Luchtvervuiling in de zwaarst getroffen gebieden, net zo dodelijk als het roken van meer dan 150 sigaretten per jaar
Mensen die in gebieden van het land wonen die het zwaarst getroffen zijn door luchtvervuiling hebben een verhoogd risico op overlijden dat gemiddeld hetzelfde is als het roken van meer dan 150 sigaretten per jaar, hebben we gewaarschuwd. De nieuwe analyse van gegevens komt als we er bij de volgende regering op aandringen dringend strengere limieten voor luchtverontreiniging door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan te nemen.
Het VK onderschrijft momenteel de EU-limieten voor fijne fijnstofniveaus, PM2.5 genaamd, die niet zo streng zijn als die welke door de WHO zijn vastgesteld. Deze fijne zwevende deeltjes zijn de meest gevaarlijke vorm van luchtvervuiling, waarbij de kleinste deeltjes hun weg vinden naar de bloedsomloop bij inademing. Ons onderzoek heeft aangetoond dat PM2.5 een ernstig nadelig effect op de gezondheid van het hart kan hebben, bestaande aandoeningen kan verergeren en het risico op een hartaanval en beroerte kan vergroten.
Elk jaar zijn ongeveer 11.000 hart- en vaatziekten en sterfgevallen door beroertes in het VK te wijten aan luchtvervuiling door deeltjes. In juli 2019 publiceerde het Departement voor Milieu en Plattelandszaken (Defra) bevindingen waaruit bleek dat de implementatie van de WHO-richtlijnen voor luchtvervuiling “technisch haalbaar” is.
Jacob West, onze uitvoerend directeur van Healthcare Innovation, zei: “Luchtvervuiling is een groot noodgeval voor de volksgezondheid en wordt al vele jaren niet behandeld met de ernst die het verdient. Tenzij we nu radicale maatregelen nemen om luchtvervuiling tegen te gaan, zullen we in de toekomst met schaamte op deze periode van inactiviteit terugkijken.
“Wetgeving is meer dan tien jaar geleden aangenomen om mensen tegen passieve rook te beschermen, en evenzeer beslissend moet worden genomen om mensen tegen luchtvervuiling te beschermen. “De vorige regering accepteerde dat het mogelijk is strengere WHO-limieten voor luchtvervuiling in te voeren, en de volgende regering moet dit nu doen om de gezondheid van de natie te beschermen.”
Voordat het parlement werd ontbonden voor de algemene verkiezingen, introduceerde de regering de Milieuwet, die een verplichting tot bindende doelstellingen voor fijn stof vastlegde, maar zich niet verplichtte om richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie vast te stellen. De BHF zegt dat een dergelijke verplichting een cruciale stap is in het beschermen van de gezondheid van het hart van het land. Bindende streefdoelen voor 2030 zullen zorgen voor effectieve maatregelen om luchtvervuiling te verminderen en het risico dat het vormt voor het hart en de gezondheid van de bloedsomloop.
Dr. Mark Miller, een door British Heart Foundation gefinancierde onderzoeker die gespecialiseerd is in luchtvervuiling, zei: “Uiteindelijk is er geen veilig niveau van luchtvervuiling, maar strengere limieten aannemen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat maatregelen worden genomen om de luchtvervuiling effectief te verminderen.
“De potentiële gezondheidsvoordelen van het realiseren van deze doelen zijn enorm, waardoor iedereen langer gezonder kan leven.”
Bron: British Heart Foundation