Verband tussen luchtvervuiling en dodelijke hartritmestoornis

Levensbedreigende hartritmestoornissen komen vaker voor op dagen met sterk vervuilde lucht, blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op Heart Failure 2022, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC)(1). Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten met een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD), waardoor de auteurs het optreden van aritmieën en het toedienen van levensreddende therapie kunnen volgen.

“Onze studie suggereert dat mensen met een hoog risico op ventriculaire aritmieën, zoals mensen met een ICD, de dagelijkse vervuilingsniveaus moeten controleren”, zei studieauteur Dr. Alessia Zanni, nu werkzaam in het Maggiore-ziekenhuis, Bologna en eerder in het Piacenza-ziekenhuis, Italië. “Bij hoge concentraties stof (PM) 2.5 en PM 10 (respectievelijk boven 35 μg/m3 en 50 μg/m3) is het verstandig om zoveel mogelijk binnen te blijven en buiten een N95-masker te dragen, vooral in ruimtes van zwaar verkeer. Een luchtreiniger kan thuis gebruikt worden.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden jaarlijks naar schatting 4,2 miljoen mensen aan buitenluchtvervuiling (2).

Bijna een op de vijf sterfgevallen door hart- en vaatziekten is te wijten aan vuile lucht, die werd gerangschikt als de vierde grootste risicofactor voor sterfte na hoge bloeddruk, tabaksgebruik en slecht dieet. (3)

Deze studie onderzocht de relatie tussen luchtvervuiling en ventriculaire aritmieën in Piacenza, Noord-Italië. Het Europees Milieuagentschap beoordeelde de stad 307 als slechtste van 323 steden voor jaargemiddelde PM2,5-concentraties in 2019 en 2020, met een cijfer van 20,8 g/m3 (4)

“We hadden waargenomen dat bezoeken aan de spoedeisende hulp voor aritmieën bij patiënten met ICD’s de neiging hadden om te clusteren op dagen met bijzonder hoge luchtvervuiling”, merkte Dr. Zanni op. “We hebben daarom besloten om de concentratie van luchtverontreinigende stoffen op dagen dat patiënten aritmie hadden te vergelijken met de vervuilingsniveaus op dagen zonder aritmie.”

De studie omvatte 146 opeenvolgende patiënten die tussen januari 2013 en december 2017 een ICD kregen. Van hen kregen 93 een ICD vanwege hartfalen na een hartaanval, terwijl 53 een genetische of inflammatoire hartaandoening hadden. Iets meer dan de helft (79 patiënten) had nog nooit een ventriculaire aritmie gehad en 67 patiënten hadden eerder een ventriculaire aritmie gehad.

Gegevens over ventriculaire aritmieën (ventriculaire tachycardie en ventriculaire fibrillatie) werden op afstand verzameld van de ICD tot het einde van de studie eind 2017. De onderzoekers registreerden ook de therapie die door het apparaat werd geleverd. Dit omvatte anti-tachycardiestimulatie voor ventriculaire tachycardie (snelle hartslag), die elektrische impulsen aan de hartspier afgeeft om een ​​normale hartslag en ritme te herstellen. De tweede therapie was een elektrische schok om de hartslag te resetten tijdens ventriculaire fibrillatie.

Dagelijkse niveaus van PM10, PM2,5, koolmonoxide (CO), stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3) werden verkregen van meetstations van de Regionale Milieubescherming (ARPA). Patiënten kregen blootstellingen toegewezen op basis van hun thuisadres. De onderzoekers analyseerden het verband tussen de concentraties vervuilende stoffen en het optreden van ventriculaire aritmieën.

Een totaal van 440 ventriculaire aritmieën werden geregistreerd tijdens de onderzoeksperiode, waarvan 322 werden behandeld met anti-tachycardiestimulatie en 118 werden behandeld met een schok. De onderzoekers vonden een significant verband tussen PM2.5-niveaus en ventriculaire aritmieën die werden behandeld met schokken, wat overeenkomt met een 1,5% verhoogd risico voor elke stijging van 1 μg/m3 in PM2.5. Ze ontdekten ook dat wanneer de PM2,5-concentraties gedurende een hele week met 1 μg/m3 werden verhoogd, vergeleken met de gemiddelde niveaus, er een 2,4% grotere kans was op ventriculaire aritmieën, ongeacht de temperatuur. Wanneer PM10 een week lang 1 g/m3 boven het gemiddelde lag, was er een verhoogd risico op hartritmestoornissen met 2,1%.

Dr. Zanni zei: “Zonder stof kan een acute ontsteking van de hartspier veroorzaken, wat zou kunnen werken als een trigger voor hartritmestoornissen. Aangezien deze giftige deeltjes worden uitgestoten door energiecentrales, industrieën en auto’s, zijn er groene projecten nodig om de gezondheid te beschermen, naast de maatregelen die individuen kunnen nemen om zichzelf te beschermen.”

Ze concludeerde: “Deze gegevens bevestigen dat milieuvervuiling niet alleen een klimaatnoodsituatie is, maar ook een probleem voor de volksgezondheid. De studie suggereert dat de overleving van patiënten met een hartaandoening niet alleen wordt beïnvloed door farmacologische therapieën en vooruitgang in de cardiologie, maar ook door de lucht die ze inademen. Deze strijd kan worden gewonnen door een alliantie tussen wetenschappelijke verenigingen en politici om niet alleen het milieu te beschermen, maar ook de gezondheid van de menselijke bevolking.”

1The abstract ‘Fine particulate matters exposure and risk of ventricular arrhythmias in patients with ICD’ will be presented during the session ‘Heart Failure ePosters – focus on Arrhythmias and device’ which takes place on 21 May at 08:30 CEST at ePoster station 6.

2World Health Organization: https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_2.

3Brauer M, Casadei B, Harrington RA, et al. Taking a stand against air pollution – the impact on cardiovascular disease. Eur Heart J. 2021;42:1460–1463.

4European Environment Agency “European city air quality viewer”: https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer.