Hoge concentratie van vlamvertragers in huizen, kantoren en scholen

De onderzoeksgroep TecnATox van de URV heeft in een studie in de provincie Tarragona hoge concentraties van deze chemicaliën in binnenruimten gevonden en de effecten ervan op de gezondheid van volwassenen en kinderen bestudeerd.

Vlamvertragers zijn chemicaliën die worden aangetroffen in meubels, textiel, coatings en kunststoffen zoals mobiele telefoons, laptops, televisies, enz., en zijn bedoeld om de verspreiding van een brand te voorkomen of te vertragen. De eerste kwamen in de jaren 70 op de markt en sindsdien is het aantal verschillende gegroeid. Vlamvertragers kunnen door hoge temperaturen, wrijving of reiniging in het milieu vrijkomen en kunnen zich zo ophopen in de lucht of stof in gebouwen, wat leidt tot blootstelling van de mens door inademing, inslikken en huidcontact. Van sommige vlamvertragers is aangetoond dat ze nadelige effecten hebben op de gezondheid en zijn sinds 2004 door Europese wetgeving verboden en vervangen door nieuwe, opkomende vlamvertragers, waarvan de gezondheidseffecten nog niet zijn onderzocht. De onderzoeksgroep TecnATox van de URV heeft nu in een baanbrekend onderzoek in Europa de aanwezigheid van zeven opkomende vlamvertragers in de lucht gedetecteerd. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science of The Total Environment.

De studie, die deel uitmaakt van het FlameRISK-project, heeft de mogelijke gezondheidsrisico’s beoordeeld, vooral bij kinderen, van wie de neiging om hun handen of voorwerpen in hun mond te steken, op de grond te spelen en op handen en voeten te kruipen, hun kans op blootstelling aan deze stoffen vergroot. stoffen. Om het onderzoek uit te voeren, analyseerde het onderzoeksteam monsters uit twintig binnenruimtes van huizen, kantoren en scholen in de provincie Tarragona. Lucht werd 24 uur lang opgevangen met behulp van sensoren die een luchtstroom afgeven en vlamvertragers in een filter vasthouden. Er waren ook monsters beschikbaar van stof dat zich op meubeloppervlakken en elektronische apparaten in dezelfde ruimtes had opgehoopt. Ze werden vervolgens geanalyseerd om de niveaus van 41 verschillende soorten opkomende of gecontroleerde vlamvertragers te bepalen.

De resultaten bevestigden de aanwezigheid van zeven opkomende vlamvertragers (TEP, TCIPP, T2IPPP, TPPO, DCP, TMCP en B4IPPPP) in de lucht voor de eerste keer in Europa, ook op hoog niveau. In de monsters werden ook gecontroleerde vlamvertragers aangetroffen, zij het in kleinere hoeveelheden dan de opkomende. Dit komt omdat er in veel binnenruimtes nog steeds producten (meubels, verf, apparaten, etc.) zijn die met deze vlamvertragers zijn vervaardigd voordat ze in 2004 werden verboden.

De resultaten werden gebruikt om de blootstellingsniveaus en de gezondheidsrisico’s te berekenen voor volwassenen en kinderen die in deze binnenruimten wonen. Het risico bleek hoger te zijn voor de kinderpopulatie, dicht bij de limiet die door de wetgeving als gevaarlijk wordt beschouwd. “Dit toont het potentieel aan van deze chemicaliën, met name de vlamvertragende TClPP, om de menselijke gezondheid te beïnvloeden”, zegt Roser Esplugas, een onderzoeker bij de afdeling Chemische Technologie van de URV die aan het onderzoek deelnam. Bij overschrijding van de toegestane limieten kunnen deze vertragers onder meer kankerziekten en toxicologische effecten veroorzaken, zoals veranderde hormonale en neurologische systemen.

“Er moet worden vermeld dat de studie niet de blootstelling van mensen aan deze verbindingen in andere binnenruimten, zoals voertuigen, heeft onderzocht, waar de aanwezigheid groter is dan in huizen. We mogen er dan ook vanuit gaan dat het reële risico nog groter is”, waarschuwt de onderzoeker. Evenmin werd in de studie gekeken naar hun inname door mensen, wat een andere belangrijke bron van blootstelling is. Door het wijdverbreide gebruik van deze verbindingen kunnen ze in de voedselketen terechtkomen en dus ook via de voeding worden ingenomen.

De resultaten van de studie bevestigen het belang van het blijven meten van vlamvertragers in verschillende omgevingen en het beoordelen van hun effecten op de gezondheid om wetenschappelijke literatuur te kunnen verstrekken over de mogelijke risico’s voor de bevolking.

Het onderzoek naar de FlameRISK – dat is gefinancierd door het State Research Agency en medegefinancierd met Feder-fondsen – gaat door en het onderzoeksteam bestudeert de mogelijke neurotoxische effecten van verschillende opkomende vertragers die werden gedetecteerd in de lucht- en stofmonsters die in het onderzoek werden gebruikt .

Referentie: Roser Esplugas, Joaquim Rovira, Montse Mari, Julio Fernández-Arribas, Ethel Eljarrat, José L. Domingo, Marta Schuhmacher. Opkomende en bekende vlamvertragers in binnenlucht- en stofmonsters van de provincie Tarragona (Catalonië, Spanje). Wetenschap van de totale omgeving, Vol. 806, deel 1, 2022.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969721055716