Nieuws allergie


balk2.jpg (42734 bytes)


Voedselallergie verbonden met blootstelling van de huid en genetica

Volgens een nieuwe studie van Northwestern Medicine, is voedselallergie bij kinderen, waarvan de oorzaak al lang een mysterie is, het gevolg van een mix van omgevings- en genetische factoren die naast elkaar moeten bestaan om de allergie op te wekken. De factoren die bijdragen tot voedselallergie omvatten de genetica die het absorptievermogen van de huid veranderen, het gebruik van reinigingsdoekjes voor baby's die zeep op de huid achterlaten, blootstelling van de huid aan allergenen in stof en blootstelling van de huid aan voedsel van baby's. Voedselallergie wordt geactiveerd wanneer deze factoren samen voorkomen.

Lees verder


Meervoudig onverzadigde vetzuren geven minder risico op allergie

Nieuw onderzoek aan het Karolinska Institutet in Zweden toont aan dat hoge niveaus van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed van kinderen op 16-jarige leeftijd geassocieerd is met een verlaagd risico op astma of rhinitis. De studie is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Lees verder


Oplossing allergiepuzzel: wormen in de darmen

Jongere mensen lopen momenteel vier keer zo veel risico lopen op het ontwikkelen van allergieŽn dan anderen, terwijl de ouders er vaak geen last van hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (UiB) in Noorwegen waren verrast toen ze ontdekten dat ingewandswormen overgebracht door honden, de zogenaamde hondenspoelwormen (Toxocara Canis), blijkbaar invloed hebben op de kans om een allergie op te lopen of astma te krijgen.

Lees verder


Onverklaarde anafylaxie gevallen door allergie rood vlees door tekenbeten

Hoewel zeldzaam, ervaren sommige mensen terugkerende anafylactische episoden - een levensbedreigende allergische reactie die symptomen veroorzaakt zoals de vernauwing van de luchtwegen en een gevaarlijke verlaging van de bloeddruk - waarvoor de triggers nooit werden geÔdentificeerd.

Lees verder


Onderzoekers vinden link tussen voedselallergieŽn en angst bij kinderen

Onderzoekers van Columbia University's Mailman School of Public Health en het Albert Einstein College of Medicine onderzochten het verband tussen voedselallergieŽn en angststoornis en depressie bij kinderen uit een overwegend laag sociaaleconomische minderheidsgroep. De resultaten lieten zien dat angstgevoelens overheersten bij die kinderen met een voedselallergie.

Lees verder


Huisdieren kunnen allergie en overgewicht verminderen

Een nieuwe studie aan de universiteit van Alberta toont aan dat baby's uit gezinnen met huisdieren - 70 procent daarvan waren honden - meer twee soorten bacteriŽn in de darmen hadden die geassocieerd worden met een lager risico op allergische aandoeningen en obesitas.

Lees verder


Een combinatie van probiotica kan allergie symptomen verminderen

Veel gepubliceerde studies leveren bewijs dat probiotica de immuunreactie van het lichaam op allergieŽn kunnen regelen, maar niet alle probiotica hebben dit effect, aldus onderzoekers van de Universiteit van Florida. ďNiet alle probiotica werken bij allergieŽn. Deze wel,Ē zegt Jennifer Dennis, promovendus aan het Institute of Food and Agricultural Sciences van de UF en hoofdauteur van de nieuwste studie.

Lees verder


Huidpleister voor behandeling van pinda allergie bij kinderen veilig, gemakkelijk en effectief

De resultaten van de gedurende een jaar lopende klinische trial wijzen uit dat een huidpleister, die kleine hoeveelheden pinda-eiwit afgeeft via de huid, een beloftevolle behandeling lijkt voor kinderen en jonge volwassenen met een pinda-allergie, speciaal voor jongere kinderen.

Lees verder


DarmbacteriŽn beÔnvloeden voedselallergieŽn; darmflora en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verweven

Talloze micro-organismen leven in het darmkanaal. Onderzoekers van de Technische Universiteit van MŁnchen (TUM) hebben kunnen aantonen dat darmbacteriŽn ook een rol spelen bij het bepalen van de sterkte van anafylactische reacties op voedselallergenen. De onderzoekers presenteren hun resultaten op het jaarlijkse congres van de European Society for Dermatological Research (ESDR), die dit jaar wordt gehost door en op de TUM.

Lees verder


Antibiotica bij jonge kinderen geeft hoger risico op voedselallergie

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van South Carolina kan een behandeling met antibiotica in het eerste levensjaar meer dan ťťn ongewenste infectie uitroeien maar houdt wel het risico in op voedselallergie op latere leeftijd.

Lees verder


Seizoensgebonden allergieŽn kunnen uw hersenen veranderen

Volgens een studie gepubliceerd in het open-access tijdschrift Frontiers in Cellular Neuroscience kan hooikoorts meer veroorzaken dan een verstopte neus en jeukende ogen; seizoensgebonden allergieŽn kunnen de hersenen veranderen. In een graspollenallergiemodel ontdekten wetenschappers dat de hersenen van muizen blootgesteld aan allergenen meer neuronen produceren.

Lees verder


Eten pindaproducten op jonge leeftijd kan het risico allergie verkleinen

Wanneer jonge kinderen die een hoog risico van pinda-allergie hebben in een vroeg stadium pindaproducten krijgen, vermindert dit het risico van pinda-allergie aanzienlijk tot de leeftijd van 6 jaar, zelfs als ze dit niet meer krijgen rond de leeftijd van 5 jaar, volgens een nieuwe studie geleid door Kingís College London.

Lees verder


Probiotische formule helpt zuigelingen bij koemelkallergie

Volgens een recente, op 22 september 2015 in ĎThe ISME Journalí gepubliceerde studie door wetenschappers van de Universiteit van Chicago, Argonne National Laboratory (Chicago) en de Frederico II universiteit van Napels, vertoonden darmbacteriŽn van zuigelingen die een koemelkallergie hadden ontwikkeld na behandeling met een probiotische formule significante verschillen met degenen die allergisch waren,.

Lees verder


De rol van de darmflora in het voorkomen van allergieŽn

Het menselijk lichaam wordt bewoond door miljarden symbiotische bacteriŽn die een diversiteit dragen uniek aan elk individu. De microbiota wordt betrokken bij veel mechanismen waaronder de spijsvertering, de vitamine synthese en de afweer. Het staat vast dat een verlies van bacteriŽle symbionten de ontwikkeling van allergieŽn bevordert. Het is de wetenschappers van het Pasteur Instituut gelukt het fenomeen te verklaren en te demonstreren hoe de microbiota werkt op het evenwicht van het immuunsysteem: de aanwezigheid van microben blokkeert specifiek de immuuncellen verantwoordelijk voor hett triggeren van allergieŽn.

Lees verder


Blootstelling aan luchtverontreiniging verhoogt het risico op allergieŽn

Een Canadese CHILD Study werpt nieuw licht op het risico op het ontwikkelen van allergieŽn tijdens de kindertijd. Nieuw onderzoek van de Canadese Longitudinal Healthy Infant Development (KIND) toont aan dat de blootstelling aan luchtvervuiling buitenshuis tijdens het eerste levensjaar het risico verhoogt op het ontwikkelen van allergieŽn voor voedsel, schimmel, huisdieren en ongedierte.

Lees verder


Kinderen met melkallergie mogelijk 'allergisch voor school'

Krijtstof kan melkeiwitten bevatten, welke luchtwegklachten teweeg kunnen brengen

Veel van onze tegenwoordige leraren op scholen pleiten voor stofvrij krijt zodat ze hun handen en klaslokalen schoon kunnen houden. Maar volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in de mei editie van 'Annals of Allergy, Asthma & Immunology', de wetenschappelijke krant van de Amerikaanse Universiteit voor Allergie, Astma en Immunologie (ACAAI), kan een keuze voor dergelijk krijt astma symptomen veroorzaken bij studenten die een melkallergie hebben.

CaseÔne, een melkeiwit, wordt vaak gebruikt in krijt met en laag stofgehalte. Wanneer kinderen met een melkallergie krijtdeeltjes inademen die caseÔne bevatten, kunnen levensbedreigende astma aanvallen en andere soort van ademhalingsproblemen zich voordoen.

Lees verder


Voedsel allergieŽn in de jeugd aan ras gekoppeld, niet aan milieu allergieŽn

DETROIT-Onderzoek uitgevoerd bij Henry Ford Hospital toont aan dat ras en mogelijk genetica een rol spelen in de ontwikkeling van allergieŽn bij kinderen. Onderzoekers bevonden dat Afro-Amerikaanse kinderen minstens drie keer vaker gevoeliger waren voor ťťn voedsel allergeen dan Kaukasische kinderen. Afro-Amerikaanse kinderen met een allergische ouder waren twee keer zo vaak gevoelig voor een milieu allergeen dan Afro-Amerikaanse kinderen zonder een allergische ouder. De studie zal zaterdag worden gepresenteerd op de Amerikaanse Academie van allergie, astma en immunologie jaarvergadering. "Onze bevindingen suggereren dat Afro-Amerikanen wellicht een gen hebben wat hen meer vatbaar maakt voor voedsel allergenen of de overgevoeligheid komt gewoon vaker voor in Afro-Amerikaanse kinderen dan witte kinderen op de leeftijd van 2jr," zegt Haejim Kim, MD, een allergist Henry Ford en hoofdauteur van de studie. "Meer onderzoek is nodig om verder te kijken naar de ontwikkeling van allergie.

Lees verder


VoedselallergieŽn? Bestrijdingsmiddelen in leidingwater zijn mogelijk de oorzaak

Een nieuwe studie ontdekte dat chemicaliŽn, die worden gebruikt voor waterzuivering kunnen leiden tot voedselallergieŽn. VoedselallergieŽn nemen toe en raken 15 miljoen Amerikanen. En volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het decembernummer van Annals of Allergie, Astma en Immunologie, het wetenschappelijk tijdschrift van de American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI), zijn pesticiden en kraanwater deels de schuld. De studie meldt dat hoge niveaus van dichlorophenols, een chemische stof die gebruikt wordt in pesticiden en om water te chloreren, indien aangetroffen in het menselijk lichaam, verband houden met voedselallergieŽn. "Ons onderzoek toont aan dat hoge niveaus van dichloorfenol-bevattende pesticiden mogelijk de voedseltolerantie kunnen verzwakken bij sommige mensen, waardoor voedselallergie optreedt, "zegt allergoloog Elina Jerschow, MD, M.Sc., ACAAI collega- en hoofdauteur van de studie. "Deze chemische stof wordt vaak gevonden in pesticiden, die gebruikt worden door boeren en consumenten om insecten en onkruid te bestrijden als ook in kraanwater. "

Lees verder


Binnen 3 jaar hoeft uw kind niet meer te lijden onder een allergie. Een kortdurende immunotherapie vermindert allergie, astma bij kinderen

Voor kinderen die lijden aan allergieŽn en astma, veroorzaakt door stofmijt, lijkt het vinden van een oplossing onmogelijk. Ondanks dat er geen volledige genezing is voor ademhalings allergieŽn bij kinderen, hebben onderzoekers ontdekt dat het lukt om de allergische astma langdurig onder controle te houden na maar drie jaar allergie injecties . Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in de october uitgave van Annals of Allergy, Asthma en Immunology, de wetenschappelijke publicatie van het American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), kan langdurig herstel worden bereikt door het drie jaar lang toedienen van immunotherapie.

Lees verder


Behandeling van een allergie zou nieuwe allergie kunnen veroorzaken

Contactallergie door aluminium werd voorheen als zeer ongebruikelijk bestempeld. Er zijn nu berichten dat na vaccinatie of allergiebehandeling er onderhuidse jeukbultjes en aluminiumallergie zich kunnen voordoen. Onderzoekster Eva Netterlid van de universiteit van Lund in Zweden heeft het probleem onderzocht voor een recent proefschrift. "Pruretische nodules" zijn onderhuidse bolletjes die jeuk kunnen veroorzaken en, volgens sommige onderzoeken, jaren kunnen blijven zitten. Een onderzoek naar kinkhoest vaccinaties in Gotenburg een paar jaar geleden liet zien dat bijna 1% van de kinderen jeukbultjes kreeg op de plaats van de vaccinatie. 3 van de vier kinderen waarbij zich dit voordeed ontwikkelde een allergie voor aluminium. "Dit was compleet onverwacht. Aluminium wordt gebruikt als hulpstof, versterker, in vaccinaties voor meer dan 70 jaar met slechts een klein aantal meldingen van onderhuidse jeukbultjes en contacteczeem", zegt Eva Netterlid. Haar onderzoek is gedaan aan de beroeps en- milieu dermatologie afdeling im Malmo.

Lees verder

Seth


Volgens een studie is er verband tussen het gebruik van paracetamol en allergie/astma bij jonge kinderen.

Dat er een verband is tussen het vroege gebruik van paracetamol en de ontwikkeling van allergieŽn en astma bij vijf- en zesjarigen wordt bevestigd door gezondheid onderzoekers van de Universiteit van Otago, Wellington.  Het verslag van professor Julian Crane is gebaseerd op de Nieuw-Zeelandse astma en allergie Cohort Studie. Het onderzocht het gebruik van paracetamol door 505 zuigelingen in Christchurch en door 914 vijf- en zesjarigen in Wellington en Christchurch. Dit om te zien of die kinderen tekenen ontwikkelden van astma of allergie gevoeligheden. “De belangrijkste bevinding is dat kinderen, jonger dan 15 maanden (90%), die paracetamol gebruiken mogelijk drie keer zoveel meer kans hebben om op 6 jarige leeftijd gevoelig te worden voor allergieŽn en twee keer zoveel meer kans hebben om op 6 jarige leeftijd symptomen te ontwikkelen voor astma dan kinderen die geen paracetamol gebruiken“, zei professor Crane. "Maar op dit moment weten we niet waarom dit zo is. We hebben klinische onderzoeken nodig om te zien of deze bevindingen causaal zijn of niet en om het gebruik van deze algemene medicatie te verduidelijken“. Het onderzoek wees ook uit dat bij 95% van de 6 jarigen, die steekproef-gewijs paracetamol gebruikten, er een belangrijk verhoogd risico was voor hedendaagse astma en een piepende ademhaling.

Lees verder

Vertaling Lia Keizer


Bed en allergie

Beste Ron,

Een oplossing voor allergiepatiŽnten :

Link 1 | Link 2

Daar wordt ook een spray verkocht Allergy free om uw matrassen en kussen te bespuiten.

Met vriendelijke groeten,

M. Christine


Capsaicine behandeling


Kruiden tegen hooikoorts

Groot hoefblad is niet het enige kruid dat hooikoorts kan behandelen. De volgende kruiden zijn in klinische studies ook effectief gebleken.

Lees verder


Trouble with your NETI POT?


Nikkelallergie opgelost

Wetenschappers weten eindelijk wat de nikkelallergie veroorzaakt.

Link

Daan


Bijvoet plaagt allergiepatiŽnten

AllergiepatiŽnten die gevoelig zijn voor de pollen van bijvoet, zullen de komende drie weken veel last hebben van klachten.

Link

Maaike


Voedselallergie?

Als u denkt een voedselallergie te hebben bespaar u dan de moeite van een bezoek aan de huisarts. Die kan dat waarschijnlijk niet met zekerheid vaststellen. Bovendien bestaat er geen goede testmethode voor. Wetenschappers aan de Amerikaanse Stanford University in Paolo Alto (CaliforniŽ) stelden bij analyse van duizenden verslagen vast dat artsen volslagen onkundig zijn op het terrein van voedselallergie. Er is zelfs geen algemeen aanvaard onderscheid tussen voedselallergie en voedselintolerantie en evenmin tussen de kwaliteit van de ene test en de andere. Al te vaak vindt de arts een ....

Link

Amber Kesseler


Denneschors zou symptomen hooikoorts verminderen

In de VS lijden naar schatting 60 miljoen mensen aan allergische rhinitis, beter bekend als hooikoorts. Aldus een studie van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, gepubliceerd in een uitgave van Phytotherapy Research (14/06/2010). Daarin wordt aangetoond dat pycnogenol - een antioxidant plantextract, getrokken uit de bast van dennebomen aan de Franse kust – de syptomen van hooikoorts merkelijk verbetert.

Link

Nelly Busschots


Allergielijders zijn 'minder vatbaar zijn voor kanker'

Een allergie geeft minder kans op kanker omdat de bijwerkingen, volgens twee
studies, het immuunsysteem stimuleren.

Eric van Staalduinen

Link


AllergieŽn versterken het lichaam en bestrijden kanker

Goed nieuws voor hooikoorts- en allergielijders: de kwaal maakt je lichaam sterker. Daardoor krijgen heel wat kankers minder kans, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Link


Aanleg voor allergieŽn samenspel tussen genen en omgeving

Meer dan honderd genen en vele omgevingsfactoren bepalen of iemand een allergie ontwikkelt. Dat maakt het onderzoek naar het ontstaan van allergische aandoeningen als astma en hooikoorts ook zo complex. Renske Bottema onderzocht de ontstaanswijze van allergie en astma door in biologische signaalroutes meerdere genen tegelijk te bestuderen. Bottema ontdekte dat een genetische aandoening ontstaat doordat biologisch en functioneel gerelateerde genen elkaar beÔnvloeden. De ontwikkeling van genetisch bepaalde allergieŽn kan dus door omgevingsfactoren teniet worden gedaan. Deze kennis biedt in de toekomst aanknopingspunten voor preventie of behandeling van allergieŽn.

Link


Vlees en allergie

Een koolhydraat in vlees met de naam alfa-galactose kan de tot nu toe onbekende oorzaak zijn van recidiverende ernstige allergische reacties bij sommige mensen. Deze allergische reacties uiten zich in een anafylaxie, een potentieel levensbedreigende toestand.

Link

Jan Slemmer


Visoliekuur halveert kans op hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, dan zou een visoliekuur met onderkinderachtige doses je daar misschien vanaf kunnen helpen. Dat idee komt tenminste bij je op na het lezen van een studie die voedingsonderzoekers van de Technical University of Munich 5 jaar geleden publiceerden in de European Journal of Clinical Nutrition.

Link


Parasieten in je darmen kunnen beschermen tegen allergieŽn

Mensen en inwendige parasieten zouden op een dusdanige wijze samen geŽvolueerd kunnen zijn, dat de parasieten het menselijke immuunsysteem helpen reguleren ter voorkoming van allergieŽn, volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Nottingham. Toen 1500 Vietnamese kinderen die veel parasieten bij zich droegen daar een geneesmiddel tegen kregen, verdwenen inderdaad de parasieten, maar kreeg een significant deel van de kinderen later last van allergieŽn. De onderzoekers stellen daarom dat we parasieten misschien niet meer per definitie als "slecht" moeten beschouwen.

Keimpe Wiersma

Link


Typen voedselovergevoeligheden

Men spreekt van een pseudo-allergie wanneer een stof van buiten het lichaam zonder tussenkomst van het afweersysteem dezelfde klachten kan veroorzaken als bij een echte allergie. Neemt deze vorm van allergie toe?

Link

Petra


Video - Docu - Body Wars Trailer

Something frightening is happening to the citizens of the developed world. Despite major advances in health care we are battling an epidemic of rare allergic and autoimmune diseases. This program reveals how increased hygiene may be the cause.


Eiwit dat rol speelt bij allergische reacties en ziektebeelden onderzocht

Het Syk-eiwit speelt een essentiele rol bij allergische reacties en is ook van belang bij ziektebeelden zoals borstkanker. Joeri Kuil heeft voor zijn promotieonderzoek vele liganden voor Syk gemaakt en hun invloed op het Syk-eiwit getest. Door dit onderzoek is beter bekend geworden hoe Syk werkt en is een basis gelegd voor de ontwikkeling van eventuele selectieve Syk-remmers.

Universiteit Utrecht


PatiŽnten met wespenallergie zeer tevreden over immunotherapie

Mensen met een wespenallergie hebben een aanmerkelijk betere kwaliteit van
leven als zij kiezen voor immunotherapie. Zij moeten dan weliswaar
gedurende enkele jaren meerdere malen naar het ziekenhuis om een injectie
te halen, maar hoeven niet meer voortdurend alert te zijn op wespen. Dit
vinden ze prettiger dan altijd een auto-injector bij zich te dragen, waarmee ze
de gevolgen van een eventuele wespensteek kunnen tegengaan. Dat blijkt uit
onderzoek van internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink van het
Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 11 november aan
de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie niet allergisch is, houdt doorgaans een ongevaarlijke zwelling over aan een
wespensteek. Maar ongeveer ťťn op de honderd Nederlanders is wťl allergisch voor
wespengif. Deze mensen kunnen met verschillende symptomen te maken krijgen: van
galbulten en opgezwollen lichaamsdelen, tot misselijkheid, shockreacties en zelfs
overlijden toe. Jaarlijks overlijden in Nederland vijf tot tien mensen aan de gevolgen
van een wespensteek. Wie eenmaal een allergie heeft, houdt hiervan meestal zijn hele
leven last, hoewel de symptomen wel in ernst kunnen afnemen.

Injector

Om de gevaren van een wespensteek teniet te doen, zijn er voor mensen met een
wespenallergie verschillende oplossingen. Een mogelijkheid is een auto-injector bij zich
te dragen. Zodra men gestoken is door een wesp, kan men zich hiermee zelf op
eenvoudige wijze adrenaline toedienen. Dit gaat de ernstige gevolgen van de
allergische reactie tegen. In principe moeten patiŽnten de injector levenslang met zich
meedragen.

Immuun worden

Een andere mogelijkheid is een behandeling met immunotherapie te ondergaan.
Hiervoor worden meermaals kleine oplopende doses gezuiverd wespengif dicht onder
de huid geÔnjecteerd. Aan het begin van de therapie moet de patiŽnt hiervoor een dag
worden opgenomen in het ziekenhuis. Dan volgen een instelperiode van gemiddeld
zeven weken (wekelijks een injectie) en een onderhoudsperiode van drie tot vijf jaar
(elke zes weken een injectie). Daarna is de patiŽnt de rest van zijn leven beschermd
en loopt hij evenveel risico als de gemiddelde Nederlander.

Kwaliteit van leven

Voor haar onderzoek vergeleek Oude Elberink de kwaliteit van leven van twee groepen
patiŽnten. De ene groep kreeg immunotherapie en de andere een auto-injector. PatiŽnt
en werden door het toeval aan een groep toegewezen. De kwaliteit van leven van
patiŽnten met immunotherapie nam duidelijk toe, onder patiŽnten met een auto-injector
nam de kwaliteit van leven af. Oude Elberink: "Opmerkelijk is dat immunotherapie de
kwaliteit van leven verbetert, terwijl de patiŽnten niet eens daadwerkelijk konden
ervaren dat de therapie werkte. Immers: de meeste patiŽnten werden in de periode
van het onderzoek niet door een wesp gestoken."

Minder bang, minder alert

Anders dan veel artsen aannemen, vindt de overgrote meerderheid van de patiŽnten de
immunotherapie niet belastend, zo blijkt verder uit het onderzoek. Sterker nog: zij zijn
zeer positief over de therapie, en volgen deze zeer trouw. Ook patiŽnten die slechts
lichte allergische reacties vertonen, hebben een duidelijke voorkeur voor
immunotherapie. Oude Elberink: "Door de immunotherapie zijn de patiŽnten minder
bang, en hoeven ze niet meer voortdurend alert te zijn op wespen, dat is het grote
voordeel."


Luchtweginfecties bij kinderen

Variatie in twee genen van het afweersysteem, TLR4 en TLR5, leidt bij kinderen mogelijk tot een verhoogd risico op frequente infecties van de luchtwegen. Deze relatie lijkt te worden beinvloed door allergie bij de moeder. Variatie in andere genen van het afweersysteem (MBL2, FCN2 en FCN3) is niet geassocieerd met frequente luchtweginfecties. Dit concludeert Jopje Ruskamp in haar proefschrift.

Ruskamp bestudeerde het effect van zowel algemene omgevings- en gastheerfactoren, als plausibele genetische factoren in het optreden van frequente luchtweginfecties in een grote Nederlandse geboortecohort-studie (4146 kinderen), de Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie (PIAMA) studie. Zij beschrijft dat blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap gerelateerd is aan frequente luchtweginfecties bij kinderen met vroege tekenen van allergie.

Verder hebben kinderen van allergische moeders die zelf ook tekenen van allergie vertonen ook een verhoogd risico op frequente luchtweginfecties. Ruskamp stelt tot slot dat toekomstig onderzoek naar de achtergrond van frequente luchtweginfecties bij kinderen zich moet concentreren op interacties tussen risicofactoren uit de omgeving en gastheer factoren zoals genetische variatie.

Universiteit Utrecht


Winter tip : De neti-pot

netipot.jpg (4709 bytes)

De beste investering bij verkoudheid/allergie

Ik heb de netipot al 3 jaar geleden ontdekt en zodra ik merk dat ik verkouden wordt ga ik 2-3 per dag mijn holtes met lauw water + 1/2 theelepel zout spoelen. Je spoelt zo de rommel eruit, maakt de slijmvliezen vochtig (vaak door verwarming uitgedroogd) en ontsmet de neusholtes met zout. Het grote voordeel is dat je meteen verlichting merkt en dat je voorkomt dat de rommel verder de holtes infecteert of een keelontsteking veroorzaakt. Eenmaal de netipot ontdekt dan nooit meer neussprays, stomen etc etc etc. Ik zou niet meer zonder kunnen....

Ron


SLIT Allergy Treatment


Stress, Anxiety Can Make Allergy Attacks Even More Miserable And Last Longer

A new study here shows that even slight stress and anxiety can substantially worsen a person’s allergic reaction to some routine allergens. Moreover, the added impact of stress and anxiety seem to linger, causing the second day of a stressed person's allergy attack to be much worse.

Lees verder


Can vitamin D and turmeric in combination have an effect on allergy and asthma?

I started taking 2,000 IU of vitamin D daily several months ago. I am also taking turmeric capsules. This spring I have had no allergies, no sinus infections and no asthma problems at all. Perhaps these supplements are keeping my immune system from overreacting to pollen.

Lees verder


Antibodies to cockroach and mouse proteins associated with asthma and allergies risk

A study released by researchers at the Columbia Center for Children's Environmental Health (CCCEH) at Columbia University's Mailman School of Public Health shows that developing antibodies to cockroach and mouse proteins is associated with a greater risk for wheeze, hay fever, and eczema in preschool urban children as young as three years of age. The study, published in the November 2008 issue of the Journal of Allergy and Clinical Immunology, is the first to focus on the links between antibody responses to cockroach and mouse proteins and respiratory and allergic symptoms in such a young age group. "These findings increase our understanding of the relationship between immune responses to indoor allergens and the development of asthma and allergies in very young children," said lead author of the study, Kathleen Donohue, MD, fellow in Allergy and Immunology at Columbia University College of Physicians and Surgeons. The study found evidence that the likelihood of developing wheeze, hay fever, and eczema in preschool urban children was significantly increased among the children who were exposed to antibodies of both cockroach and mouse allergens. This study is part of a broader multi-year research project launched in 1998 by CCCEH that examines the health effects of exposure of pregnant women and babies to indoor and outdoor air pollutants, pesticides, and allergens. The Center's prior research findings have shown that exposure to multiple environmental pollutants is associated with an increase in risk for asthma symptoms among children. These latest findings contribute to a further understanding of how the environment impacts child health.

Lees verder


Possible link between baby swimming and breathing problems in children

Children with mothers who have allergies or asthma have an increased risk of wheezing in the chest if they take part in baby swimming before 6 months of age. This is shown in a new study using data from the Norwegian Mother and Child Study (MoBa) at the Norwegian Institute of Public Health (NIPH). The results come from a study of 30 000 participants from MoBa. Approximately 25 percent of these children took part in baby swimming from 0-6 months of age.

Lees verder


Taking probiotics could prevent allergies

Exposing pregnant mothers and infants to probiotic bacteria could help stimulate the growth of the immune system and potentially play a role in preventing allergies, say researchers.

Lees verder


Munich researchers discover key allergy gene

Together with colleagues from the Department of Dermatology and Allergy and the Center for Allergy and Environment (ZAUM) of the Technische Universitšt MŁnchen, scientists at the Helmholtz Zentrum MŁnchen have pinpointed a major gene for allergic diseases. The gene was localized using cutting edge technologies for examining the whole human genome at the Helmholtz Zentrum MŁnchen. Schematic representation of the high affinity receptor for IgE. Variants within the gene encoding the alpha chain are associated with increased levels of IgE antibodies The newly discovered FCER1A gene encodes the alpha chain of high affinity IgE receptor, which plays a major role in controlling allergic responses. The team of scientists led by Dr. Stephan Weidinger from the Technische Universitšt MŁnchen and Dr. Thomas Illig from the Helmholtz Zentrum MŁnchen found that certain variations of the FCER1A gene decisively influence the production of immunoglobulin E (IgE) antibodies. IgE antibodies are a particular type of antibody that is normally used to protect against parasites. In Western lifestyle countries with less contact, however, elevated IgE levels are associated with allergic disorders. In genetically susceptible individuals the immune system becomes biased and produces IgE antibodies against harmless agents such as pollen, dust mites or animal hair. These IgE antibodies then work in conjunction with certain cells to get rid of the allergens, a process that gives rise to the symptoms of allergy such as allergic rhinitis (hay fever), atopic dermatitis or asthma.

Lees verder


When our protective armor shows weakness

New knowledge points to the fact that a genetically induced lack of filaggrin, a key protein of the skin barrier, plays a decisive role in the origin of allergies. In a large study on more than 3000 school-children scientists of the Helmholtz Zentrum MŁnchen and the Technische Universitšt MŁnchen found that about 8% of the German population carry variations of the filaggrin gene, which raise the risk to develop atopic dermatitis more than threefold. In addition, these genetic variations predispose to hay fever and asthma in those with atopic dermatitis. Allergic diseases have increased considerably in the past decades in most industrial countries. A combination of genetic and environmentally related factors is said to be the cause. In recent years, several genes were examined for a role in allergic diseases, and one of them actually turned out to be a key player. This gene encodes filaggrin, an essential protein in the horny layer of the skin. If this protein is reduced or lacking due to a genetic defect, the natural cornification is impeded and the natural barrier function of the skin is limited.

Lees verder


One tablespoon of honey per day may make your allergies go away!

I speak with many parents in search of an alernative to the allergy medications and shots that make their children exhausted. After trying a daily regimen of honey, many of them see incredible results.

Lees verder


Early infection and protection against allergies?

When infected, the body has two types of immune defence to deploy – innate immunity and acquired immunity. In her dissertation, Shanie Saghafian Hedengren studies monocytes, a type of white blood corpuscles that are part of the innate immune system. “Innate immunity plays a crucial role at the beginning of life as protection against bacteria and other microbes, since the acquired immune system is not fully developed at that stage. What’s more, acquired immunity and its memory are formed by ‘communication molecules’ that are initially transmitted by monocytes, among other sources. Imbalance in the monocyte function, as a result of less stimulation by microbes and viruses early in life, may therefore play an important role in the development of allergies,” maintains Shanie Saghafian Hedengren. In this dissertation, a group of children is followed from birth to the age of five years. It shows the correlation between Epstein-Barr virus (EBV) contraction before the age of two and a lower risk of producing antibodies against allergens, so-called allergic sensitization. It is also of interest that EBV infection after the age of two was correlated with a greater risk of sensitization in five-year-olds. EBV is a common herpesvirus that the majority of the world’s population carry throughout their lives. It is a highly successful virus that is normally spread via saliva and infects people early in life. Most people hardly notice when their children become infected.

Lees verder


Scientists identify new role for lung epithelial cells in sensing allergens in the air

Researchers at the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), part of the National Institutes of Health, and at Ghent University in Ghent, Belgium, have identified a new role for certain lung cells in the immune response to airborne allergens. Many foreign substances, called antigens, are inhaled daily, but the lungs have mechanisms that usually prevent people from making unwanted immune responses to these materials. Sometimes, however, immune responses are generated to these substances, resulting in allergic responses and asthma. Scientists have been working to understand what triggers these undesirable airway responses. In this new study, conducted in mice, scientists discovered that special sensors called Toll-like receptors (TLRs), which dot the surface of epithelial cells that line the lungs, detect the presence of antigens and produce signals that activate immune cells. The researchers observed that a particular TLR, TLR4, promoted allergic airway responses to antigen mixtures containing bacterial material or a very common allergen from house dust mites. Previously, it was unclear whether TLRs on non-immune epithelial cells at mucosal surfaces such as those in the lungs were involved in antigen sensing, or if it was TLRs found on immune cells in these areas that were critical to these allergic responses. The research team observed that TLR4 on airway epithelial cells, not on immune cells, helped induce the initial immune response to antigens in the lungs. Eliminating TLR4 or blocking TLR4 function on the airway epithelial cells reduced the recruitment of immune cells to the lungs and the development of allergic disease. This study demonstrates that TLR4 found on non-immune cells in the lungs contributes to the immune response to airborne antigens. The new results suggest that targeting TLRs may be a research avenue for developing novel treatments for allergic diseases such as asthma.

Lees verder


Early infection and protection against allergies?

Allergies have become more common in the last few decades. It is still not fully clear why certain people develop allergies, but a strong risk factor is if the mother is allergic. Also, changes in life style are seen as playing a major role and several studies indicate that early exposure to bacteria and viruses may reduce the risk of allergies later in life. A dissertation in immunology at Stockholm University can now demonstrate a connection between infection by the herpesvirus, Epstein-Barr virus, in small children and protection against the production of allergy-related antibodies. When infected, the body has two types of immune defence to deploy - innate immunity and acquired immunity. In her dissertation, Shanie Saghafian Hedengren studies monocytes, a type of white blood corpuscles that are part of the innate immune system.

Lees verder


Tolerance to inhalants may be caused by changes in gene expression

Changes in the expression of genes may be the reason why people who abuse inhalants, such as spray paint or glue, quickly

Lees verder


Reported symptoms of food hypersensitivity and sensitization to common foods in 4-year-old children

FHS was reported in 11% of the children (n = 397). Eczema was the most commonly reported symptom and the only symptom in half of these children. Food-related reactions from the airways, facial oedema or urticaria were reported in 198 children, and the majority of these children (75%) reported multiple symptoms. Furthermore, a combination of airway symptoms, facial oedema or urticaria together with sensitization to food suggested a more severe form of FHS. This was found in 1.6% of all children. Symptoms caused by peanut were closely associated with sensitization to peanut (p <0.001). Food hypersensitivity in 4-year-old children with any of asthma, rhino-conjunctivitis, facial oedema or urticaria in combination is in most cases associated to sensitization to food. This phenotype of FHS is likely to represent a more severe form of food hypersensitivity.

Lees verder


Cell that triggers symptoms in allergy attacks can also limit damage, Stanford researchers find

A blood cell known as a troublemaker for triggering the itch and inflammation in allergy attacks, the mast cell, can also calm down the flare-ups, researchers from Stanford University School of Medicine have found.

Lees verder


Allergic response tied to lipid molecules in cell membrane

A team of Penn State University researchers is the first to demonstrate that lipid molecules in cell membranes participate in mammals' reactions to allergens in a living cell. The finding will help scientists better understand how allergy symptoms are triggered, and could contribute to the creation of improved drugs to treat them.

Lees verder


'Fruity vegetables' and fish reduce asthma and allergies

Giving children a diet rich in fish and "fruity vegetables" can reduce asthma and allergies, according to a seven-year study of 460 Spanish children, published in the September issue of Pediatric Allergy and Immunology.

Lees verder


Food “superallergies”: the first Italian study proves that they can be cured with the incriminated allergen

By setting an alimentary desensitization protocol against milk and egg proteins, the medical team of the Pediatric Clinic of the University of Trieste, located at the Institute of Child Health Burlo Garofolo, has demonstrated the possibility to reeducate the organism of “superallergic” children to accept incriminated foods without suffering from severe, and occasionally lethal reactions such as anaphylaxis or edema of the glottidis. The study – directed by professor Alessandro Ventura, Director of the Clinic – lasted three years, at the end of which 36% of the children involved, once severely allergic with important, generalized reactions to even minimal contact with the dangerous food, and therefore life threatened, has re-achieved the ability to follow a normal diet without presenting any adverse reactions. On the other hand, 54% of the patients involved in the study were able to tolerate minimal quantities of the incriminated food in their diet.

Lees verder


Fight Against Germs May Fuel Allergy Increase

A dose of dirt could be the best medicine for preventing allergies in kids who've never had them. While avoiding excessive contact with germs can help prevent the spread of infections, going overboard with cleanliness could be at least partly responsible for an increase in allergies among children, mounting research suggests.

Lees verder


Fish and fat intake and prevalence of allergic rhinitis in Japanese females - the Osaka Maternal and Child Health Study.

Our findings suggest that the intake of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids may be associated with a reduced prevalence of allergic rhinitis.

Lees verder


Scientists find the cellular on and off switch for allergies and asthma

If you're one of the millions who dread the spring allergy season, things are looking up. A research study appearing in the May 2009 issue of the Journal of Leukocyte Biology (http://www.jleukbio.org) shows how a team of American scientists have identified a previously unknown cellular switch that turns allergies and asthma both on and off. Equally important, this study also suggests that at least for some people with asthma and allergies, their problems might be caused by genes that prevent this switch from working properly. Taken together, this information is an important first step toward new medications that address the root causes of allergies, asthma and other similar diseases. "This study uncovers some of the basic mechanisms that control whether or not people have asthma and allergies and the severity of the symptoms," said John Ryan, Ph.D., Professor of Biology at Virginia Commonwealth University, and a senior scientist involved in the research. "This understanding opens new avenues for treating these and other related diseases." Ryan and colleagues made this discovery in mouse experiments that examined cells from bone marrow and umbilical cord blood that ultimately help create a type of immune cell (mast cells). Too many mast cells lead to an over-aggressive immune response, which causes allergies and asthma. The scientists found that when chemicals (cytokines IL-4 and IL-10) used to initiate an immune response (the "on switch") are added to developing mast cells, the developing cells die. Because bone marrow makes both mast cells and these cytokines, the researchers conclude that just as the cytokines serve as the "on switch" for the immune system, bone marrow cells also use them as the "off switch" to stop mast cells from getting out of hand. Further supporting their discovery was the finding that strains of mice prone to allergies and asthma had genes which affected the production of this chemical "off switch" in their bone marrow. "The immune system has an incredible capacity for balance and counterbalance to maintain optimal and properly tuned immune responses," said John Wherry, Ph.D., Deputy Editor of the Journal of Leukocyte Biology, "The studies by Ryan and colleagues are an excellent example of this inherent self-regulation of the immune system and how an imbalance in mast cell regulation could contribute to allergy and disease."

Lees verder


Folic acid may help treat allergies, asthma

Folic acid, or vitamin B9, essential for red blood cell health and long known to reduce the risk of spinal birth defects, may also suppress allergic reactions and lessen the severity of allergy and asthma symptoms, according to new research from the Johns Hopkins Children's Center. In what is believed to be the first study in humans examining the link between blood levels of folate – the naturally occurring form of folic acid — and allergies, the Hopkins scientists say results add to mounting evidence that folate can help regulate inflammation. Recent studies, including research from Hopkins, have found a link between folate levels and inflammation-mediated diseases, including heart disease. A report on the Hopkins Children's findings appears online ahead of print in the Journal of Allergy & Clinical Immunology. Cautioning that it's far too soon to recommend folic acid supplements to prevent or treat people with asthma and allergies, the researchers emphasize that more research needs to be done to confirm their results, and to establish safe doses and risks. Reviewing the medical records of more than 8,000 people ages 2 to 85 the investigators tracked the effect of folate levels on respiratory and allergic symptoms and on levels of IgE antibodies, immune system markers that rise in response to an allergen. People with higher blood levels of folate had fewer IgE antibodies, fewer reported allergies, less wheezing and lower likelihood of asthma, researchers report. "Our findings are a clear indication that folic acid may indeed help regulate immune response to allergens, and may reduce allergy and asthma symptoms," says lead investigator Elizabeth Matsui, M.D. M.H.S., pediatric allergist at Hopkins Children's. "But we still need to figure out the exact mechanism behind it, and to do so we need studies that follow people receiving treatment with folic acid, before we even consider supplementation with folic acid to treat or prevent allergies and asthma."

Lees verder


New data analysis shows possible link between childhood obesity and allergies

A new study indicates there may be yet another reason to reduce childhood obesity — it may help prevent allergies. The study published in the May issue of the Journal of Allergy and Clinical Immunology showed that obese children and adolescents are at increased risk of having some kind of allergy, especially to a food. The study was funded by the National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) and the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), both parts of the National Institutes of Health. "We found a positive association between obesity and allergies," said Darryl Zeldin, M.D., acting clinical director at NIEHS and senior author on the paper. The researchers analyzed data on children and young adults ages 2 to19 from a new national dataset designed to obtain information about allergies and asthma. "While the results from this study are interesting, they do not prove that obesity causes allergies. More research is needed to further investigate this potential link," Zeldin said. The study is the first to be published using new data from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). NHANES is a large nationally representative survey conducted by the National Center for Health Statistics, a part of the Centers for Disease Control and Prevention. NHANES is designed to assess the health and nutritional status of adults and children in the United States. An allergy/asthma component was supported by NIEHS and added to the 2005? NHANES study, making it the largest nationally representative dataset of allergy and asthma information ever assembled in the United States. "We have all the pieces of the puzzle in this dataset," said Zeldin. "The allergy and asthma component of NHANES provides allergen exposure information, allergic sensitization information, as well as disease outcome information. There is a wealth of knowledge we will be able to gain by analyzing these data that will be useful to allergy and asthma sufferers."

Lees verder


Allergy disorders linked with irritable bowel syndrome

There may be a link between allergies and irritable bowel syndrome (IBS) in adults, says a study by researchers at Rush University Medical Center in Chicago.

Lees verder


Hope over peanut allergy 'cure'

A group of children with peanut allergies have had their condition effectively cured, doctors believe.

Lees verder


New Maps Reveal Global Warming's Link to Allergies and Asthma

Increases in Ragweed and Smog Could Produce “Double-Whammy” for Allergy and Asthma Sufferers in Major Cities Throughout the U.S.

Lees verder


'Allergy gene' identified by scientists

A key gene mutation that more than doubles the risk of asthma, hay fever and eczema has been identified by scientists.

Lees verder


Asthma Linked to Cat Allergies

Researchers at the National Institutes of Health (NIH) have found that more than 50 percent of the current asthma cases in the country can be attributed to allergies, with approximately 30 percent of those cases attributed to cat allergy. "It has long been debated whether people who develop asthma have a genetic propensity to develop allergies, or atopy," said Darryl C. Zeldin, M.D., a senior investigator at the National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS). "This new research shows that 56.3 percent of asthma cases are attributed to atopy." Atopy is a condition that results from gene-environment interactions and can be measured by a positive skin test to allergens (or allergy causing substances in the environment).

Lees verder


Food Allergies - Overestimated and Underestimated

Half of all food allergies are not food allergies at all. This is what Cornelia S. Seitz et al., allergologists from WŁrzburg University, concluded in a study with 419 patients, as presented in the current edition of Deutsches ńrzteblatt International (Dtsch Arztebl Int 2008; 105[42] 715-23).After extensive allergy testing, food allergy was only confirmed in 214 patients. Thus, food allergies are more often suspected than proven. This can clearly impair the patient's quality of life, as he or she has to avoid specific foods or has to be nervous all the time. On the other hand, food allergy may be unrecognized or underestimated and this can even be potentially fatal. Other diseases must also be considered, such as intolerance, gastrointestinal disease or psychovegetative reactions. Only an intensive allergological investigation can confirm or disprove food allergy. This is something for experts.

Lees verder


Cigarettes to the rescue?

veryone knows that smoking can kill you, but did you know that it may help with your allergies? A new study shows that cigarette smoke can prevent allergies by decreasing the reaction of immune cells to allergens. Smoking can cause lung cancer, pulmonary disease, and can even affect how the body fights infections. Along with many harmful effects, smoking cigarettes has a surprising benefit: cigarettes can protect smokers from certain types of allergies. Now, a study recommended by Neil Thomson, a member of Faculty of 1000 Biology and leading expert in the field of respiratory medicine, demonstrates that cigarette smoke decreases the allergic response by inhibiting the activity of mast cells, the major players in the immune system's response to allergens. Researchers at Utrecht University in the Netherlands found that treatment of mast cells with a cigarette smoke-infused solution prevented the release of inflammation-inducing proteins in response to allergens, without affecting other mast cell immune functions. The mast cells used in the study were derived from mice, but it is likely that the same anti-allergy effect will hold true in humans. While taking up smoking to cure allergies is unwise, Thomson concludes that the findings presented in this study are "consistent with a dampening of allergic responses in smokers."

Lees verder


Silk might prevent nighttime from becoming mite time

Less moisture for dust mites means more comfort for people. Producers of silk products also suggest that dust mites actually find silk an inhospitable environment and that the bugs are less likely to set up housekeeping inside a comforter made with silk fibre.

Lees verder


allergie
The miseries of allergies just may help prevent some cancers, study finds

There may be a silver -- and healthy -- lining to the miserable cloud of allergy symptoms: Sneezing, coughing, tearing and itching just may help prevent cancer -- particularly colon, skin, bladder, mouth, throat, uterus and cervix, lung and gastrointestinal tract cancer, according to a new Cornell study. These cancers, interestingly, involve organs that "interface directly with the external environment," said Paul Sherman, Cornell professor of neurobiology and behavior, who led the study. He and colleagues analyzed 646 studies on allergies and cancers published over the past 50 years, putting together "the most comprehensive database yet available" on allergies and cancers. The study revealed "a strong relationship" between allergies and cancer in environmentally exposed tissues, Sherman said. This relationship seldom exists, he noted, between allergies and cancers of tissues that are not directly exposed to the environment, such as cancers of the breast and prostate, as well as myelocytic leukemia and myeloma.

Lees verder


allergie
Experts Report Progress in Food Allergy Prevention and Diet Restrictions

Dr. Wood has the following recommendations for children at high risk of allergic diseases - avoidance of peanut and tree nuts in pregnancy and while breast feeding, Supplement breast feeding with a hypoallergenic formula (extensively or partially hydrolyzed), delay solid foods until age six months, delay introduction of milk and egg until age 1 and peanut and tree nuts until age 3, early intervention when signs of food allergy appear (secondary prevention).

Lees verder


allergie
Effect of Allergens and Tobacco Smoke on Laryngeal Mucosa

Everyday exposure to environmental tobacco smoke, allergens, and air pollution may be the root of chronic cases of laryngitis, says new research presented at the 2008 American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery Foundation (AAO-HNSF) Annual Meeting & OTO EXPO in Chicago, IL. Laryngitis symptoms include hoarseness of the voice, cough, and chronic clearing of the throat. Researchers and physicians generally attribute laryngitis to a viral infection and overuse of the voice. Other factors, including consistent exposure to second-hand smoke, have also been cited as a trigger. Researchers have now found through animal models that exposure to different environmental pollutants, including dust mites and everyday air pollution, can cause what they term as "environmental laryngitis." The findings are significant, given recent reports on diminishing air quality and increased unhealthy levels of ozone and particle pollution, especially in countries like China, which could lead to more cases of laryngitis and chronic laryngitis.

Lees verder


allergie
New national study links asthma to allergies

Researchers at the National Institutes of Health have found that more than 50 percent of the current asthma cases in the country can be attributed to allergies, with approximately 30 percent of those cases attributed to cat allergy.

Lees verder


allergie
The Upside to Allergies - Cancer Prevention

A new article in the December issue of The Quarterly Review of Biology provides strong evidence that allergies are much more than just an annoying immune malfunction. They may protect against certain types of cancer. The article, by researchers Paul Sherman, Erica Holland and Janet Shellman Sherman from Cornell University, suggests that allergy symptoms may protect against cancer by expelling foreign particles, some of which may be carcinogenic or carry absorbed carcinogens, from the organs most likely to come in with contact them. In addition, allergies may serve as early warning devices that let people know when there are substances in the air that should be avoided. Medical researchers have long suspected an association between allergies and cancer, but extensive study on the subject has yielded mixed, and often contradictory, results. Many studies have found inverse associations between the two, meaning cancer patients tended to have fewer allergies in their medical history. Other studies have found positive associations, and still others found no association at all.

Lees verder


allergie
Organic milk for mothers cuts babies' allergy risk

MOTHERS who drink organic milk during pregnancy and while breastfeeding could help their babies avoid allergies, research suggested yesterday.

Lees verder


Scientists from 16 different countries study the link between children’s nutrition and the development of adult diseases such as diabetes or allergies

Researchers from the Department of Pediatrics of the University of Granada, in collaboration with another 38 universities and companies from 16 European countries, will study the effects of children’s nutrition on the onset of cardiovascular problems, diabetes, obesity, allergies, weak bones, neuromotor functioning and children’s behavioural aspects. The EARNEST project (The Early Nutrition Programming Project) aims to help in the development of policies, information campaigns, documents, guides and recommendations on the nutritional components of children’s food, for the improvement of children’s formulas. It also collaborates in the design of plans preventing and avoiding nutrition effects on the metabolism.

Lees verder


New strategy for treating allergic disorders

Oral intake of allergens via lactic acid bacterium Lactococcus lactis might be new strategy for treating auto-immune and allergic disorders. VIB researchers associated with Ghent University, in collaboration with Academic Medical Center, Amsterdam, have shown that auto-antigens or allergens can be administered orally via the lactic acid bacterium. Based on this principle, patented by VIB, ActoGeniX -- spin-off from VIB and Ghent University -- is developing a variety of biopharmaceutical medicines.

Lees verder


Under-the-tongue immunotherapy curbs cat allergy

Tolerance to cats can be built up in allergic kids by placing increasing doses of standardized cat dander extract under the tongue, according to Spanish researchers.

Lees verder


Finding that could shed light on 'golden staph,' candida and allergies

Recent scientific findings explain why patients with a rare immunodeficiency disorder are unusually susceptible to certain common infections. By revealing the exact molecular mechanisms involved, they also give us clues as to why some "healthy" people are more prone to these infections than others, and suggest potential treatments.

Lees verder


Silencing of molecular 'conversation' may help curb severe allergies

Scientists in Sydney have identified a process, a synergistic encounter between two molecules, that may account for the extreme allergic reactions some people experience. By silencing at least one of these molecules, it may be possible to treat allergies.

Lees verder


Australian scientists discover reason for extreme allergic reactions

Australian scientists believe they have discovered why some people experience extreme allergic reactions and their find could lead to new treatments for what seems to be an increasingly common problem.

Lees verder


Surgical Reconstructive Screws Cause Unexplained Allergy In Man

Researchers at the University of Athens Hospital provide supportive testimony with a scientific review of a 30 year old patient who complained of inability to focus mentally, rash, chronic fatigue, decreased sex drive, and hair loss. Detailed allergy testing showed a positive value for biodegradable poly-L-lactic acid (PLLA). As it turns out, the patient had two PLLA screws placed after anterior cruciate ligament (ACL) reconstructive surgery on his knee. His symptoms began a few months after the surgery and produced a systemic allergic reaction.

Lees verder


Allergy to road traffic

Allergic diseases appear more often in children who grow up near busy roads. This is the result of a study of several thousand children, now published in the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Lees verder


Hey fever! The surprise benefit of allergies

Long-suffering victims of allergies such as asthma and hay fever might enjoy a surprise benefit, according to research led by UNSW. In a paper presented at an international symposium in Sydney, the researchers have shown that people with one of these atopic diseases are up to 25 percent less likely to get the most common type of Non-Hodgkin Lymphoma (NHL). The InterLymph Symposium was co-hosted by the Leukaemia Foundation, the Cancer Institute NSW, UNSW and the National Centre in HIV Epidemiology and Clinical Research.

Lees verder


Novel study finds proton channels inhibit the release of histamine during allergic reactions

Inhibiting the proton currents in basophils, a rare type of white blood cell, can stop the release of histamine and could provide a new target for allergy and asthma drugs according to a new study by researchers at Rush University Medical Center in Chicago and the Johns Hopkins Asthma and Allergy Center in Baltimore.

Lees verder


KruisallergieŽn

AllergieŽn voor schimmels uit woningen zijn divers. Hoewel astma aan Alternaria alternata en aan hiermee verwante Dematiae (Ulocladium, Epicoccum) vooral bij kinderen de meest voorkomende allergische aandoening is, werden een hele reeks andere schimmels duidelijk geassocieerd met tal van rhinitis- en astmagevallen.

Lees verder


Fight against hay fever and other allergies helped by new immune system discovery

A mechanism which can lead to hay fever and other allergic reactions, by preventing the immune system from regulating itself properly, has been discovered by scientists. Researchers hope their finding, published today in PLoS Biology, will allow therapies to be developed that treat allergies by stopping this mechanism.

Lees verder


Allergic-like reactions occur in premedicated patients

Allergic-like reactions can occur in patients (both children and adults) when given gadolinium containing contrast agents, even if they have been premedicated with corticosteroids and antihistamines, according to a recent study conducted by researchers at the University of Michigan Health Systems in Ann Arbor.

Lees verder


Allergies linked to IBS

Researchers have found a potential link between certain allergies and irritable bowel syndrome (IBS).

Lees verder


Protein a possible key to allergy and asthma control

Activating a protein found on some immune cells seems to halt the cells' typical job of spewing out substances that launch allergic reactions, a study by Johns Hopkins researchers suggests. The findings could eventually lead to new treatments for allergic reactions ranging from annoying bouts of hay fever to deadly asthma attacks.

Lees verder


Enzyme reduces severity of allergic reactions

A Canadian-led study has confirmed that a common blood enzyme seems to decrease the severity of allergic reactions, a finding that could lead the way to developing drugs that protect against life-threatening allergies.

Lees verder


Breast-Feeding Seems to Protect Against Some Allergies

Atopic disease -- which includes eczema, asthma and food allergies -- may be delayed or even prevented in high-risk infants if they are exclusively breast-fed for at least four months or fed infant formula without cow milk protein.

Lees verder


DEHP Heightens Inflammatory Response in Allergy Sufferers

Past research has suggested that di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), a commonly used plasticizer, contributes to asthma symptoms in children [EHP 116-98–103 (2008)] and to dermatitis caused by dust mite allergens in mice [EHP 114-1266–1268 (2006)]. Both the prevalence of allergic diseases and environmental exposure to phthalates have increased dramatically in the past several decades, but few studies have examined how people's mucosal airways respond to inhaled DEHP. A new study reveals that exposure to DEHP in house dust altered the response of nasal mucosa in allergic people but not in nonallergic people.

Lees verder


Do antihistamines make allergies worse?

Taking antihistamines can be a great way to fight off an allergic attack. But new research suggests it also might also make the next attack come on stronger.

Lees verder


Acupuncture pins down seasonal allergy relief

A growing number of allergy sufferers in the United States are turning to the ancient therapy of acupuncture to bring them relief from the sneezing, congestion and watery eyes that plague them.

Lees verder


Study helps explain how allergic reactions are triggered

In demonstrating that a group of calcium ion channels play a crucial role in triggering inflammatory responses, researchers at Beth Israel Deaconess Medical Center have not only solved a longstanding molecular mystery regarding the onset of asthma and allergy symptoms, but have also provided a fundamental discovery regarding the functioning of mast cells.

Lees verder


Study Helps Explain How Allergic Reactions Are Triggered

In demonstrating that a group of calcium ion channels play a crucial role in triggering inflammatory responses, researchers at Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) have not only solved a longstanding molecular mystery regarding the onset of asthma and allergy symptoms, but have also provided a fundamental discovery regarding the functioning of mast cells. Their findings appear in the January 2008 issue of Nature Immunology.A group of immune cells found in tissues throughout the body, mast cells were once exclusively known for their role in allergic reactions, according to the study’s lead author Monika Vig, PhD, an investigator in the Department of Pathology at BIDMC and Instructor of Medicine at Harvard Medical School. “Mast cells store inflammatory cytokines and compounds [including histamine and heparin] in sacs called granules,” she explains. “When the mast cells encounter an allergen – pollen, for example – they ‘degranuate,’ releasing their contents and triggering allergic reactions.”

Lees verder


 

 

 


View My Stats