Een nieuwe studie toont aan dat antibiotica, die bacteriën doden, de overvloed aan schimmelmicrobiota in de darm vergroten. Het fenomeen kan een bijdragende factor zijn in de lange termijn nadelige effecten van antibiotica, zoals inflammatoire darmziekten.
Een recentelijk afgerond onderzoek aan de Universiteit van Helsinki onthulde dat de schimmelmicrobiota in de darm overvloediger en diverser is bij kinderen die met antibiotica worden behandeld in vergelijking met de controlegroep, zelfs zes weken na het begin van de antibioticakuur. In het licht van de bevindingen vermindert een vermindering van het aantal darmbacteriën als gevolg van antibioticatherapie de concurrentie om ruimte en laat meer ruimte voor schimmels om zich te vermenigvuldigen.
“De resultaten van ons onderzoek wijzen er sterk op dat bacteriën in de darm de schimmelmicrobiota reguleren en onder controle houden. Wanneer bacteriën worden verstoord door antibiotica, krijgen schimmels, en met name Candida, de kans om zich voort te planten”, zegt promovendus Rebecka Ventin-Holmberg van de Universiteit van Helsinki.
Een nieuwe belangrijke bevinding in de studie was dat de veranderingen in de darmmicrobiota van de schimmel, samen met de bacteriële microbiota, een deel van de oorzaak zijn van de nadelige langetermijneffecten van antibiotica op de menselijke gezondheid.
Antibiotica zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor zuigelingen. Ze veroorzaken veranderingen in de darmmicrobiota in de belangrijkste ontwikkelingsfase. Deze veranderingen zijn ook op langere termijn gevonden in vergelijking met die van volwassenen.
“Antibiotica kunnen nadelige effecten hebben op zowel de bacteriële als de schimmelmicrobiota, wat kan leiden tot bijvoorbeeld antibiotica-gerelateerde diarree”, zegt Ventin-Holmberg.
“Bovendien verhogen antibiotica het risico op het ontwikkelen van chronische ontstekingsziekten, zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBD), en er is ook gevonden dat ze een verband hebben met overgewicht”, voegt ze eraan toe.
Aangenomen wordt dat deze langetermijneffecten, althans gedeeltelijk, worden veroorzaakt door een onbalans in de darmmicrobiota.
De recent gepubliceerde studie betrof zuigelingen met een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) die nooit eerder antibiotica hadden gekregen. Terwijl sommige van de kinderen antibiotica kregen vanwege complicaties, kregen anderen tijdens het onderzoek geen antibiotische therapie.
“Het onderzoeken van de effecten van antibiotica is belangrijk voor de ontwikkeling van technieken die kunnen worden gebruikt om chronische ontstekingsziekten en andere verstoringen van de darmmicrobiota in de toekomst te voorkomen”, benadrukt Ventin-Holmberg.
Hoewel het effect van antibiotica op bacteriële microbiota eerder is onderzocht, zijn studies over schimmelmicrobiota schaars. De bevindingen van deze studie geven aan dat schimmelmicrobiota ook een rol kunnen spelen in de langetermijneffecten van onbalans in de darmmicrobiota.
“Daarom zou toekomstig onderzoek zich moeten concentreren op alle micro-organismen in de darm samen om hun onderlinge verbanden beter te begrijpen en een beter overzicht te krijgen van het microbioom als geheel”, merkt Ventin-Holmberg op.
Original article: Rebecka Ventin-Holmberg, Schahzad Saqib, Katri Korpela, Anne Nikkonen, Ville Peltola, Anne Salonen, Willem M. de Vos, Kaija-Leena Kolho, The Effect of Antibiotics on the Infant Gut Fungal Microbiota, J. Fungi 2022, 8(4), 328; DOI: doi.org/10.3390/jof8040328