Relatie tussen psychische aandoeningen en slechte slaapkwaliteit

Mensen bij wie een psychische aandoening is vastgesteld, hebben meer kans op een slechte slaapkwaliteit in vergelijking met de algemene bevolking, volgens de grootste studie in zijn soort die ooit is uitgevoerd. De door CAMH geleide studie, “Accelerometer-derived sleep measures and lifetime psychiatric diagnoses””, is zojuist gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine.

“De verschillen in slaappatronen wezen op een slechtere slaapkwaliteit voor deelnemers met een eerdere diagnose van psychische aandoeningen, waaronder vaker en langer wakker worden”, zegt senior auteur Dr. Shreejoy Tripathy, een onafhankelijke wetenschapper bij CAMH’s Krembil Center for Neuroinformatics . Hij benadrukte ook dat het meten van de kwaliteit van de slaap net zo belangrijk was als het meten van de totale hoeveelheid met betrekking tot de impact op de geestelijke gezondheid.

“De relatie tussen slaap en geestelijke gezondheid is bidirectioneel”, zegt hoofdauteur Dr. Michael Wainberg, een postdoctoraal onderzoeker bij het Krembil Center for Neuroinformatics. “Slechte slaap draagt ​​bij aan een slechte geestelijke gezondheid en een slechte geestelijke gezondheid draagt ​​bij aan een slechte slaap. Verschillen in slaappatroon waren een kenmerk van alle psychische aandoeningen die we bestudeerden, ongeacht de diagnose.”

De studie was gebaseerd op gegevens verzameld van 89.205 deelnemers in het Verenigd Koninkrijk die ermee instemden een versnellingsmeter om hun pols te dragen die de lichaamsbeweging 24 uur per dag gedurende zeven dagen bijhield. Ook gaven ze toestemming om hun gegevens voor onderzoeksdoeleinden op te slaan in een digitale biobank. De auteurs gebruikten computationele algoritmen, waaronder machine learning, om deze enorme hoeveelheid gegevens samen te vatten in tien statistieken, waaronder bedtijd, wektijd, dutjes en de langste duur van ononderbroken slaap. Vervolgens vergeleken ze deze statistieken tussen deelnemers die tijdens hun leven een eerdere diagnose van geestesziekte hadden gekregen en degenen die dat niet hadden gedaan.

“We weten dat tot 80 procent van de mensen met psychische stoornissen problemen kan hebben met inslapen, doorslapen of eerder wakker worden dan ze van plan waren”, zegt CAMH-psychiater en slaapstoornisspecialist Dr. Michael Mak. “We weten dat slaapstoornissen een grote last zijn voor de samenleving, ook een economische. En we weten dat behandelingen die de slaapkwaliteit verbeteren, of het nu gaat om therapie of bepaalde soorten medicatie, de geestelijke gezondheidsresultaten kunnen verbeteren.”

Dit is het eerste grootschalige transdiagnostische onderzoek naar objectief gemeten slaap en geestelijke gezondheid, en dankzij de unieke methodologie van het onderzoek kon slaapmonitoring worden uitgevoerd in de natuurlijke slaapomgeving van elk individu in plaats van in een laboratoriumomgeving.

“Tot nu toe heeft niemand op deze schaal objectief gemeten slaap in de context van psychische aandoeningen bekeken”, zei Dr. Tripathy. “Een van de redenen waarom we dit onderzoek wilden doen, is dat we met de opkomst van smartphones en wearables toegang hebben tot datastromen die we nooit eerder hadden.”

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003782

https://www.camh.ca/

https://www.camh.ca/en/camh-news-and-stories/the-camh-brainhealth-databank