Ouderen met een nieraandoening hebben een hoger risico op dementie, en het risico neemt toe met de snelheid en het stadium van de afname van de nierfunctie. Dat blijkt uit een groot observationeel onderzoek van onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. De bevindingen benadrukken het belang van screening en monitoring op dementie bij personen met een nieraandoening, zeggen de onderzoekers.
“Onze studie onderstreept het belang van een lage nierfunctie als een mogelijk onderkende risicofactor voor dementie”, zegt co-auteur Juan Jesus Carrero, professor aan de afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek aan het Karolinska Institutet. “Het toont ook aan dat het risico op dementie dat waarschijnlijk wordt toegeschreven aan een nieraandoening, vergelijkbaar of groter is dan het risico dat wordt waargenomen bij andere gevestigde risicofactoren voor dementie, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes.”
Dementie is de geleidelijke achteruitgang van cognitie en functioneren buiten die van het normale verouderingsproces. Het komt vooral voor op oudere leeftijd, met een wereldwijde geschatte prevalentie van 5-7 procent bij 60-plussers. Dementie wordt in verband gebracht met een slechte gezondheid in het algemeen en een verhoogd risico op overlijden, maar er zijn beperkte behandelingsstrategieën. Momenteel is het identificeren van potentieel aanpasbare risicofactoren een van de weinige haalbare strategieën om dementie te voorkomen.
Chronische nierziekte, een aanhoudende vermindering van de nierfunctie, komt ook zeer vaak voor bij oudere volwassenen, met een wereldwijde prevalentie van 25-40 procent, afhankelijk van de leeftijd. Zelfs een lichte vermindering van de nierfunctie wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op andere ziekten. Eerdere kleinere studies hebben het verband tussen nierziekte en dementie onderzocht, maar vonden tegenstrijdige resultaten.
In dit Zweedse onderzoek onder meer dan 325.000 personen van 65 jaar of ouder vonden de onderzoekers een duidelijk verband tussen een slechte nierfunctie en de kans op een diagnose van dementie tijdens de follow-up. In totaal werden bijna 19.000 gevallen van dementie (5,8 procent) ontdekt gedurende een mediane follow-up van vijf jaar. Hoe lager de functie van de nieren, hoe hoger de incidentie van dementie. Een snellere afname van de nierfunctie binnen een jaar was ook gekoppeld aan een daaropvolgend hoger risico op dementie.
“Voor zover wij weten, is dit de grootste studie tot nu toe over nierfunctie en dementie, die de steekproefomvang van alle eerdere studies samen en waarbij het hele spectrum van nierfunctie wordt geëvalueerd, vele malen groter is”, zegt Juan Jesus Carrero.
De onderzoekers gebruikten gegevens van het Stockholm CREAtinine Measurements (SCREAM) -project, een cohort voor gezondheidszorggebruik dat alle inwoners van Stockholm omvat die in 2006-2011 creatininetests hebben ondergaan. Creatinine is een afvalproduct van spieren dat door de nieren uit het bloed wordt gehaald en in de urine terechtkomt. Het wordt gebruikt in combinatie met andere factoren zoals leeftijd en geslacht om de zogenaamde geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR) te berekenen, die vaak wordt gebruikt om de nierfunctie te bepalen. Een eGFR van 90 ml / min of hoger wordt bij de meeste gezonde mensen als normaal beschouwd. Deze gegevens werden gecombineerd met andere registers over het gebruik van gezondheidszorg, waaronder die over de diagnoses en behandelingen van dementie.
Na correctie voor mogelijke verstorende factoren, concludeerden de onderzoekers dat een eGFR-score van 30-59 ml / min geassocieerd was met een 71 procent verhoogd risico op dementie, terwijl een eGFR-score van minder dan 30 ml / min geassocieerd was met meer dan tweemaal het risico op dementie. , vergeleken met een normale eGFR-score.
“Hoewel we op basis van deze bevindingen geen causaliteit kunnen vaststellen, suggereert onze analyse dat maar liefst 10 procent van de gevallen van dementie mogelijk kan worden toegeschreven aan chronische nieraandoeningen”, zegt de corresponderende auteur Hong Xu, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Neurobiologie, Zorgwetenschappen. and Society bij Karolinska Institutet. “We hopen dat onze bevindingen beleidsmakers in de gezondheidszorg kunnen helpen bij het ontwikkelen en implementeren van geschikte strategieën voor screening en monitoring van dementie bij personen met een nieraandoening en vice versa, en bij de planning van de gezondheidszorg.”