kwakzalverij - Cees Renkens


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Antikwakker Cees Renckens haalt weer eens bakzijl

Wat doe je als je als antikwakker geen nieuwe alternatieve genezers kunt vinden die je weer eens lekker onderuit kan halen met een smeuige smaad campagne?

Dan ga je in je eigen medische kring kijken of je iemand kunt pakken die een afwijkende visie op gezondheid heeft en die teveel boven het medische maaiveld uitsteekt. Dan pak je niet de mensen aan die patiŽnten al jaren achterhaalde vetarme voedingsadviezen geven, nee,  je pakt een gedreven specialist aan die al duizenden Nederlanders heeft geholpen met een lowcarb dieet.

Geen bewijs dat lowcarb dieet met meer eiwit en vet kan helpen je minder gevoelig te maken voor suikers? Kan helpen bij het afbouwen van diabetes medicatie? Dan moet onze antikwakker toch al jaren de studies op dit gebied totaal hebben genegeerd, of misschien heeft Cees zich helemaal niet verdiept in de materie en zocht gewoon een manier om weer eens in het nieuws te komen. 

De arme man heeft blijkbaar naast zijn "drukke" baan in het Westfriese Gasthuis nog meer dan voldoende tijd over om mensen met een een afwijkende visie op gezondheid of voeding aan de schandpaal te nagelen. En ik maar denken dat de meeste specialisten zoveel uren maken. Maar goed, Cees rook weer eens bloed en dit keer moest internist Dr Frank eraan geloven. Iets te popi geworden door zijn samenwerking met de Telegraaf dus barbertje moest hangen, en liefst met veel media aandacht zodat Cees weer als moraalridder in de spotlight komt.

Dus diende onze Cees een klacht in bij de tuchtraad van de KNMG die de zaak in behandeling nam. Deze stelde echter afgelopen week dat Cees zijn beschuldigingen op geen enkele wijze hard heeft  gemaakt. En dat is nu precies altijd wat hij zijn vele slachtoffers verwijt. Cees heeft dus weer eens als een moderne Don Quichote tegen een windproof windmolen gevochten. Dr Frank kan weer opgelucht ademhalen, de lastercampagne is weer eens gebakken lucht geweest en is niets anders dan een ordinaire smaad campagne geweest, met als doel een broeder die iets te veel aandacht kreeg onderuit te halen. Gewoon mainstream blijven denken en niet van die rare afwijkende visies, dat past toch niet in het protocol? Het heeft verdacht veel overeenkomsten met misstanden in de religieuze hoek. Er is maar ťťn waarheid en diegene die daaraan durft te tornen moet op het schavot. Cees had het erg goed kunnen doen in de tijd van de Tudors. Gewoon vierendelen die eigenwijze specialisten, en zeker die alternatieven. Hij kan hun bloed wel drinken. Hoe durven ze de heilige geneeskunde te ondermijnen......

Het verbaast mij dat het Westfriese Gasthuis dit soort fundamentalistische gekwak keer op keer tolereert. Blijkbaar is men het eens met deze hetze tegen andersdenkenden. Wie zwijgt stem toe denk ik dan....

Dr Frank, gefeliciteerd met deze zege. Cees zal wel weer op zoek zijn naar zijn volgende slachtoffer. Het verbaast mij wel weer dat al die media die Cees normaal napapegaaien dit keer weer zwijgen in alle talen. Alleen de Telegraaf besteedde een klein berichtje aan deze uitspraak. Het is nu eenmaal leuker als krant om een populair iemand af te branden dat te vertellen dat het allemaal in het hoofd van ene Cees zit.

En Cees, als je echt zo graag mensen wilt redden dan hier nog wat echte problemen die velen het leven kosten en hebben gekost, mensen die vertrouwden op het "superieure" systeem dat jij zo verafgoodt....

Cees, nogmaals, de wereld is niet zwart en wit. De wereld bestaat nu eenmaal uit vele wegen die naar Rome leiden en nog altijd geldt, diegene die een medisch probleem op heeft gelost heeft gelijk. Alternatief of regulier..... diegene die dogma's loslaten en de samenwerking zoeken zullen onze toekomst bepalen.

Ron


Open brief aan Cees Renckens

Ik verbaas me al jaren over uw aanvallen op de alternatieve geneeskunde. Ook vandaag weer mocht u uw gal spuwen in de krant van Wakker Nederland. U noemt het een feit dat de overheid veel geld zou kunnen besparen door de alternatieve geneeskunde niet langer te vergoeden.

Ik weet niet beter dan dat de basisverzekering alleen reguliere zorg betaalt aan de goedgelovige burger en dat men voor alternatieve geneeswijzen een aanvullend pakket dient te moeten nemen. De patiŽnt kiest dus zelf voor deze vorm van geneeskunde.

En zit nu juist daar uw probleem niet. U wilt dat de Nederlander helemaal geen keuze meer krijgt. Het liefst een Oost-Duits systeem waarbij de burger blind vertrouwt op de overheid en de "experts". Niet meer zelf hoeven nadenken, gewoon blind doen wat de medicijnmannen de burger adviseren. Dat de reguliere sector geen oplossing heeft voor de meeste chronische klachten en dat patiŽnten daarom hun heil elders gaan zoeken wordt voor het gemak vergeten. Laat alles over aan de expert en het komt allemaal goed met je.

Als de reguliere zorg, doorspekt van pharma-belangen zo effectief zou zijn, was er dan nog een markt voor alternatieven? Is het echte probleem niet juist dat de huidige kennis zo beperkt is dat veel mensen dit verouderde systeem verlaten?

Het begint al tijdens de opleiding. De arts leert over anatomie, medicatie en protocollen, maar geen woord over voeding, de rol van vitamines/mineralen bij preventie van ziekte, de rol van cosmetica, toxines in het milieu en medicinale kruiden.

Deze laatste valt u vaak aan, kwakzalverij volgens uw beperkte inzicht. Dat veel medicijnen gebaseerd zijn op stoffen uit medicinale kruiden/planten wordt wederom voor het gemak vergeten. Zou u eens op curcuma gaan zoeken in Pubmed dat zullen de studies u om de oren vliegen.

Uw echte angst heeft een heel andere oorsprong. U bent bang dat de consument zelf keuzes gaat maken qua behandeling, en zichzelf gaat verdiepen in zijn ziekte en kritisch over een systeem zal worden dat gewoon in veel gevallen geen antwoorden heeft.

Er is geen wetenschappelijk bewijs schreeuwt u dan. Gek heh, als alle middelen van clubs als de Hartstichting, het Diabetes fonds etc. naar regulier onderzoek gaat. Als het geld uit de basisverzekering voor 100% naar de reguliere zorg gaat hoe kan er financieel gezien dan onderzoek worden gedaan. En als iemand dan bij TNO besluit wetenschappelijk onderzoek te doen naar kruiden, wat is dan de reaktie van uw antikwak-club? Juist nomineren voor de kwakzalversprijs. U wilt helemaal geen wetenschappelijk onderzoek. Stel dat je bekende medicijnen zou gaan vergelijken met medicinale kruiden en de weegschaal slaat door de alternatieve kant. Dan stort je hele wereldje als antikwak toch in.

Nee, je moet zorgen dat de consument bang wordt dat alternatieve geneeswijzen ketterij in de pharma kerk zijn. Je gaat dan als een moderne Spaanse inquisitie mensen die een eigen visie op gezondheid via de mainstream media zwart maken en openbaar aan de schandpaal nagelen.

U werk al jaren samen met psycholoog van Dam. Misschien dat u beide eens met professionele hulp kunt kijken waar uw wereldbeeld vandaan komt. Ergens moet er toch iets gebeurd zijn dat u heeft doen belanden in uw zwart-wit versie van de geneeskunde.

Wilt u echt mensen redden begin dan met de eigen sector. Voorkom medische missers die elk jaar hele gezinnen ontwrichten. Kijk naar het falen van een beleid dat niet op preventie is gericht en waarbij essentiŽle kennis ontbreekt van gezonde voeding. Waar geen psychiater snapt dat juist omega 3 vetten, magnesium en vitamine b12 een cruciale rol spelen bij ADHD, depressie en autisme. Waar kinderen worden gedrogeerd met middelen die uit de familie van cocaÔne komen. Ouders die blind vertrouwen op de adviezen van deze mentale experts die achter de schermen worden aangestuurd door farmaceutische bedrijven die een belangrijke rol spelen bij de samenstelling van hun bijbel (DSM-V).

Keer op keer blijkt dat de farmaceutische industrie met studies heeft gemanipuleerd, medicijnen heeft doorgedrukt die vele slachtoffers hebben veroorzaakt voordat ze van de markt zijn gehaald, die keer op keer artsen heeft omgekocht met premies en snoepreisjes, die vaccins produceert en dan de verantwoordelijkheid afschuift op de koper van vaccins. Hoeveel mensen zijn overleden aan kanker omdat ze in de jaren 50/60 een poliovaccin hebben gehad waar het SV40 virus in zat? En onze "betrouwbare" overheid wilde gewoon de voorraad opmaken.

Als u echt mensen wilt redden begin dan met het verbeteren van de reguliere geneeskunde, pak belangenverstrengeling aan m.b.t. de farmaceutische kartels en voedingsindustrie, sta open voor nieuwe inzichten, zoek samenwerking met experts op andere terreinen.

Ik zal u niet meer veranderen, u bent een dinosaurus uit de tijd dat de Westerse geneeskunde dacht voor God te kunnen spelen. Het beter te weten dan de natuur. Die gelooft in het zwart maken van andersdenkenden of mensen die een andere keuze maken.

De grootste grap vind ik nog altijd het feit dat mensen die de alternatieve geneeskunde kwakzalverij noemen zelf geen kant op kunnen als zij of hun gezin zelf iets gaan mankeren. Ze zijn dan overgeleverd aan het systeem dat voor heel veel zaken gewoon geen oplossingen heeft.

En nog iets, u wilt kwakzalverij aanpakken. Waarom hield u dan vorig jaar uw mond stijf dicht toen er bij uw werkgever, het ziekenhuis (Westfriese Gasthuis) een dodelijke misser werd gemaakt op nota bene uw eigen afdeling. Het is dat de ouders naar de politie zijn gestapt, anders was ook deze zaak in de grote doofpot verdwenen.

Je kunt mensen heel lang dom houden maar dankzij internet is de kennis niet langer in handen van een klein clubje elitaire mensen die denken boven het volk te staan. Lezers van mijn site worden op de hoogte gebracht van nieuwtjes uit de reguliere geneeskunde en inzichten uit de andere geneeskunden die vaak al vele eeuwen bestaan.

En het is nog altijd een feit dat procentueel gezien de meeste missers vallen door verkeerde medicatie, polyfarmacie en foute diagnoses. Hoeveel vrouwen zijn voor borstkanker behandeld die helemaal geen kanker hadden. Het zal je partner maar zijn.

Het wordt hoog tijd dat we gaan snappen dat ziekte vaak het gevolg is van stapeling van toxines uit ons milieu, onze voeding, onze cosmetica, huis-, tuin- en keukenprodukten, pesticides, de komende generatie gentech-gewassen. Geen arts/specialist in Nederland die deze kant meeneemt. We kijken teveel naar de gevolgen en te weinig naar de bron. Symptoombestrijding is iets uit de vorige eeuw.

Hoogmoed komt voor den val zeiden ze vroeger al.......

Ik wens u veel inzicht de komende jaren.

Ron Fonteine
www.leefbewust.com

ps: hieronder nog wat leesvoer m.b.t. uw visie op de geneeskunde


De Vereniging tegen de Kwakzalverij: totalitaire geneeskunde...

De VtdK draagt een totalitaire geneeskunde uit omdat zij de klok wenst eigenlijk terug te zetten naar de periode van voor de inwerkingtreding van de Wet BIG toen uitsluitend de reguliere dokters de dienst uitmaakten op het gehele terrein van de geneeskunde. Waar de maatschappelijke ontwikkeling er destijds echter toe noodzaakte om de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid voor een belangrijk deel tevens bij de patient te leggen, werd het de patient aldus mogelijk werd gemaakt om met het oog op zijn/haar gezondheidsproblemen die vorm(en) van therapie - en de daarbij passende arts of therapeut - te (ver)kiezen welke hij/zij in zijn/haar specifieke situatie daarvoor het meest geeigend achtte. De VtdK is echter niet in staat gebleken om haar verstikkende moederbinding met de toestand in de voorperiode van de Wet BIG te verbreken. De VtdK is daardoor niet alleen blijven steken in een gedateerd beeld omtrent de mondigheid van de hedendaagse patient maar zij heeft zich tevens onmachtig betoond het maatschappelijke feit te erkennen dat buiten de gangbare geneeskunde een diversiteit van complementaire behandelvormen beschikbaar is waaraan talloze patienten met dankbaarheid steun, uitzicht en verlichting hebben ontleend en vaak ook genezing hebben ondervonden.

Link

Maaike


Cees Renckens, voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij, bedrijft kermiswetenschap en erger

Eind vorige week stuurde de Vereniging tegen de Kwakzalverij een bericht de wereld in. Uiteraard nam de NRC het over. Het woord van deze Vereniging gaat er bij die krant in als Gods woord in een ouderling. De krant publiceerde een ANP-extract van het bericht onder de kop "Alternatieve arts moet btw betalen".

Link


Amsterdamse Vrije Universiteit zet de deur open voor Homeopathie

De KVHN feliciteert de Medische Faculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) met de keuze haar deuren open te zetten voor homeopathie. Jarenlang was dit voor de VU onmogelijk door de sterke lobby vanuit de gevestigde orde, de tegenstanders van alles dat niet lijkt op reguliere geneeskunde. De belangenvereniging van homeopathie in ons land, de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN), heeft bindende afspraken gemaakt met de integratiecommissie van de eerstejaars medicijnenstudenten. De 40 begeleiders, die de nieuwe studenten begeleiden op hun kennismakingstournee op en rond de Universiteit zullen allemaal een polo dragen waarop, naast de logo's van de VU, het duidelijke logo van de KVHN, met aanvullend op borsthoogte: 'Homeopathie - 'Gezond Beter Worden'. (Op de foto hieronder de enthousiaste begeleiders in hun polo op de universiteit). De KVHN verheugt zich op deze ontwikkeling waarbij de VU lijkt aan te sluiten bij de lijn van ruim 40 gerenommeerde academische medische centra in de Verenigde Staten, waaronder die van Stanford, Harvard, Johns Hopkins en Yale University, die geÔntegreerde geneeskunde aanbieden, dat wil zeggen een combinatie van reguliere en complementaire geneeskunde (dit voor zover de effectiviteit is aangetoond). Duidelijk mag zijn dat de KVHN graag op korte termijn vervolgafspraken maakt met deze Amsterdamse Universiteit.

--

Ik kan de antikwakjes hier horen briezen..... moreel verval zullen ze het noemen......

Ron


Gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van behandelrichtlijnen

Gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van behandelrichtlijnen.... Als u dacht dat die zin van ons kwam, heeft u het mis. Het staat precies zo in het GEBU, het geneesmiddelenbulletin van juli 2009, op pagina 81. Omdat de Amerikaanse cardiologie zo wetenschappelijk overkomt leek het iedereen dat de behandelrichtlijnen binnen de cardiologie dan ook wel superstrak zouden zijn. Sinds 1984 blijken die richtlijnen echter steeds meer aanbevelingen te bevatten die steeds op minder wetenschappelijk bewijs steunen....Zozo! Aldus het GEBU.

Link

--

Kijk hier eens naar. Cardiologen behandelen al jaren op geleide van hun ego iedere patient op hun eigen manier. Huisartsen hebben op zijn minst nog een richtlijn waarmee ze allemaal op dezelfde manier handelen. Specialisten hoeven dat niet...

Grtn House


Aangifte mislukte bevalling in het Westfriesgasthuis

" Het echtpaar Ramgoelam uit Zwaag heeft tegen het Westfriesgasthuis en een gynaecoloog van dit ziekenhuis aangifte gedaan wegens dood door schuld. Aanleiding is de compleet mislukte bevalling van Vyjantie Ramgoelam (32) bijna twee maanden geleden. Door complicaties ontstond voor de moeder een kritieke situatie .Haar dochtertje Biendiya overleed. Omdat er een zeker risico aan de bevalling zat, was vooraf bepaald dat wanneer de ontsluiting binnen uiterlijk drie uur niet zou vlotten er een keizersnede zou volgen. Tijdens de bevalling oordeelde de gynaecoloog echter dat een ontsluiting van twee centimeter in tien uur vlot genoeg was en wees het dringende verzoek van de ouders te gaan "snijden"af. De bevalling kreeg een dramatisch verloop en eindigde uiteindelijk in een spoedkeizersnede waarna de aanvankelijk gezonde baby overleed. Het Hoornse ziekenhuis heeft de mislukte bevalling op 5 mei niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wat wettelijk wel verplicht is .De inspectie kwam er achter omdat ze eind juni werd ingeseind door het openbaar ministerie in Alkmaar nadat het echtpaar Ramgoelam aangifte probeerde te doen .Heeft u op deze afdeling ook slechte of minder prettige ervaringen en zeker als het gaat om vrouwenarts Dr. Cees Renckens, dan roep ik u op om dit te melden aan dr. Th. Michiels (theom@antikwak.com). Hij zal uiteraard zorgvuldig omgaan met uw melding en uw privacy beschermen.


Fundamentialistische antikwakjes willen bloed zien

Nav de rechtzaak tegen Jomanda:

De rechtbank ging ook in op de open brief die nabestaanden hebben geschreven aan onder meer de koningin en aan premier Jan Peter Balkenende. Zij gaven hierin aan ontsteld te zijn dat Jomanda en de twee alternatieve genezers terecht moeten staan. De nabestaanden zeggen dat Millecam zelf bewust voor de alternatieve behandeling heeft gekozen. "Voorop staat nog steeds dat we Sylvia tijdens haar ziekte en in haar keuzes onvoorwaardelijk hebben gesteund en gerespecteerd. Het stoort ons dat anderen het met dit respect niet zo nauw hebben genomen", schrijven partner, familie en direct betrokkenen van de actrice. "Wij vinden dat hierdoor de nagedachtenis aan Sylvia ernstig verstoord en bezoedeld is."

Lees verder

--

En wat doen we met al die artsen die door fouten mensen de dood injagen, berispen en over tot de order van de dag. Of blijven we meten met 2 maten en zetten we complementaire artsen/therapeuten met volledig naam in de Volkskrant en zwijgen we over de veroorzaakers van missers in ziekenhuizen. We zijn allemaal gelijk maar sommigen zijn blijkbaar iets meer dan gelijk als het op de rechtspraak aankomt.

Ron


De inquisitie van Kinderarts Ines von Rosenstiel

Ik wil Ewald bedanken voor dit artikel over de rol die de antikwak weer eens speelt bij het mangelen van een kinderarts die werkt met complementaire geneeskunde in het AMC. De heksenjacht gevoerd door een aantal medische fundamentalisten is helaas nog steeds niet ten einde. Gelukkig zijn er steeds meer jonge artsen die een bredere kijk hebben op geneeskunde en de mogelijkheden zien van de complementaire geneeskunde. De antikwak klampt zich aan oude machtstructuren vast waarbij de patiŽnt alleen mocht luisteren en geen inspraak had mbt het behandelplan. De patiŽnt van vandaag heeft toegang tot meer kennis en ervaringen en heeft recht om fatsoenlijk behandeld te worden. Laten we hopen dat dit de laatste spartelingen zijn van een arrogante club die nauw verweven is met een big pharma groothandel en helemaal niet op zoek is naar wetenschappelijke bewijs voor alternatieve geneeskunde. Hun wereld is zwart wit, lekker simpel maar gedoemd te verdwijnen.

Ron

Kamervragen over complementaire 'gezondverstandgeneeskunde' Kinderarts Ines von Rosenstiel en integrative medicine onder vuur

Eemnes - Naar aanleiding van een interview dat kinderarts Ines von Rosenstiel van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis aan het Financieele Dagblad gaf, heeft SP-kamerlid Henk van Gerven aan minister Ab Klink kamervragen gesteld. De Vereniging tegen Kwakzalverij reageerde rabiaat op de media-aandacht voor alternatieve therapien in de reguliere gezondheidszorg. Begin februari kopte het Financieele Dagblad met 'Inspelen op de wisselwerking tussen lichaam en geest' een artikel over alternatieve therapien in het Ziekenhuis Slotervaart, waarin de genterviewde dokter Ines von Rosenstiel deze therapien complementaire 'gezondverstandgeneeskunde' noemde. "Aromaverneveling in de operatiekamer, acupunctuur, hypnose, massage en ontspanningsoefeningen. Bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, gelden dit soort behandelingen als 'unique selling point' Maar in de toekomst worden deze complementaire technieken gemeengoed, verwacht kinderarts Ines von Rosenstiel", meldde het dagblad. Von Rosenstiel meldt verderop in het interview: "In het Slotervaartziekenhuis bieden we op zeven afdelingen, waaronder kindergeneeskunde, complementaire behandelingen en technieken aan die pijn, angst en stress tegengaan. Dat we lichamelijk niet alleen reageren op stressprikkels, maar ook op ontspanning is immers al tien jaar glashelder. Alle aangeboden technieken en behandelingen zijn 'evidence-based', wetenschappelijk bewezen."

Von Rosenstiel zet samen met collega-artsen diverse vernieuwingen succesvol in: yoga, aromaverneveling voor operaties, begeleide visualisatieoefeningen, massage, cursussen beter omgaan met stress, hypnose en muziektherapie, aldus het dagblad. Von Rosenstiel haalt haar bewijzen uit Amerika, waar de effectiviteit van integrative medicine en complementaire gezondheidszorg - net als in het Duitstalige gebied van Europa - academisch en op hoog niveau, zorgvuldig en wetenschappelijk wordt bestudeerd. Nederland loopt in dit opzicht fors achter.

Kwakzalvers
Deze publicatie schoot de Vereniging tegen de Kwakzalverij voorspelbaar in het verkeerde keelgat en op de site van de vereniging werd het moddergooien gestart: "Ines von Rosenstiel propageert in het FD nepgeneeskunde. Zij  noemt die wetenschappelijk, en beroept zich daarvoor op professor Edzard Ernst. Die zegt net het tegenovergestelde. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft met zorg kennis genomen van het interview met Ines   von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis, in Het Financieele Dagblad (FD). Daarin wordt gemeld dat zij hoog opgeeft over de wetenschappelijke evidentie van de 'integrale geneeskunde'. De term 'integrale geneeskunde', is een verzamelnaam voor nepbehandelingen zoals acupunctuur, homeopathie en aromatherapie, waarvan met de gangbare methoden en technieken nooit is aangetoond dat zij werkzaam zijn. (...) Von Rosenstiel boft overigens wel met de directie van haar ziekenhuis, want haar directeur Aysel Erbudak (links), ziet gezondverstandgeneeskunde als een unique selling point. Daar kan je je bij een commercieel directeur zoals Erbudak nog wel iets bij voorstellen. Het is echter raadselachtig dat de medische staf deze bizarre behandelingen in hun instituut accepteert. Of tillen ze daar niet zo zwaar aan evidence based medicine? Je zou het haast gaan denken. Von Rosenstiel was lid van de VtdK, het bestuur heeft gezien haar betrokkenheid bij de hierboven beschreven kwakzalverij haar vorig jaar geroyeerd als lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De behandelingen die zij propageert staan namelijk lijnrecht tegenover de doelstelling van onze vereniging, de bestrijding van kwakzalverij!" De Vereniging stuurde een brief van vergelijkbare inhoud ook aan het FD, die de brief plaatste op 19 februari.

Kamervragen
Henk van Gerven, kamerlid van de SP, zelf ooit arts, zag in de publicatie aanleiding om aan de minister Ab Klink (CDA) van het Ministerie van VWS kamervragen te stellen. Op de site met kamervragen is te lezen:

1. Wat is uw reactie op het feit dat het Slotervaartziekenhuis complementaire behandelingen in het ziekenhuis aanbiedt?

2. Zijn de behandelingen die op de kinderafdeling worden toegepast, gebaseerd op betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, welke consequenties dient dit dan te hebben voor het zorgaanbod van het ziekenhuis?

3. Komen dergelijke behandelingen als aromaverneveling voor operaties en begeleide visualisatieoefeningen in aanmerking voor vergoeding in het kader van de Zorgverzekeringswet? Zo ja, waarom?

4. Worden patinten of hun ouders bij behandelingen in het ziekenhuis geconfronteerd met eigen betalingen omdat het niet vergoed wordt in het kader van de Zorgverzekeringswet? Zo ja, wat is uw mening daarover?

5. Wat is uw oordeel over de integrative medicine kinderadviespolikliniek?Vindt u het wenselijk dat kinderen voor behandeling worden doorverwezen naar complementaire behandelaars?

6. Wat vindt u van het feit dat de ziekenhuisdirectie deze alternatieve gezondverstandsgeneeskunde beschouwt als een mogelijk unique selling point voor het ziekenhuis? Is dit niet productiegedreven ziekenhuiszorg waarbij de kwaliteit onder druk staat? Zo nee, waarom niet?

7. In hoeverre is de Inspectie op de hoogte van dit zorgaanbod van het Slotervaartziekenhuis? Zo ja, wat is het oordeel van de Inspectie hierover? Zo nee, bent u dan bereid de Inspectie een onderzoek te laten   instellen? Zo nee, waarom niet?

8. Welke mogelijkheden heeft de Inspectie om hier in te grijpen?

9. Kunt u meedelen wat er uit het door u beloofde onderzoek naar de alternatieve geneeswijze toepassende specialist uit het Zaans Medisch Centrum is gekomen? Past deze specialist alternatieve geneeswijzen toe in het ziekenhuis? Heeft dit nog tot maatregelen geleid? Zo nee, waarom niet?

FinanciŽn

Het motief van Henk van Gerven met deze vragen is niet goed te achterhalen. Op internet presenteert hij zich als volgt: "Ik heb tijdens mijn studietijd in Nijmegen medicijnen gestudeerd. Dat was voor mij een keuze om mensen te kunnen helpen, om dienstbaar te zijn aan een ander.  Geluk is dienstbaarheid aan de samenleving (Charlie Chaplin red.) dat is een motto in mijn leven. Ik wil mijn talenten aanwenden om het beter te maken voor iedereen. Er  is een oneerlijke verdeling van welvaart. Daar wil ik mij tegen verzetten. Het gaat om samenleven, in plaats van dat groepen uiteen groeien. Ik heb een groot deel van mijn leven als huisarts gewerkt bij Ons Medisch Centrum (een huisartsenpraktijk van de SP in Oss red.). De filosofie van het OMC is dat praktijken niet te groot mogen zijn, waardoor er meer aandacht is voor patinten. Ten tweede is het OMC meer gericht op preventie en nadrukkelijk terughoudend wat betreft het voorschrijven van medicijnen. Met betrekking tot de zorg wil ik het volgende bereiken: in het algemeen het terugdringen van de   marktwerking en commercie. Het basisverzekeringspakket moet worden uitgebreid of eigenlijk hersteld. Tandzorg en fysiotherapie moeten terug in het pakket. Daarnaast dient de no-claim te verdwijnen. Tot slot vind ik het ook erg belangrijk dat de vaste premie wordt afgeschaft. In plaats daarvan moet er een inkomensafhankelijke premie komen, met een verdere uitbreiding over de derde en vierde belastingschijf waardoor de solidariteit tussen rijk en arm beter gestalte krijgt." Dit doet vermoeden dat Van Gerven vooral bezorgd is over de financiŽle aspecten van de complementaire zorg in o.a. het Slotervaartziekenhuis. En daarmee zou hij deze innovatieve en goed onderbouwde therapien tekort doen en het conservatisme in de geneeskunde in ons land ondersteunen, over de rug van de patinten die liever beter worden, dan dat ze - hoewel conventioneel behandeld - niet profiteren van de voordelen.

Treurig

Integrative medicine en complementaire gezondheidzorg zijn nieuwe namen voor (eeuwen)oude therapien in de gezondheidszorg, ook wel bekend geworden als alternatieve therapien. Ines von Rosenstiel - zie  hiernaast - is op uiterst integere wijze bezig met het verrijken van wat de hedendaagse dokters hun patiŽnten kunnen aanbieden. Nu eens niet een pil, spuit, mes of zaag, maar een geurtje, het sluiten van de ogen en onder meer een meditatieve cd. Nee, het geneest geen kanker of andere vreselijke ziekten. Het verlicht effecten van ziekten. Iets wat de reguliere gezondheidszorg overigens zelden doet.

Eind vorig jaar interviewde ik haar voor Koorddanser en ik was onder de indruk van de integere en zorgvuldige wijze waarop ze in overleg met patinten, verpleging en collega-artsen nieuwe innovatieve manieren zoekt om het lijden dat met ziek-zijn nu eenmaal aan de orde is, te verminderen. Dat doet ze niet door maar wat te proberen, maar door een zorgvuldige afweging te maken op basis van wetenschappelijke publicaties uit het buitenland. De beroemde universiteit van Harvard heeft een heel consortium van universiteiten opgezet om deze innovaties grondig te onderzoeken en te beproeven. Daaruit komen opmerkelijke resultaten,'significante afwijkingen' zoals dat heet, waaruit blijkt dat voor bepaalde therapeutische doelen bepaalde 'alternatieve', of liever complementaire therapien effectief zijn. Op precies dezelfde wijze als de reguliere therapien worden afgewogen.

Hersenchirugie is een erkende therapie, maar voor een verkoudheid lijkt me een hersenoperatie niet geschikt. Zo is het ook met acupunctuur of een meditatie-cd bijvoorbeeld. Deze 'nieuwe' therapien worden door haar alleen ingezet als er bewijsmateriaal is dat het effectief is, of beter ten minste net zo effectief is als een regulier middelen als er geen risico's aan zijn verbonden. En die zijn er aan
pillen, spuiten en snijden natuurlijk altijd wel. Prachtig mooi werk,  zou je zeggen. Iedereen zou blij moeten zijn met zoveel innovatielust. Maar niet de wereld van de geneesheren, en al helemaal niet de hondsdolle Vereniging tegen de Kwakzalverij. Die nagelen haar onbehoorlijk aan de schandpaal, maken haar zwart en negeren ieder rationeel en wetenschappelijk argument. Hierdoor is Von Rosenstiel genoodzaakt een stap terug te doen, schreef ze mij, waardoor ook de publicatie in ons blad verviel. Een knieval voor ordinaire vuilspuiterij dus. Schandalig.

Ik voel boosheid bij het onrecht dat deze moedige eenling wordt aangedaan door een haar vijandige geneeskundige en 'wetenschappelijke'wereld.

Inquisitoir gedrag.
Nu ook Henk van Gervan van de SP kamervragen heeft gesteld, hoop ik vurig dat minister Ab Klink de juiste informatie te pakken kan krijgen zodat zal blijken dat deze integrative medicine een prachtige aanvulling is op het arsenaal van de pillenvoorschrijvers. Want als iets bijdraagt aan de reductie van de kosten van de gezondheidzorg in ons land, is het wel integrative medicine. Wie kan daar nou tegen zijn? Eh... even denken... de pillenindustrie misschien? Of de nu onvoldoende geschoolde geneesheren van de anti-kwakzalversvereniging? Gaat het misschien alleen maar om broodnijd?

Een suggestie: stuur Ab Klink (zit in Den Haag) een briefje en nodig hem uit om zich bij dr.Ines von Rosenstiel te informeren zodat hij de vragen van Henk van Gerven goed, volledig en integer in de Tweede Kamer kan beantwoorden.

Doen.

Ewald Wagenaar

Reageren? redactie@kd.nl

(C) Uitgeverij Koorddanser
www.kd.nl

 


Antikwak fundamentalist Renckens draait helemaal door

Nazi's in stelling gebracht tegen Geintegreerde Geneeskunde door Cees Renckens. De kerstboodschap van de voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij dit jaar schokt ieder weldenkend mens. Voorzitter Renckens roept twee Nazi's aan, Hermann Goering, de rechterhand van Hitler, en Hans Johst, een bekende Nazi-auteur. Renckens citeert daarbij uitdrukkelijk Veldmaarschalk Goering. En hoe! Luister en huiver!

Lees verder

Jan

--

Weer goed voorbeeld van oude krachten die hun macht dreigen te verliezen. Het enige wat deze mensen doen is het al gaande proces van bewustwording helpen te versnellen doordat steeds meer reguliere artsen en specialisten afstand nemen van de onfundamenteerde kritiek op complementaire geneeswijzen. Nog altijd geldt, wie geneest heeft gelijk, of dit nu regulier is, of complementair. Na het instorten van de financiŽle bolwerken zullen weldra de big pharma en big food bolwerken met veel geraas instorten. De mensen worden kritischer en bewuster, dit proces is ook door fundamentalisten als Renckens gelukkig niet meer te keren. De man zal uiteindelijk verbitterd en wild om zich heenslaand heengaan. Wie haat zaait zal storm oogsten......

Ron


Wederom bewijs: babymassage werkt!

Babymassage: de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij vonden het te gek voor woorden. Dr Ines von Rosenstiel moest meteen geroyeerd worden als lid, omdat ze babymassage ondersteunde in het Slotervaart ziekenhuis. Schande, wat een kwakzalverij. Nou lieve collega's van de VtdK, wordt eens wat milder in uw oordeel, want deze week is er wederom een studie afgesloten waaruit blijkt dat babymassage positieve effecten heeft. Op 20 november 2008 meldden onderzoekers in het Tijdschrift 'American Journal for Perinatology' dat Vimala massage bij te vroeg geboren kindjes niet alleen sneller het gewicht deed toenemen, maar de babyjes konden ook sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden. Dr Renckens, uw vrouwenarts en voorzitter van de VtdK zal toch wel begrijpen hoe belangrijk dat is, aangezien hij ook regelmatig te vroeg geboren kindjes op de wereld helpt te komen!

Lees meer...

xxx


Journalisten van Nederland......beginnen 'het' te begrijpen ?

Beter laat dan nooit. Er zijn al genoeg onnodige slachtoffers gevallen in de NL 'gezondheidszorg' die eigenlijk deze naam niet meer mag hebben...

Lees verder

xxx


Depressie = ontstekingen !!!

Researchers at Loyola University Health System, Maywood, Ill. found that depressed patients have higher levels of inflammatory substances in their blood - the process by which the body responds to infections, injuries and stress. The increased inflammation, brought on by the daily stresses of life and depression, can lead to physiological and biochemical reactions in the body that damage the heart over time.

Lees verder

--

Dus waarom is omega 3 zo belangrijk? Omdat omega 3 vetzuren ontstekingen remmen, en teveel omega 6 (het westerse dieet) jaagt juist ontstekingen aan en kan zelfs de opname van omega 3 blokkeren. Denk daaraan als je weer eens zo'n Becel produkt neemt dat bomvol omega 6 zit (dus linolzuur !!!). Je wordt dus depri van big food !!! Gewoon roomboter, olijfolie en kokosvet nemen en daarnaast vette vis eten.

Ron


KNMG over Vereniging tegen de Kwakzalverij

De antroposofische huisarts Arie Bos gaf zijn gesprek met een van de directeuren van de KNMG weer in het Weleda nieuws. Een boeiend interview, waaruit we kunnen lezen wat de KNMG vindt van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, lees zelf en verwonder u!

http://www.iocob.nl/maatschappij/knmg-vindt-leden-vereniging-tegen-
de-kwakzalverij-schreeuwers-fanatiek-en-humo.html


Raad van Journalistiek verwerpt klacht Vereniging kwakzalverij tegen NCRV

Ze waren zo uitgesproken, de bestuursleden van de VtdK. Uitgedokterd?! was vreselijk. Misleiding, valse hoop...De Kackadorisprijs voor de NCRV. De Raad van de Journalistiek gaf deze club van rechtlijners ongelijk! Op Woensdag 26 november 2008 kunnen we stellen: “Uitgedokterd?! niet eenzijdig over alternatieve geneeswijzen” De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht, die was ingediend door de Vereniging tegen de Kwakzalverij inzake het NCRV-programma Uitgedokterd?!, ongegrond verklaard. De Raad voor Journalistiek stelt dat de NCRV de kijkers niet eenzijdig heeft bericht en dat er geen sprake is van misleiding, zoals door de Vereniging tegen de Kwakzalverij werd betoogd. De Raad komt tot de conclusie “dat verweerder geen grenzen heeft overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is” .  De NCRV heeft de serie Uitgedokterd?! eerder dit jaar uitgezonden op Nederland 2. In zes afleveringen zijn patiŽnten gevolgd die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gingen naar alternatieve of experimentele geneeswijzen. De verhalen werden beknopt becommentarieerd door prof. dr. Jan Keppel Hesselink, voorzitter van de Stichting IOCOB. Deze stichting geeft informatie over en doet onderzoek naar alternatieve geneeswijzen. De reeks werd afgesloten met een tv-debat tussen voor- en tegenstanders van niet-reguliere geneeskunde, waarbij bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij aanwezig waren. In oktober weigerde de NCRV de Mr. Kackadorisprijs die jaarlijks door de Vereniging tegen de Kwakzalverij wordt uitgereikt.

Bron: Persbericht NCRV


Meer dan de helft van de officiele geneeskundige handelen berust op kwakzalverij

In het artikel "Artsen leren omgaan met alternatieve behandelwijzen"in de vorige Radbode komt de tegenstelling reguliere versus alternatieve geneeskunde ter sprake. Emeritus hoogleraar nierziekten prof.dr.Rob Koene, actief lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, windt zich hierbij kennelijk hevig op en is van mening dat de alternatieve geneeskunde gelijk te stellen is met kwakzalverij en dat degenen, die zich daarmee bezighouden behoren tot een stelletje dwalende gelovigen, halve garen en regelrechte oplichters, die grote schade aan patienten kunnen toebrengen.  Waartoe een dergelijke, redeloze en emotionele ontlading kan leiden, blijkt uit het volgende:

Volgens het artikel is reguliere geneeskunde gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, op het wetenschappelijk beginsel van de evidence based geneeskunde. De alternatieve geneeskunde (=kwakzalverij volgens Koene) mits deze basis. Echter: dr.Huub Wollersheim erkent nederig dat meer dan de helft van het officiele (lees: reguliere) geneeskundige handelen niet gebaseerd is op wetenschappelijke evidence.

Conclusie: meer dan de helft van de officiele geneeskundige handelen berust op kwakzalverij en aan deze conclusie kan zelfs prof.dr.Rob Koene zich niet onttrekken. Men ziet waartoe slordige definiering en schelden kunne leiden. Hoe pijnlijk schiet Koene in eigen voet!

Lees verder


Alternatieve/complementaire geneeswijzen in gevaar

De Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) wordt thans nader bekeken en beoordeeld in de Tweede Kamer. Indien geen erkenningsregel voor niet-conventioneel werkende artsen wordt doorgevoerd, zullen de homeopathisch werkende artsen, de artsen voor niet-toxische tumortherapie (Moerman-artsen), artsen voor acupunctuur en vele anderen op den duur verdwijnen uit de Nederlandse gezondheidszorg.  Het zal duidelijk zijn dat deze niet-conventioneel werkende artsen dan niet meer door verzekeraars zullen worden vergoed. Als  deze artsen hun registratie wordt ontnomen zullen vooral de minder draagkrachtige patiŽnten hiervan zeker als eersten de dupe worden. Bovendien is het dan niet onwaarschijnlijk, dat deze grote artsengroep in zijn geheel ophoudt te bestaan. Dan dus ook geen homeopathie, geen Moermantherapie, geen acupunctuur, enz. meer in onze gezondheidszorg!

In het kader van dit gegeven heeft dokter Moolenburgh een waarschuwend artikel geschreven om patiŽnten te informeren wat er op dit moment speelt. Tevens is een schrijven van zijn hand verschenen, dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij aanvalt, omdat ze elke alternatief werkende arts een kwakzalver noemt. Het is zeer recent gepubliceerd in een grote streekkrant, Het Haarlems Dagblad. Het is de hoogste tijd dat ook de patiŽntenverenigingen zich gaan roeren en actief worden.

Leest u zijn bericht.

Bob Th. Hornstra, arts

http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Gevaar169.html

Marion Koning


Oproep aan Journalisten van Nederland

(zowel, in de terminologie van Frits van Dam: de middelmatige, alsook de briljante),

Leent Uw oor niet meer voor de huiveringwekkende propaganda van de Vereniging tegen de kwakzalverij voor een totalitaire geneeskunde, die, met terzijdestelling van de publieke beschaving, tot stand moet komen door middel van een beroepsverbod voor complementair werkende artsen en therapeuten.

Zie de website http://www.iocob.nl waarop in den brede de heilloze toekomst van de geneeskunde wordt geschetst zoals Cees Renckens, Frits van Dam en Jan Willem Nienhuys c.s. die aan de Nederlandse samenleving dwingend willen opleggen.

Maakt U allen sterk voor een positieve berichtgeving over de urgentie van de spoedige totstandkoming van een waarlijk integratieve geneeskunde waarin het beste uit de reguliere geneeskunde en uit de (bewezen) complementaire geneeskunde- tot heil van de Nederlandse patient - wordt gecombineerd.  Doorziet, geachte journalisten, hoezeer U voortdurend dreigt te worden misleid door de Vereniging tegen de kwakzalverij bij haar eindeloze herhaling van de achterhaalde mythe als zou er voor een scala van complementaire geneeswijzen geen wetenschappelijke bewijs bestaan. De website van IOCOB bevat in dit opzichte alle relevante informatie.

Weest dus geen boodschapper van de Vereniging tegen de kwakzalverij welker verderfelijke ideeen de Nederlandse patient voor jaren op achterstand zetten.

Met de meeste hoogachting,

Mr N.H. de vries, oud-rechter


Kwakzalver Karadic ?

De Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft haar ware aard weer eens laten zien door de in ons land oprecht en integer werkende alternatief geneeskundigen te vergelijken met een van de grootste oorlogmisdadigers aller tijden. In een klap is nu voor iedereen duidelijk gemaakt hoe vies, voos en ziekelijk het denken van deze lieden is. Onaanvaardbaar, schandelijk en walgelijk tegelijk. Zo behoren fatsoenlijke mensen niet met elkaar om te gaan. Aan een dergelijke vereniging bestaat dan ook in onze maatschappij, naar mijn mening, geen enkele behoefte en kan dan ook met onmiddellijke ingang worden opgeheven.

De Kackadorisprijs is overigens een ding van niks en kan dan ook bij ontvangst direct in het vuilnisvat worden gekieperd. Maar er is hoop, want zij die met modder gooien verliezen terrein!

Dr.Th.H.L. Michiels (Doctor of Naturopathy)
VinkeveenJe kunt het ook anders uitleggen, zijn reguliere start was de basis van een oorlogsmisdadiger... Dus van psychiater naar massamoordenaar!

Ron


Renckens herschept "Berufsverbot" ...

Dr Cees Renckens slaat weer toe. In Medisch Contact van 27 juni 2008 schrijft Renckens een belachelijk artikel, met als kop: Strengere gedragsregels voor alternatieve artsen stap in de goede richting. Op naar een volledig verbod. Je denkt eerst, hij meent het niet. Die tijden van een Berufsverbot zijn toch achter ons.....Maar nee! Hij meent het wel!

http://www.iocob.nl/nieuws/renckens-uit-de-bocht-knmg-relativeert.html

xxx


Wie zijn de kwakzalvers??

In het evangelie van Mattheus heeft Christus het gehele 23 e hoofdstuk nodig voor een furieuze scheld partij waarbij Geert Wilders nog een bescheiden beginneling is. De toenmalige hotemetoten kwamen vooral uit de vooraanstaande religieuze groeperingen van FarizeeŽn en SadduceeŽn . Het voormalige Kerstkind klaagt de hypocriete, materialistische en vaak corrupte gevestigde orde aan, en nagelt die aan de schandpaal. Wee U, schriftgeleerden en FarizeeŽn, jullie huichelaars, jullie vreet de huizen van de weduwen op, terwijl jullie voor de schijnlange gebeden uitspreken. Jullie zijn blinde wegwijzers, slangen en addergebroed. Hoe zullen jullie ontkomen aan het oordeel van de hel? Jullie leggen zware lasten op de schouders van gewone mensen, maar zelf zijn jullie te beroerd om ook maar een vinger uit te steken om ze te helpen. Alles wat jullie doen dient alleen maar om bij iedereen op te vallen en om overal een erezetel te bezetten. Wee jullie huichelaars, want jullie lijken op fraai witgekalkte graven, die van buiten er wel mooi uitzien, maar van binnen vol rottigheid, doodsbeenderen en verderf zijn. En het allerbelangrijkste hebben jullie verwaarloosd; het recht, de barmhartigheid en de trouw (Matt 23:1-39)

Dat was niet de taal van een lieftallig Kerstkind, maar van een bevlogen en visionaire grootheid, die gesteld dat hij op aarde zou terugkeren, vermoedelijk bij een optreden in de politieke tempel de tweede kamer, meteen door het establishment de mond gesnoerd zou worden en een politiek cordon sanitaire om zich heen zou krijgen. Alsmede een proces wegens belediging. En hoe zou dan de Koninklijke kerstrede en democratie luiden ???? (Bron: prof.dr.B.Smalhout)

Als afgeleide hiervan kan over de klassieke geneeskunde en het farmaceutische bolwerk, en afspraken tussen overheid, media, zorgverzekeraars, farmacie en onderwijsinstellingen dezelfde parallel worden getrokken. Onze onderwijsinstellingen geven blijk van dogmatisch denken. Integratie van nieuwe gegevens, nieuwe inzichten zijn eens temeer een onoverkomelijke opgave, en worden afgedaan als kwakzalverij, of op een andere manier kapot en of belachelijk gemaakt. Daar waar universiteiten garant zouden moeten staan voor een niet vooringenomenheid ten opzichte van nieuwe denkwijzen, staan de meeste principieel tegenover elke vorm van geneeskunde die niet met de reguliere overeenstemt.

De hoogleraren (schriftgeleerden, FarizeeŽn ) die verbonden zijn aan de universiteiten, geven dat ook nog zonder blozen toe. De farmacie sponsort tegenwoordig veel onderzoek sponsort op universiteiten, bij gebrek aan voldoende financiŽle middelen vanuit de overheid. De uitslagen van deze onderzoeken, gefinancierd door de farmacie, geven natuurlijk voorspelbare uitslagen en publicaties. Aan de objectiviteit en juistheid kan men op zijn minst twijfelen. Dat daarbij principieel gezondigd wordt tegen een van de belangrijkste peilers van wetenschappelijkheid, namelijk het vrij denken en het vrij onderzoek, schijnt hen niet te storen. Het feit dat een aantal alternatieve geneeswijzen niet stroken met de farmacologische stompzinnig afgelijnde wetmatigheden die zij vooropstellen, doet hen deze geneeswijze verwerpen, de miljoenen patiŽnten die bij deze benaderingen baat hebben ten spijt.

Het feit dat een fenomeen niet past in bestaande wetten, is geen bewijs dat het op zich niet zou bestaan. Mocht dit wel zo zijn dan waren alle wetenschappers het er vandaag nog over eens dat de aarde vlak was, het licht zich door het heelal rechtlijnig voortplant en een zwart gat in de ruimte een vergetelheid van moeder natuur was bij het opvullen van het heelal. Deze nieuwe fenomenen worden bevestigd door de getuigenis van miljoenen mensen die met alternatieve geneeswijzen werden geholpen of genezen zijn. Publicaties in The British Medical Journal en The Lancet moeten volstaan om de wetenschappers tot open denken aan te zetten en hen bereid te maken het fenomeen te onderzoeken. Ze moeten bereid zijn het afgelijnde veld van hun verzekerde wetmatigheden te verlaten, bereid zijn nieuwe onderzoeksmethodes te ontwikkelen om in eerste instantie het verschijnsel te begrijpen, en in tweede instantie, indien het zich laat vatten, in aangepaste wetmatigheden vast te leggen.

Nieuwe onderzoek methodes zijn dus van kapitaal belang, omdat nu reeds duidelijk is dat de reguliere methodes niet in staat zijn bijvoorbeeld het fenomeen van homotoxicologie te omvatten, laat staan te begrijpen. Zo ook heeft men elektrische spanning nooit met een rolmaat kunnen meten. Men heeft daartoe een nieuwe meter, beantwoordend aan de nieuwe wetmatigheden (de voltmeter) moeten ontwikkelen. Een goed voorbeeld in de huidige tijd is het vetzuren en bloedbeeld op basis van eiwitten. Dat men elektrische spanning pas heeft kunnen meten na het ontwikkelen van een nieuw meetapparaat, betekend toch niet , dat het fenomeen elektriciteit op zich niet bestond voor dat dit toestel werd uitgevonden.

We lachen allicht om deze bedenking maar ze is wel duidelijk. De holbewoner zou in zijn tijd het fenomeen bliksem niet in Megavolt hebben verklaard. Elektriciteit was voor hem onbestaand. Hij zou de bliksem hebben verklaard als een mate van boosheid van een van de Goden die hij vereerde. Net zoals de huidige wetenschapper het niet wil en kan bevatten en met de klassieke diagnostiek het niet kan meten en begrijpen, en daardoor deze diagnostiek en geneeswijze afdoet als onbestaand.

Op deze manier tracht de (moderne) wetenschapper (gestuurd door zijn sponsoren?) effecten met de door hem gekende methodes te meten en boekt derhalve geen resultaat, omdat de klassieke diagnostische tests vaak onvoldoende zijn. Op deze manier komen we niet verder en houden de overheid en de farmacie de mensheid dom en tussen de gecontroleerde teugels . Wee U, schriftgeleerden en FarizeeŽn jullie huichelaars, jullie vreet de huizen van weduwen op, terwijl jullie voor de schijn lange gebeden uitspreken. Jullie leggen zware lasten op de schouders van gewone mensen. De bewust opgelegde meetmethoden beantwoorden niet aan de bestaande wetmatigheden en kan dus volgens de opgelegde farmacologische regels niet bestaan en wordt als zodanig op onjuiste gronden afgewezen. Hiermee probeert onze moderne gesponsorde wetenschapper het elektrisch potentiaal verschil te meten met een rolmaat en schieten we in de wetenschap niets op.

Deze onduidelijkheid kan bij de lezer en het grote publiek tot verwarring en onrust leiden. Toch blijkt het een noodzaak het reguliere en zogenaamde alternatieve vergelijkend naast elkaar te zetten. Dit is absoluut noodzakelijk. Nogal wat definities uit de reguliere geneeskunde zijn axioma"s ,stilzwijgende overeenkomsten, die door hun lange bestaan en hun respectabele leeftijd ontsnappen aan elke kritische beschouwing. De fundering van het klassieke geneeskundige huis is te zwak en onvoldoende en het zakt steeds schever. Neem bijvoorbeeld Hippocrates. Deze grootheid heeft reeds lang geleden opgeschreven: Een ziek lichaam hoort men eerst te ontgiften.

Met de in te zetten klassieke medicatie wordt door de arts en farmacie alleen maar de giffen verhoogd. En men legt de eed van Hippocrates af ????? Wee U schriftgeleerde, huichelaars en addergebroed.
Ze worden dagelijks ongenuanceerd in onze geneeskunde gebruikt, worden gehanteerd om diagnoses te stellen en therapieŽn te beoordelen. Ze geven echter geen verklaring voor het werkingsprincipe van de biofeedback systemen van het lichaam, die wel vast te stellen zijn in het eiwitten- en vetzuren onderzoek.

Bij toepassing van deze nieuwe inzichten is de kans groot dat de weg die men steeds als onbenullige zijweg heeft beschouwd, uiteindelijk een hoofdweg blijkt te zijn. We zullen te maken krijgen met mensen zoals Da Vinci uit de nieuwe Renaissance tijd, die zich momenteel inzetten in verschillende disciplines: filosofie, fysica, neurobiologie, kwantumfysica, geneeskunde. Het is noodzakelijk om ontwikkelingen met gewenste resultaten in deze wereld te laten geschieden en zo de nieuwe toekomst gestalte te geven in plaats van eenvoudigweg te reageren door de heersende krachten op een manier van onderlinge afspraken, roddel en achterklap en corruptie. Deze reis weerspiegelt de onvermijdelijke nauwe doorgangen die we tegenkomen, wanneer de mensen zelf leren en beseffen de eigen toekomst te creŽren. Onze taal is nauwelijks toereikend om de fundamentele mentale verschuiving te beschrijven die ons in staat stelt te participeren in de zich ontvouwende nieuwe creatieve orde. Een verhaal vertellen is misschien de beste manier om dat te doe en eigenlijk de enige manier die ik weet. Het allerbelangrijkste hebben jullie verwaarloosd: het recht,de barmhartigheid en de trouw (Matt 23-1-39)

Daarbij gaat het niet om de macht van rangen en standen (hoogleraar, Minister President of arts),noch om prestaties Het gaat daarbij zelfs uiteindelijk niet om wat we doen. Het betreft het scheppen van een ruimte waarin menselijke wezens voortdurend hun opvattingen over de realiteit, van iedere dag bijstellen en zodoende beter in staat zijn te participeren in de manier waarop de wereld zich ontvouwt. Het is daarbij noodzakelijk geen macht meer over zich laten uitoefenen door politiek, media, en vaak verslavende klassieke medicatie, in stand gehouden door FarizeeŽn en zogenaamde schriftgeleerden.

Het placebo effect heeft bewezen dat overtuigingen machtig zijn, zelfs als ze niet kloppen. De placebo is ook een vorm van intentie, een voorbeeld van intentie bedrog. Als een arts zijn patiŽnt een placebo verstrekt, rekent hij erop dat de patiŽnt ervan overtuigd zal zijn dat de pil werkt. Het is overvloedig gedocumenteerd dat geloof in een placebo dezelfde fysiologische effecten kan oproepen als een werkzaam middel. Daarom is de wetenschappelijke bewijslast hierover bij onderzoek, een onjuist uitgangspunt, en een vermeende controle mogelijkheid, waarmee vernieuwingen worden ontkracht. Dit is zelfs zodanig dat de farmaceutische industrie bij het opzetten van klinische experimenten met medicamenten hierdoor op grote moeilijkheden stuit.

Er zijn zoveel patiŽnten die met een placebo evenveel pijnverlichting of zelfs dezelfde bijwerkingen krijgen als van het medicament zelf, dat de placebo geen geschikt controle instrument is. Het hele circus van registratie van geneesmiddelen, claims, is uiteindelijk bedoelt om grip te houden op de mensheid. Een middel dat geneest bestaat niet. Ons lichaam maakt domweg geen onderscheid tussen een chemisch proces en de gedachte aan een chemisch proces. Het betekend dus domweg dat de claim van de farmacie: Geneesmiddel, niet bestaat. De hele registratie en het circus er omheen heeft uitsluitend ten doel, de zaak economisch te beheersen en afhankelijkheid te bewerkstelligen. Het wetenschappelijk bewijs waarin het placebo onderzoek wordt geroepen, geeft dus geen enkel bewijs voor wat de werkzaamheid van geneesmiddelen betreft.

De mentale verwachting van genezing was voldoende om de geneesmechanismen van het lichaam zelf te activeren (biofeedback). De intentie teweeg gebracht door de verwachting brengt een lichamelijke verandering teweeg. Mijn bedrijf meet onder andere eiwitten en vetzuren, en maakt stoornissen hierin inzichtelijk. Daarnaast reactiveren de therapieŽn altijd de lichaameigen biofeedback processen, waardoor klachten zeer gunstig worden beinvloedt. Geen symptoom bestrijding dus. De dagen van de echte kwakzalvers in de politiek, zorgverzekeraars, farmacie, klassieke geneeskunde zijn geteld.!!! en het werd Tijd!!

Robin Hood


Geneeskunde mag geen speeltje zijn volgens Renckens

Dr Renckens, de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij besprak in het NRC van 20 december zijn visie op al die vreselijke artsen die onzin verkopen. Renckens heeft het druk met schrijven, maar gelukkig hoefde hij vor het NRC alleen maar cut en paste te doen van passages, die hij ook gebruikte in het eigen blaadje van de vereniging. Daar, en in het NRC konden we genieten van zijn snedige opmerkingen, zoals: Evidence Based Medicine (EBM) is een pijnbank gebleken voor de reguliere geneeskunde, maar een brandstapel voor de alternatieve.

http://www.iocob.nl/maatschappij/renckens-over-alternatieve-geneeskunde.html

xxx


Cees Renckens en Sylvia Millecam

Zoals de aanval op de twintowers George Debbayu en consorten mooi uitkwam, kwam de dood drie weken eerder van Sylvia Millecam voor dit antikwak exponent kennelijk ůůk als door de God van Bush geroepen.

Door extreem orthodoxe medici opgehitst, stortten de massaal gemobiliseerde media zich als een tsunami over dit tragisch sterfgeval. Sylvia Millecam was niet alleen doodziek van haar ziekte maar evenzeer van de reguliere medische bollebozen die het allemaal net zo goed menen te weten als Renckens. De door de pers verzonnen regels zoals "slachtoffer geworden van niets ontziende kwakzalvers" en "In handen gevallen van gewetenloze oplichters" moeten hem stellig kortstondig hebben opgemonterd. Op laffe wijze werd haar dood door de Inspectie voor Volksgezondheid en Renckens met trawanten volledig toegedicht aan het hele spectrum van alternatieve genezers en mevrouw Jomanda. Door haar rug naar de academisch gevormde en officieel erkende genezers te keren had Sylvia haar kans op genezing door de handen laten glippen was en is nog steeds hun krankzinnig betoog.

Over waaruit het succes van zoĻn genezing dan had moeten bestaan ben ik na vijf jaar nog steeds in het ongewisse. Voor de duizenden andere aan kanker bezweken al dan niet bekende Nederlanders
bestonden er in ieder geval gťťn succesvolle reguliere therapieŽn. Dat Sylvia zich tot de door de regulieren verketterde alternatieven (lees: concurrentie) wendde heeft alles te maken met die regulieren zelf.
Die presteerden het namelijk om op kwakzalveriaanse wijze een niet moeilijk te bestrijden infectie bij haar vader ten onrechte te diagnostiseren als kanker. Niet lang na een volslagen nutteloze toxische
chemotherapie bezweek deze dan ook.

Dat de dochter, door zoĻn ernstige medische misser wijs geworden, zich niet in de door Renckens bejubelde monopoliewet van Thorbecke tot stand gekomen medische slangenkuil begeeft is volkomen begrijpelijk. Deze officieel door de staat erkende kwakzalvers die haar vader de dood hebben ingejaagd zijn vreemd genoeg nooit door de Inspectie voor Volksgezondheid bij justitie voorgedragen en modderen onbestraft verder. Ook Renckens en zijn geleerde club houden zich stil. Doden uit het reguliere rijk zijn vele malen minder dood. Ophitserij door de zich zelf censurerende massamedia in de richting van deze reguliere onverlaten is begrijpelijkerwijs ook uitgebleven.

Zinloze, overbodige en dodelijke ingrepen zijn in het officieel erkende reguliere universum aan de orde van de dag en worden nonchalant afgedaan als Ļonvoorziene medische complicatiesĻ. In de publiciteitsdrang van sprookjesschrijver en verteller Renckens word ik hierover echter nooit iets gewaar. Dat is toch vreemd voor deze Donquichotte die zich op de borst klopt dat hij alle kwakzalverij met wortel en tak wil uitroeien.

Alleen goedwillende andersdenkenden diep kwetsen, verdacht maken, ongebreideld schofferen en natrappen draagt hij hoog in het vaandel. Ook kwaakt hij en zijn sekte nooit over de vier- tot vijfhonderd doden die jaarlijks ‹ alleen al in ons land ‹ vallen door het langdurig en middellang gebruik van goedgekeurde pijnstillers en ontstekingsremmers; de beruchte NSAIDĻs. Bekende hier verkrijgbare strijdmiddelen uit dit rijtje zijn onder andere Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. Ook hoor ik hem nimmer verongelijkt kwaken over de doodsoorzaak Ļvermijdbare foutenĻ die alleen al in de VS met 98.000 doden op de vijfde plaats staat. Zou dit in verhouding in ons land veel anders zijn? Nooit en te nimmer iets over de tenminste 40 doden veroorzaakt door de cholesterolverlager Baycol. Niets over de honderd doden door de bloeddrukverlager Posicor en ook geen letter over het antibioticum Tequin, waarbij de teller voor zover bekend slechts op 20 doden bleef steken.

Nee, want ophef en oprechte smart over die duizenden goedgekeurde doden passen niet in Renckens reguliere steegje. Alleen kwaken over een achtergelaten verwoestend spoor in publieke opinie,
wetgeving en verzekeringspolissen. Alleen voortdurend citeren uit een boek van K. van het Reve en dat misbruiken voor zijn eigen ongelijk. Wel dwangmatig jammeren over beroepsgenoten wier reguliere
doktersjas hen ontgroeid is en verder durven kijken dan hun stetoscoop lang is. Wel tranen met tuiten om Sylvia. Natuurlijk niet om haar dood. Deze krokodillentranen dienen om de alternatieve en aanvullende medische sector zonder onderscheid des persoons weer eens over een kam te scheren en de grond in te trappen.

Sylvia kennende ben ik er van overtuigd dat ze in "Ook dat nog" op de haar magnifieke wijze zeker ook met hem de vloer zou hebben aangeveegd.

Theo Jonkhart 

"If people let government decide what foods they eat and what medicines they take, their bodies will soon be in as sorry a state as are the souls of those who live under tyranny." - Thomas Jefferson


Is laatste veroordeling nekschot Vereniging tegen de Kwakzalverij ?

( Door arts-bioloog E. Valstar)

Een finaal nekschot ? De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) stelt op haar website bij monde van oud-huisarts C.P. van der Smagt, dat het doel der vereniging is : evaluatie van alternatieve geneeswijzen en bestrijding van kwakzalverij in de ruimste zin van het woord. Dit suggereert dat er eerst onderzoek wordt gepleegd voordat een behandelwijze kwakzalverij wordt genoemd en dat er ook kwakzalverij binnen de reguliere geneeskunde bestaat. Een geneeswijze is kwakzalverij volgens de VtdK indien van een behandelings- en/of onderzoeksmethode het nut niet is aangetoond. Kennelijk is eerst verder onderzoek vaak niet nodig (indien de behandeling volgens althans meestal een minderheid der beroepsbeoefenaren onlogisch in elkaar steekt).

Met die ruime definitie was/is het geven van hormonale suppletie (hormonal replacement therapy = HRT) om de kans op een hartinfarct te verlagen (terwijl het nut in deze onduidelijk was en er zeker al iets bekend was omtrent een hoger risico op borstkanker door de pil) dus kwakzalverij, zeker nu inmiddels reeds geruime tijd duidelijk is dat HRT niet de kans op een hartinfarct verlaagt, eerder het integendeel tot gevolg heeft en ook nog eens de kans op o.a. borstkanker fors verhoogt. Ook al is HRT volgens de definities van de VtdK kwakzalverij,
we horen de Vereniging er niet over.

Wel horen we ze overigens terecht over verdund zwangerschapshormoon dat in de complementaire geneeskunde door een enkeling ten onrechte als hulpmiddel om te vermageren wordt aanbevolen. Het is evenwel bij de VtdK nog erger. Een bewezen complementaire behandeling, zoals die met glucosamine van arthrose, wordt gekenschetst als feitelijk niet werkzaam. Suggereren onbevooroordeeld en onafhankelijk te zijn kan men bij de VtdK dus beter maar achterwege later. Reguliere kwakzalverij wordt niet benoemd en zelfs wat complementair goed onderbouwd is wordt soms zelfs nog expliciet kwakzalverij genoemd.

De VtdK gaat evenwel vaak ook juridisch en anders gezien vaak te ver in haar beweringen. Zo verloor de VtdK in 1975 een proces van de nestor van de Nederlandse orthomoleculaire geneeskunde Cornelis Moerman, omdat door het etiket kwakzalver zijn integriteit in twijfel werd getrokken. VtdK-coryfee (voor zover zoiets bestaat natuurlijk) Van der Smagt verloor bij de KNMG intern na hoger beroep een tuchtprocedure, die door
homeopathisch arts Robert Linschoten was aangespannen na belediging van de kant van Van der Smagt aan het adres van Van Linschoten.  Omstreeks 1995 verloor de VtdK na hoger beroep een proces van VSM, na
VSM verweten te hebben te ver te gaan met claims betreffende een hunner geneesmiddelen.

In 2000 publiceerde Renckens het boek 'Kwakzalvers op kaliloog'. Hierin schreef hij dat het Helen Dowling-instituut uit Rotterdam (inmiddels zit het ook in Utrecht) , dat kankerpatienten psychotherapeutisch behandelt, aan kankerfascisme doet. Helaas stapte het instituut niet naar de rechter wegens smaad (daar had het instituut volgens deskundigen zeker gelijk gekregen). In 2000 dolf de VtdK in hoger beroep juridisch het onderspit na internist Hans Houtsmuller ten onrechte van kwakzalverij en liegen over zijn eigen ziektegeschiedenis beschuldigd te hebben (in de rechtzaal werd toen nog geconstateerd, dat het juist Renckens was die in deze kwestie loog ! ).

En in 2001 hadden we de affaire Numico. Numico werd vanwege zogenaamde ongeoorloofde claims voor de Reclamecodecommissie gedaagd. Nadat Numico een overstelpende hoeveelheid bewijsmateriaal bij de VtdK op het bureau had gedeponeerd, werd de klacht ingetrokken met als argumentatie : d is te veel voor ons om op korte termijn door te kunnen nemen, maar de KNMP (een beroepsvereniging van apothekers) bestudeert een en ander ook, en als die vereniging iets vindt dienen we weer een klacht in. Het commentaar van Numico was vernietigend : 'Het is altijd verstandig om op basis van kennis tot een besluit te komen'.

De ook orthomoleculair werkende Belgisch psychiater Maes werd door de VtdK tijdelijk genomineerd voor hun kwakzalversprijs (de Kackadorisprijs) en hij werd door hen in verband gebracht met kwakzalverij door de effectiviteit van zijn behandelwijzen in twijfel te trekken. In kort geding vond de rechter dat dit in twijfel trekken etc. mocht. Maes ging niet in hoger beroep. Terecht want hij werd geen kwakzalver genoemd en discussie over geneeswijzen mag altijd. In een discussie bij Rond om Tien , heb ik in een discussie over voeding en kanker met Ten Bokkel Huinink uit het AVL (en toen in ieder geval bestuurslid van de VtdK) ruimschoots mogen scoren en dat was niet de enige keer ; ergens eind tachtiger/negentiger jaren van de vorige eeuw hebben 3 wetenschappers waaronder collega Kunst en Piet Vroon in een radiodebat met Renckens, met hem de vloer aangeveegd.

In de negentiger jaren was ik adviseur van een collega, die door de inspectie voor het tuchtcollege was gegooid ; bij de koffieautomaat kwam ik, in de pauze van de zitting van dit college, VtdK-bestuurslid (inmiddels ex-)hoogleraar farmacochemie Timmerman tegen, die getuige-deskundige van de inspectie was ; ik vroeg hem : weet u dat ozon de glutathion-produktie stimuleert ; hij zei : eh,eh. Rap repliceerde ik : ja,ja ik zie het al u weet het niet. Duidelijk was de VtdK hier steeds aanwezig. In eerste instantie werd deze collega toen geschorst. Bij de rechter werd echter mede door mijn toedoen met succes hoger beroep aangetekend. Alle klachten waren toen in appel volgens de rechters zelfs niet klachtwaardig.  Juridisch heeft de VtdK op essentiele punten telkenmale het onderspit gedolven en inhoudelijk gaat de VtdK indien de opponent kennis van zaken heeft ook stelselmatig onderuit.

Recent heeft de VtdK volgens Renckens een juridisch nekschot gekregen met het arrest van het Amsterdams Hof in een zaak van orthomanueel arts M.Sickesz versus de VtdK. In feite wordt alleen maar bevestigd dat de VtdK een complementaire arts niet zomaar een kwakzalver kan noemen. Ik ga door het arrest heen.

Op 14 oktober 2000 had de VtdK een bundel uitgegeven met als titel : "Kwakzalverij in de twintigste eeuw" met als ondertitel "DE TOPTWINTIG, zoals in oktober vastgesteld door de Vereniging tegen de Kwakzalverij". De publicatie bevat een lijst van de, volgens de VtdK, twintig grootste kwakzalvers van de twintigste eeuw met over ieder van hen een hoofdstuk. Overbodig te zeggen dat zeer velen van deze reeds overleden waren. Op de 7e plaats prijkte M. Sickesz, arts voor orthomanuele geneeskunde. Op een congres van de VtdK was de lijst door middel van een enquete vastgesteld. Criteria waren : opleidingsniveau, aard van de therapie, toegebrachte schade, agressie tegen de reguliere geneeskunde, duur carriere, materieel gewin, veroordelingen, aanwijzingen voor oplichting, publicaties, schoolvorming en politieke steun.

Als 'definitie' gaf de VtdK in dit boekwerkje aan : Kwakzalverij is: elk beroepsmatig handelen c.q. het verlenen van raad of bijstand in relatie tot de gezondheidstoestand van mens of dier - dat niet gefundeerd is op toetsbare en voor die tijd logische dan wel empirische-houdbare hypothesen en theorieen - dat actief onder het publiek worden verspreid ('overpromotion'), zonder dat toetsing binnen de beroepsgroep op effectiviteit en veiligheid heeft plaatsgevonden - dat (veelal) zonder overleg met medebehandelaars wordt toegepast. De VtdK maakte ook expliciet wat 'kwakzalvers'betreft, onderscheid tussen artsen en niet-artsen ; de eerste categorie zou nog erger zijn. Ik zou willen opmerken dat hormonale suppletie voor de overgang in hoge mate aan deze criteria voldeed en nog voldoet. De genoemde lijst van twintig is in 2000 ook in de Volkskrant, de Panorama en in News.nl gepubliceerd , zonder echter de voornoemde definitie. De vereniging Skepsis heeft verder in 2001 een boekje van Renckens uitgegeven met als titel : "Genezen is het woord niet", met als ondertitel "Biografische schetsen van de twintig meest notoire genezers van de twintigste eeuw". Dit boekje is vrijwel identiek aan de eerder genoemde bundel, inclusief lijst. In dit boekje vallen de termen 'kwakzalver'en 'notoire genezer' in semantische zin samen. Verder constateerde het Hof, dat 2 artsen zonder problemen op de orthomanuele methode van Sickesz waren gepromoveerd. Hun conclusie was positief voor de methode
Sickesz.

Ook memoreerde het Hof, wat Van Dale als betekenis van 'kwakzalver' geeft : "Iem. die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte of middelen beweert te kennen tegen alle mogelijke ziekten, ofwel iem. die zulke middelen, meestal met veel ophef, te koop aanbiedt ; -onbevoegd beoefenaar van de geneeskunst. (fig) iem. Die het publiek wat op de mouw wil spelden, syn. Boerenbedrieger, oplichter, knoeier." De VtdK heeft aanwijzingen voor oplichting expliciet als criterium genoemd, let wel dat hoeft voor hen niet bewezen te zijn! De definitie van de VtdK heeft ook nog eens duidelijk in hoge mate elementen van de andere betekenissen in zich. Bijkomend was dat 'kwakzalver' voor het grote publiek een zeer negatieve betekenis heeft, temeer daar de definitie van de VtdK niet bij de publikatie in kranten en tijdschriften was vermeld en aan een club die behoorlijk veel artsen als lid heeft, een zeker gezag wordt toegekend.

Ik ben van mening dat Sickesz zelfs dan vrijuit gaat, omdat ze aan geen enkele subdefinitie dan wel aan een der criteria voldeed. Het Hof heeft overigens ook de boekjes defacto als onrechtmatig aangeduid, omdat de leek toch vooral op de negatiefste betekenissen van Van Dale afgaat. Ik ben zoals gesteld van mening dat de grote overlap tussen de beperkte definitie van de VtdK en alle betekenissen van Van Dale maakt dat de definitie van de VtdK nooit als verenigingsvijgenblaadje of -schaamlap kan dienen. Het Hof baseerde zich
derhalve mede terecht op Van Dale. Het Hof vond verder dat de promotie op de methode Sickesz van de 2 artsen , waardevol onderzoek was. De rechtbank stelt verder: "Niet in valt te zien dat voldoen aan EBM
(Evidence Based Medicine) de enige manier is om aan de kwalificatie van kwakzalverij te ontkomen". Hier mist het Hof iets essentieels : EBM kan beginnen met observationeel onderzoek op kleine schaal ; EBM is
evenwel ook ( en dat moet gewoon volgen) weten wat je niet en wel kunt concluderen plus verdergaan met groter en ingewikkelder/andersoortig onderzoek. Duidelijk is dat geen onderzoek willen doen niet EBM is.

Dat laatste geldt voor de VtdK in hoge mate, want veel complementaire methoden kunnen volgens de Vereniging niet werken en (nader) onderzoek hoeft dus niet. Het Hof acht het verder van belang dat veel ziektekostenverzekeraars de methode Sickesz vergoeden. Mijns inziens is dat niet van belang omdat de feiten al duidelijk zijn. Volgens het Hof speelt ook in het voordeel van Sickesz mee dat zij nooit veroordeeld is. Dat heeft weer wel gewicht vind ik. Terecht stelt het Hof, dat de VtdK en Renckens persoonlijk (hij heeft persoonlijk een van de twee boekjes uitgegeven) onrechtmatig jegens Sickensz hebben gehandeld. Een eerder vonnis in het nadeel van Sickensz werd derhalve door het Hof vernietigd en de VtdK en Renckens moeten in 2 grote dagbladen (de Telegraaf en de NRC) een rectficatie met de volgende tekst plaatsen : "Op grond van een arrest van het Gerechtshof Amsterdam verklaren de Vereniging tegen de Kwakzalverij en haar voorzitter C.N.M. Renckens hierbij dat zij mevr. M. Sickesz, orthomanueel arts te Den Haag, ten onrechte hebben opgenomen in het boekje 'Kwakzalverij in de twintigste eeuw' en het boekje 'Genezen is het woord niet'. De vereniging zal zodanige uitlatingen ten aanzien van Sickesz niet meer doen, nu niet kan worden gesteld dat de behandelmethoden van Sickesz en de orthomanuele geneeskunde geen (enkel) effect hebben".

Ook mogen geen der beide boekjes op straffe van een dwangsom van 100000 euro meer als zodanig uitgegeven worden. De VtdK en Renckens werden ook nog eens veroordeeld tot betaling van de proceskosten. Nee zowel juridisch als inhoudelijk verliest de VtdK bijna alles. In ieder geval is nu wel heel duidelijk dat de VtdK fout zit met haar criteria en definities betreffende kwakzalverij.

Dit arrest, door Renckens, zoals aangegeven, een nekschot genoemd, was en is volgens mij volkomen terecht. Ik betwijfel echter of dit nekschot finaal is. Slaafse paladijnen als wiskundige Nienhuys van Skepsis, Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist bij Elsevier, die voor zijn journalistieke werk de Glaxo-award heeft ontvangen!!), Hans van Maanen (wetenschapsjournalist bij de Volkskrant ; ooit toen hij nog bij het Parool zat door een adviseur en mij gedwongen zaken te rectificeren ; de dreiging van een rechtzaak was toen voldoende) en Frits Abrahams (een columnist die wat geneeskunde aangaat totaal niet kan beoordelen wat inhoud heeft en wat niet) hebben de afgang van de VtdK niet kunnen keren.

Ik zou willen besluiten met 2 uitspraken van Einstein :

A)'Een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoomkern'

en

B) 'De mens die zich omringt met feiten, niet toestaat dat hij verrast wordt, geen flits van intuitie kent, geen veronderstellingen maakt, geen risico neemt, leeft in een afgesloten cel'

Vooral de laatste uitspraak is naar mijn mening, ook al is hun feitenkennis vaak zeer ondermaats, op Renckens en zijn VtdK-compagnons van toepassing.

 

Ik wil bij deze de heer Valstar bedanken voor toestemming om dit artikel te mogen plaatsen op onze site.

Ron


ZonMw verbaasd over nominatie Kackadorisprijs

ZonMw is zeer verbaasd over het feit dat zij genomineerd is voor de Meester Kackadorisprijs door de Vereniging tegen Kwakzalverij. Zij herkent zich ook niet in de argumenten die de vereniging voor de nominatie geeft. “De vereniging tegen Kwakzalverij en ZonMw hebben dezelfde doelstelling, namelijk de wetenschappelijke evaluatie van alternatieve behandelwijzen”, aldus Henk Smid, directeur van ZonMw.

De Meester Kackadorisprijs is bedoeld voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bevordering van de kwakzalverij in Nederland. ZonMw is genomineerd vanwege het door haar gefinancierde onderzoek naar Complementaire Behandelwijzen en met name vanwege de samenstelling van de commissie die dit onderzoek begeleidt vanuit ZonMw. De vereniging stelt dat ZonMw hierdoor ‘de kwakzalverij in Nederland op ongekende wijze legitimeert’. ZonMw bestrijdt dit.

Doel van Complementaire Behandelwijzen, een opdracht van het ministerie van VWS aan ZonMw, is een wetenschappelijke evaluatie van acupunctuur, homeopathie en natuurgeneeswijzen in de toekomst te realiseren. Immers, pas na gedegen wetenschappelijk onderzoek kan met zekerheid gezegd worden of deze alternatieve geneeswijzen werken, of niet. Om dit onderzoek mogelijk te maken heeft ZonMw onder andere een cursus klinische epidemiologie gefinancierd voor een aantal artsen die tevens acupuncturist, homeopaat of natuurgenezer zijn. Deze scholing wordt verzorgd door het gerenommeerde en onafhankelijke Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO Instituut) van de Vrije Universiteit te Amsterdam, dat bekend staat vanwege haar excellente klinisch epidemiologisch onderwijs.


Ik heb al eerder over dit dolgedraaide antikwak clubje van medisch fundamentalisten geschreven die eerst zeggen dat complementaire behandelwijzen niet wetenschappelijk bewezen zijn maar dan mensen die dit serieus willen onderzoeken als kwakzalvers worden afgeschilderd. Men kan beter eerst eens de eigen medische stal uitmesten want dit lijkt meer op een moderne Spaanse inquisitie dan het scheiden van het kaf van het koren. De club heeft helaas veel aanhang onder journalisten die beter ook eens zouden kijken naar de misstanden in het reguliere circuit, werk zat zullen we maar zeggen gezien de vele emails ik krijgen van slachtoffers. Of is de jacht op alternatieve therapeuten puur een bliksemafleider voor de vele kritiek op de farma en medische bolwerken en wil men de consument domhouden? Die tijd is helaas voorbij, de consument leert snel en wil zijn eigen keuzes maken, ook qua behandelwijze....... Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en dat besef is langzaam groeiende, Nederland loopt helaas nog wat achter de feiten aan.


Reaktie van TNO op een nominatie door de antikwak club

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft, naast 9 anderen, TNO-er Prof. dr. Jan van der Greef genomineerd voor de Kackadorisprijs 2006 voor het bevorderen van kwakzalverij, meer in het bijzonder omdat Prof. van der Greef onderzoek doet naar de werkzaamheid van Chinese kruiden.

TNO is verbaasd dat deze internationaal als zeer deskundig bekend staande TNO-medewerker hiervoor genomineerd is. Het beeld dat de organisatie in haar summiere en niet onderbouwende toelichting geeft, doet geen recht aan de status en het belang van het onderzoek dat Prof. van der Greef voor TNO doet.

TNO en Jan van der Greef doen al enkele jaren onderzoek op het gebied van de systeembiologie waaronder ook onderzoek naar de werkzaamheid van Chinese kruiden. Het gaat hier om wetenschappelijk onderzoek volgens de standaarden van de westerse wetenschap. Dhr. van der Greef is hoogleraar en publiceert de bevindingen van zijn onderzoek regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften waaronder recentelijk nog in het gezaghebbende "Nature". Wellicht heeft de vereniging deze en andere publicaties over zijn onderzoek over het hoofd gezien.

Prof. dr. Jan van der Greef is voor de kwaliteit van zijn werk en de vernieuwende aanpak daarvan de afgelopen jaren door verschillende binnenlandse en buitenlandse wetenschappelijke organisaties geprezen. Afgelopen jaar ontving hij bijvoorbeeld de Scheele Award van de Zweedse Academy of Pharmaceutical Sciences.

TNO is dan ook trots dhr. van der Greef in de gelederen te hebben en staat voor 100% achter zijn werk.

Ik heb nog even contact gezocht met dhr van der Greef over deze amateuristische organisatie en kreeg deze reaktie:

Wij gaan gewoon enthousiast verder met ons wetenschappelijk onderzoek, het geen eigenlijk de kern zou moeten zijn van een vereniging die een wetenschappelijke opinie wil vormen in het belang van de patiŽnt. Maar als de wetenschappelijke resultaten dan blijkbaar niet overeenkomen met de door hen gewenste uitkomst ...........dan volgt een nominatie.

Zoals je ziet erkent deze antikwak club normaal wetenschappelijk onderzoek niet meer terwijl men steeds aanvoert dat juist alternatieve geneeswijzen niet wetenschappelijk aangetoond zijn....hoezo dubbele moraal?


Wetenschapper weerlegd dat bekkeninstabiliteit mode ziekte is

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen omvangrijk en toch ernstig

Bekkeninstabiliteit is geen onzin of modegril. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Wu Wen Hua aan het VU medisch centrum. Eenderde van de zwangere vrouwen vertoont bekkeninstabiliteit. Ongeveer vijf procent van alle zwangere vrouwen heeft een ernstige vorm van bekkeninstabiliteit, bij minder dan ťťn procent van hen ontstaat een chronische vorm die zeer pijnlijk en invaliderend is. Het gaat hierbij om duizenden vrouwen in Nederland.

Bekkeninstabiliteit komt in alle culturen voor en is van alle tijden, zo blijkt uit Wu Wen Huas literatuuronderzoek. Hij ontdekte dat ongeveer twintig procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap en vijf procent van alle vrouwen na de bevalling zodanig ernstige klachten heeft, dat medische zorg nodig is.

De orthopedisch chirurg probeerde aan de hand van deze verschijnselen meer bewegingswetenschappelijk inzicht in de aandoening te krijgen. Hij ontdekte dat er een relatie bestaat tussen het falen van het centrale zenuwstelsel (het aansturen van spieren) en bekkeninstabiliteit. Vanwege relatieve zwakte van het bindweefsel (door hormonen) en de tijdens de bevalling of na de bevalling toegenomen belasting of ongelukkige bewegingen, kan weefselbeschadiging met mechanische ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan leiden tot bekkeninstabiliteit. Vrouwen die lijden aan bekkeninstabiliteit hebben ook een andere manier van lopen doordat de rompcoŲrdinatie tijdens het lopen verstoord is. Dit vergroot het ongemak en de pijn als gevolg van de aandoening.

Ook wijst de onderzoeker erop dat vrouwen met een mechanische ontsteking in het bewegingsapparaat misschien nog wel alles kunnen, maar per dag minder werk kunnen verzetten door hun beperkingen. Dit kan betekenen dat de huidige WAO-wetgeving niet voldoet voor deze groep: de vrouw kan immers alles nog, maar is toch sterk beperkt.

Wu Wen Hua vindt dat de orthopedische chirurgie zich meer zou moeten richten op de problemen in de bewegingssturing en bewegingscoŲrdinatie van zwangere vrouwen, zodat vrouwen met problemen die duiden op bekkeninstabiliteit snel herkend en geholpen kunnen worden.

Wu Wen Hua is afkomstig van Fuijan Medical University in China. Het VU medisch centrum, de faculteit bewegingswetenschappen en de Chinese universiteit hopen hun samenwerking de komende jaren intensiveren.

Bron: VU medisch centrum Amsterdam


Kritiek prof. dr Smalhout op dr Cees Renckens

Een kwalijke zaak is, dat vijf jaar geleden dr. Cees Renckens een lijst van de in zijn ogen ergste kwakzalvers heeft gepubliceerd. Daarop staan verscheidene uiterst toegewijde artsen die de moed hadden een eigen weg te volgen. Het blijkt echter dat er tussen de duizenden alternatieve therapeuten zich vele artsen bevinden. Die worden door dr. Renckens verketterd. Maar dat is veelal niet terecht.

http://www.hetalternatief.org/Aktueel2005.htm#rubriek91


De dwaalwegen van Cees Renckens

Onwetenschappelijk
Renckens kun je zonder overdrijven een fanatiek aanhanger van het geloof in de onbeperkte mogelijkheden van de wetenschap kunnen noemen. Tegelijk is het pijnlijk te zien hoe weinig wetenschappelijk Renckens zelf denkt. Hij die de wetenschap zo hoog in het vaandel draagt, heeft tegelijk zelf die wetenschap een slechte dienst bewezen met dit proefschrift. Het is in de ogen van velen een raadsel hoe deze man heeft kunnen promoveren. Zijn antwoorden op de vragen die hij zichzelf heeft gesteld aan het begin van zijn onderzoek, kwamen niet tot stand door zo objectief mogelijk onderzoek. Die antwoorden stonden al lang vast. De methoden waarvan hij zich bediende, waren willekeurig en werden selectief toegepast. De taal die hij gebruikte, is heftig en denigrerend. Kortom, Renckens voldeed in wetenschappelijk opzicht niet aan de hoge standaard die hij van anderen verwacht. Daarom kwam hij op dwaalwegen die hij anderen verwijt.

Volledige artikel hier


Reactie van de VHAN op aanvallen van Renckens

Woordvoerder Christien Klein van Artsenvereniging voor Homeopathie VHAN. "Wij kennen de verhalen van de Vereniging. Het is een club van oude mannen met een hobby, zeggen wij altijd. Hun verhalen zijn al jaren hetzelfde. Ze houden ons scherp, hoor. We zijn blij met ze." Wel stoort ze zich aan de manier waarop leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over patiŽnten praten die alternatieve genezers bezoeken. "Dat ze ons als artsen kwetsen, okay. Maar dat je zo denigrerend doet over de medische klachten van patiŽnten, vind ik kwetsend."

Volgens Klein is het klimaat in Nederland op het moment inderdaad minder gunstig voor de homeopathie en andere aanvullende geneeswijzen. Zij wijt dat voor een deel aan minister Hoogervorst. "Onze achterban is stabiel. De homeopathie bestaat al tweehonderd jaar. Die overleeft heus wel. Er zijn altijd perioden met een dip en dan weer bloei.

Meer info


Ook Helen Dowling Instituut onder vuur

Op 6 en 11 februari jl. publiceerde Cees Renckens op de website van Care4Cure een column, respectievelijk een gecorrigeerde versie daarvan, over het Helen Dowling Instituut (HDI) - centrum voor psycho-oncologie te Utrecht. Als we de schrijver moeten geloven betreft het hier een dubieus instituut in de marge van de gezondheidszorg.

Renckens heeft als columnist de vrijheid zijn persoonlijke opinie te uiten, maar de moresprudentie schrijft voor dat deze gebaseerd moet zijn op ware feiten. En helaas is daarvan geen sprake. Beide columns zijn gebaseerd op aantoonbare onwaarheden, onwetendheid en kromme redeneringen.

Meer info


Eerherstel voor Dr. Houtsmuller

Renckens mag hem geen kwakzalver en geen leugenaar meer noemen

Op 19 oktober jl. heeft het Gerechtshof te Amsterdam arrest gewezen in het hoger beroep van een vonnis dd. 26 mei jl. van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam, in een kort geding tussen dr. A.J. Houtsmuller (eiser) en T.C.N.M. Renckens c.s. (Vereniging tegen de kwakzalverij; gedaagde). In het geding tussen beide partijen had Houtsmuller geŽist dat Renckens c.s. hem geen kwakzalver en geen leugenaar mocht noemen. Tot verbazing van velen had de lagere rechter echter geoordeeld dat Renckens c.s. het recht had zulks te doen. Nu, in hoger beroep, heeft de hogere rechter beslist dat Renckens dit niet mag. Een duidelijk eerherstel voor dr. Houtsmuller !

Volgens het hof heeft Renckens te lichtvaardig de woorden kwakzalver en leugenaar in de mond genomen. Renckens heeft onvoldoende zorgvuldig
onderzoek gedaan om deze bewoordingen te kiezen, vindt het hof. Tijdens de behandeling van het hoger beroep wees Houtsmuller op het grote aantal wetenschappelijke artikelen waarin de nuttige rol van voeding bij de preventie van kanker ! wordt aangetoond. Iedere keer dat Renckens of zijn vereniging Houtsmuller nu nog kwakzalver of leugenaar noemt, moet een dwangsom van 10.000 gulden worden betaald, met een maximum van een ton. Ook moet Renckens bijna 8000 gulden aan proceskosten betalen.

Meer info


Ook Dr Rath en Linus Lauling onder vuur

In de jaren negentig kwam de Duitse arts en wetenschapper Matthias Rath - volgens de kranten een 'mysterieuze vitamineprofessor' en volgens orakel Renckens een 'zogenaamde wetenschapper met paranoÔde inslag' - met een boek waarin hij de koppeling legde tussen de evolutietheorie en hart- en vaatziekten. Het heette "Waarom dieren geen hartinfarct krijgen maar mensen wel". Rath laat daarbij zien hoezeer verhoogd cholesterol een ondergeschikte risicofactor is, terwijl dit in de reguliere geneeskunde als fundamenteel wordt gezien.

Cholesterol is echter een doodnormale, voor het lichaam zelfs onmisbare stof die door de lever wordt aangemaakt. Een te hoog gehalte aan cholesterol is alleen dan gevaarlijk als er reeds beschadiging van de bloedvaten is ontstaan. Anders gezegd: het is een 'symptoom', terwijl de oorzaak elders ligt. Cholesterol vormt namelijk een zelfreparatiemechanisme van het lichaam om de minuscule scheurtjes die in de loop der jaren in de bloedvaten ontstaan, te dichten. De reguliere geneeskunde probeert dus een stof terug te dringen van plaatsen waar deze uit zichzelf nooit naar toe zou gaan, tenzij de bloedvaten beschadigd zijn. En in het laatste ligt de oorzaak.

Men zie de beren die ter winterslaap gaan: zij vreten zich vůůr die tijd te barsten en verhogen hun cholesterolniveau gigantisch, maar leven na verdiende rust vrolijk verder. Geen beer die cholesterolverlagers hoeft te slikken; andere dieren trouwens ook niet. Vitamine C levert de verklaring: deze stof heeft het vermogen om de bloedvatwanden stevig te houden en doorbloedingsstoornissen te voorkomen. Aankoeking van cholesterol aan de (slag)aderwanden wordt door vitamine C tegengegaan.

Intussen wordt het voorschrijvingsbeleid gebaseerd op de verkeerde veronderstellingen rond cholesterol. Terwijl extra vitamine C kan bijdragen aan een aanpak van het werkelijke probleem maar nog altijd weinig steun vindt, wordt de halve wereld overspoeld met cholesterolremmers om de symptomen te lijf te gaan. Deze middelen zijn niet zonder risico (van een aantal is bij dieren vastgesteld dat ze kankerverwekkend zijn), maar bedienen een zeer lucratieve afzetmarkt.

Meer info


Gentech voedsel volgens Renckens "best veilig"

De voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij de heer Renckens deelde mede dat gentech voedsel best veilig zou kunnen zijn. 'Voor de rest zal de tijd het wel leren wie er gelijk heeft' zo schrijft Renckens, en daar moeten we het dan volgens deze strijder tegen de kwakzalverij mee doen.

Meer info


De laffe aanval op Dokter Moerman

Dokter Moerman, Kwakzalver van de eeuw?

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij was dokter Cornelis Moerman de grootste kwakzalver van de afgelopen eeuw. "Met zijn Moermandieet misleidde hij talloze kankerpatiŽnten en gaf hij hen valse hoop' (Trouw van 16 oktober.) Behalve flauw (na-aperij van 'de slechtste architect van het jaar', en 'het onnozelste onderzoek van het jaar' ) is de toekenning van deze titel ook laf: de inmiddels overledene kan zich er niet meer tegen verdedigen, evenmin als zijn lotgenoten die op de tweede en derde plaats eindigden: dr. Samuels en Johan Borgman.

Dokter Houtsmuller stond ook op de kandidatenlijst, maar die kan zich gelukkig nog wťl verdedigen, en deed dat inmiddels met succes. Het Gerechtshof in Amsterdam stelde hem onlangs in het gelijk (Trouw van 20 oktober): het is de Vereniging tegen de Kwakzalverij verboden dokter Houtsmuller nog langer voor kwakzalver of leugenaar uit te maken, op straffe van een boete van ƒ 10.000,= per keer. Volgens het Gerechtshof heeft de heer Renckens, voorzitter van genoemde vereniging, te lichtvaardig de
woorden kwakzalver en leugenaar in de mond genomen, en heeft hij onvoldoende zorgvuldig onderzoek gedaan om deze bewoordingen te kiezen.

Wat en wie was dokter Moerman dan wel?
In 1988 schreef ik over dokter Moerman en de strijd die hij voerde een artikel in het (Nederlands) Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde onder de titel:
'Dokter Cornelis Moerman - verguisd en vereerd'. (*1) Daarin beschreef ik onder andere de wijze waarop Moerman zijn speciale kankertherapie ontwikkelde, enkele verschillen tussen de reguliere en alternatieve visies op
kanker, de Moermantherapie als zodanig, de resultaten van zijn behandeling, alsook de controversie die rond dokter Moerman ontstond en de verkettering die hem uiteindelijk ten deel viel van de zijde van de reguliere artsenstand. Uit een en ander blijkt duidelijk dat niemand vanuit het reguliere kamp ooit de moeite heeft genomen op eerlijke en onbevangen wijze de opvattingen en resultaten van Moerman te evalueren, ook niet de auteurs van het zogenoemde officiŽle Delpratrapport. (*2). De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat wie beweert 'de oplossing voor het kankervraagstuk' te hebben gevonden, toch wel een beetje zelf vraagt om moeilijkheden.

Bij zijn overlijden stelde ik desondanks: "Wat resteert is een gevoel van schaamte: hoe kon een zichzelf respecterende medische stand zo omgaan met een van haar (dissidente) leden?" Men moet hierbij bedenken dat Moerman zich baseerde op een systemische benadering van kanker. Dat wil zeggen. Dat wil zeggen: hij ging ervan uit dat in een lichaam dat
langdurig overbelast wordt met allerlei chemicaliŽn of andere schadelijke prikkelingen, en dat tegelijkkertijd onvolwaardig voedsel tot zich neemt, het terrein rijp is gemaakt voor het ontstaan van kanker. In therapeutische zin heeft hij getracht dit proces te keren door juist extra voedingsmiddelen en supplementen aan de kankerpatiŽnt toe te dienen. In de praktijken van Moermanartsen, of ruimer gesteld artsen voor niet-toxische tumortherapie, zijn verrassende resultaten gezien met deze benadering. Wereldwijd lijkt ook steeds meer erkenning te komen voor het belang van een ondersteuning van de eigen afweerprocessen bij de kankerpatiŽnt. Enige waardering voor de baanbrekende gedachten van dokter Moerman zou dus langzamerhand wel op zijn plaats zijn. Te meer daar ook in de reguliere geneeskunde 'de
oplossing van het kankervraagstuk' nog niet werd gevonden en dat dit de eeuw zou moeten zijn waarin oude controversen in wetenschappelijke en praktische zin worden overwonnen.

(*1) Nederlands Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde 5(1988) pag. 139-145

(*2) C.W. Aakster, J.A. Wiese, M. van Kampen-Donker, O.G. Meijer en G. Becht: 'Hoe een kankertherapie geen kans kreeg'. Intermediair 15(1979)
pag. 25-33

Auteur: Dr C.W. Aakster, medisch socioloog onderzoeker/adviseur gezondheid- en welzijnszorg, Sambrestraat 34, 9406 PC Assen. Telefoon: 0592 398488 Fax: 0592 398901 Email: cor.aakster@geneeswijzen.net

Uit een krant uit die periode:

Dieet
De Belg Cornelis Moerman vestigde zich in 1929 als huisarts in Vlaardingen en kreeg landelijke bekendheid toen hij zich in de jaren veertig opwierp als kankertherapeut. Hij veronderstelde dat kanker het gevolg is van onvolwaardige voeding. Zijn patiŽnten schreef hij een speciaal dieet voor, dat vooral bestond uit verse groenten en vers fruit, aangevuld met extra vitamines en mineralen. Naar de werkzaamheid van het Moermandieet werden diverse onderzoeken uitgevoerd. Het laatste onderzoek, dat tot stand kwam na een motie in de Tweede Kamer, dateert van 1991. Het leverde 21 gevallen op waarbij de genezing toe te schrijven viel aan het Moermandieet. Volgens de Vereniging tegen! de Kwakzalverij was dit onderzoek niet betrouwbaar. Het Moermandieet zou niet meer zo populair zijn en volgens Renckens zijn verdrongen door het zogeheten Houtsmullerdieet.

Verbijsterend
De Moermanvereniging, een organisatie met enkele tienduizenden leden, noemt het uitroepen van de Vlaardingse kankerarts tot de grootste kwakzalver van de twintigste eeuw „verbijsterend.” Voorzitter C. Spinnewijn wijst erop dat Moerman een weg heeft gewezen in de kankerbestrijding die veelbelovend is gebleken. „Internationale onderzoeken hebben aangetoond dat er een onlosmakelijk verband is tussen voeding en kanker. Renckens en de zijnen lijken hier volledig blind voor te zijn. Ze zijn bevangen door een ziekelijk fanatisme. Dit heeft niets met de bestrijding van kwakzalverij te maken.” Spinnewijn noemt het frappant dat uitgerekend vorige week een actie van de Nederlandse Kankerbestrijding van start is gegaan waarin het belang centraal staat van verse groenten en vers fruit. „Maar de
Vereniging tegen de Kwakzalverij blijft roepen dat het allemaal onzin is. Ze minachten de internationale literatuur die het ene bewijs na het andere levert voor de juistheid van Moermans inzichten.”


Whiplash, bekken instabiliteit, postnatale depressies - nepziektes

Iedereen die in de WAO zit, kan er over meepraten:ziekte. Toch zijn er op de vraag "wat is ziek?" verschillende antwoorden te geven. Het ligt er bijvoorbeeld maar aan of je patiŽnt of arts bent. Of econoom die de financiele gevolgen van ziekte becijfert. Uit welk gezin of cultuur je komt, kan dan ook meespelen. Zeker is dat veel factoren invloed op de defenitie en vooral op onze omgang met ziekte hebben. In deze eerste aflevering komen twee medici aan het woord, die ieder zo hun eigen opvatting over ziekte hebben.

Als iemand weet wat ziekte is, is het een arts, zou je denken. Maar ook onder medici verschillen de antwoorden op die schijnbaar eenvoudige vraag. De Hoornse gynaecoloog Cees Renckens, tevens voorzitter van de vereniging tegen kwakzalverij, en arts en hoogleraar Ivan Wolffers bijvoorbeeld zijn het met elkaar oneens als het gaat om de defenitie van "ziekte"

En hoe staat de verzekeringsarts van UWV tegenover de vraag wat ziekte is? Het ziektebegrip is door de tijd heen ontwikkeld en verbreed, antwoordt Herman Kroneman namens UWV. Hij is verzekeringsarts en als medisch adviseur nauw betrokken bij het beleid van UWV. Ook binnen onze beroepsgroep zijn er soms verschillende opvattingen over wat wel en wat niet als gezien moet worden gezien. Een diagnose stellen is niet altijd eenduidig, dat je een bepaalde ziekte hebt wil niet zeggen dat je daardoor beperkingen ondervindt en niet alle beperkingen leiden op hun beurt tot minder mogelijkheden om te werken. Maar voor verzekeringsartsen is de defenitie van ziekte eigenlijk niet relevant. De verzekeringsarts heeft een andere rol dan bijvoorbeeld de huisarts. hij heet niet voor niets verzekeringsarts. net als bij iedere andere verzekering moet de verzekeringsarts een claim op een uitkering beoordelen van iemand die premie heeft betaald. Om te kunnen bepalen of iemand dat recht heeft, is voor ons alleen van belang welke beperkingen die persoon heeft en in welke mate hij of zij daarmee nog kan functioneren in arbeid. Niet de klachten maar die mogelijkheid om te functioneren staat centraal. En of beperkingen dan door een bekende ziekte worden veroorzaakt of door een onbekende aandoening, maakt voor ons in feite niet uit'

Het proefschrift waarop C.Renckens in 2004 promoveerde, gaat ondermeer over de opkomst en ondergang van "modoziektes"in de afgelopen eeuw.Het manuscript is ťťn lange aanklacht tegen wat renckens pseudo-wetenschap, aanstellerij en modegevoelige docktoren noemt. Als voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij staat renckens een wetenschappelijke benadering voor als het om de geneeskunde gaat. Hij trekt dan ook fel van leer tegen 'nepziektes' 'ziekte is voor mij een biologische afwijking. Als iemand ziekte verschijnselen heeft, maar er is geen lichamelijke oorzaak te vinden, dan is nemand niet ziek.

Er is wel iets met deze persoon aan de hand, maar een ziekte in de traditionele zin van het woord is het niet. Daarom moeten we die persoon ook niet als zieke behandelen.Rencekens ie er van overtuigd dat een officieel ziekte-etiket ertoe leidt dat juist meer mensen last van de aandoening krijgen."Erkenning of zelfs maar aandacht voor een modeziekte trekt patiŽnen aan. In de 25 jaar dat ik nu gynaecoloog ben, heb ik twee modeziektes meegemaakt. In de jaren tachtig zat mijn wachtkamer vol met vrouwen die last hadden van een postnatale depressie. In de jaren negentig was het bekkeninstabiliteit; vrouwen kwamen zelfs in rolstoellen naar mijn praktijk, terwijl ze niets mankeerden."

Het proefschrift sterkte Renckens in de gedachte dat je modeziektes vooral zo weinig mogelijk ruimte moet geven, anders krijgen ze de werking van een olievlek. Dit standpunt draagt hij actief uit in woord en geschrift, wat hem niet in dank wordt afgenomen."Ach ja", zo reageert Renckens gelaten."Mensen willen begrepen worden, dat is heel normaal. Ze hebben lichamelijke klachten en denken dat er een lichamelijke oorzaak is. Want dŠt ze klachten hebben,dat ontken ik niet, wel dat de oorzaak lichamelijk is. Maar mensen willen nu eenmaal niet horen dat ze een psychisch probleem hebben in plaats van een lichamelijke kwaal. Op psychische aandoeningen rust nog altijd een taboe.

Simplistisch
Arts en hoogleraar Ivan Wolffers, tevens auteur van de bestseller Medicijnen en een bekend columnist, zegt in zijn werk de patiŽnt centraal te stellen en is het niet met Renckensvisie eens."het lichaam drukt de toestand uit van de bezitter. Ziekte is wat de patiŽnt ervaart als ziekte. Iedere huisarts weet dat 70 % van alle klachten niet echt een duidelijke biologische oorzaak heeft, maar een manier is van mensen om andere problemen te verwoorden. " Mensen zijn ongelukkig en drukken dat bijvoorbeeld uit door vreselijke rugklachten te krijgen. Je moet dat serieus nemen en de oorzaak wegnemen, Anders ben je als arts geen knip voor de neus waard."Hij noemt aandoeningen als whiplach bijvoorbeeld "repelsteeltje-ziektes" Repelsteeltje is de naam van het mannetjedat in het sprookje de koningin dreigde haar kind aftenemen als zij er niet in slaagde zijn naam te raden. "mensen hebben vage klachten en die willen ze benoemen. Het is vreselijk om Ôets"te hebben en daarover niet te kunnen praten omdat je er geen naam voor hebt. Dus hangen we er weer een labeltje aan om houvast te hebben; dat princiepe is zo oud als de geneeskunst zelf."

Depressie, zegt Wolfers, is bijvoorbeeld ook een Repelsteeltje ziekte. "ondanks jarenlange onderzoeken zijn we er helemaal niet zeker van dat een depressie wordt veroorzaakt door een serotoninetekort, zoals lang werd beweerd. We weten niet hoe mensen aan een depressie komen en nog minder hoe we ze eraf kunnen helpen. Alleen de symptomen kunnen we onderdrukken. Toch lopen er in Nederland honderdduizenden mensen rond met een depressie en worden ze heel serieus genomen door de geneeskunde. Dat moet ook, want die mensen zijn duidelijk ziek."Als het gaat om mensen een modeziekte aanpraten, ziet Wolfers veel meer kwaad in de farmaceutische industrie.

Dat die voor vrouwen een seksueel syndroom 'bedacht' om ook aan de andere helft van de bevolking een soort Viagra te kunnen verkopen, vindt hij een teken aan de wand.'Er wordt nog veel te veel van de geneeskunst uitgegaan en niet vanuit de patiŽnt.Als je als arts niets kunt vinden, ga je verder zoeken dan je neus lang is. Veel artsendenken beperkt, alleen maar in termen van hun medische opleiding. De mens als machine en de dockter als reperateur. De vraag waarom patiŽnten bepaald gedrag vertonen, zou centraal moeten staan in ons vak.'

Bron: Dit is een uitgave van UWV het artikel staat in de perspectief van september 2005.


Antikwak site

Er is nu een tegenhanger van deze club die juist de kwakzalvers in de reguliere sector wil aanpakken. Bij het 125 jarig bestaan van de anti-kwakzalver club stond deze club boekjes aan de bezoekers uit te delen want tot de nodige consternatie heeft geleidt onbder de congresgangers.

Url: www.antikwak.com

Misschien een idee om ook eens de "zwakke broeders" aan te pakken die zich voor het karretje laten spannen bij wetenschappelijke onderzoeken naar medicijnen en voedingsmiddelen ?


KWF lijnrecht tegenover fundamentalist Renckens

Vrijdag 10 november 2001 stond er in de bijlage van het Algemeen Dagblad Diagnose een zeer opmerkelijk interview met KWF-directeur van der Poll. In een tweegesprek, de ander is onze bekende populist Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij, wordt het gewijzigde standpunt van het KWF ten aanzien van aanvullende therapiŽn toegelicht.

Enkele citaten uit het interview met van der Poll:

"de heer Renckens is een fundamentalist, die extreme consequenties uit het gelijk van de wetenschap trekt. De Kankerbestrijding (KWF red.) kiest in deze niet voor verkettering en ontkenning, maar erkent het recht van mensen om ook buiten de reguliere zorg hulp te zoeken."

"Aanvullende behandelaars zijn in de regel medici die zich in hun behandeling baseren op ten minste enige wetenschappelijke logica en die hun werk beschouwen als aanvullend op of in combinatie met reguliere geneeswijzen. En van gevaar kun je nauwelijks spreken."

"Renckens zegt heel gemakkelijk; gaat u maar naar huis, eet een lekkere biefstuk, wij kunne niets meer voor u betekenen. Op zo'n moment ga je er immers vanuit dat de patiŽnt de situatie accepteert. Maar dat is niet het geval. De patiŽnt wil knokken, vechten, wil een handvat om verder te gaan. Mensen zijn nu eenmaal mondiger geworden. Daarbij vind ik de houding van Renckens bepaald betuttelend; mag iemand alstublieft zelf uitmaken wat hij wil." Het 'bij voortduring polariseren en het ridiculiseren van het alternatieve circuit' door Renckens leidt volgens van der Poll tot een ondoorzichtige situatie voor de patiŽnt, aldus het AD.

Van der Poll weer: "ik meen dat je de patiŽnt deze informatie (over aanvullende behandelingen, red.) niet mag onthouden, maar wel met de toevoeging dat allerminst is bewezen dat dergelijke voedselvoorschriften een kans op genezing bieden".

Een laatste citaat uit dit interview met van der Poll: " Op grond van die gegevens (dat huisartsen zouden moeten worden gepeild hoeveel behoefte er is bij de Nederlndse burger aan informatie over alternatieve/aanvullende behandelingen bij kanker, red.) zou je wellicht moeten besluiten om gedegen informatie over aanvullende behandelingen als deel van de opleiding mee te nemen."

Bron: Kanker Actueel


Mr Hoogervoorst loopt ook blind achter de fanfare aan

Toespraak van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst, bij de het congres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij op zaterdag 12 november 2005 in Noordwijkerhout

Laat ik beginnen met uw vereniging geluk te wensen met haar verjaardag.
U heeft alle reden om trots te zijn. De Nederlandse organisatie van bestrijders van de kwakzalverij is de grootste ter wereld. De strijd tegen de kwakzalverij wordt nergens zo serieus genomen als hier. Nederlanders hebben de naam nuchtere mensen te zijn. Mensen die zich niet snel laten verleiden door wonderdokters, gebedsgenezers en “kackedorusse! n”. Misschien klopt dat vooroordeel dus wel een beetje. Feit is dat in Nederland per jaar niet meer dan 11 procent van de bevolking een beroep doet op alternatieve geneeswijzen, terwijl dat in Duitsland 65 procent is, in Frankrijk 50 procent en in BelgiŽ 30 procent. Buiten de huisarts om ligt het bezoek aan alternatieve genezers in Nederland zelfs maar op zo’n zes procent. Ik
ben daar blij om. Ik sta, dat is algemeen bekend, uitgesproken sceptisch tegenover de alternatieve geneeswijzen. Ik vermoed ook dat uw verzoek of ik op deze bijeenkomst wilde spreken daar wel iets mee te maken heeft. Maar die kritische houding betekent niet, dat ik het onderwerp wil simplificeren. Ik wil vanmiddag dus graag wat dieper ingaan op de mogelijke
achtergronden van de keuze voor een alternatief genezer en daarna op de vraag, wat we daar aan zouden kunnen doen.

Om te beginnen staat voor mij vast, dat geneeskunde aan de hoogste wetenschappelijke eisen moet voldoen. Het is in dit gezelschap natuurlijk “preaching for the converts”, maar ik benadruk het toch nog maar eens: mijn uitgangspunt is dat bewezen resultaten en aantoonbare werkzaamheid de basis moeten zijn van elk medisch handelen. Ik heb drie redenen om daar zo bij voortduring aandacht voor te vragen. Ten eerste: de reguliere geneeskunde heeft nog veel te doen. Hoe groot de vooruitgang in het medisch wetenschappelijk onderzoek ook is, er zijn nog veel ziektes waarvoor geen medicijn of behandelmethode is gevonden. En dat braakliggend terrein is zeer uitnodigend voor alternatieve genezers. Juist het gebied waar de reguliere gezondheidszorg nog geen vaste
grond onder de voeten heeft, biedt ruimte aan de wonderdokters. Maar medisch terra incognita moet niet geŽxploreerd worden door charlatans, maar door wetenschappers. De enige weg naar een antwoord op de grote vragen op het gebied van bij voorbeeld kankeronderzoek is de weg van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Ten tweede: de reguliere geneeskunde is, als het om evidence-based handelen gaat, bepaald nog niet onfeilbaar. In veel Europese landen is het bij voorbeeld bijna vanzelfsprekend dat de patiŽnt nooit zonder recept de spreekkamer uitgaat; vooral antibiotica worden er kwistig voorgeschreven. In Nederland zijn we gelukkig wat spartaanser, maar ook hier kent de spreekkamer vreemde geheimen. Ook hier zijn artsen die geen weerstand willen of durven bieden aan de patiŽnt die ten onrechte een behandeling of geneesmiddel probeert af te dwingen.
Onlangs ! nog kwam hierover in de krant een specialist aan het woord en hij zei: “soms wilde ik dat ik een placebo-operatie kon uitvoeren” – kennelijk zou hij bereid zijn dat dan ook te doen. Van evidence based handelen staat dat wel ťrg ver af.  Ten derde: In de reguliere geneeskunde worden nog veel – te veel - fouten gemaakt. De Inspectie van de Gezondheidszorg heeft daar de afgelopen tijd regelmatig aandacht voor gevraagd. Medische missers hebben helaas in veel gevallen een dodelijke afloop. En voor sommige mensen is een dergelijke ervaring in de omgeving aanleiding om hun heil te zoeken bij
kwakzalvers. Ik kan hen dat eigenlijk moeilijk verwijten. Maar medische fouten opsporen en bestrijden, ook dat kan alleen goed in een wetenschappelijke context.

Buiten de sfeer van de wetenschap zijn goed en fout immers nauwelijks van elka! ar te onderscheiden. Voortdurende aandacht voor de wetenschappelijke basis van het medisch handelen is dus noodzakelijk.
Elke patiŽnt heeft er recht op dat de behandeling die hij ondergaat veilig en doeltreffend is en ik hecht er zeer aan dat die claim wetenschappelijk wordt onderbouwd. Zonder die basis zullen we er niet in slagen de patiŽnten een zo groot mogelijk vertrouwen te schenken in de medische wetenschap en het regulier medisch handelen. Afwijken van die basis, samen met verwijtbare medische missers, kan mensen aanleiding geven hun toevlucht te zoeken tot de alternatieve sector. Datzelfde geldt voor de klacht, dat reguliere artsen zo veel minder tijd bested! en aan een goed gesprek met de patiŽnt dan de alternatieve genezer. Ik weet het, dat verwijt hoort u al jaren van aanhangers van de alternatieve sector, maar daarmee is het nog niet minder waar.  Hoe kan het anders, dat veel hoogopgeleide mensen zich tot de kruidendokter of de paranormale genezer wenden? Hoe kan het anders, dat volgens Amerikaans onderzoek 70 procent vande mensen zegt dat ze ůůk naar de alternatieve praktijk zouden gaan als er geen ťnkel bewijs voor de werking van zijn middeltjes zou zijn? Het zou goed zijn als patiŽnt-onvriendelijk gedrag van de reguliere arts geen rol meer zou spelen bij de beslissing van patiŽnten om hun heil elders te zoeken. Ik ben er van overtuigd, dat dat het doel van uw vereniging zeker dichterbij zou brengen.
Kortom: reguliere artsen kunnen er zelf veel aan doen om de aantrekkingskracht van de alternatieve genezer danig te beperken. Maar dat geldt ook voor andere spelers in het veld. Zoals de apothekers. Volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen is er vrijwel geen enkele apotheek in Nederland die gťťn homeopathische middelen in de schappen heeft. In 2002 – de laatste keer dat dit geteld is – ging er bij de apothekers 1,8 miljoen keer een homeopathisch product over de toonbank, voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro. Hoe kan ‘t, dat iemand die acht jaar gestudeerd heeft middeltjes verkoopt, waarvan hij weet dat ze niet werken en vaak nauwelijks meer bevatten dan water? Ik vraag mij af hoe apothekers dit kunnen rijmen ! met hun wens niet als pillenverkoper beschouwd te worden, maar als volwaardig zorgverlener. Ik vraag mij af wat zo’n apotheker in zijn rol van zorgverlener dan zegt tegen klanten die om zulke middelen vragen. Maar ook de verzekeraars spreek ik aan. Zolang de kruidendrankjes en de homeopathische middelen niet echt schadelijk zijn, kan ik verzekeraars het vergoeden ervan niet verbieden. Wel vind ik dat zij hun klanten altijd de keuze moeten bieden voor een aanvullend pakket zonder vergoeding voor alternatieve medicijnen of geneeswijzen. Voor zover mij bekend heb je die
mogelijkheid nu maar bij drie verzekeraars en dat vind ik wel erg weinig.

Tenslotte.
Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid op dit terrein.
Ik vind het primair mijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor goede, degelijke en betrouwbare consumentenvoorlichting. Eťn van de pijlers van mijn beleid is versterking van de positie van de patiŽnt. Niet om te zorgen dat hij de arts nog meer onder druk kan zetten, maar juist om te zorgen dat hij zich degelijk en betrouwbaar kan informeren over wat hij wel en niet van
zijn arts kan verwachten. Betrouwbare informatie geven, geen fabels vertellen, en hem of haar serieus nemen – daar gaat het om in het contact met de patiŽnt. Internet is daarbij in toenemende mate hťt communicatiemiddel. Gezondheid is daar - op sex na - het meest gezochte onderwerp. De overheid speelt daarop in met de site KiesBeter.nl.
Nu al biedt die site informatie over zorgverzekeraars en ziekenhuizen, maar dat gaan we uitbreiden. Zo is daar binnenkort ook informatie te vinden over wat het BIG-register inhoudt en hoe je kunt vinden of een arts wel geregistreerd staat. Bovendien gaan we meer informatie geven over waar mensen kunnen klagen tegen ongeoorloofd medisch handelen en
kwakzalverij.

Overreding en goede voorlichting, daar zie ik meer in dan in verbod. Daarover verschillen wij van mening, zo kan ik uit de geschriften van uw vereniging wel opmaken. Dat zij dan zo. Ik denk overigens dat u als vereniging niet zo erg te klagen heeft. Ik refereerde in het begin van mijn speech al aan de gunstige positie van Nederland in vergelijking met ons omringende
landen. En de Nederlandse overheid heeft de laatste tien jaar al veel veranderd in de positie van de alternatieve genezers. Sinds 1993 worden homeopathische en antroposofische geneesmiddelen niet meer vergoed in het basispakket. Ook mogen deze middelen alleen nog worden verkocht als ze veilig zijn en van een constante en controleerbare kwaliteit. Tenslotte wil ik een verbod op onterechte claims over de werking van deze middelen en daarvoor bereid ik een wijziging! voor van de nieuwe Geneesmiddelenwet. Op grond van Europese regels kan de overheid een disclaimertekst op de verpakking (zo’n tekst als: de werking van homeopathie is niet bewezen) – niet verplichten.  Maar wat wel kan is het bewijs voor de werking verplicht stellen, voordat een fabrikant op de verpakking mag zetten waarvoor het middel gebruikt zou moeten worden. Die verplichting wil ik dan ook invoeren. Dat geldt dus ook voor eenvoudige omschrijvingen als “te gebruiken bij pijn of koorts”.

Dames en heren. Ik vat samen.
Er zijn veel manieren om de aantrekkingskracht van de alternatieve genezers te beperken. Wettelijk verbod hoort daar volgens mij nŪet bij. Overtuiging op basis van argumenten wel. Verder wil ik als minister van Volksgezondheid niet gaan.  Behalve dan spreken op uw verjaardagsfeest. “Management by speech”, zal ik maar zeggen. En een erkend liefhebber van Willem Frederik Hermans zoals uw voorzitter hoef ik vast niet uit te leggen wat de kracht van woorden is.  Ik dank u voor uw aandacht.

 

Weet u meteen aan welke zijde de minister staat.


Antroposoof wil op proefschrift promoveren

Promoveren op het proefschrift van Cees Renckens. Dit verzoek deed antroposoof Dr. Hugo S. Verbrugh vorige maand aan Renckens’ promotiecommissie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het verzoek is een reactie op de veelbesproken promotie van de voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, in oktober vorig jaar. In zijn boek 'Dwaalwegen in de geneeskunde' geeft Renckens forse
kritiek op de alternatieve geneeskunde. Dit schoot Verbrugh, arts in ruste, in het verkeerde keelgat. In een proefschrift (het zou zijn tweede worden) wil hij reflecteren op hetgeen Renckens heeft geschreven.

Het zit Verbrugh vooral dwars dat een academische instelling toeliet dat Renckens kon promoveren hoewel zijn conclusie (‘Alternatieve geneeskunde is kwakz! alverij’) al bij voorbaat vaststond. ‘Een academisch probleem vraagt om een onbevooroordeelde instelling. Het is schandalig dat een promotiecommissie dergelijk pseudo-onderzoek accepteert en een doctorstitel waardig vindt’. Volgens Verbrugh
wordt een tegenstem in deze discussie tot nu toe te weinig gehoord.

Renckens’ promotor en commissielid Frits van Dam legt de kritiek naast zich neer. ‘Een bepaalde bias is niet erg, zolang je deze maar goed kan onderbouwen. Het proefschrift van Renckens bleek goed verdedigbaar, volgens de geldende regels van de reguliere geneeskunde.’
Van Dam heeft het verzoek van Verbrugh geen moment serieus overwogen. ‘Naar de letter is het wellicht mogelijk op een dergelijk onderwerp te promoveren, maar het is zeker niet gebruikelijk. Verbrughkan er ook gewoon een kritisch artikel over schrijven.’

De afwijzing komt voor Verbrugh niet helemŠŠl als een verrassing. ‘Ik ga in beraad en zal elders op adequate wijze de dis! cussie rondom Renckens’ promotie en de rol van de universiteit hierbij proberen voort te zetten.’ . Dit verzoek deed antroposoof Dr. Hugo S. Verbrugh vorige maand aan Renckens’ promotiecommissie van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het verzoek is een reactie op de veelbesproken promotie van de voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, in oktober vorig jaar. In zijn boek 'Dwaalwegen in de geneeskunde' geeft Renckens forse kritiek op de alternatieve geneeskunde. Dit schoot Verbrugh, arts in ruste, in het verkeerde keelgat. In een proefschrift (het zou zijn tweede worden) wil hij reflecteren op hetgeen Renckens heeft geschreven.

Het zit Verbrugh vooral dwars dat een academische instelling toeliet dat Renckens kon promoveren hoewel zijn conclusie (‘Alternatieve geneeskunde is kwakzalverij’) al bij voorbaat vaststond. ‘Een academisch probleem vraagt om een onbevooroordeelde instelling. Het is schandalig da! t een promotiecommissie dergelijk pseudo-onderzoek accepteert en een doctorstitel waardig vindt’. Volgens
Verbrugh wordt een tegenstem in deze discussie tot nu toe te weinig gehoord.

Renckens’ promotor en commissielid Frits van Dam legt de kritiek naast zich neer. ‘Een bepaalde bias is niet erg, zolang je deze maar goed kan onderbouwen. Het proefschrift van Renckens bleek goed verdedigbaar, volgens de geldende regels van de reguliere geneeskunde.’
Van Dam heeft het verzoek van Verbrugh geen moment serieus overwogen. ‘Naar de letter is het wellicht mogelijk op een dergelijk onderwerp te promoveren, maar het is zeker niet gebruikelijk. Verbrugh kan er ook gewoon een kritisch artikel over schrijven.’

De afwijzing komt voor Verbrugh niet helemŠŠl als een verrassing. ‘Ik ga in beraad en zal elders op adequate wijze de discussie rondom Renckens’ promotie en de rol van de universiteit hierbij proberen
voort te zetten.’

Bron: onbekend


Renckens en Orthomoleculaire geneeskunde

Ton Geurtsen's artikel over de orthomoleculaire geneeskunde in Kleintje Muurkrant nummer 373 laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het hierover bij Renckens en Nienhuys ontstane misnoegen (gepubliceerd op de achterpagina van het vorige Kleintje) lag in de lijn der verwachting. Daar ik in hun duo-commentaar uitsluitend de pen van Renckens herken, laat ik zijn mede-ondertekenaar maar buiten beschouwing en heb ik het verder alleen over de eerste. 

Door Theo Jonkhart
In zijn blinde woede tegen alles wat afwijkt van de dogma's van 'de reguliere leer' kan Renckens in het geval van de orthomoleculaire/cellulaire medische wetenschap bitter weinig inbrengen. Dus haalt hij er zaken bij die niets met de inhoud te maken hebben. Met suggestieve en niet terzake doende zinnen als "deze Duitse arts, die zijn vitamineverzendbedrijf in Nederland vestigde, omdat zijn praktijken in Duitsland verboden zijn" en dat "de rechter er aan te pas moest komen", toont hij zijn gebrek aan steekhoudende argumenten.

Het eerste is, zoals ieder weten kan, uitsluitend een gevolg van het feit dat in Duitsland - dankzij haar farmaceutische industrie - voedingssupplementen boven een zekere concentratie als geneesmiddel (!?) worden beschouwd en in Nederland niet. Het tweede had slechts te maken met Dr. Rath's, soms ietwat te enthousiaste wijze van actie voeren. Renckens eigen veroordeling door het gerechtshof, om dr. Houtsmuller nog langer te bestempelen als kwakzalver en leugenaar, op straffe van een dwangsom van 4500 euro voor iedere overtreding noem ik daarom dus niet.

Hiermee zijn we aangekomen bij waar Renckens en zijn antikwakers, als exponent van het inmiddels volledig door het farmaceutisch kartel ingelijfde reguliere medische circuit, staan. Deze medische tak heeft zich, sinds haar ontstaan uit de middeleeuwse aderlaters, altijd met hand en tand verzet tegen iedere nieuwe zienswijze. Tientallen in het verleden door hen eerst verketterde of vervolgde onderzoekers worden heden ten dage net zo makkelijk door hen geprezen. Met zijn altijd alles over een kam scherend - en badinerend commentaar, etaleert hij keer op keer, zonder enige schroom, geen snars van de werking van essentiŽle voedingsstoffen te weten. Zelfs tegen de uiteindelijke capitulatie door zijn orthodoxe confrŤres ten aanzien van het belang van extra toediening van foliumzuur blijft hij fulmineren (door de 'kwakzalvers' trouwens al in 1965 aangetoond en niet pas 10 jaar geleden zoals hij vrolijk beweert).

Maar wellicht kan ik hem dit gebrek aan kennis niet euvel duiden, want onderricht in de complexe werking en onderlinge werking van voedingsstoffen is in de medische opleidingen bewust ten grave gedragen door invloed van het farmaceutisch industrieel complex en haar slippedragers. Dit ten faveure van hun onbetaalbare gepatenteerde lichaamsvreemde middeltjes. Van deze waardeloze spullen is 98% bewezen onwerkbaar en het gebruik ervan vormt inmiddels, na hart- en vaatziekten, kanker en beroerten, de vierde doodsoorzaak ('Journal of the American Medical Association' 1998; 279:1200-1205).

Renckens noemt extra vitaminen intake gevaarlijk, en dat terwijl nergens klinisch bewijs bestaat voor ook maar ťťn sterfgeval. Renckens verlangt van anderen steeds maar bewijzen en geeft ze zelf niet. Renckens en zijn reguliere receptenschrijvers beschouwen al die honderdduizenden slachtoffers zelfs niet als een soort bedrijfsrisico. Zijn 'Vereniging tegen Kwakzalverij' vindt zelfs dat "ongewenste nevenwerkingen bij goedgekeurde medicijnen in een zodanige verhouding staan tot het gunstige effect, dat de toepassing verantwoord is te achten". Je moet maar durven.

Renckens en zijn antikwakers hebben het altijd weer over "dat behoorlijk onderzoek moet aantonen dat er genezende werking van uit gaat" en "wetenschappelijke bewijzen die in de daartoe bestemde media gepubliceerd dienen te worden." Alsof het medisch kartel de publicist dŠn pas juichend op de schouders neemt en de zieke mensheid wederom van een ziekmakende gesel verlost is. Dat dit een drogreden is maken de twee volgende historische voorbeelden pijnlijk duidelijk.

Hij heeft het nu wel zo quasi deskundig over scheurbuik, maar nog kort geleden kwaakten zijn reguliere soortgenoten van een paar generaties eerder er nog lustig op los dat scheurbuik te wijten was aan (lach niet) 'zuurvergiftiging'. In 1916 legden zij nog verband met 'duivelse bacillen' en daarna kwam 'constipatie' aan de beurt. Tenslotte kwamen twee Duitse dokters die in 1942/1943 te maken hadden met het toezicht op Russische krijgsgevangenen met de theorie dat scheurbuik iets te maken had met luizen.

En dŠt terwijl James Lind er toch al 200 jaar eerder - in 1750 - middels een simpel voedingsexperiment achter was gekomen dat gebrek aan 'iets' (wat we nu vitamine C of ascorbinezuur noemen) er mee te maken moest hebben. Overigens was dit zelfs al weer vůůr zijn ontdekking door dokter Thomas Willis vastgesteld en in zijn schotschrift over "De werking van medicijnen in het menselijk lichaam" verwoord. Maar dat was ook maar onbewezen onzin waar maar beter niet naar geluisterd diende te worden.

Jarenlang dacht de reguliere ziekenkaste dat pellagra een besmettelijke tropische bacil was, verwant aan de slaapziekte en de tsetse vlieg in plaats van een gebreksziekte. Nadat militaire experimenten met inentingen de gele koorts overwonnen hadden dacht ze dat alle tropische ziekten wel even door inentingen overwonnen konden worden. Arsenicum en andere gifstoffen waren zelfs het proberen waard, maar pellagra bleef een eeuw lang(!) de grote medische bollebozen van Europa verbazen.

Al die tijd beweerden veel boeren uit ItaliŽ en Spanje - waar de ziekte een epidemie geworden was - dat, als je iemand die aan pellagra leed goed te eten gaf, hij weer vlug gezond zou worden. Maar dat was te eenvoudig voor het medisch vernuft dat op zoek was naar entstoffen, tsetse vliegen, proefschriften en Nobelprijzen.

In 1914 was pellagra (voornamelijk een vitamine B2 tekort dat ontstaat door het raffineren en bewerken van granen, met name rijst) een epidemie geworden in het zuiden van de VS. Vooraanstaande geleerden hadden al jaren vergeefs geŽxperimenteerd en waren overtuigd dat het besmettelijk was. Joseph Goldberger toonde na diverse voedingexperimenten, met gevangenen, aan dat dit de grootst mogelijke nonsens was en publiceerde dit in een medisch tijdschrift. Ja, dus op de correcte wijze die Renckens voorstaat (!). Dieet was de oorzaak en dieet bracht genezing, precies wat de Italiaanse boeren al gezegd hadden. Kreeg Goldberger de Nobelprijs dat jaar, of later? Gaf het Congres of de vereniging voor geneesheren hem een medaille? Een paar doktoren met wat meer intelligentie aanvaardden zijn bevindingen. Net als in deze tijd viel de luidruchtige meerderheid hem zo scherp mogelijk aan. Hij werd belachelijk gemaakt en zijn bevindingen werden in twijfel getrokken. Er waren toch wetenschappelijke epidemologische bewijzen voor het feit dat pellagra een kwaal was zoals tyfus, dat de ziekte besmettelijk was en door een bacil veroorzaakt moest worden?

Ze gaven het niet op. "Blinde, zelfzuchtige jaloerse, bevooroordeelde ezels", noemde Goldberger ze. Hij probeerde sceptici te overtuigen door zichzelf maar eens te injecteren met bloed van pellagra patiŽnten, hij dronk zelfs afscheidingen uit hun ingewanden, hij slikte de poederachtige geschilferde huid van wie aan de gevreesde ziekte leed naar binnen. Hij ging er niet aan dood, maar de toegang tot de tempel van de geneeskundige roem bleef hem toch ontzegd.

Als we voor Lind, Willis en Goldberger bijvoorbeeld de naam Rath in de plaats zetten, zien we dat er uit het verleden niets geleerd is. Dat dezelfde domme hardleersheid ook het kenmerk van de huidige generatie alwetende 'genezers' is, en vooringenomenheid tegen alles wat niet 'des farmacies' is wel in hun genen lijkt te zitten. Het vertrouwen dat dit soort geneesheren genieten berust voornamelijk op onwetendheid van hun patiŽnten. En beiden willen dat graag zo houden.

Mocht het verschil tussen een bewijs en een medisch bewijs nog niet duidelijk zijn, of het verschil tussen een feit en een wetenschappelijk feit, dan wil ik dat graag even uitleggen. Als ik koorts heb is dat geen feit, behalve voor mij. Als ik dat aan een dokter vertel, dan is dat wat hij een anekdotisch bewijs noemt, of een getuigenis. Als de dokter mijn temperatuur opneemt en die neerschrijft, dan wordt mijn koorts een medisch bewijs. Als een andere dokter dat overschrijft, hebben we een wetenschappelijk feit. Mocht ik bewijs nodig hebben dat ik vorige week hoge koorts had, en mocht ik mijn dokter om mijn grafiek vragen, dan zal ik die niet krijgen. Dat onmiddellijk voor de hand liggende feit blijkt nu een wetenschappelijk feit geworden.

Alleen een andere dokter kan zoiets krijgen. Als ik vervolgens een klacht indien omdat de dokter me geen wetenschappelijke feiten omtrent mijn vroegere toestand aan de hand wil doen, dan is dat weer een anekdotisch bewijs. En zo kan ik doorgaan.

Voedsel welke voldoende voedingsstoffen bevatten bleken dus een simpele oplossing voor diverse ziekten. Vroeger tenminste, toen alles er nog in zat. Daarom moet dat nu met voedingssupplementen. Ook omdat het voedsel dat we nu eten veelal geraffineerd is, of 'verrijkt' met lichaamsvreemde hulpmiddelen of in kassen met kunstmest de uitgeputte grond wordt uitgejaagd. E-nummers, gemodificeerd zetmeel, suikers, transvetzuren, pesticide resten, acrylamiden en wat dies meer zij, doen dagelijks aanvallen op ons immuunsysteem. Maar voedingsstoffen zijn volgens Renckens "ruim voldoende aanwezig in een gevarieerd dieet." Ongelooflijk, het staat er echt.

Hij die persisterend om wetenschappelijke bewijzen vraagt wordt heden ten dage bij voortduring, zelfs uit voor hem allerlei onverdachte hoeken, met nieuwe wetenschappelijke bewijzen om de oren geslagen die aantonen dat zijn werkelijkheid in en andere dimensie ligt. De laatst gepubliceerde gegevens van onder anderen de British Academy of Paediatric Nutrition en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Zwitserland en het 'Centre for Disease Control' (CDC) in Washington over de voortdurend toenemende tekorten van essentiŽle voedingsstoffen in onze landbouwprodukten zijn alarmerend.

En dit zijn beslist geen bolwerken van kwakzalvers. Ook hun conclusies laten ondermeer steevast zien dat de gebruiker van een westers voedingspatroon nog slechts een kwart van zijn dagelijkse behoefte van bijvoorbeeld het spoorelement zink via de voeding binnen krijgt. Zink tekort is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van immuunziekten, infecties, virale aandoeningen, onvruchtbaarheid, dementie, hypoglycemie en diabetes mellitus. Moderne productiemethoden zijn meer gericht op kwantiteit dan op waardevolle bestanddelen. Het aanbod van lege calorieŽn neemt almaar toe.

EssentiŽle stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren verdwijnen systematisch uit de voedselketen. Je zou haast denken dat er een duivels pact bestaat tussen de voedingsproducenten, -industrie en de farmaceutische geneeskunde. De eersten leveren onvolwaardige producten waardoor allerhande chronische ziekten ontstaan, welke vervolgens door de tweede worden 'bestreden' met toxische chemicaliŽn, alias medicijnen, die de vitamine tekorten nog meer verergeren en slechts symptomen verlichten, waardoor aldus een jarenlange afzet gewaarborgd blijft.

En maar blijven collecteren bij de burgers (die zich bijkans suf betalen aan hun ziektekosten verzekering en maar niet beter worden) voor 'onderzoek' naar het uitroeien van de huidige gebreks- en immuunziekten waarvan de oorzaken en oplossingen al bekend zijn. En de burgers maar blijven geven en gireren alsof het moderne aflaatbrieven betreft.

In tegenstelling tot wat Renckens beweert is uit talloze klinische onderzoeken dubbel en dwars bewezen dat hoge doses vitamine C niet alleen bij cardiovasculaire aandoeningen, maar ook bij diverse kankersoorten een gunstig verloop op de ziekte hebben. Dat dit niet zo zou zijn berust op onder andere gemanipuleerd tegenonderzoek welke, in de zucht om maar het tegendeel te bewijzen, maar al te vaak in vitro worden gedaan.

Natuurlijk krijg je in een retort andere resultaten, maar appels met peren vergelijken schijnt nooit een belemmering voor een regulier antibewijs te zijn. 'The Medical Letter' bracht ooit het bericht in de wereld dat hoge doses vitamine C nierstenen zouden veroorzaken. Uit onderzoek bleek later dat dit slechts sporadisch, in geval van een nauwelijks voorkomende erfelijke ziekte, wel eens zou kunnen voor komen. Eerder lost vitamine C nierstenen op. Charles Moertel van de Mayo clinic, deed in de 'New England Journal of Medicine' kond van kankerbehandelingen met hoge doses vitamine C waarin aangetoond werd dat deze niet werkten. Later bleek dat zijn patiŽnten van te voren excessieve chemotherapie hadden ondergaan ... geen wonder! Met de zogenaamde "latere onderzoekingen welke weerlegden dat vitamine C een gunstige invloed op het verloop van kanker heeft" doelt Renckens kennelijk op bovenstaand vals bewijs dat nog steeds de ronde doet in de reguliere wandelgangen.

Argumentatio ad verecundiam, ofwel argumenteren op basis van autoriteit - omdat er bijvoorbeeld Dr. voor je naam staat - is natuurlijk een bedenkelijke manier van argumenteren. Maar zijn relaas toont aan dat dit vermoedelijk toch wel het geval moet zijn, want anders praat je wel anders. Als er al door een niet reguliere behandeling genezing plaats zou vinden, komt dit volgens Renckens "nooit door die behandeling maar door een zich plotseling gunstig ontwikkelend ziekte verloop". Om foute antwoorden zit hij nooit verlegen.

Galilei en velen met hem hebben het helaas aan den lijve ondervonden en Max Planck heeft het uitstekend verwoord: "Een nieuwe wetenschappelijke waarheid zegeviert niet doordat zij haar tegenstanders overtuigt en tot inzicht brengt, maar veeleer omdat de tegenstanders ervan tenslotte uitsterven en een nieuwe generatie opgroeit die met de nieuwe waarheid vertrouwd is." Al duurt het lang: ook nu zal dit weer zo gaan. De geschiedenis levert het bewijs.
(Theo Jonkhart uit Enkhuizen is te benaderen via cregnybaa@tiscali.nl)


QUACKWATCH FOUNDER BARRET LOSES AGAIN

June 17, 2007

QUACKBUSTERS LOSE LEGAL CASES ON 2 CONTINENTS

After years of being labeled a"quack," defamed and ridiculed professionally, " Dr. Maria Sickesz won a great victory in Amsterdam, Holland early June 2007.

The Netherlands Appeals Court ordered the "Vereniging tegen de Kwalzalverij" (Association Against Quackery, which is the Dutch version of the so-called "Quackbusters" ) to cease and desist from using the demeaning, subjective and perorative term "quack." This group is linked extensively on their website with the American "quackwatch" headed by Stephen Barrett, who also has suffered several legal
defeats recently.

The Justices recognized that this group's affinity for giving demeaning labels to doctors with whose practices they disagreed was a way of shutting down emerging science.

Dr. Sickesz developed a kind of healing called orthomanual therapy which integrates chiropractic practices. For several decades the "quackbuster" organizations around the world have waged public relations wars against chiropractors, demonizing them with their biased, lopsided campaign.

Just this week, for the second time, Barrett lost a case in a Pennylvania Appeals Court against a local and respected chiropractor. Suing Dr. Tedd Koren has definitely backfired on the longtime head of the quackwatch empire, because during this case, Barrett had to reveal that he had failed his psychiatric medical board tests and was never board certified for the decades he practices. Board certification protects patients.

Barrett Vs Rosenthal was decided in November, 2006 against Barrett and his co-plaintiffs, Terry Polevoy and Christopher Grell. Though Barrett had claimed he was "defamed" and "libeled," the Supreme Court Justice's final words in the decision were, "As the lower courts correctly concluded, however, none of the hostile comments against Dr. Barrett alleged in the complaint are defamatory." In May, 2007, Barrett and Polevoy were ordered to post bonds of over $433,000 in this case.

In an earlier court loss, Barrett and fellow "National Council Against Health Fraud" member, Wallace Sampson, were ruled to be "biased and unworthy of credibility" in a case they lost against King Bio.

www.BreastImplantAwareness.org/QuackWatchWatch.htm

www.BreastImplantAwareness.org/BarrettVsRosenthal.htm

www.BreastImplantAwareness.org/KingBio.htm

www.HealthFreedomLaw.com

http://digital50.com/news/items/PR/2007/06/14/DCTH129/chiropractors-claim
-court-victory-against-infamous-quackbuster.html

Links: www.BreastImplantAwareness.org/QuackWatchWatch.htm

In Dutch: http://www.kwakzalverij.nl/pdf/arrestvtdksickesz0607.pdf

Frank


Heksenjager Goldacre zelf gemangeld in gratis Ebook

Cultural Dwarfs. Ben Goldacre, Quackbusting and Corporate Science

In his 2008 book Cultural Dwarfs and Junk Journalism, Martin Walker investigates Guardian columnist and 'quackbuster' Ben Goldacre's role
in industry lobby groups and puts another point of view in defense of some of the people whom he has attacked.

Cultural Dwarfs and Junk Journalism charts the development of the corporate science lobby.

------
Cultural Dwarfs and Junk Journalism is Martin Walker's fourth book charting the development of the corporate science lobby that has grown
rapidly since New Labour came to power in 1997. One of the most recent exponents of the Lobby is Dr Ben Goldacre who has regurgitated a bad 'Science' column in the Guardian newspaper since 2003.

Like other quackbusters Goldacre claims to write factually based and scientifically accurate articles about health, medicine and science
either supporting scientists and doctors or criticising individuals involved in alternative or nutritional health care. Goldacre's
writing, however, actually reflects the ideology of powerful industrial, technological and political vested interests.

Goldacre who it is claimed is a Junior doctor working in a London NHS hospital is actually a clinical researcher working at the centre of
New Labour's Orwellian spin operation that puts a sympathetic gloss on anything shown to create adverse reactions from MMR to Wi-Fi, while at the same time undermining cost-effective and long tried alternative therapies such as acupuncture and homoeopathy. Goldacre is involved with public health researchers well known for trying to prove that those who claim to be adversely affected by pollutants in our modern high-technology society, suffer from 'false illness beliefs'.

Cultural Dwarfs and Junk Journalism, investigates Goldacre's role in industry lobby groups and puts another point of view in defense of
some of the people whom he has attacked, belittled, satirized, castigated, vilified, maligned and opined against in his junk journalism

http://www.slingshotpublications.com/dwarfs.html

(boek staat gratis online)

Groeten,
Nele


Diverse links

 

Renckens valt Rector aan, acupunctuur is onzin

Onze geliefde opponent Dr Renckens haalt weer fel uit. Op de website van de vereniging tegen de kwakzalverij. Nu haalt hij uit naar de rechtor magnificus van de VU. Want die waagde het, om een meta-analyse naar de effecten van acupunctuur bij IVF te publiceren in het medische vakblad BMJ. Renckens kopt de regel in: Acupunctuur helpt bij IVF, met de zegen van de rector. Hij begint nu toch echt Don Quichotte te worden.

http://www.iocob.nl/wetenschap/renckens-valt-rector-aan-acupunctuur-is-onzin.html

xxx

http://www.fonteine.com/antikwakvereniging.html
http://www.fonteine.com/kwakzalverij.html


Antikwak club leeft weer op - hellevuur wordt weer opgestookt...

Sept 2007

De antikwakclub onder de bezielende leiding van medisch fundamentalist Renckens bloeit helaas weer op. Na de aderlating van een terecht verloren proces ging men met de collectezak rond en haalde men weer de nodig pegels op, benieuwd of big pharma ook heeft bijgedragen. Maar gelijk is het vagevuur weer opgelaaid en een nieuwe ronde van deze moderne Spaanse inquisitie is weer begonnen. Ik heb geen zin meer om het nieuwe lijstje van nominaties te noemen, helaas ben ik weer niet genomineerd voor hun prijs voor kwakzalverij, ben misschien teveel een bijtertje.....

Het clubje kiest liever professoren of organisaties die wat passiever zijn of niet terugbijten. Antikwak aanhangers bij de Volkskrant zullen zeker het lijstje wel weer publiceren en het volk beschermen tegen de grote boze wolf aka de complementaire geneeskunde.  Maar publiek wordt gelukkig steeds wijzer en prikt wel door die onzin heen. Als deze "wijze" heren echt mensenlevens willen redden dan eerst maar eens de medische missers in eigen kring aanpakken. Dan wordt dat donatiegeld ook eens nuttig besteedt ipv gebruik voor heksenjachten door deze club achterhaalde schriftgeleerden.

Ron


Jubileumcongres antikwakvereniging

door Tedje van Asseldonk, bioloog en zelfstandig onderzoeker

Op zaterdag 12 november 2005 vierde de Nederlandse Vereniging
tegen de Kwakzalverij (VTdK) haar 125-jarig bestaan met een
jubileumcongres. Op haar website vermeldt zij tevreden: "Nog
zeer recent was de Amsterdamse rechtbank van mening dat de term
kwakzalver wel degelijk gebruikt mocht worden om er artsen mee aan te
duiden die onzinnige therapieŽn toepassen.

Een beter cadeau voor het 125 jarig bestaan had de Vereniging niet
kunnen krijgen." Sprekers op dit congres waren onder meer minister
Hoogervorst en hoofd van de Inspectie Gezondheidszorg
Herre Kingma. Tevens vond voor de derde keer de uitreiking van de
mr. Kackadorisprijs plaats, een soort gouden eikel, die door de VTdK
jaarlijks wordt uitgereikt. In dit artikel houdt Tedje van
Asseldonk, bioloog en onderzoeker, de VTdK tegen het licht.

In hoeverre is er sprake van wetenschappelijk verantwoord handelen
door de VTdK?

De vereniging is er trots op dat zij met 1500 leden internationaal
de grootste Quackwatch society is. Het is echter een misverstand dat dit
een grote groep artsen en apothekers zou zijn. Een belangrijk deel
van de leden behoort tot andere beroepsgroepen. Daarbij is de
beroepsgroep journalisten ruim vertegenwoordigd. Elk persbericht van
de VTdK is goed voor lekker lachen op de redactie en krijgt ruime
aandacht, evenals de congressen. Sterker, er wordt bijna geen bericht
geschreven over complementaire of alternatieve geneeswijzen in de
Nederlandse kwaliteitspers (of programma gemaakt op de TV) zonder
dat er een "expert" van de VTdK aan het woord komt. Daarbij valt op
dat bijvoorbeeld de "expert" op het gebied van de medische historie
geen sociaal wetenschapper maar een gynaecoloog is en de "expert"
op het gebied van de geneeskruiden geen arts of apotheker, maar een
HBO-technicus (ing).

De vereniging verzet zich dus niet tegen autodidactisch verworven
expertise. Niettegenstaande de onwetenschappelijke samenstelling
van de eigen gelederen worden zonder aarzeling gerenommeerde
personen en instanties genomineerd voor de mr. Kackadorisprijs (en
zo in hun eigen vakgebied publiekelijk "te kakken" gezet).

Nominaties Kackadorisprijs
De negatief bedoelde prijs wordt toebedeeld aan personen of
instanties die zich onverdienstelijk hebben gemaakt door en voor
kwakzalverij in Nederland. De vaak tendentieuze aantijgingen die de
VTdK over personen de publieke ruimte in slingert, zijn niet voor
herhaling vatbaar. De genomineerde instanties komen uit onverwachte
hoek. In 2003 was het bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse
Maatschappij voor Diergeneeskunde, omdat zij een werkgroep tolereert
van homeopathisch werkende dierenartsen; de Federatie Medisch
Wetenschappelijke Verenigingen, omdat zij de vereniging voor
fytotherapie heeft toegelaten (door de VTdK beticht van "dubieuze
brouwsels verstrekken"); de Integrale Kanker Centra's in Noord/Oost
Nederland, die patiŽnten ook voorlichten over complementaire
behandelwijzen en verzekeraar Achmea omdat die een vergoedingsregeling
heeft voor niet-reguliere geneeswijzen.

In 2004 was de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de UU aan
de beurt, omdat daar de apothekers in spe wordt verteld wat er wordt
verstaan onder homeopathische en fytotherapeutische bereidingen. Verder
de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde omdat ze de leden van de
Nederlandse Vereniging voor Biologische Tandheelkunde niet royeert en de
Mondriaan onderwijsgroep, omdat die in het curriculum voor verpleegkundigen  een module complementaire zorg aanbiedt. Dit jaar zijn er weer negen genomineerden, onder meer de Hogeschool van Utrecht, waar de faculteit gezondheidszorg een cursus over complementaire behandelwijzen programmeerde; de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Kinderen omdat zij ging samenwerken met de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie en het KISS-syndroom erkent; en Teleac vanwege de hobby-TV-cursus: Kruiden in de roos.

Een opmerkelijk persbericht werd op 7 oktober 2005 geplaatst:

"Vereniging tegen de Kwakzalverij trekt nominatie Medische
Faculteit Maastricht in.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de vakgroep Psychiatrie
en Neuropsychologie van de Medische Faculteit van de Universiteit
Maastricht in verband gebracht met kwakzalverij. De nominatie berust
op een misverstand dat door de Vereniging hieronder nader wordt
toegelicht. Na overleg met de Universiteit heeft de Vereniging de
tekst van de betreffende nominatie op de shortlist van haar website
aangepast. Met het afgeven van deze gezamenlijke verklaring wordt
de nominatie van de Medische Faculteit Maastricht ingetrokken.

De Universiteit Maastricht, bij monde van de faculteit Geneeskunde,
neemt afstand van alle vormen van kwakzalverij. De Universiteit kan
zich goed vinden in het uitgangspunt van de Vereniging tegen de
Kwakzalverij, namelijk: behandelmethoden van alternatieve genezers
te beoordelen op basis van wetenschappelijke feiten. In de wetenschap
wordt betrouwbaar vastgesteld of een behandeling ook daadwerkelijk
bijdraagt aan de verbetering van de gezondheid of aan de genezing.
Bestuur Vereniging tegen de Kwakzalverij en College van Bestuur
Universiteit Maastricht"

De toelichting op de nominatie bestaat uit het zwartmaken van de
betreffende hoogleraar, waarvan de universiteit zich (nu plotseling?)
distantieert. Omdat het dienstverband met deze persoon
beŽindigd is, ontspringt de faculteit de dans en wordt de persoon
genomineerd. Getuigt deze gezamenlijke verklaring van spontaan
geformuleerde eensgezindheid, of is het een afgedwongen
"schietgebedje"? Van collega's weet ik, dat verschillende
instanties erg in hun wiek zijn geschoten door hun nominatie, en dat
degenen, die erom bekend staan sympathie te koesteren voor
alternatieve genezers, flink de wind van voren krijgen. Zo bereikt
de VTdK met minimale inzet van middelen toch haar doel. Serieus
onderzoek naar de effectiviteit van onconventionele behandelwijzen
wijst ze consequent van de hand. Wie zich daarmee bezig houdt kan
op beschimping rekenen en feitelijk op een beroepsverbod als
wetenschapper in Nederland, zoals uit dit voorbeeld blijkt.

Doelstelling vereniging wetenschappelijk?

Wat wil de jubilaris, wat is het object, waartegen zij strijdt?
(om de titel van de lezing van Kingma te gebruiken: "Toezicht op
kwakzalvers: alle verlies is winst").

Definitie en doelstelling staan op de VTdK website: "Onder
kwakzalverij verstaan we het toepassen van behandelmethoden en/of
onderzoeksmethoden waarvan het nut niet wetenschappelijk is
aangetoond. We onderscheiden kwakzalverij in engere zin, dat wil
zeggen bedreven door niet-artsen (voorheen onbevoegden), en zogenoemde
medische kwakzalverij: het toepassen van waardeloze therapieŽn door
artsen. Omdat juist artsen door hun wetenschappelijke opleiding
beter zouden moeten weten, verdient medische kwakzalverij zo mogelijk
nog krachtiger bestrijding dan kwakzalverij in engere zin."

Met andere woorden, de VTdK tolereert geen enkele nieuwe weg die
een zorgverlener wil bewandelen voor de patiŽnt die geen verlichting
heeft gevonden bij de standaardtherapie. Een regelrechte aanval op de
vrije keus van patiŽnt en arts. Daarmee zet ze de medische ontwikkeling
volkomen stil. Of toch niet? Bestuurslid en congresvoorzitter Timmerman
pleitte onder meer in het blad van de apothekersvereniging (14/1/2005)
voor meer steun aan de farmaceutische industrie door de Nederlandse
overheid. En zowaar, ministers die nergens geld voor hebben, gaan nu toch
zorgen dat er een groot farmaceutisch kenniscentrum komt.

De laatste tijd is de farmaceutische industrie nogal eens negatief
in het nieuws. Waarom worden we dagelijks lastig gevallen met reclame
voor Viagra? Proberen ze ons niet te lang de gevaarlijke pijnstillers
en statines aan te smeren? Werken de pillen slechts bij enkele
tientallen procenten van de mensen? Allemaal interessante
thema's voor een VTdK, maar niets daarvan is terug te vinden op
hun website.

Toch is die website erg uitgebreid. Onder meer stelt daar een artikel
van gynaecoloog Renckens Het begrip kwakzalver in de hedendaagse
publiciteit, Zoals de Congregatie voor de Geloofsleer te Rome uitmaakt
wie ketter is en wie niet, zonder ruggespraak met wereldse juristen,
zo maakt de scientific community der geneeskunde uit wie echte geneeskunde biedt en wie kwakzalverij

De VTdK verzet zich hevig tegen de waarnemingen van mensen die
(menen te) zijn geholpen door complementaire zorgverleners, en tegen
deze zorgverleners, zelfs als zij goed opgeleid zijn en integer en
serieus patiŽnten proberen te helpen. Maar hoe wetenschappelijk is
de VTdK zelf?

Resultaat: stilstand wetenschappelijk onderzoek

De VTdK noemt de Engelse healthwatch society haar tegenpool. Deze
vereniging stimuleert wel studenten om serieus onderzoek te doen naar
alternatieve behandelwijzen, en zij is kritisch naar zowel reguliere als alternatieve claims. Dit jaar kent zij haar (positieve!) prijs toe aan professor Ernst van de afdeling Complementair Geneeskunde van de Universiteit Exeter. Een afdeling die in Nederland nog nergens bestaat vanwege de grote invloed die de VTdK heeft op pers en universiteiten. Recent zijn er vanuit
patiŽntenverenigingen verzoeken gekomen aan de collectebusfondsen
om ook eens geld te stoppen in onderzoek naar complementaire
behandelwijzen.

Het NIVEL rapporteert jaar na jaar dat chronisch zieken hier ruim
en naar tevredenheid gebruik van maken, maar het geld dat wordt
opgehaald gaat alleen naar regulier onderzoek. In een interview over
deze kwestie zegt Koene, bestuurslid en hoofdredacteur VTdK-website,
tevens adviseur bij de Nierstichting, dat er geen onderzoek verricht
moet worden op grond van de absurde theorieŽn, waarop de meeste
alternatieve behandelwijzen gebaseerd zijn. Onderzoek naar
alternatieve en complementaire behandelwijzen is niet in het
belang van de patiŽnt.

Volgens de heer Koene komen de gezondheidsfondsen als zij onderzoek
laten verrichten naar alternatieve en complementaire behandelwijzen
negatief in de publiciteit. "Er zijn genoeg journalisten die hierover
negatief zullen berichten. Dit onderwerp is op het moment heel
aantrekkelijk voor journalisten. Daarnaast zullen de gezondheidsfondsen
ook donateurs kwijtraken." Aldus het rapport aan de Fondsverwervende
Instellingen (2004).

Dit is niet grappig meer. Mede door toedoen van de VTdK staat het
wetenschappelijk onderzoek naar complementaire behandelwijzen en
natuurproducten in ons land op tientallen jaren achterstand. Toch zijn
dit zaken die overal ter wereld maatschappelijk een steeds grotere
betekenis hebben gekregen, zo ook, tegen de verdrukking in, in Nederland.

Gefeliciteerd, jubilaris!

Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven door drs A.G.M.
van Asseldonk, bioloog, zelfstandig gevestigd docent/onderzoeker.


ANTI-ALTERNATIVE "QUACKBUSTERS" HAVE GIANT COURT LOSSES ON 2 CONTINENTS: HOLLAND, PENNSYLVANIA & CALIFORNIA COURTS RULE AGAINST THEN

Recent rulings in Amsterdam, Pennsylvania and the Supreme Court of California are heavy blows to the Quackwatch anti-chiropractic and anti-alternative medicine organizations. After years of being labeled a"quack," defamed and ridiculed professionally, " Dr. Maria Sickesz won a great victory in Amsterdam, Holland early June 2007. The Netherlands Appeals Court ordered the "Vereniging tegen de Kwalzalverij" (Association Against Quackery, which is the Dutch version of the so-called "Quackbusters" ) to cease and desist from using the demeaning, subjective and pejorative term "quack." This group is linked extensively on their website with the American "quackwatch" headed by Stephen Barrett, who also has suffered several legal defeats recently.

The Justices recognized that this group's affinity for giving demeaning labels to doctors with whose practices they disagreed was a way of shutting down emerging science. They were also ordered to publish a public retraction in two widely circulated newspapers, which is estimated to cost around thirty thousand euro dollars and has been said will bankrupt this highly controversial association. Dr. Sickesz developed a kind of healing called orthomanual therapy which integrates chiropractic practices. For several decades the "quackbuster" organizations around the world have waged legal and public relations wars against chiropractors and other non traditional practitioners, demonizing them with their biased campaigns. In June, for the second time, Barrett lost a case in a Pennsylvania Appeals Court against a local and respected chiropractor. Suing Dr. Tedd Koren has definitely backfired on the longtime head of the quackwatch empire. During this case, Barrett had to reveal that he had failed his psychiatric medical board tests and was never board certified for the decades he practiced. Board certification protects patients.

Barrett Vs Rosenthal
http://www.breastimplantawareness.org/barrettvsrosenthal.htm

was decided in November, 2006 against Barrett and his co-plaintiffs, Terry Polevoy and Christopher Grell. Though Barrett had claimed he was "defamed" and "libeled," the Supreme Court Justice's final words in the decision were, "As the lower courts correctly concluded, however, none of the hostile comments against Dr. Barrett alleged in the complaint are defamatory." In May, 2007, Barrett and Polevoy were ordered to post bonds of over $433,000 in this case. In an earlier court loss, Barrett and fellow "National Council Against Health Fraud" member, Wallace Sampson, were ruled to be "biased and unworthy of credibility" in a case they lost against King Bio, a homeopathtic remedy company.

SOURCES:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article433699.ece/
Wie_zalft_er_dan_wel_kwak

http://www.BreastImplantAwareness.org/BarrettVsRosenthal.htm
http://www.HumanticsFoundation.com/kingbio.htm
http://www.associatedcontent.com/article/282560/court_
victory_for_chiropractors_against.html


 

 

 


View My Stats