Volgens een nieuwe studie over de gehele staat moesten rokers hun geblokkeerde slagaders bijna tien jaar eerder laten repareren dan niet-rokers, en patiënten met obesitas ondergingen deze procedures vier jaar eerder dan niet-obese patiënten.
Het onderzoek omvatte patiënten zonder een voorgeschiedenis van een hartaanval die werden behandeld in ziekenhuizen in heel Michigan die deelnamen aan BMC2, het Blue Cross Blue Shield van het Michigan Cardiovascular Consortium. De patiënten hadden angioplastiek en/of stenting ondergaan om hun kransslagaders te verwijden of te deblokkeren en de bloedstroom te herstellen. Bijna allemaal hadden ze minstens één traditionele risicofactor, waaronder roken, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. De meesten hadden er drie of meer.
Bovendien hadden vrouwen hun eerste procedure over het algemeen op latere leeftijd dan mannen. In de afgelopen tien jaar is bij patiënten die hun eerste angioplastiek of stentprocedure ondergaan, het aantal gevallen van obesitas en diabetes toegenomen, terwijl roken en een hoog cholesterolgehalte zijn afgenomen.
“Roken is een volledig te voorkomen risicofactor”, zegt senior auteur Devraj Sukul, M.D., M.Sc., een interventionele cardioloog en een klinische docent aan het Frankel Cardiovascular Center van de University of Michigan Health. “Als we extra inspanningen leveren om roken en obesitas te voorkomen, kunnen we het ontstaan van hartaandoeningen en de noodzaak van angioplastiek en stenting aanzienlijk vertragen.”