De schoolsluitingen in het voorjaar van 2020 hadden een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van veel jongeren. Maar thuisonderwijs had ook een positieve kant: dankzij langer slapen in de ochtend rapporteerden veel tieners een verbeterde gezondheid en gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven. De auteurs van het onderzoek van de Universiteit van Zürich zijn daarom van mening dat de schooldagen later in de ochtend moeten beginnen.
De eerste golf van de Covid-19-pandemie leidde tot de sluiting van alle scholen in het hele land van 13 maart tot 6 juni 2020. Volgens meerdere onderzoeken namen de symptomen van depressie en angst bij jongeren in deze tijd toe, terwijl de tevredenheid en kwaliteit van leven afnamen . De scholieren waren ook minder lichamelijk actief en zaten meer achter schermen.
Nu blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Zürich (UZH) dat de fase van thuisonderwijs ook een positief effect had op de gezondheid en het welzijn van veel tieners. “De studenten sliepen tijdens de lockdown zo’n 75 minuten meer per dag. Tegelijkertijd verbeterde hun gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven aanzienlijk en nam hun consumptie van alcohol en cafeïne af”, zegt Oskar Jenni, UZH-hoogleraar ontwikkelingspediatrie. Doordat ze zich niet meer naar school hoefden te verplaatsen, konden ze later opstaan.
Meer slaap op schooldagen verbetert de gezondheid gerelateerde kwaliteit.
De onderzoekers voerden tijdens de lockdown een online enquête uit onder 3.664 middelbare scholieren in het kanton Zürich, en vroegen naar hun slaappatroon en kwaliteit van leven. Vervolgens vergeleken ze de antwoorden met een enquête uit 2017 onder 5.308 jonge deelnemers. De resultaten toonden aan dat tijdens de drie maanden dat de scholen gesloten waren, de adolescenten op schooldagen ongeveer 90 minuten later opstonden, maar gemiddeld slechts 15 minuten later naar bed gingen – wat betekent dat hun totale hoeveelheid slaap met ongeveer 75 minuten per jaar toenam. dag. In het weekend was er weinig verschil in de slaaptijden van de twee groepen.
De studenten in de lockdown groep beoordeelden hun gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven hoger, en de hoeveelheid alcohol en cafeïne die ze meldden te consumeren was minder dan bij de pre-pandemische groep. “Hoewel de sluiting duidelijk heeft geleid tot een slechtere gezondheid en welzijn van veel jongeren, onthullen onze bevindingen een voordeel van de schoolsluitingen, waar tot nu toe weinig aandacht aan is besteed”, zegt Jenni.
Unieke kans om het effect van latere school starttijden te onderzoeken.
Slaaptekort bij adolescenten kan leiden tot algemene vermoeidheid, angst en lichamelijke aandoeningen. Deze hebben op hun beurt een nadelig effect op cognitieve functies zoals concentratie, geheugen en aandacht, waardoor het aanzienlijk moeilijker wordt om in het dagelijks leven te functioneren. De vroege start van de schooldag in Zwitserland is in strijd met de natuurlijke, biologisch bepaalde slaapgewoonten van tieners. Omdat ze vroeg moeten opstaan voor school, hebben veel jongeren daardoor last van chronisch slaaptekort. Het onderwerp heeft onlangs zijn weg gevonden naar de politieke agenda in verschillende kantons in het hele land.
“Onze bevindingen wijzen duidelijk op het voordeel van later op de ochtend naar school gaan, zodat jongeren meer kunnen slapen”, zegt Jenni. Hij speculeert erop dat de positieve effecten op de gezondheid en de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven nog groter zouden zijn geweest als er niet ook de negatieve effecten van de pandemie op de geestelijke gezondheid waren geweest.
Vertaling Andre Teirlinck