Het onderzoek in Taiwan wilde de relatie onderzoeken tussen het smartphonegebruik en het risico op borstkanker bij Taiwanese vrouwen, aangezien eerdere studies deze link nog niet hadden onderzocht.
Methode
-
Type studie: Case-control studie
-
Deelnemers: 211 vrouwen met borstkanker en 894 gezonde vrouwen (controlegroep)
-
Gegevensverzameling: Via vragenlijsten over smartphonegebruik, slaappatroon (PSQI), en smartphoneverslaving (SPAI-SF)
Belangrijkste resultaten
-
Smartphoneverslaving verhoogde het risico op borstkanker met 1,43 keer.
-
Smartphonegebruik >4,5 minuten voor het slapen verhoogde het risico met 5,27 keer.
-
Dichtbij de borst gebruiken van de smartphone (≈10 cm) verhoogde het risico met 1,59 keer.
-
Het meedragen van een smartphone op borst- of buikhoogte verhoogde het risico met respectievelijk 5,03 keer en 4,06 keer.
-
Synergistisch effect: vrouwen met smartphoneverslaving én gebruik >4,5 minuten voor slapen liepen een 6,88 keer hoger risico.
Verklaringen
-
Radiofrequente straling van smartphones kan oxidatieve stress veroorzaken die cel-DNA beschadigt.
-
Melatonine-onderdrukking door blauw licht verstoort het slaapritme en hormoonhuishouding, wat kankerbevorderend kan werken.
Beperkingen
-
Zelfrapportage kan leiden tot recall bias.
-
Variaties in smartphonegebruik en -plaatsing kunnen moeilijk nauwkeurig gemeten worden.
-
Verschil in wervingsmethode tussen cases en controles (kliniek vs. online) kan bias veroorzaken.
Conclusie
Overmatig en verkeerd gebruik van smartphones (vooral dichtbij het lichaam en voor het slapen) verhoogt het risico op borstkanker. De combinatie van verslaving en gebruik voor het slapen is bijzonder risicovol.
Link naar de studie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7605549/
Smartphones en darmkanker
Een recente studie die Dr. De-Kun Li in 2024 presenteerde op de 35e jaarlijkse conferentie van de International Society for Environmental Epidemiology in Santiago, Chili, suggereert een mogelijk verband tussen het regelmatig dragen van mobiele telefoons in onze broekzakken en de toename van het aantal gevallen van darmkanker onder jongvolwassenen.
Mensen die hun mobiele telefoon vaak en lang onder de taille dragen (zoals in een broekzak) lopen mogelijk een groter risico op darmkanker op jonge leeftijd (early-onset colorectale kanker, EOCRC). Uit onderzoek blijkt dat mensen die het vaakst hun telefoon zo dragen, meer dan 4 keer zoveel kans hebben op deze vorm van kanker dan mensen die dit minder vaak doen (aangepaste kansverhouding [aOR] = 4,1; betrouwbaarheidsinterval: 1,0–16,4).
De link was sterker bij endeldarmkanker (OR = 6,4) dan bij dikkedarmkanker (OR = 1,9). Dit kan komen doordat broekzakken dichter bij de endeldarm liggen. Het opvallendste resultaat was dat het risico nog veel groter was als de telefoon werd gedragen aan dezelfde kant van het lichaam als waar de tumor zat: de kans op kanker was dan ruim 12 keer zo groot (OR = 12,1). Als de telefoon aan de andere kant van het lichaam werd gedragen dan waar de tumor zat, was het risico lager (OR = 1,6).
Link