Grootschalige publieke aandacht voor het nummer “1-800-273-8255” van de Amerikaanse hiphopartiest Logic werd in verband gebracht met een toename van het aantal oproepen naar de Amerikaanse National Suicide Prevention Lifeline en een vermindering van zelfmoorden, blijkt uit een studie in het kerstnummer van de BMJ.
De bevindingen tonen het beschermende effect aan van positieve mediaverhalen over zelfmoordgedachten en hulpzoekgedrag, vooral voor groepen die moeilijk te bereiken zijn met traditionele berichten, aldus de onderzoekers.
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat berichten over zelfmoord in de media kunnen leiden tot verdere zelfmoorden, maar er is minder bekend over de beschermende effecten van berichten over hoop en herstel, vooral omdat ze veel minder media-aandacht krijgen dan verhalen over overlijden door zelfmoord.
Een uitzondering was in april 2017, toen de Amerikaanse hiphopartiest Logic zijn nummer “1-800-273-8255” uitbracht, met prominent het nummer van de Amerikaanse National Suicide Prevention Lifeline.
Het lied beschrijft iemand in een suïcidale crisis die het nummer belt voor hulp, wat een keerpunt markeert naar verbetering en beheersing van hun crisis.
Het nummer bereikte nummer drie in de Amerikaanse Billboard-hitlijsten en werd uitgevoerd tijdens de MTV Music Awards 2017 en de Grammy Awards van 2018, wat veel publieke aandacht trok.
Om te beoordelen of de positieve boodschap van het lied verband hield met een gedragsverandering, onderzochten onderzoekers onder leiding van Thomas Niederkrotenthaler van de Medische Universiteit van Wenen de associaties tussen het lied van Logic en dagelijkse oproepen naar het National Suicide Prevention Lifeline-nummer, evenals dagelijkse zelfmoorden in de VS .
Met behulp van Twitter-berichten om de aandacht van het publiek over een maand te schatten, ontdekten ze dat er in de periode van 34 dagen onmiddellijk na de drie evenementen met de meeste publieke aandacht (de release van het nummer, de MTV Video Music Awards 2017 en de Grammy Awards 2018) een extra 9.915 oproepen naar de National Suicide Prevention Lifeline, een stijging van 6,9% ten opzichte van het verwachte aantal.
In dezelfde periode was er een daling van 245 zelfmoorden of 5,5% onder het verwachte aantal.
Dit is een observationele studie, dus kan geen oorzaak vaststellen, en de onderzoekers wijzen op enkele beperkingen. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of het nummer effecten heeft gehad buiten de periodes van de meeste aandacht, en de gegevens van sociale media geven mogelijk niet volledig weer hoeveel mensen naar het nummer hebben geluisterd.
Maar ze waren in staat om verschillende potentieel invloedrijke factoren te verklaren, en de bevindingen waren grotendeels onveranderd na verdere analyses.
Als zodanig zeggen ze dat deze bevindingen “de potentiële gezondheidsvoordelen voor de bevolking benadrukken van creatief en innovatief werken met andere sectoren, zoals de muziek- en entertainmentindustrie, om nieuwe impactvolle verhalen over het zoeken naar hulp te promoten die resoneren met een breed publiek, een zichtbare voetafdruk achterlaten op sociale media, en zijn veilig in de zin dat ze geen potentieel dodelijke acties bevatten, maar eerder omgaan met en het beheersen van een crisis.”
“Interventies die deze principes volgen, kunnen helpen bij het creëren van gedragsverandering om het zoeken naar hulp en het voorkomen van zelfmoord te vergroten”, voegen ze eraan toe.
Deze studie ondersteunt verder het Papageno-effect – de theorie dat mediaberichten over een persoon die een suïcidale crisis overwint, beschermend zijn tegen zelfmoord, schrijft Alexandra Pitman van University College London, in een gekoppeld redactioneel artikel.
Ze zegt dat verder werk nodig is om ons te helpen het waarschijnlijke werkingsmechanisme van de interventie te begrijpen, maar tot die tijd verwelkomt ze de inzet van belangrijke culturele beïnvloeders “om te helpen de volksgezondheidsinterventies te versterken die bedoeld zijn om de bescherming tegen zelfmoord bij specifieke kwetsbare groepen te versterken.”