borstvoeding

 


Thema Borstvoeding


Toevoeging van Bifidobacteria koloniseert het darmstelsel van zuigelingen die borstvoeding krijgen

Volgens onderzoekers Davis en Evolve BioSystems Inc. van de Universiteit van CaliforniŽ heeft het geven van de bacterie Bifidobacterium infantis (B. infantis) aan zuigelingen die borstvoeding krijgen een jaar lang een positieve invloed op de darmflora.

Lees verder


Mogelijk gunstig effect borstvoeding op hartgezondheid moeder

Vrouwen die tijdens de zwangerschap een normale bloeddruk hadden en ten minste zes maanden lang borstvoeding gaven na de geboorte, hadden betere markers voor cardiovasculaire gezondheid dan vrouwen die nooit borstvoeding hadden gegeven, aldus een onderzoek dat op de 67ste jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American College of Cardiology werd gepresenteerd. Dezelfde voordelen werden niet gezien bij vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden.

Lees verder


Borstvoeding vermindert het risico op hypertensie

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Hypertension geeft aan dat vrouwen die gedurende langere tijd borstvoeding, geven minder last hebben van hypertensie nadat ze de menopauze hebben bereikt. Dit is echter minder waar voor zwaarlijvige vrouwen.

Lees verder


Moedermelk beschermt tegen voedselallergie

Volgens nieuw onderzoek door het Boston Childrenís Hospital kan het eten van allergeen voedsel tijdens de zwangerschap je kind beschermen tegen voedselallergieŽn, vooral als je borstvoeding geeft. De studie, vandaag online gepubliceerd in het Journal of Experimental Medicine, is het eerste gecontroleerde onderzoek om de bescherming te demonstreren tegen voedselallergie door moedermelk, en wijst tevens op een biologisch mechanisme voor het genereren van voedseltolerantie.

Lees verder


Lactatiehormoon helpt ook hersenen van moeder

Hetzelfde hormoon dat de melkproductie voor borstvoeding stimuleert helpt ook de verzorgende band tussen baby en moeder vast te leggen in de hersenen van de moeder, zo onthulden onderzoekers van de University of Otago in Nieuw Zeeland.

Lees verder


Stofwisseling premature babyís kan gestimuleerd worden met moedermelk

De moedermelk van moeders met premature babyís bevat andere hoeveelheden microRNAís dan de melk van moeder met voldragen babyís. Dit zou premature babyís kunnen helpen een inhaalslag in groei en ontwikkeling te maken, aldus onderzoekers. In een studie vergeleken de onderzoekers de moedermelk van moeders met te vroeg geboren babyís (tussen de 28 en 37 weken zwangerschap) en voldragen babyís, na 38 weken. Zij onderzochten of er verschillen waren in de samenstelling van het microRNA in de borstvoeding; stukjes RNA die de genexpressie beÔnvloeden en aan het kind kunnen worden doorgegeven.

Lees verder


Borstvoeding kan helpen verergering van astma later in het leven te voorkomen

Uit een Pediatrische Allergie- en Immunologieanalyse bij kinderen met astma is gebleken dat degenen die als baby borstvoeding hadden gehad, later in het leven 45% minder kans liepen op verergering van astma, vergeleken met kinderen die geen borstvoeding hadden gehad.

Lees verder


Suikers in moedermelk zijn een nieuwe klasse antibacteriŽle middelen

Moedermelk, die uit een complexe en voortdurend veranderende mix van eiwitten, vetten en suikers bestaat, helpt babyís te beschermen tegen bacteriŽle infecties. In het verleden hebben wetenschappers in hun zoektocht naar de bron van de antibacteriŽle eigenschappen zich geconcentreerd op de eiwitten die aanwezig zijn in moedermelk.

Lees verder


Borstvoeding kan beschermen tegen chronische pijnen na keizersnede

Volgens nieuw onderzoek gepresenteerd op het Euroanaesthesia Congres in GenŤve (03-05 juni), helpt borstvoeding na een keizersnede bij het beheren van pijn. Moeders die gedurende minstens 2 maanden borstvoeding gaven na de operatie hadden driemaal minder kans op hardnekkige pijnen.

Lees verder


De rol van borstvoeding bij het "zaaien" van darmflora bij zuigelingen

Moeders beschermen hun baby's en leren hun gewoontes om gezond en veilig te blijven als ze opgroeien. Een nieuwe UCLA-leidende studie toont aan dat de gunstige bacteriŽn van moeders het zelfde doen. In de studie bleek dat 30 procent van de gunstige bacteriŽn in het darmkanaal van een baby direct uit de moedermelk komt, en een extra 10 procent van de huid van de borst van de moeder.

Lees verder


Extra vitamine D aan moeders die borstvoeding geven goed voor babyís

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Otago in Nieuw Zeeland blijkt dat een hoog gedoseerd vitamine D-supplement, maandelijks toegediend aan moeders die borstvoeding geven, een manier kan zijn om de vitamine D-status van hun baby te verbeteren.

Lees verder


Suiker uit borstvoeding zou babyís beschermen tegen dodelijke infectie

Een type suiker die van nature voorkomt in de borstvoeding van sommige vrouwen kan pasgeboren babyís beschermen tegen een infectie met potentieel levensbedreigende bacteriŽn genaamd Groep B streptokokken, zo meldt een recente studie van het Imperial College London. Deze bacteriŽn zijn een veel voorkomende oorzaak van meningitis bij pasgeborenen en de hoofoorzaak van infecties in de eerste drie levensmaanden in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd.

Lees verder


Blootstelling chemische stoffen zorgt voor vroegtijdig beŽindigen van borstvoeding

De laatste jaren komt het industriŽle chemische stof PFOA in een aantal onderzoeken voor als mogelijke oorzaak voor gezondheidsproblemen zoals kanker en abnormale hoeveelheid vetweefsel bij kinderen (adipositas). Nu is er een link gevonden tussen de bloedspiegel van de moeder en het vroegtijdige beŽindiging van borstvoeding.

Lees verder


Moedermelkhormonen hebben impact op darmflora zuigelingen

Uit een studie van de nieuwe 'University of Colorado Anschutz Medical Campus' blijkt dat hormonen in moedermelk de ontwikkeling van gezonde bacteriŽn kunnen beÔnvloeden in de darmen van zuigelingen en ze mogelijk beschermen tegen darmontstekingen, obesitas en andere aandoeningen op latere leeftijd.

Lees verder


Eťn van de geheimen van aanmaak borstvoeding ontdekt

Onderzoekers van het Walter and Eliza Hall Institute hebben ťťn van de geheimen ontrafeld van een grote melkproductie bij borstvoeding. De onderzoeken wijzen uit dat borstcellen twee kernen ontwikkelen als de borst overgaat op aanmaak van moedermelk om de pasgeborene te voeden.

Lees verder


Moedermelk gekoppeld aan significante vroege groei van de hersenen

Het voeden van premature baby's met vooral borstvoeding gedurende de eerste maand lijkt meer de groei van de hersenen te stimuleren, in vergelijking met baby's die weinig of geen moedermelk krijgen.

Lees verder


Moedermelk en de darmflora van de baby: een oeroude symbiose

Het maagdarmkanaal van kinderen die borstvoeding krijgen wordt gevoed met specifieke beschermende microben. De moedermelk zelf zorgt voor de ontwikkeling van het darmmicrobioom van de pasgeborene, door een zeer specifieke bacteriepopulatie te voeden, die op zijn beurt voeding en bescherming biedt aan het kind.

Lees verder


Laag zinkgehalte zou in verband kunnen staan met mogelijke problemen met borstvoeding

Zinkgehaltes in moedermelk zouden kunnen dienen als indicator bij het geven van borstvoeding, volgens gezondheidsonderzoekers van Penn State. Tijdens eerdere studies ontdekten Shannon L. Kelleher en collegaís dat het proteÔne ZnT2 cruciaal is voor de afgifte van zink in moedermelk. En vrouwen met mutaties in het gen dat ZnT2 codeert hebben aanzienlijk lagere melkzinkgehaltes, wat leidt tot ernstig zinktekort bij kinderen die alleen met moedermelk gevoed zijn.

Lees verder


Flessenvoeding kan meer arseen bevatten dan moedermelk

In een eerste Amerikaanse studie van arseen in de urine van baby's, vonden onderzoekers van het Dartmouth College dat met de fles gevoede baby's hogere niveaus arseen hadden dan de zuigelingen die borstvoeding kregen, en dat moedermelk slechts zeer lage concentraties arseen bevatte. De resultaten verschenen online op 23 februari in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Een PDF document is beschikbaar op aanvraag.

Lees verder


Een ander voordeel van borstvoeding: het voorbereiden van het darmstelsel bij baby's voor vast voedsel

Uit een grondig onderzoek van darmbacteriŽn blijkt dat babyís uitsluitend gevoed met borstvoeding beter de overgang op vast voedsel verwerken en minder last hebben van maagproblemen. Het moment van de geboorte is het begin van een mooie, levenslange relatie tussen de baby en de miljarden microben die zich binnenkort zullen koloniseren in zijn of haar maag-darmkanaal.

Lees verder


Moedermelk kan beschermen tegen dodelijke maag- en darminfectie

Groeifactor aangetroffen in moedermelk kan beschermen tegen dodelijke intestinale stoornis van pasgeborenen. Premature baby's hebben een verhoogd risico op een potentieel dodelijke ziekte van het maagdarmstelsel genoemd necrotiserende enterocolitis, of NEC. Studies uitgevoerd door onderzoekers van het Children's Hospital Los Angeles laten zien dat een eiwit genaamd neureguline-4 (NRG4)- aanwezig in de moedermelk - kan beschermen tegen de intestinale verwoesting aangericht door NEC. De resultaten werden online gepubliceerd op 9 september voorafgaand aan de gedrukte editie van het American Journal of Pathology.

Lees verder


Babyslaap en borstvoeding

Proberen baby's die ís nachts wakker worden voor borstvoeding de geboorte van een broer of zus te vertragen? In een vandaag online gepubliceerd nieuw artikel in het tijdschrift Evolution, Geneeskunde en Volksgezondheid, stelt professor David Haig dat kinderen die vaak 's nachts wakker worden om borstvoeding te krijgen de hervatting van de ovulatie van de moeder uitstellen en daarmee dus de geboorte van een broer of zus voorkomen met wie ze zouden moeten concurreren.

Lees verder


Borstvoeding beladen met startproblemen voor vele eerste-keer-moeders

De meeste vrouwen in de USA die voor het eerst moeder worden starten met borstvoeding als hun kindje geboren is. Maar nieuw onderzoek toont aan dat de vrouwen die problemen of zorgpunten ondervinden bij het geven van borstvoeding ongeveer 10 keer zo vaak de borstvoeding opgeven tijdens de eerste 2 maanden.

Lees verder


Moeders hebben hulp nodig om zorgen rond borstvoeding te negeren, zegt de studie

Volgens een onderzoeker aan de Universiteit van Alberta hebben vrouwen meer steun nodig om hen te helpen de twijfels weg te nemen om langer borstvoeding te geven. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Alberta in Canada vond dat jonge moeders hun zuigelingen slechts de eerste zes maanden borstvoeding geven, zei Anna Boer, universitair hoofddocent bij het Departement van Landbouw, Voedsel en Voedingswaarde Wetenschap en het Centrum voor Gezondheidsbevordering Studies. Deze trend valt onder de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en werd bekrachtigd in 2004 door Health Canada en de Canadese Pediatrische Maatschappij.

Lees verder


Vroeg gebruik van formulevoeding helpt sommige moeders om langer borstvoeding te kunnen geven

Recent volksgezondheidsinspanningen zijn gericht op het verminderen van het geven van formulevoeding na de geboorte in het ziekenhuis. Maar in de eerste gerandomiseerde steekproef van zijn soort hebben onderzoekers van het UC San Francisco ontdekt dat het geven van kleine hoeveelheden formulevoeding in de eerste paar dagen, aan zuigelingen die af te rekenen hebben met hoge niveaus van gewichtsverlie,s de tijd dat de moeder borstvoeding kan geven aanzienlijk verlengt. "Tot nu toe hebben we niet onderzocht of het mogelijk is om baby's te identificeren die zouden kunnen profiteren van vroeg gebruik van formulevoeding. Deze studie levert het eerste bewijs dat vroege beperkte formulevoeding (early limited formula - ELF) belangrijke voordelen kan opleveren voor sommige pasgeborenen," aldus hoofdauteur Valerie Flaherman, MD, MPH, assistent-professor in de kindergeneeskunde en de epidemiologie en biostatistiek bij UCSF en pediater bij het Ziekenhuis UCSF Benioff Children's. "Op basis van onze bevindingen kunnen clinici overwegen het tijdelijk gebruik van kleine hoeveelheden formulevoeding aan te bevelen voor baby's die een significant gewichtsverlies ervaren."

Lees verder


Moedermelk vermindert het risico van sepsis (bloedvergiftiging) en verlaagt intensive care kosten bij zuigelingen

CHICAGO--Het voeden met menselijk moedermelk bij zuigelingen die een zeer laag geboortegewicht hebben,vermindert sterk het risico voor sepsis en verlaagt aanzienlijk de bijbehorende neonatale intensive care unit (NICU) kosten, aldus een studie door onderzoekers van Rush University Medical Center. De studie, gepubliceerd op 31 januari j.l. in de online versie van het tijdschrift Perinatology, (Perinatologie=zorg rondom geboorte) laat zien dat elke 10 milliliter per kilogram menselijk melk, welke een kind met een zeer-lage-geboorte gewicht ontvangt tijdens de eerste 28 dagen van zijn/haar leven, het risico van sepsis met bijna 20 procent vermindert. Een dagelijkse dosis van 25 tot 49,99 milliliter van menselijke melk per kilogram verlaagt de NICU kosten met meer dan $ 20.000, terwijl 50 milliliter per kilogram per dag, de NICU kosten met bijna $32.000 verlaagt.

Lees verder


Onderzoek werpt nieuw licht op het belang van menselijke borstvoeding bestanddeel

Urbana - Een nieuwe studie toont aan dat de moedermelk oligosachariden, of HMO, produceren korte- keten vetzuren die een gunstige microbiologische bevolking voedt bij de zuigelingdarm. Niet alleen dat, de bacteriŽle samenstelling past zich aan naarmate de baby ouder wordt en de behoeften veranderen. Ook al is HMO een belangrijk onderdeel van de moedermelk, in hogere concentratie aanwezig dan eiwit, is veel van hun acties bij het kind niet goed begrepen. Bovendien, ze zijn vrijwel afwezig bij zuigelingenvoeding. De wetenschappers wilden weten wat bij formule-gevoede baby's ontbraken. " We verwijzen naar HMO als de vezels van de moedermelk, want we hebben niet de enzymen af te breken van deze stoffen. Ze gaan over in de dikke darm waar de bacteriŽn verteren.

Lees verder


De moedermelk van Russische vrouwen bevat meer toxines dan deze van Noorse vrouwen

Russische vrouwen die in Noordwest Rusland wonen worden meer blootgesteld aan toxines dan Noorse vrouwen. Ondanks dit, spoort Anuschka Polder in haar doctoraal onderzoek Russische vrouwen aan hun babies toch borstvoeding te geven. Haar doctoraal onderzoek heeft verschillende niveau’s van metingen op environmentale toxines in kaart gebracht, respectievelijk in de moedermelk van Russische en Noorse vrouwen. Ook de toxines in de voedingsmiddelen van Rusland worden in haar studie weergegeven. In sommige plaatsen van Noordwest Rusland, ontdekte ze dat sommige toxines zoals HCB,DDT en HCH in een grotere hoeveelheid voorkwamen in moedermelk dan in Noorwegen. De bevolking van NoordWest Rusland is, door hun dieet en hun woonplaats in gebieden waar er zware industrie is, meer blootgesteld aan toxines dan de bevolking van Noorwegen.

Lees verder


Radio -  Borstvoeding, zegen of hel?

Vandaag staat PREMtime bij het Borstvoedingscongres in congrescentrum De Reehorst in Ede, waar de crŤme de la crŤme van borstvoedend Nederland aanwezig is. Maar waarom is borstvoeding anno 2010 nog nodig? Kan het niet makkelijker, kunstmatig? Prem spreekt vandaag met Myrte van Lonkhuijsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige te Assen, en Chella Verhoeven, deskundig op het gebied van donormelk.En natuurlijk laten ook de moeders van Nederland van zich horen.

Link


Nieuwe beschermende vetzuren ontdekt in moedermelk

Moeders die borstvoeding geven, verkleinen de kans dat hun kind eczeem of een allergie krijgt als zij vlees en zuivelproducten van herkauwers nuttigen.

Lees verder

Maaike


Breastfeeding cost benefit

Breastfeeding can save the lives of nearly 1,000 babies each year, as well as billions of dollars. According to a new Harvard University study, researchers analyzed 10 common childhood illnesses and what it costs to treat them. They then compared those numbers to other studies that looked at whether breastfeeding prevents those illnesses. Antibiodies in breast milk have been proven to fight infections, regulate insulin and prevent some cancers. They found breastfeeding for six months prevents 900 deaths and saves an estimated $13 billion in health care costs and potential lost wages. Nearly 50 percent of new mothers do some breastfeeding, while 12 percent follow government guidelines to exclusively breastfeed for six months.


Borstvoeding beschermt kinderen tegen maagzweer bacterie

Jonge kinderen in ontwikkelingslanden worden op een jonge leeftijd besmet met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan leiden tot ulcus maagzweren en maagkanker. Uit nieuwe bevindingen blijkt dat kinderen het eigen immuunsysteem van kinderen helpt in de strijd tegen de bacteriŽn. Bovendien blijkt borstvoeding en betere hygiŽne beschermen te bieden tegen de infectie. Volgens onderzoek van de Sahlgrenska Academy aan de Universiteit van GŲteborg, Zweden leveren de resultaten hoop op een vaccin. De studie is uitgevoerd in samenwerking tussen de Sahlgrenska Academie in GŲteborg en het Internationaal Centrum voor diarree Onderzoek in Bangladesh, een internationale onderzoeksinstituut voor gastro-intestinale infecties. Dit is de eerste keer dat onderzoekers een gedetailleerde studie doen naar kinderen die besmet zijn met bacteriŽn en een maagzweer en wanneer zij hun immuniteit ontwikkelen. Tijdens de studie zjn 250 kinderen in Bangladesh vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee jaar gevolgd.

Link

Eric van Staalduinen


Druk leven gaat ten koste van borstvoeding

Moeders stoppen vroegtijdig met het geven van borstvoeding omdat ze het 'te druk hebben'. Ze kunnen of willen borstvoeding vaak niet gedurende een langere periode combineren met hun baan en sociale leven.

Link


Borstvoeding 's ochtends meest stimulerend

De 'ochtendmelk' is even stimulerend voor een baby als een kop koffie voor een volwassene. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universidad de Extremadura in Spanje.

Link


Zuigeling meest gebaat bij borstvoeding tijdens griep

Moeders en zuigelingen zijn het meest gebaat bij borstvoeding, direct na de geboorte ťn op lange termijn. Ook als moeder zelf door de griep getroffen is en virusremmers slikt, moet ze doorgaan met borstvoeding. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde richtlijnen van de NVL, de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) op www.nvlborstvoeding.nl. Bij de geboorte wordt direct huid-op-huid contact geadviseerd en ook om moeder en kind vooral niet te scheiden. Ook als de moeder ziek is, wordt borstvoeding blijvend aangeraden; de baby krijgt zo alle benodigde antistoffen. Verder adviseert de NVL hygiŽnische maatregelen zoals regelmatig handen wassen en een fopspeen niet door volwassenen in de mond te laten nemen. Voor overige adviezen tijdens het geven van borstvoeding wordt verwezen naar de website van de NVL. Baby's en moeders zijn al blootgesteld aan het virus voordat griepverschijnselen zich uiten. Moeder en kind scheiden nadat de moeder griep heeft zal daarom niet preventief werken. De overdracht van influenza-virussen via de moedermelk is niet aangetoond. Zodra de moeder in contact komt met het virus worden, net als bij alle andere infecties, via de moedermelk afweerstoffen in hoge concentraties afgegeven aan de zuigeling. Baby's die geen moedermelk krijgen zijn vatbaarder voor infecties. In tegenstelling tot kunstvoeding biedt moedermelk direct natuurlijke bescherming tegen infecties. CommerciŽle organisaties ondermijnen het belang van borstvoeding door de promotie van kunstvoeding. "We dringen erop aan dat alle gezondheidsinstellingen en families borstvoeding stimuleren en beschermen tijdens deze en andere tijden van onverwachte gebeurtenissen" zegt Angela Smith, directeur van de International Lactation Consultant Association (ILCA) in Amerika. "Moeders hebben accurate informatie nodig en steun om hun baby de beste bescherming te bieden die er is: moedermelk." Een zwangere vrouw heeft niet meer kans om griep te krijgen, maar mogelijk wel meer kans op complicaties. Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen een ernstiger verloop van het H1N1 griepvirus hebben. Bij griepverschijnselen wordt aangeraden direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Bij de eerste verschijnselen van griep kan worden overwogen te starten met virusremmers. Minimaal 6 maanden borstvoeding biedt aantoonbaar levenslang een gezonder kind. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, minder kans op eierstok- en borstkanker hebben, minder bloedverlies na de bevalling en daardoor een sneller herstel van het lichaam. Borstvoeding is milieuvriendelijk en scheelt ook aanzienlijk in de portemonnee.


AICR Reminds Mothers Of Additional Breastfeeding Benefit - Cancer Protection

the American Institute for Cancer Research (AICR) urges new mothers to consider one more benefit to breastfeeding their babies: added cancer protection for mother and child.

Lees verder


Additional Breastfeeding Benefit - Cancer Protection

The evidence examined by AICR’s international panel of experts showed, convincingly, that breastfeeding protects women against both pre- and postmenopausal breast cancer. The research also finds that breastfeeding probably decreases the likelihood that a child will be overweight (at least during the early years of childhood). Protection from weight gain is of particular importance, as childhood overweight tends to continue into adulthood, where excess body fat is closely linked to cancer development. According to experts, hormonal changes in a woman’s body and physical changes in breast tissue cells are likely responsible for the added protection seen in mothers. Infants’ benefits are gained from the chemical composition of breast milk as well as the promotion of self-regulated feeding that is a natural part of the breastfeeding process.

Lees verder


What You Should Know About Breastfeeding

Hormonal changes associated with breastfeeding delay the return of a new mother’s menstrual periods when she is breastfeeding . Delayed menstruation reduces a woman’s lifetime exposure to hormones like estrogen, which is linked to breast cancer risk . According to researchers, this may be one of the main reasons that breastfeeding protects women.

Lees verder


Perfumed mother's milk

A new study reveals that women who use a lot of perfume during pregnancy have high amounts of the synthetic musk HHCB in their milk. Levels of the musk AHTN are elevated in the milk of women who use perfumed laundry detergent.

Lees verder


Codeine not safe for all breastfeeding moms and their babies

Using pain treatments which contain codeine may be risky for some breastfeeding mothers, according to researchers at The University of Western Ontario, and the Hospital for Sick Children (SickKids) in Toronto. Lead author Dr. Gideon Koren published research in the journal, Clinical Pharmacology & Therapeutics which suggests that the codeine used in some pain relief drugs can actually have harmful and even fatal results for infants when ingested by some breastfeeding mothers. "With nearly half of all infants in North America being delivered by caesarean section or after episiotomy, there is clearly a requirement for pain relief for mothers," says Koren. "However, our study confirms that codeine as a treatment for pain may be unsuitable and cannot be considered safe for all breastfed infants." Koren holds the Ivey Chair in Molecular Toxicology at the Schulich School of Medicine & Dentistry at The University of Western Ontario, and is a professor of pediatrics at both Western and the University of Toronto. He is also a senior scientist in the Child Health Evaluative Sciences program at SickKids Research Institute, and director of The Motherisk Program. Codeine is commonly used for pain relief and is recommended by the American Academy of Pediatrics as being compatible with breastfeeding. Following numerous reports through the Motherisk counseling service and the tragic death of an infant who died from an overdose of morphine acquired from breast milk, Koren and his team, located at SickKids and The University of Western Ontario, investigated these negative reactions.

Lees verder


Oral Administration of Lactobacillus from Breast Milk May Treat Common Infection in Lactating Mothers

Oral administration of lactobacillus strains found in breast milk may provide an alternative method to antibiotics for effectively treating mastitis, a common infection that occurs in lactating mothers say researchers from Spain. They report their findings in the August 2008 issue of the journal Applied and Environmental Microbiology. Mastitis, inflammation of one or more lobules of the mammary gland, occurs in anywhere from 3 to 33% of lactating mothers and of those incidences 75 to 95% are diagnosed within the first twelve weeks postpartum. While Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis are considered to be the main infectious agents associated with mastitis, increased multi-drug resistance to antibiotics are making such infections difficult to treat, therefore prompting researchers to explore alternative treatment options. In prior studies researchers collected lactobacillus strains from the breast milk of healthy mothers and found the probiotic potential of Lactobacillus gasseri and Lactobacillus salivarious to be comparable to strains currently used in commercial probiotic products. Here the researchers randomly divided twenty women diagnosed with staphylococcal mastitis into two groups, a probiotic group and a control. The probiotic group received the same daily dosage of L. salivarius and L. gasseri for four weeks, both of which were originally isolated from breast milk. Results showed that on day zero staphylococcal counts in both groups were similar. At day fourteen women in the probiotic group were displaying no clinical signs of mastitis, but infection in the control group persisted. Finally, on day thirty the staphylococcal count was lower in the probiotic group and L. salivarius and L. gasseri were detected in milk samples from six of the ten women.

Lees verder


New study finds hospital practices strongly impact breastfeeding rates

Hospital practices, such as supplementing newborns with formula or water or giving them pacifiers, significantly reduce the chances that mothers who intend to exclusively breastfeed will achieve that intention, according to a new study led by a Boston University School of Public Health researcher. In a study which appears online March 19 in the American Journal of Public Health, a research team led by Eugene Declercq, PhD, professor of Maternal and Child Health, found a significant drop-off between the numbers of mothers who intend to exclusively breastfeed, and those who fulfill that intention one week after giving birth. Among first-time mothers, 70 percent reported an intention to exclusively breastfeed, but only 50 percent achieved that goal at one week. The study found that hospital practices were strongly related to those outcomes. Specifically, the practice of hospital staff providing formula or water to supplement breastfeeding was significantly related to the failure to achieve exclusive breastfeeding. Mothers whose infants were not offered supplementation were far more likely to achieve their intention to breastfeed – 4.4 times more likely among primiparas (first-time mothers), and 8.8 times more likely among multiparas. Other hospital practices also influenced outcomes. First-time mothers who delivered in hospitals that practiced at least six out of seven recommended steps to encourage breastfeeding -- such as helping mothers get started and not giving babies pacifiers – were six times more likely to fulfill their intention to exclusively breastfeed than mothers who reported experiencing one or none of these practices. "Very often, research studies yield conclusions that don't translate easily into changes in practice or policy," Declercq said. "In this case, the message is loud and clear – hospital practices can make a difference in early breastfeeding success and in particular, every effort should be made to avoid supplementation of healthy babies of mothers who intended to exclusively breastfeed."

Lees verder


'Superbug' breast infections controllable in nursing mothers, researchers find

Many nursing mothers who have been hospitalized for breast abscesses are afflicted with the “superbug” methicillin-resistant Staphylococcus aureus, or MRSA, but according to new research by UT Southwestern Medical Center physicians, conservative treatment can deal with the problem. The study focused on hospitalized women with mastitis, and showed that MRSA was much more likely to be found in those who had both mastitis (an inflammation of the milk glands) and abscesses (pockets of infection). “The take-home message is that a patient with mastitis does not necessarily need an antibiotic against MRSA,” said Dr. George Wendel, professor of obstetrics and gynecology and senior author of the study, which appears in the September issue of the journal Obstetrics and Gynecology. “She will improve with a less specific antibiotic as long as she also empties her breasts, either through feeding or pumping, and if there’s an abscess, gets it treated.” The study also showed that if a nursing mother has an abscess, she does not immediately need antibiotics against MRSA, but can be switched to them if tests reveal she has MRSA.

Lees verder


Study suggests rethink on breastmilk and allergies

A new University of Melbourne study has found that exclusive breastfeeding of babies with a family history of allergies increases their risk of developing asthma, eczema or food allergies in the long term.

Lees verder


Hospitals provide formula sample packs while medical organizations encourage breastfeeding

A majority of US hospitals on the East coast distribute formula sample packs to new mothers, contrary to recommendations from most major medical organizations concerned about the potential for distributing these packs to reduce breastfeeding rates, according to a report in the September issue of Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, one of the JAMA/Archives journals. However, the practice is changing significantly.

Lees verder


Americans' Attitudes Toward Breastfeeding Are Making Our Kids Sick

A nameless woman at a mall was somehow the one to find the insult that I could not toss onto the neat pile of words that would never hurt me. It did hurt. And, these attitudes toward breastfeeding are making our children sick, especially African-American children, who are the least likely to get the benefit of mothers' milk.

Lees verder


Lower Breast Cancer Risk for Women Who Were Breastfed as Children

Women who were breastfed as infants have a lower risk of breast cancer as adults, according to a new study conducted by researchers from the University of Wisconsin at Madison and published in the journal Epidemiology.

Lees verder


Breastfeeding duration and weaning diet may shape child's body composition

Variations in both milk feeding and in the weaning diet are linked to differences in growth and development, and they have independent influences on body composition in early childhood, according to a new study accepted for publication in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). Previous studies suggest that the early environment may be a significant factor in childhood obesity. This study used dual x-ray absorptiometry to make direct measures of body composition in children at four years of age whose diets had been assessed when they were infants. The findings showed that children who had been breastfed longer had a lower fat mass which could not be explained by differences in family background or the child's height. "Most studies linking infant feeding to later body composition focus on differences in milk feeding, but our study also considered the influence of the weaning diet," said Dr. Si‚n Robinson, PhD, of the MRC Epidemiology Resource Centre, University of Southampton in the United Kingdom and lead author of the study. "We found that, independent of the duration of breastfeeding, children with higher quality weaning diets including fruits, vegetables, and home-prepared foods had a greater lean mass at four years of age."

Lees verder


Drinking, Breastfeeding Mothers

Ethanol from alcoholic drinks can move quickly into breast milk from the mother's bloodstream within an hour of ingestion.

Lees verder


Unlocking the secrets of breast milk

Researchers are reporting that new insights into the composition of human breast milk may lead to new ways to prevent and treat stomach illnesses and other diseases in babies and adults. An article on the topic is scheduled for the Sept. 29 issue of Chemical & Engineering News, ACS' weekly newsmagazine. In the C&EN cover story, Associate Editor Jyllian Kemsley notes that human breast milk is a complex fluid composed of several key components, including lactose, a sugar that provides energy for the infant, and lipids, which are thought to provide healthy fats to infants. But scientists are just now beginning to understand the composition and function of many of the components of human breast milk. Researchers have found, for example, that certain sugars in breast milk could be developed into treatments that help fight necrotizing enterocolitis (NEC), a potentially deadly disease that affects about 10 percent of premature infants. Some types of sugars in breast milk appear to prevent bacterial infections, including those that cause severe diarrhea, the article notes. A better understanding of the chemistry and function of breast milk can also lead to the design of more nutritious infant formulas and cow's milk products, the article suggests. "[Breast milk] is a remarkable fluid," remarked one researcher. "It's extremely embarrassing how little we still know about it."

Lees verder


Breast feeding protects babies from stomach damage, study finds

Newborn babies which are breast fed are better protected against damage to their stomachs than those given formula milk, new research suggests.

Lees verder


Nicotine in breast milk disrupts infants' sleep patterns

A study from the Monell Chemical Senses Center reports that nicotine in the breast milk of lactating mothers who smoke cigarettes disrupts their infants' sleep patterns. The findings raise new questions regarding whether nicotine exposure through breast milk affects infant development.

Lees verder


Fast-food diet cancels out benefits of breastfeeding in preventing asthma

Many studies have shown that breastfeeding appears to reduce the chance of children developing asthma. But a newly published study led by a University of Alberta professor has found that eating fast food more than once or twice a week negated the beneficial effects that breastfeeding has in protecting children from the respiratory disease. The article appears online in the international journal Clinical and Experimental Allergy based in London, England. A number of different findings led the researchers to their conclusion – showing links between fast food and asthma, breastfeeding and asthma, and all three together. "Like other studies, we found that fast-food consumption was associated with asthma," said the senior author, Dr. Anita Kozyrskyj (pronounced koh-ZUHR-skee), an associate professor in the Department of Pediatrics in the U of A's Faculty of Medicine & Dentistry. The research confirmed the findings of many other studies about the benefits of breastfeeding in relation to asthma. Kozyrskyj et al. found that breastfeeding for too short a time was linked to a higher risk of asthma, or conversely that children exclusively breastfed 12 weeks or longer as infants had a lower risk. "But this beneficial effect was only seen in children who did not consume fast food, or only occasionally had fast food," she added.

Lees verder


Contaminants in Human Milk - Weighing the Risks against the Benefits of Breastfeeding

Throughout human history, breastfeeding has been the primary means of feeding infants. Human milk not only provides nutrients but also supports the still-developing host defense system of the infant with a number of crucial immunoregulatory and anti-inflammatory agents. Despite these and other benefits of human milk, published reports of toxicants such as persistent organic pollutants and metals in human milk have caused mothers and health professionals to question the safety of breastfeeding. The research to date indicates that, despite the health risks posed by these contaminants, breastfeeding nearly always remains the optimal choice for infant feeding. Mothers in conflict and disaster situations also are advised to continue breastfeeding rather than use commercial infant formula, because it is easier to meet the nutritional needs of mothers than those of her nonbreastfed infant.

Lees verder


Moms who breastfeed less likely to develop heart attacks or strokes

The longer women breastfeed, the lower their risk of heart attacks, strokes and cardiovascular disease, report University of Pittsburgh researchers in a study published in the May issue of Obstetrics & Gynecology. "Heart disease is the leading cause of death for women, so it's vitally important for us to know what we can do to protect ourselves," said Eleanor Bimla Schwarz, M.D., M.S., assistant professor of medicine, epidemiology, and obstetrics, gynecology and reproductive sciences at the University of Pittsburgh. "We have known for years that breastfeeding is important for babies' health; we now know that it is important for mothers' health as well." According to the study, postmenopausal women who breastfed for at least one month had lower rates of diabetes, high blood pressure and high cholesterol, all known to cause heart disease. Women who had breastfed their babies for more than a year were 10 percent less likely to have had a heart attack, stroke, or developed heart disease than women who had never breastfed. Dr. Schwarz and colleagues found that the benefits from breastfeeding were long-term ? an average of 35 years had passed since women enrolled in the study had last breastfed an infant. "The longer a mother nurses her baby, the better for both of them," Dr. Schwarz pointed out. "Our study provides another good reason for workplace policies to encourage women to breastfeed their infants." The findings are based on 139,681 postmenopausal women enrolled in the Women's Health Initiative study of chronic disease, initiated in 1994.

Lees verder


Study sheds new light on why breast-fed babies grow more slowly

Breast-fed babies grow more slowly than formula-fed babies, which is why new growth charts, based solely on the growth patterns of breast fed babies, are being introduced in the UK in May. This slower pattern of growth in the first year of life is possibly one reason why breast-fed babies are less likely to become overweight children later on. A study published on-line today (24 April 2009) in the American Journal of Clinical Nutrition has found evidence that the lower protein content of breast milk compared to formula milk explains the slower growth rates seen in breast fed infants. The study was a multi-centre intervention trial in 5 European countries, co-ordinated by Professor Berthold Koletzko from the University of Munich, Germany. Over 1000 infants were randomised to receive infant and follow-on formulas with lower or higher protein content for their first year and were then followed up for 2 years. A group of breast fed infants were also followed up for comparison.

Lees verder


Breastfed babies are less likely to become fat children

Andalucia has one of the highest rates of childhood obesity in Spain according to the Action Plan to address childhood obesity in that region (Plan Integral de Obesidad Infantil de Andalucia 2007-2012 [1]). Only children from The Canary Islands, Cantabria and Murcia are fatter. Other data show that in Andalucia the prevalence of overweight and obesity combined is 32% in boys and 31% in girls: however it is much higher among younger children than older children and reaches 40% and 45% respectively in boys and girls aged 6-9 years. This suggests there will be an even greater problem in the future. Recent research on whether the way babies are fed influences their risk of becoming overweight children was presented at an International Symposium on Early Nutrition Programming in Granada, Andalucia on 23rd April 2008. Professor Berthold Koletzko has shown that the diets of babies and infants can affect the likelihood that they will put on weight later in childhood. Breast fed babies are less likely than formula fed babies to become overweight children. Now, evidence from the first intervention trial of infant feeding and later obesity, the EU Childhood Obesity programme, has shown that using a lower protein content infant formula produced growth rates which were closer to those of breastfed babies. “The first results of the EU Childhood Obesity Programme emphasise the importance of promotion of and support for breastfeeding, together with the development of the right composition of infant formula, and support for the choice of appropriate complementary food,” said Project Co-ordinator Professor Koletzko (Munich) This study was carried out in five European countries, including Spain. Professor Ricardo Closa, from University Rovira i Virgili, Reus, co-ordinator of the Spanish arm of the study, said “We hope that the results of this study will persuade more women in Andalucia to breastfeed their babies for longer. Breastfeeding gets babies off to the best possible start and can also reduce their chances of becoming overweight in childhood.”About 80% of Spanish women start breastfeeding their babies but this soon drops to 42% by 3 months and only 24% are still being breastfed at all by 6 months. In Andalucia however, only 6% of babies are still receiving any breast milk at 6 months.

Lees verder


Mother's milk a gift that keeps on giving

Medical research shows that mothers' milk satisfies babies' nutritional needs far better than any manufactured infant formula. It also protects babies against many common infectious diseases and certain inflammatory diseases, and probably helps lower the risk of a child later developing diabetes, lymphoma and some types of leukemia. These conclusions appear in a major new review of the medical literature published this month entitled "Benefits and Risks of Breastfeeding."

Lees verder


Breast milk less toxic study

Levels of PCBs and other toxic substances that babies consume via breast milk have declined considerably since the middle of the 1990s, a new Swedish study has shown.

Lees verder


Breastfeeding associated with a reduced risk of relapse in women with multiple sclerosis

Women with multiple sclerosis who breastfeed exclusively for at least two months appear less likely to experience a relapse within a year after their baby's birth, according to a report posted online today that will appear in the August print issue of Archives of Neurology, one of the JAMA/Archives journals. "Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory disease of the central nervous system that predominantly affects women in their childbearing years," the authors write as background information in the article. "It is well known that women with MS have fewer relapses during pregnancy and a high risk of relapse in the postpartum period." Medications used to treat MS by modifying the immune system—including interferon beta and natalizumab—are not recommended for use during pregnancy or breastfeeding. Therefore, women with MS who give birth must choose between nursing and resuming MS treatment. Annette Langer-Gould, M.D., Ph.D., then of Stanford University School of Medicine, Stanford, Calif., and now of Kaiser Permanente Southern California, Pasadena, and colleagues studied 32 pregnant women with MS and 29 pregnant women without MS who were the same age. The participants were interviewed about clinical, menstrual and breastfeeding history during each trimester and again two, four, six, nine and 12 months after they gave birth. In addition, neurological examination findings were collected from the physicians of women with MS. More healthy women than women with MS breastfed (96 percent vs. 69 percent), and among those who did breastfeed, women with MS were more likely to begin daily formula feedings within two months after birth (30 percent compared with 18 percent). "Of the 52 percent of women with MS who did not breastfeed or began regular supplemental feedings within two months postpartum [15 women], 87 percent [13 women] had a postpartum relapse, compared with 36 percent [five women] of the women with MS who breastfed exclusively for at least two months postpartum [14 women]," the authors write. "Women with MS and healthy women who breastfed exclusively had significantly prolonged lactational amenorrhea [absence of menstruation], which was associated with a decreased risk of relapse in women with MS."

Lees verder


Stem Cells Discovered in Human Breast Milk

The latest indicator that there is more to breast milk than providing food for a baby's physical needs came recently when Dr. Mark Cregan, a molecular biologist with The University of Western Australia, discovered stem cells in breast milk. Not only is this a very exciting revelation, but Dr. Cregan is very hopeful that this is the first of many discoveries in the potency of breast milk.

Lees verder


Dioxins in Food Chain Linked to Breastfeeding Ills

Exposure to dioxins during pregnancy harms the cells in rapidly-changing breast tissue, which may explain why some women have trouble breastfeeding or don’t produce enough milk, according to a University of Rochester Medical Center study. Researchers believe their findings, although only demonstrated in mice at this point, begin to address an area of health that impacts millions of women but has received little attention in the laboratory, said corresponding author B. Paige Lawrence, Ph.D., associate professor of Environmental Medicine and of Microbiology and Immunology at URMC. “Estimates are that three to six million mothers worldwide are either unable to initiate breastfeeding or are unable to produce enough milk to nourish their infants,” Lawrence said. “But the cause of this problem is unclear, though it has been suggested that environmental contaminants might play a role. We showed definitively that a known and abundant pollutant has an adverse effect on the way mammary glands develop during pregnancy.” Dioxins are generated mostly by the incineration of municipal and medical waste, especially certain plastics. Most people are exposed through diet. Dioxins get into the food supply when air emissions settle on farm fields and where livestock graze. Fish also ingest dioxins and related pollutants from contaminated waters. When humans take in dioxin – most often through meat, dairy products, fish and shellfish – the toxin settles in fatty tissues; natural elimination takes place very slowly. The typical human exposure is a daily low dose, which has been linked to possible impairment of the immune system and developing organs.

Lees verder


Can Breastfeeding Reduce Multiple Sclerosis Relapses?

Women who have multiple sclerosis may reduce their risk of relapses after pregnancy if they breastfeed their babies, according to a study released today that will be presented at the American Academy of Neurology’s 61st Annual Meeting in Seattle, April 25 to May 2, 2009. For the study, researchers followed 32 pregnant women with MS and 29 pregnant women without MS during each trimester and up to a year after they gave birth. The women were interviewed about their breastfeeding and menstrual period history. A total of 52 percent of the women with MS did not breastfeed or began supplemental formula feedings within two months of giving birth. Of those, 87 percent had a relapse after pregnancy compared to 36 percent of women with MS who breastfed exclusively for at least two months after pregnancy.

Lees verder


Breastfeeding boost IQ in infants with 'helpful' genetic variant

Breastfeeding boost IQ in infants with 'helpful' genetic variantBreastfeeding boosts IQ in infants who have a genetic variant that enhances their metabolism of breast milk.

Lees verder


Chemical Concentrations Do Not Decrease During Lactation

A study published 15 June 2009 ahead of print in the peer-reviewed journal Environmental Health Perspectives (EHP) suggests that lipid-adjusted concentrations of polybrominated diphenyl ethers, polychlorinated biphenyls, polychlorinated dibenzo-p-dioxins and furans and organochlorine pesticides in women’s blood serum and milk do not decrease during lactation as previously thought. This new insight should improve researchers’ ability to assess infant exposures to environmental chemicals via breastfeeding. This new finding also challenges the idea that early milk should be pumped and discarded as a means of reducing infant exposure to persistent organic pollutants, which can accumulate in a mother’s fat stores over her lifetime and be mobilized during lactation. First author Judy S. LaKind and colleagues found that partitioning of chemicals between serum and human milk was complex and related to chemical class. The authors suggest that the milk/serum ratios determined by this research be used to evaluate infant exposure if only serum data are available. They also recommend that additional studies that include a larger cohort be conducted to confirm these results. “This is the first study to provide data based on simultaneous sampling of breast milk and blood at separate times during lactation,” wrote the authors.

Lees verder


Chemical Stops Breasts from Growing Bigger

Dioxin pollution may explain why as many as 6 million women can't breast-feed their babies. Learn how to avoid dioxins in your diet.

Lees verder


Study Links Breastfeeding to Better Academic Performance

Breastfeeding leads to better academic achievement in high school and an increased likelihood of attending college, according to a new study by American University professor Joseph Sabia and University of Colorado Denver professor Daniel Rees. The study, published June 11 in the Journal of Human Capital, looked at the academic achievement of siblings—one of whom was breastfed as an infant and one of whom was not—and discovered that an additional month of breastfeeding was associated with an increase in high school GPA of 0.019 points and an increase in the probability of college attendance of 0.014. According to the study, which used data from the National Longitudinal Study of Adolescent Health, more than one half of the estimated effect of being breastfed on high school grades and approximately one-fifth of the estimated effect on college attendance can be linked to improvements in cognitive ability and health. “The results of our study suggest that the cognitive and health benefits of breastfeeding may lead to important long-run educational benefits for children,” said Sabia, a professor of public policy in AU’s School of Public Affairs whose research focuses on health economics. “But this is just a start. Much work remains to be done to establish a definitive causal link.”

Lees verder


borstvoeding
Eating fish while pregnant, longer breastfeeding, lead to better infant development

Both higher fish consumption and longer breastfeeding are linked to better physical and cognitive development in infants, according to a study of mothers and infants from Denmark. Maternal fish consumption and longer breastfeeding were independently beneficial. "These results, together with findings from other studies of women in the U.S. and the United Kingdom, provide additional evidence that moderate maternal fish intake during pregnancy does not harm child development and may on balance be beneficial," said Assistant Professor Emily Oken, lead author of the study. The study, which appeared in the September issue of the American Journal of Clinical Nutrition, was conducted by researchers from the Department of Ambulatory Care and Prevention of Harvard Medical School and Harvard Pilgrim Health Care and the Maternal Nutrition Group from the Department of Epidemiology at Statens Serum Institut in Copenhagen, Denmark. These findings provide further evidence that the omega-3 fatty acids found in fish and compounds in breast milk are beneficial to infant development. The study team looked at 25,446 children born to mothers participating in the Danish Birth Cohort, a study that includes pregnant women enrolled from 1997-2002. Mothers were interviewed about child development markers at 6 and 18 months postpartum and asked about their breastfeeding at 6 months postpartum. Prenatal diet, including amounts and types of fish consumed weekly, was assessed by a detailed food frequency questionnaire administered when they were six months pregnant. During the interviews mothers were asked about specific physical and cognitive developmental milestones such as whether the child at six months could hold up his/her head, sit with a straight back, sit unsupported, respond to sound or voices, imitate sounds, or crawl. At 18 months, they were asked about more advanced milestones such as whether the child could climb stairs, remove his/her socks, drink from a cup, write or draw, use word-like sounds and put words together, and whether they could walk unassisted. The children whose mothers ate the most fish during pregnancy were more likely to have better motor and cognitive skills. For example, among mothers who ate the least fish, 5.7% of their children had the lowest developmental scores at 18 months, compared with only 3.7% of children whose mothers had the highest fish intake. Compared with women who ate the least fish, women with the highest fish intake (about 60 grams - 2 ounces - per day on average) had children 25% more likely to have higher developmental scores at 6 months and almost 30% more likely to have higher scores at 18 months. Longer duration of breastfeeding was also associated with better infant development, especially at 18 months. Breastmilk also contains omega-3 fatty acids. The benefit of fish consumption was similar among infants breastfed for shorter or longer durations.

Lees verder


borstvoeding
Study Finds No Association Between Breastfeeding and Early Childhood Caries

Breastfeeding, especially for prolonged periods, has often been suggested as a potential risk factor for early childhood caries (ECC), despite a lack of supporting evidence for the claim. But a new study in the October 2007 Pediatrics should help to reassure nursing and expectant mothers, as well as pediatric dentists, since it found that neither breastfeeding nor its duration is associated with increased risk of early childhood caries. Rather, the study identified poverty, Mexican-American ethnic status, and maternal prenatal smoking as independent risk factors for ECC among young children.

Lees verder


borstvoeding
Temple researchers look for behavioral link between breastfeeding and lower risk of obesity

Breastfeeding has a number of positive health benefits for baby: it can prevent ear infections and allergies, and lowers the risk of developing respiratory problems. It can also help prevent against obesity later in life, but the reason for this still isn't known. In an effort to find this link, Katherine F. Isselmann, M.P.H., a doctoral candidate in Temple's department of public health, has been comparing the feeding habits of mothers who breastfed their babies and mothers who bottle fed their babies, and has also examined the eating habits of their pre-school aged children. In preliminary research presented at this year's American Public Health Association annual meeting on Oct. 28, Isselmann and faculty members in the department of public health at the College of Health Professions surveyed more than 120 mothers on whether they had breastfed or bottle-fed their babies, using either pumped breast milk or formula. They found breastfed children could more easily determine when they were full. Children who were bottle-fed with pumped breast milk were less likely to respond to the feeling of being full by the time they were preschool-aged. Also, children who had a lower response to fullness had a higher body mass index (BMI). According to Isselmann, these results suggest a behavioral link between breastfeeding and obesity prevention, in that children who are breastfed grow to have more positive eating behaviors, which could help prevent obesity later in life.

Lees verder


Breastfed babies breathe better, except when mom has asthma

When it comes to feeding babies, the old adage "breast is best" certainly holds true, with breastfed babies having less diarrhea and fewer ear infections and incidents of wheezing in early life. However, the positive effects of infant feeding on lung function may not hold true for children of asthmatic mothers.

Lees verder


Breastfeeding babies offers them long-term heart-health benefits

Breastfed babies are less likely to have certain cardiovascular disease risk factors in adulthood than their bottle-fed counterparts, researchers reported at the American Heart Association's Scientific Sessions 2007.

Lees verder


Breastfeeding reduces risk of breast cancer

Breastfeeding is a way to reduce the risk of breast cancer, even if women first become mothers at a relatively old age, according to a new American-European meta-analysis of clinical studies disclosed at a Israel Cancer Association (ICA) workshop.

Lees verder


Benefits of breastfeeding outweigh risk of infant exposure to environmental chemicals in breastmilk

A study comparing breastfed and formula fed infants across time showed that the known beneficial effects of breastfeeding are greater than the potential risks associated with infant exposure to chemicals such as dioxins that may be present in breastmilk, according to a report published in the Dec. issue of Breastfeeding Medicine, a peer-reviewed journal published by Mary Ann Liebert, Inc. and the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine.

Lees verder


Could infant formulas be a risk factor for SIDS?

Many epidemiologic studies have associated use of infant formulas with increased risk of sudden infant death syndrome (SIDS). A review study found those who were formula-fed were 2.11 times more likely to suffer SIDS than those who were breastfed.

Lees verder


Why Breastfeeding in the First Hour of Life is Important

Breastfeeding in the first hour, according to a study published in the journal Pediatrics, could save 41 percent of newborns who would otherwise die in their first month of life.

Lees verder


Hospital practices affect long-term breastfeeding success

A new study in Birth: Issues in Perinatal Care suggests that implementing five breastfeeding-friendly practices in hospitals following birth can significantly improve long-term breastfeeding success. Nearly two-thirds of mothers who engaged in all five supportive practices were still breastfeeding four months after going home.

Lees verder


Suckling infants trigger surges of trust hormone in mothers' brains

Researchers from the University of Warwick, in collaboration with other universities and institutes in Edinburgh, France and Italy, have for the first time been able to show exactly how, when a baby suckles at a mother's breast, it starts a chain of events that leads to surges of the "trust" hormone oxytocin being released in their mothers' brains. The study, published on 18th July in the journal PLoS Computational Biology, focuses on the role of oxytocin, a very important hormone recently found be involved in the enhancement of "trust" and love in humans and animals. Oxytocin has long been known to be the trigger that, when released into the blood, causes milk to be let down from the mammary gland. When oxytocin is released within the brain, it also helps to strengthen the bond between mother and child, but to have these effects, a very large amount must be released abruptly to cause a wave of the hormone that can spread through the brain. What was not known before this study is exactly how the few thousand neurones, which are specialized to release oxytocin, are marshalled together to produce a sufficiently intense burst of activity to do all of that. In fact, even when a child is not suckling these neurons are continually producing oxytocin but in small amounts and in a much more uncoordinated way. Previous studies on individual neurons have found no obvious way of modifying their behaviour to get the coordinated response needed to produce the large, regular pulses of oxytocin that are needed. Now this University of Warwick led team of experimental neuroscientists and theoreticians have found a likely answer. The neuroscientists have found that in response to suckling the neurons start releasing oxytocin from their "dendrites" as well as from their nerve endings - this was unexpected because dendrites are usually thought as the part of a neurone which receive, rather than transmit information.

Lees verder


Breastfeeding Best for Mothers as Well as Infants

MYTH 2 - Infant formula is more nutritious. This is absolutely not true. There are at least 400 nutrients in breast milk that are not found in formula. Of course, the healthier that a new mom eats, the healthier her breast milk will be.

Lees verder


Foods high in conjugated linoleic acids can enrich breast milk

Eating special cookies enriched with conjugated linoleic acid can increase the level of these potentially healthful fatty acids in breast milk, reports a recent study in the journal Nutrition Research.

Lees verder


Breastfeeding mice shed new light

French scientists studying lactating mice say they can add an important piece of evidence to a charged debate as to whether breastfeeding helps protect a child against asthma.

Lees verder


Lab-made imitation breast milk puts infants at risk, study shows

A new study shows that efforts to imitate human breast milk in the laboratory by fortifying infant formula with oils from algae and fungus are a marketing gimmick that puts infants at risk.

Lees verder


Replacing Mother — Imitating Human Breast Milk in the Laboratory

The lack of labeling of infant formula with DHA- and ARA-containing oils does not adequately protect the health and well being of infants who experience adverse reactions, such as diarrhea, bloating, vomiting, and gastrointestinal distress from the consumption of formula with DHA and ARA oils. Currently, no labeling or warning is required, and formula manufacturers are not voluntarily warning parents of the possibility of adverse reactions. Parents are unaware that the simple switch to a non-DHA/ARA-supplemented formula may relieve their infant’s pain and suffering from adverse reactions to Martek’s DHASCO and ARASCO. Taking the action urged by Cornucopia and NABA would alert parents and caregivers of formula-fed infants to the possibility of adverse reactions caused by algal DHA and fungal ARA, providing them with knowledge that may help them end their infants’ pain and distress. Cornucopia and NABA request that the FDA determine whether such a warning label is warranted. We especially urge the FDA to undergo an investigation of the adequacy and results of post-market surveillance by formula manufacturers. If deemed necessary, the FDA should revise its existing regulations to require a label notice alerting parents to the possibility of adverse reactions.

Lees verder


New evidence on benefits of breast feeding

Researchers in Switzerland and Australia are reporting identification of proteins in human breast-milk — not present in cow's milk — that may fight disease by helping remove bacteria, viruses and other dangerous pathogen's from an infant's gastrointestinal tract. Their study is scheduled for the September 5 issue of ACS' Journal of Proteome Research, a monthly publication. Niclas Karlsson and colleagues point out that researchers have known for years that breast milk appears to provide a variety of health benefits, including lower rates of diarrhea, rashes, allergies, and other medical problems in comparison to babies fed with cow's milk. However, the biological reasons behind this association remain unclear. To find out, the scientists collected human and cow's milk samples and analyzed their content of milk fat. They found that fat particles in human milk are coated with particular variants of two sugar-based proteins, called MUC-1 and MUC-4. Previous studies by others have shown that these proteins can block certain receptors in the GI tract that are the main attachment sites for E. coli, Helicobacter pylori and other disease-causing microbes, thereby preventing infection. By contrast, since cow's milk lacks these protein variants, it may not offer the same disease protection, the researchers say.

Lees verder


Effect of infant feeding on maternal body composition

Our results provide further evidence that exclusive breastfeeding promotes greater weight loss than mixed feeding among mothers even in the early postpartum period. This suggests that there is the need to encourage mothers to exclusively breastfeed as a means of overweight and obesity prevention.

Lees verder


Breast-Feeding Seems to Protect Against Some Allergies

Atopic disease -- which includes eczema, asthma and food allergies -- may be delayed or even prevented in high-risk infants if they are exclusively breast-fed for at least four months or fed infant formula without cow milk protein.

Lees verder


 

 

 


View My Stats