Als het gaat om het verband tussen sociaaleconomische status en gezondheid, kan perceptie net zo belangrijk zijn als de realiteit.
Een studie gepubliceerd door de American Psychological Association stelt vast dat nieuwe moeders die zichzelf als lager op de sociaaleconomische ladder beschouwen, een jaar na de geboorte van hun kind slechtere gezondheidsresultaten hebben dan nieuwe moeders die zichzelf als een hogere status beschouwen.
Bij vrouwen van wie de materiële basisbehoeften worden vervuld, kan deze door zichzelf ervaren status een sterker effect hebben op de gezondheid dan hun werkelijke inkomen en opleidingsniveau, zo blijkt uit de studie. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift Health Psychology.
“Onze bevindingen benadrukken een manier waarop sociaaleconomische status de gezondheidsverschillen van moeders kan beïnvloeden”, zegt studieauteur Christine Guardino, PhD, van Dickinson College. “Dit kan op dit moment bijzonder relevant zijn, gezien de door pandemie veroorzaakte omwentelingen op de werkgelegenheid die van invloed kunnen zijn op de perceptie van mensen over hun eigen sociale status.”
Armoede is al lang in verband gebracht met nadelige gezondheidsresultaten, en uit eerder onderzoek is gebleken dat die subjectieve sociale status – de perceptie van mensen van hun eigen sociale status ten opzichte van anderen in de VS – ook van invloed kan zijn op de gezondheid.
Maar de vraag of subjectieve sociale status biologische markers van gezondheid beïnvloedt, was volgens de onderzoekers nooit onderzocht bij vrouwen in het jaar na de geboorte van een kind. Guardino en co-auteur Christine Dunkel Schetter, PhD, van de University of California Los Angeles, analyseerden gegevens van 1.168 nieuwe moeders in vijf gebieden – landelijk, voorstedelijk en stedelijk – in de VS.
De gegevens kwamen van Community Child Health Network, een onderzoeksstudie gefinancierd door het National Institute for Child Health and Development dat zich richtte op gezinnen met lage inkomens. De deelnemers aan het onderzoek namen deel aan het ziekenhuisverblijf na de geboorte van een kind. Tijdens huisbezoeken één maand, zes maanden en twaalf maanden nadat de vrouwen waren bevallen, verzamelden onderzoekers gezondheidsgegevens, waaronder de bloeddruk, body mass index, cholesterol- en cortisolspiegels van de deelnemers.
Ze verzamelden ook demografische gegevens, waaronder opleidingsniveau en gezinsinkomen. En ze vroegen de deelnemers om hun subjectieve sociale status te beoordelen met behulp van een gevestigde methode waarin ze de deelnemers een afbeelding lieten zien van een ladder die voorstelt waar mensen in de VS staan en vroegen hen aan te geven op welke sport ze zichzelf zagen (1 is de laagste en 10 is het hoogste).
De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die zichzelf als een hogere sociale status beschouwden, een lagere allostatische belasting hadden – een gecombineerde maatstaf van meerdere gezondheidsvariabelen die “slijtage” op het lichaam weerspiegelt als gevolg van stress. In feite was de sterkte van de associatie tussen de waargenomen sociale status van de deelnemers en allostatische belasting sterker dan de associatie tussen hun inkomen en allostatische belasting. De onderzoekers ontdekten echter ook dat de associatie varieerde afhankelijk van het inkomen en opleidingsniveau van de deelnemers – het was het sterkst voor deelnemers met een inkomen hoger dan 153% van het federale armoedeniveau en die de middelbare school of meer onderwijs hadden voltooid. “Mensen die dicht bij of onder het federale armoedeniveau leven, hebben vaak te maken met onvoldoende voedsel, onderdak en toegang tot gezondheidszorg, die allemaal van invloed zijn op de gezondheid”, zei Guardino.
“Percepties van sociale status kunnen sterkere effecten hebben op de gezondheid wanneer in de materiële basisbehoeften van mensen wordt voorzien.” De studie is de eerste die kijkt naar de gezondheidseffecten van subjectieve sociale status bij postpartum vrouwen, volgens de onderzoekers, en levert verder bewijs dat de perceptie van mensen van hun eigen sociale status hun gezondheid kan beïnvloeden, zelfs buiten objectieve maatregelen zoals inkomen en onderwijs. Artikel: “Subjectieve sociale status en allostatische belasting bij moeders één jaar na de geboorte”, door Christine M. Guardino, PhD, Dickinson College, en Christine Dunkel Schetter, PhD, University of California Los Angeles. Gezondheidspsychologie, online gepubliceerd op 13 januari 2022.
Vertaling Pieter Tau