Nieuws botten


balk2.jpg (42734 bytes)


Bewijs dat magnesium botbreuken kan voorkomen

Magnesium zou de sleutel kunnen zijn om ervoor te zorgen dat een van de oorzaken van invaliditeit bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen zeer makkelijk te voorkomen is, aldus nieuw onderzoek onder leiding van academici van de universiteiten van Bristol en Oost-Finland. Botfracturen zijn een van de hoofdoorzaken van fysieke beperkingen en een slechte gezondheid, vooral onder ouderen, en dit vergroot de druk op het gezondheidszorgsysteem.

Lees verder


Ouderen die veel medicijnen nemen hebben hoger risico op broosheid

Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om een aantal chronische aandoeningen en problemen te ontwikkelen. Vaak kan het beheer van gezondheidsproblemen betekenen dat ouderen veel verschillende medicijnen nemen. Bij oudere volwassenen die vijf of meer medicijnen nemen (een scenario door gezondheidsdeskundigen "polyfarmacie" genoemd), kan het risico op schadelijke bijwerkingen verhogen.

Lees verder


Calcium is niet wat de botten het meeste nodig hebben


Probiotica stopt menopauze-achtig botverlies bij muizen

Onderzoekers van de Emory University School of Medicine en Georgia State University hebben laten zien dat probiotica suppletie vrouwtjesmuizen beschermt tegen afname van botdichtheid na verwijdering van de eierstokken.

Lees verder


Heupbreuken bij senioren worden niet door osteoporose veroorzaakt, maar door val ongelukken

Uit een recent gepubliceerde studie in de British Medical Journal (BMJ) blijkt dat medicijnen tegen osteroporose geen effectief middel zijn om heupbreuken bij senioren te voorkomen. Er zijn wereldwijd 1,5 miljoen proximale femurfracturen (bijv. heupbreuken) per jaar, waarvan 7000 in Finland. Dit soort breuken gebeurt vaak bij senioren en door de vergrijzing zal dit aantal breuken waarschijnlijk nog toenemen.

Lees verder


Hoe bonen onze botten helpen

Gezondheidsautoriteiten van over de hele wereld doen unaniem een aanbeveling tot het verhogen van de consumptie van volle granen en peulvruchten - bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen - voor hun gezondheidsbevorderende werking. Maar hoe zit het met de fytaten?

Lees verder


Botstamcellen regenereren bot en kraakbeen bij volwassen muizen

Cellen kunnen worden gebruikt om artrose en osteoporose te behandelen.

In beenmerg van muizen heeft men ontdekt dat stamcellen zowel bot als kraakbeen kunnen regenereren. De ontdekking door onderzoekers aan de Columbia University Medical Center (CUMC) is voorgesteld in de online uitgave van het tijdschrift Cell. De stamcel osteochondroretricular (OCR) stamcel, een onlangs geÔdentificeerde soort botstamcel die lijkt essentieel te zijn voor de ontwikkeling van het skelet kan de basis vormen voor nieuwe behandelingen voan artrose, osteoporose en botbreuken.

Lees verder


Nieuw supplement verslaat calcium en vitamine D voor sterke botten

Uit een nieuwe studie door een onderzoeker aan de Florida State University blijkt dat een nieuw voedingssupplement superieur is aan calcium en vitamine D als het gaat om de gezondheid van de botten. Meer dan 12 maanden bestudeerde Bahram H. Arjmandi, Margaret A. Sitton professor in het Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences en directeur van het Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA) aan de Florida State, de impact van het dieetsupplement KoACTģ versus calcium en vitamine D op botverlies. KoACT is een calcium-collageen chelaat, een verbinding waarbij calcium en collageen aan elkaar gebonden zijn.

Lees verder


Zweedse onderzoekers tonen impact aan van langdurige vitamine D-tekort op het risico van botbreuken

Volgens een studie gepresenteerd op het World Congress on Osteoporose, Artrose and Musculoskeletal draagt vitamine D-insufficiŽntie gedurende 5 jaar ​​bij tot een groter risico op botbreuken bij oudere vrouwen gedurende 10 jaar. Het is reeds aangetoond dat vitamine D tekort bij ouderen bijdraagt ​​tot een verhoogd risico op osteoporotische fracturen. Eerdere studies hebben enkel vitamine D metingen gebruikt om de effecten op het bot te onderzoeken. Echter was relatief weinig bekend over de effecten van langdurige vitamine D-tekort op de gezondheid van het bot bij oudere vrouwen.

Lees verder


Magnesium kan beschermen tegen heupfracturen

Volgens de resultaten van een studie van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid beschermt het drinken van water met een relatief hoge concentratie aan magnesium tegen heupfracturen.

Er zijn aanzienlijke verschillen in de kwaliteit van het drinkwater in Noorwegen. De onderzoekers bestudeerden verschillen in magnesium en calcium in drinkwater in verschillende gebieden aangezien deze geacht wordten een rol te spelen bij de ontwikkeling van de botsterkte . Zij wilden nagaan of er een correlatie bestaat tussen magnesium en calcium concentraties in drinkwater en heupfracturen.

Lees verder


Hoe binge drinken botgenezing schaadt

Artsen hebben al lang opgemerkt dat binge drinken beduidend het genezingsproces kan dwarsbomen na een botbreuk.

Een studie van onderzoekers aan het Loyola University Medical Center verstrekt nu inzicht in hoe alcohol genezing vertraagt op cellulair en moleculair niveau. De bevindingen kunnen leiden tot behandelingen om botgenezing bij alcoholverslaafden te verbeteren en eventueel ook bij niet-drinkers.

Roman Natoli , MD , PhD heeft op 6 oktober de bevindingen gepresenteerd tijdens de American Society for Bone and Mineral Research 2013 Annual Meeting in Baltimore. Senior auteur is John Callaci, PhD. De studie werd gefinancierd door het Orthopaedic Research and Education Foundation .

"Veel botbreuken zijn aan alcohol gerelateerd als gevolg van auto-ongelukken, valpartijen, schietpartijen, enz.," zei Natoli. "Naast het bijdragen aan botbreuken schaadt alcohol ook het genezingsproces. Dit is toe te voegen aan de lijst van redenen waarom u geen misbruik zoudt maken van alcohol."

Lees verder


Het opbouwen van gezonde botten

Probioticum dat botdichtheid verhoogt bij muizen zou natuurlijke behandelingen voor osteoporose kunnen inluiden.  In wat een eerste stap kan zijn in het behandelen van mensen met osteoporose, melden wetenschappers aan de Michigan State University dat een natuurlijke probiotica supplement, mannelijke muizen kan helpen gezonder botten te produceren. Interessant is dat dezelfde niet kan worden gezegd voor vrouwelijke muizen, rapporteren de onderzoekers in het Journal of Cellular Physiology. "We weten dat ontstekingen in de darm botverlies kunnen veroorzaken, al is het onduidelijk precies waarom," aldus hoofdauteur Laura McCabe, professor in MSU's Departments of Physiology and Radiology. "Het leuke vonden we dat een probioticum de botdichtheid kan verbeteren."

Lees verder


CarotenoÔden verminderen het risico op heupfracturen bij magere mannen

Onderzoekers in Singapore ontdekken ook dat een laag BMI een grotere risicofactor betekent voor heupfracturen onder oudere mannen in vergelijking met vrouwen. Besproken tijdens de IOF Regionals Asia-Pacific osteoporose vergadering, hebben onderzoekers van de National University of Singapore en het Singapore ministerie van volksgezondheid een studie aangekondigd die carotenoÔden verbindt aan verminderd risico op heupfracturen bij oudere, magere Chinese mannen. Ouderen die mager zijn (BMI < 20 kg/m2) hebben een hoger risico op een heupfractuur in vergelijking tot diegenen met een hogere BMI. In het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de associatie tussen antioxidant carotenoÔden in het dieet en heupfractuur risico in een bereik van BMI bij oudere Chinese mannen en vrouwen met de daarbij gebruikte gegevens uit de Singapore Chinese gezondheidsonderzoek. Deze op de bevolking gebaseerde, verwachte vervolgstudie wierven 63,257 mannen en vrouwen aan in de leeftijd van 45 jaar in 1993. In deze groep werd een totaal van 1,630 heupfracturen tot December 2010 geconstateerd via koppeling van gegevens van de landelijke ziekenhuis ontslag database.

Lees verder


Vitamine D - Een dubbelzijdig zwaard in het gevecht tegen osteoporose?

Vitamine D is alom bekend om zijn rol in de vorming van sterke botten en is verantwoordelijk voor het beheren van calcium waardes in het lichaam. Calcium wordt voornamelijk verkregen uit voeding en wordt in ons lichaam opgenomen via de darm in de bloedbaan.Evenals bouwstenen voor botten is calcium ook vereist voor een verscheidenheid aan belangrijke psychologische processen van het lichaam. Vitamine D wordt opgespoord door receptoren in de cellen van darm en botten en regelt het calciumniveau in de bloedbaan en bepaalt hoeveel er in het skelet wordt opgeslagen.

Lees verder


Calciumpil verhardt bloedvaten

Calciumpillen tegen botontkalking zonder toe≠gevoegde vitamines zorgen voor aderverkalking, zo blijkt uit Brits onderzoek. Slikkers van calcium≠pillen lopen een hoger risico op een hartinfarct, waarschuwden Engelse onderzoekers onlangs in het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Ze versterken het proces van kalk≠afzetting rond zo≠geheten elastinevezels in de vaatwanden.

Lees verder

Wouter


Genetische factor in osteoporose ontdekt

Spaanse onderzoekers hebben bevestigd dat er een genetische risicofactor bestaat voor osteoporose en botbreuken. Meer onderzoek zal nodig zijn, maar naar aanleiding van deze bevindingen kunnen al preventieve maatregelen tegen botontkalking worden genomen. Wetenschappers van de universiteit van Barcelona hebben ontdekt dat de genetische variant 677C>T (een enkel-nucleotide polymorphisme (Eng: SNP) dat zeer bekend is in genetisch onderzoek) wordt gelinkt aan osteoporotische vertebrale breuken, waar veel vrouwen na de menopauze mee te maken krijgen.

Lees verder

Annelies


Poreuze titaniumstructuren laten botten beter helen

In zijn doctoraatsonderzoek ontwikkelde apotheker Matthieu Ravelingien (UGent) een lokaal toedieningssysteem voor antibiotica binnen titaniumdraagstructuren voor bot, ter behandeling van implantaat-geassocieerde bacteriŽle infecties. Door een geoptimaliseerde procedure om een calciumfosfaatcoating op poreuze titaniumsubstraten af te zetten, wordt de botintegratie van het implantaat verbeterd.

Titanium als botvervanger

Het herstel van grote botdefecten na trauma, ontsteking en tumorchirurgie blijft een ernstig klinisch probleem. Orthopedische implantaatmaterialen falen op lange termijn vaak om mechanische redenen, door inkapseling of ontsteking. Titanium en zijn legeringen vertonen zeer goede mechanische eigenschappen en biocompatibiliteit, waardoor ze beschouwd worden als de eerste keus in botvervangende materialen voor lastdragende toepassingen.

Poreuze titaniumstructuur

Het onderzoek van Matthieu Ravelingien spitste zich dan ook toe op titanium draagstructuren. Orthopedische implantaten zijn vaak instabiel omdat ze na implantatie ingekapseld worden door bindweefsel en zo geÔsoleerd geraken van het omliggend bot. Een betere hechting kan bekomen worden door nieuw bot in een poreuze titaniumstructuur te laten groeien, zodat op die manier het implantaat mechanisch verankerd wordt. Die poreuze structuur benadert de structurele en mechanische eigenschappen van menselijk bot. Lichaamsvloeistoffen worden in de poreuze matrix probleemloos getransporteerd, wat de botingroei kan bevorderen. Verder kan het oppervlak van het implantaat bioactief gemaakt worden door een botbindende calciumfosfaatcoating. Daardoor verbetert de botintegratie. Ook kan de porositeit van de titaniumstructuur aangepast worden, zodat de gewenste mechanische eigenschappen verkregen worden.

BacteriŽle infecties van orthopedische implantaten zorgen nog vaak voor ernstige complicaties. Chirurgische herzieningsprocedures van het geÔnfecteerde implantaat zijn niet altijd efficiŽnt en soms moet het implantaat volledig vervangen worden. Deze interventies hebben een immense impact in termen van morbiditeit, mortaliteit en medische kosten. Intraveneus of peroraal toegediende antibiotica dringen onvoldoende door in weinig doorbloed of afstervend weefsel en kunnen bovendien toxiciteit aan de lever en nieren veroorzaken. De alternatieve lokale toediening van antibiotica via de calciumfosfaatcoating daarentegen kan hoge lokale antibioticaconcentraties onderhouden gedurende een langere periode zonder die systemische toxiciteit te veroorzaken.


Onderbehandeling bij patiŽnten na een botbreuk

In de derde herziening van de Richtlijn Osteoporose is veel aandacht voor preventie van een tweede fractuur bij patiŽnten van 50 jaar en ouder met een initiŽle fractuur. De belangrijkste nieuwe aanbeveling is dat nadere diagnostiek en behandeling dient plaats te vinden bij iedere patiŽnt van 50 jaar en ouder met een fractuur om nieuwe fracturen te voorkomen, omdat:

a) osteoporose gemakkelijk te diagnosticeren is met een botdichtheidmeting;
b) effectieve en veilige medicatie beschikbaar is.

Ook nieuw in deze richtlijn is o.a. de aandacht voor valpreventie bij fractuurpatiŽnten. Deze nieuwe CBO-richtlijn wordt woensdag 11 augustus gepresenteerd op het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en staat vanaf dat moment ter commentaar op de website van het CBO.

Lees verder


Calciumsupplement verhoogt risico op hartaanval

Vrouwen die calciumsupplementen nemen om hun beenderen sterker te maken, lopen dertig procent meer kans op een hartaanval.

Link

Maaike

--

een belangrijke opmerking: Gek genoeg was veel calcium opnemen via de voeding niet gevaarlijk.


Onderzoekers laten konijnengewricht teruggroeien

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee botten in de toekomst mogelijk uit zichzelf kunnen herstellen van een breuk.

Link


Sneller botherstel na een botbreuk

Onderzoekers laten bot teruggroeien

Link


Het geheim tegen botontkalking

Veel zuivel drinken helpt niet tegen botontkalking, meent voedingstherapeut Irene. Zij adviseert o.a.: let op je 'zuren en basen' huishouding.

Link

Maaike


Calciumsupplementen - teveel van het goede?

Negatieve effecten op de gezondheid in verband met het innemen van te veel calciumsupplement nemen toe, volgens een commentaar in de volgende uitgave van het Journal of the American Societyfor Nephrology (nieraandoeningen). De gevallen van het zogenaamde melk-alkali-of calcium-alkali syndroom wordt talrijker voor een groot deel als gevolg van 't wijdverspreide gebruik van over-the-counter calcium en vitamine D-supplementen.

Link

Constans Kootstra


Stop met roken na een botbreukoperatie voor een beter herstel

Rokers die tabak laten staan tijdens de zes weken durende periode, die volgt op een spoedoperatie voor een acute botbreuk, herstellen sneller en hebben minder complicaties.

Link

Xynthia  Kavelaars


RŲntgenstraling niet meer nodig bij botmeting

Bij zijn studie naar het gebruik van licht in de geneeskunde heeft Eduardo Margallo BalbŠs een aantal verbeteringen in medische (meet)technieken gerealiseerd, ten behoeve van bot- en kankeronderzoek, en oogheelkunde.

Link


Broze calciumtheorie geeft broze botten

Uit recente onderzoekgegevens blijkt dat calcium in megadoseringen tegen osteoporose juist broze botten te geven. Aanbevelingen voor een dagelijkse hoeveelheid calcium tussen de 1200 mg en 1500 mg voor vrouwen ouder dan vijftig jaar staan ter discussie naar aanleiding van recent onderzoek.

Link

Petra


Reaktie op - Sterke botten in 5 stappen -

Hallo, graag wil ik hier wat toevoegen betreffend het artikel 'Sterke botten in 5 stappen'

hier wordt o.a vermeldt dat overmatige vit A dodelijk is voor de botopbouw. In een ander artikel is te vinden hoe bepaalde vit A, vit D afbreekt (zie hiervoor Link) en weer ergens anders dat vit D goed is voor calcium opname ( Link ).

Walter (van: wAlternieuws)


Synthetische botvervanger maakt kaak klaar voor implantaat

Bij mensen die geen tanden meer hebben, kan een implantaat een goede oplossing
zijn. Vaak is de kaak echter zo ver van vorm veranderd, dat die eerst moet worden
gerestaureerd voordat het implantaat weer wordt herplaatst. Hiervoor is een tijdelijke synthetische botvervanger nodig, terwijl het kaakbot langzaam teruggroeit. Zo’n synthetische botvervanger moet gunstige mechanische en degradatie-eigenschappen hebben om krachten aan te kunnen die er op de botvervanger komen te staan in de mond, vooral gedurende de eerste genezingsperiode. Alvin Yeo onderzocht zo’n nieuwe synthetische botvervanger voor in de kaakwand: PCL-TCP composiet. Yeo ontdekte dat voorbehandeling met natriumhydroxide de oppervlakte-eigenschappen van PCL-TCP composieten verbetert, waardoor de botvorming beter wordt. Bovendien verkreeg hij een betere verbonden poriestructuur. Aanvullende studies zijn nog nodig om te kijken of het materiaal ook goed werkt bij klinisch relevante defecten.

Link


Sterke botten in 5 stappen

Bot leeft! Oud bot breekt af en er komt nieuw voor in de plaats. De eerste 30 jaar van je leven komt er zelfs meer bij dan er verdwijnt. Daarna wordt het oppassen geblazen. We zochten tot op het bot uit hoe jij je frame kunt onderhouden en verwennen.

Link

Petra


Onderdrukken serotonine in darm kan mogelijk osteoporose genezen

Een medicijn in testfase dat de serotonine-synthese in de de darm blokkeert, eens per dag oraal toegediend, heeft effectief osteoporose bij ratten en muizen genezen, volgens een internationaal team geleid door onderzoekers vande Columbia University Medical Center. in het nummer van 7 feb. van Nature Medicine. Serotonine in de darmen bleek in recente onderzoeken de botaanmaak tegen te houden. Deze bevinding zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor botaanmaak. De meeste huidige medicijnen voor osteoporose bieden alleen maar preventie tegen de afbraak van het bestaande bot. "Nieuwe therapieen die de productie van serotonine in de darm tegengaan kunnen mogelijk een nieuwe klasse medicijnen vormen die toegevoegd kunnen worden aan het therapeutische arsenaal tegen osteoporose," aldus Gerard Karsenty, M.D. PH.D., voorzitter van het Departement van Genetica en Ontwikkeling aan de Columbia University College voor Artsen en Chirurgen, tevens hoofdauteur van het artikel. "Met tientallen miljoenen mensen wereldwijd die getroffen worden door dit verwoestende en verzwakkende botverlies, is er een dringende noodzaak voor nieuwe behandelingen die niet alleen het botverlies stoppen maar ook nieuw bot aanmaken. Met gebruikmaking van deze bevindingen werken we hard om dit type behandeling voor menselijke patienten te ontwikkelen."

Link

Vertaling: Brainiacs


Hartmedicijnen voorkomen geen gebroken heup

Nitraten, de medicijnen die zorgen dat het hart meer zuurstof krijgt, beschermen niet tegen een gebroken heup, ondanks aanwijzingen dat ze de botdichtheid verhogen.

Link


Botmarkers en choline PET-scan helpen bij opsporing uitgezaaide prostaatkanker

Uit het promotieonderzoek van Anton Breeuwsma blijkt dat botmarkers in het bloed kunnen helpen bij het voorspellen van de kans op uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker. Een natrium fluoride-PET scan bleek niet nauwkeuriger voor het vaststellen van uitzaaiingen in de botten ten opzichte van de gebruikelijke skeletscan. Overigens lijkt de MRI van het skelet iets nauwkeuriger ten opzicht van de beide
nucleaire botscans. Met een choline PET scan kan de plaats van opnieuw ontstane prostaatkanker zichtbaar gemaakt worden, zo blijkt verder. Deze opsporingsmethode is echter alleen effectief bij patiŽnten die bestraald zijn. Bij patiŽnten bij wie de prostaat operatief is verwijderd, heeft de opsporingsmethode geen meerwaarde bij de keuze van de vervolgbehandeling boven de gebruikelijke methode.

Link


Gebroken botten en kapotte pezen: gedachteoefeningen helpen
bij herstel

PatiŽnten met een spalk om een gekwetst lichaamsdeel, bijvoorbeeld gips om een gebroken hand of voet, herstellen sneller wanneer zij gedachteoefeningen doen, concludeert promovendus Martin Stenekes. Stenekes onderzocht de manier waarop het menselijke brein de handen aanstuurt. Hij concentreerde zich op patiŽnten die wegens beschadiging aan buigpezen een tijdlang een spalk aan hun hand hadden. Door zich voor te stellen dat hij zijn gespalkte hand beweegt, kan de patiŽnt de aansturing van de hand vanuit de hersenen op peil houden, zo blijkt uit het onderzoek. Wanneer de spalk verwijderd wordt, hoeft de patiŽnt de handbeweging dan minder te oefenen, en herstelt de handfunctie significant sneller. Het is aannemelijk dat ook patiŽnten met gipsspalken bij botbreuken en kneuzingen baat kunnen hebben bij gedachteoefeningen, stelt Stenekes.

Link


Cancer treatment may result in bone loss

A new cross-Canada study has found that breast and prostate cancer treatment can foster bone loss. In the online edition of the Journal of Clinical Oncology, the scientists explain how loss of bone mass might affect 46,000 people diagnosed with breast and prostate cancer each year* and place them at increased risk for osteoporosis and fractures. "Our study also looked at possible medications that can reverse or halt bone loss," says Dr. Fred Saad, lead author and director of urologic oncology at the Universitť de Montrťal's Faculty of Medicine and the Centre Hospitalier de l'Universitť de Montrťal (CHUM), who completed the exhaustive study with colleagues from McMaster University, the Universitť Laval, the University of Toronto and the University of British Columbia. "Bone is a dynamic tissue which undergoes a cyclic process of breaking down and rebuilding," adds Dr. Saad. "Medications called bisphosphonates help with the rebuilding process and have been successfully used to combat osteoporosis, which is good news for cancer patients."

Lees verder


Hydrogels Provide Scaffolding For Growth of Bone Cells

Hyaluronic hydrogels developed by Carnegie Mellon University researchers may provide a suitable scaffolding to enable bone regeneration. The hydrogels, created by Newell Washburn, Krzysztof Matyjaszewski and Jeffrey Hollinger, have proven to encourage the growth of preosteoblast cells, cells that aid the growth and development of bone. Doctoral student Sidi Bencherif will present this research, Sunday, Aug. 17 at the 236th national meeting of the American Chemical Society in Philadelphia.Currently, physicians are able to treat patients with damaged bone tissue, like those who have bone fractures that fail to heal, using demineralized bone matrix, a biological material obtained from cadavers. Demineralized bone matrix is rich in growth factor proteins which signal bone cells in the area to multiply and form complex bone tissue, while other proteins in the matrix regulate the activity of the growth factors. Demineralized bone matrix is in limited supply, and because it comes from a human donor, there is a risk of transmitting viruses to the recipient."Tissue engineering is an exciting field. We're creating solutions to problems that can significantly impact people's quality of life," said Washburn, an assistant professor of chemistry and biomedical engineering at Carnegie Mellon. "These gels have great promise in not only regenerating bone, but serving as a gene therapy delivery system.

Lees verder


Gene variants associated with increased risk of bone fractures, low bone mineral density

Results from a large study indicate that variants of the gene LRP5 are associated with a significant increase in the risk of fractures, by up to 20 percent, and lower levels of bone mineral density in the spine and hip, according to a study in the March 19 issue of JAMA, a theme issue on Genetics and Genomics.

Lees verder


Toxins in cigarette smoke prevent stem cells from becoming cartilage

A toxic pollutant spread by oil spills, forest fires and car exhaust is also present in cigarette smoke, and may represent a second way in which smoking delays bone healing, according to research presented today at the annual meeting of the Orthopaedic Research Society in San Francisco.

Lees verder


New Bone Cement May Prevent Amputations

Old technologies, bone cement and a well known antibiotic, may effectively fight an emerging infection in soldiers with compound bone fractures, according to a study published online today in the Journal of Orthopedic Research. An urgent search for solutions is underway as 20,000 additional American soldiers head for Afghanistan, and as evidence emerges that the infection studied may set the stage for more dangerous infections that can lead to amputation. Osteomyelitis is (OM) a bone infection caused by various bacteria, and usually occurs in severe fractures when bone is exposed to open air. Although Acinetobacter baumannii rarely causes OM in the United States, it is very prevalent in the Middle East, and is now present in more than 30 percent of soldiers recovering from open fractures in field hospitals in Iraq and Afghanistan. Past studies have established that one in four severe war wounds in Iraq is a fracture, more than 80 percent of which are open, where the bone is exposed to airborne bacteria.

Lees verder


Paracetamol, one of most used analgesics, could slow down bone growth

UGR scientists stress the need for controlling the use of paracetamol, as it has been proved "in vitro" that it slows down bone regeneration. Their work has demonstrated that applying plasma rich in growth factors, from the patients themselves and applied on the bones, accelerates cell growth. Therefore, it could also be used to regenerate wounds or ulcers when applied over soft tissue. Results of this research have been published in prestigious journals such as Bioscience Reports, Oral Diseases and Physiology and Biochemistry among others.

Lees verder


Vegan Buddhist nuns have same bone density as non-vegetarians

A study comparing the bone health of 105 post-menopausal vegan Buddhist nuns and 105 non-vegetarian women, matched in every other physical respect, has produced a surprising result. Their bone density was identical. The study was led by Professor Tuan Nguyen from Sydney’s Garvan Institute of Medical Research. He collaborated with Dr Ho-Pham Thuc Lan from the Pham Ngoc Thach Medical University in Ho Chi Minh City,Vietnam. Their findings are now published online in Osteoporosis International. “For the 5% of people in Western countries who choose to be vegetarians, this is very good news,” saidProfessor Nguyen. “Even vegans, who eat only plant-based foods, appear to have bones as healthy as everyone else.” “Bone health in vegetarians, particularly vegans, has been a concern for some time, because as a groupthey tend to have a lower protein and calcium intake than the population at large.”

Lees verder


Scientists learn role of oxidative stress in estrogen-related bone loss

Scientists have discovered new information about an immune pathway in mice that explains how oxidative stress that results from acute estrogen deficiency leads to the loss of bone. The finding could help in identifying a new drug target for preventing postmenopausal bone loss.

Lees verder


Bone fractures can double or triple mortality for up to 10 years

A new study shows that osteoporotic fractures increase a person’s risk of dying, even after relatively minor fractures if that person is elderly. With hip fractures, there is double the risk of death for women, three times the risk for men. The premature mortality lasts for about 5 years post-fracture, except for hip fractures when it lasts for around 10 years. It then declines towards the background population level. If there’s a subsequent fracture, mortality risk will rise again for the next 5 years. These facts underline the importance of preventing and treating osteoporosis, a potentially devastating condition that affects roughly 2 million Australians. Someone is admitted to hospital with an osteoporotic fracture every 5-6 minutes, averaging 262 hospitalisations each day.

Lees verder


Bicarbonate from fruit and vegetables may protect bones

Fruit and vegetables produce a chemical called bicarbonate when they're digested. Researchers have found that bicarbonate supplements help people's bodies retain larger amounts of calcium, which plays an important part in keeping bones healthy.

Lees verder


Bone-growing nanomaterial could improve orthopaedic implants

Bone-forming cells grow faster and produce more calcium on anodized titanium covered in carbon nanotubes compared with plain anodized titanium and the non-anodized version currently used in orthopaedic implants, new Brown University research shows. The work, published in Nanotechnology, uncovers a new material that can be used to make more successful implants. The research also shows tantalizing promise for an all-new device: a "smart" implant that can sense and report on bone growth.

Lees verder


Elderly Women Can Increase Strength But Still Risk Falls

Elderly women can increase muscle strength as much as young women can, a new study from the University of New Hampshire finds, indicating that decline in muscle function is less a natural part of the aging process than due to a decline in physical activity. The research, published in the journal Medicine & Science in Sports & Exercise, compared strength gains of inactive elderly women and inactive young women after both groups participated in an eight-week training regime. Yet while the two groups increased similar percentages of strength, the older group was far less effective in increasing power, which is more closely related to preventing falls. "Power is more important than strength for recovery from loss of balance or walking ability," says Dain LaRoche, assistant professor of exercise science at UNH and the lead author of the study. Preventing falls, which occur in 40 percent of people over 65 and are the top reason for injury-related emergency room visits, is the driving force behind LaRoche's research agenda. LaRoche compared the initial strength of 25 young (18 - 33) and 24 old (65 - 84) inactive women then had both groups participate in resistance training on a machine that targeted knee extensor muscles, which are critical for walking, stair-climbing, or rising from a chair. "They're what let you live on your own," he says. After eight weeks of training, the older group not only increased their strength by the same percentage as the younger group, they achieved gained strength similar to a control group of young inactive women. But the older group's ability to increase power - force over time - was significantly less than the younger group's; the elderly women saw only a ten percent increase in power versus the younger women's 50 percent increase.

Lees verder


From connective tissue to bone

Cartilage, bones and the internal walls of blood vessels can be created by using common connective tissue cells from human skin. Researchers in reconstructive plastic surgery at LinkŲping University have successfully manipulated these tissue cells to take on different shapes depending on the medium they have been cultivated in.“This means that it will be much easier to produce autologous tissue, which is tissue created from the patient’s own body”, says Gunnar Kratz, Professor of Experimental Plastic Surgery and team leader for the research group.The results of the group’s research are now published in three simultaneous scientific articles. Bone, cartilage and blood vessels are important components in reconstructive surgery, where damaged tissue needs to be recreated. Minor fractures can heal spontaneously but for major bone damage and cartilage injuries there is the need to transplant tissue from other parts of the patient’s body. Different strategies have been attempted to instead grow autologous tissue from stem cells, for example those present in bone marrow. These cells, however, can be difficult to harvest, cultivate and store. Compared to these cells connective tissue cells from human skin has great advantages. A small biopsy is often enough to collect a sufficient amount of cells. “They are the ‘weed’ cells of the body, very easy to collect and cultivate into the cell type required. They are also very suitable to use to create a personal cell bank”, Gunnar Kratz says.

Lees verder


Walking prevents bone loss caused from prostate cancer treatment

Exercise may reduce, and even reverse, bone loss caused by hormone and radiation therapies used in the treatment of localized prostate cancer, thereby decreasing the potential risk of bone fractures and improving quality of life for these men, according to a study presented on Oct. 28, 2007, at the American Society for Therapeutic Radiology and Oncology's 49th Annual Meeting in Los Angeles.

Lees verder


A stronger backbone - DHEA hormone replacement increases bone density in older women

Taking a DHEA supplement combined with vitamin D and calcium can significantly improve spinal bone density in older women, according to a new study from a Saint Louis University scientist and his colleagues at Washington University. "The results of our study are very promising. Similar studies have demonstrated much smaller benefits for bone than we found. However, calcium and vitamin D deficiencies, which are present in half of older adults, may have prevented DHEA from improving bone density in the earlier studies," said Edward Weiss, Ph.D., associate professor of nutrition and dietetics at Saint Louis University's Doisy College of Health Sciences and lead author of the study. "In our study, we supplemented all participants with calcium and vitamin D to ensure that deficiencies were not present. This may explain why our study showed more favorable effects on bone density." DHEA (dehydroepiandrosterone), a naturally occurring steroid hormone produced in the adrenal gland, gonads and brain, decreases with age. According to Weiss, low DHEA concentration has been associated with low bone density, which lead researchers to question whether restoring DHEA levels could improve or preserve bone health. The two-year study divided men and women, ages 65 to 75 years old, into two groups. The first group received the DHEA supplement, vitamin D and calcium for two years. The control group received a placebo, vitamin D and calcium for the first year and then received the DHEA supplement the second year in place of the placebo. The effects of the treatment differed for men and women. After the first year, women in the test group experienced an approximate 2 percent increase in bone density, while women in the control group did not see an increase. After the second year when both groups took the DHEA supplement, women in the test group experienced an additional 2 percent increase for a total of approximately 4 percent, while women who switched from placebo to DHEA also experienced an approximate 2 percent increase. The same treatment, however, did not offer similar benefits for older men. Instead, men in both the test and control groups experienced a 1 to 2 percent increase in spinal bone density. According to researchers, the results suggest that vitamin D and calcium supplements, which were give to both groups, could be responsible for the increase in bone density.

Lees verder


Discovery provides hope for sufferers of disfiguring bone disease

Researchers at the University of East Anglia (UEA) have made a major genetic discovery that could lead to the effective treatment for sufferers of craniosynostosis - a severe childhood bone disease. Craniosynostosis develops in the womb and affects one in every 2500 live births. Bones in the skulls and face of sufferers fuse together prematurely causing a range of distressing developmental problems. Some of the affected children also suffer from defects in the limbs, brain, kidneys and lungs. Depending on the severity of their disease and its underlying cause, children suffering with craniosynostosis survive from as little as a few days to as long as early adulthood.

Lees verder


New tissue scaffold regrows cartilage and bone

MIT engineers and colleagues have built a new tissue scaffold that can stimulate bone and cartilage growth when transplanted into the knees and other joints. The scaffold could offer a potential new treatment for sports injuries and other cartilage damage, such as arthritis, says Lorna Gibson, the Matoula S. Salapatas Professor of Materials Science and Engineering and co-leader of the research team with Professor William Bonfield of Cambridge University. "If someone had a damaged region in the cartilage, you could remove the cartilage and the bone below it and put our scaffold in the hole," said Gibson. The researchers describe their scaffold in a recent series of articles in the Journal of Biomedical Materials Research. The technology has been licensed to Orthomimetics, a British company launched by one of Gibson's collaborators, Andrew Lynn of Cambridge University. The company recently started clinical trials in Europe. The scaffold has two layers, one that mimics bone and one that mimics cartilage. When implanted into a joint, the scaffold can stimulate mesenchymal stem cells in the bone marrow to produce new bone and cartilage. The technology is currently limited to small defects, using scaffolds roughly 8 mm in diameter. The researchers demonstrated the scaffold's effectiveness in a 16-week study involving goats. In that study, the scaffold successfully stimulated bone and cartilage growth after being implanted in the goats' knees. The project, a collaboration enabled by the Cambridge-MIT Institute, began when the team decided to build a scaffold for bone growth. They started with an existing method to produce a skin scaffold, made of collagen (from bovine tendon) and glycosaminoglycan, a long polysaccharide chain. To mimic the structure of bone, they developed a technique to mineralize the collagen scaffold by adding sources of calcium and phosphate.

Lees verder


Building Strong Bones - Running May Provide More Benefits Than Resistance Training, MU Study Finds

Osteoporosis affects more than 200 million people worldwide and is a serious public health concern, according to the National Osteoporosis Foundation. Resistance training often is recommended to increase and prevent loss of bone mineral density (BMD), although previous studies that examined the effects of resistance training in men produced varied results. Now, in a new study, University of Missouri researchers have found that high-impact activities, such as running, might have a greater positive effect on BMD than resistance training. “The results of the study confirm that both resistance training and high-impact endurance activities increase bone mineral density. However, high-impact sports, like running, appear to have a greater beneficial effect,” said Pam Hinton, associate professor in the Department of Nutrition and Exercise Physiology in the MU College of Human Environmental Sciences.

Lees verder


Researchers identify potential therapeutic target in osteosarcoma

A receptor known to be active in bone metastases, but previously unexplored in primary bone tumors, is a potential therapeutic target in osteosarcoma, investigators from The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center report in the March 1 issue of Cancer Research. The researchers found that the protein - interleukin-11 receptor alpha (IL-11Ra) - is highly expressed in primary osteosarcoma and in lung metastases from these tumors. Their research suggests the possibility of delivering therapeutic agents directly to osteosarcoma cells by targeting the receptor with circulating particles that display a peptide mimic of the natural ligand that binds IL-11Ra. Osteosarcoma is the most common primary malignant tumor of bone. "Existing treatment has not changed the prognosis for osteosarcoma for the last 20 to 30 years," said lead investigator Valerae O. Lewis, M.D., associate professor and chief of Orthopedic Oncology at M. D. Anderson. "About 30 percent of patients still relapse and die of their disease. New therapeutic strategies and agents are needed." The effectiveness of the current chemotherapy regimens for osteosarcoma is limited by toxic side effects, including damage to the heart and nerves, kidney failure and hearing loss, Lewis noted. Identification of a target specific for osteosarcoma cells opens the door for the development of therapies that can shut down the tumor cells without inflicting the collateral damage caused by conventional osteosarcoma treatments. IL-11Ra is a target in bone metastasis; far less is known about its attributes, if any, in primary tumors of bone. To address IL-11R? as a potential molecular target in osteosarcoma, the authors confirmed the protein expression and localization of IL-11Ra in several mouse and human osteosarcoma cell lines. In an orthotopic mouse model of human osteosarcoma, the investigators found that the IL-11Ra not only was markedly present in the primary osteosarcoma and in its metastases but was absent from normal bone marrow and lungs.

Lees verder


Bones mend faster without marrow

A new study suggests that removing bone marrow from fractured or broken bone could encourage new bone growth and speed up recovery. A team in the US drilled into the thigh bones of rats before syringing out the bone marrow. They found that new bone formed in the marrow cavity if followed with injections of a drug to encourage bone growth. The study suggests that bone marrow normally inhibits the formation of new bone.

Lees verder


Genetic disorder sheds light on enzyme's role in bone metabolism

Pycnodysostosis, a condition from which the painter Henri de Toulouse-Lautrec suffered, is a genetic disease characterized by short stature. This rare disease, surprisingly, provides a window into how joints are destroyed by arthritis. It is caused by deficiency of an enzyme known as cathepsin K which hampers osteoclasts (the cells that break down bone in bone modeling and repair), leading to poor bone resorption and dense, brittle bones. Cathepsin K's role in bone metabolism has largely been studied using mouse models, but a new study examines the enzyme's role in bone resorption in a human patient and shows that it is not required to break down bone. The study was published in the November issue of Arthritis & Rheumatism (http://www3.interscience.wiley.com/journal/76509746/home). Led by Professor YrjŲ T. Konttinen of Helsinki University Central Hospital in Helskinki, Finland , the study involved a 55-year-old female patient with pycnodysostosis who also developed psoriatic arthritis. Since the patient lacked cathepsin K due to her condition, researchers hypothesized that this would protect her from the bone erosions in the hands and feet normally seen in psoriatic arthritis. However, she did in fact develop extensive erosions and destructive bone changes in her hands. Blood analysis was conducted to examine the proteinases (enzymes that break down proteins) responsible for bone degradation as well as the cellular mechanisms of bone resorption. The analyses showed that the osteoclasts formed by the patient lacked cathepsin K, which was expected. Surprisingly, however, this deficiency did not prevent cells from resorbing bone, although the resorption was abnormal. In bone resorption, osteoclasts attach to the bone and dissolve bone mineral in the matrix, a process that appears to proceed normally even in pycnodysostosis. In a second step, known as collagenolysis, peptide bonds in the collagen of the demineralized bone matrix are broken down. The authors expected that this step would be defective in the cells of a patient who lacked cathepsin K, but instead found that it was not, since the patient's osteoclasts showed evidence of bone resorption.

Lees verder


Penn Researchers Identify Source of Cells that Spur Aberrant Bone Growth

Researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine and the University of Connecticut have pinpointed the source of immature cells that spur misplaced bone growth. Unexpectedly, the major repository of bone-forming cells originates in blood vessels deep within skeletal muscle and other connective tissues, not from muscle stem cells themselves. The work also shows that cells important in the inflammatory response to injury trigger skeleton-stimulating proteins to transform muscle tissue into bone.

Lees verder


Stem cells could halt osteoporosis, promote bone growth

While interferon gamma sounds like an outer space weapon, it's actually a hormone produced by our own bodies, and it holds great promise to repair bones affected by osteoporosis. In a new study published in the journal Stem Cells, researchers from the Research Institute of the McGill University Health Centre explain that tweaking a certain group of multipotent stem cells (called mesenchymal stem cells) with interferon (IFN) gamma may promote bone growth. "We have identified a new pathway, centered on IFN gamma, that controls the bone remodelling process both in-vivo and in-vitro," explains Dr. Kremer, the study's lead author and co-director of the Musculoskeletal Axis of the McGill University Health Centre. "More studies are required to describe it more precisely, but we are hopeful that it could lead to a better understanding of the underlying causes of osteoporosis, as well as to innovative treatments."

Lees verder


Vitamin D halts development of osteoporosis in people taking antiseizure medications

Supplementing with high levels of vitamin D can help stem the bone loss caused by the long-term use of antiseizure medication, according to a study published in the journal Neurology. It has long been known that the antiseizure medications used to control epilepsy speed up bone breakdown, often leading to bone loss and osteoporosis. It is also known that vitamin D increases the calcium available to the body for maintaining bone structure by increasing calcium absorption during digestion and reducing its excretion through urine.

Lees verder


Popular class of diabetes drugs doubles risk of fractures in women

New findings out of Wake Forest University School of Medicine and the University of East Anglia show that long-term use of a popular class of oral diabetic drugs doubles the risk of fractures in women with type 2 diabetes. The findings appear online today on the Web site for the Canadian Medical Association Journal and will appear in the January 6 issue. "We knew going into this study that there was an association between thiazolidinediones and fracture risk, however the magnitude of risk had not been evaluated," said Sonal Singh, M.D., M.P.H., an assistant professor of internal medicine and a co-researcher for the study. "This study shows that these agents double the risk of fractures in women with type 2 diabetes, who are already at higher risk before taking the therapy."In absolute terms, Singh said, if thiazolidinediones (TZDs) are used by elderly, postmenopausal women (around 70 years) with type 2 diabetes for one year, one additional fracture would occur among every 21 women. Among younger women (around 56 years), use of the drugs for one year or longer would result in one additional fracture for every 55 women. TZDs are oral medications given to control diabetes by lowering blood sugar. The two currently available drugs in this class are rosiglitazone, marketed as AvandiaTM by GlaxoSmithKline, and pioglitazone, marketed as ActosTM by Takeda Pharmaceuticals.

Lees verder


Controlling Bone Disease Improves Survival of Hemodialysis Patients

— Consistently maintaining certain blood levels of markers of bone metabolism and disease can prolong the lives of patients on hemodialysis, according to a study appearing in the September 2008 issue of the Clinical Journal of the American Society Nephrology (CJASN). The findings indicate that keeping parathyroid hormone, calcium, and phosphorous levels in control is critically important for dialysis patients with chronic kidney disease (CKD).

Lees verder


More severe bone infections, health complications in children linked to MRSA, researchers find

The emergence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus as a major pathogen has led to more complications and longer hospital stays for children with acute bone infections, UT Southwestern Medical Center researchers report.

Lees verder


Biomedical researchers create artificial human bone marrow in a test tube

Artificial bone marrow that can continuously make red and white blood cells has been created in a University of Michigan lab. This development could lead to simpler pharmaceutical drug testing, closer study of immune system defects and a continuous supply of blood for transfusions.

Lees verder


Researchers detail how aging undermines bone healing

Researchers have unraveled crucial details of how aging causes broken bones to heal slowly, or not at all, according to study results published today in the Journal of Bone and Mineral Research. The research team also successfully conducted preclinical tests on a potential new class of treatments designed to "rescue" healing capability lost to aging.In the worst cases, an age-related delay in healing keeps the two sides of a fractured bone from ever rejoining (non-union), leaving many confined to wheelchairs, unable to walk or to live independently. Of the estimated 5.6 million fractures in the United States each year, between five and ten percent (up to 560,000) will heal slowly or incompletely. Researchers have known for 30 years that aging interferes with fracture healing, and have been filling in the details since on the complex web of biochemicals, stem cells and genes that bring about healing. The field is now reaching the point where precision designed drugs are in different stages of animal and human trials.The current study is focused on cyclooxygenase 2 (COX-2), an enzyme known from past studies to drive stem cells to differentiate into cartilage, which then matures into bone. Researchers at the University of Rochester Medical Center 20 years ago discovered the gene in humans that is responsible for producing the COX-2 enzyme and revealed the enzyme's role in causing inflammation, the reason drugs like the painkiller Vioxx were developed to shut down its action. Then about seven years ago another research team here determined that COX-2 also plays an essential role in bone formation during skeletal repair.

Lees verder


Farming at Young Age May Lead to Bone Disease in Adulthood

Cincinnati—Although farm chores are likely to keep young boys in shape and out of trouble, University of Cincinnati (UC) environmental health experts caution that it could be harmful to overall bone health if done too often at a young age.

Lees verder


Skin cancer fear 'may harm bones'

Worries over skin cancer mean that some people are shunning the sun altogether - which could endanger their health, a poll has found.

Lees verder


Bone mineral content continues to increase in obese adolescents during weight loss

Obese teenagers who succeeded in losing weight in a year-long medically supervised weight control program also saw their bone mineral content increase over that period, say researchers from The Children's Hospital of Philadelphia. The finding was reassuring, because adolescence is a critical period for bone health in later life.

Lees verder


Researchers discover protein that controls bone growth

A research team led by Dr. Pierre Moffatt of the Shriners Hospital for Children in Montreal and McGill University's Department of Human Genetics has uncovered the molecular mechanism by which the protein osteocrin controls bone growth -- a discovery that may have important implications for people suffering from bone diseases affecting skeletal growth. The team's findings appear in the Dec. 14 edition of the Journal of Biological Chemistry.

Lees verder


Proton pump inhibitors increase risk of bone fractures

Patients who use proton pump inhibitors for seven or more years to treat reflux, peptic ulcers and other conditions are at greater risk of osteoporosis-related fractures, according to this large observational study published in CMAJ.

Lees verder


Bone formation goes with the gut, study finds

When it comes to remodeling our bones -- an ongoing process of break down and renewal that goes on throughout adulthood -- researchers have new evidence that our guts play a surprisingly important role. The findings point toward novel methods for increasing bone mass in patients with diseases characterized by impaired bone formation, including postmenopausal osteoporosis, according to the report in the Nov/ 26 issue of the journal Cell, a Cell Press publication.

Lees verder


Adiponectin is a metabolic link between obesity and bone mineral density

Researchers at the University of Toronto, faculty of medicine, Toronto, Canada, have discovered that adiponectin, a protein secreted from adipocytes, is a metabolic link that can explain, in part, the known positive relationship between obesity and both bone mineral density and reduced susceptibility to fractures.

Lees verder


Exposure to organochlorate pollutants and lead weakens animals bones, according to a study

A new methodology developed by a researcher of the University of Granada will permit to determine the toxicological effects caused in animals which have been exposed to organochlorate pollutants and lead analysing their bones. This work has studied the effects of lead toxicity in the long term in wild birds populations, determining how this heavy metal causes bone weakening and fracture, provoking therefore a fall in the individual survival of the affected species. This work has been carried out by Pedro Ńlvarez Lloret, of the Department of Mineralogy and Petrology of the University of Granada, in collaboration with the University of Georgia (USA), the Karolinska Institute of Stockholm, the Research Institute for Hunting Resources (CSIC) and the Biological Station of DoŮana (CSIC). The research work has been supervised by Professor Alejandro RodrŪguez Navarro.

Lees verder


For the first time bone mineral content can be shown in different anatomical areas of the body

Scientists from the University of AlcalŠ de Henares (UAH) have examined the patterns of total bone mineral content of the Spanish population in different areas of the body. The analysis is the first one of its kind undertaken in Spain that studies subjects from birth until 80 years of age and confirms the differences in mineral content according to gender and changes due to age. A team of Spanish researchers set out to establish the reference values for skeletal bone status in the course of a human being’s lifetime. This is a “very important piece of work given the changes in bone metabolism of the Spanish population”, Soledad Aguado, the main author of the work and researcher at the UAH explains to SINC. The research, published in the latest number of the Skeletal Radiology Journal, is the first that has been undertaken in Spain in subjects whose ages ranged from 0 to 80 years of age. The study was performed in 1,120 subjects from the Community of Madrid, all of whom had a sedentary lifestyle. The sample was divided into 16 groups at 5-year age intervals. Each group had a bone densitometry scan using the technique known as “Dual X-Ray phototonic absorptiometry [DXA]. The aim was to quantify bone mineral content in the whole body and in different and separate areas of the body. The results show that there are big differences in gender in the mean values of bone mineral content for the head and trunk of the body (between 16 and 25 years) and legs and arms (between 16 and 70 years). In all cases, women have less bone mineral content.

Lees verder


Calcium and vitamin D may not be the only protection against bone loss

New study finds diet rich in fruits and vegetables may strengthen bones. Chevy Chase, MD—Diets that are high in protein and cereal grains produce an excess of acid in the body which may increase calcium excretion and weaken bones, according to a new study accepted for publication in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). The study found that increasing the alkali content of the diet, with a pill or through a diet rich in fruits and vegetables has the opposite effect and strengthens skeletal health. "Heredity, diet, and other lifestyle factors contribute to the problem of bone loss and fractures," said Bess Dawson-Hughes, M.D., of Tufts University in Boston, Mass. and lead author of the study. "When it comes to dietary concerns regarding bone health, calcium and vitamin D have received the most attention, but there is increasing evidence that the acid/base balance of the diet is also important." Average older adults consume diets that, when metabolized, add acid to the body, said Dr. Dawson-Hughes. With aging, we become less able to excrete the acid. One way the body may counteract the acid from our diets is through bone resorption, a process by which bones are broken down to release minerals such as calcium, phosphates, and alkaline (basic) salts into the blood. Unfortunately, increased bone resorption leads to declines in bone mass and increases in fracture risk. "When fruits and vegetables are metabolized they add bicarbonate, an alkaline compound, to the body," said Dr. Dawson Hughes. "Our study found that bicarbonate had a favorable effect on bone resorption and calcium excretion. This suggests that increasing the alkali content of the diet may attenuate bone loss in healthy older adults." In this study, 171 men and women aged 50 and older were randomized to receive placebo or doses of either: potassium bicarbonate, sodium bicarbonate, or potassium chloride for three months. Researchers found that subjects taking bicarbonate had significant reductions in calcium excretion, signaling a decrease in bone resorption. "In this study, we demonstrated that adding alkali in pill form reduced bone resorption and reduced the losses of calcium in the urine over a three month period," said Dr. Dawson-Hughes. "This intervention warrants further investigation as a safe and well tolerated supplement to reduce bone loss and fracture risk in older men and women."

Lees verder


Selective restraints and reduced medication could reduce nursing home falls says 4-year study

Analysis of more than 2,300 falls and fractures at 21 Swedish nursing homes quantifies increased fall risks from certain drugs and protective effects of selective restraints.

Lees verder


 

 

 


View My Stats