Ontstekingsprocessen stimuleren de progressie van hersenziekten

Ontstekingsprocessen stimuleren de progressie van Alzheimer en andere hersenziekten

Ontsteking stimuleert de progressie van neurodegeneratieve hersenziekten en speelt een belangrijke rol bij de accumulatie van tau-eiwitten in neuronen. Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten (DZNE) en de Universiteit van Bonn komt tot deze conclusie in het tijdschrift ‘Nature’.

De bevindingen zijn gebaseerd op de analyses van menselijk hersenweefsel en verdere laboratoriumstudies. In het specifieke geval van Alzheimer onthullen de resultaten een tot nu toe onbekend verband tussen Abeta en tau-pathologie. Bovendien geven de resultaten aan dat ontstekingsprocessen een potentieel doelwit vormen voor toekomstige therapieën.

Tau-eiwitten stabiliseren meestal het skelet van een neuron. Bij de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (FTD) en andere ’tauopathieën’ zijn deze eiwitten echter chemisch veranderd, ze maken los van het cytoskelet en blijven aan elkaar plakken. Als gevolg hiervan wordt de mechanische stabiliteit van de cel zodanig aangetast dat deze afsterft. In essentie geeft “tau-pathologie” neuronen de doodsteek.

De huidige studie onder leiding van prof. Michael Heneka, directeur van de afdeling Neurodegeneratieve ziekten en Gerontopsychiatrie aan de Universiteit van Bonn en een senior onderzoeker aan de DZNE, biedt nieuwe inzichten in waarom tau-eiwitten worden getransformeerd. Het blijkt dat ontstekingsprocessen die worden veroorzaakt door het immuunsysteem van de hersenen een drijvende kracht zijn.

Bron: University of Bonn