Hoge bloeddruk, roken, obesitas, hartaandoeningen en diabetes worden in verband gebracht met slechtere resultaten bij patiënten met COVID-19, volgens een studie die vandaag is gepubliceerd in European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).
“Veel van de cardiovasculaire risicofactoren die verband houden met ernstigere gevolgen van COVID-19 zijn mogelijk aanpasbaar”, zei studieauteur Dr. Stephanie Harrison van de Universiteit van Liverpool, VK. “Artsen en beleidsmakers moeten er rekening mee houden dat strategieën die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, ook de resultaten kunnen verbeteren voor mensen die COVID-19 volgen.”
Opkomend bewijs heeft gesuggereerd dat COVID-19-patiënten met een hartaandoening meer kans hebben op ziekenhuisopname of beademing of overlijden aan COVID-19 in vergelijking met patiënten zonder hartaandoening. Studies hebben ook onderzocht of risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en roken, verband kunnen houden met slechte resultaten van COVID-19.
Er zijn veel beoordelingen uitgevoerd om het onderzoek naar hart- en vaatziekten en COVID-19 te consolideren. Het doel van deze studie, in opdracht van Public Health England, was om het bewijsmateriaal in deze reviews – dat wil zeggen een review van reviews – samen te vatten om twee vragen te beantwoorden: 1) Wat is het verband tussen cardiovasculaire risicofactoren of hart- en vaatziekten en uitkomsten voor patiënten met COVID-19? 2) Wat is de impact van COVID-19 op de cardiovasculaire gezondheid?
De auteurs identificeerden beoordelingen van de hoogste kwaliteit – in totaal 32 beoordelingen, waaronder onderzoeken van maximaal ~ 45.000 patiënten met COVID-19. Voor elke risicofactor en hartprobleem selecteerden de onderzoekers de beste kwaliteit, de meest recente en de grootste analyse.
De factoren die verband houden met een grotere kans op slechtere uitkomsten van COVID-19 waren hoge bloeddruk, huidig of vroeger roken, obesitas, diabetes, eerdere beroerte of reeds bestaande hart- en vaatziekten, leverziekte en nierziekte. Om enkele voorbeelden te noemen: obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen werden geassocieerd met een meer dan verdubbelde kans om te overlijden aan COVID-19. Hartziekte werd in verband gebracht met een bijna viervoudige kans op ernstige COVID-19, terwijl de kans meer dan verdubbeld was voor hypertensie en diabetes, en 80% hoger bij rokers dan bij niet-rokers.
Dr. Harrison zei: “Een mogelijke verklaring kan zijn dat hart- en vaatziekten, of de risicofactoren ervan, veranderingen kunnen veroorzaken in routes die van invloed zijn op het vermogen van het lichaam om effectief op het virus te reageren.”
Ze merkte op dat het onderzoek was gebaseerd op observationele studies, wat betekent dat het verbanden suggereert maar geen causaliteit kan bevestigen. Bovendien was er beperkt of geen bewijs om verbanden te bepalen tussen alcoholconsumptie, cholesterolwaarden, onregelmatige hartritmes, voeding, fysieke activiteit of dementie en COVID-19-uitkomsten.
Uit de beoordelingen bleek ook dat bij patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis waren opgenomen, de volgende cardiovasculaire complicaties optraden: veneuze trombo-embolie (25% van de patiënten), longembolie (19%), aritmieën (18%), myocardletsel (10%), angina ( 10%), diepe veneuze trombose (7%), myocardinfarct (4%) en acuut hartfalen (2%).
Dr. Harrison zei: “In het begin van de pandemie waren er zorgen over de mogelijkheid dat COVID-19 cardiovasculaire complicaties veroorzaakt of bestaande hartaandoeningen verergert vanwege voorkennis van griepepidemieën en uitbraken van andere respiratoire virussen. Deze bevindingen suggereren dat deze aanvankelijke zorgen juist waren.”
Ze concludeerde: “Onze studie geeft aan dat COVID-19-patiënten met hartaandoeningen of de risicofactoren ervan een groter risico lopen op ziekenhuisopname, beademing of overlijden als gevolg van COVID-19 en mogelijk een intensievere behandeling en monitoring nodig hebben. Het bevorderen van de gezondheid van het hart kan een andere manier zijn om de resultaten voor COVID-19-patiënten te verbeteren. Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijn impact van COVID-19 op het hart.”