van signalen bij verzadigingsgevoel kan virussen toegang geven tot het zenuwstelsel. Na elk van de overvloedige maaltijden die je tijdens de feestdagen hebt gegeten gaven de epitheelcellen van uw maag en darmen hormonen vrij in de bloedbaan om de hersenen te signaleren dat je genoeg had en moest stoppen met eten. Onderzoekers aan de Duke University hebben nu een ander systeem gevonden, een cel-tot-cel verbinding tussen de darmen en het zenuwstelsel dat directer is dan de afgifte van hormonen in het bloed.

Lees verder


We kunnen darmbacteriŽn 'erven' die de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa veroorzaken

Deze ontdekking is een verdere stap naar preventie en behandeling van 1.6 miljoen Amerikanen met darmontstekingen. Nieuw onderzoek door een internationaal team van wetenschappers laat voor het eerst zien dat we sommige darmbacteriŽn kunnen 'erven' die de ziekte van Crohn en darmonstekingen veroorzaken, algemeen bekend als inflammatoire darmaandoening (IBD). De studie, recentelijk gepubliceerd in Genome Medicine, bevestigt tevens dat antibiotica de onbalans in darmbacteriŽn kan verslechteren.

Lees verder


Resistentie tegen antibiotica is een reactie van de darm

Wetenschappers van het Institute of Food Research en de Universiteit van East Anglia hebben ontdekt hoe bepaalde darmbacteriŽn zichzelf en anderen kunnen beschermen in de darm tegen antibiotica. De bacteriŽn produceren verbindingen, cefalosporinases genaamd, die bepaalde antibiotica inactiveren en vernietigen zoals penicilline derivaten en cefalosporinen, om zichzelf te beschermen en andere nuttige bacteriŽn die in de buurt zijn. Zij kunnen echter ook schadelijke bacteriŽn, zoals Salmonella bescherming tegen deze antibiotica geven.

Lees verder


Het darmstelsel controleert het lichaamsgewicht

Verrassende interactie met darmbacteriŽn. Een groep onderzoekers aan de UCL (Louvain Drug Research Institute) identficeerde een onvermoed mechanisme dat invloed heeft op de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2 na het volgen van een dieet met een hoge dosis aan vet. Het team van professor Patrice D. Cani - in directe samenwerking met twee Franse teams, een Zweedse expert enandere UCL-onderzoekers (LDRI en Ludwig Institute) - hebben een belangrijke ontdekking gedaan met betrekking tot de essentiŽle rol van het intestinaal immuunsysteem met betrekking tot de controle van de energiestofwisseling.

Lees verder


Darmflora beÔnvloedt doorlaatbaarheid bloed-hersenbarriere

Een nieuwe studie met muizen, geleid door onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet samen met collegaís in Singapore en de Verenigde Staten, laat zien dat onze van nature aanwezige darmflora de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarriere kunnen beinvloeden, die de hersenen beschermt tegen gevaarlijke substanties in het bloed.

Lees verder


Studie toon aan dat mensen te weinig verschillende soorten darm bacteriŽn hebben in vergelijking tot apen

Mensen hebben veel minder verschillende soorten darm bacteriŽn in vergelijking tot onze meest naasten, de Afrikaanse apen. Volgens een nieuwe studie lijkt de ogenschijnlijk lange evolutietrend steeds sneller te gaan in de moderne samenleving, wat mogelijk gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. Onderzoekers hebben op basis van een analyse vastgesteld dat de microbiŽle diversiteit van de moderne mens (als afstammeling van een gemeenschappelijke afkomst met drie apensoorten) langzaam en gelijkmatig is veranderd gedurende miljoenen jaren, maar dat de mate van verandering zich onlangs versneld heeft bij mensen in sommige delen van de wereld.

Lees verder


Lichaamsgewicht sterk beinvloed door darmflora

Onze genetische samenstelling beinvloed of wij dik of dun zijn door de vorming van bacterieŽn die in ons lichaam gedijen, volgens onderzoekers van het King's College in Londen en het Cornell Universiteit. Door het bestuderen van paren of tweelingen in de King's afdeling van het tweeling onderzoek, hebben de onderzoekers een specifieke, kleine onbekende bacteriele familie ontdekt, die zeer hoog erfelijk en vaker voorkomt bij individuelen met een laag lichaamsgewicht. Deze bacterie beschermd eveneens bij gewichtstoename, wanneer deze getransplanteerd wordt in de muis.

Lees verder


Sommige op rijst gebaseerde voedingsmiddelen voor coeliakie patiŽnten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid arseen

Rijst is een van de weinige graansoorten die door coeliakie patiŽnten wordt gegeten, omdat het geen gluten bevat. Echter, het kan een hoge concentratie bevatten van een giftige substantie - arseen - zoals bleek uit de analyses van meel, cake, brood, pasta en ander voedsel gemaakt met rijst; in gang gezet door onderzoekers van de Miguel HernŠndez universiteit in Elche, Spanje. De Europese Unie werkt momenteel aan een maximum toegestane hoeveelheid arseen in deze producten. Bijna 1% van de Westerse bevolking wordt getroffen door coeliakie, een groep mensen die geen gluten kan verdragen en daarom aangewezen is op glutenvrije producten, zoals rijst. Maar dit graan, afhankelijk van waar het vandaan komt, kan een zorgelijke hoeveelheid arseen bevatten, een giftige en kankerverwekkende substantie.

Lees verder


Voeding beÔnvloedt darmflora en het risico op inflammatoire botziekte

Uit een studie aan het St. Jude Children's Research Hospital blijkt dat voeding de gevoeligheid voor de auto-inflammatoire ziekte bij risico patiŽnten kan beÔnvloeden door begunstiging van darmbacteriŽn die invloed hebben op het al of niet ontwikkelen van ontstekingen. Dieet geÔnduceerde veranderingen in het bacterieel ecosysteem van de darmen kan de gevoeligheid voor een autoinflammatoire botziekte wijzigen door het wijzigen van de immuunrespons, rapporteren wetenschappers van het St. Jude Children's Research Hospital.

Lees verder


DarmbacteriŽn bevorderen obesitas bij muizen

Een soort van darmbacteriŽn genaamd Clostridium ramosum, in combinatie met een vet dieet, kan leiden tot gewichtstoename bij dieren. Het werk is deze week gepubliceerd in mBioģ, het online open-access tijdschrift van de American Society for Microbiology. Een onderzoeksteam van het Duitse Instituut voor Humane Voeding in Potsdam-Rehbruecke in Nuthetal heeft waargenomen dat muizen met menselijke darmbacteriŽn waaronder C. ramosum aankomen bij toediening van een vetrijk dieet. Muizen zonder C. ramosum waren minder zwaarlijvig, zelfs bij het consumeren van een vetrijk dieet, en muizen met C. ramosum en een vetarm dieet bleven ook mager.

Lees verder


Video - De relatie tussen de pesticiden van Monsanto en Coeliakie

Een interview van de Amerikaanse arts Dr Mercola met MIT onderzoekster Dr Seneff over de relatie tussen Coeliakie en de pesticide Roundup van Monsanto. Dit soort informatie zul je niet in de Nederlandse media horen dus deel de post svp en geef deze kennis door.

Download ook eens deze studie over de gevolgen van Roundup:

Glyphosate, Roundup, Glyphosate-Tolerance GM Soybeans, Chemical Extracted Soybean Food Oil/Soybean Powder Cause Serious Harm to Health of American/Chinese People.

Link


Wat zit er in je darmen? Sommige bacteriŽn kunnen vatbaarheid voor infectie beÔnvloeden

De specifieke constitutie van verschillende soorten bacteriŽn in onze darmen zou bescherming kunnen bieden aan (verhoogde) vatbaarheid voor Campylobacter, de meest algemene oorzaak van bacteriŽle darmontsteking, volgens onderzoek dat deze week bekend gemaakt werd in mBioZ, de online uitgave van de American Society for Microbiology. ďHet is al lange tijd bekend dat de microbiota, of micro-organismen, in onze darmen, kunnen beschermen tegen de kolonisatie van organismen die ziektes in het darmkanaal veroorzaken. Er is echter erg weinig bekend over hoe menselijke darmbacteriŽn de ontvankelijkheid voor deze organismen kunnen beÔnvloeden, vooral de CampylobacterĒ, zegt de hoofdauteur van het artikel Hilpi Rautelin, MD, PhD, professor in de klinische bacteriologie van de universiteit van Uppsala en de Uppsala universiteitsziekenhuis in Zweden. ďWe wilden kijken of de constitutie van menselijke darm microbiota een rol speelt bij de vatbaarheid voor Campylobacter infectie.Ē

Lees verder


Verstoring van darmbacteriŽn op vroege leeftijd kan leiden tot obesitas op volwassen leeftijd

Bepaalde microben die in de darmen aangetroffen worden zouden bescherming bieden aan obesitas en diabetes. Een studie, gepubliceerd door ďCell PresĒ in een uitgave van ďCellĒ van 14 augustus, wijst uit dat de stofwisseling in de darmen al op jonge leeftijd gevormd wordt door deze microben en dat verstoring door tijdelijke blootstelling aan antibiotica in de kinderjaren veranderingen kan veroorzaken in de stofwisseling, wat blijkbaar het risico op obesitas op latere leeftijd kan verhogen. ďWe stelden vast dat de kleutertijd essentieel is waarin vooral gastheermetabolisme kwetsbaar is voor verstoring van de darmflora door antibiotica,Ē zegt de senior auteur van het artikel, Martin Blaser van het NYU Langone Medical Center. ďDit legt in de medische praktijken de nadruk op behoefte aan oordeelkundig gebruik van antibiotica op vroege leeftijd.Ē

Lees verder


'Normaleí bacteriŽn van vitaal belang voor behoud van intacte darmwand

Wetenschappers van het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University hebben ontdekt dat bacteriŽn die helpen bij de spijsvertering ook helpen de darmwand intact te houden. De bevindingen gemeld online in het tijdschrift Immunity, kunnen aanleiding geven tot nieuwe therapieŽn bij inflammatoire darmziekten (IBD) en diverse andere aandoeningen . De rol van deze micro-organismen in het bevorderen van of het voorkomen van ziekte is een belangrijk opkomend vakgebied. Einstein wetenschappers hebben vastgesteld dat absorptie van een bepaald bacteriŽel bijproduct cruciaal is voor de integriteit van het darmepitheel - de eencellige laag verantwoordelijk voor de darmflora en toxinen in de darmen en de afschermingen voor de rest van het lichaam. Overschrijding van dit darmepitheel is de oorzaak van verschillende ziekten.

Lees verder


Opgroeien op veehouderij halveert de kans op darmziekten

Uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Aarhus blijkt dat mensen die zijn opgegroeid op een boerderij met vee slechts half zoveel risco lopen als hun stedelijke tegenhangers om de meest voorkomende inflammatoire darmziekten te ontwikkelen: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De bevindingen van de studie zijn onlangs gepubliceerd in European Journal of Epidemiology. "Het is buitengewoon spannend dat we nu kunnen zien dat niet alleen allergische aandoeningen, maar ook meer klassieke inflammatoire ziekten afhankelijk lijken te zijn van de omgeving aan het begin van ons leven", vertelt Vivi SchlŁnssen, Associate Professor in Public Health aan de universiteit van Aarhus .

Lees verder


Niveaus van darmbacteriŽn gekoppeld aan diabetes type 2 en obesitas

Turkse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met type 2 diabetes of obesitas veranderingen in de samenstelling van hun intestinale micro-organismen vertonen -genaamd de darmflora- die men niet vindt bij gezonde mensen. Volgens hoofdonderzoeker Yalcin Basaran, MD, een endocrinoloog van Gulhane Militaire Medische Academie School of Medicine, Ankara, Turkije, bekrachtigt het onderzoek andere recente studies die een associatie tussen de verschillende bacteriŽn in het menselijk spijsverteringsstelsel en obesitas en diabetes hebben gevonden. "De darmflora kan worden gebruikt als een belangrijke marker voor het risico van deze twee stofwisselingsziekten of ze kan zelfs een therapeutische doelstelling worden voor behandeling," zei Basaran.

Lees verder


Fecale transplantaties herstellen gezonde darmbacteriŽn en -functies

Fecale microbiota transplantatie --- Volgens een studie deze week gepubliceerd in mBio ģ, het online open-access tijdschrift van de American Society for Microbiology, kan men door het overbrengen van de ontlastingsbacteriŽn van een gezonde donor naar een patiŽnt die lijdt aan intestinale infectie met de bacterie Clostridium difficile, de darmwerking van de patiŽnt herstellen door de werking van de goede bacteriŽn.

Lees verder


Lifestyle bepaalt darmmicroben

Een internationaal team van onderzoekers heeft voor het eerst de darmbacteriŽn van de hedendaagse jagers-verzamelaars ontcijferd. De darmflora is verantwoordelijk voor veel aspecten van de menselijke gezondheid en voeding, maar de meeste studies hebben zich gefocust op "westerse" populaties. Een internationale samenwerking van onderzoekers, waaronder onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, Duitsland, heeft voor het eerst een analyse gemaakt van de darmflora van een moderne jager-verzamelaar gemeenschap, de Hadza van Tanzania.

Lees verder


DarmbacteriŽn kunnen levensbedreigende infecties bij te vroeg geboren baby's veroorzaken

Prematuur geboren baby's overleven in steeds grotere aantallen. Maar velen doorstaan de complicaties van de vroeggeboorte om vervolgens te lijden aan een vertraagde sepsis Ėlevensbedreigende infecties in het bloed die toeslaan als zuigelingen 72 uur oud zijn. Terwijl de directe sepsis vaak wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers overgenomen van de vruchtzak of geboortekanaal, zijn de oorzaken van de vertraagde sepsis veel minder duidelijk.

Lees verder


PDS en opgeblazen gevoel: Wanneer de darmflora uit balans raakt

Prikkelbare darm syndroom (PDS) behoort tot de meest voorkomende ziekten in de westerse landen, en vormt daarmee tot zestig procent van de werklast van maag-darm artsen. Een van de meest voorkomende symptomen van PDS is opgeblazen gevoel, wat de levenskwaliteit aanzienlijk vermindert en door patiŽnten ervaren wordt als bijzonder hinderlijk. Gedurende een behoorlijk lange tijd werd PDS verondersteld voornamelijk een psychische aandoening te zijn. "In tegenstelling tot deze opvatting suggereren recente bevindingen dat PDS gerelateerd is aan een duidelijk waarneembare wijziging in de darmflora. Daarnaast kan een opgeblazen gevoel worden gerelateerd aan specifieke diŽten, waardoor er een opening is naar veelbelovende paden voor een efficiŽnt ziekte management", zegt professor Giovanni Barbara (Universiteit van Bologna, ItaliŽ).

Lees verder


Onderzoekers van McMaster ontdekken het geheim van de stoelgang

Bewegingssegmentatie vindt plaats als niet 1, maar 2 stel Ďgangmakersí in wisselwerking treden om een specifiek ritme te creŽren. Topatleten zoals deelnemers aan de Olympische Spelen kunnen hun lichaam door wilskracht tot optimale prestaties aanzetten, maar een aantal manieren waarop het menselijk lichaam echt werkt is nog steeds een mysterie.

Lees verder


DarmbacteriŽn beÔnvloeden voedseldoorvoer in de darmen

Doorvoer van voedsel via de dunne darm beÔnvloedt de opname van voedingsstoffen in het lichaam en dus onze gezondheid. De ontdekking dat de voedsel transittijd wordt geregeld door een hormoon geeft nieuwe mogelijkheden om de intestinale absorptie van voedingsstoffen te verhogen en dus potentieel ondervoeding te behandelen. Eťn van de taken van de darmflora is het omzetten van essentiŽle voedingsstoffen uit onze voeding tot een bruikbare energiebron in de dikke darm.

Lees verder


Fecale transplantatie pil elimineert terugkerende
C. diff infectie

Ander onderzoek toont aan dat behandeling leidt tot hoge tevredenheid bij de patiŽnt.

Een studie, die gepresenteerd wordt tijdens de IDWeek 2013 ô vergadering van vandaag, suggereert dat het slikken van pillen met een concentraat van fecale bacteriŽn succesvol terugkerende aanvallen van de slopende Clostridium difficile (C. diff) infectie stopt, dit door herstel van het evenwicht van de bacteriŽn in de darm.

Een infectie van C. diff bacteriŽn is zoín probleem dat het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), in hun recente belangrijke verslag over antibioticaresistentie, spreekt over ťťn van de drie meest urgente bedreigingen.

C. diff zorgt voor een half miljoen zieke Amerikanen en veroorzaakt de dood van 14.000 Amerikanen per jaar. Een C. diff infectie kan optreden nadat mensen antibiotica hebben genomen, die de goede bacteriŽn in het Gastro-Intestinale (GI) systeem uitroeien waarna C. diff tot bloei kan komen en tot ernstige diarree kan leiden. Bij sommige patiŽnten blijft de infectie terugkomen ondanks standaardbehandelingen met antibiotica. Voor patiŽnten die gevangen zitten in die cyclus hebben artsen uitwerpselen van gezonde donoren in hun GI-systeem (maagdarmstelsel) getransplanteerd om de bacteriŽn in evenwicht te brengen en terugkerende infecties stop te zetten.

Lees verder


Uit nieuwe studie blijkt dat visoliesupplement bij kinderen met leverziekte door darmfalen kan omkeren

Kinderen die te kampen hebben met darmfalen, een ziekte die meestal veroorzaakt wordt door een verkorte of disfunctionele darm, zijn niet in staat voedsel oraal op te nemen. In plaats daarvan krijgen zij een voedzame cocktail die bestaat uit suiker, proteÔne en vet gemaakt van sojaolie via een klein slangetje in de aderen geÔnjecteerd.

De voeding die intraveneus wordt toegediend is een procedure waarbij de darmen zo de tijd krijgen om te herstellen en hun capaciteit om voeding te absorberen kunnen verbeteren. Echter, de sojaolie die voor de nodige vetzuren en calorieŽn zorgt, werd in verband gebracht met een mogelijk dodelijke implicatie nl. darmfalen gerelateerde leverziekte Ė dezelfde darmziekte waarbij ook de lever aangetast wordt - die op die manier een lever- of darmtransplantatie zou vereisen. Dergelijke transplantatie kan het sterven van de patiŽnt voorkomen, echter de overlevingskans vijf naar na deze operatie bedraagt slechts 50 procent.

Lees verder


Onderzoekers identificeren belangrijke speler in het ontstaan ​​van de menselijke darmimmuniteit

CHAPEL HILL - De triljoenen schadelijke bacteriŽn die de menselijke darm bevolken vormen een continue bedreiging voor onze gezondheid. Een goed intestinaal immuunsysteem zorgt voor een beschermende barriŤre tussen ons en het uitgebreide microbiŽle ecosysteem in onze darmen. Nu hebben onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina School of Medicine de structuren die dienen als de basis voor de ontwikkeling van het menselijk darm immuunsysteem geÔdentificeerd.

Gespecialiseerde immune structuren in de darmen, genoemd darm geassocieerde lymfoÔde weefsels of GALT, zijn de kritische componenten van het intestinaal immuunsysteem. Wanneer virussen zoals HIV of autoimmune aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten het GALT beschadigen wordt het intestinaal immuunsysteem aangetast. De miljoenen mensen die lijden aan dergelijke ziekten zouden profiteren van therapieŽn die het beschadigd GALT herstellen. Ontwikkeling van deze strategieŽn vereist een fundamenteel begrip vande ontwikkeling van het menselijk GALT.

Lees verder


Resistentie tegen de " last- line" antibiotica maakt bacterien ook resistent tegen ons eigen immuunsysteem

Bacterien die resistent zijn tegen de antibiotica Colistin zijn meestal ook resistent tegen onze eigen antibacteriele substanties gemaakt door het menselijk lichaam, blijkt uit een studie van mBioZ, de vrij toegankelijke nieuws site van de Amerikaans genootschap voor microbiologie.

Kruis resistentie bij Colistin en de antimocroben van de gastheer LL-37 en lysosime die het lichaam helpt te verdedigen tegen bacteriele aanvallen is het gevolg. Dit kan betekenen dat patienen met een levensbedreigende meervoudig medicijn resistente infectie; ook nog opgezadeld worden met een beperkte immuun afweer.

Colistin is een laatste lijn medicijn voor het behandelen van diverse soorten medicijn resistente infecties, maar Colistin resistentie en de nieuwe ontdekkingen waar uit blijkt dat dit medicijn een aanval van het eigen immuun systeem ondermijnt, benadrukken dat er nieuwe en betere antibiotics nodig is.

Lees verder


Stamcellen uit vruchtwater herstellen darmschade

Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift GUT, zijn stamcellen uit vruchtwater gebruikt om bij knaagdieren de beschadigde darmstructuur en functie te herstellen. Deze bevindingen openen de weg naar een nieuwe vorm van celtherapie om de ingewanden van babyís, die erg beschadigd zijn door ontstekingen, te herstellen. Het onderzoek, gesponsord door het Childrenís Charity van het Great Ormond Street Ziekenhuis, onderzocht een nieuwe manier om NEC (Necrotisch Enterocolitis) te behandelen. Bij NEC wordt weefsel in de darmen vernietigd. NEC is de meest voorkomende spoed operatie aan de ingewanden bij pasgeboren babyís, met een overlijdensrisico van 15 tot 30% in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl borstvoeding en probiotica kan helpen het aantal voorvallen van de ziekte te verminderen, zijn er op dit moment geen medische behandelingen beschikbaar naast de operatieve ingreep zodra de NEC zich manifesteert. Operatieve verwijdering van het dode weefsel verkort de darm en kan leiden tot het stilvallen van de ingewanden, voor sommige babyís betekent dit dat ze voor langere tijd voeding via infuus krijgen of een darmtransplantatie nodig hebben.

Lees verder


Thymus leert immuuncellen om vitale darmbacteriŽn te negeren

De kleine thymus leert het immuunsysteem om de krioelende vreemde bacteriŽn te negeren in de darm die ons helpen het eten te verteren en te absorberen, zeggen onderzoekers. Wanneer essentiŽle darmbacteriŽn immuuncellen herkennen als vreemden kan dit resulteren in inflammatoire darmziekte zoals zwerende colitis en ziekte van Crohn. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature, tonen onderzoekers aan dat de reguliere T-cellen, of Tregs, die bij de meeste van ons voorkomen afkomstig zijn van het kleine immuun orgaan genesteld in de buurt van het hart, zei Dr Leszek Ignatowicz, immunoloog in het Centrum voor Biotechnologie en Genomic Medicine aan het Medical College of Georgia in GeorgiŽ Regents University.

Lees verder


Verbinding in olijfolie verlicht darm-ischemie en reperfusie

Uit recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Leukocyten Biology blijkt dat oleuropein aglycon, een polyfenol in olijfolie, ontsteking geassocieerd met intestinale ischemie en reperfusie schade bij muizen vermindert Dit is nog een reden om olijfolie op te nemen in uw dieet: Een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd in het Journal of Leukocyten Biology suggereert dat ten minste ťťn verbinding in olijfolie aanzienlijk intestinale ischemie (beperkte bloedtoevoer) en de daaruit voortvloeiende reperfusie schade (beschadiging van het weefsel waardoor bloedtoevoer vermindert) vermindert. De verbinding, het zogenaamde "oleuropein aglycon," is het meest prominente polyfenol gevonden in olijfolie en zou een nieuw therapeutisch doelwit zijn gericht op de behandeling van intestinale ischemie en reperfusie schade bij de mens. Uiteindelijk zou dit onderzoek leiden tot therapeutische voordelen voor patiŽnten met ruggenmergletsels, artritis en pleuritis, evenals voor zij die lijden aan intestinale ischemie/reperfusie.

Lees verder


Veranderingen in de darmbacteriŽn beschermen
tegen een beroerte

Onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg in Zweden en de Chalmers University of Technology in Zweden tonen aan dat bij de mens een veranderde darmflora in verband wordt gebracht met symptomatische atherosclerose en beroerte. Deze bevindingen zijn gepresenteerd in een studie die op 4 december gepubliceerd is in Nature Communications. Het menselijke lichaam bevat tien keer meer bacteriŽle cellen dan menselijke cellen, waarvan de meeste zich bevinden in de darmen. Deze bacteriŽn bevatten een enorm aantal genen in aanvulling op ons host genoom en zijn gezamenlijk bekend als de darm metagenoom. Hoe beÔnvloed de metagenoom onze gezondheid? Deze vraag wordt momenteel opgepakt door onderzoekers in het snel groeiende gebied van metagenomic onderzoek. Verschillende ziekten zijn gekoppeld aan variaties in het metagenoom.

Lees verder


Prebiotica kan mogelijk nieuwe darmflora verzorgen
bij patienten met darmfalen

Urbana- Het toevoegen van de juiste prebiotica aan het dieet van pediatrische patienten met darmfalen, zou intraveneuze voeding kunnen vervangen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Illinois (UvI). "Toen we fructooligosacharide (FOS) toevoegde als een prebioticum, groeide de darm en verbeterde de werking," zei Kelly A. Tappenden, professor in voedingsleer en gastro-intestinale fysiologie, aan de UvI. "Het onderzoek liet zien dat het gebruik van de juiste combinatie pre- en probiotica de resultaten zelfs nog zouden kunnen verbeteren.  Wanneer FOS de darm binnen gaat, zetten bacterien het om in butyraat, een kort-keten vetzuur die de omvang van de darm vergroot en zorgt voor een verbeterde vertering en opnamen van voedingsstoffen.

Lees verder


Gunstige bacteriŽn kunnen helpen bij het afweren
van infectie

Terwijl veel bacteriŽn bestaan als agressieve pathogenen, die ziektes veroorzaken, variŽrend van tuberculose en cholera tot de pest, difterie en het giftige shock syndroom, spelen anderen een minder kwaadaardige rol en sommige zijn van cruciaal belang voor de menselijke gezondheid. In een nieuwe studie, Cheryl Nickerson en haar groep van het ASU's Biodesign Instituut, in samenwerking met een internationaal team, met inbegrip van Tom van de Wiele en hoofdauteur Rosemarie De Weirdt aan de Universiteit van Gent onderzochten de rol van Lactobaccilus reuteri - een natuurlijke inwoner van de menselijke darm- die beschermt tegen voedselinfectie.

Lees verder


Darmbacterien die neurotransmitters produceren kunnen een rol spelen bij ontstekingen

Onderzoekers aan het Baylor college van medicijnen en het Texas kinderziekenhuis hebben commensale bacteriŽn (Commensalisme is in de ecologie een interactie tussen twee organismen, waarbij het ene voordeel heeft en het ander niet beÔnvloed is) ontdekt in de darmflora die een neurotransmitter produceren die misschien een rol spelen in het voorkomen of behandelen van inflammatoire darmziektes zoals de ziekte van Crohn. Naar ons weten hebben we de eerste bifidobacterie stam, bifidobacterie dentium, die in staat is om gamma-aminobutyric zuur (GABA) uit te scheiden. ďDit molecuul is een grote remmer van neurotransmitters in de centrale- en het darm zenuwstelsel,Ēzegt Karina Pokusaeva, een onderzoeker van deze studie en een lid van het loboratorium van James Versalovic.

Lees verder


Darmflora van invloed op de rijping van B-cellen bij kinderen

De darmen van zuigelingen die al vroeg in hun leventje gekoloniseerd zijn door de E. Coli bacteriŽn hebben een groter aantal van de B-geheugencellen in hun bloed, onthult een studie onder babyís, uitgevoerd door the Sahlgrenska Academy van the University of Gothenburg, Zweden. De bacteriŽn in onze darmen overtreffen het aantal cellen in ons lichaam met factor tien en zijn uitermate belangrijk voor onze gezondheid omdat ze de rijping van ons immuunsysteem stimuleren. De normale bacteriŽle flora in de darmen wordt in het begin van ons leven gevestigd, maar een hygiŽnischer levensstijl heeft geleidt tot veranderingen van de darmflora.

Lees verder


Pistache noten mogelijk gunstig voor de darmflora

Een voorlopige studie onder 16 personen suggereert dat het eten van pistachenoten de niveaus van potentieel gunstige bacteriŽn in de darm kunnen veranderen. Deze ontdekking belooft een goede ondersteuning van een gezonde spijsvertering (1). Het onderzoek, is de eerste studie naar pistachenoten en amandelen en hun modulerende rol op de darmflora samenstelling. "Darm microbiota, of de microbiŽle milieu in de gastro-intestinale darmkanaal, biedt belangrijke functies voor de menselijke gastheer ", zegt Volker Mai, PhD, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de Universiteit van Florida's Institute of Food and Agricultural Sciences. "Het wijzigen van microbiota naar een 'gunstige' compositie is een veelbelovende aanpak voor de ondersteuning van de gezondheid van de darmen, met mogelijke effecten op de totale gezondheid, en het blijkt dat pistachenoten een rol kunnen spelen in dit proces".

Lees verder


ďDarmĒ Ėkeel competitie: verrassende bevindingen in rendement bacteriŽn van spijsverteringskanaal

ANN ARBOR, Mich. Ė Van kleine dorpen in ontwikkelende landen naar stedelijke keukens in de Verenigde Staten, gevaarlijke stammen van de E-coli bacterie maken elk jaar miljoenen mensen ziek - en zorgen voor een onschatbaar aantal doden onder kinderen. Momenteel geeft nieuw onderzoek van de Universiteit van Michigan Health System wetenschappers een betere kijk op wat er gebeurt bij slachtoffers met door diarree- aangetaste darmen en wat er kan worden gedaan om het te voorkomen of te behandelen. Zij laten specifiek zien dat bacteriŽn die normaal in ons spijsverteringskanaal voorkomen, de competitie aangaan met binnendringende bacteriŽn zoals E-coli om ons lichaam te helpen deze af te weren.

Lees verderDarmflora transplantatie kan de ontwikkeling van diabetes  en leververvetting voorkomen

Spannende nieuwe informatie vandaag bij het Internationaal Lever Congres 2012 wijst uit dat darmflora een oorzakelijke rol speelt in het ontstaan van diabetes en niet alcoholische leververvetting  (NAFLD), losstaand van obesitas. (1) Het Franse onderzoek belicht via dierproefstudies in een vroeg stadium de mogelijkheid van het voorkomen van diabetes en NAFLD met darmflora transplantatie- het inbrengen van nieuwe flora, doorgaans door het toedienen van fecale grondstoffen van een gezonde donor in de darm van een zieke ontvanger. (2)

Lees verder


Gut Bacteria Intro to the Hygiene Hypothesis


Poepbacterie therapie

Dat wordt op zoek naar iemand die goeie gezondheid heeft en goeie ontlasting ....

Link

GdJ


Crohn's End - Palm Connections Trailer

I flew to Washington, DC & Maryland area to interview two families using the Specific Carbohydrate Diet to heal from Crohn's disease and Ulcerative Colitis. This trailer was made for Palm Connections, a great social cause awareness program my documentary is involved in.


Bijdrage van mestcellen aan de regulatie van de intestinale barriŤrefunctie

Mestcellen in de darmwand kunnen verschillende stoffen afgeven die de doorlaatbaarheid van de wand kunnen beinvloeden. Deze barriere is belangrijk voor de bescherming tegen bacterien en lichaamsvreemde stoffen die in grote aantalen aanwezig zijn in de darm. Er is echter weinig bekend over de bijdrage die de stoffen uit mestcellen leveren aan de regulatie van de barrierefunctie van de darmwand. Bij de regulatie van de barrierefunctie werken het zenuwstelsel (zenuweinden in de darmwand) en het immuunsysteem (mestcellen) nauw samen. Een defecte barriere van de darmwand speelt een rol in een aantal aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten, acute pancreatitis, parasitaire infecties en chronische stress. Jakub Rychter bestudeerde de effecten van een parasitaire infectie op de barrierefunctie van de darmwand en onderzocht de bijdrage daaraan van een signaalstof uit de mestcellen. Zijn onderzoek beschrijft nieuwe aspecten van de activering van mestcellen door stoffen uit het zenuwstelsel. Tevens geeft het onderzoek inzicht in het mechanisme waarmee de mestcel signaalstoffen vrijmaakt als reactie op deze activering.


Tempeh werkt tegen buikloop

Tempeh, een populaire vleesvervanger, blijkt ook goed te werken tegen buikloop. Het sojaproduct bevat bepaalde stoffen die voorkomen dat ziekmakende bacteriŽn zich aan de darmwand kunnen hechten.

Lees verder


Nader inzicht in genetische oorzaken Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, en komt voor bij ongeveer 1 tot 1,5 op de 1000 mensen in de westerse wereld. De oorzaak van de ziekte is maar voor een deel bekend: het is duidelijk dat het immuunsysteem niet goed werkt en met name reageert op de normaal aanwezige bacteriŽn in de darm. Erfelijke aanleg speelt echter ook een rol bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een klassiek voorbeeld van een zogenaamde multifactoriŽle ziekte: meerdere genetische factoren in samenspel met andere factoren spelen een rol in het ontstaan van de ziekte. Promovendus Ramnik Xavier onderzocht welke genetische factoren betrokken zijn bij de ziekte en de mogelijke rol van deze genen in het ziekteproces.

Link


Revolutie in darmflora-diagnostiek

Eind maart ontvingen Paul Savelkoul, Dries Budding en Ad van Bodegraven van de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie en maag-, darm- en leverziekten een Pre-Seed Grant.

Lees verder

Fred


Digestive wellness - the brain-gut connection with Liz Lipski

Digestive imbalances and mental health go hand in hand. This class will focus on the gut-brain connection. If we balance digestive function, often depression, fatigue, arthritis, eczema, migraines, ADD, and auto-immune illness also come into balance. We will focus on celiac and gluten intolerance, irritable bowel syndrome, probiotics, and healing foods.


Bindmiddel polysorbate-80 en ziekte van Crohn

Bij mensen met de ziekte van Crohn kan de E.coli bacterie veel ontstekingen veroorzaken. In de darmen zitten speciale M cellen die als poortwachters dienen voor het lymfensysteem. Onderzoekers ontdekten dat vezels uit een bepaald soort banaan (plantain) dit kunnen verhinderen. Maar uit onderzoek bleek ook dat een veel gebruikt bindmiddel (polysorbate-80) juist het doorlaten van de E.coli bacterie stimuleerde. Dit bindmiddel zit in veel industrievoeding waaronder ijs.

Dit bindmiddel zet in feite de deur open voor de E.coli bacterie en speelt dus een rol bij het veroorzaken van ontstekingen.

Lees verder

Bijwerkingen: Kan ook eczeem veroorzaken
Link


Dr Natasha Campbell-McBride-The importance of healthy gut flora.

Dr Natasha Campbell-McBride - The importance of healthy gut flora
http://www.youtube.com/watch?v=BnzYqOn3VkY

Dr Natasha Campbell-McBride - What can damage our gut flora? -
http://www.youtube.com/watch?v=L7a6qL72UAU

Dr Natasha Campbell-McBride - Gut & Psychology Syndrome -
http://www.youtube.com/watch?v=UcavC1XZouk

Dr Natasha Campbell-McBride - Many diseases born in the digestive tract. -
http://www.youtube.com/watch?v=HLRqxGGq9IY

Gerrit


Broccoli helpt bij de ziekte van Crohn

Een aanvullend dieet van broccoli en bakbanaan lijkt te verhinderen dat infecties door de ziekte van Crohn doorzetten. Zij voorkomen dat bepaalde bacterieŽn zich vastzetten in de ingewanden.

Lees verder


Autisme, darmen en gefermenteerde voeding

Een interessante docu over de rol van gefermenteerde voeding en het effect op de darmen van kinderen met autisme. Volgens de video begint autisme in de darmen. Ken je mensen met autisme in het gezin geef deze video aub door.

Ron / Marjan


Constipatie medicijn Relistor geeft verhoogde kans op darmperforatie

Canadese autoriteiten wijzen op de risico's van dit ook in Nederland gebruikte constipatie medicijn. Het gaat bij mensen met een verzwakte darmwand een darmperforatie veroorzaken. Symptomen zijn dan buikpijnen, misselijkheid, koorts etc.

Link

Nederlandse website: http://www.relistor.nl


Radio - Darmschade door neppiercings

Het universitair ziekenhuis in Groningen waarschuwt voor neppiercings die bestaan uit twee magnetische balletjes. Het ziekenhuis komt met de waarschuwing nadat onlangs een patiŽnte werd behandeld die de balletjes had ingeslikt. Jongeren gebruiken de magnetische stukjes als alternatieve tong- of lippiercing. De balletjes kunnen bij het eten of drinken loslaten, worden ingeslikt en komen zo in de darmen terecht. En dat is gevaarlijk, zegt het ziekenhuis.

Download MP3


Eenvoudige screeningstest kan invasief onderzoek bij verdenking op inflammatoire darmziekten reduceren

Met een eenvoudige screeningstest kunnen patiŽnten, die een grote kans hebben op een inflammatoire darmziekte, geÔdentificeerd worden. Hierdoor wordt de noodzaak tot het uitvoeren van kostbare, invasieve en langdurige endoscopieŽn verminderd. Dit is een van de belangrijke uitkomsten van een studie uitgevoerd door wetenschappers van het UMCG die onlangs is gepubliceerd in het vooraanstaande British Medical Journal. Het aantal patiŽnten met inflammatoire darmziekten (ook wel bekend als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) neemt toe, zowel bij kinderen als bij volwassenen. De symptomen bestaan onder andere uit buikpijn, diarree, rectaal bloedverlies en gewichtsverlies. De diagnose wordt gesteld door het verrichten van een endoscopie, waarbij een camera aan het einde van een flexibele buis via de anus naar binnen wordt gebracht om de dikke darm te onderzoeken. Tegelijkertijd worden er kleine stukjes van de binnenbekleding van de darm (biopsieŽn) verzameld. Deze procedure is kostbaar, invasief en tijdrovend, terwijl de resultaten van het onderzoek frequent negatief zijn. 

Een eenvoudige, niet-invasieve en goedkope screeningstest zou helpen om de patiŽnten met een hoge waarschijnlijkheid op de ziekte te kunnen aanwijzen, zodat onnodig endoscopisch onderzoek bij andere patiŽnten kan worden voorkomen. Het meten van de calprotectine concentratie in ontlasting is een kandidaat screeningstest, maar de betrouwbaarheid hiervan bij patiŽnten met een verdenking op inflammatoire darmziekten was tot nu toe grotendeels onbekend. De UMCG-wetenschappers onderzochten of calprotectine in de ontlasting kan dienen als screeningstest om het aantal patiŽnten dat een invasieve scopie moet ondergaan te verminderen. De resultaten van zes studies bij volwassenen (670 patiŽnten) en zeven studies bij kinderen (371 patiŽnten) werden met behulp van een nieuwe methodologie (diagnostische meta-analyse) geanalyseerd. De studies kwamen overeen qua opbouw: het resultaat van de calprotectine bepaling werd vergeleken met het resultaat van endoscopisch onderzoek bij patiŽnten met een verdenking op inflammatoire darmziekten.

Inflammatoire darmziekte werd bevestigd bij 32% van de volwassenen en 61% van de kinderen. Vooraf screenen met de calprotectine-test zou het aantal endoscopieŽn bij volwassenen met 67% reduceren en bij kinderen met 35%. De keerzijde van de medaille is dat bij 6% van de volwassen patiŽnten met een inflammatoire darmziekte de diagnose later zou worden gesteld en bij 8% van de aangedane kinderen. De gevolgen van het “missen” van patiŽnten met een inflammatoire darmziekte moet worden afgezet tegen het aantal patiŽnten dat onterecht een scopie ondergaat, zeggen de onderzoekers. Ondanks dat de geanalyseerde studies in kwaliteit verschilden, concluderen de onderzoekers dat het bepalen van calprotectine in de ontlasting een nuttige screeningstest is om patiŽnten met een grote kans op inflammatoire darmziekte te kunnen aanwijzen. De bevindingen ondersteunen het gebruik van de calprotectine-test in ziekenhuizen, maar er is nog niet voldoende bewijs om de test ook in de huisartsenpraktijk te gebruiken. Een vervolgonderzoek zal zich richten op het gebruik van de screeningstest bij patiŽnten die bij de huisarts komen met symptomen als buikpijn, diarree, rectaal bloedverlies en gewichtsverlies.


Wat is een Leaky Gut syndroom?

Een leaky gut syndroom, betekent - lekkende darm-. Onverteerde voedingsstoffen hebben geleid tot een ontsteking van het slijmvlies en uiteindelijk tot het lekken van de dunne darm. Onverteerde voedingsstoffen lekken door deze 'grote' gaten het lichaam in. Dan ontstaan er heftige immunologische reacties van ons immuunsysteem op deze onverteerde voedingsstoffen.

VIDA is een onafhankelijk patiŽnten vereniging met een eigen onafhankelijke patiŽnten website: www.ziekdoorvoeding.nl

Link

Amber Kesseler


DNA-test onthult darmgeheimen

Medisch microbiologen van het VU medisch centrum hebben een test ontwikkeld waarmee in korte tijd iemands darmflora in kaart gebracht kan worden.

Link


TV - De Mens

Afl.: Spijsvertering. Een tekening laat de weg van het voedsel in het spijsverteringskanaal zien. Een model toont de bouw en de ligging van de verschillende spijsverteringsorganen.

Link


Ik was vergiftigd door mijn lichaam - de lekkende darm

Gloria Gilbere , ND, DA Hom . , Ph.D.

Je lichaam kan zeer goed door U worden vergiftigd! Miljoenen andere Amerikanen worden vergiftigd door hun eigen lichaam EN WETEN dit NIET. . Heeft u last van chronische of terugkerende periodes van constipatie of diarree, vermoeidheid , spierpijn, artritis symptomen , spijsverteringsstoornissen , zuurbranden of allergie? Ondanks je gezondheidsproblemen , hebben uw artsen nooit goed kunnen bepalen wat er aan de hand is ?

Ben je er moe van te vertrouwen op medicatie voor je conditie, die hooguit op zijn best uw symptomen onderdrukken ? Als u ja antwoordde op een van deze vragen , je zou kunnen lijden aan " lekkende darm syndroom. " Leaky Gut. Maar je zult niet weten te komen van uw conventionele arts. De kans is groot dat hij of zij heeft nog nooit gehoord van " lekkende darm syndroom, " laat staan weet hoe dit ka .....

Link

Amber Kesseler


Coeliakie-genen boden eeuwenlang bescherming tegen infectie

Drie genen die tegenwoordig geassocieerd zijn met de allergieziekte coeliakie, blijken de mensheid van oudsher bescherming te hebben geboden tegen bepaalde bacteriŽle infecties. Dit blijkt uit een grote internationale studie onder leiding van hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen die zij samen met het UMC Utrecht en het UMC St Radboud uitvoerde. Zij publiceert hierover in het gerenommeerde wetenschappelijke magazine American Journal of Human Genetics.

Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt bij ongeveer 1-2% van de Westerse bevolking voor. Op dit moment zijn er al veertig gen-varianten bekend die zijn betrokken bij het ontstaan van coeliakie. Deze varianten komen wijd verspreid voor. Tot nu toe is nog niet duidelijk waarom deze geassocieerde genen zo overheersend zijn, te meer daar coeliakie in het verleden een negatieve invloed moet hebben gehad op de overleving van het individu. Coeliakie kan pas sinds de jaren ’50 behandeld worden met een gluten-vrij dieet. Daarvoor leidde de ziekte vaak tot verminderde vruchtbaarheid en tot vroegtijdig overlijden. Evolutionair gezien is het daarom opmerkelijk, dat de gen-varianten geassocieerd met coeliakie zich zo wijd hebben kunnen verspreiden in de populatie. De aanleiding voor deze studie vormde de gedachte dat de genen die nu geassocieerd zijn met coeliakie, in de evolutie van de mens wellicht een positieve rol moeten hebben gespeeld.

Wijmenga onderzocht van 10 genen die geassocieerd zijn met coeliakie, of zij mensen wellicht een evolutionair voordeel hebben gegeven. Zij deed dit door te kijken of bepaalde gen-varianten een evolutionaire voetafdruk in ons DNA hebben achtergelaten. De centrale vraag in haar onderzoek was of deze gen-varianten vaker voorkomen dan je op grond van hun historie kan verwachten. Inderdaad bleek dit het geval te zijn voor drie van de tien gen-varianten, te weten SH2B3, IL18RAP, IL12A. Deze genen leverden dus waarschijnlijk een overlevingsvoordeel op. Met name van het gen SH2B3 heeft het onderzoek aangetoond dat mensen die dit risico-gen voor coeliakie dragen, beter beschermd zijn tegen bacteriŽle infecties.

Dit evolutionaire voordeel deed zich voor in het tijdvak tussen 1200 en 1700 jaar geleden. ‘We weten helaas niet zeker tegen welke infecties het gen SH2B3 bescherming bood. Dit zou tbc geweest kunnen zijn, maar ook de pest is mogelijk’, aldus Wijmenga. ‘Het curieuze feit doet zich voor dat de mensheid deze infecties dus heeft kunnen overleven door de aanwezigheid van bepaalde gen-varianten. De prijs die we daar nu voor moeten betalen is het ontstaan van auto-immuunziekten als coeliakie.’


Roggebrood bij constipatie beter dan laxeermiddelen

Roggebrood versnelde de darmpassage van voedsel significant met 23%, verhoogde de ontlastingsfrequentie met 40%, zorgde voor zachtere ontlasting met een lagere pH, verlaagde de bacteriŽle bŤtaglucuronidase activiteit met 23% en verhoogde het gehalte aan korteketen vetzuren in de ontlasting (24% meer azijnzuur, 63% meer boterzuur). Het gebruik van LGG-bacteriŽn of laxeermiddelen had geen significante invloed op de dikke darm stofwisseling en de verstoppingsklachten.

Link


Steeds meer jonge mensen ervaren darmklachten

Steeds meer jongeren melden zich bij de dokter met uitstulpingen in de darmen die pijn veroorzaken.

Link


Betere resultaten door laparoscopische behandeling divertikel-ziekte

Zeker eenderde van de Nederlandse bevolking heeft, meestal zonder dit te weten, divertikels, zogenaamde ballonachtige uitstulpsels in onder andere de dikke darm. Deze divertikels zijn meestal onschuldig, maar bij zo'n tien tot vijfentwintig procent van de mensen treden er ontstekingen op. Dit kan leiden tot milde klachten, maar ook tot zeer ernstige en levensbedreigende complicaties, zoals het doorbreken van de darm. Het gevarieerde ziektebeeld heeft door de jaren heen geleid tot een gevarieerde aanpak. Chirurg i.o. Bastiaan Klarenbeek ontwikkelde een classificatie- en indicatiesysteem dat meer duidelijkheid moet geven in de te kiezen behandeling. Daarnaast ontdekte hij dat een laparoscopische ingreep (kijkoperatie) duidelijk voordelen biedt ten opzichte van een open-buikoperatie, zowel als het gaat om complicaties als om kosten voor de gezondheidszorg. Klarenbeek promoveert op woensdag 12 mei aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Klarenbeek is wereldwijd de eerste die de twee soorten operaties, laparoscopisch en open-buik, naast elkaar heeft vergeleken in een klinisch onderzoek waaraan 104 patiŽnten meededen. In vergelijking met de groep open-buikoperatie was het operatieve herstel bij de groep patiŽnten die een laparoscopische operatie ondergingen veel beter. Er traden 27% minder complicaties op zoals naadlekkages, grote abcessen en littekenbreuken. Ook hadden deze patiŽnten minder pijn en konden ze sneller het ziekenhuis verlaten. Daarnaast levert een laparoscopische behandeling niet de vaak gevreesde verhoging van zorgkosten op. Hoewel een laparoscopische ingreep duurder is en langer duurt dan een open-buikoperatie, zijn de totale kosten (inclusief opnamekosten, medicijnkosten en kosten van revalidatie) niet hoger in vergelijking met een open-buikoperatie.

Aan de hand van de vele variaties in klachten en fysieke gevolgen van de ontsteking ontwikkelde Klarenbeek een behandelingsgericht classificatiesysteem. Hierdoor wordt het voor behandelaars makkelijker om een keuze te maken in de voor de patiŽnt beste behandeling. Hierbij werden ook een aantal risicogroepen gedetecteerd, die eerder in aanmerking kunnen komen voor een operatie, om zo een gecompliceerde voortgang te voorkomen. Het gaat hierbij om patiŽnten met bijvoorbeeld nierfalen, een autoimmuunziekte of patiŽnten die ontstekingsremmende medicijnen gebruiken.


Olijfolie kan beschermen tegen het ontwikkelen van ontstekingen in de dikke darm

Meer olijfolie nuttigen kan helpen colitis ulcerosa te voorkomen, volgens een nieuw onderzoek dat geleid is door onderzoekers van de universiteit van East Anglia (UEA). Het is vandaag gepresenteerd tijdens de "Digestive Week" conferentie in New Orleans. De bevindingen laten zien dat mensen met een dieet dat rijk is aan oliezuur (aanwezig in olijfolie) hebben veel minder kans colitis ulcerosa te ontwikkelen. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gevonden wordt in olijfolie, pindaolie en druivenpitolie, alsook in boter en bepaalde margarines. De onderzoekers, die aangestuurd werden door Dr Andrew Hart van "UEA's School of Medicine" , onderzochten meer dan 25,000 mensen tussen de 40-65 jaar die in Norfolk, UK, wonen. De vrijwilligers werden geworven tijdens de "EPIC study (European Prospective Investigation into Diet and Cancer) tussen 1993 and 1997. De deelnemers, geen van hen had colitis ulcerosa bij aanvang, hielden gedetailleerde voedingsdagboeken bij die later geanalyseerd werden door speciaal opgeleide voedingsdeskundigen in Cambridge.

Link

Cindy Oppers


Minder vaak darmkanker na rectaal onderzoek

Een eenmalig rectaal onderzoek zou het aantal mensen dat sterft aan darmkanker, met wel 40 procent kunnen doen dalen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Link


Appel Pectine kan colitis (ontsteking aan de dikke darm) tegengaan

Onderzoekers hebben lang gedacht dat ontsteking te maken had met kanker; en dat colitis, ontsteking van de dikke darm, het risico op 't krijgen van darmkanker bevorderde. In een recent gepubliceerde Chinese studie in Carcinogenesis (een wetenschappelijk tijdschrift over kanker), haalden onderzoekers een oligogalactan (dit is een kleine polymeer) samengesteld uit vijf galacturonische zuren (een soort suikerzuren) uit appelpectine en evalueerden de beschermende werkzaamheid op intestinale giftigheid en kankervorming in een "mouse model" van met colitis geassocieerde darmkanker veroorzaakt door 1, 2-dimethyl-hydrazine (DMH) dextran en natriumsulfaat (DSS) (16.04.2010).

Link

Constans Kootstra


Stress is misschien wel een oorzaak van symptomen bij darmziekte.

Mensen met ontstekingen aan de darm geloven over het algemeen dat stress een oorzaak is van de symptomen en nieuw onderzoek geeft aan dat ze gelijk zouden kunnen hebben.

Link

Pieter Tau


Minimally invasive colonoscopy now available in Eugene


Lactoferrine helpt ons grootste immunologische orgaan

Lactoferrine is een fascinerend natuurlijk antibioticum en immuunmodulator als bondgenoot in de verdediging tegen schimmels, bacteriŽn parasieten en virussen. De darm is het grootste immunologische orgaan. In de darm leven 10x zoveel micro-organismen dan de mens aan cellen kan tonen. Het spijsverteringskanaal (tractus digestivus) is een structureel en functioneel open systeem. Men kan het beschrijven als de naar binnengekeerde buitenwereld. In dit systeem ontstaan de storingen, die in een stofwisselingsblokkade eindigen (bijvoorbeeld gebrekkige vertering), ontstekingsprocessen, immunologische storingen). In dit opzicht neemt de behandeling van de darm een belangrijke plaats in.

Link

Petra


Effecten van vetzuurtekort op dunne darm

EssentiŽle vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur zijn heel belangrijk voor de hersenen, nieren, lever en huid. Deze vetzuren kan het lichaam zelf niet maken; daarom moeten we ze via de voeding opnemen. Kinderen met de leverziekte cholestase nemen deze essentiŽle vetzuren vaak minder goed op. Zij krijgen daarom te maken met een vertraagde groei en problemen met de lever en huid. Sabina Lukovac onderzocht in het lab welke effecten tekort aan essentiŽle vetzuren heeft op de dunne darm. Zij ontdekte dat vooral de vetten en koolhydratenabsorptie in de dunne darm verstoord waren. Ook blijkt uit studies met celkweken dat een korte toediening van linolzuur niet leidt tot vermindering van de effecten van vetzuurdeficiŽntie. De resultaten zijn nog fundamenteel, maar zullen in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van een beter dieet voor kinderen met CIFTT.

Link


Gezond brein, gezonde darmen

Ook wel eens last van je darmen gehad door stress of een ingrijpende gebeurtenis? Niet zo vreemd, want je hersenen en darmen zijn nauw verbonden en kletsen wat af. Wetenschappers noemen deze telefoonlijn de 'hersen-darm-as'.

Link


Bosbessen goed voor je darmen

Het is bekend dat bosbessen rijk zijn aan antioxidanten en vitaminen. Nieuw onderzoek van de universiteit van Lund in Zweden toont aan dat bosbes-vezels belangrijk zijn en kunnen beschermen tegen darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa. Het beschermende effect is zelfs nog beter als de bosbessen samen worden genomen met probiotica. Het project is ontstaan als een poging om te zien of verschillende soorten voedingsvezels en gezondheidsbevorderende bacteriŽn, zogenaamde probiotische bacteriŽn zoals Lactobacillus en bifidobacteriŽn, de kans op colitis ulcerosa en darmkanker kunnen verkleinen. "Maar nieuwe kennis op dit gebied is ook van belang voor degenen die niet geloven dat zij het risico lopen van het ontwikkelen van darmziektes. In de laatste jaren heeft de wetenschap zich steeds meer gerealiseerd dat onze gezondheid voor een groot deel wordt beheerst door wat er gebeurt in onze dikke darm," verklaren onderzoeksters Camilla Branning en Ňsa HŚkansson.

Link

Vertaling: Keimpe Wiersma


Natuurvoeding en colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa ontstaat, net als de ziekte van Crohn door een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Bij colitis ulcerosa betreffen de genetische variaties vooral genen die een rol spelen bij de goede barriŤrefunctie van het darmslijmvlies. Het verschil tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, is dat bij colitis ulcerosa eerst een beschadiging van het darmslijmvlies bestaat, in combinatie met veranderingen in de tight junctions en bij de ziekte van Crohn treed er eerst een ontsteking op en daarna beschadigingen aan het darmslijmvlies. Bij colitis ulcerosa wordt een oppervlakkige ontsteking gezien, waarbij al in een vroeg stadium ulceratie optreedt. In de ontstoken delen van de darm worden vooral T-helper cellen, mestcellen, neutrofielen en eosinofielen (specifieke witte bloedcellen) aangetroffen. Remmen van ontstekingsreacties en verbetering van de slijmvliesbarriŤre zijn ook hier de belangrijkste punten waarop voedingsinterventie en voedingssupplementen kunnen ingrijpen, om zo de vicieuze cirkel van ontstekingsreactie en slijmvliesbeschadiging te doorbreken.

Link


Dr Natasha Campbell-McBride - Gut Fora & Healing with Animal Foods

Dr Natasha Campbell-McBride - The Gut is the Center of The Immune System Nutriets are made in the Gut "Most vegetarians and vegans have poor health.........." Hear information that may surprise you. Dr McBride talks about the gut flora, why it is compromised in your children and you and what to do about it. Cutting edge information that continues to be reinforced by others world wide. Dr. Campbell-McBride book "Gut and Psychology Syndrome" reveals the true connection between nutrition and brain function. Written by a neurologist and practicing nutritionist it is a "no holds barred" investigation into the real facts behind why today's generation of children have the highest incidence of learning disabilities and behavioural disorders ever. Dr. Campbell-McBride believes strongly that autistic children (and many adults as well) do best on a diet where gluten and casein are eliminated when the intestines are inflamed and further believes that fermented foods are a must. Dr. Natasha Campbell-McBride holds a Degree in Medicine and Postgraduate Degrees in both Neurology and Human Nutrition. In her clinic in Cambridge, UK she specialises in Nutrition for Children and Adults with Behavioural and Learning Disabilities, and Adults with Digestive and Immune System Disorders.


Een doorbraak in de oorzaak van Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Adelaide (Australi√ę) heeft aan het licht gebracht waarom sommige mensen meer gevoelig zijn voor de ziekte van Crohn, dikke darm ontsteking en andere auto immuun ziekten. Door onderzoek is duidelijk geworden dat mensen die aan PDS lijden een kritieke onbalans van de regulatiecellen hebben, welke balans nodig is om het immuunsysteem te controleren. In een ingezonden document in "The Journal of Clinical Immunology" december 2009 verkondigt de pathologische onderzoeker (ziekteleer) Dr Nicola Eastaff-Leung dat mensen die aan de Ziekte van Crohn en dikke darm ontsteking lijden minder regulatiecellen hebben en meer aanvalscellen die een ontsteking veroorzaken. "Al het voedsel dat we eten is lichaamsvreemd" aldus Dr. Easaff-Leung. "Het immuun systeem van gezonde mensen reageert tolerant op dit voedsel en geeft geen tegen reactie". "Voor sommige mensen geldt dat ze niet genoeg van deze regulatiecellen hebben waardoor hun lichaam een overreactie vertoont en in de aanvalsmodus gaat". "Dit is wat er gebeurt bij een ontsteking" aldus Dr. Easaff-Leung. Ze zegt dat het resultaat van haar recentelijk afgeronde Doctor studie (Dr)aan de Universiteit van Adelaide kan helpen in de diagnostiek voor inwendige ziekten (maag-darm-lever)en kan bijdragen aan het verminderen van colonscopisch onderzoek.

Link

Note: De regulatiecellen zijn Th1 en Th2.Bepaalde eiwitten spelen hierin een belangrijke rol. Colonscopie (dikke darm bekijken dmv een ingebrachte kijkbuis) wordt als zeer belastend ervaren door patiŽnten en heeft vaak nare bijwerkingen.

Vertaling: Pauline Laumans


Chronische buikpijn kwelt vrouwen langdurig

Een op de drie vrouwen heeft nog buikpijnklachten twee jaar nadat ze op de Spoedeisende Hulp is geweest voor deze klachten. Driekwart van de vrouwen die met chronische buikpijnklachten een gynaecoloog bezoekt, heeft drie jaar later nog steeds pijn. Het blijft bovendien grotendeels onduidelijk waarom de overige vrouwen wel van hun pijn afraken. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gynaecoloog Philomeen Weijenborg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar zij op 9 december a.s. op hoopt te promoveren. Weijenborg pleit ervoor om niet blind te staren op de pijn, maar te focussen op het omgaan met chronische buikpijn.

Weijenborg ging na hoe het vrouwen verging nadat zij zich met acute buikpijnklachten hadden gemeld op een Spoedeisende Hulp. Twee jaar na hun bezoek aldaar was 2/3 van hen opgeknapt. Maar met name de vrouwen met een laag inkomen en geweld op jonge leeftijd in de voorgeschiedenis bleken meer kans te hebben op het voortduren van hun klachten. Ook inventariseerde Weijenborg bij 72 patiŽnten die met chronische buikpijnklachten bij het diagnostische Chronische Buikpijn Team van het LUMC kwamen hoe het ze na drie jaar verging. Slechts een kwart van hen had in het voorgaande jaar minder dan drie maanden pijn gehad. Geen enkele van de vooraf gemeten demografische, klinische of pijngerelateerde variabelen kon voorspellen welke vrouwen zouden herstellen. Ook was er geen onderscheid tussen vrouwen die wel of niet waren behandeld.

In een vervolgstudie onder 84 vrouwen met chronische buikpijn bleek wel dat de pijn na drie jaar minder intens was en dat de vrouwen er beter mee konden omgaan dan voorheen. Wederom was er geen sprake van enige samenhang tussen de pijnvermindering en andere factoren. Minder catastrofaal denken over de pijn hing echter wťl samen met minder pijn, minder depressieve klachten en minder fysieke beperkingen. Aandacht voor factoren die een rol spelen bij het chronisch worden van acute pijnklachten is van belang gezien de impact van chronische pijn op het dagelijks leven van de patiŽnte, maar ook op economische en gezondheidszorgkosten. Wanneer de pijnklachten aanhouden moeten artsen en patiŽnten zich niet blindstaren op de pijn en de zoektocht naar een oorzaak, concludeert Weijenborg, werkzaam als hoofd van de polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie in het LUMC. "Ik beschrijf een manier om uit de impasse te komen die kan ontstaan als er geen oorzaak te vinden is. De benadering heeft een cognitief gedragstherapeutische insteek, waarbij vrouwen kunnen leren omgaan met de gevolgen van de pijn."

Eťn op de vijf vrouwen in de algemene bevolking heeft last van chronische buikpijn. Weijenborg definieerde dat als het incidenteel of continu last hebben van buikpijn gedurende minstens zes maanden. Sommige vrouwen bezoeken voor hun klachten een gynaecoloog, die veelal geen lichamelijke afwijking kan vinden. Ook als afwijkingen wťl aanwezig zijn, kunnen ze vaak de pijn niet verklaren.


Natuurvoeding en de ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn treedt een ontstekingsreactie op in de gehele darmwand, van het slijmvlies aan de binnenkant tot de buitenste laag (serosa). Sommige voedingsupplementen blijken goed inzetbaar bij deze ziekte.

Link

Petra


7 ontlastingstypes

Een beetje onsmakelijk misschien maar kan nuttig zijn om te weten. Nummer 4
is de beste stool..........

Link

Petra


De gezonde eigenschappen van psylliumvezels

Naast een positief effect op de darmwerking, heeft het gebruik van psylliumvezels ook een positief resultaat op het cholesterolgehalte in het bloed. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen baat hebben bij het dagelijks gebruik van psylliumvezels. Let wel: psyllium is geen wondermiddel wat een verhoogd cholesterol ineens tot een normaal niveau kan brengen.

Link


Lactoferrine moduleert en helpt het immuunsysteem

Aan het paradigma ‘ťťn eiwit, ťťn functie’ beantwoordt lactoferrine allerminst. Naast een functie in de eerstelijnsverdediging tegen bacteriŽn, schimmels, parasieten en virussen bezit dit ijzerbindend glycoproteÔne antitumorale, celgroeiregulerende, ontstekingsremmende en immuunmodulerende eigenschappen. Oůk vanuit de darm, wanneer lactoferrine als voedingssupplement wordt ingenomen.

Link

GdJ


De darm als brein achter de navel

De darm is een intelligent orgaan en wordt ook ‘het tweede brein’, of ‘brein achter de navel’ genoemd. De darm is wijs en kan wijs functioneren, op voorwaarde dat de bijbehorende mens wijs genoeg is om daar goed mee om te gaan. Op het symposium "De wijsheid van de darm" dat 17 september j.l. in theater De Flint in Amersfoort werd gehouden, stonden de relaties van de darm met het brein, het immuunsysteem en de vitaliteit centraal. Disbalans in de darm wordt via neurologische processen en het supracellulaire netwerk, rechtstreeks beÔnvloed door onze hersenen, en vice versa.  Bijvoorbeeld: stress reducerende therapieŽn kunnen een sterke verbetering geven bij IBS (irritable bowel syndrome of anders gezegd prikkelbaar darm syndroom). IBS (ander woord is ook wel spastisch colon) gaat in 90% van de gevallen gepaard met angsten en depressies.

Link

Petra


Te veel linolzuur slecht voor darmen

Wie veel linolzuur binnenkrijgt, heeft een verhoogd risico op de chronische darmontsteking colitis ulcerosa (CU). Dat is de conclusie van een deelstudie van EPIC.

Link

---

Oud nieuws, ik noemde dit al weken geleden. Dit fijne linolzuur zit dus met name in chips, gebakken vis, vloeibare frituurvetten, mayo en alles wat gebaseerd is op slaolie, sojaolie of zonnebloemolie. Daarnaast wordt linolzuur kankerverwekkend bij verhitting. Google maar eens op de stof HNE

Ron


The startling connection between the gut and mind!

From mood disorders such as ADD, ADHD, or OCD (obsessive compulsive disorder), Beatrice Levinson, Naturopath, explains the startling connection between the gut and mind.


Prikkelbaar darm syndroom? Dan geen zemelen of rijstebloem maar psyllium, groente en fruit

PatiŽnten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben baat bij het eten van oplosbare vezels. De vezels, die zitten in groente, fruit en in een bepaald soort weegbree (psyllium) verminderen hun buikpijn.

Link

Tip: Jo Bindels

--

Ik waarschuw mensen al jaren om bij gevoelige darmen granen te vermijden. Veel mensen met darmproblemen denken dat meergranenbrood gezonder is dan witbrood maar als je hierdoor juist de darmen overbelast dan ook een grotere kans op absorptieproblemen en dus allerlei tekorten. Krijg je dan ook nog eens ontstekingen door een te hoge inname van omega 6 vetzuren zoals die in margarines, mayo, zonnebloemolie, gebakken vis, chips en meergranenbrood zitten dan is het feest compleet. Zelf eet ik dan ook voornamelijk groente, fruit, rijst, psyllium, vette vis, kip, aardappels, olijfolie, kokosvet, roomboter en af en toe wat biologisch wit brood.

Chronische ontstekingen in de darmen maar ook toxines en candida schimmels kunnen voor een te grote toename van stikstofoxide (NO) en waterstofsulfide (H2S)  zorgen die beide de darmwand kunnen beschadigen, vermoeidheid op termijn zelfs poliepen kunnen veroorzaken. Ook bewerkte vleeswaren zoals salami en ham kunnen dit soort problemen verergeren en rol spelen bij de ontwikkeling van darmpoliepen/darmkanker. Antibiotica gebruik en antibiotica inname via dierlijke voeding kan op termijn een flinke aanslag plegen op je darmflora en zo ervoor zorgen dat de balans nog verder verstoord wordt.

Zowel pro- als prebiotica kunnen helpen maar pas ook je voeding aan. Bij steeds meer mensen met chronische darmklachten spelen verder het melkeiwit en eiwit in granen (gluten) een belangrijke rol. Ga dus kijken wat er gebeurt als je een bepaald produkt een paar dagen weglaat. Begin gewoon met een darmvriendelijke basis en ga dan stap voor stap produkten toevoegen en testen. Ik merk helaas bijvoorbeeld dat eieren ook niet altijd lekker gaan. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat deze ook waterstofsulfide bevatten. En uit de urinetesten van professor Meirleir bij zijn ME  patiŽnten blijkt dat vaak deze stof (H2S) een cruciale rol speelt bij hun darmproblemen, immuunverstoringen en chronische vermoeidheid. De dood huist in de darmen zeiden de Chinezen vroeger al  dus zorg er goed voor.....

Ron


"Gezond" vet gelinkt aan darmontstekingen

"Gezonde" margarines bevatten vaak goedkope oliŽn zoals sojaolie en zonnebloemolie die veel linolzuur bevatten. Bij het verhitten van linolzuur (zoals bijvoorbeeld bij chips, patat, kibbeling) ontstaat de kankerverwekkende stof HNE. Maar nu hebben wetenschappers ontdekt dat dit "gezonde" linolzuurdieet de aanjager is van darmontstekingen. In de alternatieve hoek wordt al lang gezegd dat mensen met darmproblemen beter kunnen kiezen voor omega 3 vetten en meer verzadigde vetten zoals kokosolie die juist gezond voor de darm zijn.

De explosie van darmproblemen is waarschijnlijk weer eens de danken aan de voedingsindustrie die ons de laatste decennia heeft volgestopt met linolzuur dat goed voor het hart (intussen achterhaald) zou zijn maar slecht voor de darmen en dus slecht voor het immuunsysteem. Dus gewoon weer terug naar de roomboter, omega 3 vetten en kokosolie. Bij instanties zoals het "Haagse"Voedingscentrum, een verlengstuk van de industrie is het muntje nog altijd niet gevallen. Het grote probleem is dat linolzuur wordt omgezet in arachidonzuur dat weer voor ontstekingen in het lichaam zorgt.

Dus heb je darmontstekingen dan zo snel mogelijk stoppen met die "gezonde" ""kies bewust" margarines...... en chronische ontstekingen kunnen op termijn dna schade en darmkanker veroorzaken. Dit komt oa omdat er bij ontstekingen stikstofoxide (NO) ontstaat dat normaal gesproken de doorbloeding verbetert maar bij continue aanmaak juist de darmwand kan beschadigen. Dit kan dan oa een lekkende darm, vermoeidheid maar ook mentale klachten veroorzaken omdat er allerlei afvalstoffen richting de hersenen kunnen gaan maar ook doordat er absorptieproblemen van mineralen en goede vetten kunnen ontstaan.

De industrie maakt ons al meer dan een eeuw ziek, dit is het zoveelste voorbeeld...

Meer over deze linolzuur/darmproblemen: Link


Study sheds light on cause of bowel disease

Scientists have uncovered vital clues about how to treat serious bowel disorders by studying the behaviour of cells in the colon. Researchers at the University of Edinburgh believe a chemical messenger that is essential for developing a baby's gut in the womb could hold the key to new treatments for inflammatory bowel disease (IBD), a condition which affects 1 in 250 people in the UK. The team studied a chain of chemical reactions inside colon cells, called the Hedgehog signalling pathway, which controls the way it behaves and communicates with other cells. The researchers found that some patients with IBD inherit a defective copy of one of the important links in this chain, a gene called GLI1. This defective GLI1 is only half as active as normal. Additionally, the Hedgehog pathway itself signals at lower levels than normal when the large bowel is inflamed.

Lees verder


Hoge waterstofsulfide in de darmen ?

In mei 2009 kwam de Belgische professor Kenny de Meirleir (zeer bekende ME expert) met het nieuws naar buiten dat bij de meerderheid van zijn ME patiŽnten hoge waterstofsulfide waarden in de darmen een cruciale rol bij de chronische klachten konden spelen. Deze zwavelvorm is normaal een afweerreaktie op schimmels zoals Candida, verkeerde bacteriŽn (darmflora verstoring), virussen en toxines zoals zware metalen. Wordt deze belasting chronisch en vele malen hoger dan bij een normaal gezonde persoon dan gaat deze neurotoxische stof van alles slopen en uitputten. Het kan je darmwand aantasten (lekkende darm), poliepvorming bevorderen (darmkanker), je zenuwgestel en hersenen belasten maar ook voor allerlei vage klachten zorgen zoals spierpijnen, chronische vermoeidheid, geheugenverlies, problemen met ontstekingen door uitputting van het immuunsysteem en voedselintoleranties. Kortom een scala aan ellende. Na wat googlen ben ik erachter dat deze stof ook een belangrijke rol kan spelen bij ziekten als colitis ulcerosa (chronische ontsteking dikke darm), darmkanker en celdood in de hartspier (!).

Lees verder


Maagdarmziektes

Een oud Duits spreekwoord luidt “der Tod sitzt im Darm”. Van de andere kant kunnen we stellen dat gezondheid begint in de darm. Zeer veel ziektebeelden vinden hun oorsprong in het maagdarmkanaal. De darm tenslotte is ons grootste immunologische orgaan met een oppervlakte van circa 400 m2. De inhoud van de darm is voor het lichaam in principe buitenwereld. De darmwand heeft daarbij een groot aantal afweermechanismen ingebouwd die beginnen met de normale darmflora, de enzymatische reacties, de slijmvorming, de mechanische barriŤres en natuurlijk ook de immunologische reacties. Indien een afweercel gevormd wordt zal deze nog geen goede functie hebben. De cel is nog onrijp en moet als ware naar school. Eťn van deze scholen zijn de zgn. Peyerse plaques in de darm. Hier krijgt de immuuncel een scholing waarna deze in de circulatie terecht komt. Hier gaat de cel via een ruime boog weer terug naar de darm doch ook de andere slijmvliezen, huid e.d. worden verzorgd. Dit is dus de directe relatie die er ligt tussen het functioneren van de darm en allerhande ziektebeelden.

Lees verder


A new screening test for chronic abdominal pain

Evaluation of chronic abdominal pain of luminal etiology is a challenging problem for the primary care physicians and gastroenterologists. The exact localization of lesion to either small or large bowel remains an elusive identity in many subjects. In tropical countries, where most of the population is of low socioeconomic status, one needs an imaging modality which screens small and large bowel lesions simultaneously at a reasonable cost with good sensitivity and specificity. Small bowel evaluation by BMFT and colonic evaluation by double contrast barium enema (DCBE) are the standard norms but doing them separately adds cost as well as discomfort to the patient. Pneumocolon has been combined with BMFT in previous studies for evaluation of ileocecal lesions but not as a screening modality for both small and large bowel simultaneously.

Lees verder


Probiotics Found to Help Your Gut`s Immune System

A new study shows that probiotics can modulate immune responses via your gut's mucosal immune system.

Lees verder


Probiotic intervention has strain-specific anti-inflammatory effects in healthy adults

In the present study, we also found that B. animalis ssp. lactis Bb-12 decreased the T lymphocyte growth factor IL-2 in the influenza-virus-stimulated PBMC, indicating an anti-inflammatory effect, which is consistent with our previous findings in human leukocyte cell culture[17]. Our finding is a new one since, in healthy adults, a combination of B. animalis ssp. lactis Bb-12 and L. paracasei ssp. paracasei CRL-431 had no effect in in vitro-stimulated blood cytokine production[7]. IL-2 is a very important cytokine in viral infections and inflammatory responses since it activates NK cells and induces activation and proliferation of T lymphocytes. Therefore, IL-2 production might be an important factor for a probiotic fighting against respiratory tract infections. Based on our present results, the Bifidobacterium strain might not be the most optimal strain against respiratory infections. Indeed, it is mainly probiotic strains from Lactobacillus genera-L. rhamnosus GG[34], L. casei DN-114001[35], a combination of L. gasseri PA 16/8, B. longum SP 07/3 and B. bifidum MF 20/5[5-6], and L. reuteri[36]-that have reduced the incidence or symptoms of common cold or respiratory tract infections. However, the immunomodulatory effects underlying the results observed in these studies have not been fully elucidated.

Lees verder


Schimmels, gisten en het interne milieu

Het wordt steeds duidelijker dat ons westerse gezondheidszorgsysteem steeds grotere problemen oplevert; zowel financieel als voor onze gezondheid. Statistieken in Amerika laten zien dat de oorzaak van overlijden door de conventionele geneeskunde oploopt tot 800.000 personen per jaar in 2001. Ter vergelijking - de doodsoorzaak door hartziekten is in dat jaar 700.000 personen en door kanker 550.000.

Lees verder


Giardia loses its hold on intestinal tissue after 'tonic shock'

The single-celled intestinal parasite Giardia lamblia colonizes the upper small intestine by fastening to the microvillus brush border of intestinal cells. But exactly how Giardia attaches itself was unknown until now. At the American Society for Cell Biology annual meeting, University of California-Berkeley researchers present evidence that Giardia uses an osmotic 'suction cup' to hang on, a discovery that could make attachment a prime target for new treatments of Giardia infections.

Lees verder


Infants with poor intestinal flora often develop eczema

In a healthy intestinal system there is a great variety of natural bacteria. Today many people have an imbalanced flora of intestinal bacteria. Now a new study, from Lund University in Sweden, shows that children with only a limited variety of bacteria in their feces one week after birth more often developed atopical eczema by the age of 18 months. In the study, published in Journal of Allergy and Clinical Immunology, feces were examined from children in GŲteborg, London, and Rome. “A diversified intestinal flora seems to be better at stimulating the immune defense," says GŲran Molin, professor of food hygiene at the Faculty of Engineering, Lund University, who co-directed the study with Siv Ahrnť, also a professor of food hygiene. The composition of a child’s bacterial flora is dependent on the mother’s microflora, since she is the primary source for the child’s bacteria at the outset. “A healthy vagina is totally dominated by lactobacilli, or lactic acid bacteria. With a vaginal delivery the child will come into close contact with the mother’s bacteria. If the mother has a good flora of bacteria, the contact is an important help for the child to be able to be colonized by bacteria in the proper way. It can be assumed that certain hygiene measures, such as antibiotics given in some countries in connection with deliveries, in normal cases may have a deleterious effect, since the mother then is at risk to get a skewed bacteria flora, which she passes on to the child," GŲran Molin reasons. Foods that promote the existence of lactobacilli are soured vegetables, such as sauerkraut, marinated olives, capers, and salted pickles, as well as cheese. The industry has discovered that certain living microorganisms are good and therefore add them to certain products under the umbrella term of probiotica.

Lees verder


Bug guts map brings scientists closer to understanding different bugs' role in the body

Scientists have made a major step towards understanding precisely which bugs in the gut are involved in which processes in the body, by mapping the different species of bugs living in seven members of the same Chinese family. Bugs in the gut are known as gut microbes and trillions live symbiotically inside the human body. Different people can have very different populations of gut microbes living inside them. The makeup of each person’s gut microflora influences their health, and abnormalities in gut microbes have been linked to diseases such as diabetes and obesity. Research has already shown that the makeup of an individual's gut microbes is can be changed by their diet and other environmental factors. Scientists are hopeful that many diseases could be tackled by creating drugs that target different gut bugs and correct abnormalities in them.

Lees verder


Identification of genetic markers for ulcerative colitis could lead to treatment

An international consortium of researchers, including major contribution from a team led by Dr. John D. Rioux, a professor of medicine at the Universitť de Montrťal and the Montreal Heart Institute, has identified genetic markers associated with risk for ulcerative colitis. The findings, published in the advance online journal Nature Genetics, bring researchers closer to understanding the biological pathways involved in the disease and may lead to the development of new treatments that specifically target them. "Our identification of some of the genes that lead to ulcerative colitis are giving us a first look into the causes of this debilitating disease and provides strong leads as to improved diagnosis and treatment," says Dr. Rioux, one of the lead researchers of the study. Ulcerative colitis is a chronic, relapsing disorder that causes inflammation and ulceration in the inner lining of the rectum and large intestine. The most common symptoms are diarrhea (oftentimes bloody) and abdominal pain. Ulcerative colitis and Crohn's disease, another chronic gastrointestinal inflammatory disorder, are the two major forms of inflammatory bowel disease (IBD).

Lees verder


Breath test can discriminate between a bacterial overgrowth and IBS

An overgrowth of intestinal bacteria is often present in adult population of Westernized countries, because of poor daily intake of fibres and faecal stasis; such an overgrowth contributes to a chronic inflammation on intestinal mucosa and development of symptoms that look like those of inflammatory bowel diseases (IBS). However, a modern test can now discriminate between a bacterial overgrowth and an IBS and, therefore, addresses the patients towards an appropriate treatment with antibiotics.

Lees verder


 

 

 


View My Stats