Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Microbioom op gezicht wellicht sleutel tot vorming van acne

Op de jaarlijkse conferentie van de Microbiology Society zal worden aangetoond dat de algehele balans van de bacteriën op de menselijke huid een belangrijke factor is voor het ontstaan van acne en de toestand van de huid, en niet zozeer de aanwezigheid of afwezigheid van een bepaalde bacteriestam. Men weet al heel lang dat er een verband bestaat tussen de bacterie Propionibacterium acnes en acne, maar de rol die deze bacterie bij acne speelt wordt, hoewel hij het meest voorkomt in de follikels van zowel mensen met als zonder acne, nog niet helemaal begrepen.

Lees verder


Hoe je acne kunt verminderen

Waarom het poetsen en scrubben van de huid averrechts werkt en waarom een bekend middel dat synthetische vitamine A bevat zoveel nadelen heeft. Goede bronnen van natuurlijke vitamine A zijn extra virgin levertraan, grasboter en eierdooiers. Daarnaast zijn stress en voeding die je suikerspiegel opjaagt aanjagers van acne.


Tip: Acne, darmen en de lever

Een kennis van 54 heeft acne. Vreemd natuurlijk, om op latere leeftijd weer acne te krijgen. Ik lees in het boek van Dextreit dat je jezelf dan vanbinnen erg aan het vergiftigen bent! Het is EN de lever EN de darm! (A toxic and devitalized condition, staat er.) Niet vreemd natuurlijk, als je weet dat die kennis haar galblaas al jaren kwijt is en goedkope rotzooi eet en dan nog het liefst uit een potje en varkensvlees.

Lees verder


Kunnen virussen worden gebruikt om acne te behandelen?

Wetenschappers hebben de genooms van 11 virussen geïsoleerd en bestudeerd, bekend als faag, die de acne-veroorzakende bacterie Propionibacterium acnes kunnen infecteren en doden, en potentieel de weg vrijmaken voor actuele therapieën die virussen of virale producten gebruiken om deze kwellende huidaandoening te behandelen. Hun resultaten zijn gerapporteerd in het 25 September nummer van mBio ®, de online open-access journal van de American Society for Microbiology. "Er zijn twee tamelijk voor de hand liggende potentiële richtingen die gebruik maken van dit soort onderzoek," zegt Graham Hatfull van de Universiteit van Pittsburgh, een auteur van de studie. "De eerste is de mogelijkheid van het gebruik van de bacteriofagen rechtstreeks als therapie tegen acne. De tweede is de kans om de faag-afgeleide componenten te gebruiken voor hun activiteiten."

Lees verder


Acne – wat het is en hoe wordt het veroorzaakt?

Acne is zoveel meer dan alleen plekken op de huid, het is een teken dat er een probleem is met je lichaam. In dit artikel ga je leren wat acne precies is en wat je het beste kunt doen. Want waar ik achter ben gekomen tijdens mijn onderzoek naar huidaandoeningen is dat de meeste behandelingen alleen maar de symptomen van de aandoeningen onderdrukken.

Lees verder


Acne Medicijnen en Behandelingen

Heb je genoeg van allerlei acne behandelingen die maar niet werken. Steeds meer producten komen op de markt omdat VEEL mensen last hebben van acne. In dit artikel ga ik het hebben over de traditionele behandelingen, werking, bijwerkingen en zul je te weten komen wat ze wel en niet voor je kunnen betekenen.

Lees verder


Acne bestrijden met gezonde voeding

De huid heeft essentiële voedingsmiddelen nodig om gezond te blijven. Bij een tekort hieraan raken de talgklieren verstopt en komen er ontstekingen op de huid. Hetzij één van de grote oorzaken van acne.De meest belangrijke vitamines en mineralen om acne te voorkomen en bestaande acne te stoppen ga ik hieronder kort bespreken.

Lees verder


The Link Between Obesity And Acne

Those famous old wives tales warning that foods like pizza and chocolate can cause acne may be true according to recent research, despite the fact that many derms traditionally denied such ties.

Lees verder


Puisten Uitknijpen - De Goede Manier!

Het uitknijpen van puisten is niet aan te raden, maar veel mensen kunnen het eenmaal niet laten. Indien je toch een pukkel gaat uitknijpen is het belangrijk om je aan de volgende tips te houden! Anders kunnen de pukkel verder gaan ontstekingen.

Lees verder


Aandoening die lijken op acne

Er zijn veel aandoening die op acne lijken, die dezelfde symptomen vertonen en misschien zelfs op dezelfde manier te behandelen zijn. Toch betekend dit niet direct dat dit acne is. In dit artikel behandel ik een aantal (huid)aandoeningen die erg op acne lijken

Lees verder


Treatment of acne using oral antibiotics associated with reporting symptoms of sore throat

Taking oral antibiotics for treatment of acne appears to be associated with reporting symptoms of pharyngitis (sore throat), "Many inconsistent concerns have been voiced about the safety of long-term use of antibiotics," the authors write as background information in the study.

Lees verder


Acne en anticonceptie

Vele externe factoren kunnen verantwoordelijke worden gehouden voor het ontstaan van acne en/of jeugdpuistjes. De anticonceptie pil is vanzelfsprekend een factoren die alleen voor vrouwen van toepassing is. De hormoonhuishouding wordt beïnvloed en dit kan op zijn beurt weer zorgen voor acne problemen.

Lees verder


Do You Know Nutrition - Banana peel has medicinal qualities

I have used banana peel on my daughter's acne and cannot believe how well it works.

Lees verder


Overweight linked to acne in teen girls

Overweight girls in their late teens were twice as likely as their normal-weight peers to report having a lot of acne in a large new survey of Norwegian teenagers that did not find the same link in boys.

Lees verder


The top three skin conditions with a mind connection

Stress causes worsening of acne in two ways, she says. First, by stimulating adrenal glands to produce more hormones and secondly, by slowing down the healing process.

Lees verder


Keelontsteking door antibiotica bij acne

Mensen die antibiotica slikken tegen hun acne hebben een grotere kans om keelontsteking te ontwikkeling, dan mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Pennsylvania.

Lees verder


Clear up Acne with Chinese Herbal Medicine

You can treat the outwardsymptoms with creams and cover-ups, but traditional Chinese medicine (TCM) can address the imbalances.

Lees verder


Melk en Acne

Kun je melk drinken als je last hebt van acne? Onderzoek en eigen ervaring toont aan dat melk één van de oorzaken kan zijn van ernstige acne of een verergering van acne. Dit komt omdat melk vol zit met groeihormonen waardoor er extra talg wordt geproduceerd en je dus meer last krijgt van acne of bestaande acne wordt erger. Vandaar dat het belangrijk is om alles te weten over acne en de effecten van melk.

Lees verder


Alternate treatment for chronic acne sufferers

Certain pharmaceutical medications prescribed for acne sufferers come with serious side effects. Many sufferers, desperate to be rid of their embarrassing acne, have found out too late that their treatment choice can cause severe, life-threatening diseases.

Lees verder


Zonlicht en Acne

Wanneer de zon in ons koude kikkerlandje schijnt, kruipen we massaal onze holen uit! Heerlijk toch... Voor mensen die last hebben van acne kan het toch nog wel voor problemen zorgen! Zonlicht schijnt helemaal niet zo goed te werken tegen acne

Lees verder


Zonlicht en Acne

Wanneer de zon in ons koude kikkerlandje schijnt, kruipen we massaal onze holen uit! Heerlijk toch... Voor mensen die last hebben van acne kan het toch nog wel voor problemen zorgen! Zonlicht schijnt helemaal niet zo goed te werken tegen acne

Lees verder


Acne en Antibiotica

Antibiotica wordt snel voorgeschreven om acne aan te pakken, maar onderzoek geeft aan dat het voor korte termijn kan werken maar op lange termijn voor flinke problemen kan zorgen. Zo is bekend dat mensen een antiobiotica resistentie kunnen opbouwen waardoor het medicijn steeds minder goed werkt en er nare bijwerkingen kunnen optreden.

Lees verder


Acne door een Schimmelinfectie

Veel mensen met acne weten niet dat de huidaandoening mogelijk wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze vervelende infectie heeft talloze symptomen waarbij huidproblemen één kan zijn, tevens kan het veroorzaakt worden door een antiobiotica kuur om acne te behandelen.

Lees verder


Acne en alcohol

Alcohol kan een grote invloed spelen in de ontwikkeling van acne. Een glaasje op z'n tijd is prima, maar wanneer je erge last hebt van acne is het af te raden om veel alcohol te drinken. Lees in dit artikel meer over de invloed van alcohol op acne.

Lees verder


Roaccutane

Roaccutane is een omstreden medicijn tegen acne vanwege de bijwerkingen. Toch is het een zeer effectief tegen acne wanneer niks anders werkt. Lees hier alles over roaccutane inclusief de omstreden bijwerkingen en waarom een natuurlijke oplossing beter is dan zware medicijnen!

Lees verder


Natuurlijke Acne behandelingen

Veel jongeren en volwassenen hebben te kampen met acne en zijn hierdoor genoodzaakt verschillende kuren van de dermatoloog / huisarts te ondergaan om alleen de symptomen ligt te onderdrukken. Maar vaak na het nemen van deze behandelmethoden kom je erachter dat medicijnen niet geschikt zijn voor lange termijn gebruik.

Lees verder


Oorzaken Jeugdpuistjes

Het hebben van jeugdpuistjes is ontzettend vervelend en kan je zelfvertrouwen flink negatief beïnvloeden. Toch hebben ruim 80% van de jongeren last van jeugdpuistjes en de meeste kunnen er maar niet zo 1-2-3 vanaf komen. Zelfs medicijnen en zalven van de dermatoloog werken maar minimaal en moeten constant genomen worden.

Lees verder


The power of the Internet - It helps improve teens' acne

Tech-savvy teens with acne used their medicine more frequently when they also took part in a web-based survey, a new study from Wake Forest Baptist Medical Center finds.

Lees verder


Holistic approach to cure acne

You will find many acne home remedies that have been attempted for 100s of years.

Lees verder


Acne new problem for successful women

Acne has become a skin problem that affects women from their mid-twenties, particularly those who are successful, research suggests.

Lees verder


Acne May Impart Psychological Effects

Retinoid, a substance that has the essence of vitamin A, has good results against the acne as it reduces the keratin production, hence stops the blockage of pores, suggested Dr. Martin Scurr.

Lees verder


Why the misery of 'adult acne' could be caused by blushing

Go Easy on the Carbs and Dairy to Keep Acne at Bay, Researcher Says.

Lees verder


Why the misery of 'adult acne' could be caused by blushing

Go Easy on the Carbs and Dairy to Keep Acne at Bay, Researcher Says.

Lees verder


Low-Carb, Low-Dairy Diets May Help Improve Acne

Diet has long been implicated as playing a role in causing acne, but some of the foods mentioned as being problematic are just myths.

Lees verder


Ulcerative Colitis Flares Up in Former Accutane Users

Accutane ulcerative colitis is an inflammatory bowel disease that has had a devastating impact on many individuals who used the drug to treat acne.

Lees verder


More Research Needed for Acne Treatments

A new study published in the Lancet found that common acne-fighting products lack proper research in documenting their effectiveness.

Lees verder


Acne milk paleo diet

Lees verder


Early Success for Gel That Treats Acne Scars

A gel made from a person's own blood may help to fill in acne scars, preliminary research suggests.

Lees verder


When It Looks Like Acne, But Isn’t

More than 85 percent of Americans suffer from acne at some point in their lives. It’s one of the most common reasons that patients visit their dermatologist. Still, according to Joshua Zeichner, MD, Director of Cosmetic and Clinical Research at Mount Sinai School of Medicine’s Department of Dermatology, sometimes what looks like acne simply isn’t.

Lees verder


DIY Oatmeal Acne Mask

Sarah pointed out some great at home masks to deal with various facial issues.

Lees verder


Are Your Products Causing Your Acne?

These products that are part of our everyday routine can also be the cause of a particular type of acne known as acne cosmetica.

Lees verder


Psychological Effects of Acne on Adolescents

Current research have conclusive evidence that adolescents with acne may suffer from anxiety, depression, or have suicidal thoughts.

Lees verder


Tanda Clear Acne Lichttherapie

De Tanda Clear Acne lichttherapielamp maakt gebruik van klinische niveaus van zuiver 414 nanometer blauw licht om de acne effectief tegen te gaan.

Lees verder


High-Dose Red Light PDT Novel Treatment for Severe Acne

R. Rox Anderson, MD, Harvard Medical School Professor in dermatology and director of the Wellman Center for Photomedicine, has been using high-dose red light photodynamic therapy (PDT) to destroy sebaceous glands (those glands that create skin oil).

Lees verder


Traditional Chinese medicine may help with acne

Traditional Chinese medicine has been around for thousands of years, and it’s no surprise individuals are starting to embrace its healing properties as an acne alternative medicine. Traditional Chinese medicine often utilizes herbs and various food sources to alleviate acne symptoms.

Lees verder


Study Shows Link Between Thyroid Problems and Adult Acne

A study to be published in the Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology shows a possible link between thyroid autoimmunity and acne in adult women.

Lees verder


Consuming Pure Chocolate May Worsen Facial Acne

a new study has demonstrated that the consumption of pure chocolate does, in fact, exacerbate acne in a dose-dependent fashion.

Lees verder


Video - Birth Control, Hormonal Acne & Pimples

Hormones And Acne are directly connected. Your body produces hormones and your hormone levels are always changing but there should be a balance and equilibrium otherwise the overproduction of testosterone will create more oil on the skin which will clog the pores and make it an easier environment for acne and pimples to grow in. It is important to stay away from foods that contain plastic b/c plastic contains BPA which is an estrogen mimicker in the body. Stay away from things that mimic estrogen in the body! Your progesterone, testosterone and estrogen are better balanced when you have a healthy nutritious diet and are hydrated. Get healthy, balance your hormones and use the secret acne cleanse to clear up your skin!

Lees verder



Too many chocolates can cause pimples

A Norwegian study has identified crude associations between acne and high intake of chocolate and chips and low intake of vegetables.

Lees verder


Manufacturer quietly withdraws acne drug

Move comes amid evidence that Accutane might be linked to inflammatory bowel disease.

Lees verder


TRIA Beauty blue light device for at-home acne treatment gets FDA approval

TRIA Beauty has received over-the-counter (OTC) clearance from the Food and Drug Administration (FDA) for a hand-held blue light device designed for at-home acne treatment.

Lees verder


Hylla hears motions in Accutane case set for trial

A defense motion to bar a doctor's testimony regarding whether he warned patients about the risks of taking acne medicine Accutane was granted Thursday by Madison County Circuit Judge David Hylla.

Lees verder


La Roche Drops Out of Accutane Game

pharma giant Hoffman-La Roche, Inc. announced it will not longer be selling Accutane, the nuclear option of acne medications.

Lees verder


Is that Pillowcase making Acne worse?

Dirty bedding causes acne! if you cycle and about-face in your sleep, the clay on the case would get assimilate your face and clog up your pores, giving you pimples! so do not be lazy, change your bedding at atomic already a week.

Lees verder


Family history linked to acne in teens

Teenagers' odds of developing moderate to severe acne may depend largely on whether their parents had the problem, a new study suggests.

Lees verder


Acne Scars Significantly Improved by a Combination Treatment of Photodynamic Therapy and Percutaneous Collagen Induction

The appearance of facial acne scars showed greater improvement with a combination treatment of photodynamic therapy (PDT) and percutaneous collagen induction (PCI or medical needling) with the ENVIRON® Surgical Roll-CIT(TM) compared to PDT alone.

Lees verder


Nearly 80% adolescents in UAE suffer from
Nearly 80 per cent adolescents in the UAE suffer from acne, which is now considered a disease in medical circles, and some of them resort to wrong treatments based on cosmetics products.

Lees verder


Acne really is a nightmare for some teens

Zits, pimples, bumps and blemishes are a young person's worst nightmare. Collectively they are known as acne, a very common skin condition that affects millions of adolescents. Now a Norwegian study published in the open access journal BMC Public Health has investigated the links between acne, diet and mental health issues in both males and females. University of Oslo researcher Jon Anders Halvorsen together with co-authors from Lhasa (Tibet) and Boston (US) studied 3775 adolescents to explore the possible causes of acne. The 18- and 19-year olds were given questionnaires to monitor their diets, lifestyle variables, and mental conditions. Participants reported on their own acne. Lastly, researchers acquired the socio-demographic status of the young people from Statistics Norway. The study identified crude associations between acne and high intake of chocolate and chips and low intake of vegetables. In girls, there was a significant link between acne and diet low in raw and fresh vegetables. This may indicate that a low-glycemic index could have a protective role in the development of acne. Dr. Halvorsen said "Our study shows a possible link between diet and acne. However, when we introduced symptoms of depression and anxiety in our statistical model, the role of diet became less clear. On the other hand the association between acne and mental health problems was still strong when diet was introduced. This underscores mental health problems as an important aspect of young people's acne".

Lees verder


New study may deal final blow to acne drug Accutane

Last week at the annual meeting of the American College of Gastroenterology in San Diego, researchers from the University of North Carolina, Chapel Hill, presented evidence showing a higher rate of bowel disorders in isotretinoin users. Before the study, the connection was largely anecdotal.

Lees verder


Some prescription meds can harm fetus

More than six percent of expectant mothers in Quebec consume prescription drugs that are known to be harmful to their fetuses, according to a Université de Montréal investigation published in the British Journal of Obstetrics and Gynaecology. Half these women will voluntarily terminate their pregnancy fearing congenital malformations, which means the abortion rate among these women is 11 percent higher than in the rest of the population. "I never expected such results and I was extremely surprised," says senior author Anick Bérard, a professor at the Université de Montréal's Faculty of Pharmacy and director of the Research Unit on Medications and Pregnancy of the Sainte-Justine University Hospital Center. Dr. Bérard examined data from the Quebec Pregnancy Registry on 109,344 women, aged 15 to 45, who were pregnant between 1998 and 2002. Her research team found that 6,871 pregnant women consumed one of 11 prescription drugs that are known to be harmful to fetuses through the first, second or third trimester. Of those women, 3,229 aborted; 6 percent had a miscarriage; and 8.2 percent gave birth to a child with major congenital malformations. By comparison, the rate of fetal malformations in the general population in the province of Quebec is approximately seven percent. "If there are 80,000 births in Quebec per year, a one percent difference translates into an additional 800 children born with serious malformations," says Bérard, who is currently a visiting professor at the Université Claude Bernard in Lyon, France. "At the very best, those babies will die. In the worst case, they'll live with serious physical or psychological health problems their entire lives." The study also examined the use of prescription drugs that are known to be feto-toxic or increase in-utero problems or premature births. The researchers found that 11,400 prescriptions – for dangerous medicines such as isotretinoin (for the treatment of acne and rosacea), anxiolytic benzodiazepines (anti-anxiety treatment) and antiepileptics (epileptic seizure treatment) – were used by pregnant women. Other drugs that were harmful to fetuses – for hypertension, anticoagulation and infection – were also widely used.

Lees verder


Woman’s rail death ‘after acne drug gave her depression’

The death of a woman who had been taking an anti-acne drug linked to suicide will be investigated at an inquest today.

Lees verder


Acne Drug Tied to IBD

Use of the acne medication isotretinoin (Accutane) is associated with an increased risk of inflammatory bowel disease (IBD), researchers said here.

Lees verder


EU agency to reveal secret data on drug side-effects

The European Medicines Agency (EMA) has reversed its long-held stance on releasing studies on drug side effects after pressure from the European Ombudsman.

Lees verder


Common acne treatments linked to bowel problems

Acne is a difficult enough burden for a young person to bear. Now there's evidence that antibiotics commonly prescribed to help control severe breakouts may, in a very small number of patients, lead to inflammatory bowel disease.

Lees verder


Study on acne suicide risk fuels debate over drugs

People with severe acne are at increased risk of attempting suicide, scientists said on Friday in a study which fuels a debate about whether acne drugs such as Roche's Accutane prompt suicidal thoughts.

Lees verder


Tea Tree Oil for Acne

More than a third of American adults use some form of complementary or alternative medicine, according to a government report.

Lees verder


Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?

Pillsbury first proposed a gastrointestinal mechanism for the overlap between depression, anxiety and skin conditions such as acne.

Lees verder


Seaweed Could Help in Acne Fight

Based on reports online, it seems that the shift towards organic personal care products just got a big boost. This is due to a study which shows that seaweed could be beneficial in battling acne outbreaks.

Lees verder


Danish scientists discover genes that cause acne bacteria subset

Two Danish scientists have found two genes that cause acne bacteria subsets, Danish daily Berlingske Tidende reported Tuesday.

Lees verder


Acne Triggers Angst, Depression in Teens

A Norwegian study suggests that acne medications may have gotten a bad rap; for several years, the medical community has assumed these medications may lead to depression and suicidal ideation in teens.

Lees verder


Essential Oils help combat acne and scarring

Acne medications on the market often contain acids and chemicals that dry the skin and cause rashes, redness and peeling. Essential oils provide a gentle and inexpensive way of treating acne, clearing infections and healing acne scarring. Known for their antiseptic, antibacterial and calming properties, essential oils can help to clear acne outbreaks and promote healing.

Lees verder


Meldingen van ernstige huidreacties bij gebruik van Roaccutane

Er zijn ernstige huidreacties gemeld die geassocieerd zijn met gebruik van Roaccutane (isotretinoïne). Een causaal verband tussen het gebruik van isotretinoïne en de ernstige huidreacties kan niet worden uitgesloten.

Lees verder


Let there be light! LED treatments claiming to cure acne are now available as home kits - but are they safe?

When you’ve got acne or wrinkles, the last thing you want is for someone to come along and shine a light on your imperfections.

Lees verder


Sebum Reduction Predicts Acne Outcome, Analysis Finds

The association between sebum reduction and acne outcomes is quantifiable, and can be used to predict acne treatment outcomes, according to findings from an analysis of pooled data.

Lees verder


Accutane Side Effects More Damaging To Teen Users

The most severe of these side effects include raised liver enzymes that can result in liver damage, clinical depression, and complications in pregnancy such as miscarriages and birth defects.

Lees verder


Electric skin patch developed by Oplon shows promise in acne treatment

Oplon, an Israel-based technology company, developed an electronic patch that claims to cure acne within few days without any significant side effect.

Lees verder


Cucumber For Acne

Cucumber for acne is one of the best products as it helps you feel cool and above all will make your skin glow.

Lees verder


Acne Bacteria May Infect the Brain and Body

The bacteria that live on the skin and contribute to acne may also cause infections after surgery, including infections in the brain, researchers say.

Lees verder


Acne and black cumin seed oil

Black seed is also special as a natural treatment for acne as it strengthens the immune system. A weak immune system will allow the overproduction of sebum in the skin causing acne.

Lees verder


Link between Gluten and Acne has been Overlooked

It is possible that the gluten in your diet has led to gluten sensitivity and it could prevent you from curing your acne.

Lees verder


Acne drug may boost suicide risk by lowering serum vitamin D

the following report provides evidence suggesting that isotretinoin used to treat acne may decrease serum levels of calcitriol - the active form of vitamin D - and lowering of serum vitamin D boosts the risk of depression and suicide.

Lees verder


Acne help - its all about carbs and blood sugar control

Acne is mainly caused by blood sugar control issues. Blood sugar imbalance results in excessive insulin production. Excessive insulin levels lead to a greater release of the hormones testosterone and IGF1 - insulin growth factor. Excessive testosterone and IGF1 increases the production of sebum (a fat) and keratin (a protein) within hair follicles. Sebum and keratin excess block hair follicles leading to spots (acne). So the acne solution is: Modify the carbs you eat!. Reduce excessive carbs - breads, pastas, potatoes and rice. The main offenders. Remove sugar - this is the most important thing. This includes table sugar, honey, syrups, fructose, glucose/fructose syrup. Eat low GI/GL carbohydrates. Eat a protein serving with each meal. Eat fibre - lots of vegetables should be the main source. Studies show that: Excessive carbs increase testosterone production = raised chance of spots. Poor quality carbs (high GI/GL) increase the activity of testosterone and IGF1 and result in more acne.


Tamanu Oil

Tamanu Oil - Centuries ago, the Polynesians had to find ways to improve and preserve their health by finding and using the benefits they discovered in their natural pharmacy, native plants and herbs. They had no doctors or pharmacies in those early times and were forced to find and test the plants they found growing on the islands. One of their most urgent needs was to find a way to protect and heal their skin as the salt-laden winds, the high ambient temperature, and injuries damaged their skin. Until they found the right plants and learned to process and find a potential remedy, it was difficult or impossible to treat skin problems. Then they found the Tamanu tree, its fruits and nuts and discovered a way to make use of this miraculous tree as their sacred skin-care aid. They were also surely attracted to the beautiful and fragrant little flowers that grow on the trees. When they mature, the flowers are replaced by small, round green fruits, about an inch in diameter.


Samenhang tussen Gluten en Acne wordt over het hoofd gezien

Het is mogelijk dat de gluten in jouw eten hebben gezorgd voor een gluten intollerantie en het kan er voor zorgen, dat jouw Acne niet kan genezen.

Link

Anneke


Middel tegen acne gemaakt uit moedermelk

Wetenschappers hebben in moedermelk een substantie gevonden, laurine zuur genaamd, sdat ook voorkomt in kokosolie, dat kan helpen bij het reduceren van huidirritatie en vlekken.

Link

Constans Kootstra


Melk de opjager van acne

Three large studies reported a positive association between milk intake and acne. The studies of Adebamowo et al.29,30 demonstrated that higher levels of milk consumption were associated with acne risk in both boys and girls. In the Nurses' Health Study II,27 women who consumed more milk as adolescents (based on later recall) showed a greater prevalence of severe acne than those with less frequent consumption. These findings are supported by previous population-based studies,19,22,23 in which areas with minimal consumption of dairy products had a very low acne prevalence. In recent observational studies, skimmed milk was consistently associated with acne, suggesting that the fat content of milk does not appear to affect its acne-causing ability. Some authors have reported that the hormones in milk, such as IGF-1, 5a-reduced steroids, and a-lactalbumin, may survive milk processing and affect the pilosebaceous unit.40 Milk consumption also increases IGF-1 production, which has been associated with ovarian androgen production in premenarchal girls and acne in adult women.

Link


Hidradenitis Suppurativa (H.S.)

H.S., ook wel Acne Inversa of Ectopische Acne genoemd, is een chronische, recidiverende (terugkerende) huidaandoening die zich uit als abcesachtige ontstekingen met onderhuidse fistelgangen. Voornamelijk uit zich de huidaandoening in de liezen en\of oksels. Maar het komt ook voor bij de schaamstreek, bilnaad en onder de borsten. Bijkomende klachten van deze aandoening zijn vermoeidheid en gewrichtsklachten.

Link

Gerrie


Geelwortel en citroen tegen puistjes

Alternatief is geelwortel met honing: Link


Research suggests mechanism for acne drug’s link to depression

New research has found that a drug used to treat severe forms of acne reduces the availability of the chemical serotonin, low levels of which have been linked to aggression and clinical depression. In a study published in the journal Experimental Biology and Medicine, scientists reveal a potential mechanism that might link the drug Roaccutane (Accutane in the US) to reported cases of depression in some patients taking the medication. The researchers had previously reported that the drug caused depressive behaviour in mice but, until now, the mechanism by which this might happen was unknown.

Lees verder


Smoking Can Give You Acne

National No Smoking Day is this Wednesday, with new research released by the British Association of Dermatologists showing that 42 per cent of smokers have acne, compared to one in 10 non-smokers.

Lees verder


Skin care safety

Most concerning, to me, has been my cholesterol. In the past year, I've seen my numbers go down as I exercise more and eat fewer fatty foods. In the past five months, Accutane has erased that progress, causing my cholesterol to go up 100 points and my triglycerides to more than quadruple. To combat Accutane's effects, I've now doubled my exercise, quadrupled my fiber intake, and am taking a triglyceride-lowering drug.

Lees verder


Acne - Niapads

ne-step process for pore cleansing, killing acne causing bacteria and exfoliation. Skin friendly emollients prevent drying of skin. It also contains Lavender oil, known for its antibacterial and anti-inflammatory properties; and yes it provides a mild lavender scent.

Lees verder


Roche Pulls Accutane Off Market After Jury Verdicts

Roche Holding AG, the world’s biggest maker of cancer drugs, is pulling its Accutane acne medicine from the U.S. market after juries awarded at least $33 million in damages to users who blamed the drug for bowel disease.

Lees verder


Diet, Specifically Zinc, Plays a Key Role in Acne

There are subtle signs to zinc deficiency. Acne can be just one of them. Other signs can be white spots on the fingernails, dry, brittle hair, slow wound healing and a decreased sense of taste and smell. I had all of these. Zinc plays an important role in our overall immune function and is important for our general health. In addition to adding zinc-rich foods to my diet, I've also added purifying green tea (both the drink and a green tea mask), vitamin A rich carrot juice (mixed with orange to make it taste better), lots of delicious berries, foods rich in omega-3 and other great-for-the-skin goodies. A simple, all-natural cleanser and oil-free moisturizer, both with tea tree oil, help keep blemishes at bay.

Lees verder


Doctors reconsidering diet's relationship to acne

Doctors used to dismiss chocolate or greasy foods causing breakouts as an old wives tale. But a study by the Harvard School of Public Health indicates that may not be true, and other foods could also cause flare-ups.

Lees verder


Study shows relationship between cigarette use and acne intensity

A recent study indicates that there is a significant association between cigarette smoking and the development and severity of acne lesions. According to one expert, acne patients who withdraw from cigarette smoking can improve their acne condition.

Lees verder


Acne drug can pose danger

tudents using Accutane, a popular drug used to treat acne, might be unaware of the severe and potentially fatal side effects that accompany it, according to some skin care therapists.

Lees verder


Smoking linked to acne in women

Italian researchers have found that female smokers may be much more likely to develop non-inflammatory acne, or NIA, than women who don't smoke.

Lees verder


Accutane pulled from market

The best-known brand of a medication for treating recalcitrant acne is being withdrawn from the U.S. market.

Lees verder


Acne and the Western diet

Avoiding the typical Western diet of sugary foods and highly processed carbohydrates could help prevent acne, according to a new study by a Colorado State University researcher. Loren Cordain, professor of health and exercise science at Colorado State, led the study with five scientists from around the country who looked at the more than 1,300 Kitivan Islanders of Papua New Guinea and the Ache hunter-gatherers of Paraguay. The researchers found a surprising difference in acne incidence rates between the non-Westernized subjects studied and individuals of fully modernized Western societies. Over the course of the study, not a single case of active acne was observed in either Kitivan Islanders or Ache hunter-gatherers. In Westernized societies, acne is a near-universal skin disease afflicting 79 percent to 95 percent of the adolescent population. Of men and women over the age of 25, 40 percent to 54 percent have some degree of facial acne. According to Cordain, the perfect skin of the two unrelated groups in the study could not be explained by genetics, but likely was the result of differing environmental factors. "High-glycemic foods such as bread, cakes, sugars and soft drinks may contribute to the acne suffered by 95 percent of Westernized teenagers," Cordain said. The diet of Kitivans in Papua New Guinea consists mainly of fruit, fish and tubers - dietary habits that are virtually uninfluenced by Western foods. The diet of the Ache hunter-gatherers of Paraguay includes wild and foraged foods, locally cultivated food and a small percentage of Western foods obtained from external sources. Their diet includes wild game but mainly consists of cultivated crops such as peanuts and sweet manioc, which is a native root. Few studies have evaluated the prevalence of acne in non-Westernized societies; however, there is suggestive evidence that the incidence of acne is lower in non-industrialized societies than in Westernized populations. Cordain believes the Western diet permanently boosts the hormone insulin in the human system, which leads to acne. By elevating growth factors and hormones, insulin indirectly stimulates the overproduction of oil and skin cells in pores. Clogged pores nourish bacteria, forming infected blemishes. The study also found that dietary changes focusing on low glycemic carbohydrates - fruits, most meats, fish and vegetables (excluding potatoes) - may have therapeutic potential in the treatment of acne because of the beneficial endocrine effects. Diets rich in low glycemic foods reduced serum testosterone and fasting blood sugar levels while improving insulin metabolism. These endocrine changes are consistent with those known to promote normal growth of skin cells and to reduce sebum production, two of the main contributors to acne.

Lees verder


There Is a Connection Between Gluten and Acne That Often Gets Overlooked

Does it feel like nothing helps with your acne? You eat healthy, you live healthy and you've tried everything, but nothing helps. Your acne just won't budge. You may suffer from gluten sensitivity and it may prevent you from curing acne. Gluten sensitivity is one of those hidden and hard to detect causes behind many health problems. And something you might not think of in a million years. It also happens to be the reason many acne victims struggle to get clear skin.

Lees verder


Warning over acne 'wonder drug'

Roaccutane has become known as an acne wonder drug but the side effects can be severe. A top dermatologist has told Newsbeat that doctors are using it as a quick fix for patients who could be treated with milder medication.

Lees verder


Androgen in milk of Pregnant cows causes Acne

Cow milk not only stimulates sebaceous glands and induces acne; it is also a leading cause of excessive weight gain in girls. Androgen helps build and maintain male and female characteristics, thus, intake of pregnant cow milk causes high weight, and teenagers are more sexually excited and girls may develop enlarged breasts. Too large amounts of androgen may cause breast cancer, studies show; however, further research is still needed.

Lees verder


Diet Plays a Key Role in Acne, Specifically Zinc

There are subtle signs to zinc deficiency. Acne can be just one of them. Other signs can be white spots on the fingernails, dry, brittle hair, slow wound healing and a decreased sense of taste and smell. I had all of these. Zinc plays an important role in our overall immune function and is important for our general health. In addition to adding zinc-rich foods to my diet, I've also added purifying green tea (both the drink and a green tea mask), vitamin A rich carrot juice (mixed with orange to make it taste better), lots of delicious berries, foods rich in omega-3 and other great-for-the-skin goodies.

Lees verder


Cutting out dairy may reduce acne

Breakouts show links to dairy products, sugary and processed foods, say new book's authors.

Lees verder



How to be Acne Free for a Lifetime by Dr. Loren Cordain

Most people think that acne is a disease of adolescence that just disappears after the teen years. Not so! In the United States, acne affects between 40 and 50 million people from children to adults. In young adults, some degree of facial acne is found in 54% of women and 40% of men. Those suffering from acne are estimated to spend millions collectively each year on over-the-counter acne treatments. Surprisingly, the causes of acne have been known for more than 40 years. Acne develops from four processes:

Blockage of the follicle opening or the pore
Excessive production of skin oil
Bacterial colonization and infection of the pimple and
Inflammation of the pimple and surrounding tissue
Let's take a look at how diet influences the development of acne.

Refined grains, refined sugars and certain dairy foods keep blood insulin concentrations high, and cause a hormonal cascade that underlies the development of acne. When insulin is elevated, it lowers IGFBP-3. This is a beneficial hormone that promotes normal skin cell death and prevents pores from becoming blocked. When insulin is elevated, it also increases IGF-1. This hormone stimulates excessive skin cell growth, and elevated IGF-1 prevents IGFBP-3 from doing its job. IGF-1 also causes the testes and ovaries to secrete too much androgen, a hormone that increases skin oil production. Because refined vegetable oils contain too much omega-6 fats and too little omega-3 fats, they promote excess inflammation through an inflammatory hormone called IL-1 alpha that can cause skin cells to stick together and block pores. Whole grains, beans and legumes contain substances called lectins that can get into the bloodstream, and may promote acne by inhibiting ZAG. This is an enzyme that normally dissolves proteins holding skin cells together, again promoting pore blockage. Lectins also increase IL-1 alpha and other inflammatory hormones. Additionally, lectins impair normal zinc metabolism, and low zinc concentrations in the bloodstream promote inflammation. Due to high calcium concentrations, dairy products also impair zinc absorption and contribute to marginal zinc status.

Does this mean cutting out all of your favorite foods forever? Absolutely not! Because it takes about 30 days for your skin cells to completely renew themselves, you will need to strictly adhere to the diet for about a month. In most cases, you should experience dramatic improvement in your acne symptoms. Within days or a week of adopting the diet, much of the inflammatory symptoms of acne will begin to subside. Once you have achieved clearance of your acne symptoms, you may experiment to identify foods that may be added back into your diet in limited quantities. My advice is to only add a single food or food type once a month. You may find that you can eat pizza once a week with no problems, but pizza 3 days in a row will cause problems. However, remember that the further you drift from the basics of the diet, the greater will be the chance of your acne returning. The foods to avoid include refined sugars, refined grains, refined oils, dairy products, legumes, whole grains, and potatoes. It's also better to avoid yeast-containing foods, alcohol, sweets (including dried fruit), margarines and shortenings, and fatty, processed and canned meat and fish. The only acceptable vegetable and salad oils are flaxseed oil, canola oil, walnut oil and olive oil. Since all processed foods are basically mixtures of sugars, grains, oils and dairy products, they should be eliminated for the first 30-days.

This a lifetime way of eating that will improve your health and reduce your risk of getting the chronic diseases (heart disease, high blood cholesterol, hypertension, type 2 diabetes, cancer, autoimmune disorders) that afflict almost 70% of all adults in the U.S. Simply reading about how to change your diet won't make you one bit healthier. That's why we've developed the Paleo Diet Implementation Program. This program brings together Pedro Bastos (an internationally recognized nutrition consultant with an almost encyclopedic knowledge of nutrition and health), Nell Stephenson (a competitive Ironman athlete and experienced trainer and eating coach), Wiley Long, editor of The Paleo Diet Update and myself. Our focus will be on helping you make shopping and preparing meals quick and easy. In the program, we will show you a wonderful cornucopia of healthful foods. We'll also have a discussion forum set up so you can connect with your fellow participants to share insights.

The program is available at www.ThePaleoDiet.com/implementation-program.shtml.

Your taste buds and palette will be pleasantly surprised when you replace processed foods made with the same old four ingredients (refined grains, refined oils, refined sugars, and salt) with delicious fresh fruits, vegetables, lean meat and seafood. You will love your new image along with increases in your energy, health and fitness that most people enjoy as they adopt this lifetime program of eating. Next time, we'll look at evidence indicating that autism may be influenced by a casein/gluten-free diet. We'll also hear from an athlete regarding the results of staying Paleo and the consequences of little deviations.


Hormonen uit melk en suikerrijke voeding de aanjager van acne

Teens who avoid milk and sugary foods may experience fewer skin blemishes, according to a new study in April’s International Journal of Dermatology. Hope Ferdowsian, M.D., M.P.H., and her coauthors reviewed 27 previously published scientific studies and found that the more milk young people drank, the more likely they were to develop acne. Sugary foods appear to have a similar effect. Surprisingly, studies involving chocolate were inconclusive."Setting aside milkshakes will likely do more to prevent blemishes than a drugstore full of commercial products," says Dr. Ferdowsian, associate director of the Washington Center for Clinical Research. "Milk appears to fuel hormone imbalances that can lead to acne." Adolescents following a Western diet often experience the overproduction of natural hormones. Hormones or proteins found in milk may increase skin oil production, leading to pimples. Conversely, diets high in fiber-rich foods such as fruits, vegetables, and beans prevent the buildup of excess hormones in the system.

Lees verder


QAR publishes a research about acne antibiotics and upper respiratory infections

The department of research writing at QAR reports that according to Medical News Today, 'Individuals treated with antibiotics for acne for more than six weeks were more than twice as likely to develop an upper respiratory tract infection within one year as individuals.

Lees verder


Treating acne - 2 different acid peels are both effective, study finds

Chemical peels using either alpha-hydroxy acid or beta-hydroxy acid are both highly effective in treating mild to moderately severe facial acne, researchers at the Saint Louis University School of Medicine have found -- the first study to compare the two different types of acid peels as therapies for the skin disorder.

Lees verder


Shrimps Aggravate Acne Breakouts

Department of Research Writing at NAR reports iodine in shrimps results in irritation of hair follicles and sebaceous glands. When iodine enters the blood stream, it irritates the hair follicles and sebaceous glands and results in increase production of sebum.

Lees verder



 

 

 


View My Stats