Milieu- en gezondheidsonderzoekers in Denemarken en Italië tonen een waarschijnlijke correlatie aan tussen luchtverontreiniging en sterfte in twee van de zwaarst getroffen regio’s in Noord-Italië: Lombardije en Emilia Romagna
De wereld is zwaar getroffen door het coronavirus en gezondheidsdiensten en autoriteiten overal ter wereld worstelen om de verspreiding te verminderen, de ziekte te bestrijden en de bevolking te beschermen.
Desalniettemin zal de pandemie wereldwijd levens kosten. Een milieuonderzoeker van de universiteit van Aarhus heeft onderzocht of er een verband bestaat tussen het hoge sterftecijfer in Noord-Italië en het niveau van luchtverontreiniging in dezelfde regio. Het korte antwoord is “ja mogelijk”. Het lange antwoord staat in het onderstaande artikel.
Het uitbreken van het ernstig acuut ademhalingssyndroom CoronaVirus2 vond in december 2019 zijn oorsprong in de provincie Wuhan in China. Sindsdien heeft het coronavirus zich naar de rest van de wereld verspreid en behandelt de wereld nu patiënten met de ziekte die volgt op een virusinfectie: COVID-19. Het beloop van de ziekte verschilt voor patiënten over de hele wereld: velen ervaren griepachtige symptomen, terwijl vele anderen ziekenhuisbehandeling nodig hebben voor acute luchtweginfectie die in sommige gevallen tot de dood leidt.
Het is echter onduidelijk welke factoren het verloop van de ziekte en de mogelijkheden om COVID-19 te bestrijden beïnvloeden, zolang er geen medische behandeling of vaccin is. Op dit moment zijn er meer vragen dan antwoorden en daarom werken onderzoekers over de hele wereld aan het vinden van nieuwe inzichten in de wereldwijde pandemie.
Aan de universiteit van Aarhus, de milieuwetenschapper Dario Caro van de afdeling Milieuwetenschappen, en twee gezondheidsonderzoekers, prof. Bruno Frediani en Dr. Edoardo Conticini van de Universiteit van Siena in Italië hebben weer een klein stukje gevonden in de puzzel van het begrijpen van de dodelijke ziekte. Ze hebben zich gericht op het onderzoeken waarom het sterftecijfer in het noorden van Italië oploopt tot 12%, terwijl het slechts ongeveer. 4,5% in de rest van het land.
Ze hebben zojuist een artikel gepubliceerd met de titel “Kan atmosferische vervuiling worden beschouwd als een co-factor in het extreem hoge niveau van SARS-CoV-2-letaliteit in Noord-Italië?”, Waarin ze een waarschijnlijke correlatie aantonen tussen luchtverontreiniging en sterfte in twee van de zwaarst getroffen regio’s in Noord-Italië: Lombardije en Emilia Romagna.
Het onderzoeksproject is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution.
“Er zijn verschillende factoren die het verloop van de ziekte van patiënten beïnvloeden, en over de hele wereld vinden we verbanden en uitleg over wat belangrijk is. Het is erg belangrijk om te benadrukken dat onze resultaten geen tegenargument zijn voor de bevindingen die al zijn gedaan. Op dit moment is alle nieuwe kennis waardevol voor de wetenschap en de autoriteiten, en ik beschouw ons werk als een aanvulling op de kennispool over de factoren die belangrijk zijn voor het beloop van de ziekte van patiënten “, zegt milieuwetenschapper Dario Caro, en verduidelijkt dat er een aantal andere factoren zijn die mogelijk een rol kunnen spelen in de Italiaanse situatie:
“Onze overwegingen mogen niet leiden tot het negeren van andere factoren die verantwoordelijk zijn voor de hoge dodelijkheid: belangrijke co-factoren zoals de verhoogde middelbare leeftijd van de Italiaanse bevolking, de grote verschillen tussen de Italiaanse regionale gezondheidsstelsels, de capaciteit van de ICU en hoe de besmettingen en sterfgevallen zijn zijn gemeld hebben een zeer belangrijke rol gespeeld in de dodelijkheid van SARS-CoV-2, vermoedelijk ook meer dan vervuiling zelf “, legt hij uit.
Verschillende datasets laten een link zien
De twee Noord-Italiaanse regio’s behoren tot de meest luchtverontreinigde regio’s van Europa. Het onlangs gepubliceerde artikel begon met gegevens van de NASA Aura-satelliet, die een zeer hoge luchtverontreiniging in precies deze twee regio’s heeft aangetoond. De groep vergeleek deze gegevens met de zogenaamde Air Quality Index; een meting van de luchtkwaliteit ontwikkeld door het Europees Milieuagentschap. De index verzamelt gegevens van enkele duizenden meetstations in heel Europa en geeft een geografisch inzicht in de prevalentie van een aantal verontreinigende bronnen in de EU.
De cijfers spreken voor zich. De bevolking van de Noord-Italiaanse regio’s leeft in een hogere mate van luchtverontreiniging, en dit kan tot een aantal complicaties leiden voor patiënten met COVID-19 in de regio’s, simpelweg omdat hun lichaam mogelijk al is verzwakt door de geaccumuleerde blootstelling aan lucht vervuiling wanneer ze de ziekte oplopen.
Dario Caro legt uit dat de situatie in de Italiaanse regio’s al enkele jaren een uitdaging is, met hoge niveaus van luchtverontreiniging die zich gedurende een lange periode in de bevolking hebben opgehoopt. Het is daarom onwaarschijnlijk dat er enige reden is om aan te nemen dat mensen in Denemarken worden blootgesteld aan dezelfde factoren of dezelfde mate van vervuiling als mensen in Noord-Italië, waar de autoriteiten hebben geprobeerd