Houd je je mobiele telefoon bij je, in de zak van een shirt? Of aan je oor gelijmd om te bellen? Wanneer ze dicht bij het lichaam worden gedragen, zenden de meeste mobiele telefoons die vóór 2016 op de markt zijn gebracht zoveel straling uit dat ze de blootstellingslimieten overschrijden. Dit zijn de officiële conclusies van een reeks stralingsmaatregelen die sinds 2012 in Frankrijk zijn genomen en die tot nu toe grotendeels vertrouwelijk zijn gebleven.
In zijn advies gepubliceerd op 21 oktober 2019 beveelt de Agence française de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES) aan dat maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat gebruikers niet langer worden blootgesteld aan hoge niveaus wanneer telefoons worden gedragen dicht bij het lichaam.
De waarschuwing kwam uit Frankrijk, maar het probleem is ook Europees, zegt EP-lid Michèle Rivasi, die al meer dan 20 jaar de impact van elektromagnetische golven op het leven volgt. “We wisten dat mobiele telefoons” in beweging “meer uitstraalden dan dezelfde telefoons als wanneer je niet beweegt”. Het is nu een feit dat de meeste mobiele telefoons die tegen de huid worden gedragen, gevaarlijker zijn dan wanneer ze uit de buurt van het lichaam worden gehouden, in combinatie met een oortelefoon of in de luidsprekermodus.
SAR, of specifieke absorptiesnelheid, is de indicator die wordt gebruikt om de blootstelling van het lichaam aan straling van een mobiele telefoon te schatten. Op hoofd- of rompniveau is de wettelijke SAR-grenswaarde in Frankrijk en Europa vastgesteld op 2 W / kg, de drempel waarboven biologische effecten zijn waargenomen.
Eerder werden SAR-metingen uitgevoerd op een gemiddelde afstand van 15 mm van het lichaam. Vanaf nu, sinds 2016, vereist de Europese RODE richtlijn dat de SAR wordt gemeten door de mobiele telefoon op een maximale afstand van 5 mm van de huid te plaatsen. De resultaten onder deze realistische omstandigheden zijn dan aanzienlijk verschillend. Telefoons met SAR-waarden die eerder aan de normen voldeden, overschrijden deze nu. “Tests op bijna 300 telefoons werden uitgevoerd tussen 2012 en 2016”, vat het ANSES-advies samen dat op 21 oktober is gepubliceerd. Een groot deel van de geteste telefoons had SAR-waarden van meer dan 2 W / kg, sommige meer dan 7 W / kg bij contact. »
Op 1 oktober 2019, tijdens een vergadering die ik in het Europees Parlement organiseerde over 5G en het voorzorgsbeginsel, waarschuwde Marc Arazi van de PhoneGate Alert Association: “De meeste mobiele telefoons overschrijden de wettelijke waarden, maar we ontdekten ook dat er een tienvoudig verschil was tussen de waarde die wordt weergegeven in de handleidingen en advertenties van sommige fabrikanten en de DAS-waarde die in tests in Frankrijk werd gevonden. Andere onafhankelijke tests uitgevoerd in 2018 en 2019 in de Verenigde Staten op 2 mm van de skin, laten zien dat verschillende, zeer populaire telefoons de plafonds overschrijden. De iPhone 7 heeft waarden die twee keer zo hoog zijn als de Amerikaanse standaard van 1,6 W / kg. Voor de iPhone 8 is dit drie keer de norm. De Samsung Galaxy S8 heeft de meest zorgwekkende tarieven: vijf keer de Amerikaanse standaard. Dit is een wijdverbreide, systematische en grootschalige misleiding door fabrikanten tegenover consumenten over een wettelijke waarde – de DAS – die de conformiteit en de afwezigheid van gezondheidsgevaar van een mobiele telefoon aangeeft. »
Wat doet Europa om zijn 500 miljoen consumenten te informeren?
In de artikelen 40 en 42 van Richtlijn 2014/53 / EU (RED-richtlijn) betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake de beschikbaarheid van radioapparatuur op de markt zijn de verplichtingen van de marktdeelnemer en de Commissie met betrekking tot corrigerende maatregelen vastgelegd maatregelen of terugtrekking uit de markt met betrekking tot apparatuur die niet voldoet of die een risico kan vormen.
In mijn schriftelijke vraag begin oktober heb ik de Commissie eraan herinnerd dat toen 95 mobiele telefoons in 2015 in Frankrijk werden getest, het specifieke absorptievermogen (SAR) van 85 daarvan (89% van de telefoons) boven de grenswaarde lag (2 W / kg) wanneer de telefoons werden getest in contact met het lichaam. Sindsdien zijn 17 mobiele telefoons als gevolg van deze controles uit de markt genomen of in Frankrijk bijgewerkt. Eind 2016 had Europa 745 miljoen mobiele abonnementen. Welke corrigerende maatregelen zullen fabrikanten en overheden in de verschillende lidstaten nemen om hun klanten en het publiek te informeren?
Deze feiten zijn zeer ernstig en mogen niet over het hoofd worden gezien. Sinds enkele jaren hekelen we de methoden die worden gebruikt om de SAR te berekenen, die te vaag zijn, te benaderend en vooral de werkelijke blootstelling van mensen onderschatten. De maatregelen die in Frankrijk zijn genomen, die de vereniging PhoneGate Alert sinds 2016 openbaar heeft gemaakt, tonen het belang van het schandaal. Door maatregelen voor blootstelling van de bevolking te verminderen, hebben fabrikanten bewust en opzettelijk de enorme overmatige blootstelling van honderden miljoenen mensen in de hele Europese Unie aan straling van mobiele telefoons veroorzaakt, tot waarden boven de wettelijke grenzen. En dit is al bijna 20 jaar het geval voor de oudste gebruikers.