De Voordelen van bietensap


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


De voordelen van bietensap


Een dagelijkse dosis betensap stimuleert de gezondheid van de hersenen van ouderen

Door Alicia Roberts

Wake Forest University 1834 Wake Forest Road
Winston-Salem, NC 27109

Gepubliceerd op 3 november 3 2010

Onderzoekers van de Wake Forest Universiteit ontdekten dat het drinken van bietensap de bloeddoorstroming van de hersenen bij ouderen stimuleert, een resultaat dat grote potentie kan bieden voor de strijd tegen de voortgang van dementie.

De onderzoeksresultaten zijn online verkrijgbaar in Nitric Oxide: Biology and Chemistry, het tijdschrift voor collegiale beoordeling van de Nitric Oxide Society en komt binnenkort in gedrukte versie beschikbaar.

"Er zijn diverse high-profile studies die aantonen dat het drinken van bietensap de bloeddruk verlaagt, maar we wilden aantonen dat bietensap ook de perfusie verhoogt (de kracht waarmee vloeistof (bloed) naar de hersenen," zegt Daniel Kim-Shapiro, directeur van het Wake Forest’s Translational Wetenschapsinstituut; Bevorderen Onafhankelijkheid bij Veroudering. "Er zijn gebieden in de hersenen die slecht doorbloed raken tijdens het ouder worden en het wordt verondersteld dat het geassocieerd wordt met dementie en slechte waarneming."

Hogere concentraties van nitraten gevonden in bieten evenals in selderie, kool en andere bladgroenten zoals spinazie en sla. Wanneer je hoog nitraatrijk voedsel eet, dan vormen goede bacteriŽn in de mond nitraat in nitriet. Onderzoek bracht aan het licht dat nitrieten kunnen helpen in het openhouden van de bloedvaten, het verhogen van de bloedtoevoer en zuurstof afgeven, vooral op plaatsen die een tekort aan zuurstof hebben.

In deze studie, de eerste die een koppeling tussen de consumptie van nitraatrijk bietensap en verhoogde bloeddoorstroming naar de hersenen ontdekte, onderzoekers van het Translational Wetenschap Instituut keken hoe voedingsnitraten 14 volwassenen in de leeftijd van 70 jaar en ouder gedurende een periode van vier dagen beÔnvloedde.

Op de eerste dag rapporteerde deze groep aan het lab terug na een10 uur durende vastenperiode en na het eten van ofwel een hoog - of laag nitraatrijk ontbijt. Het hoog-nitraatrijke dieet bevatte 453.592 g bietensap. Ze werden naar huis gestuurd met lunch, diner en snacks volgens de aan hen toegewezen diŽten.

De volgende dag, na weer een 10 uur durende vastenperiode kwam de groep weer naar het laboratorium waar ze het hun toegewezen ontbijt aten. …ťn uur na het ontbijt, noteerde een MRI-scan de bloeddoorstroming in de hersenen van elk individu. Bloedonderzoek vůůr en na het ontbijt bevestigden de nitrietniveaus in het lichaam.

Voor de derde en vierde dag van de studie verwisselden zij de diŽten en herhaalden het proces bij elk individu.

De MRI’s toonden aan dat na het eten van een hoog-nitraatrijk dieet de oudere volwassenen een verhoogde bloedstroom naar de witte massa van de frontale kwabben vertoonden – de gebieden van de hersenen die gewoonlijk geassocieerd worden met degeneratie dat tot dementie en andere cognitieve voorwaarden leidt.

"Ik denk dat deze resultaten een samenhang hebben en bemoedigend – een goed dieet bestaande uit veel fruit en groenten kan bijdragen aan een algehele goede gezondheid," zei Gary Miller, universitair hoofddocent van de afdeling gezondheid en wetenschappelijk onderzoek en een van de senioronderzoekers van het project.

Om het soms bittere bietensap smaakvoller te maken voor een grote groep mensen en hen te laten profiteren van de voordelen voor de gezondheid – heeft de universiteit in samenwerking met een bedrijf een drank ontwikkeld op basis van bietensap. De universiteit is momenteel op zoek naar manieren om deze drank te vermarkten.

Radiologie professor Dr. Jonathan Burdette is senior auteur van het huidige onderzoeksartikel samen met Kim-Shapiro en Miller. Secundaire auteurs zijn Tennilee D. Presley, Ashley R. Morgan, Erika Bechtold, William Clodfelter, Robin W. Dove, Janine M. Jennings, Robert A. Kraft, s. Bruce King, Paul J. Laurienti en W. Jack Rejeski.

Het Nationale Instituut voor Gezondheid heeft bijgedragen aan de financiering van dit onderzoek.

Het centrum voor Translational Wetenschap; Bevordering van de onafhankelijkheid bij veroudering, richt zich op de bevordering en onderhoud van de functionele gezondheid wanneer mensen ouder worden. De onderzoekers bestuderen hoe dieet en lichaamsbeweging cognitieve -en fysieke functies veranderen. Het team bestaat uit medisch personeel, gedragswetenschappers en andere wetenschappers die op onderzoek gebaseerde interventies onderzoeken die helpen bij zowel lichamelijke - als cognitieve gezondheid bij de ouderwordende bevolkingsgroep.

Meer informatie

Natuurkunde Afdeling van de Wake Forest Universiteit, Winston-Salem, NC 27109, USA; Translational Science Center, Reynolda Campus, Wake Forest University, Winston-Salem, NC 27109, USA.

Verkort versie
Doel: slechte doorbloeding en hypoxie (te laag zuurstofgehalte van de weefsels) / ischemie (plaatselijke bloedloosheid door belemmering van de bloedtoevoer) dragen bij aan tal van ziekten en kan ook een factor zijn in de afname van fysieke- en cognitieve functies bij het ouder worden. Ontdekt werd dat Nitriet vaatverwijdend is en bij voorkeur aangewend wordt bij hypoxie. Dus zowel in het lichaam ingebrachte (infuus) als ingeademde nitriet wordt onderzicht op hun rol als therapeutische middel voor diverse ziekten. Bovendien, nitriet verkregen uit nitraat in de voeding toont aan dat verlaging van de bloeddruk en lichaamsbeweging verbeterd. Zo kan nitraatrijk dieet van belang zijn wanneer een verhoogde bloedstroom in hypoxische- of ischemische gebieden is aangetoond. Deze voorwaarden kunnen zijn: leeftijdsgebonden dementie en cognitieve achteruitgang. Het doel van deze studie was te bepalen of nitraatrijke voeding kan bijdragen aan cerebrale doorbloeding bij oudere volwassenen.

Methoden en resultaten: In dit onderzoek hebben wij een hoge versie laag nitraat dieet gegeven aan oudere volwassenen (74,7 jaar gedurende 6,9 jaar) en hebben wij de hersenperfusie gemeten met behulp van arteriŽle spin labeling magnetische resonantie beelden. We vonden dat een hoog nitraat dieet de globale cerebrale perfusie niet veranderde, maar wel leidde tot een verhoogde plaatselijke cerebrale perfusie in de frontale kwab met witte stof, vooral tussen de dorsolaterale prefrontale cortex en de anterior cingulate cortex.

Conclusie: Deze resultaten suggereren dat een nitraatrijk dieet nuttig kan zijn bij het verbeteren van plaatselijke hersenperfusie in oudere volwassenen vooral in bepaalde gebieden in de hersenen die bekend staan om hun uitvoerende werking.

Copyright © 2010. Uitgegeven door Elsevier Inc.

PMID: 20951824 [PubMed - as supplied by publisher]

http://news.wfu.edu/2010/11/03/benefits-of-beet-juice/

Vertaling: Pauline Laumans


 

 


 


View My Stats