computerproblemen


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Computer tips


Ziggo


Hierbij wat handige tips om het internet beter te laten werken en bij storingen of uitval van internet wat voor handelingen er het beste gedaan kunnen worden.

Elk modem heeft zijn eigen IP adres.
Die van Ziggo is https://192.168.178.1
UPC; https://192.168.0.1
KPN; https://192.166.2.1
en de inlog gegevens staan op het modem zelf, en bij elke andere provider staat het IP adres ook op het modem.

Ziggo inlog voorbeeld;
gebruikersnaam = Ziggo
Wachtwoord = Draadloos

Wifi problemen oplossen;

Bij het inloggen kun je vaak onder administration (vaak bij eigen routers of modems van providers die hier niet bij staan staat het ergens anders) de UPnP vinden. Deze kan je betere altijd Disablen. UPnP staat voor Universal Plug and Play, en dit is een protocol dat de samenwerking tussen apparaat en modem zou moeten versoepelen. Maar versoepeling is niet nodig dus vertraagt dit protocol de verbinding alleen maar.

Bij de wifi instellingen altijd de Bandwidth op 40MHz zetten.
Of de combinatie van 20MHz en 40MHz als alleen 40MHz niet mogelijk is.

En hierbij dan de frequentie (kanaal of channel) op 1 of 9 zetten. Ligt eraan waar hij huidig op staat, geeft het modem meestal ernaast of eronder aan. En kies dan degene die er het meest vanaf zit.

bijvoorbeeld; meestal staat de frequentie op auto, en dan kiest het modem dus zelf een kanaal. dit geeft hij altijd aan. staat hij nou op 6, dan kies je dus voor 1. staat hij nu op 4, dan kies je dus voor 9. bij kanaal 5 mag je zelf iets leuks kiezen :)

In 9 van de 10 gevallen lost dit bijna alle wifi problemen op.

als dit geen oplossing bied kijk dan of het modem het 5GHz netwerk aankan, weet je dit niet zeker bel dan even naar je provider om te vragen of jouw modem dit aankan. (dit werkt trouwens alleen met apparaten die na 2011 zijn gemaakt en een netwerk kaart erin hebben sterk genoeg om het 5GHz netwerk te detecteren.)

5GHz is een netwerk dat naast het standaard wifi netwerk kan draaien. het standaard wifi netwerk is 2.4GHz. (sommige modems kunnen deze 2 niet langs elkaar laten lopen, dan kan je er maar 1 kiezen. dan alleen over gaan op 5GHZ als je er zeker van bent dat alle apparaten in huis de 5GHz netwerk kunnen zien.)

het 5GHz netwerk staat altijd al aan maar heeft dezelfde naam als het standaard netwerk, dus je kan er niks mee. wil je hem aanzetten ga je naar de wifi instellingen in het modem en zet je bij de 5GHz netwerk achter de naam van je netwerk deze toevoeging;

-5G

Dus is je netwerk bijvoorbeeld; Ziggo56483 dan maar je er nu van Ziggo56483-5G

Dan behoud hij hetzelfde wachtwoord als je normale netwerk en herken je dat het je eigen 5GHz netwerk is omdat hij dezelfde naam behoud maar dan met -5G erachter.

Dit netwerk reikt wel wat minder ver dan de 2.4GHz omdat de radiogolfjes sneller in frequentie zijn (dus vaker op en neer gaan) maar dit maakt het netwerk wel een stuk stabieler en minder gevoelig voor storingen van buitenaf.

Als jouw modem geen 5GHz aankan of het niet tegelijkertijd kan doen kan je altijd nog alle LAN kabels eruit trekken en je provider opbellen en aangeven dat de LAN poorten defect zijn. Hier sturen ze geen monteur voor uit (soms wel maar dan geef je aan er geen tijd voor te hebben om een dagdeel thuis te blijven) en dan sturen ze het modem zo op. Dit is altijd een nieuwe model en dus degene die 5GHz tegelijkertijd met de 2.4GHz kan hebben.

pas op! houd wel de LAN kabels eruit tot het nieuwe modem binnen is, als het gesprek met de medewerker is geweest word de aanvraag nog een keer gecontroleerd door een andere afdeling. als deze afdeling ziet dat de LAN kabels gewoon online staan in het modem omdat je deze na het gesprek er weer in hebt gedaan word de aanvraag geannuleerd.

Heb je een eigen router en doet internet het niet goed op de wifi, kijk dan of de wifi functie in eigen modem wel uitgeschakeld staat (bridge modus)
Zo niet dan heb je dus 2 wifi netwerken in huis en kunnen deze met elkaar botsen, wat dus storing geeft op het netwerk en de hele functie van een eigen router hebben dus eigenlijk in de weg zit.

Is deze nog ingeschakeld bel dan naar je provider en vraag ze jouw modem in de bridge modus te zetten.

let wel op! alleen LAN poort 1 werkt dan nog. dus gebruik dan de router zijn LAN poorten.

Doet wifi het niet of slecht dan en helpt het resetten van het modem en de router niet probeer dan deze handeling voor een HARDE reset van de router;

Alleen als modem stabiel brand haal je de router uit het stopcontact, vervolgens de LAN kabel tussen router en modem eruit. Daarna de router weer terug in het stopcontact, wachten tot deze weer helemaal stabiel aanstaat en dan pas weer de LAN kabel tussen modem en router terug stoppen. hierna is de verbinding meestal weer goed omdat niet alleen het apparaat gereset is maar ook de hele verbinding en de signaalwaardes ervan.

Als laatste nog een tip;

als de wifi niet toereikend is in het hele huis raad ik aan een wifi extender aan te schaffen, deze kopieert het wifi signaal en stuurt deze dan weer door naar de rest van het huis. Deze kan heel simpel in een stop contact gestopt worden. Let wel op deze te plaatsen op een plek waar de wifi nog goed is, anders gaat hij slecht wifi doorsturen en dat is geen verbetering. Deze heten ook wel eens wifi repeaters of range extenders.

Met vriendelijke groet,

Pepijn Noordenbos


 


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


   


  Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
  kan ieder moment weer gestopt worden.

   


   

   

   


  View My Stats