Nieuws Biologische voeding


balk2.jpg (42734 bytes)

 

Biologische voeding


Nieuw rapport over gezondheidsvoordelen biologische voeding

In een rapport dat is opgesteld voor het Europese Parlement, met medewerking van hoogleraar Philippe Grandjean van Harvard Chan School of Public Health als medeauteur, worden de gezondheidsvoordelen van biologische voeding en landbouw beschreven. Waarom gaf het Europese Parlement opdracht tot dit rapport en wat was de belangrijkste uitkomst?

Lees verder


Gezocht : voedingswaarde biologisch gekweekte producten

Ik ben Johan deblaere, wonende te Torhout (België) en spreker voor oa Velt en nog tal van organisaties. Ik ben bezig een presentatie aan het klaarstomen over bio-voeding. Ik ben op zoek naar artikels over onderzoeksresultaten over het verschil in voedingswaarde tussen bio-gekweekte producten en klassiek landbouwproducten.

Lees verder


Bodemleven profiteert van minder ploegen in de biologische landbouw

Uit nieuw Zwitsers onderzoek* blijkt dat zowel de biodiversiteit als de werkzaamheid van bepaalde bodemorganismen groter is in bodems met biologische teeltmethoden, waar vergeleken met conventionele methoden minder verstorende bodembewerkingen worden toegepast. De belangrijkste organismen in de bodem zijn de mycorrhiza: een symbiose tussen schimmeldraden en plantenwortels die de planten helpt bij hun voedselopname. Dit illustreert de invloed van bodembewerkingen zoals ploegen op de bodemdiversiteit en op de ecosysteemdiensten die hieruit voortvloeien.

Lees verder


Jeugd vraagt wereldleiders: "Kom in actie voor bodems!"

Amsterdam Declaration vraagt om onmiddellijke actie voor wereldwijd redden bodems

"Zorg voor onze planeet. Cultiveer de aarde en geef haar op een verantwoorde manier door, zodat wij straks hetzelfde kunnen doen. Zorg voor de bodem." Zo luidde het dringend verzoek, namens de kinderen van de wereld en de Youth Food Movement, van Nyakallo Makgoba (20) bij de afsluiting van de Celebrating Soil! Celebrating Life! conferentie in Amsterdam, afgelopen vrijdag. De zoon van de aartsbisschop van Zuid-Afrika richtte zich samen met Joszi Smeets van de Youth Food Movement tot de verzamelde ex-ministers, koninklijke hoogheden en kopstukken uit het bedrijfsleven met de vraag om wereldwijd een eind te maken aan bodemerosie en -verarming.

Lees verder


Biologisch telen doe je zelf! Wintergroenten

Het is oktober. De eerste herfstmaand. “Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel.” We zullen wel zien wat deze maand ons brengt. Wat kun je in deze tijd nog telen? Als je het over de groenten hebt die nu geoogst worden, dan hadden die allang gezaaid moeten worden. Gelukkig zijn er nog groenten die je op eenvoudige wijze en op een kleine plek kunt kweken. Zo krijg je je portie vitamine en mineralen vers binnen.

Lees verder

Geert


Biologische boerderijen hebben gezondere bodem

Een nieuwe studie laat zien dat biologische boerderijen beter zijn voor de bodemgezondheid op de lange termijn. Het Britse Centrum voor Ecologie en Hydrologie CEH heeft gekeken naar microscopische schimmels in de bodem die planten helpen groeien.

Lees verder

Geert


Waarom biologische aardbeien (soms) beter zijn

Biologische aardbeien bevatten meer antioxidanten en meer vitamine C dan hun 'gewone' collega's. Bovendien blijven ze langer vers. Maar ze zijn ook kleineer en bevatten wel minder fosfor en kalium. De smaaktest werd gewonnen door de biologische Diamante-aardbeien, al was het verschil met de gewone San Juan en Lanai klein.

Lees verder

Lucas


Radio - Biologisch boeren in Nederland

Prem spreekt met Tom Zaad, een biologische boer uit Almere, melkveehouder Bertus Doppenberg en Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie. Een gesprek over het wel en wee van het biologische boerenbedrijf in Nederland.

Download MP3


Radio - Waarom kopen Nederlanders wel of geen biologische producten?

In deze kapitalistische wereld bepaalt de consument welke kant het op gaat. Koopt de Nederlander biologische producten? Verslaggever Jan Muiser gaat op onderzoek uit. Prem praat met Bertus Doppenberg, melkveehouder in nood.

Download MP3


Radio - Biobig 3: de boer

Verslaggever Joost Wilgenhof volgt de weg van biologisch vlees: van de slager terug tot het biggetje. Vandaag: de biologische boer.

Download MP3


Familie Kleinjan teelt de eerste biologische frambozen in Zeeland

Michel en Leonoor Kleinjan verruilde hun drukke bestaan voor de biologische teelt van frambozen in Stroodorp op Noord-Beveland. Donderdag werd het begin van de oogst gevierd met taartjes, champagne en natuurlijk frambozen. Burgemeester Heenny van Kooten van Noord-Beveland, plukte met zijn echtgenote de eerste vruchten, die dezelfde dag al werden verkocht. Aan de late frambozensoort, Polka, gebeurt helemaal niet, behalve schoffelen en snoeien. De kwetsbare vruchten moeten met handschoenen worden geplukt.


Police Raid Organic Foods

Police raided the Rawsome Foods organic grocery store with guns drawn in search of "raw-foods". George Hemminger (George4Title) said the battle over organic foods is heating up because large agricultural businesses and corporations feel threatened by local co-ops and have hijacked the FDA and other government regulatory agencies.


Boerderijwinkel ligt ver weg voor klant

Boerderijwinkels vormen in de verste verte geen bedreiging voor de supermarkt. Hoewel velen bij de boer kopen, doen maar weinigen dit altijd. De supermarkt is toch gemakkelijk en dichtbij.

Link

Maaike


BioGenietengids nu online

Wie, zoals wij bij NBV, reeds enkele jaren gebruikt maakt van de handige papieren BioGenietengids, kan nu ook online door biologisch Vlaanderen struinen. Dankzij een handige zoekmachine en databank kan je via biogenietengids.be snel het juiste eco-adres vinden. Wie biologisch eet, doet dat omdat het lekker is. En gezond. Bovendien spelen ethische overwegingen een rol: dierenwelzijn, duurzaamheid, kleinschaligheid, milieu. Kwaliteitsvoeding aanbieden op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier,
plant en milieu. Dat is het uitgangspunt van bio. Bioboeren gaan daarvoor.

In de databank vind je onder andere natuurvoedingswinkels, boerderij-winkels, catering, logies, bakkers,... Maar ook schoonheidssepcialisten die met natuurlijke producten werken of verenigingen die vormingen rond bio aanbieden.

Surf, struin en geniet!

Meer info op Biogenietengids

Chantal Buslot


Ebook - Natuurlijke alternatieven voor antimicrobiële middelen in de
biologische varkenshouderij

Voor veel consumenten is biologische varkenshouderij het ideale systeem om varkens in te houden en te fokken. Gebruik van antibiotica wordt sterk beperkt, de varkens hebben veel meer ruimte en mogen zelfs buiten lopen. Dus, wordt vaak gesteld, is het welzijn van een bio-varken veel beter dan dat van een varken uit de bio-industrie. Maar is dat wel zo? Synthetisch gefabriceerde geneesmiddelen en antibiotica mogen alleen worden toegediend als het dier al ziek is (en dus niet ter preventie van ziekte) en alleen wanneer ‘alternatieve behandelingen’ geen uitkomst bieden. Kun je dieren dan wel adequaat behandelen? Welke alternatieve middelen staan de biologische varkenshouders en hun dierenartsen ter beschikking om de varkens mee te behandelen? En hoe is de werkzaamheid van deze middelen?

Download PDF

Marjan Reuvers


Belg koopt steeds meer bio

De markt van de bioproducten is met 12 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Link


Nieuwe regels voor voedselveiligheid bedreigen kleine biologische boerderijen

Biologische boeren zeggen dat strengere regelgeving voor voedselveiligheid, ontwikkeld na een serie van uitbraken van bacteriële verontreiniging in spinazie en sla in 2006, een bedreiging vormt voor de principes waarop hun landbouw activiteiten zijn gebaseerd.

Link

Constans Kootstra


Eat And Run: Are Organic Foods Really Better For You?

Dr. John Berardi gives a great description of the overall value of organic foods versus traditionally grown foods. Understanding the needs of your diet and the benefits of choosing organic foods can help you decide if organic foods are best for you


Puur Biologisch

In de nieuwe kantine van Stenden Hogeschool vindt je geen patatten, ketchup, marsen of bespoten groenten. Nee, in deze kantine vind je alleen biologisch voedsel. Want Chefkok en initiatiefnemer Albert Kooy wil geen andere producten meer zien in de keuken van Stenden.

Link


Betaalbaar biologisch

www.groenpas.nl
Als biologische winkel willen wij elke dag gezonde en lekkere producten bieden. Daarom zijn wij elke dag bezig met innovatie. Met de kwaliteit en uitbreiding van ons assortiment en de verbetering van onze winkel. Om dit blijvend mogelijk te maken hebben wij iets nieuws ontwikkeld: de groenpas. Met de groenpas ontvangt u 6% korting op al onze producten. Maar de groenpas is niet zomaar een kortingspas. De groenpas is een investering. Met de groenpas steunt u ons namelijk bij de verdere verduurzaming van ons aanbod.

www.biobtwvrij.nl
De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed! Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ? Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen? Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden. Middels deze handtekeningenlijst willen wij heel concreet aan de overheid vragen de consument, die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken. ( BTW bedraagt nu op voedingswaren 6%). Als tijdelijk de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen en kan er weer BTW worden geheven.

Astrid Hendriksen


Duurzaam Noordoostpolder; Biologisch-dynamische landbouw

Joost van Strien beoefent biologisch-dynamische landbouw. Wat houdt dat in, welke inspanning vergt het en wat levert het op? Joost is een pracht voorbeeld voor andere boeren.

GdJ


De kwaliteit van vlees

Schotse hooglandersIk had al eerder geschreven over het belang van de juiste verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren in je voeding. Nu kun je door het eten van veel vette vis of het slikken van visoliecapsules proberen die verhouding recht te trekken. Het minderen van het gebruik van omega-6 rijke plantaardige olien kan ook helpen.

Link

Niels Zonneveld


Biologische sneeuwpret

Tienduizenden biologische varkens hebben momenteel sneeuwpret. De andere 12 miljoen varkens leven in de vee-industrie en komen nooit buiten. Waar veel dieren in het wild momenteel problemen hebben met het winterweer, vinden biologische varkens het juist leuk om lekker buiten in de sneeuw te wroeten en spelen. Dit werd bevestigd bij een bezoek van Wakker Dier aan het biologisch varkensbedrijf De Jofrahoeve in Esch (Brabant). De varkens wroetten enthousiast in de sneeuw, aten sneeuw en speelden met ijsschotsen. De varkens zijn zo enthousiast dat de boer de dieren zelf weer naar binnen moet halen; uit zichzelf blijven ze soms te lang buiten. Zo zei een biologische boer tegen Wakker Dier: ‘Varkensneuzen zijn normaal roze, in de sneeuw worden ze eerst rood en als ik varkens zie waar de neus door het gewroet in de sneeuw blauw begint aan te lopen dan is het tijd om ze weer binnen te laten opwarmen.’. Varkens, koeien en kippen kunnen beter tegen kou dan tegen hitte. Zo kiezen koeien er zelf voor om bij lichte vorst toch veel buiten in de wei te staan in plaats van een warmere stal, als ze de keus hebben. Ook biologische kippen zijn met dit weer vaak buiten voor een frisse neus. Wakker Dier wil met de blije beelden meer mensen overtuigen om biologisch te eten, want hoe meer mensen biologisch eten, hoe meer dieren sneeuwpret hebben.


Biologische sector groeit gestaag

Ondanks de crisis en ondanks alle aanbod in de supermarkten van ongezonde voeding is het duidelijk merkbaar dat de aankoop en interesse in biologische producten steeds groter word bij het publiek, maar gelukkig ook bij de supermarkten.

Link


BIO in de Europese Unie

Italie, Frankrijk, Spanje, Duitsland,.........

Link

DVH

ps: de luxe sector richt zicht op BIO en Natuurlijk en Solidariteit, dus PRIMA ! Daar waar geld verdiend kan worden volgen de beurzen en de aandeelhouders; de draai is volledig ingezet. Helaas heeft 'Balkenende' dat nog niet door geloof ik.....maar die reist geloof ik niet zoveel mee met het 'echte leven'.


De waarheid achter het EKO-keurmerk

Waarom is een voormalig topman van Natudis, die zijn belang in Natudis de laatste jaren gefaseerd aan multinational de Koninklijke Wessanen heeft verkocht, lid van het dagelijks bestuur binnen de Stichting SKAL? Zo zijn ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Vereniging van Biologische Producenten (VBP) algemene bestuursleden? Waarom zijn de consumenten, hierna te noemen ‘het publiek’, en natuurvoedingswinkeliers, als belangrijkste partij, binnen het bestuur van SKAL niet vertegenwoordigt?

Link

Ellen


Bio-logisch? De onverwachte consequenties van subsidies.

Vanwege subsidies voor teelt van gewassen voor biobrandstof, zijn er weer heel veel verkeerde beslissingen genomen. Datzelfde geldt voor de zonne- en windenergie, maar voor de landbouw werkt het allemaal nog slechter uit. Wanneer boeren kiezen voor koolzaad, vanwege de subsidie daarop om tot bio-diesel te kunnen komen, gaat dat ten koste van andere teelten als mais en tarwe. Van die laatste twee gaat dus, vanwege lager aanbod, de prijs omhoog. Dat daardoor de prijs van bier omhoog gaat is nog tot daar aan toe, hoewel, daar zit inmiddels al zoveel hogere accijns in, dat de biobrandstof subsidie daar een heel eind mee gefinancierd kan worden: wat een maffe carrousel oplevert).

Link


Nederland produceert meeste biologische varkensvlees

Nederlanders eten het meeste biologische varkensvlees van heel Europa. De markt voor biovarkensboeren in binnen- en buitenland ziet er dan ook goed uit, als de boeren tenminste op de kostprijs van het vlees blijven letten.

Link


'Biologisch' wint terrein in supermarkt

2009 was een goed jaar voor de verkoop van biologische groente en fruit. In steeds meer supermarkten neemt het assortiment toe. Toch kleven er nog wel wat nadelen aan, meent supermarktdeskundige Gerard Rutte. De vraag is bijvoorbeeld groter dan het aanbod.

Link

Geert


Video - Why organic?
Check out our great new mini-film set to convince even hardened sceptics that organic is best. It's fun and easy to watch, so send it to your friends and family. Were launching it during Organic Fortnight 2009 to help communicate the benefits of choosing organic and to inspire viewers to make a difference through their food choices


Video - Going Green - Community Supported Agriculture
Fresh picked vegetables, from the farm to the table, are available even in a metropolitan area such as Washington, D.C. According to the U.S. Department of Agriculture, more than 12-thousand farms in the United States are part of a CSA - Community Supported Agriculture. That's where a family or individual buys a share of a farm's produce. Less waste makes CSAs more ecologically friendly. Many of them are also producing food organically.


Video - Micro-Clinics and Organic Farms for HIV+ Kenyans
The Global Micro-Clinic Project and the Organic Health Response have partnered to deliver Micro-Clinics and Organic Farms for HIV+ Kenyans on Mfangano Island on Lake Victoria in Kenya. The Ekialo Kiona Center will feature a solar-powered computer lab, library, classrooms, micro-clinic rooms, office, and conference room, with an amphitheater just outside the building. It is scheduled to be completed by World AIDS Day: December 1, 2009.


Onderzoek Louis Bolk instituut naar biologische voeding

Voor de inventarisatie van gezondheidseffecten van biologische voeding is het Louis Bolk Instituut op zoek naar úw verhaal. Heeft u ervaren dat de overstap naar biologische voeding een effect heeft op uw gezondheid of de gezondheid van uw kind? En wilt u uw ervaring met ons delen, vul dan de korte vragenlijst in.

Link

Petra


Is Your Organic Garden Toxic

Many people don't realize that the wood that they use to border their garden, might be poisoning them! Pressure-Treated lumber is filled with toxic chemicals that can leach into the soil and potentially into the food your eat.


Organic Farming Vs. Conventional - 'Food Beware' Clip

A stark contrast between organic and conventional farming of vegetables on two plots of land in the French countryside.


Bio-logisch?

Vanwege subsidies voor teelt van gewassen voor biobrandstof, zijn er weer  heel veel verkeerde beslissingen genomen. Datzelfde geldt voor de zonne- en windenergie, maar voor de landbouw en de zwakkeren werkt het allemaal nog slechter uit.Wanneer boeren kiezen voor koolzaad, vanwege de subsidie daarop om tot bio-diesel te kunnen komen, gaat dat ten koste van andere teelten als mais en tarwe. Van die laatste twee gaat dan, vanwege lager aanbod, de prijs omhoog.

Link

Geert


Gebruik van bioplastic verlengt houdbaarheid aardappelen met 50%

Het bedrijf Flevostar uit Dronten heeft bekend gemaakt dat de houdbaarheid van aardappelen met maar liefst 50% kan worden verlengd door het gebruik van bioplastic verpakkingen. Woordvoerder Jaap Kodde stelt dat uit eigen onderzoek is gebleken dat aardappelen aanzienlijk minder snel groen kleuren omdat de gebruikte bioplastic verpakking bepaalde golflengtes van het licht wegfilteren. "Wij zijn als bedrijf begonnen met het toepassen van bioplastics omdat wij ons op basis van kwaliteit wilden onderscheiden in een internationaal speelveld en wij graag iets goeds wilden doen voor het milieu. Nadat we de eerste aanloopperikelen overwonnen hadden, bleek verrassenderwijs dat de aardappelen aanzienlijk langer verkoopbaar waren zonder dat kwaliteitsverlies optrad", alsdus Jaap Kodde, directeur en eigenaar van Flevostar. "Daarnaast bleek dat er door het gebruik van bioplastic geen condensvorming binnen de verpakking meer optrad omdat de verpakking als het ware ademt. Waterdruppels die in contact komen met een vers product als een aardappel leiden namelijk tot versnelde rot en kwaliteitsverlies." De door Flevostar toegepaste bioplastics zijn gebaseerd op maïs waardoor de afhankelijkheid van aardolie vermindert en er bovendien sprake is van verminderde uitstoot van het broeikasgas CO2. De verpakkingen kunnen na gebruik worden omgezet in biogas, compost of worden verbrand. Deze laatste optie levert een bijdrage aan het opwekken van groene stroom.


Biologische aanbiedingen

Wekelijks verzamelen wij voor u de aanbiedingen van biologische producten van alle Nederlandse supermarkten. Hierdoor hoeft u niet zelf op zoek in alle folders. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van de biologische aanbiedingen van uw favoriete supermarkt(en)?

Link

GdJ


Farming With Nature - Permaculture with Sepp Holzer

This is a clip from the film "Farming With Nature" about permaculture farmer Sepp Holzer. We went to film Sepp Holzer for about 2,5 years. He created an edible landscape on 1500 m above sea level. Between the pinetree monocultures of Austria he built the biggest functioning permaculture landscape of Europe. You can see all films about Sepp Holzer on a DVD called "Sepp Holzer´s Permaculture" published by the filmmakers, Malcolm St.Julian Bown and Heidi Snel. Find the DVD at www.ecofilm.de

Tip: Jan van Vlerken


Strijden voor voedsel uit de buurt

Kleinschalige initiatieven met streekproducten beginnen vaak idealistisch, maar ontkomen meestal niet aan de klauwen van de markt.

Link

GdJ


Biologisch boert goed tijdens recessie

De economische malaise lijkt weinig invloed te hebben op de omzet van biologische levensmiddelen in de supermarkten.

Link


Ronnie Cummins: Organic vs. Natural

Organic Heroes keynote panel 7/26/09 at Kickapoo Country Fair, La Farge, Wisc. Ronnie Cummins, director of the Organic Consumers Association, talks about the impact of pesticides and the real difference between organic and natural foods.


De wereld biologisch voeden

Biologische landbouw is sterk in opkomst. Stel dat die groei doorzet: is het dan haalbaar om wereldwijd te overleven op louter en alleen biologische producten?

Link


Kans om een petitie te tekenen voor biologisch btw vrij!

Hallo beste mensen die begaan zijn met biologische produkten,

Er is een initiatief gestart om te proberen bij wijze van experiment alle biologische producten BTW-vrij te maken, voor een periode van tenminste 2 jaar. Bij 40.000 handtekeningen voor een petitie met dit voorstel kan het in de 2e kamer behandeld worden. Stem ook via onderstaande link en stuur deze mail door.

http://www.biobtwvrij.nl


USDA Report Indicates American Organic Farmers Being Sold Out

On the heels of the release of The Cornucopia Institute’s study exposing the import-dependent organic soy industry, a report by the United States Department of Agriculture substantiates Cornucopia’s findings. Using different research methods, the two reports reach similar conclusions: organic manufacturers and farmers are facing escalating competition from large conventional food manufacturers entering the organic market, and companies are increasingly looking to China and other countries to import organic foods and ingredients. “Two of the major findings of the USDA report—conventional food corporations taking over successful independent organic companies, and increasing dependence on imports—are not unrelated,” suggests Charlotte Vallaeys, Farm and Food Policy Analyst at The Cornucopia Institute and primary author of the organization’s study Behind the Bean: The Heroes and Charlatans of the Organic Soy Industry. The USDA report, Emerging Issues in the U.S. Organic Industry, was released earlier this month.

Lees verder


U.S. farmers can barely keep up with demand for organic produce

The demand for organic food in the United States outstrips the supply, according to industry groups such as the Organic Trade Association (OTA) and Organic Farming Research Foundation. This means that imports of organic food are rising, but industry leaders want the U.S. government to take steps to help boost domestic production.

Lees verder


Mark Kastel’s Recent Radio/Video Interview With Michael James

Mark Kastel’s recent radio/video interview with Michael James, host of the live radio show broadcast from Chicago’s venerable Heartland Café provides a glimpse into the fight against the corporate takeover of organic agriculture. Kastel was in Chicago for a speech at the annual Green Festival with 20,000 participants at Navy Pier. Michael James is a long-time political activist in Chicago. Many luminaries have appeared at the Heartland including our current president.

Lees verder


Celebrating Independence from the U.S. Food Supply

I am now celebrating my food independence from the greedy, poisonous food corporations of North America. No more Dean Foods or PepsiCo in my life. No more being enslaved by Monsanto or ADM. No genetically-modified foods, pesticides, herbicides or terminator seeds are found around here. No long-distance food imports, no waiting in line at the grocery store with a stupid discount card and no more packing my groceries home in toxic plastic bags made from petrochemicals.

Lees verder


The Organic Monopoly and the Myth of “Natural” Foods: How Industry Giants Are Undermining the Organic Movement

After four decades of hard work, the organic community has built up a $25 billion "certified organic" food, farming, and green products sector. This consumer-driven movement, under steady attack by the biotech and Big Food lobby, with little or no help from government, has managed to create a healthy and sustainable alternative to America's disastrous, chemical and energy-intensive system of industrial agriculture. Conscious of the health hazards of Big Food Inc., and the mortal threat of climate change and Peak Oil, a critical mass of organic consumers are now demanding food and other products that are certified organic, as well as locally or regionally produced, minimally processed, and packaged.

Lees verder


Organic food helps to lengthen lives

according to a study in Britain, organic fruits and vegetables contain 40 per cent more antioxidants which can cut the risk of cancer and heart disease, and they also have higher levels of beneficial minerals such as iron and zinc.

Lees verder


Organic Vs. Natural A Source of Confusion in Food Labeling

At first it may seem only right for Dean Foods, the nation’s largest organic dairy producer, to roll out a line of yogurts and milk marketed as “natural.” But Dean’s announcement last week alarmed advocates of organic food, who say the burgeoning market for less expensive “natural” foods reaps billions from consumers while guaranteeing little or nothing in exchange.

Lees verder


Study finds organic food more nutritious

A study into organic food has found that it is more nutritious than ordinary produce and may help to lengthen people's lives.

Lees verder


Why Silk Soy Milk's Parent Company Is Throwing American Farmers and Consumers Under the Bus

The Chinese are taking over market share, especially of vegetables and agricultural commodities like soy, thanks to several American-based multinational food corporations that have hijacked the organic bandwagon they only recently jumped onto.

Lees verder


Using electrons to treat organic seeds

Consumers want their food to be untainted. To avoid the use of fungicides yet nevertheless protect plants from disease, researchers have developed a method that involves bombarding seeds with electrons to kill fungal spores and viruses.Whereas a few years ago, organic products were sold exclusively by small health-food stores, they can now be found in the majority of supermarkets. A growing number of consumers prefer to buy organic food that has been grown without the use of chemical pesticides. Conventional farming practice involves treating seeds with a mixture of chemicals: Fungicides to protect the emerging seedlings from attack by microscopic fungi, insecticides against wireworms, aphids and biting insects, herbicides to suppress weeds. Researchers at the Fraunhofer Institute for Electron Beam and Plasma Technology FEP in Dresden have developed an alternative to fungicide treatment. “If cereal crops succumb to disease, this is usually due to microscopic fungi and spores present on the outer surface and in the husk of the seeds. Instead of using chemical products to eradicate these spores, we make use of accelerated electrons,” says FEP team leader Dr. Olaf Röder. So what happens when the electrons hit the seeds? “It’s not unlike cooking. For instance, when you make strawberry jam, the germs are killed by the high temperature – and your jam will keep for years. The electrons destroy the chemical bonds that hold together the molecules in the fungal spores and other pathogens, but without generating heat. You might say that they cause the molecules to explode,” explains Röder.

Lees verder


Vegetables Aren't as Good for You as They Used to Be

According to new research, produce in the U.S. not only tastes worse than it did in your grandparents' days, but also contains fewer nutrients. In fact, the average vegetable found in today's supermarket is anywhere from 5 percent to 40 percent lower in minerals such as magnesium, iron, calcium and zinc than those harvested just 50 years ago.

Lees verder


Children susceptible to pesticides longer than expected, study finds

Although it is known that infants are more susceptible than adults to the toxic effects of pesticides, this increased vulnerability may extend much longer into childhood than expected, according to a new study by researchers at the University of California, Berkeley. Among newborns, levels of paraoxonase 1 (PON1), an enzyme critical to the detoxification of organophosphate pesticides, average one-third or less than those of the babies' mothers. It was thought that PON1 enzyme activity in children approached adult levels by age 2, but instead, the UC Berkeley researchers found that the enzyme level remained low in some individuals through age 7. Based upon the findings, reported this month in the journal Environmental Health Perspectives, the study authors recommend that the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) re-evaluate the current standards for acceptable levels of pesticide exposure. "Current EPA standards of exposure for some pesticides assume children are 3 to 5 times more susceptible than adults, and for other pesticides the standards assume no difference," said Nina Holland, UC Berkeley adjunct professor of environmental health sciences and senior author of the paper. "Our study is the first to show quantitatively that young children may be more susceptible to certain organophosphate pesticides up to age 7. Our results suggest that the EPA standards need to be re-examined to determine if they are adequately protecting the most vulnerable members of the population." In 2001, the EPA began restricting organophosphate pesticides in products sold for use in homes, mainly because of risks to children. However, organophosphate pesticides, such as chlorpyrifos and diazinon, are still used in agriculture in the United States and elsewhere. The study, conducted by UC Berkeley's Center for the Health Assessment of Mothers and Children of Salinas (CHAMACOS), involves 458 children from an agricultural region who were followed from birth through age 7. Cord blood samples were collected from all children to determine their PON1 genotype and to obtain baseline measures of the enzyme's activity level. For more than 100 of the children in the study, researchers were able to obtain at least four additional measurements - at ages 1, 2, 5 and 7 - of PON1 activity. Almost all the children in the study had 2 to 3 time points assessed, for a total of 1,143 measurements of three types of PON1 enzyme activity.

Lees verder


New Report Shows Six Ways Organics Can Reverse Obesity and Diabetes Trends

This "Critical Issue Report" describes six ways that organic food and farming can contribute to reversing current trends in overweight, obesity, and diabetes.

Lees verder


Hidden Hazards & Costs of Conventional Food Make Organic a Real Bargain

"The plant and the soil are highly attuned to the microorganisms in it ­ this is the whole system," said Schaffer. "Plants have an inherent genetic need to protect themselves against disease, sunlight and pests through antioxidant production. The levels of protective vitamins, the antioxidants that the plants produce for their own benefit, are higher in plants not damaged by pesticides and excessive fertilizer. When we eat those plants, every nutrient in the food literally becomes a medicine for us too."

Lees verder


In India, Bucking The 'Revolution' By Going Organic

Environmental groups in India estimate that more than 300,000 farmers like Sharma have switched to organic growing methods in recent years, or have started the transition from conventional to organic farming.

Lees verder


Breaking the Organic Monopoly and the “Natural” Foods Myth

After four decades of hard work, the organic community has built up a $25 billion “certified organic” food and farming sector. This consumer-driven movement, under steady attack by the biotech and Big Food lobby, with little or no help from government, has managed to create a healthy and sustainable alternative to America’s disastrous, chemical and energy-intensive system of industrial agriculture.

Lees verder


In India, Bucking The 'Revolution' By Going Organic

Indian farmer Amarjit Sharma grows wheat and other crops on five acres in the heart of the region known as "the breadbasket of India," the fertile fields of Punjab. Until four years ago, he was the kind of farmer whom government leaders and agricultural scientists hailed as a model in the developing world.

Lees verder


Purity of Federal ‘Organic’ Label Is Questioned

Three years ago, U.S. Department of Agriculture employees determined that synthetic additives in organic baby formula violated federal standards and should be banned from a product carrying the federal organic label. Today the same additives, purported to boost brainpower and vision, can be found in 90 percent of organic baby formula.

Lees verder


State of Science Review - Nutritional Superiority of Organic Foods

This is the first major, indepth review of the published scientific literature on the nutritional benefits of organic food completed since 2003. Over 40 new studies have come out since the last review was carried out -- studies that dramatically improve our ability to answer a basic question -- are organic foods generally more nutritious than conventional foods? The two-year project leading to this report required the creation of a large Access database including the results of nearly 100 studies, and development of methods to identify those studies that were both well-designed and carefully conducted.

Lees verder


 

 

 


View My Stats