Nieuws anuskanker


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Vrouwelijke chirurg opent kliniek voor anale klachten

Nederlanders tobben te lang met anale klachten. Dat zegt Charlotte Deen, die op 16 juni 2010 in Bilthoven als eerste vrouwelijke chirurg een proctologische kliniek in Nederland opent: een medisch centrum dat gespecialiseerd is in de aandoeningen van het laatste stukje van de endeldarm en de anus.
'In Nederland rust een groot taboe op klachten als aambeien, incontinentie, fistels, anale pijn, kloofjes en jeuk', zegt Deen, die de afgelopen jaren als chirurg van anus en endeldarm in Spanje werkte. 'Buitenlanders lopen met zo'n klacht alle dokters af, Nederlanders denken dat het wel weer overgaat of dat er niets aan te doen is. Ze vinden het genant om met anale klachten naar een arts te gaan. Dus blijven ze ermee lopen. Maar anale klachten zorgen voor veel ongemak en pijn, en kunnen bovendien sociale problemen geven.'

Deen heeft veel ervaring als proctologisch chirurg; daar zijn maar weinig chirurgen in gespecialiseerd. 'Het is noodzakelijk om ervaring te hebben, want de sluitspier is maar heel dun en heeft een enorm belangrijke taak ', aldus Deen. 'De uitgang is minstens zo belangrijk als de ingang!'

Deen schat dat 20 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen chronische anale klachten heeft, waarvoor doktersbezoek nodig is. Bij vrouwen is het risico op incontinentie voor ontlasting verhoogd na bijvoorbeeld een tangverlossing. 'Vrouwen kunnen na een zware bevalling klachten krijgen', zegt Deen. 'Het is belangrijk om daar op tijd naar te laten kijken, zodat de klachten eventueel voorkomen kunnen worden.'
In veel gevallen is het niet nodig om te opereren. Deen schrijft ook vaak oefeningen voor of een speciaal dieet. Ze streeft er steeds naar om de diagnose zo snel mogelijk te stellen, zodat de behandeling direct kan starten. 'Gelukkig zijn er tegenwoordig technieken waarbij de pijn na de operatie minder is en de littekens klein zijn', aldus Deen.

Deen houdt spreekuur in de Proctos Kliniek op het voormalig ziekenhuisterrein Berg & Bosch in Bilthoven. Eventuele operaties vinden plaats in de Van Linschotenkliniek in Hilversum. Ze heeft afspraken over samenwerking met het VUMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht. De meeste behandelingen komen voor een vergoeding door de ziektekostenverzekeraar in aanmerking.


Plasma vitamin B12 concentrations and the risk of colorectal cancer

In conclusion, these results suggest that increasing levels of plasma vitamin B12, alone or together with other factors involved in one-carbon metabolism, may reduce the risk of rectal cancer, whereas for colon cancer, the association appears to be less clear.

Lees verder


Radiation Before Surgery Reduces Quality of Life and Risk of Recurrence for Rectal Cancer Patients

The use of a short one week course of radiation before surgery for rectal cancer leads to a reduced risk of recurrence but with some impairment in quality of life for sexual and bowel function,according to an international study presented September 22, 2008, at the American Society for Therapeutic Radiology and Oncology’s 50th Annual Meeting in Boston.

Lees verder


 

 


 


View My Stats