Als je denkt dat Europa het probleem is, wij zitten op het niveau van 1963 en de co2 uitstoot is al vanaf de jaren 80 dalende terwijl de uitstoot van Azië is vervijfvoudigd.
En er komen de komende jaren daar nog eens bijna 1000 kolencentrales bij. En weet dat schonere lucht ook betekent dat de zonkracht en dus temperatuur verder zullen stijgen, dat zagen ze ook in China, ook hier en zeker ook in de scheepvaart na afname van gebruik van zwavel. Decennialang is de uitstoot van schepen gestaag toegenomen door de toenemende wereldhandel. Toen, in 2020, verlaagde nieuwe internationale regelgeving de zwaveluitstoot van schepen met 77%. Ons onlangs gepubliceerde onderzoek laat zien hoe de bliksem boven scheepvaartroutes bijna van de ene op de andere dag met de helft afnam nadat de regelgeving van kracht werd.
Het terugdringen van zwavel in de lucht kan onbedoeld de natuurlijke uitstoot van methaan uit wetlands zoals veengebieden en moerassen verhogen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De resulterende extra uitstoot van 20-34 miljoen ton methaan per jaar uit natuurlijke wetlands zou betekenen dat de doelstellingen om de door de mens veroorzaakte uitstoot te verminderen strenger moeten zijn dan wat momenteel is vastgelegd in de Global Methane Pledge.
https://www.sciencedaily.com/releases/2025/02/250205142754.htm
Hoe schoner de lucht hoe warmer het wordt. Door de mens gemaakte aërosolen zijn lang beschouwd als een belangrijke factor in de opwarming van de aarde, maar nu ze afnemen, blijven de temperaturen wereldwijd stijgen. Eén expert denkt te weten waarom. Hetzelfde zag je al gebeuren bij de scheepvaart waar gebruik van zwavel afnam waardoor er minder bewolking boven zee is en dit heeft weer effect op de temperatuur van de zee.
https://www.israel21c.org/could-manmade-aerosols-prevent-global-warming/
https://www.carbonbrief.org/analysis-how-low-sulphur-shipping-rules-are-affecting-global-warming/
Vorig jaar was het warmste jaar ooit geregistreerd op aarde. Een nieuwe studie wijst uit dat ongeveer 20 procent van deze opwarming in 2023 waarschijnlijk werd veroorzaakt door verminderde zwavelemissies uit de scheepvaart. Sinds 2020 zijn de zwavelgehaltes in scheepsbrandstof wereldwijd met 80 procent verlaagd, wat leidde tot minder zwavelhoudende aerosolen in de atmosfeer. Deze aerosolen, die normaal gesproken bijdragen aan de vorming van wolken die het aardoppervlak koelen, zijn nu verminderd, wat bijdraagt aan de opwarming.
Tussen 2010 en 2017 verminderde China de uitstoot van SO2 aerosolen met 70%, van zwarte koolstof met 29% en van organische koolstof met 41%. Deze enorme inspanningen hebben talloze Chinese levens gered door de lucht te zuiveren. We weten echter dat aerosolen een groot effect hebben op de stralingsforcering en dus op de temperatuur en neerslagpatronen.
Met minder aerosolen is er minder weerkaatsing van inkomende zonnestraling en dus meer opwarming van het oppervlak (direct effect). Nog belangrijker is dat met minder aerosolen er minder laaghangende bewolking is en een veel grotere toename in zonnestraling die het oppervlak bereikt, met een veel grotere opwarming (indirect effect).
Door de enorme reductie van aërosolen in China heeft deze opwarming zich uitgebreid naar de Stille Oceaan en het Noordpoolgebied, waardoor de regionale opwarming daar sterk is toegenomen.
Toen Noord-Amerika zijn lucht reinigde, versnelde de opwarming vooral boven de Atlantische Oceaan en de Noordpool.
Toen Europa zijn lucht reinigde, versnelde de opwarming boven China en in de Stille Oceaan en het Noordpoolgebied.