Statistische modellering toont aan dat de nieuwe variant mogelijk slechts een van de vele oorzaken is geweest van dodelijkheid
Een nieuwe statistische analyse ondersteunt de overtuiging dat COVID-19 eind 2020 dodelijker werd in het VK, terwijl het ook suggereert dat meerdere factoren – niet alleen de alfa-variant van het virus dat COVID-19 veroorzaakt – de oorzaak waren. Patrick Pietzonka van de Universiteit van Cambridge, VK, en collega’s presenteren deze bevindingen op 24 november 2021 in het open-access tijdschrift PLOS ONE.
Bestuderen hoe de dodelijkheid van COVID-19 in de loop van de tijd in verschillende regio’s is veranderd, zou kunnen helpen bij de voortdurende inspanningen om deze ziekte aan te pakken. Hoewel eenvoudige, voorlopige evaluaties van infectie- en mortaliteitsgegevens suggereren dat COVID-19 eind 2020 mogelijk dodelijker is geworden in het VK, ontbraken meer rigoureuze analyses.
Om te onderzoeken of COVID-19 inderdaad dodelijker werd eind 2020, gebruikten Pietzonka en collega’s een statistische benadering die bekend staat als Bayesiaanse gevolgtrekking. Dit stelde hen in staat om statistisch sterkere conclusies te trekken over dodelijkheid uit wekelijkse gegevens over het aantal gevallen en het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in het VK. Meer specifiek gebruikten ze Bayesiaanse gevolgtrekkingen om voorspellingen van verschillende wiskundige simulaties van de verspreiding van COVID-19 te vergelijken en sterfgevallen, waarvan sommige een verhoogde dodelijkheid inhielden.
Deze analyse suggereert dat COVID-19 in de late herfst van 2020 in het VK inderdaad dodelijker werd, wat betekent dat de kans dat een geïnfecteerde persoon zou overlijden aan de ziekte toenam.
Volgens eerdere speculaties werd deze toename van de dodelijkheid veroorzaakt door de alfa-variant (B.1.1.7) van het SARS-CoV-2-virus, dat besmettelijker was dan voorheen wijdverbreide varianten in het VK. De nieuwe analyse suggereert echter dat de dodelijkheid toenam in grotere mate dan de alfa-variant zou hebben verklaard, en dat de toename van de dodelijkheid begon voordat de alfa-variant wijdverbreid werd.
Deze bevindingen suggereren dat, hoewel de alfa-variant eind 2020 bijdroeg aan een verhoogde dodelijkheid, er ook andere factoren een rol speelden. Verder onderzoek zal nodig zijn om die factoren te identificeren, maar de auteurs suggereren dat ze een verhoogde druk op de gezondheidszorg en seizoensgebondenheid kunnen omvatten – een seizoenscyclus in de ernst van een virus dat vaak wordt gezien voor andere luchtwegaandoeningen zoals verkoudheid en griep .