Een nieuwe studie onder leiding van Marc Veldhoen, hoofdonderzoeker bij Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes (iMM; Portugal) met een interdisciplinair team van clinici en onderzoekers van Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa (FMUL) en Centro Hospitalar Lisboa Norte (CHLN) en medewerkers van Instituto Português do Sangue e Transplantação (IPST), toont aan dat 90% van de proefpersonen detecteerbare antilichamen heeft 40 dagen tot 7 maanden na contractering van COVID-19.
Deze resultaten, nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Immunology, laten ook zien dat leeftijd geen verstorende factor is in de hoeveelheid geproduceerde antilichamen, maar de ernst van de ziekte wel.
Deze uitgebreide en transversale studie werd bedacht in de vroege dagen van de pandemie, in maart 2020. De onderzoekers Patrícia Figueiredo-Campos en Birte Blankenhaus, de eerste auteurs van deze studie, hebben een in-house gevoelig, specifiek en veelzijdig COVID-onderzoek opgezet. 19 serologische test. De optimalisatie en validatie van de test werd uitgevoerd als onderdeel van Serology4COVID, een consortium van 5 onderzoeksinstituten uit Lissabon en Oeiras. In samenwerking met artsen op de campus van het Santa Maria-ziekenhuis begon het onderzoeksteam de antilichaamniveaus van meer dan 300 COVID-19-ziekenhuispatiënten en gezondheidswerkers en meer dan 200 post-COVID-19-vrijwilligers te monitoren.
“Ons immuunsysteem herkent het virus SARS-CoV-2 als schadelijk en produceert antilichamen als reactie daarop, wat helpt om het virus te bestrijden.” “De resultaten van deze cross-sectionele studie van 6 maanden laten een klassiek patroon zien met een snelle toename van de antilichaamspiegels binnen de eerste drie weken na de symptomen van COVID-19 en, zoals verwacht, een afname tot tussenliggende niveaus daarna”, legt Marc Veldhoen uit. dat “in deze vroege responsfase, mannen gemiddeld meer antilichamen produceren dan vrouwen, maar de niveaus in evenwicht zijn tijdens de oplossingsfase en vergelijkbaar zijn tussen de geslachten in de maanden na SARS-CoV-2-infectie”. In de acute fase van de immuunrespons observeerde het team hogere antilichaamspiegels bij personen met een ernstigere ziekte. Ook laten de resultaten zien dat leeftijd geen verstorende factor is voor de productie van antilichamen, aangezien er geen significante verschillen werden waargenomen tussen leeftijdsgroepen. Wereldwijd heeft 90% van de proefpersonen detecteerbare antilichamen tot 7 maanden na contractering van COVID-19.
Vervolgens evalueerde het onderzoeksteam de functie van deze antilichamen, namelijk hun neutraliserende activiteit tegen het virus SARS-CoV-2. In samenwerking met Instituto Português do Sangue e Transplantação (IPST) analyseerde het onderzoeksteam het neutraliserend vermogen van de antilichamen die door de patiënten en vrijwilligers worden geproduceerd. “Hoewel we in de loop van de tijd een afname van de niveaus van antilichamen hebben waargenomen, hebben de resultaten van onze neutraliserende assays een robuuste neutralisatieactiviteit aangetoond tot de zevende maand na infectie bij een groot deel van de eerder viruspositieve gescreende personen”, legt Marc uit. Veldhoen.
Over het belang van deze studie zegt Marc Veldhoen: “Ons werk levert gedetailleerde informatie op voor de gebruikte assays, wat verdere en longitudinale analyse van beschermende immuniteit tegen SARS-CoV-2 mogelijk maakt. Belangrijk is dat het een aanhoudend niveau van circulerende neutraliserende antilichamen in de meeste mensen met bevestigde SARS-CoV-2. De komende maanden zullen cruciaal zijn om de robuustheid van de immuunrespons op SARS-CoV-2-infectie te evalueren en om aanwijzingen te vinden voor enkele open vragen, zoals de duur van circulerende antilichamen en de impact van herinfectie. ”
Links
- https://imm.medicina.ulisboa.pt/en/
- http://dx.doi.org/10.1002/eji.202048970
- https://imm.medicina.ulisboa.pt/investigation/laboratories/marc-veldhoen-lab/
- https://twitter.com/marc_veld