De oorzaken van een zeldzame en agressieve ziekte blootleggen.
Onderzoekers identificeren de cellen die de differentiatie van immuuncellen in de thymus kunnen ondersteunen en kunnen leiden tot het ontstaan van leukemie, lang voordat de ziekte zich manifesteert. De studie gepubliceerd in Cell Reports onthult dat deze voorlopercellen ervoor zorgen dat de thymus T-cellen blijft genereren, zelfs in omstandigheden die deze functie in gevaar zouden moeten brengen. Maar dit heeft ernstige gevolgen: het verschijnen van abnormale cellen die fouten opstapelen en leukemie initiatie veroorzaken.
De thymus (een orgaan boven het hart) is verantwoordelijk voor de productie van T-cellen, een soort immuuncel die ons beschermt tegen infecties en kanker. Onder normale omstandigheden ontwikkelen T-cellen zich uit voorlopercellen die worden gegenereerd in het beenmerg, die naar de thymus reizen om te rijpen. “Bij het bestuderen van de muizenthymus ontdekten we dat als de precursoren van het beenmerg gecompromitteerd zijn, sommige precursor-T-cellen zichzelf kunnen vernieuwen gedurende langere perioden. Hierdoor kan T-celdifferentiatie autonoom doorgaan in de thymus ”, onthult Vera Martins, hoofdonderzoeker bij IGC en leider van het project.
Eerder onderzoek dat door het team werd ontwikkeld, toonde aan dat de ontwikkeling van T-cellen afhankelijk is van celconcurrentie: jongere voorlopercellen die zich korte tijd in de thymus bevinden overtreffen oudere voorlopers en vervangen ze. Als de celconcurrentie wordt aangetast, ontstaat leukemie. “We hebben geprobeerd te bepalen welke cellen de ontwikkeling van T-cellen behouden als de celconcurrentie wordt verstoord. En we hebben niet alleen de cellen geïdentificeerd die zeldzaam zijn maar we hebben ook aangetoond dat deze aandoeningen het ontstaan van abnormale cellen mogelijk maken die leukemie veroorzaken. Dit is belangrijk voor ons om te begrijpen hoe cellen die anders gezond zouden zijn hun cellulaire programma’s veranderen en überhaupt besluiten om leukemie te worden ”, legt Vera Martins uit.
Volgens Rafael Paiva, hoofdauteur van de studie, “lijkt de leukemie die zich bij muizen ontwikkelt sterk op de ziekte bij mensen, waardoor de muizen een essentieel model zijn om de oorzaken van deze ziekte te bestuderen. Dit is onmogelijk te bereiken door mensen rechtstreeks te bestuderen of door eenvoudigere systemen zoals celculturen te gebruiken. ” Deze studie is het resultaat van jarenlang onderzoek dat door het team is uitgevoerd en is gebaseerd op de allernieuwste technologie die toegang heeft tot de informatie van individuele cellen onder duizenden. “Deze technologie heeft ons in staat gesteld om deze zeer beperkte en afwijkende groep cellen te identificeren die anders nooit zichtbaar zou zijn tussen de miljoenen andere cellen die normaal in de thymus blijven.”
Deze studie is ontwikkeld bij Instituto Gulbenkian de Ciência. De financiering werd verleend door Instituto Gulbenkian de Ciência, Calouste Gulbenkian Foundation en Fundação para a Ciência e Tecnologia (FCT).
Vertaling : Andre Teirlinck