Hoe de hersenen ons helpen bij het navigeren door sociale verschillen

Volgens een nieuwe beeldvormingsstudie door onderzoekers van UCL en Yale reageren onze hersenen anders als we praten met een persoon met een andere sociaaleconomische achtergrond dan de onze, dan met iemand met een vergelijkbare achtergrond.

Volgens een nieuwe beeldvormingsstudie door onderzoekers van UCL en Yale reageren onze hersenen anders als we praten met een persoon met een andere sociaaleconomische achtergrond dan de onze, dan met iemand met een vergelijkbare achtergrond. In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience, hadden 39 paren deelnemers een gesprek met elkaar terwijl ze headsets droegen die de hersenactiviteit volgden.

Onderzoekers ontdekten dat bij paren mensen met zeer verschillende sociaaleconomische achtergronden – berekend op basis van opleidingsniveau en gezinsinkomen – er meer activiteit was in een gebied van de frontale kwab dat de linker dorsolaterale prefrontale cortex wordt genoemd. Het gebied wordt geassocieerd met spraakproductie en op regels gebaseerde taal, evenals cognitieve en aandachtscontrole.

De bevindingen ondersteunen eerder onderzoek dat suggereert dat frontale kwabsystemen een rol spelen bij het detecteren van bias en ons helpen ons gedrag te reguleren om vooringenomenheid te voorkomen. De verhoogde activiteit in de linker frontale kwab werd bij beide deelnemers waargenomen en leek meer op de hersenreacties van deelnemers die met iemand van een vergelijkbare achtergrond praatten.

In een vragenlijst naar aanleiding van hun taak rapporteerden deelnemers met mensen met verschillende achtergronden een iets hoger niveau van angst en inspanning tijdens hun gesprek dan degenen in paren met een vergelijkbare achtergrond. Professor Joy Hirsch (UCL Medical Physics & Biomedical Engineering en Yale) zei: “Voor de eerste keer hebben we de neurale mechanismen geïdentificeerd die betrokken zijn bij sociale interacties tussen mensen met verschillende achtergronden.

“Ik denk dat onze bevindingen een hoopvolle boodschap bieden. We weten dat mensen positieve sociale ontmoetingen kunnen hebben met anderen die anders zijn. Nu hebben we de neurobiologische basis – onze hersenen hebben blijkbaar een frontaalkwabsysteem ontwikkeld dat ons helpt om met diversiteit om te gaan.”

De hersenactiviteit van de deelnemers werd gevolgd met behulp van een nieuwe techniek genaamd functionele nabij-infraroodspectroscopie (fNIRS), die de bloedstroom en bloedoxygenatie bewaakt door veranderingen in nabij-infrarood licht te meten en waarbij alleen een lichte headset wordt gedragen. Eerdere studies hebben betrekking op het gebruik van MRI-scans, waarbij patiënten moeten gaan liggen en stil moeten blijven, waardoor een gesprek moeilijk wordt.

De gesprekstaak duurde 12 minuten en omvatte de deelnemers die willekeurig vier onderwerpen kregen toegewezen met thema’s als “Wat deed je afgelopen zomer?” en “Hoe bak je een cake?”

Na hun gesprekstaak werd de deelnemers gevraagd naar het voltooide opleidingsniveau en het jaarinkomen van hun ouders en op basis van deze gegevens een score gegeven. Paren van deelnemers werden geclassificeerd als “hoge dispariteit” of “lage dispariteit”, afhankelijk van hoe verschillend hun scores waren.

De twee groepen – paren met een verschillende achtergrond en paren met een vergelijkbare achtergrond – werden gematcht in termen van leeftijd, ras en geslacht, waardoor de impact van deze variabelen op de resultaten tot een minimum werd beperkt. De deelnemers werden gerekruteerd uit Yale’s thuisstad New Haven in Connecticut, zowel van binnen als van buiten de campus. Ze varieerden in leeftijd van 19 tot 44 jaar en hadden een grote verscheidenheid aan sociaaleconomische achtergronden.

Hoofdauteur Olivia Descorbeth, afgestudeerd aan de Yale University die met het onderzoeksvoorstel kwam terwijl ze nog op school zat, zei:

“We wilden weten of de hersenen anders reageerden toen we met anderen met een andere sociaaleconomische achtergrond spraken. Nu weten we dat dat zo is. en dat mensen een neurobiologie hebben die ons helpt bij het navigeren door sociale verschillen. ”

Links

http://www.ucl.ac.uk/

http://dx.doi.org/10.1093/scan/nsaa120

https://academic.oup.com/scan

https://medicine.yale.edu/profile/joy_hirsch/

Videos