Een recent onderzoek, gepubliceerd in Aging (Aging-US) op 4 maart 2025, onderzocht hoe veroudering de genetische activiteit beïnvloedt in het retinale pigmentepitheel (RPE) van muizen. Deze cellaag speelt een cruciale rol in het behoud van het gezichtsvermogen. Het onderzoeksteam, geleid door Sushil K. Dubey, Rashmi Dubey en Mark E. Kleinman van East Tennessee State University, ontdekte dat veroudering leidt tot verhoogde ontsteking, oxidatieve stress en verstoring van genexpressie in het RPE. Dit draagt mogelijk bij aan leeftijdsgebonden oogziekten zoals maculadegeneratie.
Door genexpressie van jonge en oude muizen te vergelijken, vonden de onderzoekers dat ontstekings- en stressgerelateerde genen actiever werden, terwijl genen die betrokken zijn bij visuele functies juist minder actief werden. Deze bevindingen werden bevestigd in een laboratoriummodel met menselijke RPE-cellen.
Daarnaast identificeerden de onderzoekers zogeheten “hub-genen” die een centrale rol spelen in de verouderingsprocessen van het RPE. Deze genen zijn potentiële doelwitten voor toekomstige therapieën tegen leeftijdsgebonden oogziekten.
Het onderzoek levert belangrijke inzichten op in hoe moleculaire veranderingen in het RPE bijdragen aan verlies van gezichtsvermogen bij ouderen, en biedt een nieuw model om mogelijke behandelingen te testen.