Het verbeteren van de luchtkwaliteit kan onze cognitieve functie verbeteren en het risico op dementie verminderen blijkt uit verschillende onderzoeken gerapporteerd op de Alzheimer’s Association International Conference® (AAIC®) 2021 in Denver.
Eerdere rapporten hebben langdurige blootstelling aan luchtvervuiling in verband gebracht met accumulatie van aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde hersenplaques, maar dit is het eerste verzameld bewijs dat het verminderen van vervuiling, met name fijne deeltjes in de lucht en verontreinigende stoffen door de verbranding van brandstof, gepaard gaat met een lager risico van dementie door alle oorzaken en de ziekte van Alzheimer.
Zowel toenemende niveaus van luchtvervuiling als toenemende gevallen van dementie zijn een wereldwijd probleem. Hoewel eerder onderzoek de luchtkwaliteit en cognitie met elkaar al in verband bracht, tonen deze nieuwe gegevens op AAIC 2021 hoe luchtverontreinigende stoffen dementie kunnen beïnvloeden en wat het verminderen ervan kan betekenen voor de gezondheid van de hersenen op lange termijn.
Eén van de belangrijkste bevindingen zijn:
– Vermindering van fijnstof (PM2,5) en verkeersgerelateerde verontreinigende stoffen (NO2) per 10% van de huidige norm van de Environmental Protection Agency (EPA) over een periode van 10 jaar werd geassocieerd met 14% en 26% vermindering van het risico op dementie, en langzamer cognitieve achteruitgang, bij oudere Amerikaanse vrouwen. Deze voordelen traden op bij vrouwen, ongeacht hun leeftijd, opleidingsniveau, de geografische regio waar ze woonden en of ze hart- en vaatziekten hadden.
– Verlaging van de PM2,5-concentratie gedurende 10 jaar was geassocieerd met een verminderd risico op dementie door alle oorzaken bij Franse individuen met 15% en op de ziekte van Alzheimer met 17% voor elke microgram gasvormige verontreinigende stof per kubieke meter lucht (μg/m3) daling van PM2.5.
– Langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen werd geassocieerd met hogere bèta-amyloïde niveaus in het bloed in een groot Amerikaans cohort, wat een mogelijk biologisch verband aantoont tussen luchtkwaliteit en fysieke hersenveranderingen die de ziekte van Alzheimer definiëren.
“We weten al een tijdje dat luchtvervuiling slecht is voor onze hersenen en de algehele gezondheid en dat er een verband is met de opbouw van amyloïde in de hersenen”, zegt Claire Sexton, DPhil, directeur van wetenschappelijke programma’s en lid van de Alzheimer Association. “Maar wat opwindend is, is dat we nu gegevens zien die aantonen dat het verbeteren van de luchtkwaliteit het risico op dementie daadwerkelijk kan verminderen. Deze gegevens tonen het belang aan van beleid om de poluenten te reduceren.
Vertaling: Andre Teirlick