hypnologic.nl/
gevaren antidepressiva


balk2.jpg (42734 bytes)


Prenatale blootstelling aan antidepressiva en hersenontwikkeling foetus

Bevindingen uit hersenscans suggereren een samenhang tussen het gebruik van een SSRI (Serotonineheropnameremmer) in de zwangerschap en de hersenontwikkeling in de foetus, vooral in hersengebieden gerelateerd aan verwerking van emoties.

Lees verder


Opioiden en antidepressiva gerelateerd aan hoger risico op fracturen bij patiŽnten met reumatoÔde artritis

Opioiden en selectieve serotonine heropname remmers (selective serotonin reuptake inhibitors - SSRIís), een veelgebruikte groep antidepressiva, worden beiden geassocieerd met een hoger risico op osteoporotische fracturen bij patiŽnten met reumatoÔde artritis, volgens conclusies uit nieuw onderzoek.

Lees verder


Prozac in oceaanwater is mogelijke bedreiging voor zeeleven

ďOregon shore krabbenĒ (Hemigrapsus oregonensis) vertonen risicovol gedrag wanneer ze worden blootgesteld aan het antidepressivum Prozac, door het makkelijk te maken voor roofdieren om ze te vangen, volgens een nieuwe studie van de Portland State University (PSU). De studie, gepubliceerd in het blad Ecology and Evolution, illustreert hoe concentraties van geneesmiddelen die in de omgeving worden gevonden een risico kunnen vormen voor het overleven van dieren.

Lees verder


Relatie antidepressiva en significant verhoogd risico op overlijden

Het is algemeen bekend dat de serotonine van de hersenen invloed heeft op onze stemming, en dat de meest gebruikte antidepressiva de absorptie van serotonine door neuronen blokkeren. Het is echter minder algemeen bekend dat alle hoofdorganen van het lichaam - het hart, de nieren, de longen, de lever - serotonine uit de bloedbaan gebruiken.

Lees verder


Antidepressiva Paxil - Hoe een jury in Chicago gelijk kreeg

Op 20 april kende een federale jury in Chicago 3 miljoen dollar toe aan de weduwe van een man die zichtzelf zeven jaar geleden voor de metro had gegooid. De zelfmoord van Stewart Dolin, zo concludeerden zij, was niet het gevolg van een depressie, of van de angst of de stress die zijn werk als bedrijfsjurist met zich meebracht. Het was veeleer zijn medicatie die tot zijn dood had geleid: een generieke versie van paroxetine, of Paxil, het commercieel zeer succesvolle medicijn tegen depressie dat wordt gemaakt door GlaxoSmithKline (GSK). Paxil behoort tot de klasse van antidepressiva genaamd SSRIís (selectieve serotonine-heropnameremmers). SSRIís horen in Amerika en wereldwijd tot de vaakst voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om een breed scala van emotionele kwalen, van verdriet tot sociale angst, te behandelen. Maar hoewel veel mensen vinden dat ze helpen, staan ze er ook om bekend dat ze sommige patiŽnten prikkelbaar en angstig kunnen maken.

Lees verder


Samenhang tussen antidepressiva en mislukken tandimplantaat

Bijwerkingen van antidepressiva, de op ťťn na meest voorgeschreven medicijnen in Amerika, remmen botgroei af, een cruciale factor voor succes bij tandimplantaat. Antidepressiva, die vaak worden ingezet om angst, pijn en andere aandoeningen te behandelen, spelen wellicht een rol bij het mislukken van tandimplantaten, aldus een nieuw pilot onderzoek door onderzoekers van de Universiteit te Buffalo.

Lees verder


Zembla - De piekerpil II

Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikt antidepressiva. Dit terwijl deze pillen al jaren ter discussie staan. Ze worden in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie. Antidepressiva zijn niet onschuldig: het is moeilijk om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Bovendien werken ze alleen bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo's, gesprekstherapie of hardlopen net zo goed. Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie.

Bekijk de uitzending


Onderzoek naar mogelijk foetaal gebruik van antidepressiva

Depressie is een ernstige zaak voor aanstaande moeders. Onbehandeld kan depressie gevolgen hebben voor de gezondheid van de foetus. Maar behandeling tijdens de zwangerschap kan ook gezondheidsgevolgen hebben voor de zich ontwikkelende foetus, wat de keuze voor een aanstaande moeder om medicatie in te nemen heel moeilijk maakt.

Lees verder


Antidepressivum Paroxetine verhoogt risico op geboorteafwijkingen

Het gebruik van paroxetine Ė een medicijn tegen aandoeningen zoals depressie, obsessief-compulsieve stoornis, angststoornis en PTSS Ė tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, kan het risico op aangeboren afwijkingen en hartafwijkingen bij de baby verhogen. Dat is de conclusie van een recent onderzoek dat in het British Journal of Clinical Pharmacology gepubliceerd staat.

Lees verder


De waarheid over antidepressiva


Samenhang tussen bepaalde antidepressiva en verhoogd risico op manie en bipolaire stoornis

Er bestaat verband tussen het gebruik van bepaalde antidepressiva bij een depressie en een verhoogd risico op een daarop volgende manie en bipolaire stoornis, zo onthult een onderzoek dat verscheen in het online tijdschrift BMJ Open. Sterkste verband bij gebruik SSRIís en venlafaxine.

Lees verder


Veel voorkomende antidepressivum kan de hersenen veranderen

Een veel voorgeschreven antidepressivum kan bij depressieve en niet-depressieve mensen de hersenstructuren op heel verschillende manieren veranderen, wijst een nieuwe onderzoek van het Wake Forest Baptist Medical Center uit.

Lees verder


Antidepressivum (Aropax, Paxil, Seroxat) werd onterecht als veilig voorgesteld voor jong volwassenen

Uit een door de universiteit van Adelaide geleide studie is gebleken dat een psychiatrisch medicijn, waarvan men beweerde dat een veilige en effectieve behandeling was voor depressie bij adolescenten, eigenlijk geen enkel effect heeft en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Lees verder


Een nieuwe studie onthult zowel voordelen als risicoís van antidepressiva gebruik tijdens de zwangerschap

Columbia University's mailman school of public Health: het behandelen van moeders met een psychiatrische stoornis middels veelgebruikte antidepressiva wordt geassocieerd met een lager risico op bepaalde zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte en geboorte via de keizersnede, dit volgens de onderzoekers van de Columbia University's Mailman School of Public Health, Columbia University Medical Center, en de New York State Psychiatric Institute. Maar de medicijnen - selectieve serotonine heropnameremmers of SSRIís - resulteerden in een verhoogd risico op neonatale problemen.

Lees verder


Antidepressivum Zoloft vermeerdert slagaderverkalking in diermodel

Volgens een studie door onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center veroorzaakt een veel voorgeschreven antidepressivum tot een zesvoudige toename van atherosclerose plaque in de kransslagaders van niet menselijke primaten. Coronaire atherosclerose is de primaire oorzaak van hartaanvallen.

Lees verder


Vroege blootstelling aan antidepressiva van invloed op angsten bij volwassenen en serotonine transmissie

Alle antidepressiva werken misschien niet hetzelfde bij zwangere vrouwen

Ongeveer 15 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten lijdt aan angststoornissen en depressies tijdens hun zwangerschap, en velen wordt antidepressiva voorgeschreven. Maar er is weinig bekend over hoe vroege blootstelling aan deze medicijnen invloed kan hebben op hun nakomelingen als die opgroeien tot volwassenen. Het antwoord op die vraag is van vitaal belang, omdat 5 procent van alle baby's geboren in de VS - meer dan 200.000 per jaar - worden blootgesteld aan antidepressiva tijdens de zwangerschap via de overdracht door hun moeders.

Lees verder


Darwinistische testen onthullen toxiciteit van antidepressiva

Een universiteit van Utah voert testen uit om gevaarlijke bijwerkingen op te sporen van geneesmiddelen om zo patiŽnten beter te beschermen. Wegens onopgemerkte toxiciteitsproblemen, zijn ongeveer een derde van geneesmiddelen op recept, goedgekeurd in de VS, uit de markt genomen of moeten verplicht een waarschuwingslabel voeren om het gebruik ervan te beperken. Een uitzonderlijk gevoelige toxiciteitstest uitgevonden door de Universiteit van Utah maakt het mogelijk om meer van deze gevaarlijke bijwerkingen uit de farmaceutische ontwikkeling bloot te leggen.

Lees verder


Eťn enkele dosis antidepressivum brengt al veranderingen teweeg in de hersenen

Een enkelvoudige dosis antidepressivum is genoeg om dramatische veranderingen in de functionele architectuur van de menselijke hersenen teweeg te brengen. Hersenscans genomen van mensen voor en na een acute dosis van het algemeen voorgeschreven SSRI (serotonine reuptake inhibitor) tonen binnen de drie uur veranderingen aan in connectiviteit, zeggen de onderzoekers. Hun resultaten werden gerapporteerd in het tijdschrift Cell Press Current Biology van 18 september. "We hadden niet verwacht dat SSRI op zo'n korte tijd zo'n prominent effect zou hebben die de hele hersenstructuur omvat," zegt Julia Sacher van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences.

Lees verder


Gebruik van antidepressiva tijdens zwangerschap kan jeugd obesitas en diabetes veroorzaken

Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap zouden zonder het te weten hun kinderen ontvankelijk maken voor diabetes type 2 en obesitas, volgens nieuw onderzoek van McMaster University. De studie ontdekte een onderlinge samenhang tussen het gebruik van het medicijn fluoxetine tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op obesitas en diabetes bij kinderen. Op dit moment wordt aan 20 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten en ca. 7 procent van de Canadese vrouwen een antidepressivum voorgeschreven tijdens de zwangerschap.

Lees verder


Onderzoekers koppelen leeftijd, algemene gezondheid en het gebruik van anti-depressiva aan oogaandoeningen

Afwijkend binoculair zicht, wat inhoudt hoe de ogen als een team samenwerken, verhoogt dramatisch naarmate we ouder worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Waterloo. De studie vond een correlatie tussen deze aandoening, de algemene gezondheid en het gebruik van antidepressiva. 

Lees verder


Vissen blootgesteld aan antidepressiva vertonen gedragsveranderingen

Volgens onderzoek gepubliceerd in de nieuwste speciale uitgave van Aquatic Toxicology: Antidepressants in the Aquatic Environment, vertonen vissen blootgesteld aan het antidepressivum Fluoxetine, een actief ingrediŽnt in medicijnen zoals Prozac, een scala van veranderd paargedrag, repetitief gedrag en agressie jegens vrouwelijke vis. De auteurs van de studie zetten een reeks experimenten op waarbij zij een zoetwatervis (dikkopjes) blootstelden aan een ​​reeks van Prozac concentraties. Na blootstelling gedurende 4 weken namen de auteurs een reeks van gedragsveranderingen waar onder de vissen met betrekking tot de voortplanting, paring, algemene activiteit en agressie.

Lees verder


De link tussen anti-depressiva en risico op diabetes is echt

Behandelaars zouden zeer terughoudend moeten zijn in het voorschrijven van anti-depressiva omdat deze een risico kunnen betekenen op diabetes type 2, waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Southampton.

Een systematische terugblik uitgevoerd door de universiteit toont dat mensen die anti-depressiva nemen een groter risico lopen op diabetes type 2. Het is echter niet zeker of de medicatie daarvoor verantwoordelijk is.

Het gebruik van anti-depressiva is in enkele jaren enorm gestegen naar een aantal van 46.7 miljoen recepten in 2011 in het Verenigd Koninkrijk (UK).

Er is een aantal studies uitgevoerd om vast te stellen of anti-depressiva gelinkt zijn aan diabetes maar de resultaten varieren afhankelijk van de gebruikte methode, type medicatie en het aantal deelnemers aan het onderzoek.

Lees verder


Antidepressiva verbonden met verhoogde risico's na operatie

Bloeding, transfusie, overname, dood meer kans na inname van SSRI's. Volgens een analyse door onderzoekers van UC San Francisco en Baystate Medical Center in Springfield, Massachusetts worden selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) - ťťn van de meest voorgeschreven antidepressiva - geassocieerd met een verhoogd risico op bloeding, transfusie, ziekenhuis heropname en dood bij inname rond de tijd van de operatie, De wetenschappers keken naar de medische dossiers van meer dan 530.000 patiŽnten die een operatie ondergingen in 375 Amerikaanse ziekenhuizen tussen 2006 en 2008. Hun resultaten zijn gepubliceerd op 29 april in JAMA Interne Geneeskunde.

Lees verder


Bewijs toont aan dat antidepressiva meer schade aanrichten dan goed doen

Veel voorgeschreven antidepressiva blijkt patiŽnten meer schade toe te richten dan goed te doen zeggen onderzoekers die een stuk hebben gepubliceerd waarin de impact van de medicatie op het hele lichaam wordt onderzocht. ďWe moeten veel voorzichtiger zijn met het voorschrijven van deze medicijnenĒ zegt Paul Andrews, een evolutionaire bioloog op de McMaster Universiteit en hoofd schrijver van het artikel wat vandaag is gepubliceerd in het online journaal Frontiers in Psychology. ďHet is belangrijk omdat miljoenen mensen elk jaar antidepressiva voorgeschreven krijgen, en de conventionele wijsheid over deze medicijnen is dat ze veilig zijn en effectief.Ē

Lees verder


Bram Bakker - 'Er zijn alternatieven voor antidepressiva'

Volgens psychiater Bram Bakker moeten we terughoudender zijn in het voorschrijven van antidepressiva. Er zijn alternatieve oplossingen die minder ingrijpend zijn, en die daarom eerst ingezet zouden moeten worden.

Lees verder


Judge Rules Antidepressant Drug Prozac Caused Teen Murder

A Canadian judge recently ruled that Prozac led a teenage high school student - with no prior history of violence - to inexplicably murder his friend by stabbing him in the chest.

Lees verder


Antidepressants and anti-clotting medication may raise bleeding risk

Heart attack patients are sometimes prescribed selective serotonin re-uptake inhibitors to treat depression. But if those SSRIs are taken in combination with anti-blood clotting drugs, those patients could be at greater risk for bleeding, a study finds.

Lees verder


Antidepressant, blood thinner ups risk of bleeds

The combination of some blood thinners and some antidepressants might not be such a good idea for cardiac patients, a new study suggests.

Lees verder


Are antidepressants doing more harm than good?

Doctors, scientists and Big Pharma industry have not been honest in what they tell the public about psychiatric drugs, says Robert Whitaker.

Lees verder


The Great Antidepressant Hypocrisy

Americaís ambivalent relationship with drugs and medication pushes us to ignore critical differences between drugs, while failing to appreciate useful similarities.

Lees verder


Video - Antidepressant Side Effects

The side effects of antidepressant.

Lees verder


Video - Deciding Against Antidepressants

Should I take antidepressants or not? That's the question.

Lees verder


Was trial of blockbuster anti-depressant truly independent?

The NHS is spending almost £25 million a year on a blockbuster anti-depressant drug despite evidence that it has little clinical advantage over an almost identical medication which costs a fraction of the price.

Lees verder


Expectant mothers on antidepressants risk newborns with high blood pressure

Mothers who take anti-depressants during pregnancy are more likely to give birth to children with persistent pulmonary hypertension (high blood pressure in the lungs) finds a study published today on bmj.com.

Lees verder


Antidepressant Celexa reviewed over heart concerns

Health Canada says it is reviewing the antidepressant citalopram after a new study suggested high doses can affect the electrical activity of the heart.

Lees verder


Video - Numb Documentary Trailer

After years of living with side effects, Filmmaker Phil Lawrence puts his life on the line as he attempts to break free from the physical and psychological grip of the most prescribed drug in the United States - Antidepressants.

Lees verder


Video - Numb Trailer 2

This is me on Paxil....

Lees verder


Scenic Shit Recycling Industry > SSRI

Chemisch zijn de meeste nieuwe antidepressiva varianten op het phenylpropylamine-patroon, terwijl sommigen (Wellbutrin, Zyban, Efexor) bovendien zelfs zuivere amfetamines (phenylethylamine-patroon) zijn, die men als 'veilige' medicatie durft verkopen.

Lees verder


Prozac verhoogt risico op longziekte baby

Vrouwen die tijdens de zwangerschap bepaalde antidepressiva gebruiken, krijgen vaker een baby met een ernstige longafwijking. Dit blijkt uit onderzoek van het Deense Karolinska Institute.

Lees verder


Video - Antidepressant Induced SuicidesóOne Mother's Crusade

Watch the documentary Dead Wrong featuring Celeste Steubing and other mothers who work alongside CCHR to expose the lethal risks of prescribing psychiatric drugs to kids.

Lees verder


Antidepressiva is een hoax om pillen te verkopen

Antidepressiva zijn zeer populair en werken niet of nauwelijks. Houdt de farmaceutische industrie ons al twintig jaar voor de gek?

Lees verder


Homeopathic alternatives to antidepressant drugs

Depression lowers the spirits and drowns the eyes in sorrow, though tears aren't the only reason why depressed people sometimes can't see straight. Depression also caves in the chest, slumps the shoulders, and inhibits full breathing, usually forcing unhappy people to try to catch their breath by frequent sighing. It is sometimes said that depression brings you down to sighs (my apology to those readers who get depressed by bad puns).

Lees verder


Perinatal antidepressant stunts brain development in rats

Rats exposed to an antidepressant just before and after birth showed substantial brain abnormalities and behaviors, in a study funded by the National Institutes of Health.

Lees verder


Antidepressant, talk therapy fail to beat placebo

Neither antidepressants nor "talk therapy" were able to outperform inactive placebo pills in a new clinical trial on depression treatment -- though there were hints that the effects varied based on people's sex and race, researchers report.

Lees verder


Gebruikers antidepressiva vooral vrouwen

Twee derde van de gebruikers van deze middelen is vrouw.

Lees verder


Are antidepressants doing more harm than good?

Doctors, scientists and Big Pharma industry have not been honest in what they tell the public about psychiatric drugs, says Robert Whitaker, author of Anatomy of an Epidemic, Magic Bullets, Psychiatric Drugs and the Astonishing Rise of Mental Illness.

Lees verder


Baby deaths spark fears over antidepressants

Two B.C. families whose infants died inexplicably are sounding the alarm about mothers taking antidepressants while pregnant.

Lees verder


Alphen was niet het einde

Sinds serotonine-heropname als een smoes werd verzonnen om amfetamines en cocaÔnes legaal te dealen en als veilig te promoten, verschijnt dagelijks een geupdate samenvatting van de therapeutische effecten ervan uit de Engelstalige kranten als een soort van trofeeŽnlijst.

Lees verder


Video - Moorden Baflo mogelijk door medicijngebruik (SSRI)

S. bracht destijds zijn vriendin Renske Hekman en politieagent Dick Haveman om het leven. In het bloed van de verdachte zijn sporen van het antidepressivum Paroxetine aangetroffen. Mogelijk is het medicijn van invloed geweest op het gedrag van Alasam S. En dus pleit zijn advocaat, Mathieu van Linde nu voor een onderzoek. Of dat onderzoek er komt wordt uiteindelijk bepaald door de rechter-commissaris.

Lees verder


Antidepressants Viewed as a Quick Fix

When a study about the number of adolescents taking antidepressant medication was brought to my attention today, I can't say I was surprised.

Lees verder


SSRIís verhogen valrisico bij dementie

Bij demente verpleeghuisbewoners verhogen SSRIís al bij lage dosis het risico op vallen met letsel.

Lees verder


Screen finds an antidepressant and other drugs

Finding opens possibility of treating brain-wasting mad cow disease. In a new study NYU School of Medicine researchers report that they have found several chemical compounds, including an antidepressant, that have powerful effects against brain-destroying prion infections in mice, opening the door to potential treatments for human prion diseases.

Lees verder


Weer relatie antidepressiva (paroxetine) en moord

Het medicijn paroxetine (een antidepressiva) speelt een cruciale rol in de moord op politieagent Dick Haveman en Renske Hekman, in april vorig jaar in Baflo.

Lees verder


Screen finds an anti-depressant and other drugs that might work against Prion-diseases

Finding opens possibility of treating brain-wasting mad cow disease and other disorders.

Lees verder


Mothers on antidepressants pose risk for newborns: Swedish study

Newborns of mothers on antidepressants are more likely to have dangerously high blood pressure in the lungs, according to a recent Swedish study.

Lees verder


Meer dan 1 miljoen Belgen slikt antidepressiva

Op 10 jaar tijd zijn er 65 procent meer geneesmiddelen op voorschrift verkocht, van 2,7 miljard dagelijkse dosissen in 2000 naar 4,5 miljard in 2009.

Lees verder


Antidepressants Cause Your Arteries to Thicken 400% More Than Aging

One study has also found that antidepressants cause your arteries to thicken 400% more than aging - a main factor in the thickening of the arteries.

Lees verder


Canadian judge rules SSRI antidepressants like Prozac can cause children to commit murder

The use of antidepressant and psychiatric drugs, particularly among children, is an extremely risky activity that could have fatal consequences for both the individuals that use them, as well as their friends and family. According to the National Post, a Canadian judge recently ruled that the extreme mind-altering effects of the antidepressant drug Prozac were in large part responsible for causing a 15-year-old boy to thrust a nine-inch kitchen knife into one of his closest friends.

Lees verder


Study Verifies Link between Pregnant Moms' Antidepressants and Autism in Children

An earlier research on the link between antidepressants and autism spawned this new U.S. study, which is done on rodents because experiments cannot be performed on pregnant women, as the baby's serotonin levels will be affected in the process of the experiment.

Lees verder


antidepresiva
Suicide Warnings Have Led to Decreased Use of Antidepressants in Children

An FDA warning regarding increased suicide risk in children and teens taking antidepressant drugs has led to an overall decrease in antidepressant prescribing for young patients, reports a study in the November issue of Medical Care.

Lees verder


Video - US Army "The Military's Secret Weapon"U.S. combat troops are taking daily doses of antidepressants to calm nerves strained by repeated and lengthy tours in Iraq and Afghanistan. The medicines are intended not only to help troops keep their cool but also to enable the already strapped Army to preserve its most precious resource: soldiers on the front lines. Data contained in the Army's fifth Mental Health Advisory Team report indicate that, according to an anonymous survey of U.S. troops taken last fall, about 12% of combat troops in Iraq and 17% of those in Afghanistan are taking prescription antidepressants or sleeping pills to help them cope. Escalating violence in Afghanistan and the more isolated mission have driven troops to rely more on medication there than in Iraq, military officials say.

Lees verder


The Scary Truth about Anti-Depressants

But the fact remains that antidepressants are still being prescribed to treat depression. The problem with this is that they're two serious side effects. One of them is that antidepressants increase the risk of converting from unipolar depression to bipolar depression.

Lees verder


Seksuele bijwerkingen van antidepressiva

Voor ongeveer de helft van alle mannen is seks niet probleemloos. Veel voorkomende klachten zijn problemen om klaar te komen (10%), vroegtijdige ejaculatie (27%) en erectieproblemen (10%). In deze statistieken zijn de seksuele bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva nog niet eens verwerkt. Johnny Chan heeft in zijn promotieonderzoek de onderliggende mechanismen van de bovengenoemde seksuele stoornissen bestudeerd bij ratten. Chan heeft met name onderzoek gedaan naar de seksuele bijwerkingen van antidepressiva. Hij heeft laten zien dat het ongevoeliger worden van een bepaald type serotoninereceptor verantwoordelijk is voor deze bijwerkingen. Daarnaast heeft hij aangetoond dat het antibioticum clavulaanzuur een duidelijke proseksuele werking heeft. Het onderzoek geeft daarmee meer inzicht in de onderliggende mechanismen van seksuele problemen bij de man. In de toekomst kan dit mogelijk leiden tot bijvoorbeeld antidepressiva zonder seksuele bijwerkingen en tot middelen die seksuele stoornissen verminderen.

Lees verder


Antidepressants in Montreal waste water

A significant amount of antidepressant medicine exists in Montreal's waste water, affecting fish tissue and brain activity, a study by the University of Montreal's chemistry department has found.

Lees verder


Montrealers are feeding fish Prozac

Around one in four Montrealers take some kind of anti-depressant, and according to new research, the drugs are passing into the waterways and affecting fish. The findings are internationally significant as the city's sewage treatment system is similar to that in use in other major cities, and moreover, it is reputed to be the third largest treatment system in the world. Lead by Dr. Sťbastien Sauvť at the University of Montreal's Department of Chemistry and Andrť Lajeunesse, a PhD candidate, the research team found that the drugs accumulate in fish tissues and are affecting the fish's brain activity.

Lees verder


Interactions cause seniors to drop antidepressants

More than half of older Americans taking an antidepressant for the first time were already taking another drug that could interact with it and cause side effects, researchers reported on Friday.

Lees verder


Antidepressants Linked To Birth Defects

According to a study published in the Canadian Medical Association Journal, research shows that taking antidepressants during pregnancy significantly increases the risk of miscarriage. How big is the risk? A shocking 68% increase overall.

Lees verder


Gebruik antidepressiva kan met driekwart omlaag

in Nederland slikken ongeveer 800.000 mensen antidepressiva, maar dat zijn er zoín 600.000 te veel. Het aantal mensen dat antidepressiva gebruikt kan dus met driekwart omlaag.

Lees verder


Are Soldiers Suicides Caused by Prescription Drugs?

In 2009 there were 160 active duty suicides, 239 suicides within the total Army including the Reserves, 146 active duty deaths from drug overdoses and high risk behavior and 1,713 suicide attempts, says the Army's suicide report, released in July.

Lees verder


Lichttherapie evenaart effect van antidepressiva

Depressieve ouderen kunnen net zo goed lichttherapie volgen als antidepressiva slikken. Het effect van licht is net zo groot, en neemt na de behandeling zelfs nog toe. Dat schrijft de Amsterdamse psychiater en promovendus Ritsaert Lieverse in het gezaghebbende Amerikaanse vakblad Archives of General Psychiatry.

Lees verder


Many get antidepressants for no psychiatric reason

More than a quarter of Americans taking antidepressants have never been diagnosed with any of the conditions the drugs are typically used to treat, according to new research.

Lees verder


Many get antidepressants for no psychiatric reason

More than a quarter of Americans taking antidepressants have never been diagnosed with any of the conditions the drugs are typically used to treat, according to new research.

Lees verder


Tricyclic anti-depressants linked to increased risk of heart disease

Research that followed nearly 15,000 people in Scotland has shown that a class of older generation anti-depressant is linked to an increased risk of cardiovascular disease (CVD). The study showed that tricyclic anti-depressants were associated with a 35% increased risk of CVD, but that there was no increased risk with the newer anti-depressants such as the selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). The study is published online today (Wednesday 1 December) in the European Heart Journal [1] and was led by researchers from University College London (UCL). The prospective study, which followed 14,784 men and women without a known history of CVD, is the first to look at the risks associated with the use of anti-depressants in a large, representative sample of the general population. Until now, there have been uncertain and conflicting findings from earlier studies that have looked at the link between anti-depressant use and the risk of CVD.

Lees verder


Meer hart- en vaatziekten door antidepressiva?

Antidepressiva kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten, doordat zij het autonome zenuwstelsel ontregelen.

Lees verder


Prozac inhibits sex drive in fish

The popular antidepressant drug Prozac inhibits sexual activity in fish by interfering with sperm production and pheromone transmission, which raises environmental concerns, according to a study by University of Ottawa researchers.

Lees verder


Antidepressants linked to cataract risk -- Parkinson's drug may cause corneal damage

This month's Ophthalmology, the journal of the American Academy of Ophthalmology, includes new studies on links between eye diseases and two widely-prescribed drugs: SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor) antidepressants and amantadine, a Parkinson's disease treatment.

Lees verder


Antidepressant 'ineffective and potentially harmful'

An antidepressant prescribed to about 5,000 people in England at a cost to the NHS of almost £900,000 a year is "ineffective and potentially harmful", academics have concluded.

Lees verder


Mom's antidepressants tied to child health risks

Babies whose mothers used antidepressants during pregnancy visit the doctor more often and have higher risks of certain health problems than other children their age, a new study suggests.

Lees verder


Sanofi warning on antidepressant Norpramin

French drugmaker Sanofi-Aventis SA has warned that its antidepressant Norpramin should be given with extreme caution to patients with a history of certain heart problems.

Lees verder


Surplus of serotonin receptors may explain failure of antidepressants in some patients

An excess of one type of serotonin receptor in the center of the brain may explain why antidepressants fail to relieve symptoms of depression for 50 percent of patients, a new study from researchers at Columbia University Medical Center shows. The study is the first to find a causal link between receptor number and antidepressant treatment and may lead to more personalized treatment.a

Lees verder


Why some brains are more vulnerable to stress and resistant to antidepressants

A new study provides insight into the molecular characteristics that make a brain susceptible to anxiety and depression and less likely to respond to treatment with antidepressant medication. The research, published by Cell Press in the Jan. 14 issue of the journal Neuron, may lead to more effective strategies for treating depression, a major health concern throughout the world.

Lees verder


Most antidepressants miss key target of clinical depression

A key brain protein called monoamine oxidase A (MAO-A) - is highly elevated during clinical depression yet is unaffected by treatment with commonly used antidepressants, according to an important study published today in the Archives of General Psychiatry. The study has important implications for our understanding of why antidepressants don't always work. Researchers at the Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) used an advanced brain imaging method to measure levels of the brain protein MAO-A. MAO-A digests multiple brain chemicals, including serotonin, that help maintain healthy mood. High MAO-A levels excessively remove these brain chemicals. Antidepressant medications are the most commonly prescribed treatments in North America, yet 50 per cent of people do not respond adequately to antidepressant treatment. Dr. Jeffrey Meyer the lead investigator explains, "Mismatches between treatment and disease are important for understanding why treatments don't always work. Rather than reversing the problem of MAO-A breaking down several chemicals, most antidepressants only raise serotonin."

Lees verder


Why Antidepressants Don't Work

The majority of people who take antidepressants for depression never get relief. Why? Because the cause of depression has been oversimplified, and drugs designed to treat it aim at the wrong target, according to a new study that appears to topple some strongly held beliefs about depression.

Lees verder


Mom's antidepressant use ups heart defects in child

Taking antidepressants such as fluoxetine (Prozac) during the first trimester of pregnancy increases the risk of developing heart defects in the newborn.

Lees verder


Why antidepressants don't work for so many

More than half the people who take antidepressants for depression never get relief. Why? Because the cause of depression has been oversimplified and drugs designed to treat it aim at the wrong target, according to new research from the Northwestern University Feinberg School of Medicine. The medications are like arrows shot at the outer rings of a bull's eye instead of the center. A study from the laboratory of long-time depression researcher Eva Redei, presented at the Neuroscience 2009 conference in Chicago this week, appears to topple two strongly held beliefs about depression. One is that stressful life events are a major cause of depression. The other is that an imbalance in neurotransmitters in the brain triggers depressive symptoms. Both findings are significant because these beliefs were the basis for developing drugs currently used to treat depression. Redei, the David Lawrence Stein Professor of Psychiatry at Northwestern's Feinberg School, found powerful molecular evidence that quashes the long-held dogma that stress is generally a major cause of depression. Her new research reveals that there is almost no overlap between stress-related genes and depression-related genes. "This is a huge study and statistically powerful," Redei said. "This research opens up new routes to develop new antidepressants that may be more effective. There hasn't been an antidepressant based on a novel concept in 20 years." Her findings are based on extensive studies with a model of severely depressed rats that mirror many behavioral and physiological abnormalities found in patients with major depression. The rats, after decades of development, are believed to be the most depressed in the world.

Lees verder


Antidepressants may have risks after menopause

Older women who take an antidepressant seem to have a small but noteworthy increased risk of stroke and death compared to older women not on an antidepressant medication, a new study shows.

Lees verder


Antidepressant and placebo are equally effective in child pain relief

When used "off-label," the antidepressant amitriptyline works just as well as placebo in treating pain-predominant gastrointestinal disorders in children, according to a new study in Gastroenterology, the official journal of the American Gastroenterological Association (AGA) Institute. To view this article's video abstract, go to the AGA's YouTube Channel at www.youtube.com/AmerGastroAssn. "Many pharmaceutical products are prescribed for off-label use in children due to the lack of clinical trials testing the efficacy of the drugs in children and adolescents. Therefore, the pediatric gastroenterologist frequently has to make treatment decisions without the evidence of how drugs work in children," said Miguel Saps, MD, of Children's Memorial Hospital and lead author of the study. "The high placebo effect we identified in this study suggests that further studies of the use of certain antidepressants in children with functional bowel disorders are needed. While several trials have demonstrated a beneficial effect of antidepressants, including amitriptyline, for the treatment of irritable bowel syndrome (IBS) in adults, more research is needed to determine how effective this drug is, if at all, in children." Amitriptyline (Elavilģ) is used to treat symptoms of depression, however, it is often times prescribed to children for pain relief from pain-predominant functional gastrointestinal disorders (FGIDs). Pain-predominant FGIDs are among the most common causes for medical consultation in children. Such disorders include three common conditions: IBS, functional dyspepsia and functional abdominal pain. Doctors designed a large prospective, multicenter, randomized placebo-controlled trial in which children, ages eight to 17, with IBS, functional abdominal pain or functional dyspepsia were randomized to four weeks of placebo or amitriptyline. Of the 83 children who completed the study, 63 percent of those who took amitriptyline reported feeling better, while 5 percent reported feeling worse. Of the patients who were given a placebo, 57.5 percent felt better, while 2.5 percent felt worse. Pain relief was excellent (7 percent), good (38 percent) in children on placebo and excellent (15 percent), good (35 percent) in children on amitriptyline. Both amitriptyline and placebo were associated with excellent therapeutic response, although patients with mild to moderate intensity of pain responded better to treatment. There was no significant difference between amitriptyline and placebo after four weeks of treatment. In children, the use of drugs to treat pain-predominant FGIDs is mostly empirical and based on adult data. There have been only a few small randomized clinical trials evaluating the efficacy of drugs for the treatment of pain-predominant FGIDs in children.

Lees verder


Antidepressants raise risk of pre-term birth

Danish women who took antidepressants during pregnancy had twice the risk of pre-term delivery as other women, and their babies were more likely to be admitted to an intensive care unit than those of women who did not take the drugs, researchers reported on Monday.

Lees verder


Selective serotonin reuptake inhibitors in pregnancy and congenital malformations

SSRIs, particularly citalopram or sertraline, were associated with an increased prevalence of congenital septal heart defects. The largest prevalence was found after redemptions of more than one type of SSRI in the exposure window, and simultaneous use of different SSRIs or change in type of SSRI during early pregnancy might be problematic. Our results suggest a class effect of the SSRI on heart defects, and the equivocal results from existing studies could represent differences in doses or study population. The associations, if causal, represent limited risks of an exposed child having congenital heart defects.

Lees verder


Thousands of children on antidepressants

Thousands of children are being prescribed anti-depressants and "chemical cosh" drugs unnecessarily, the Conservatives have said.

Lees verder


Seniors on sedatives prone to falls

Seniors who take medications like antidepressants and sleeping pills that have a sedating effect are at greater risk of falling, say researchers, suggesting that doctors need to take more care in prescribing such drugs.

Lees verder


Antidepressants - Benefit of reboxetine not proven

There is no scientific proof that people suffering from depression can benefit from taking reboxetine. However, clinical trials do provide proof of benefit of bupropion XL and mirtazapine: both agents can alleviate symptoms. This is the conclusion of the final report of the Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) published on 24 November 2009. The final evaluation of reboxetine and mirtazapine was only possible after manufacturers disclosed data that had previously been concealed. This case re-emphasizes the need for a mandatory regulation, which would require all clinical trials to be registered at the start and to have their results published after study completion.

Lees verder


Before You Take That Antidepressant, Visit This Web Site

With our national love of drugs, sex, celebrities and violence you'd think SSRIstories.com would be more popular.

Lees verder


Compound created at OSU could become important new antidepressant

Chemists at Oregon State University have discovered and synthesized a new compound that in laboratory and animal tests appears to be similar to, but may have advantages over one of the most important antidepressant medications in the world. A patent has been applied for on the compound, and findings on it published in the Journal of Medicinal Chemistry. Continued animal studies and eventually, human clinical trials will be necessary before the compound could be approved for human medical use, researchers say.ďBased on our results so far, this promises to be one of the most effective antidepressants yet developed,Ē said James White, a professor emeritus of chemistry at OSU. ďIt may have efficacy similar to some important drugs being used now, but with fewer side effects.Ē

Lees verder


Antidepressants, Placebos Near Equally Effective

Commonly Prescribed Antidepressants Had 'Negligible' Effect on Patients With Mild, Moderate, Even Severe Depression

Lees verder


antidepressiva
Popular antidepressant interferes with cancer drug

The popular antidepressant drug Paxil may interfere with breast cancer treatments, making patients more likely to relapse and die, researchers in Canada reported on Monday.

Lees verder


Medication increasingly replaces psychotherapy, study finds

Fewer patients are undergoing in-depth treatment as antidepressants and other drugs are more widely used. The shift is attributed partly to insurance reimbursement policies.

Lees verder


Werking antidepressiva geremd door aspirine

Pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine hebben invloed op de werking van antidepressiva als Prozac. Dat blijkt uit onderzoek van de Rockefeller University in New York.

Lees verder


Why Antidepressants Cause Brain Damage, Breast Cancer, and Early Mortality

When you see a headline like this in the news, ďAnti-inflammatory Drugs Reduce the Effectiveness of SSRI Antidepressants,Ē what does it make you think?

Lees verder


Do Anti-Depressants Work? It Very Well Might Be the Placebo That Does the Trick

Psychologist Irving Kirsch unveils the ineffectiveness of antidepressants and suggests there's more to the placebo effect than once imagined.

Lees verder


Verbazing over antidepressivamisbruik.

Opmerkelijk hoe een dom gewaande bevolking de ergernis, via de media, durft te uiten tegenover de medische onkunde die heerst over het werkingsmechanisme van antidepressiva en ADHD-medicatie.

Lees verder


High Doses of SSRI Linked to Abnormal Heart Rhythm

The antidepressant citalopram (Celexa, Forest Laboratories) should not be used in doses higher than 40 mg per day because of concerns that it can cause potentially fatal changes in heart rhythm.

Lees verder


Press bandwagon on antidepressants makes for depressing reading

A cursory look at widely available research easily explains a rise in prescriptions. And no, it has nothing to do with the recession.

Lees verder


Anti-inflammatory drugs reduce effectiveness of SSRI antidepressants

Scientists at the Fisher Center for Alzheimer's Disease Research at The Rockefeller University, have shown that anti-inflammatory drugs, which include ibuprofen, aspirin and naproxen, reduce the effectiveness of the most widely used class of antidepressant medications, the selective serotonin reuptake inhibitors, or SSRIs, taken for depression and obsessive-compulsive disorder and anxiety disorders.

Lees verder


Big Pharma Covers Up Antidepressant DangersHalf of Americans from age one to one hundred take at least one prescription drug on a regular basis. 10% of the country is currently taking an antidepressant. Every time we turn on a TV or open a magazine, we're bombarded by advertisements telling us that we need to take their special, magic pill that will make our lives worth living. But what they don't tell us is that these medications can just as easily destroy our lives, and Mike Papantonio spoke with attorney Kim Lambert recently about some of the dangerous side effects that we're starting to see from the over-use of antidepressants.

Lees verder


Research reveals that 10% of middle-aged Europeans are on antidepressants

New research from the University of Warwick and the IZA Institute in Bonn shows that 10% of middle-aged Europeans took antidepressants in 2010. The researchers looked in detail at the lives of a randomly selected sample of nearly 30,000 Europeans. The study covered 27 countries.

Lees verder


Antidepressant Nation Revisited

Dr. Marcia Angell has drawn harsh criticism from members of the psychiatric community for her essay doubting the efficacy of antidepressants, published in The New York Review of Books last month.

Lees verder


Antidepressants linked to heart risk

Middle-age men who use antidepressants are more likely to have a narrowing of blood vessels, increasing the risk of heart attacks and strokes, than those who do not use the medications, according to a study presented on Saturday.

Lees verder


CCHR Antidepressant Warning

Lees verder


Patients who use anti-depressants are more likely to suffer relapse, researcher finds

Patients who use anti-depressants are much more likely to suffer relapses of major depression than those who use no medication at all, concludes a McMaster researcher. In a paper that is likely to ignite new controversy in the hotly debated field of depression and medication, evolutionary psychologist Paul Andrews concludes that patients who have used anti-depressant medications can be nearly twice as susceptible to future episodes of major depression.

Lees verder


New antidepressants increase risks for elderly

Older people taking new generation antidepressants are at more risk of dying or suffering from a range of serious health conditions including stroke, falls, fractures and epilepsy, a study involving researchers at The University of Nottingham has found. The research, published on bmj.com,with a full report due on www.hta.ac.uk discovered that selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are more strongly associated with an increased risk of several adverse outcomes in people over the age of 65 with depression compared with older tricyclic antidepressants (TCAs).

Lees verder


Psychiatrie en antidepressiva mogelijke oorzaak bloedbad Alphen aan den Rijn

De 24 jarige schutter Tristan van der Vlis die in Alphen aan den Rijn in winkelcentrum De Ridderhof 6 mensen doodschoot en 17 mensen verwondde is onder dwang opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek en slikte antidepressiva.

Lees verder


Antidepressants - PsychiatryEx-pharmaceutical chemist Shane Ellison warns of the dangers of psychiatric medications and exposes the inner workings of the psychiatric drug industry. Shane Ellison has a masters degree in organic chemistry and is a two-time recipient of the prestigious Howard Hughes Medical Institute Research Grant for his studies in biochemistry and physiology.

Lees verder


Antidepressants and Breast and Ovarian Cancer Risk

Both the pre-clinical and clinical data are mixed in terms of showing an association between AD use and breast and ovarian cancer. The possibility that ADs may exhibit a bi-phasic effect, whereby short-term use and/or low dose antidepressants may increase the risk of breast and ovarian cancer, warrants further investigation. Industry affiliations were significantly associated with negative conclusions regarding cancer risk. The findings have implications in light of the 2009 USPSTF guidelines for breast cancer screening and for the informed consent process.

Lees verder


Radio - Schuld en Boete

De vrouw die met een bijl haar zoon en echtgenoot heeft vermoord, slikte voor haar daad een grotere dosis van het antidepresivum Serotax. Zij werd verleden week veroordeeld tot 7 jaar in plaats van de 11 geŽiste jaren. De rechter vond haar minder toerekeningsvatbaar. Schept dit een precedent en kunnen andere veroordeelden die dit middel hebben gebruikt hun zaak nu heropenen?

Lees verder


Bik Farma doet het met kolder

Ghostwriters redden het weer eens. Geen serotonine meer om depressies te behandelen, maar nu neuropeptiden spuiten in de neus. Net zoals genanoniseerde squaleen in griepvaccins ook zorgt voor een populatiecontrole.

Lees verder


Exposure to anti-depressants in pregnancy may increase autism risk

Exposure to selective serotonin reuptake inhibitors anti-depressants in early pregnancy may modestly increase risk of autism spectrum disorders, according to a Kaiser Permanente study published online in the current issue of Archives of General Psychiatry.

Lees verder


Antidepressant Drugs have 100 to 525 side effects

Using a computer program, scientists analyzed 5,600 drug labels and more than 500,000 labeled effects. They found that the average drug comes with a list of 70 potential reactions, according to researchers.

Lees verder


Video - Antidepressants Could Lead to Stroke

A warning for women who take a certain medication. It maybe putting your health at risk. Fox 8's Mark Zinni has more on a surprising new study.

Lees verder


Meer data - archief pagina's


 

 

 


View My Stats