Vrouwen met een licht verhoogde bloeddruk van begin veertig hebben een tweevoudig risico op acute coronaire syndromen in de vijftig in vergelijking met hun tegenhangers met een normale bloeddruk. Dat is de bevinding van een studie die op World Hypertension Day is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) . (1)
“Zelfs als ze zich gezond voelen, moeten vrouwen hun bloeddruk laten meten door hun huisarts en deze met regelmatige tussenpozen laten herhalen met een frequentie die afhangt van het niveau”, zei studie auteur dr. Ester Kringeland van de Universiteit van Bergen, Noorwegen. “Mensen met andere risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals obesitas, diabetes, auto-immuunziekten, zwangerschapscomplicaties of ouders met hoge bloeddruk, hebben intensievere monitoring nodig.”
Eerdere studies hebben gesuggereerd dat hoge bloeddruk een sterkere risicofactor is voor hartaandoeningen bij vrouwen dan bij mannen. Bovendien hebben jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd gemiddeld een lagere bloeddruk dan mannen, maar desondanks is de drempel voor het diagnosticeren van hoge bloeddruk bij beide geslachten gelijk. Deze studie onderzocht of licht verhoogde bloeddruk (130-139 / 80-89 mmHg) een sterkere risicofactor was voor acute coronaire syndromen bij vrouwen dan bij mannen.
De bloeddruk werd gemeten bij 6.381 vrouwen en 5.948 mannen die op 41-jarige leeftijd deelnamen aan de community-based Hordaland Health Study. Hartaanvallen werden geregistreerd gedurende 16 jaar follow-up.
De onderzoekers ontdekten dat bij vrouwen een licht verhoogde bloeddruk geassocieerd was met een verdubbeld risico op acute coronaire syndromen tijdens de middelbare leeftijd. Dit verband werd niet gevonden bij mannen na correctie voor andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Dr. Kringeland zei: “Onze analyses bevestigden dat licht verhoogde bloeddruk het risico op acute coronaire syndromen op een geslachtsspecifieke manier beïnvloedt. De resultaten vormen een aanvulling op opkomend bewijs dat aangeeft dat hoge bloeddruk bijzonder ongunstige effecten heeft op het hart van vrouwen. ”
Dr. Kringeland merkte op dat de bevindingen waarschijnlijk verschillen tussen vrouwen en mannen weerspiegelen in hoe de kleine slagaders reageren op verhoogde bloeddruk, maar dit moet verder worden onderzocht. Ze zei: „Jonge vrouwen hebben gemiddeld een lagere bloeddruk dan mannen, maar vanaf het derde decennium wordt een sterkere stijging waargenomen bij vrouwen. Omdat de drempel voor hoge bloeddruk bij beide geslachten hetzelfde is, hebben jonge vrouwen in feite een relatief grotere stijging doorgemaakt dan mannen voordat ze de diagnose hoge bloeddruk kregen. ”
Dr. Kringeland concludeerde: “Vrouwen zouden hun bloeddruk moeten weten. Om een normale bloeddruk te behouden, wordt aanbevolen om een normaal lichaamsgewicht te behouden, een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Verder is het raadzaam om roken en overmatige consumptie van alcohol en zout te vermijden. ”
Professor Bryan Williams, ESC-voorzitter van de Europese richtlijnen voor hypertensie2 en voorzitter van de geneeskunde aan het University College London, VK zei: “Dit is een zeer belangrijke bevinding met een sterke boodschap. Op basis van de manier waarop we worden aangemoedigd om het risico op hartaandoeningen in te schatten, is vaak aangenomen dat het cardiovasculaire risico dat gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd groter is voor mannen dan voor vrouwen. Belangrijk is dat deze studie suggereert dat dit niet het geval is en dat zelfs lichte bloeddrukstijgingen bij vrouwen in de vroege en middelbare leeftijd niet mogen worden genegeerd. ”
1Kringeland E, Tell GS, Midtbø H, et al. Stage 1 hypertension, sex, and acute coronary syndromes during midlife: the Hordaland Health Study. Eur J Prev Cardiol. 2021. doi:10.1093/eurjpc/zwab068.
Link will go live on publication:
https://academic.oup.com/eurjpc/article-lookup/doi/10.1093/eurjpc/zwab068
2Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Eur Heart J. 2018;39:3021–3104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339.