Campagnevoerders hebben de publicatie van gelekte documenten verwelkomd met informatie over handelsbesprekingen tussen de regering Trump en Britse regeringsfunctionarissen, waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering Groot-Brittannië in een zo hard mogelijke Brexit duwt, omdat zij dit beschouwen als de beste manier om de Amerikaanse economie ten goede te komen . Dit gaat ten koste van normen, bescherming en middelen van bestaan in Groot-Brittannië. Uit de gelekte papieren blijkt dat Amerikaanse functionarissen het ‘Checkers-voorstel’ voor Brexit van Theresa May een “worst case scenario” noemen omdat het niet voldoende wijzigingen in de Britse voedselnormen mogelijk zou maken om de Amerikaanse landbouw meer penetratie in Britse markten te geven.
Een van de grootste veranderingen die Boris Johnson in het Brexit-voorstel van mei heeft aangebracht, was het verwijderen van de langetermijnkoppeling van Britse en Europese normen, waardoor voedsel en andere normen onder een Amerikaanse handelsovereenkomst worden bedreigd. De kranten laten zien dat Johnson deze veranderingen heeft aangebracht ondanks economische modellen, hetgeen suggereerde dat dit scenario goed zou zijn voor de VS maar slecht voor Groot-Brittannië. De details zijn gelekte versies van de geheime kranten met gedetailleerde handelsbesprekingen tussen Amerikaanse en Britse onderhandelaars, die eerder alleen werden uitgebracht in een zeer geredigeerde vorm (1) en werden veroordeeld door Labour-leider Jeremy Corbyn als onderdeel van het eerste algemene verkiezingsdebat. Analyse door Global Justice zegt nu dat de artikelen ook tonen:
De VS streven naar lagere voedselnormen op Groot-Brittannië na de Brexit, waaronder het toestaan van de invoer van met chloor gewassen kippen, minder voedingswaarde-etikettering op levensmiddelen en minder bescherming voor regionale levensmiddelen zoals stilton-kaas.
De VS boden aan om de Britse overheid te helpen bij het ‘verkopen’ van chloorkip aan een sceptisch Brits publiek en verklaarden dat parlementaire controle op voedselnormen ‘nutteloos’ is.
De VS verbieden elke vermelding van klimaatverandering in een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK.
Amerikaanse functionarissen die Britse ambtenaren bedreigen dat ze Amerikaanse handelsbesprekingen zouden ondermijnen als ze bepaalde EU-standpunten in internationale fora ondersteunen
De VS suggereren een ‘corporate court system’ in een deal tussen de VS en het VK, waardoor grote bedrijven de Britse regering in het geheim en zonder beroep kunnen aanklagen voor alles wat zij als ‘oneerlijk’ beschouwen. Recente soortgelijke gevallen omvatten het aanklagen van regeringen wegens het geleidelijk afschaffen van het gebruik van steenkool.
Amerikaanse functionarissen dringen aan op verreikende voorstellen over de digitale economie, waardoor Big Tech-bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon grote vrijheden krijgen om onze online gegevens te verplaatsen en te gebruiken, wat belastingheffing en regulering van deze bedrijven moeilijker zou maken en Labour-voorstellen voor een publiek zou verbieden breedband service.
Bedreigingen voor openbare diensten zoals de NHS, via grootschalige liberalisering van diensten. De Britse regering zou alles moeten uitsluiten dat niet aan liberalisering is onderworpen om openbare diensten te beschermen, terwijl het vroeger veel moeilijker zou zijn om voorheen openbare diensten zoals de post of spoorwegmaatschappijen weer in overheidsbezit te krijgen.
Amerikaanse functionarissen maken een verdere bedreiging voor NHS wat betreft het prijsbeleid voor medicijnen, met speciale zorgen dat Britten meer betalen voor geneesmiddelen tegen kanker, waarvan de VS vinden dat Groot-Brittannië niet genoeg betaalt. Onderhandelaars hebben speciale lobbyactiviteiten van farmaceutische bedrijven ontvangen als onderdeel van de handelsbesprekingen.
Nick Dearden, directeur van Global Justice Now, zei:
“Geen wonder dat de regering niet wilde dat we deze papieren zouden zien: ze laten duidelijk zien dat de Britse onderhandelaars gepest worden door de regering van Trump en Boris Johnson danst op de maat van de Amerikaanse grote bedrijven. De positie van Boris Johnson op de Brexit wordt duidelijk bepaald door wat het beste is voor Amerikaanse bedrijven, zelfs als hij weet dat dit slechter zal zijn voor de Britse economie en het Britse welzijn. “De VS eisen schadelijke veranderingen in de Britse economie die onze openbare diensten zoals de NHS, onze voedselnormen en het levensonderhoud van boeren, onze toegang tot nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en ons vermogen om klimaatverandering aan te pakken, bedreigen. Amerikaanse functionarissen veroordelen het parlementaire toezicht op veiligheidsnormen en proberen zelfs te dicteren welke standpunten Groot-Brittannië kan innemen in internationale fora. Beide partijen streven naar zoveel mogelijk geheimhouding in deze handelsbesprekingen.
Bron: globaljustice.org.uk