Transcraniale magnetische stimulatie na beroerte kan depressie voorkomen

Herhaalde transcraniale magnetische stimulatie zou de sleutel kunnen zijn tot de behandeling van depressie na een beroerte
Onderzoekers van de University of South Australia hebben een grote doorbraak bereikt in de behandeling van depressie na een beroerte, met behulp van een hoogfrequent apparaat voor hersenstimulatie om een ​​slecht humeur te verbeteren.

Een studie onder leiding van UniSA-onderzoeker naar een beroerte, dr. Brenton Hordacre, heeft aangetoond dat grote doses repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) de depressie na een beroerte significant verbeteren door de hersenactiviteit te verhogen.

Eerdere studies hebben geëxperimenteerd met het gebruik van rTMS, maar dit is de eerste keer dat een grote behandelingsdosis – 30.000 elektromagnetische pulsen afgegeven gedurende twee weken – is uitgeprobeerd, wat positieve veranderingen in de hersenfunctie laat zien.

De bevindingen, gepubliceerd in de Journal of Neurology, kunnen duiden op een niet-invasieve, alternatieve behandeling voor depressie na een beroerte in plaats van medicatie, die voor veel mensen negatieve bijwerkingen kan hebben.

Zuid-Australiërs zullen profiteren van dit onderzoek met het apparaat voor hersenstimulatie dat vanaf januari 2021 beschikbaar is op de City West-campus van UniSA om patiënten met een beroerte te behandelen die aan een depressie lijden.

De hersenstimulator van $ 40.000, gedeeltelijk gefinancierd door de Honda Foundation, zou mogelijk ook het motorische herstel kunnen verbeteren, waardoor patiënten met een beroerte nieuwe verbindingen in de beschadigde hersenen kunnen ontwikkelen.

“Het voordeel van het gebruik van TMS om depressie te behandelen is dat het relatief weinig bijwerkingen heeft in vergelijking met farmacologische behandelingen”, zegt Dr. Hordacre. “Het kan ook over meerdere sessies worden toegediend, maar de verbeteringen bij depressie duren tot ver na die periode.”

Naar schatting 500.000 mensen in Australië leven met de gevolgen van een beroerte, en dit cijfer stijgt met 56.000 elk jaar als gevolg van mensen die lijden aan een ischemische (stolsel) beroerte of een hersenbloeding (bloeding).

Een op de drie mensen ervaart een depressie binnen vijf jaar na hun beroerte, meestal in het eerste jaar, hoewel het op elk moment kan voorkomen.

“Een beroerte is op zichzelf een levensveranderende gebeurtenis, die persoonlijkheid, stemming en emotionele veranderingen teweegbrengt, dus er is een zeer sterk verband tussen beroerte, depressie en angst”, zegt Dr. Hordacre.

Antidepressiva en psychotherapie worden vaak gebruikt om depressie na een beroerte te behandelen, maar rTMS geeft patiënten na deze bevindingen een andere optie.

Saran Chamberlain, inwoner van Adelaide, was een van de 11 overlevenden van chronische beroerte die deelnamen aan het onderzoek van dr. Hordacre en 10 sessies van hoogfrequente rTMS voor depressie ontving.

Saran kreeg in 2013 op 38-jarige leeftijd een beroerte. Ze was geen typische kandidaat (niet-roker, gezond en jong) maar een stressvolle baan en lange werktijden worden in haar geval als de belangrijkste factoren beschouwd.

Ze was aanvankelijk volledig verlamd aan de linkerkant en kreeg medicijnen voorgeschreven om de daaropvolgende depressie te behandelen.

“Toen ik hoorde over deze proef met behulp van repetitieve hersenstimulatie, wilde ik het graag proberen om te zien of het enig verschil maakte,” zei Saran. “Dat deed het, en de effecten duurden enkele maanden. Ik gebruik nog steeds antidepressiva, maar ik heb de dosering behoorlijk aanzienlijk verlaagd. Dit heeft echt een verschil gemaakt in mijn leven! ”

Dr. Hordacre zegt dat de voordelen van het apparaat voor hersenstimulatie van UniSA zich buiten de gemeenschap zullen uitstrekken, waarbij de gezondheidsstudenten van de universiteit zijn opgeleid om de behandeling onder toezicht te geven.

In het nieuwe jaar gaat de behandeling officieel van start.

Stephen Collins, voorzitter van The Honda Foundation, zegt dat de hersenstimulator “een geweldig apparaat is dat een lange weg kan gaan bij het helpen van mensen die lijden na een beroerte. De Honda Foundation is vereerd om financiering te verstrekken aan de University of South Australia om haar geweldige werk voort te zetten. ”

Links

https://unisa.edu.au/

https://people.unisa.edu.au/Brenton.Hordacre