OHSU-geleid onderzoek suggereert de ontwikkeling van antivirale therapieën om multiple sclerose bij mensen te behandelen.
Wetenschappers hebben nieuwe aanwijzingen ontdekt die wijzen op een type herpesvirus als de oorzaak van een ziekte van het centraal zenuwstelsel bij apen die vergelijkbaar is met multiple sclerose bij mensen.
De bevindingen, gepubliceerd in de Annals of Clinical and Translational Neurology, zijn een uitbreiding van eerder werk om de oorzaak van de ziekte en mogelijk antivirale therapieën te ontwikkelen. De studie werd geleid door wetenschappers van de Oregon Health & Science University.
“Dit geeft ons een beter begrip van het model”, aldus Scott Wong, Ph.D., senior auteur van de studie en wetenschapper bij het OHSU-Vaccin and Gene Therapy Institute en het Oregon National Primate Research Center. “Het trekt meer parallellen met MS bij mensen.”
De nieuwe studie onthult de aanwezigheid van twee soorten T-cellen, een soort witte bloedcel die een cruciaal onderdeel is van het immuunsysteem van het lichaam. In dit geval bepaalden wetenschappers dat de T-cellen geassocieerd waren met een immuunrespons met het verlies van myeline, de beschermende omhulling van zenuwvezels.
Myeline en zenuwvezels worden beschadigd bij multiple sclerose die elektrische signalen vertraagt of blokkeert die we nodig hebben om te zien, te bewegen, te denken en voor onze gevoelens.
“We ontdekten dat sommige van de T-celepitopen die zich bij dieren richten op myeline identiek zijn aan die bij mensen met MS,” zei Wong.
Door deze specifieke T-cellen te koppelen aan het verlies van myeline, zeggen de wetenschappers dat de nieuwe studie de mogelijkheid opent om een antivirale therapie te ontwikkelen wat vooral handig kan zijn voor nieuw gediagnosticeerde gevallen van multiple sclerose.
“Als we een uniek virus hebben gevonden waarvan we dachten MS te veroorzaken, dan zouden wij theoretisch een vaccin tegen dat virus kunnen bedenken,” zei co-auteur Dennis Bourdette, M.D., emeritus hoogleraar en voormalig voorzitter van neurologie aan de OHSU School of Medicine.
Het werk bouwt voort op een toevallige ontdekking in de kolonie Japanse makaken uit het primatencentrum.
In 2011 publiceerden wetenschappers van OHSU een onderzoek naar een groep van apen in het primatencentrum met een van nature voorkomende ziekte bekend als Japanse makaak encefalomyelitis. Sindsdien werken wetenschappers om de oorzaak en progressie van de ziekte bij de makaken te begrijpen met het oog op het toepassen van mogelijke therapieën bij mensen.
De laatste studie wijst op het ontwikkelen van strategieën om de ziekte die de immuunrespons van het lichaam gebruikt te bestrijden.
“Als we kunnen begrijpen hoe het werkt, kunnen we misschien vaccin strategieën testen,” zei Wong.” Ik weet niet zeker of we een virusinfectie kunnen voorkomen, maar we zijn misschien wel in staat om virus gerelateerde ziekten te voorkomen.
Vertaling: Andre Teirlinck