Astma, allergie, coeliakie en type 1 diabetes zijn immuungemedieerde aandoeningen, die de laatste decennia snel wijdverbreid zijn geworden.
De exacte oorzaak van deze “epidemie” is onbekend, maar milieuoorzaken verklaren een aanzienlijk deel ervan. De afgelopen 100 jaar is er een enorme verandering in onze leefomgeving opgetreden. Men vermoedt dat een verminderde microbiële blootstelling, verhoogde chemische blootstelling en dieetveranderingen achter het fenomeen kunnen schuilen. Het identificeren van deze factoren zou de mogelijkheid voor ziektepreventie openen.
Deze week zal een groep van topdeskundigen in Tampere in Finland bijeenkomen om oplossingen voor dit mondiale probleem te vinden via door de EU gefinancierde internationale samenwerking. Het HEDIMED-project, gecoördineerd door de Universiteit van Tampere, omvat 22 onderzoeksinstituten en bedrijven uit 12 verschillende landen. Dit 5-jarige project maakt gebruik van een nieuw type interdisciplinaire aanpak die zoekt naar gemeenschappelijke factoren achter het ontstaan van allergieën, astma, coeliakie en type 1 diabetes.
“Het doel is om de mechanismen te vinden die gemeenschappelijk zijn voor deze ziekten. Wij geloven dat we door deze ziekten tegelijkertijd / tegelijkertijd te bestuderen, meer kunnen bereiken dan door elke ziekte afzonderlijk te bestuderen ”, zegt de coördinator van het HEDIMED-project, Heikki Hyöty, professor aan de Universiteit van Tampere.
“Dit is een unieke kans om belangrijke vooruitgang te boeken en manieren te vinden om immuun-gemedieerde ziekten te voorkomen. De deelnemers zijn internationaal bekend en brengen zowel aanvullende expertise als unieke klinische materialen mee naar het project. ”, Gaat professor Hyöty verder.
Het project omvat verschillende grootschalige Europese geboortecohortstudies om de impact van blootstellingen in de vroege kinderjaren en zwangerschap te onderzoeken, zoals microben, giftige stoffen in het milieu, voeding, stress en immuunrespons.
Daarnaast zullen nieuwe diagnostische technologieën en praktische hulpmiddelen worden ontwikkeld om het ziekterisico te voorspellen en manieren om onderzoekkennis effectief te verspreiden onder medisch onderzoek en zorgprofessionals, evenals aan beleidsmakers en patiënten. Het doel is bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe preventie- en behandelmethoden, die ook tijdens het project worden getest.