Natuurlijke verbindingen in fruit en groenten, bekend als flavonoïden, kunnen darmkanker helpen voorkomen. Hoewel studies die in de afgelopen 20 jaar zijn uitgevoerd dit hebben vastgesteld, hebben wetenschappers moeite gedaan om te bepalen hoe flavonoïden verantwoordelijk zijn voor kankerpreventie.
Zuid-Dakota State University universitair hoofddocent Jayarama Gunaje en zijn team op de afdeling Farmaceutische Wetenschappen hebben een van de mechanismen ontdekt waardoor flavonoïden darnkanker voorkomen. Ze ontdekten dat 2,4,6-trihydroxybenzoëzuur, één van de verbindingen die worden geproduceerd wanneer het lichaam flavonoïden metaboliseert of afbreekt, de groei van kankercellen onder specifieke omstandigheden kan remmen.
De SDSU-onderzoekers onderzoeken als eerste het kankerremmende potentieel van 2,4,6-THBA als metaboliet dat wordt geproduceerd door flavonoïde-afbraak. Hun werk werd dit jaar gepubliceerd in Cancers. De Colorectal Cancer Alliance schat dat meer dan 135.000 Amerikanen de diagnose darm- of rectumkanker zullen krijgen en dat dit jaar meer dan 50.000 patiënten zullen overlijden aan darmkanker. Bovendien zijn de percentages darmkanker onder die onder de 50 jaar sinds 1994 met meer dan 50% gestegen, volgens de American Cancer Society.
“We hebben zoveel medicijnen om kanker te behandelen, maar bijna geen om kanker te voorkomen,” zei Gunaje. “Daarom heeft het aantonen van 2,4,6-THBA als een beschermend middel tegen colorectale kanker enorme potentiële gezondheidsvoordelen.” De onderzoekers identificeren nu de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van flavonoïden. Dat kan vervolgens leiden tot het ontwikkelen van probiotica die kunnen helpen bij het voorkomen van darmkanker.
Bron: South Dakota State university