Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Hypertension, een tijdschrift van de American Heart Association, hebben volwassenen met parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking, een significant grotere kans op een hogere bloeddruk dan personen met gezond tandvlees.
Eerdere studies hebben een verband gevonden tussen hypertensie en parodontitis, maar onderzoek dat de details van dit verband bevestigt, is schaars. Parodontitis is een infectie van de tandvleesweefsels die de tanden op hun plaats houden en die kan leiden tot progressieve ontsteking, bot- of tandverlies. Preventie en behandeling van parodontitis is kosteneffectief en kan leiden tot vermindering van systemische markers van ontsteking en verbetering van de functie van het endotheel (dun membraan aan de binnenkant van het hart en de bloedvaten).
“Patiënten met tandvleesaandoeningen hebben vaak een verhoogde bloeddruk, vooral als er sprake is van actieve tandvleesontsteking of bloedend tandvlees”, zegt hoofdonderzoeker Eva Muñoz Aguilera, DDS, M.Clin.Dent., Senior onderzoeker bij UCL Eastman Dental Instituut in Londen, Verenigd Koninkrijk. “Verhoogde bloeddruk is meestal asymptomatisch en veel mensen zijn zich er misschien niet van bewust dat ze een verhoogd risico op cardiovasculaire complicaties hebben. We wilden het verband onderzoeken tussen ernstige parodontitis en hoge bloeddruk bij gezonde volwassenen zonder een bevestigde diagnose van hypertensie.”
De studie omvatte 250 volwassenen met gegeneraliseerde, ernstige parodontitis (50% van de tanden gemeten met tandvleesontsteking) en een controlegroep van 250 volwassenen die geen ernstige tandvleesaandoening hadden, die allemaal verder gezond waren en geen andere chronische gezondheidsproblemen hadden. De mediane leeftijd van de deelnemers was 35 jaar en 52,6% was vrouw. Het onderzoek werd voltooid in samenwerking met de afdeling tandheelkunde van de Universitat Internacional de Catalunya in Barcelona, Spanje.
Alle deelnemers ondergingen uitgebreide parodontale onderzoeken inclusief gedetailleerde metingen van de ernst van de tandvleesaandoeningen, zoals tandplak in de hele mond, bloeden van het tandvlees en de diepte van de geïnfecteerde tandvleeszakken. Bloeddrukmetingen werden voor elke deelnemer driemaal gemeten om nauwkeurigheid te garanderen. Er werden ook nuchtere bloedmonsters verzameld en geanalyseerd op hoge niveaus van witte bloedcellen en hooggevoelig C-reactief proteïne (hsCRP), aangezien beide markers zijn van verhoogde ontsteking in het lichaam. Aanvullende informatie die als verstorende factoren werd geanalyseerd, omvatte familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, leeftijd, body mass index, geslacht, etniciteit, roken en lichamelijke activiteit.
De onderzoekers ontdekten dat een diagnose van tandvleesaandoeningen geassocieerd was met een hogere kans op hypertensie, onafhankelijk van algemene cardiovasculaire risicofactoren. Personen met tandvleesaandoeningen hadden twee keer zoveel kans op hoge systolische bloeddrukwaarden – 140 mm Hg, vergeleken met mensen met gezond tandvlees (respectievelijk 14% en 7%).
De onderzoekers vonden ook:
De aanwezigheid van actieve tandvleesontsteking (geïdentificeerd door bloedend tandvlees) werd in verband gebracht met een hogere systolische bloeddruk.
Deelnemers met parodontitis vertoonden verhoogde glucose, LDL (“slechte” cholesterol), hsCRP en witte bloedcel niveaus, en lagere HDL (“goede” cholesterol) niveaus in vergelijking met die in de controlegroep.
Bijna 50% van de deelnemers met tandvleesaandoeningen en 42% van de controlegroep had bloeddrukwaarden voor de diagnose hypertensie, gedefinieerd als 130/80 mmHg.
“Dit bewijs geeft aan dat parodontale bacteriën schade aan het tandvlees veroorzaken en ook ontstekingsreacties uitlokken die de ontwikkeling van systemische ziekten, waaronder hypertensie, kunnen beïnvloeden”, aldus de corresponderende auteur Francesco D’Aiuto, DMD, M.Clin.Dent., Ph.D. , hoogleraar parodontologie en hoofd van de afdeling parodontologie van het UCL Eastman Dental Institute. “Dit zou betekenen dat het verband tussen tandvleesaandoeningen en verhoogde bloeddruk optreedt lang voordat een patiënt een hoge bloeddruk ontwikkelt. Onze studie bevestigt ook dat een verontrustend hoog aantal mensen zich niet bewust is van een mogelijke diagnose van hypertensie.”
D’Aiuto voegde toe: “Integratie van hypertensieonderzoek door tandheelkundige professionals met verwijzingen naar eerstelijnszorg en parodontale ziektescreening door medische professionals met verwijzingen naar parodontologen zou de detectie en behandeling van beide aandoeningen kunnen verbeteren om de mondgezondheid te verbeteren en de last van hypertensie te verminderen. Mondgezondheidsstrategieën zoals tweemaal daags tanden poetsen zijn zeer effectief gebleken bij het beheersen en voorkomen van de meest voorkomende mondaandoeningen, en de resultaten van onze studie geven aan dat ze ook een krachtig en betaalbaar hulpmiddel kunnen zijn om hypertensie te helpen voorkomen. ”
Deze studie hield geen rekening met andere factoren die ook van invloed kunnen zijn op de bloeddruk, zoals abdominale obesitas, zoutinname, gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, hormoonbehandelingen of stress, of andere mondgezondheidsproblemen.
Vertaling: Andre Teirlinck