De FDA (U.S. Food and Drug Administration) heeft een preventiestrategie voor de controle van enterische virussen in bessen geïntroduceerd. Deze strategie is gericht op het verminderen van de besmettingsrisico’s voor verse en diepgevroren bessen met virussen zoals Hepatitis A (HAV) en humaan norovirus (NoV). Het initiatief benadrukt samenwerking tussen de FDA, de wereldwijde bessenindustrie en andere belanghebbenden om voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Belangrijkste punten:
Achtergrond
- Historisch perspectief: De afgelopen 35 jaar zijn er geen uitbraken van enterische virussen gemeld die verband houden met binnenlandse bessenproductie, maar geïmporteerde bessen zijn wel gelinkt aan uitbraken in de VS en wereldwijd.
- Gedeelde uitdagingen: Problemen rond hygiënische praktijken en viruscontrole bij handmatig geoogste producten benadrukken de noodzaak van een wereldwijde aanpak.
De nieuwe strategie
- Doelen:
- Aanpakken van risicofactoren voor besmetting door preventieve maatregelen.
- Verbeteren van communicatie en uitvoering van deze maatregelen binnen de wereldwijde bessenketen.
- Aanvullen van kennishiaten door wetenschappelijk onderzoek naar detectie, ecologie en brontracering van enterische virussen in bessen.
- Acties:
- Bevorderen van geavanceerde laboratoriummethoden voor virusdetectie en bronopsporing.
- Onderzoek naar de milieuomstandigheden waarin enterische virussen in bessenproductie voorkomen.
- Gebruik maken van historische gegevens over uitbraken en recente toezichtbevindingen (FY19–23) voor gerichte interventies.
Samenwerking en toekomstige doelen
- Wereldwijde samenwerking: De strategie benadrukt het belang van partnerschappen tussen toezichthouders, de bessenindustrie en voedselveiligheidsexperts om controles consequent toe te passen.
- Toezicht en monitoring: Strikte monitoring en voortgezet onderzoek zijn gericht op verdere vermindering van de risico’s op voedselgerelateerde ziekten.
Verklaring van de FDA
Conrad Choiniere, directeur van het FDA’s Office of Microbiological Food Safety, onderstreepte het belang van samenwerking om de doelen van de strategie te bereiken en voedselveiligheid wereldwijd te verbeteren.
Gevolgen
Deze preventiestrategie is een proactieve stap om de volksgezondheid te bevorderen door besmettingsrisico’s in bessen aan te pakken. Het biedt bovendien een model voor andere soorten producten. De industrie wordt aangespoord deze maatregelen over te nemen en aan te passen om het vertrouwen van consumenten te behouden en voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.