Nieuws vitamine b12


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


B12-tekort ouderen opheffen is net zo simpel als het vaststellen ervan

Studie roept op tot onderzoek naar B12-tekort bij opname van ouderen 65+ in verpleeghuizen, als maatregel tegen daarmee samenhangende gezondheidsproblemen.

Lees verder


Nieuwe testmethode voor b12 tekort op te sporen

Onderzoekers aan de Universiteit van British Colombia (UBC) in Canada hebben een nieuwe testmethode ontwikkeld om vitamine B12 tekorten aan te kunnen tonen. De test is gevoelig genoeg om algemeen toegepast te kunnen worden, inclusief pasgeboren baby's. Een tekort aan vitamine B12 kan worden getest door het nemen van een enkele druppel bloed. Deze wordt op een stukje filterpapier in een flesje gedaan en gedurende een nacht gedroogd. De UBC studie maakte de analyse van gedroogd bloed met behulp van zgn. spot cards gevoelig genoeg om de hoeveelheid methylmalon zuur (MMA) te kunnen meten. Dit is een indicator van iemands B12 niveau.

Lees verder


Maagzuurremmers geassocieerd met vitamine B12 tekort

Volgens een studie verschenen in het 11 december nummer van JAMA werd het gebruik gedurende 2 of meer jaren van proton pompremmers en histamine 2-receptor antagonisten (twee soorten zuurremmende medicijnen) geassocieerd met een volgende nieuwe diagnose van vitamine B12-deficiŽntie.

Lees verder


Vitamine B12 tekort door genetische oorzaak

Het onderzoeken van de genetische oorzaken is van essentieel belang voor de menselijke gezondheid. Echter, sommige mensen hebben een erfelijke aandoening, die ze niet in staat stelt om vitamine B12 te verwerken. Als gevolg daarvan hebben ze kans op ernstige problemen, waaronder ontwikkelingsachterstanden, psychose, beroerte en dementie. Een internationaal onderzoeksteam heeft onlangs een nieuwe genetische ziekte ontdekt die verband houdt met vitamine B12 tekort door het identificeren van een gen dat van levensbelang is voor het transport van vitamine in de cellen van het lichaam. Deze ontdekking zal artsen helpen deze zeldzame genetische aandoening beter te diagnosticeren en opent de deur naar nieuwe behandelingen.

Lees verder


De vitamine B12 bluf

Echte oerkosteters zijn niet bleek, hebben geen zwaktetoestanden, moeheid of nerveuze storingen. Desondanks blijven het medisch kartel en andere geÔnteresseerde kringen doorgaan met mensen onzeker te maken met verkeerde uitspraken op internet en in tijdschriften.
Geweldig is het hoe ze in regelmatige afstanden "BOZE WOLF" schreeuwen en - oef - enkele van jullie prompt daar in trappen en gillend weglopen om dan bezorgd bij de Bund fŁr Gesundheid aan te kloppen om allerlei vragen te stellen.

Lees verder


B12 tekort

Ron

Misschien heb je wat aan deze website voor jezelf of de nieuwsbrief. Ik heb hem geschreven om anderen te informeren over de de gevolgen van een B12 tekort en hoe ze te voorkomen. Een soort handleiding waarmee iedereen zijn arts kan dwingen te luisteren naar vage of onverklaarbare klachten maar ook als je een onwillige huisarts hebt hoe te handelen voor het te laat is en er blijvende schade optreed.

http://www.vageklachten.ashrama.nl/

Groetjes
Marjan


Raymond Francis - Vitamin B12

Michael

--

De best opneembare versie voor mij blijft methylcobalamine, deze kan meteen opgenomen worden, is al gemethyleerd. Helaas alleen in ampul verkrijgbaar in ItaliŽ. Is wel in zuigpil vorm te krijgen van het merk NOW.

Ron


B12- Heb je ook last van een aantal van onderstaande klachten?

Chronische vermoeidheid – tintelingen in handen en/of voeten – branderige tong – haaruitval – spiertrillingen – geheugenverlies – concentratiezwakte – slechte eetlust met gewichtsverlies – verhoogde bevattelijkheid – allergieŽn – wazig zien – gevoelsstoornis en/of krachtsverlies in armen of benen, e.a.

Lees verder

Tip: Janneke


Reakties van lezers

Vitamine D en B12 testen

Je hoeft geen kosten te maken voor deze onderzoeken. Elke huisarts is verplicht jouw wens te honnoreren als je een bloedonderzoek wilt. Als de HA niet alle door jouw gewenste onderzoken laat uitvoeren dan streep je ze zelf aan. Ik laat zelf elke maand mijn bloed op diverse waarden controleren. Mijn HA staat er averrechts t.o. maar hij weet dat hij mijn wens moet respecteren en hij doet dat ook.

Voor mensen die echt een B12 tekort hebben:
Ziekenhuis Lelystad: internist Auwerda

De enige gespecialiseerde internist van NL voor B12 tekort. De wachttijden zijn erg lang omdat deze internist heel NL op bezoek krijgt.

D3 en B12 tekort zijn momenteel volksziekten nr 1 en 2. Gevolgd door kalium en magnesium tekorten.

Info Ashrama


Vitamine B vermindert het risico op baarmoederhalskanker

Kunnen vrouwen met een lage opname van vitaminen B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B12 (cobalamin), en foliumzuur meer gevaar lopen om kwaadaardige veranderingen in de cervix te ontwikkelen (baarmoederhalskanker).

Lees verder

Lucas


Vitamine D en B12 laten checken?

Omdat veel klachten oa te maken kunnen hebben met te lage bloedwaardes van vitamine D en/of vitamine B12 laat ik deze regelmatig checken bij Ron Velthuis die samenwerkt met het ELN lab in Bunnik. De kosten zijn ongeveer 50 euro voor het consult en ongeveer eenzelfde bedrag voor de labkosten.

Enkele symptomen van een vitamine B12 tekort zijn:

Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op "watten" lopen, uitvalsverschijnselen

Concentratiestoornissen, geheugenproblemen

Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken

Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, onhandig zijn, dingen uit je handen laten vallen, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen

Depressie, dementie, nervositeit, psychose, paranoia, geÔrriteerdheid, prikkelbaarheid, verwardheid, gedragsveranderingen

Spierpijn en krachtsverlies

Glossitis (ontstoken tong), branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond

Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte

Duizeligheid

Meer symptomen kun je hier vinden: Link

Vitamine D tekort speelt meestal bij mensen die weinig in de zon komen, die meteen zonnebrandcreme opsmeren in de zomerperiode of die geen D binnenkrijgen via hun voeding. Vitamine D is oa betrokken bij de werking van meer dan 200 genen en misschien wel de belangrijkste remmer van kanker, diabetes en vele andere chronische ziekten [Link]

Mocht je naar een huisarts gaan houd er rekening mee dat die met onderwaardes werkt en niet met optimale waardes.

Ik laat zelf mijn bloed prikken bij:

Therapie Zutphen
Ron Velthuis
Hobbemakade 15
7204 BK Zutphen
Tel: 0575 575067
www.natuurarts-praktijk-zutphen.nl


Congres: B12 Integraal – Cobalamine4All

Over een oude ziekte die zich ontpopt als een nieuwe volksziekte

Ik heb actief gezocht naar een mogelijkheid om veel meer te kunnen rapporteren over de tientallen patiŽnten die voornamelijk door het toedienen van vitamine B12 een spectaculaire ommekeer in hun ziektebeloop hebben zien optreden. Ik heb werkelijk hele spectaculaire genezingen meegemaakt. Ik besef maar al te goed dat de buitenwereld met de nodige scepsis kijkt of luistert naar mijn verhalen. Zo in de trant van: ja, ja, het zal allemaal wel. Hoe kan het nou, dat jij de enige bent die dit ziet?

Link

Petra


Diabetesmedicijn veroorzaakt B12 tekort

Metformine, een medicijn dat veel diabetespatiŽnten slikken om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken, zo hebben Nederlanse onderzoekers ontdekt in een studie naar langdurig medicijngebruik bij mensen met diabetes type 2.

Link

Maaike


Voedingssupplement even effectief als injectie vitamine B12

Veel Nederlanders krijgen enkele malen per jaar een vitamine-B12-injectie, meestal omdat hun maag onvoldoende in staat is de intrinsieke factor aan te maken. Deze intrinsieke factor wordt in de pariŽtale cellen van de maag geproduceerd en is nodig voor het actief transport van vitamine B12 vanuit het maagdarmkanaal. Uit onderzoek blijkt dat voedingssupplementen met een hoge dosis vitamine B12 net zo goed werken als vitamine-B12-injecties. Vitamine-B12-tekort komt vooral...

Link

Denise


B12 Deficiency

Dr. John Douillard talks about Vitamin B12 deficiency and new research that links it to heart health and mood stability.


B12 tekort

Handige sites mbt B12 tekort problemen, nog vaak onderschat door reguliere artsen

http://b12socieety.hyves.nl
http://www.b12society.tk
http://www.b12tekort.com


Vitamine B12 tekort is een oorzaak van chronische hoest

A recente studie aan de Universiteit van Turijn en het Mauriziano Ziekenhuis in ItaliŽ heeft een significantie correlatie tussen vitamine B12 tekort en onverklaarbare chronische hoest aangetoond. Deze studie, die gepresenteerd werd op het congres van de 'World Allergy Organization', bespreekt de impact van deze nieuwe bevindingen op de wereld van allergieŽn en immunologie.

Link

Keimpe Wiersma


Video - Methyl-B12 For Austism - Why It's So Important

Methyl-B12 has shown to be very effective in treating autism. Most parents have seen almost miraculous improvement in their children very quickly. Dr. Kurt Woeller interview Dr. Neubrander about this highly successful autism treatment.


Video - Accidental Discovery of "Miracle" Autism Treatment


Vitamine B12-suppletie liever oraal dan parenteraal

Vitamine B12-deficiŽntie komt bij 5-10% van de Nederlandse bevolking voor. De vitamine B12-spiegel dient bepaald te worden bij patiŽnten met hematologische of neurologische problemen, zoals megaloblastaire anemie of neuropathie, en bij patiŽnten met risicofactoren voor een deficiŽntie van dit vitamine, zoals een atrofische gastritis of een tekort aan "intrinsic factor".

Link


Congres: B12 integraal, Cobalamine4All - 28 mei 2010

Op 28 mei 2010 zal er op mijn initiatief een groot Congres gehouden worden in Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, landgoed De Reehorst in Driebergen over vitamine B12 (het wordt georganiseerd door Vitortho). In de voorbereiding van dit Congres zal ik eind oktober 2009 naar Londen reizen om in het House of Commons (een Engels regeringsgebouw) een presentatie te geven tijdens een Awareness week B12; die georganiseerd wordt door de Pernicious Anemia Society (PAS) in Engeland. PAS is een soort van patiŽnten vereniging die zich inzet voor ondersteuning van B12 patiŽnten en het doen verbreiden van kennis over de ziekte. Ik zal daar voor het eerst de resultaten presenteren van mijn observationele studie. Tevens zal ik daar een ontmoeting hebben met Sally Pacholok, een verpleegkundige intensive care, die in 2005 het boek schreef: Could it Be B12!?, epidemic of misdiagnoses. Sally Pacholok zal ťťn van de hoofdsprekers zijn op het Congres B12 Integraal op 28 mei.

Het voorlopige programma van het Congres: B12 Integraal, Cobalamine4All.

Sprekers:
1. Sally Pacholok, met haar echtgenoot co-auteur van het boek: Could it Be B12?, an epidemic of misdiagnoses (2005). Sally is verpleegkundige intensive care woonachtig en werkzaam in Michigan USA. Zij beijvert zich al jaren voor een vitamine B12 bewustwordings campagne wereldwijd omdat veel meer mensen aan B12 tekort lijden dan nu bekend is en het probleem vrij eenvoudig is op te lossen door vit.B12 aan te vullen.

2. Nico Westerman, arts voor (electro)acupunctuur en biofysische geneeskunde. Hij schreef diverse boeken (De Chinese pols 1997, Bio-Energie 2006, Biofysische Geneeskunde 2006) en hij ontwikkelde een compleet systeem van RadiŽsthetische Geneeskunde (Rathega) door gebruik te maken van een biotensor. Hij zal ons uitleggen hoe de biotensor een onmisbaar instrument kan zijn bij de diagnostiek in een moderne CAM-praktijk.

3. Hans Reijnen, arts voor klassieke homeopathie en bioresonantie therapie. Hij deed een uitgebreide observationele analyse: hij behandelde 520 patiŽnten met vit.B12 tekort en ontdekte veel nieuwe feiten aangaande de symptomatologie, het stellen van de diagnose en de behandeling van deze ziekte. Hij wil definitief afrekenen met het grote aantal misverstanden over M.Addison-Biermer. Naast de suppletie van vit.B12 behandelt hij veel patiŽnten met nieuwe homeopathische geneesmiddelen gemaakt van 6 verschillende vormen van vit.B12. Hij ontdekte dat alle patiŽnten bij wie het vermoeden bestaat op het bestaan van een verloren tweelinghelft; een vit.B12 probleem heeft of krijgt. Kernthema van al deze patiŽnten is: bestaansrecht.

4. Alfred Ramoda Austermann, psychotherapeut heeft ontdekt dat 10% van alle zwangerschappen starten als een tweeling waar slechts bij 1% van de levend geboren kinderen een levend geboren tweeling oplevert. Dit betekent dat 9% van al deze kinderen het verlies van een tweelinghelft hebben meegemaakt meestal zonder hiervan op de hoogte te zijn. Dit betekent vaak een emotionele shock die vaak leidt tot gevoelens van eenzaamheid, schuldgevoel en een onvervulbaar verlangen naar eenheid. Hij (en zijn vrouw Bettina, is gespecialiseerd in verschillende vormen van behandeling voor deze mensen (o.a. familieopstellingen). Zij schreven samen het boek: Drama in de moederschoot, de verloren tweelinghelft.

Het Congrescentrum kan plaats bieden aan 300 deelnemers die een geheel dagprogramma krijgen aangeboden met een heerlijke biologische lunch. In de pauzes kunnen de deelnemers elkaar ontmoeten of wat interessants geboden krijgen door de deelnemers van een markt. Het Congres is vooral gericht op artsen en therapeuten maar staat open voor alle belangstellenden (journalisten, politici, patiŽnten, enz.).

Het Congres B12 Integraal wordt georganiseerd met hulp van Vitortho leverancier van voedingssupplementen. Zij zullen ook de mogelijkheid tot inschrijven gaan organiseren.

Link

Petra


Congres ‘Voeding & Psyche’: Schoenthaler op herhaling

De Amerikaanse topcriminoloog prof. dr. Stephen Schoenthaler is zaterdag 31 oktober de belangrijkste spreker tijdens het Congres ‘Voeding & Psyche’, dat plaatsvindt in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ruim 21 jaar na zijn eerste lezing in Nederland gaat Schoenthaler op herhaling.

In januari 1988 bracht Schoenthaler, op uitnodiging van het tijdschrift Ortho, een meerdaags bezoek aan Nederland. Op het programma stond onder meer een persconferentie, waar Schoenthaler sprak over zijn onderzoek naar de relatie tussen voeding en crimineel gedrag. Zijn onderzoek was omstreden, en dat was de dagen daarna merkbaar in de media. Zo waarschuwde het Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, inmiddels bekend als het Voedingscentrum, voor het ‘ongefundeerd opperen van een relatie tussen voeding en crimineel of gewelddadig gedrag’.

Eind deze maand brengt Schoenthaler opnieuw een bezoek aan Nederland, wederom op uitnodiging van Ortho. Intussen is veel veranderd. Schoenthaler, die is verbonden aan de California State Universiteit in Stanislaus, heeft zijn onderzoekslijn verder uitgebouwd. Hij heeft wereldwijd de meeste wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan rond dit thema. En hij heeft navolging gekregen in Groot-BrittanniŽ ťn Nederland.

In 2002 haalde onderzoeker dr. Bernard Gesch van de Universiteit van Oxford de voorpagina’s met een opmerkelijk experiment in een Britse jeugdgevangenis. Van ruim tweehonderd jonge gedetineerden slikte het grootste deel dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Het aantal ernstige overtredingen, inclusief geweldsdelicten, daalde met bijna 40%.

Een paar jaar later werd deze onderzoeksopzet, met enkele aanpassingen, herhaald binnen het Nederlandse gevangeniswezen. Let wel: op initiatief van de Dienst JustitiŽle Inrichtingen van het Ministerie van Justitie. Aan dit experiment namen 221 jong gedetineerden deel. In de zomer van 2007 werd het voorlopige onderzoeksrapport openbaar. Eťn van de resultaten: een toename met 23% van het aantal agressieve incidenten en regelschendingen in de placebogroep, tegenover een afname in de supplementengroep met 38%.

Dit voorjaar is in Groot-BrittanniŽ een nieuw onderzoek van start gegaan, wederom onder leiding van Bernard Gesch. Hij mikt nu op de medewerking van ruim duizend gedetineerden uit drie strafinrichtingen. Inzet is de eerdere bevindingen in de VS, Engeland en Nederland op grotere schaal bevestigd te krijgen. ‘Als deze grotere studie van Gesch het effect bevestigt, moet het beleid veranderen’, zei Schoenthaler
hierover vorige maand in Science.

Stephen Schoenthaler zal tijdens het Congres ‘Voeding & Psyche’ drie lezingen verzorgen. Dagvoorzitter is apotheker dr. Gert E. Schuitemaker, hoofdredacteur van Ortho. Hij maakt zich al ruim twintig jaar sterk voor meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag en schreef hierover het boek Honger naar geweld.

http://www.voedingenpsyche.nl


Watch What's In That? How Food Affects Behavior - CBN.com in Game Videos  |  View More Free Videos Online at Veoh.comB12 lowers high blood pressure

For high blood pressure (AKA hypertension) B12 (injection or nasal spray or sublingual pills) will lower high blood pressure in most women to "normal" levels within 20-30 minutes.

I was the first to report this in the Orthomolecular Journal in 1982. For almost all women I have advised since that time who have actually tried this, their blood pressure came down to "normal" range within a half hour or so after an injection. I usually advise to try 0.50 ml (50 cc) on an insulin needle) to begin with. The usual B12 for injection is "cyanocobalamin". A better one is "hydroxycobalamin", but I've found that few drugstores or hospitals carry this newer form.  (Perhaps because MD's and hospital staff don't know enough about vitamins.) The nasal and sublingual B12 does not work nearly as fast or as well, but it can probably be used for maintenance. And, you can get these forms in most good health food stores without prescription. There are no known bad side effects as with prescription drugs!

For men, niacin probably works better than most anti-hypertensive drugs. The only side-effect is a harmless one of what is often described as a "flush". NUTZ! For me, and lots of other people it's like a moderate to severe sunburn, and it can last up to a half hour on some. The only way is to start with small doses, and gradually work up to large doses. (By the way - this niacin also works for women). Niacin also has another good effect - it lowers cholesterol.

Dr Bate
http://drbate.com/


Potentially Life Threatening Vitamin Deficiency Affects 25% of Adults

Vitamin B12 is fittingly known as the energy vitamin, and your body requires it for a number of vital functions. Among them: energy production, blood formation, DNA synthesis, and myelin formation. Myelin is insulation that protects your nerve endings and allows them to communicate with one another.

Lees verder


Vegetarians , too, are prone to stroke

Widespread deficiency of Vitamin- B12 among vegetarians is leading to a growing incidence of stroke and heart attacks among young people.

Lees verder


Genetic Variants Associated with Vitamin B12

Researchers at the Harvard School of Public Health (HSPH) and their collaborators at Tufts University and the National Cancer Institute (NCI) have identified a common genetic influence on B12 vitamin levels in the blood, suggesting a new way to approach the biological connections between an important biochemical variable and deficiency-related diseases. "The news here is the discovery of a robust genetic predictor of vitamin B12 levels," said David Hunter, the Vincent L. Gregory Professor of Cancer Prevention and director of the Program in Molecular and Genetic Epidemiology at HSPH and senior author of the study. "This is an example of the way we're going to understand more about how levels of vitamins and other nutrients in the body are partially determined by genetic factors as well as by what we eat." Other studies have found rare gene mutations with dramatic effects on people's ability to digest, absorb, and use vitamin B12. This paper found more common variations of a gene that has a much smaller effect by itself, but it may belong to an important biological pathway whose careful study may lead to clinically useful strategies and therapeutic intervention. The researchers first found the gene, called FUT2, in a genome-wide scan of 1,658 women of European ancestry who participated in the Cancer Genetic Markers of Susceptibility (CGEMS) project. They replicated the findings in another 1,059 women from the Nurses' Health Study.

Lees verder


Vitamin B12 Key to Aging Brain

Older individuals with low levels of vitamin B12 seem to be at increased risk of having brain atrophy or shrinkage, new research suggests.

Lees verder


New Study Reveals the Vitamin You Can't Ignore

A recent study from US Framingham indicated that one in every four adults in the US is deficient in Vitamin B12, which is known as the energy vitamin. Vitamin B12 can help with energy production, formation of blood, myelin formation and DNA synthesis. Because Vitamin B12 has such an important role when it comes to DNA synthesis, low levels can cause DNA damage. Cervical cancers and breast cancers are linked to low levels of vitamin B12.

Lees verder


Expert links nutritional deficiency to depression

According to Shamir Benji, writing for empowher.com, an online women’s health resource, physicians have long known that vitamin B12 and folate are essential for maintaining the proper balance of neurochemicals in the brain. A deficit of these elements is believed to be one of the causes of depression.

Lees verder


B12 Deficiency Linked to Cognitive Decline, Cancer and More

Research is showing that many older people could benefit from getting more vitamin B12 than they currently do. Some 10% to 15% of people over age 60 are outright deficient, and many more are borderline deficient. Their blood levels of B12 are in what’s called a “low-normal” range, and if their doctor isn’t up on the latest research, they won’t be treated for B12 deficiency with supplemental B12

Lees verder


4 Promising Autism Treatments, From Vitamin B12 to Alzheimer’s Drug Namenda

MIND researchers recently tested injections of methyl B12 in a controlled trial on 30 children, since prior recent findings had shown that some children with autism have altered biomarkers for oxidative stress. The results weren’t statistically significant, but Hendren says nine of the children did improve in language and socialization, and those children had changes in biomarkers for oxidative stress. The institute will run a larger trial this summer with 50 children in an effort to figure out if the treatment really does have a benefit.

Lees verder


Elderberry Trumps Tamiflu for Flu Remedy

A clinical trial during a severe flu outbreak around 1992-93 in Israel confirmed a perfect cure rate of severe flu victims there. Another study performed in Oslo, Norway more recently, around 2002, also confirmed the amazing efficacy for type A or B flu victims of several different strains. The cures mostly occurred in two days while a few were cured in three days. Tamiflu cures occur normally in 4.5 to 5 days. It took 6 days or more for the flu victims on placebos to recover. Adding sub-lingual (for better absorption) B-12 is another valid protection against cytokine storms. Getting enough sleep, as so many are sleep deprived, is high on the list of activities required for strong immune systems. Most importantly, having a good emotional attitude, which includes not stressing over pandemics and other issues, is essential to the immune system.

Lees verder


Elderberry Trumps Tamiflu for Flu Remedy

A clinical trial during a severe flu outbreak around 1992-93 in Israel confirmed a perfect cure rate of severe flu victims there. Another study performed in Oslo, Norway more recently, around 2002, also confirmed the amazing efficacy for type A or B flu victims of several different strains. The cures mostly occurred in two days while a few were cured in three days. Tamiflu cures occur normally in 4.5 to 5 days. It took 6 days or more for the flu victims on placebos to recover. Adding sub-lingual (for better absorption) B-12 is another valid protection against cytokine storms. Getting enough sleep, as so many are sleep deprived, is high on the list of activities required for strong immune systems. Most importantly, having a good emotional attitude, which includes not stressing over pandemics and other issues, is essential to the immune system.

Lees verder


Wintertime Blues or Lack of Vitamin B12?

Not receiving adequate amounts of vitamin B12, or cobalamin as it is also known, may leave you feeling tired, dizzy, or lightheaded.

Lees verder


Heartburn pills wrecked my life - How antacids can have serious side-effects

What is extraordinary is that her problems stemmed from the lack of an everyday vitamin, caused by medicine commonly prescribed for ulcers and heartburn - and that Andrea discovered the problem herself by searching on the internet.

Lees verder


Metformin Linked to B12 Deficiency

The popular diabetes drug metformin may contribute to vitamin B12 deficiency, according to a new study.

Lees verder


Low levels of vitamin B12 may increase risk for neural tube defects

Children born to women who have low blood levels of vitamin B12 shortly before and after conception may have an increased risk of a neural tube defect, according to an analysis by researchers at the National Institutes of Health, Trinity College Dublin, and the Health Research Board of Ireland. Women with the lowest B12 levels had 5 times the risk of having a child with a neural tube defect compared to women with the highest B12 levels. Women who consume little or no meat or animal based foods are the most likely group of women to have low B12 levels, along with women who have intestinal disorders that prevent them from absorbing sufficient amounts of B12. Neural tube defects are a class of birth defects affecting the brain and spinal cord. One type, spina bifida, can cause partial paralysis. Another type, anencephaly, is a fatal defect in which the brain and skull are severely underdeveloped. Researchers have known that taking another nutrient, folic acid, during the weeks before and after conception can greatly reduce a woman's chances of having a child with a neural tube defect. Folic acid is the synthetic form of the vitamin folate. In the United States, cereal grains are fortified with folic acid to reduce the occurrence of neural tube defects in the U.S. population. The study appears in the March Pediatrics. The study's first author was Anne M. Molloy, Ph.D., Trinity College Dublin. Scientists from the Health Research Board of Ireland and two NIH institutes, the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development and the National Human Genome Research Institute, also took part in the study. "Vitamin B12 is essential for the functioning of the nervous system and for the production of red blood cells," said Duane Alexander, M.D., director of the NICHD. "The results of this study suggest that women with low levels of B12 not only may risk health problems of their own, but also may increase the chance that their children may be born with a serious birth defect."

Lees verder


Vitamin B12 may be what your brain needs to keep aging at bay

People older than 60 who were not deficient, but had low levels of the vitamin, were three to six times more likely to have brain volume loss than those who had the highest levels of the vitamin.

Lees verder


What is the relationship between serum folate/vitamin B12 and MTHFR C677T genotype?

Transcriptional silencing of tumor suppressor genes by hypermethylation of CpG islands located in the promoter region is very common in human colorectal cancer. Dietary folate/vitamin B12 intake and MTHFR C677T genotype was suggested to protect against colorectal cancer. However, only a few studies have addressed the joint effects of circulating levels of folate/vitamin B12 and the MTHFR C677T genotype on the risk of epigenetic inactivation of specific tumor suppressor genes in CRC patients. A research article to be published on 21 June 2008, in the World Journal of Gastroenterology addresses this question. The research team led by Prof. Naghibalhossaini from Department of Biochemistry of Shiraz University of Medical Sciences investigated the association between serum folate/vitamin B12, MTHFR C677T genotype, and promoter methylation of three tumor-associated genes in solid tumors among sporadic CRC patients. They found that 29.1 % of cases had tumors with at least one methylated gene promoter. In case-case comparison, no significant association was found between methylation in tumors and any single genotype. However, in comparison to controls with the CC genotype, an increased risk of tumor methylation was associated with the CT genotype (OR = 2.5; 95%CI, 1.1 – 5.6). In case-case comparisons, folate/vitamin B12 was positively associated with tumor methylation. Adjusted odds ratios for tumor methylation in cases with high (above median) versus low (below median) serum folate/vitamin B12 levels were 4.9 (95%CI, 1.4 – 17.7), and 3.9 (95%CI, 1.1 – 13.9), respectively. The frequency of methylated tumors was significantly higher in high methyl donor than low methyl donor group, especially in those with MTHFR CT (p = 0.01), and CT/TT (P = 0.002) genotypes but, not in those with the CC genotype (P = 1.0).

Lees verder


 

 


 


View My Stats