NO en ziekte


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Te hoge stikstof niveaus en chronische ziekten


Is vitamine B12 onze redding in een toxische wereld?

Wat geen huisarts in Nederland weet is het feit dat vitamine B12 de redder kan zijn van je hersen- en zenuwcellen. Veel mensen zijn niet meer in staat op te boksen tegen de dagelijkse stroom toxines. Door deze toxines maakt het lichaam continue stikstof (stikstofmonoxide) aan. Door een teveel aan stikstof (NO) krijg je problemen door de stof peroxynitriet. Dit is de sloper van hersen- en zenuwcellen, DNA en het omliggende weefsel. Deze stof kan zelfs de natuurljke barriere tussen je bloed en hersenen verzwakken zodat toxische stofen (chemicaliŽn/zware metalen) gemakkelijker je hersenen kunnen binnendringen.

Dit proces gaat gepaard met extreme vermoeidheid, spierpijnen (met name nekgebied), neurologische problemen en verzwakte afweer. Bij fysieke inspanning stijgt het stikstof niveau nog verder maar ook medicatie zoals bijv Viagra en cholesterolremmers (statines) verhogen het stikstof niveau en zullen dus de klachten kunnen verergeren. Bij de ene aandoening zullen reakties op bacteriŽn, schimmels en virussen de stikstofproduktie verhogen, bij de andere persoon zoals mijzelf chemische stoffen zoals rook, lijmdampen, weekmakers en pesticiden zoals organo fosfaten. En wat blijkt nu de grootste opruimer van stikstof te zijn? Juist B12, maar dan wel in hoge hoeveelheden. Dus niet de absurd lage waardes die de medische sector hanteert. Aan B12 is door big pharma niets aan te verdienen en niet te patenteren. B12 past dus in het rijtje van goedkope gifopruimers zoals geelwortel, vitamine C, spirulina etc etc.

Geen huisarts in Nederland die dit weet, hun B12 waarde is gebaseerd op bloedarmoede, niet op een lichaam dat overbelast is door chemische en geestelijke stress. Door deze absurd lage waarde zullen dankzij onwetenheid, toegenomen chemische stress, onvolwaardige voeding (dus meer ontstekingen) neurlogische aandoeningen, chronische ziekten en kanker alleen maar verder toenemen. Een "normale" B12 serumwaarde zegt helemaal niets over het B12 niveau op weefsel/hersen niveau. Zolang we dit verhaal niet serieus nemen zullen de problemen alleen maar toenemen. De Duitse wetenschapper Warburg zei in 1931 al dat kanker het gevolg was van tekort aan zuurstof in het weefsel waardoor je verzuring krijgt. Deze verstoorde balans tussen zuurstof en stikstof zal bij menige ziekte wel eens de belangrijkste oorzaak kunnen zijn. Tijd dat de heren medici deze kant serieus gaan nemen.

Volgens de Amerikaanse professor (Biochemistry & Genetics) Martin Pall speelt de NO/ONOO cyclus een belangrijke rol bij de problemen met aandoeningen zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), posttraumatische stress en bij MCS (overgevoeligheid voor chemische stoffen. Een te hoge NO waarde kan oa worden veroorzaakt door pathogenen, straling, pesticiden en door chemische stoffen.

Ik zal dan ook nuttige informatie verzamelen en op deze pagina plaatsen. De sterkste opruimer is vitamine B12, en dan het liefst per injectie. Ik liep na jarenlange blootstelling aan lijmdampen en de nodige verdovingen bij de tandarts rond met een chronisch energietekort. Bij de minste inspanning of extra stress kwam ik zuurstof te kort. Net of mijn zuurstofopname wordt geblokkeerd.

Volgens huisarts was mijn B12 waarde goed maar ging ik in de alternatieve hoek kijken dan had ik volgens energetische meetmethodes steeds een B12 tekort op celniveau. Ik merkte verder ook dat ik bijzonder fel reageerde op lijmdampen, parfums en met name op sigarettenrook, voorheen had ik daar geen last van. Ik kreeg meteen na korte blootstelling aan rook problemen met mijn zuurstofinname. 

Omdat volgens mij de sleutel B12 moet zijn ben ik begonnen met B12 injecties, ik merkte meteen dat ik een soort flush in mijn gezicht kreeg, van een bleek gelaat meteen weer kleur in mijn gezicht. Ook tijdens de kerstdagen een flinke wandeling gemaakt zonder compleet uitgeput en zonder adem te zijn. Je wordt met dit soort klachten al snel in de hyperventilatie hoek gegooid (ademen in een zak hielp ook niets) want geen arts die iets van deze complexe materie afweet helaas. Ik hoop dat er nog artsen willen zijn die zich in deze nieuwe hypothese willen verdiepen. Mocht u patiŽnten kunnen helpen met dit soort problemen neem dan even contact met mij op. Hoe sneller deze kennis doorkomt des te beter voor de vele patiŽnten die aan het lijntje worden gehouden met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. "Leren omgaan met je beperking" terwijl je zuurstofopname is verstoord.....Gelukkig heb ik een ME patiŽnt in mijn vriendenkring die mij tipte over het nut van B12 injecties. Niet omdat je B12 bloedserumwaarde te laag is maar gewoon als een superverlager van stikstofmonoxide in je bloed/weefsels.

Volgens Pall zijn er acht directe verhogers van stikstofmonoxide in het lichaam en vier indirecte verhogers. Hoge waardes van dit vrije radicaal in het zenuwgestel zorgt voor hoge waardes van de stof peroxynitriet die op zijn buurt weer voor weefselschade zorgt.

De verhogers:

* Virus infecties: ME/CFS, FMS
* BacteriŽle infecties: ME/CFS, FMS
* Fysieke traumas: ME/CFS, FMS, PTDS
* Carbon monoxide blootstelling: ME/CFS
* Organofosfaat pesticide blootstelling: ME/CFS, MCS
* Toxoplasmose infectie (katten): ME/CFS
* Organische weekmaker blootstelling: MCS
* Autoimmuun ziekten: secondary FMS

De vier indirecte verhogers:

* zware geestelijke stress: FMS, PTSD
* Ciguatoxine blootstelling (seafood): ME/CFS
* Organochlorine pesticiden: MCS
* Pyrethroid pesticiden: MCS

Waarmee kun je het stikstof niveau (NO) verlagen:

Volgens Pall is er klinisch bewijs voor de volgende stoffen:

Vitamine C (ascorbinezuur)
Flavonoiden
Reductive stress relieving agents
Mitochondrial regeneration agents
L-Carnitine/Acetyl-L-carnitine
Hydroxocobalamin/B12 injecties
Foliumzuur
Glutathion/glutathion voorgangers
Magnesium
NMDA antagonisten
Lange keten omega 3 vetzuren
Algen supplementen (spirulina)
Hyperbaric zuurstof
Minocycline and Other Tetracyclines - Clinical Observations
TRH - Clinical Observations

De top 3:
Hydroxocobalamine B12
Acetylcysteine
Glutathion

Ik val denk ik zelf meer in de MCS groep, ik had vrij hoge waardes van organofosfaten, weekmakers/lijmverbindingen en ook een lange periode van chronische ontstekingen aan de bovenkiezen achter de rug. Veel zaken zijn intussen al opgelost maar de zuurstoftekorten bleven me parten spelen. Die gevoeligheid voor chemische stoffen komt ook weer terug in het Genotype dieet waarin ik een verkenner zou zijn, Adamo noemt die mensen de kanaries in de mijn, ze reageren meteen op chemische stoffen en hebben moeite met de detoxificatie via de lever.

Ziekten waarbij deze stikstofoxide volgens Pall een rol zou kunnen spelen

* ME/CVS
* MCS
* Fibromyalgie
* Post-traumatisch stressyndroom
* Multiple Sclerose
* Oorsuizen
* Alzheimer
* Parkinson
* ALS

Contact gegevens van deze professor :

Martin Pall Professor
School of Molecular Biosciences
WWAMI Program
Washington State University
Pullman, WA 99164-4234
USA
Tel: +1 509-335-1246
Fax: +1 509-335-1907
Email: martin_pall@wsu.edu

Het probleem voor veel patiŽnten inclusief mijzelf is dat je zelf op verkenning moet omdat het reguliere circuit dit soort visies nog steeds niet serieus neemt. Bij CVS worden veel patiŽnten afgescheept met cognitieve gedragstherapie terwijl stress maar ťťn van de dingen is die stikstofmonoxide kunnen verhogen, het is dus maar een deel van de puzzel. Ik reageer meer op chemische prikkels dus zal meer moeten letten op chemische stressoren. Mocht je vastlopen in Nederland ga dan eens praten met professor Meirleir in BelgiŽ.

Verder interessant om te weten:

Al in 1931 heeft de Duitse wetenschapper Dr Otto Warburg gezegd dat tekort aan zuurstof in de cel de echte oorzaak is van kanker. Teveel aan stikstofoxide remt het metabolisme via enzymen die betrokken zijn bij de initiŽle detoxificatie van veel chemicaliŽn dus je snapt wel de gevolgen. Bij inspanning gaat de hartslag omhoog en ook de stikstofmonoxide produktie (die al te hoog is), de weefsels vragen om meer zuurstof maar krijgen die door te hoge stikstofmonoxide levels niet waardoor je meteen gaat verzuren.

De stof formaldehyde (de beruchte spaanplaat dampen)  stimuleert de vanilloid receptor in de hersenen. Deze receptor verhoogt de gevoeligheid van de zenuwcellen door verhoging van stikstof en activering van de NMDA receptor die op zijn beurt de stof peroxynitriet verhoogd, deze kan hersenceldood veroorzaken en dus neurologische aandoeningen. Verder kan de stof peroxynitriet de bloedhersenbarriŽre zwakker maken waardoor chemicaliŽn nog beter de hersenen binnen kunnen dringen.

Heb je aanvullende informatie of een persoonlijke NO ervaring email mij dan even.

Ron


Symptoom voorbeelden

Vermoeidheid
Energietekort als gevolg van verminderde omzetting van zuurstof in energie, op zijn beurt veroorzaakt door schade aan de mitochondria (energiecentrales).

Spierpijn
Melkzuur: bijprodukt anaerobe verbranding als gevolg van afgenomen zuurstofopname, die veroorzaakt wordt door schade aan de mitochondria.

Geheugen- en concentratie-problemen
Excessief togenomen hoeveelheden stikstofoxide, verminderde energieproduktie en verstoorde stofwisseling in de hersenen.

Verzwakte afweer: afname van het aantal en de werking van NK-cellen. Schade aan de NK-cellen door vrije radikalen (m.n. schade door superoxide).

Link


Boek : Explaining Unexplained Illnesses

pall.jpg (56959 bytes)

Martin L. Pall, PhD, is Professor of Biochemistry and Basic Medical Sciences at Washington State University in Pullman, where he teaches portions of the medical biochemistry course for first-year medical students. His long term interests in biological regulatory mechanisms and in free radicals and reactive oxygen/nitrogen species have been key influences in leading him to his conceptual breakthrough in viewing chronic fatigue syndrome (CFS), multiple chemical sensitivity (MCS), fibromyalgia, and related multi-system illnesses. Dr. Pall is a member of the American Society for Biochemistry and Molecular Biology and is on the editorial board of the Journal of Chronic Fatigue Syndrome (Haworth). He is on the Scientific Advisory Board of Ariston Pharmaceuticals and the advisory board of the Environmental Law Centre in London, and has advised the South Australian government on multiple chemical sensitivity.

 • Chapter 1. The NO/ONOO- Cycle and the Cause of Chronic Fatigue Syndrome, Multiple Chemical Sensitivity, Fibromyalgia, and Post-Traumatic Stress Disorder
 • Chapter 2. Important Components and Their Properties
 • Chapter 3. Generation of Symptoms and Signs of Multisystem Illnesses
 • Chapter 4. The Local versus Systemic Nature of the NO/ONOO- Cycle Mechanism and Its Implications for Nomenclature and Treatment
 • Chapter 5. Chronic Fatigue Syndrome
 • Chapter 6. Agents That Lower Nitric Oxide Levels Are Useful in the Treatment of Multisystem Illnesses: Hydroxocobalamin (Vitamin B12) and Paroxetine
 • Chapter 7. Multiple Chemical Sensitivity
 • Chapter 8. Fibromyalgia
 • Chapter 9. Post-Traumatic Stress Disorder
 • Chapter 10. Gulf War Syndrome: A Combination of All Four (CFS, MCS, FM, and PTSD)
 • Chapter 11. The Toll of Multisystem Illnesses
 • Chapter 12. Overall Evidence, and What Else Is Needed?
 • Chapter 13. What About Those Who Say It Is All in Your Head or That It All Starts in Your Head?
 • Chapter 14. A Major New Paradigm of Human Disease?
 • Chapter 15. Therapy
 • Chapter 16. Overview

Martin L. Pall, PhD, BA
ISBN 0-7890-2388-1


Rol van stikstofmonoxide (NO) in het lichaam

In de jaren 1980 werd ontdekt dat stikstofmonoxide een belangrijke intercellulaire signaalstof is. In het centrale zenuwstelsel is NO een neurotransmitter, en in het autonome zenuwstelsel is NO een neurotransmitter die gladde spiercellen ontspant, onder andere in het maagdarmkanaal en in de penis. In de bloedvaten wordt NO door de endotheelcellen aangemaakt als vasodilaterende stof. In 1987 werd deze endothelium-derived relaxing factor geÔdentificeerd als stikstofmonoxide. NO wordt door zogenoemde NO-sythase-enzymen aangemaakt uit het aminozuur arginine. Sommige immuuncellen produceren grote hoeveelheden NO die toxisch zijn voor de onmiddellijke omgeving.

Bron: Wikipedia


Cacao verhoogt stikstof (NO) produktie

Ratten leven langer als je ze cacao geeft, waarschijnlijk doordat cacao de aanmaak van dopamine in de hersenen op peil houdt. In epidemiologische studies halveert een dagelijks paaseitje pure chocolade de kans op hartaanvallen. Waarschijnlijk komt dat doordat de polyfenolen in cacao het LDL beschermen tegen oxidatie, het ontstaan van bloedstolsels remmen en het enzym protein kinase C in de vaatwanden saboteren.

Dat enzym breekt NO af. Minder protein kinase C betekent meer NO, en meer NO betekent vaatverwijding.

Tenslotte remmen de polyfenolen in cacao ontstekingsprocessen.

http://www.ergogenics.org/longevity40.html#1

--

In geval van te hoge NO levels zou cacao dus averrechts werken !

Ron


Zout verlaagt stikstofproduktie in het bloed

Researchers from the University of Kentucky Medical School and Taishan Medical College report that high salt levels in the blood, as would be observed in people with high salt intake, could significantly suppress the activity of an enzyme called nitric oxide synthase (NOS). NOS is the enzyme that produces nitric oxide (NO), a molecule used by the cells lining blood vessels (endothelial cells) to signal surrounding muscle to relax, and thereby improving blood flow and reducing blood pressure.

Lees verder

--

Bij te lage stikstof produktie zie je bijvoorbeeld hart- en erectieproblemen en wordt deze met bijvoorbeeld met Viagra verholpen. Maar er lopen dus miljoenen mensen rond met chronische aandoeningen die teveel stikstof produceren. Dan kan deze chronische stikstof produktie die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld ontstekingen in de darmen, gebit, holtes etc of door flinke inspanning juist schade aan je weefsels veroorzaken en zelfs kanker, recent dus nog een studie naar relatie stikstof in de darmen als veroorzaker van darmkanker. Dus zout kan zowel nadelig zijn als interessant voor mensen met te hoge stikstofproduktie. Kijken of de Nederlandse media deze kant van het zoutverhaal nu eens oppakken.

Afgelopen week het nieuws dat zout tegen depressies helpt (link), recent ook een studie dat depressies met ontstekingen in het lichaam te maken hebben (link) dus extra stikstof (NO) produktie. Zout verlaagt die stikstof (NO) dan weer en de cirkel is weer rond.

Als je zout neemt kies dan voor het echte grijze zeezout dat zongedroogd is en ongeraffineerd is en vele mineralen en spoorelementen bevat die gewoon wit zeezout niet meer bevat.


Stikstofmonoxide en het herseninfarct: een mogelijkheid voor neuroprotectie?

NO is een belangrijk intermediair molecuul in de excitotoxische ontregeling van het neuronale celmetabolisme na ischemie van de hersenen. Remming van NO zou theoretisch neuroprotectief kunnen zijn. Uit dierexperimenteel onderzoek is gebleken dat een stof die thans in een klinische studie wordt onderzocht, namelijk diazepam, de neuronale NO productie remt. Dit is een extra argument voor de rationale achter de klinische studie, en biedt mogelijk verder perspectief voor de ontwikkeling van potentiŽle neuroprotectieve stoffen.

Download studie


Stikstofmonoxide en reuma

No produktie lijkt van belang bij reumatische ontstekingsprocessen zoals actieve spondylartropathie en reumatoÔde artritis.

Lees verder


CVS en vitamine B12

De vitamine B12 injecties (10 mg.) dienen tweemaal per week toegediend te worden in de vorm van methylcobalamine of hydroxycobalamine (de meeste B12-spuiten bevatten slechts 1 mg.). B12 is in staat stikstofoxide te neutraliseren, wat leidt tot minder brainfog (hersenmist) en een betere doorbloeding naar de extremiteiten. De binding van B12 met ONOO- (is geoxideerd NO en is een sterke vrij radikaal) is een belangrijke troef in de behandeling van een groot deel van de ME-patiŽnten. De meeste huisartsen kennen vitamine B12 alleen als indicatie voor vitamine B12-deficiŽntie; hier wordt het gebruikt als middel om een zeer sterk vrij radikaal te neutraliseren.

Bron: :Lezing Prof Kenny de Meirleir over ME/CFS 2007, Perth-2007


Nederland heeft hoogste stikstofoxide waardes van EU

Figuur 1 laat zien dat de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak in Nederland het hoogst is van Europa en een van de hoogste voor fijn stof. Dat blijft zonder aanvullende maatregelen ook de komende decennia het geval. Tegelijkertijd blijken in Nederland de kosten van maatregelen om de lucht schoner te maken tot de laagste van Europa te horen, zowel in absolute hoeveelheden en als percentage van het BNP.

Corus Staal BV is met ruim 3000 ton stikstofoxiden en 1.200 ton fijn stof per jaar en veel zware metalen en dioxiden een van de grootste luchtvervuilers in Nederland.

Toch heeft het bedrijf jarenlang te veel fijn stof en stikstofdioxide mogen uitstoten. Kosteneffectieve maatregelen als doekfilters en DeNOx hadden 70-90 % van deze vervuiling kunnen voorkomen. De rechter heeft hier recent een einde aan gemaakt. In de herziening van de vergunning wordt het bedrijf gevraagd de stofemissies van een deel van de fabrieken uiterlijk 2013 aan te pakken. Een groot succes! Helaas blijven zowel de stofemissies van de pelletfabriek als de uitstoot van stikstofoxiden nog onnodig hoog.

Lees rapport

Zieke mensen hebben meestal al teveel stikstof produktie in het lichaam door ontstekingen, schimmels, virussen, chemicalien, pesticiden etc. Je snap dat luchtvervuiling ons steeds zieker zal maken en dat we deze ellende doorgeven aan komende generaties, dus stapeling in de placenta en schade aan de babies. Als dit doorgaat krijgen we nog meer toxine kinderen met neurologische aandoeningen.


Fysieke inspanning verhoogt NO waarde

Wie loopt risico op een terugval bij een geforceerd fysiek reconditioneringsprogramma?

De meeste ME/CVS-patiŽnten hebben een chronisch geactiveerd niet-specifiek immuunsysteem, net zoals bij patiŽnten met rheumatoÔde arthritis trouwens het geval is. Dit probleem wordt niet teruggevonden in routine laboratoriumonderzoeken omdat die naar duidelijke inflammatie (ontsteking) peilen en niet naar een ontregelde "innate immunity". Toch zijn er duidelijke parameters in het bloed die wijzen op deze ontregeling. Een toestand die bovendien nog slechter wordt onder invloed van fysieke inspanningen. De parameters zijn : hCRP (high sensitivity CRP), elastase (index van immuunactivatie), NO (stikstofoxide) in het serum aanwezigheid van DNA, RNA, LPS (= lipopolysacchariden) en/of antilichamen voor darmbacteriŽn in het bloed.

Indien men ME/CFS-patiŽnten hiervoor systematisch gaat onderzoeken vindt men dat de meerderheid van hen ťťn of meerdere abnormale waarden heeft voor deze parameters en het dus waarschijnlijk is dat ze traag zullen recupereren na inspanning. Meer nog, patiŽnten zullen zich soms onwel voelen na inspanning omdat de pathologische afwijkingen nog verder toenemen a.g.v. de fysieke belasting.

Het geval van NO is interessant. Ten gevolge van een ontregelde darmflora bij de patiŽnten is er soms een hoger dan normale NO-productie door deze bacteriŽn. Ook een enzyme - iNOS - is a.g.v. een geactiveerd niet-specifiek immuunsysteem verantwoordelijk voor hogere NO-waarden in het serum. Dit zorgt o.m. voor een lagere bloeddruk omdat het de grote vaten uitzet. Daardoor gaan immers de perifere vaten moeten samentrekken wat een verstoorde circulatie in de perifere en interne organen veroorzaakt. Stikstof(mono)oxide of gewoonweg NO genoemd speelt een belangrijke rol bij fysieke inspanning. Bij een versnelling van de hartslag gaat de bloeddoorstroming verhogen. Als reactie hierop gaan endotheelcellen een aantal processen in gang zetten die tot doel hebben de productie van NO te verhogen. Hierbij gebeuren diverse zaken die de NO-productie en activiteit verhogen en in stand houden : het eNOS – endotheliaal enzyme dat NO-productie stimuleert –wordt actiever en er is een daling van de inactivatie van NO door minder productie van vrije zuurstofradicalen en inwerking door anti-oxiderende enzymen. NO is toxisch voor natural killer cellen en T cellen in die zin dat deze van hun werking verliezen als er teveel NO in circulatie is. Dit is ťťn van de redenen waarom ME/CFS-patiŽnten gemakkelijk ziek worden nadat ze een ongewone fysieke inspanning geleverd hebben. Alhoewel NO een beschermend effect heeft tegen arteriosclerose en bacteriŽle infecties bij gezonde individuen (sport is goed voor hen) is teveel NO bij deze patiŽnten een te vermijden toestand. Verder vertonen deze patiŽnten een inspanningsintolerantie omdat de bloedtoevoer bij inspanning zich niet kan aanpassen aan de toegenomen vraag naar zuurstof in de weefsels die deelnemen aan de inspanning.

Het NO-verhaal is maar ťťn van de vele ontregelde systemen die aanleiding geven tot inspanningsintolerantie en/of vertraagde recuperatie. Typisch zal een CFS/ME-patient van het RA type een veel lagere inspanningscapaciteit hebben 24 uur na een eerste maximale inspanningsproef gedaan te hebben. Ook bereiken vele patiŽnten hun theoretisch maximale hartfrequentie niet wanneer ze een inspanningsproef moeten doen a.g.v. spierzwakte of pijn in de onderste ledematen. De spierzwakte is een gevolg van de binding van NO met de ryadine receptoren in de spieren. De pijnen zijn een gevolg van niet aangepaste doorbloeding in de spieren van diezelfde ledematen waardoor zich vroeger dan normaal melkzuur gaat opstapelen. Een deel van het NO zal oxideren : NO + O2 -> ONOO – (= peroxynitraat). Dit is een zeer sterke vrije radikaal die celmembranen zal beschadigen. Wat is de les uit dit verhaal? ME/CFS-patiŽnten mogen nooit geforceerd sport opgelegd worden : ze dienen te luisteren naar hun lichaam en niet naar anderen die menen beter te weten doch niet vertrouwd zijn met de biologie van deze aandoeningen. Lichaamsbeweging dient individueel aangepast te worden aan de ernst van de aandoening. Een evaluatie ervan dient verder doorgedreven te worden dan de "gewone medische onderzoeken".

Leo Trower

Ito et al. Cell.Immunol. 1996 : 174 ; 13
Englebienne & De Meirleir 2002 - book (291 pages) - CRC press
Mihylova et al. Neuro.Endocrinol.Letters 2007 : 11 ; 28
Connolly et al. J.Appl.Physiol. 2004 : 97 ; 1461
Sobko et al. Free Radical Biology & Medicine 2006 : 41 ; 985
VanNess et al. J. Chronic Fatigue Syndrome 2007 : 14(2) ; 77


ADHD en te hoge stikstofniveau's

Oxidative imbalance in adult attention deficit/hyperactivity disorder

OBJECTIVE: There are few studies evaluating the biochemical basis of adult attention deficit/hyperactivity disorder (A-ADHD). In the present study, we evaluated whether nitric oxide (NO), an oxidant, level and superoxide dismutase (SOD), an antioxidant, activity are associated with A-ADHD or not. METHODS: Twenty A-ADHD patients from Gaziantep University Sahinbey Research Hospital, Psychiatry Clinic, diagnosed according to The Turkish version of Adult ADD/ADHD DSM IV-Based Diagnostic Screening and Rating Scale by two psychiatrists (H.A.S. and S.S.), and twenty-one healthy volunteer controls were included. Blood samples were collected; NO levels and SOD activities were measured. RESULTS: The mean NO levels in patients were significantly higher than those of controls and SOD activity of patients was significantly lower than controls. CONCLUSIONS: Remarkable high levels of oxidant NO, and low SOD activities suggest an oxidative imbalance in A-ADHD. This is the first study evaluating the oxidative metabolism in A-ADHD.

Psychiatry Department, Kahramanmaras State Hospital, K Maras, Turkey.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18644422


Peroxynitriet (ONOO) en afbraak van de bloedhersenbarriŤre

Het is bekend dat peroxynitriet tot een permeabilisatie (of gedeeltelijke afbraak) van
de bloedhersenbarriŤre kan leiden, welke barriŤre de toegang van veel typen chemicaliŽn tot de hersenen helpt voorkomen. Peroxynitriet zal derhalve een vergemakkelijkende werking op de toegang van zulke chemicaliŽn tot de hersenen hebben, waardoor hun invloed op de hersenen toeneemt. Dr. Bodo Kuklinski heeft melding gemaakt van zo’n bloedhersenbarriŤre bij MCS-patiŽnten (19), terwijl Dr. Abou-Donia (20) ook melding heeft gemaakt van zo’n afbraak bij diermodellen van MCS, hetgeen een ondersteuning vormt voor dit mechanisme bij MCS. Stikstofoxide remt het metabolisme via enzymen die bekend staan als cytochroom P450’s, de belangrijkste enzymen die betrokken zijn bij de initiŽle detoxificatie van veel chemicaliŽn. De remming van de activiteit van cytochroom P450 door stikstofoxide zal naar verwachting een verhoogde sensitiviteit voor zulke chemicaliŽn teweegbrengen (2,6). De vanilloÔdereceptoren zijn de receptoren waarvan men denkt dat die betrokken zijn bij de werking van vluchtige organische oplosmiddelen en sommige andere chemicaliŽn bij MCS (5). Er is melding gemaakt van een verhoging van vanilloÔdereceptoractiviteit door oxidanten en specifiek door superoxide en daarom verwacht men dat deze componenten van de NO/ONOO-cyclus via deze pathway een verhoogde chemische sensitiviteit teweegbrengen.

Link


De stikstofoxide-cyclus van dr. Martin Pall

Dr. Martin Pall is hoogleraar biochemie aan de universiteit van Washington in Vancouver. Sinds een jaar of zeven propageert hij een theorie die het ontstaan van “onbegrepen ziektes” als CVS en fibromyalgie moet verklaren. Het gaat om de “theorie van de stikstofoxide-cyclus”.

Link


NO/ONOO-model (Dr. Pall)

Het oxidatieve stress-model van Dr. Pall (NO/ONOO) is een model dat volledig aansluit bij de ideeŽn van Prof. De Meirleir. ME/CVS-patiŽnten hebben een teveel aan stikstof (en bijgevolg een tekort aan zuurstof). Prof. De Meirleir legt dit uit door het uitzetten van de grote vaten en bijgevolg het samentrekken van de perifere bloedvaten. De verstoorde NO-productie zou ook voor slaapproblemen zorgen. Dr. De Meirleir haalde een voorbeeld van een patiŽnt aan waarbij de relatie NO in de lucht (meetgegevens beschikbaar bij het KMI) in kaart gebracht werd met de graad van verergering van ME/CVS-klachten. Daaruit bleek inderdaad dat de patiŽnt er slechter aan toe was op dagen dat het NO-gehalte in de lucht hoog was! Voor een bepaalde subgroep ME/CVS-patiŽnten merkte hij positieve resultaten met een hyperbaar zuurstofexperiment.

Link


Mijn zieke manager en mijn afweer

Stessoren hebben op allerlei mogelijke manieren invloed op de productie van NO en .O2-.

De efferente effecten op het brein zijn:
- Een verandering van de moleculaire inhoud van de hersenen;
- Een verandering van de NMDA receptoren, zorgt voor prikkeling, dan overprikkeling, dan uitval.
- De centrale sensibiliteit van het pijnpad: ontstekings- en neuropathische pijn heeft een grote rol, en zorgt voor een upgrade van de neuronale prikkeling.
- Als symptomen van het limbisch systeem zijn een verlies van plasticiteit, met onder andere een geheugenstoornis en een leerstoornis, en bijdragen aan een post-traumatische stressstoornis, een burn-out, slaapstoornissen, etcetera te herkennen.
- Het levert mogelijk een bijdrage aan fibromyalgie, het chronisch vermoeidheid syndroom en multiple chemische overgevoeligheid.

Link


Vitamine B12 injecties en CVS

De vitamine B12 injecties (10 mg.) dienen tweemaal per week toegediend te worden in de vorm van methylcobalamine of hydroxycobalamine (de meeste B12-spuiten bevatten slechts 1 mg.). B12 is in staat stikstofoxide te neutraliseren, wat leidt tot minder brainfog (hersenmist) en een betere doorbloeding naar de extremiteiten. De binding van B12 met ONOO- (is geoxideerd NO en is een sterke vrij radikaal) is een belangrijke troef in de behandeling van een groot deel van de ME-patiŽnten. De meeste huisartsen kennen vitamine B12 alleen als indicatie voor vitamine B12-deficiŽntie; hier wordt het gebruikt als middel om een zeer sterk vrij radikaal te neutraliseren.

Link


Stikstof en Parkinson

Although the cause of Parkinson's disease remains unknown, current research suggests that nitric oxide plays a key role in the death of brain cells that occurs in the disease.The next step in the research will be to determine where nitric oxide is produced and to learn exactly how peroxynitrite (formed by nitric oxide and superoxide) causes damage.

Link


Stikstofoxide (NO) speelt mogelijk rol bij migraine

Hoe een migraineaanval ontstaat is nog steeds niet precies bekend, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het in het lichaam voorkomende stikstofoxide (NO) een  belangrijke rol speelt. Geneesmiddelen die het effect van stikstofoxide tegengaan zouden dus werkzaam kunnen zijn bij een migraineaanval, en deze aanvallen wellicht zelfs kunnen voorkomen. Een stof die stikstofoxide wegvangt is hydroxobalamine, anders gezegd vitamine B12. Deze stof zou dus effectief kunnen zijn bij migraine. Helaas wordt hydroxobalamine na orale toediening slecht opgenomen. Na toediening via de neus kunnen echter bloedspiegels worden bereikt die vergelijkbaar zijn met een injectie in het spierweefsel.

Link

Link 2


Ook verkeersoverlast verhoogt NO waardes

Bewoners aan het Keern in Hoorn krijgen teveel concentraties stikstofoxide, fijn stof en koolmonoxide naar binnen. Nu al zo'n 31 dagen per jaar ontoelaatbare hoeveelheden.

Link


Stikstofmonoxide als nieuwe modulator bij astma

Een speciale rol in het ontstekingsproces is weggelegd voor stikstofmonoxide (‘nitric oxide’: NO). Onder gezonde omstandigheden worden in het hele lichaam op vele plaatsen kleine hoeveelheden NO afgescheiden. Onder gezonde omstandigheden wordt NO o.a. gemaakt door zenuw-, endotheel- en epitheelcellen en is NO in de long betrokken bij zenuwprikkeloverdracht, bloedvaten luchtwegverwijding. Tijdens ontstekingen worden ter plaatse grote hoeveelheden NO geproduceerd door de ontstekingscellen zelf, maar ook wel door structurele cellen, bijvoorbeeld epitheelcellen. Deze grote hoeveelheden NO hebben het voordeel bacteriŽn en virussen te kunnen doden, maar het nadeel het eigen weefsel te beschadigen. Ook in een stabiele fase van het astma worden grotere hoeveelheden NO geproduceerd dan normaal, maar nog altijd te weinig om een hyperreactief reageren van het luchtwegsysteem te voorkomen.

Lees verder


Nek- en spierpijnen door stikstofmonoxide produktie

Het volgende criterium zijn de spierpijnen. Die zullen jullie zeker ook wel kennen. De pijn situeert zich vooral in de nek en in de rug. Waarom in de nek ? Omdat dit een zeer ingewikkeld gewricht is, zeer flexibel, zeer moeilijk. In de nek zitten heel veel spieren. Als die in kramp gaan kan er heel veel nekpijn en rugpijn ontstaan. Polsen en ellebogen zijn veel minder ingewikkeld. De nek is een heel delicaat gewricht. Vanuit de nek komen ook heel veel hoofdpijnklachten en ontwikkelen er zich heel veel migraineaanvallen, die worden eigenlijk veroorzaakt door NO-productie (stikstofmonoxide)

Lees verder


De rol van organofosfaten

Kenmerkende symptomen van vergiftiging door organofosfaten zijn mentale en lichamelijke vermoeidheid, zwakke spieren, spierpijn, overgevoeligheid voor medicatie, het prikkelbare darmsyndroom, transpireren, een lage lichaamstemperatuur, overal vlekjes, trillende spieren, onhandigheid, stemmingswisselingen, geÔrriteerdheid, een zwak korte termijn geheugen en een zwak geheugen.

Detoxificatie: magnesium, selenium en vitamine B12 supplementen

Lees verder

Imazalil op alle mandarijnen

De mandarijnen kunnen mogelijk een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. De gevonden waarden zijn nogal hoog, zeker die van de stof imazalil. Imazalil is een systemisch fungicide (verspreidt zich door het gehele product, niet alleen de schil). Het is een zeer huid- en oogirriterende stof. In de literatuur zijn negatieve effecten beschreven op de voortplanting en het is mogelijk kankerverwekkend. De stof werd op elk monster aangetroffen. Bij de ALDI in Zeist werd op een monster maar liefst 3,4 mg / kg imzalil aangetroffen. Zou een kind van 20 kg hiervan twee ons eten (ongeveer twee mandarijnen), dan zou de acute vergiftigingswaarde (ARfD) al voor 48% bereikt zijn. (variatiefactor 7, verwerkingsfactor 0,1)

Bron


Biochemisch vicieuze cirkel

Neurale sensibilisatie kan gebeuren door de activering van de hersen- en zenuwcel N-methyl-D-aspartaat (NMDA), dat vervolgens hersen stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Verschillende biochemische vicieuze cycli worden vervolgens in gang gezet. Stikstofmonoxide vormt een weefsel wat vrije radicalen, bekend als peroxynitraat, aantast. Peroxynitraat vermindert ATP energie, die dan de sensibilisatie van NMDA verhoogt.

Peroxynitraat is een zeer krachtige vrije radicaal die eiwitten aantast (inclusief enzymen), lipiden (hersen- en celwanden, mitochondriale membranen, ribosoom membranen en genetische DNA-membranen). Antioxidanten zoals tocoferolen (natuurlijke vitamine E), ascorbinezuur (vitamine C), en glutathion helpen te beschermen tegen deze effecten. Cofactoren voor superoxide dismutatie (zink, koper en mangaan) en glutathion peroxidatie (selenium) kunnen ook beschermen tegen schade.

Neurale sensibilisatie is dus verbonden met zelf-bestendige neuro-excitatie en buitensporige reactie op verdere chemische blootstelling. Deze NMDA activatie met verhoogde stikstofmonoxide en peroxynitraat kan het doden van hersencellen en neuro-generative ziektes veroorzaken. Peroxynitraat verzwakt ook de bloed-hersen barriŤre, waardoor chemische stoffen makkelijker de hersenen binnen dringen. Stikstofmonoxide tast ook de eerste ontgiftingsstap aan waarbij het cytochroom P450 systeem chemische stoffen (en veel drugs) op bouwt in het lichaam en zo de vicieuze chemische ontsteking cyclus (neurale sensibilisatie cyclus) vermindert.

Bestrijdingsmiddelen zoals organische fosfaten remmen acetylcholine, die muscarinische receptoren activeren, waardoor het stikstofmonoxide gehalte verhoogt. Formaldehyde activeert NMDA (*)

Vertaling: Guus Pluk

Link

(*) dit zijn dus de beruchte lijmdampen uit spaanplaat die in menig warm zolderkamertje zijn verwerkt. Slaapt daar dus je kind en krijgt deze astmaklachten dan weet je waardoor dit oa kan komen !!


Glutamine en stikstof

Glutamine is vereist voor de transaminatie (omzetting) van andere niet-essentiŽle aminozuren. Het speelt ook een belangrijke rol in de handhaving van de stikstofbalans van het lichaam. In supplement vorm zie je dit dan in de vorm van L-Glutamine.


Opnieuw B12 als toxine opruimer

Mom always said to take your vitamins, and now it looks like she was right. A good dose of vitamin B12 could be the key to cleaning up thousands of sites contaminated by solvents, particularly industrial degreasers and dry cleaning chemicals known as trichloroethylene (TCE) and tetrachloroethylene (perc). These are two of the most common ground contaminants in the U.S., and when they get into aquifers, they are among the most difficult to remediate. All that may be about to change.

Link


Treating Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) and Fibromyalgia: The NO! OH NOO! Theory by Martin Pall Ph.D

"This is going to be a long post. It contains the most important information on the cause of CFS, FM, MCS and related illnesses and how to effectively treat them.  I have been working to the cause of these illnesses for almost 8 years and will have a book coming out on this and many related topics from Haworth Medical Press that will provide much more information than is in this post.

Cases of each of these illnesses are initiated by short term stressors, but instead of recovering after exposure, people become ill with one or more these chronic illnesses.
The stressors implicated include viral, bacterial and in a few cases, protozoan infections, physical trauma (most commonly to the head and neck but also including physical
trauma to other regions of the body), chemical exposure to such chemicals a volatile organic solvents or such pesticides as organophosphorus/carbamates, organochlorine
pesticides or pyrethroid pesticides, carbon monoxide exposure, severe psychological stress, certain mold toxins or ciguatoxin exposure.

Each of these diverse stressors can initiate a process leading to increased nitric oxide levels. In some cases (infection) the iNOS form of nitric oxide synthase is involved but
in most others, excessive NMDA activity is involved leading to increased nNOS activity. It follows that no single form of nitric oxide synthase is involved, but rather the
common factor is nitric oxide. I have argued that the most important consequences of this are mediated not through nitric oxide itself but rather through the action of the
oxidant product of nitric oxide, peroxynitrite. Peroxynitrite synthesis NO. + OO.- -------> ONOO- nitric superoxide peroxynitrite oxide

How does this initiate these chronic illnesses? They act by initiating a biochemical vicious cycle which is responsible for these chronic illnesses: These arrows represent 22
distinct biochemical mechanisms whereby one of the parameters listed stimulate the next parameter connected by an arrow. Of these 19 are very well documented in the
biochemical literature and the remaining three appear to be correct but are less well documented. This vicious cycle, which we are now calling the NO/ONOO- cycle (based
on the structures of nitric oxide and peroxynitrite (but pronounced, no, oh no!) is responsible for the chronic nature of these illnesses.

The NO/ONOO- cycle is based on five distinct principles, two of which I have already described. These principles are as follows: The NO/ONOO- cycle mechanism, can be
summarized in five different principles:

1. Short-term stressors that initiate cases of multisystem illnesses act by stimulating nitric oxide synthase (NOS) activity and consequently produce increased levels of nitric
oxide and its oxidant product peroxynitrite.

2. Initiation is converted into a chronic illness through the action of vicious cycle mechanisms, through which chronic elevation of nitric oxide and peroxynitrite is produced and maintained.

3. Symptoms and signs of these illnesses are generated by elevated levels of nitric oxide and/or other important consequences of the proposed mechanism, i.e. elevated
levels of peroxynitrite or inflammatory cytokines, oxidative stress and elevated NMDA and vanilloid receptor activity.

4. Because the compounds involved, nitric oxide, superoxide and peroxynitrite have quite limited diffusion distances in biological tissues and because most of the
mechanisms involved in maintaining the NO/ONOO- cycle act at the level of individual cells, the fundamental mechanisms are local. The consequence of this is that one tissue may be impacted by this underlying biochemistry while an adjacent tissue may be largely unaffected. The tissue distribution may be propagated indefinitely over time by these local vicious cycle mechanisms. This can lead to many differences in symptoms, depending on the tissue distribution variation, from one case to another. This is such an important principle that I have devoted an entire chapter to it (Chapter 4).

5. Therapy should focus on down-regulating elements of the NO/ONOO- cycle, rather than on just on providing symptomatic relief.   Let me comment on principles 4 and 5. The local nature of the NO/ONOO- cycle means that impact of the cycle on different tissues may be largely independent of each other. Because of this, the symptoms and signs shown by different sufferers of these illnesses are highly variable, depending on which tissues are impacted in which individuals. This variation has been a source of much concern in trying to understand these illnesses but is easily understood as being a consequence of the NO/ONOO- cycle mechanism. Principle 5 states that therapy should focus on down-regulating NO/ONOO- cycle biochemistry, rather than on symptomatic therapy. The difficulty in doing so can be seen from the complexity of the cycle (Figure 1). Because the cycle has such high level complexity and because scavengers for peroxynitrite, the most central compound in the cycle are inefficient, the approach that may have the most traction is to use multiple agents, particularly well-tolerated nutritional agents, to down-regulate NO/ONOO-cycle biochemistry. This is likely to be the most promising approach to such therapy.  In Chapter 15 of my book, the longest chapter in the book, I discuss 30 different agents or classes of agents that are available today and are predicted to down-regulate NO/ONOO- cycle biochemistry. These are summarized in the table below. I follow with descriptions of treatment protocols independently developed by five different physicians, each of whom use from 14 to 18 agents or classes of agents predicted to down-regulate this biochemistry. While some of these use additional agents, not linked or less obviously linked to NO/ONOO- cvcle biochemistry, I would argue that this pattern is not coincidental.

In other words, I argue that:
1. These protocols are largely effective because so many agents in them down-regulate NO/ONOO- cycle biochemistry.

2. The NO/ONOO_ cycle makes useful predictions in terms of therapy and this helps confirm its role as the central cause of these chronic illnesses.  Thirty agents or classes of agents predicted to down-regulate NO/ONOO cycle biochemistry: Agent or Class of Agents Clinical Trial Data or Clinical Observation/Anecdotal Reports

Vitamin C (ascorbic acid) Clinical Trial Data
Tocopherols/Tocotrienols Anecdotal Reports
Selenium - None
Carotenoids - None
Flavonoids - Clinical Trial Data
Reductive stress relieving agents - Clinical Trial Data
Mitochondrial regeneration agents - Clinical Trial Data
L-Carnitine/Acetyl-L-carnitine - Clinical Trial Data
Hydroxocobalamin/B12 - Clinical Trial Data
Folic acid - Clinical Trial Data
Vitamin B6/pyridoxal phosphate - Anecdotal Reports
Riboflavin - None
Other B vitamins - None
Glutathione/glutathione precursors - Clinical Observations
alpha-Lipoic acid - None
Magnesium - Clinical Trial Data
SOD minerals/zinc,manganese, copper - None
NMDA antagonists - Clinical Trial Data
Riluzole - None
Taurine - None
Inosine/uric acid - None
Long chain omega-3 fatty acids - Clinical Trial Data
Agents that lower NF-kappa B activity - Anecdotal Reports
Curcumin - None
Algal supplements - Clinical Trial Data
Hyperbaric oxygen - Clinical Trial Data
Minocycline and Other Tetracyclines - Clinical Observations
Creatine - None
Lowered vanilloid activity - None
Carnosine - None
TRH - Clinical Observations

You will note that there is clinical trial data on the efficacy of 12 of these agents or classes of agents, and there are clinical observations and/or anecdotal evidence of
efficacy of six others. Nonetheless, each of these individually, have limited efficacy, suggesting that combinations may be more effective than are individual agents.
Treatment protocols of five different physicians. The comments after some of these agents are mine, not those of the physicians involved: These are listed in no
particular order.

Agents from Cheney Protocol Predicted to Down-Regulate NO/ONOO- Cycle Biochemistry

High dose hydroxocobalamin (B12) injections-nitric oxide scavenger
Whey protein-glutathione precursor
Guaifenesin-vanilloid antagonist? NMDA blockers
Magnesium-lowers NMDA activity
Taurine-antioxidant and acts to lower excitotoxicity including NMDA activity
GABA agonists-GABA acts as an inhibitory neurotransmitter to lower NMDA activity-these include the drug neurotin (gabapentin)
Histamine blockers-mast cells which release histamine are activated by both nitric oxide and vanilloid stimulation and may therefore be part of the cycle mechanism
Betaine hydrochloride (HCl)- Betaine lowers reductive stress, the hydrochloride form should only be used in those with low stomach acid. Betaine (trimethylglycine) is also listed separately in the protocol description
Flavonoids, including "bioflavonoids," olive leaf extract, organic botanicals, hawthorn extract
Vitamin E (forms not listed)
Coenzyme Q10 - acts both as antioxidant and to stimulate mitochondrial function
A-lipoic acid, Selenium, Omega-3 and -6 fatty acids
Melatonin - as an antioxidant
Pyridoxal phosphate-improves glutamate/GABA ratio Folic acid-lowers uncoupling of nitric oxide synthases

Agents from Teitelbaum Protocol Predicted to Down-Regulate NO/ONOO Cycle Biochemistry

Daily energy B-complex-B vitamins including high dose B6, riboflavin, thiamine, niacin and also folic acid. These fall into four categories that I have listed earlier in the chapter
Betaine hydrochloride (HCl)-lowers reductive stress, hydrochloride -form should only be taken by those deficient in stomach acid
Magnesium as magnesium glycinate and magnesium malate-lowers NMDA activity-often uses magnesium injections

A-Lipoic acid-important antioxidant helps regenerate reduced glutathione Vitamin B12 IM injections, 3 mg injections (does not state whether this is hydroxocobalamin)-may act as potent nitric oxide scavenger Eskimo fish oil-excellent source of long chain omega-3 fatty acids. Lowers iNOS induction, anti-inflammatory

Vitamin C Grape seed extract (flavonoid)

Vitamin E, natural-does not state whether this includes g-tocopherol or tocotrienols
Physician's protein formula, used as glutathione precursor

Zinc-antioxidant properties and copper/zinc superoxide dysmutase precursor

Acetyl-L-carnitine-important for restoring mitochondrial function Coenzyme Q10-both important antioxidant properties and stimulates mitochondrial function

Agents from Nicolson Protocol Predicted to Down-Regulate NO/ONOO- Cycle Biochemistry

Other phosphatidyl polyunsaturated lipids-this and the phosphatidyl choline are predicted to help restore the oxidatively damaged mitochondrial inner membrane
Magnesium-lowers NMDA activity, may aid in energy metabolism
Taurine-antioxidant activity and lowers excitoxicity including NMDA activity
Artichoke extract-as flavonoid source?
Spirulina-blue-green alga is a concentrated antioxidant source
Natural vitamin E-does not tell us whether this includes g-tocopherol or tocotrienols
Calcium ascorbate-vitamin C
a-Lipoic acid-important antioxidant, key role in regeneration of reduced glutathione, but also has role in energy metabolism
Vitamin B6-balance glutamate and GABA levels, lowers excitotoxicity Niacin-role in energy metabolism
Riboflavin-important in reduction of oxidized glutathione back to reduced glutathione; also has important role in mitochondrial function
Thiamin-role in energy metabolism
Vitamin B12-as nitric oxide scavenger?
Folic acid-lowers nitric oxide synthase uncoupling

Agents from Petrovic Protocol Predicted to Down-Regulate NO/ONOO- Cycle Biochemistry

Valine and isoleucine-branched chain amino acids known to be involved in energy metabolism in mitochondria, and may be expected,therefore, to stimulate energy metabolism; modest levels may also lower excitotoxicity Pyridoxine (B6)-improves balance between glutamate and GABA, lowers excitotoxicity
Vitamin B12 in the form of cyanocobalamin-cyanocobalamin is converted to hydroxocobalamin in the human body but the latter form will be more active as a nitric oxide scavenger, since it does not require such conversion
Riboflavin-helps reduce oxidized glutathione back to reduced glutathione Carotenoids (alpha-carotene, bixin, zeaxanthin and lutein)-lipid (fat) soluble peroxynitrite scavengers
Flavonoids (flavones, rutin, hesperetin and others) Ascorbic acid (vitamin C)
Tocotrienols-forms of vitamin E reported to have special roles in lowering effects of excitotoxicity
Thiamine (aneurin)-B vitamin involved in energy metabolism Magnesium-lowers NMDA activity; may aid energy metabolism Zinc-precursor of SOD
Betaine hydrochloride (HCl)-lowers reductive stress, hydrochloride form should only be used by those deficient in stomach acid
Essential fatty acids including long chain omega-3 fatty acids Phosphatidyl serine-reported to lower iNOS induction
Agents from Pall/Ziem Protocol Predicted to Down-Regulate NO/ONOO- Cycle Biochemistry
Nebulized, inhaled reduced glutathione
Nebulized, inhaled hydroxocobalamin (some use sublingual)
Mixed, natural tocopherols including g-tocopherol
Buffered vitamin C
Magnesium as malate
Four different flavonoid sources: Ginkgo biloba extract, cranberry extract, silymarin, and bilberry extract
Selenium as selenium-grown yeast
Coenzyme Q10 Folic acid ]
Carotenoids including lycopene, lutein and b-carotene a-Lipoic acid
Zinc (modest dose), manganese (low dose) and copper (low dose)
Vitamin B6 in the form of pyridoxal phosphate
Riboflavin 5'-phosphate (FMN)
Betaine (trimethylglycine)

Dr. Ziem has recently added two additional agents: green tea extract (flanonoids) and acetyl L-carnitine.

Let me add three additional important points: It is important, with all of these treatments, to avoid up-regulating NO/ONOO- cycle biochemistry. A number of things will tend to produce such up-regulation. These include chemical exposure in MCS patients, excessive exercise in CFS patients, excitotoxin exposure (including MSG and aspartame) in all of these diseases/illnesses, exposure to food allergens in
those who have food intolerances and psychological stress in those sensitive to such stress. These treatments are only effective when the agents down-regulating NO/ONOO- cycle biochemistry are taken along with avoidance of stressors predicted to up-regulate such biochemistry.

The second point is that I think that all of these protocols can be improved and I suspect that the physicians who developed them would agree with this. Nevertheless, I would argue that we now know how to effectively treat these diseases/illnesses and that such treatment consistently involves down-regulating the fundamental etiologic cycle that causes them.

The third is that we now have sufficient evidence supporting the NO/ONOO cycle etiology of these diseases/illnesses. This is the only detailed explanation for the many overlaps among these illnesses, their substantial comorbidity with each other and the extraordinary variation in symptoms and signs from one case to another.
In other words these are true diseases, with a defined morbid process and etiology, albeit ones with unusual variation from case to case due to the local nature of the underlying biochemistry. This is a major new paradigm of human disease, and there are other diseases/illnesses that are candidates for inclusion under this paradigm." --

Martin L. (Marty) Pall
Professor of Biochemistry and Basic Medical Sciences
Washington State University phone 509-335-1246 fax 509-335-9688


Effect of tobacco smoke on nitric oxide synthesis

Cigarette smoking is associated with an increased risk of cardiovascular disease through increased hypertension and platelet aggregation. Both symptoms of which may be caused by decreased endogenous nitric oxide (NO) formation. NO has been shown to be an Important regulator of blood flow and smooth muscle relaxation. It has been previously shown that cigarette smoking reduces the production of endogenous NO. However, the mechanism of the decrease in NO levels has yet to be determined. Nitric oxide synthase (NOS) is the enzyme responsible for converting L-arginine (one of the 20 essential amino acids) to NO and L-chrulline. Previous studies have shown that NOS activity is decreased in the presence of cigarette smoke extract. Also, it has been demonstrated that smokers have lower NOS activity than non-smokers. The mechanism of these observations is not known, however, a possible target includes the formation of adducts of L-arginine, the main substrate for NOS, with components of cigarette smoke. The formation of such aforementioned adducts may lead to decreased L-arginine for NO synthesis or the formation of a compound which inhibits NOS. Both possibilities of which are supported by studies which show that endothelial dysfunction by cigarette smoke is prevented through dietary L-arginine supplementation.

Lees verder


The Pall Protocol for Treating Fibromyalgia & Chronic Fatigue Syndrome

Some researchers speculate that chronic fatigue syndrome (CFS or ME/CFS) and fibromyalgia (FMS) could have a common cause. One researcher says that cause is nitric oxide, and that it is also responsible for multiple chemical sensitivity (MCS) and post-traumatic stress disorder (PTSD). Dr. Martin Pall is a professor of microbiology at Washington State University and started looking into ME/CFS after he was diagnosed with it. The essence of his theory is that short-term stressors cause a build up of naturally occurring nitric oxide, which starts a vicious cycle and leads to long-term illness.

Link


Nitric oxide shown to cause colon cancer

Researchers long ago established a link between inflammation, cancer and the compound nitric oxide, which may be produced when the immune system responds to bacterial infections, including those of the colon. However, the exact nature of the relationship was unknown -- until now. Scientists from MIT's Division of Comparative Medicine and Department of Biological Engineering have found that nitric oxide produced by inflammatory cells during bacterial infection can cause colon cells to become cancerous. The finding suggests that blocking the compound may help prevent or treat colon cancer, the third most common form of cancer in the United States. The researchers, led by James Fox, director of the Division of Comparative Medicine (DCM), report their findings in the Jan. 19 online edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences. Many years ago it was discovered that gastrointestinal infection by H. pylori is often linked to cancer in humans; a related bacteria called H. hepaticus has similar effects in mice. Nitric oxide is produced during the inflammatory response to such bacterial infection, but it has been unclear whether it was damaging cells or protecting them. By studying mice, the MIT team found that nitric oxide produced by different types of cells has different effects.

Lees verder


Post-radiation syndrome as a NO/ONOO– cycle, chronic fatigue syndrome-like disease

Martin L. Pall *, School of Molecular Biosciences, Washington State University, Pullman, WA 99164-4234, USA

Summary Post-radiation syndrome is proposed to be chronic fatigue syndrome (CFS) or a chronic fatigue syndromelike illness, initiated by exposure to ionizing radiation. This view is supported by the nitric oxide/peroxynitrite (NO/ONOO–) cycle mechanism, the putative etiologic mechanism for CFS and related illnesses. Ionizing radiation may
initiate illness by increasing nitric oxide levels via increased activity of the transcription factor NF-jB and consequent increased synthesis of the inducible nitric oxide synthase.

Two types of components of the nitric oxide/peroxynitrite cycle have been studied in post-radiation syndrome patients and shown to be elevated. The symptoms and signs of
post-radiation syndrome and its chronicity are similar or identical to those of chronic fatigue syndrome and can be explained as being a consequence of nitric oxide/peroxynitrite cycle etiology. While the data available to test this view
are limited, it provides for the first time a comprehensive explanation for post-radiation syndrome.

Link


Studies

Pall ML. (2005) Nitric oxide and the etiology of chronic fatigue syndrome: giving credit where credit is due. Med Hypotheses. 65(3):631-3.

Pall ML, Anderson JH. (2004) The vanilloid receptor as a putative target of diverse chemicals in multiple chemical sensitivity. Arch Environ Health. 59(7):363-75. Review.

Pall ML. (2003) Long-delayed sequelae of organophosphate exposure. Arch Environ Health. 58(9):605.

Pall ML. (2003) Elevated nitric oxide/peroxynitrite theory of multiple chemical sensitivity: central role of N-methyl-D-aspartate receptors in the sensitivity mechanism. Environ Health Perspect. 111(12):1461-4.

Smirnova IV, Pall ML. (2003) Elevated levels of protein carbonyls in sera of chronic fatigue syndrome patients.Mol Cell Biochem. 248(1-2):93-5.

Pall ML. (2002) NMDA sensitization and stimulation by peroxynitrite, nitric oxide, and organic solvents as the mechanism of chemical sensitivity in multiple chemical sensitivity. FASEB J. 16(11):1407-17.


Schizofrenie en stikstof

Increased Levels of Nitric Oxide, Cortisol and Adrenomedullin in Patients with Chronic Schizophrenia

To investigate the levels of serum cortisol, dehydroepiandrosterone sulfate (DHEA-S), nitric oxide (NO) and adrenomedullin (AM) in schizophrenic patients. The data show that schizophrenia is associated with abnormal levels of cortisol, DHEA-S, NO and AM.

Lees verder


B12 gebonden aan stikstof mogelijk alternatief voor giftige chemotherapie

Tales of the 'Trojan horse drug' and the 'miracle dogs'

Diagnosed with an extremely aggressive form of cancer called anal sac adenocarcinoma, Oscar's future seemed bleak. Bedridden and unresponsive to chemotherapy or radiation, he would be lucky to survive three months. But thanks to an innovative new drug treatment, Oscar's cancer receded and he was walking again within two weeks. Oscar's recovery was extraordinary enough, but his case was unusual for another reason. Oscar is a Bichon Frise, who scientists reporting here today at the 237th National Meeting of the American Chemical Society call "the Miracle Dog." Joseph A. Bauer, Ph.D., and colleagues described promising results with a drug called nitrosylcobalamin (NO-Cbl) in battling cancer in Oscar and three other canines without any negative side effects. While it gives profound hope to dog owners, NO-Cbl also points to a powerful new cancer treatment for humans — one that infiltrates cancer cells like a biological Trojan horse. "We are one of the few research groups that is offering to treat dogs with cancer that otherwise have no hope," Bauer said. "With no other options available, most people in this situation opt to euthanize so that their pets don't go through the pain of disease and trauma of surgery."

About six million dogs are diagnosed with cancer each year in the United States. According to the National Cancer Institute (NCI), pets with cancer provide a win-win opportunity for cancer researchers. Scientists can study new cancer treatments in animals other than lab mice. And pets get access to new treatments that provide hope and in instances like NO-Cbl, additional time. Bauer put it this way: "The beauty of using a dog or a cat to test a cancer drug is two-fold. First, the animal can get the benefit of the most up-to-date drug in cancer medicine. Second, the NCI gets data on pets that are exposed to the same environmental factors their owners are. They breathe the same polluted air and drink the same polluted water that you and I do every day. If you can find an agent to treat cancer that occurs in a dog with success, there is a higher likelihood that you can take that to the human population and have a much higher response rate than with mice."

Although NO-Cbl has been used in only a few dogs, daily treatments have led to promising results in each case. "In all four dogs, there has been a significant reduction in tumor size without any toxic side effects or discomfort," says Bauer.  Oscar was the first success story. Since then, Bauer has treated two other dogs. A six-year old golden retriever named Buddy was unable to walk due to a spinal tumor pinching essential nerves leading to his right hind leg. After nine months of daily NO-Cbl treatment, Buddy's tumor shrank by 40 percent and he was going on two mile walks. A 13-year-old female Giant Schnauzer with inoperable thyroid carcinoma also showed tumor reductions of 77 percent in less than 10 weeks. "Our case studies demonstrate anti-tumor efficacy with limited toxicity to normal tissues," Bauer added. "NO-Cbl sensitizes multidrug-resistant cancer cells to the antitumor effects of several different drugs, so it may be valuable when utilized in combination regimes," he added.

The drug targets cancer cells with "biological Trojan horse technology." Cells have receptors for vitamin B12 on their outer surface. The receptors serve as docking ports where molecules of the vitamin, essential for cells to divide and multiply, attach and then enter the cell. In order to divide at their abnormally rapid pace, cancer cells grow extra B12 receptors — 100 times more than normal cancer cells. Scientists have been trying since the 1950s to exploit that vulnerability and make B12-based drugs that attach to the receptors, sneak into the cell, and deliver a knock-out dose of medication.

Bauer and his colleagues from the Cleveland Clinic attached nitric oxide (NO) molecules to vitamin B12. NO kills cancer cells. The B12 acts as the Trojan horse, easily slipping into cancer cells. The subsequent release of toxic NO kills the cancer cells from within.  The team's goal is to successfully treat 10 dogs with NO-Cbl and slingshot the drug into human use as soon as possible. Because of the genetic similarity between dogs and humans, Bauer says his approach should have a much better chance of getting through the FDA's strict drug approval chain. But Bauer stresses he wants to get the NO-Cbl dog treatment approved, as well. "I'm committed to the animals, and my goal would be to do a dual clinical trial, Phase One human and Phase One dog," says Bauer. Oscar is still alive and well. Today, Bauer is treating another Golden Retriever named Haley with a spinal tumor. "This is one of the most rewarding things I've ever done in my life," says Bauer, the owner of a two-year old Beagle. "It gets boring working in the lab, but to see the fruits of your labor in a positive outcome like this and to know you're responsible in some small way, that's pretty cool."


Japan heeft hogere B12 en minder Alzheimer

American medical opinion defines blood levels lower than 200 pg/mL as an indication of deficiency. This number is based on the level associated with the most severe manifestation of deficiency, pernicious anemia. In contrast, the lower limit in Japan and some European countries is 500-550 pg/mL, the levels associated with psychological and behavioral manifestations such as dementia and memory loss. Physicians in these countries consider blood levels of 500-1300 to be the normal range. According to Dr. John Dommisse, an expert in B12 deficiency, the acceptance of high levels as normal in Japan, and the willingness to readily treat psychiatric symptoms with B12 explains the low rates of Alzheimer’s dementia in that country--as well as the reason for the very high rates of Alzheimer’s in the US.20 Even with the very low cutoff currently considered the risk point, large numbers of Americans are deficient. In the ongoing Framingham Offspring Study, involving 3000 men and women in the town of Framingham, Massachusetts, researchers found that 39 percent had B12 levels in the so-called "low normal" range, that is below 258.21 Had the researchers chosen the optimal range of 1100-1300 as a measure of B12 status, very few would have qualified as B12 replete. One of the most surprising findings of this study was the fact that the youngest group (26 to 49 years old) had about the same B12 status as the oldest group (65 and up), an indication that deficiencies are becoming more common.

Lees verder


L-arginine kan klachten verergeren

In my personal case with CFS, their are supplements that i responded well in the short term, but then crashed, that increased nitric oxide. L-arginine and relaxin made me feel great in the short term, but then i crashed and felt worse than before after being on them for a few days.(These 2 supplements stimulate nitric oxide). But right now i am doing well on Hydroxycobalamin B12 and CoQ10, which are both nitric oxide scavengers. I was wondering if the problem might be that i need to take these supplements at the same time. I feel like i need to stimulate nitric oxide, but at the same time take high doses of antioxidants to stop the increase in peroxynitrite and superoxide from getting out of control.

Lees verder


Vicious circle

Increased production of NO down regulates hemoglobin levels and interferes with hemoglobin's ability to utilize iron, creating a form of iron deficiency anemia. But there's a difference in the type of anemia caused by upregulated NO. The stored iron level in the cells is normal, but the utilization of iron by hemoglobin is reduced in effect causing a
form of iron deficiency where iron levels are normal on measurement. Since hemoglobin is the only substance that cleans (scavenges) excessive nitric oxide from the system, any minor problem with hemoglobin or red cell numbers will reflect in increased nitric oxide.

This entire process is one of a "vicious circle." You could have suffered an illness for few months during which your cytokines were elevated increasing nitric oxide to upper levels. The increased nitric oxide in turn down regulated adrenal output (cortisol). Cortisol acts
as the brake of the immune system so once cortisol is down, immune activity is increased. Red cell numbers fall and hemoglobin is alter, thereby reducing the scavenging of nitric oxide, down regulating the cortisol and on and on in a "vicious circle" of chronic disease. The original "cause" of your sickness could easily have subsided, yet you are still caught in this "vicious circle."

Link


Autisme en stikstof (NO)

Neuroimmune regulation abnormalities have been implicated in the pathophysiology of autistic disorder. Nitric oxide (NO) is involved in immune reactivity and is known to affect brain neurodevelopmental processes. Recent evidence indicates that NO, and cytokines involved in NO production, may be high in children with autism. The purpose of this study was to verify that plasma NO is high in children with autism and determine whether this elevation is related to plasma levels of cytokines involved in NO production. Rsults confirm that plasma NO is high in some children with autism and suggest that this elevation may be related to IFN-? activity.

Link

Download


Autisme en B12

Hier zie je ook weer dat B12 sprays een belangrijke rol hebben gespeeld bij patiŽnten met allerlei aandoeningen. De genoemde spray is niet te koop in Nederland, er bestaat wel een andere spray die te koop is via de natuurapotheek en oa getest is op migraÔne patiŽnten.

Link

Sprays die in de VS te koop zijn:

Link

Druppels

Link

Cremes

Link


B12 wel in bloed maar toch tekort in de weefsels

A B12 blood test tells the doctor the level of B12 is in the blood. However, B12 has its action inside cells. Some people are deficient B12 at the intracellular level while the serum tests in the normal range. Some people cannot transfer B12 that is absorbed from serum to the tissues. Methylmalonic acid and homocysteine tests should be done to see if either or both of those has risen. These are metabolites of B12. If, when B12 is given, these high metabolite(s) fall, it is likely that the patient needed the B12 which was administered.

http://www.med-library.net/content/view/237/41/

 

Voor mensen die geen Engels spreken, hier wordt gesproken over de mogelijkheid dat een standaard bloedtest voldoende B12 in het bloed aangeeft terwijl er toch een tekort kan zijn op weefsel niveau, dus in de cellen die de B12 hard nodig hebben. Daarom wordt aangeraden om dan specifieke testen te doen waarbij wordt gekeken of het methylmalonic zuur en homocysteÔne in het lichaam verhoogd zijn.


De rol van betablockers

Ik vermoed dat betablockers een rol spelen bij het stikstof verhaal, de bijwerkingen die genoemd worden lijken precies op de klachten bij te hoge stikstof niveau's / B12 tekort

Common side effects of beta blockers include:

 • Fatigue
 • Cold hands
 • Dizziness
 • Weakness

Less common side effects include:

 • Shortness of breath
 • Trouble sleeping
 • Loss of sex drive
 • Depression

Link

Zijn er ME/MCS/Fybromyalgie etc patiŽnten die hier slechte ervaringen mee hebben?


 

 


 


View My Stats