Onze biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsprocessen op bepaalde momenten van de dag plaatsvinden, zoals eten, slapen en lichaamstemperatuur.
Maar wist u dat het controleren van iemands biologische klok (of circadiane ritme) kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van astma?
Nieuw onderzoek ondersteund door Astma UK, een liefdadigheidsinstelling die gezondheidsadvies en een hulplijn biedt aan mensen met astma en onderzoek naar de aandoening financiert, heeft onthuld dat astma “zeer ritmisch” is, wat betekent dat het wordt beïnvloed door de lichaamsklok van een persoon.
Het betekent dat de symptomen die een astmapatiënt kan hebben, zoals hoesten, piepende ademhaling of kortademigheid, op verschillende tijdstippen van de dag intenser kunnen zijn en dit inzicht kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop artsen de 5,4 miljoen mensen in het VK met astma behandelen en helpen om levensbedreigende astma-aanvallen te voorkomen.
De studie uitgevoerd door Dr. Hannah Durrington, een clinicus-wetenschapper aan de Universiteit van Manchester en een adviseur in ademhalingsgeneeskunde aan het Wythenshawe Hospital, onderdeel van de Manchester University NHS Foundation Trust, onderzocht waarom mensen met astma ‘s nachts en in de vroege uren ergere symptomen ervaren van de ochtend.
De resultaten toonden aan dat tests die worden gebruikt om astma te diagnosticeren rekening moeten houden met het tijdstip van de dag, bijvoorbeeld piekstroommetingen (een snelle test om de luchtstroom uit de longen te meten) zijn lager om 4 uur ‘s ochtends dan om 4 uur ‘s middags, en dit is het geval voor andere astma testen.
Astma kan een enorme impact hebben op mensen, waardoor ze hoesten, piepende ademhaling, snakken naar adem en het risico lopen op een levensbedreigende astma-aanval. Het is echt opwindend om te bedenken dat mijn onderzoek een rol kan spelen bij het verbeteren van de situatie voor mensen met astma, het helpen van artsen om te beoordelen of de symptomen van de patiënt het ergst zijn, afhankelijk van het tijdstip van de dag, en om precies te bepalen wanneer mensen hun inhalatoren moeten innemen om ze gezond te houden.
Artsen beoordelen de ernst van astma bij een patiënt (met name eosinofiel astma, dat gepaard gaat met hoge niveaus van een witte bloedcel die eosinofielen wordt genoemd) door de niveaus van eosinofielen in bloed of sputum (slijm) te meten.
Dr. Durrington, die ook onderzoeker is bij het National Institute for Health Research (NIHR) Manchester Biomedical Research Centre, onthulde dat deze niveaus van nature veranderen in de loop van een dag, dus als artsen hun afspraken rond deze variaties zouden timen, zouden ze veel nauwkeuriger beeld van iemands astma.
Haar onderzoek zou de medische professie kunnen helpen om te bepalen of er een optimaal moment van de dag is om inhalatoren te gebruiken en andere astmamedicatie te nemen, zodat het de beste kans heeft om de symptomen onder controle te houden.
Dr. Erika Kennington, Head of Research bij Astma UK, dat de studie financierde, zei: “Er is nog zoveel dat we niet weten over astma, en studies zoals deze zijn een essentiële stap in het begrijpen van de ziekte en leiden er uiteindelijk toe dat we een remedie voor deze vreselijke ziekte die de dood van drie mensen elke dag in het VK veroorzaakt. Maar ondanks het feit dat 5,4 miljoen mensen in het VK astma hebben, wordt slechts twee procent van alle medische onderzoeksfinanciering in het VK besteed aan onderzoek naar luchtwegaandoeningen.”
https://www.manchesterbrc.nihr.ac.uk/